Loading

Yksinäisyyden torjuntaa liikunnan kautta

Oulun NMKY:n Yökoris-hankkeen tavoitteena on tuoda eri taustoista olevat ihmiset yhteen liikunnan kautta. Yökoris-toimintamalli rantautui Suomeen Saksasta vuosituhannen taitteessa, kun Helsingin NMKY:n ohjaajat jalkautuivat kaupungin koripallokentille musiikkivälineiden kanssa. Oulussa toiminta aloitettiin kesällä 2020. Toiminta on suunnattu 14–35-vuotiaille nuorille sekä nuorille aikuisille.

“Toiminnan tärkein tavoite on vähentää yksinäisyyttä sekä nuorten ja nuorten aikuisten ulkopuolisuuden tunnetta”, hankekoordinaattori Akseli Hinkkala kiteyttää.

Oulun Yökoriksen lajikirjoon kuuluu koripallon lisäksi paljon muitakin lajeja, kuten jalkapalloa, sulkapalloa sekä e-urheilua. Tapahtumiin osallistujilta ei vaadita aiempaa lajitaustaa.

Hinkkalan mukaan Oulun Yökoriksen tapahtumiin osallistujista noin puolet ovat kantasuomalaisia ja puolet muualta tulleita. Vaikka osallistujilla ei olisi entuudestaan yhteistä kieltä, eri taustoista lähtöisin olevat henkilöt voivat urheilla yhdessä ja harjoitella hiljalleen keskustelemaan suomen kielellä. Samalla kantasuomalaiset pääsevät tutustumaan muihin kulttuureihin.

“Monelle lajiharrastuksen aloittaminen vanhempana tai muualta tulleena on vaikeaa."

Viime kesänä tapahtumiin osallistuneiden keskuudessa oli Hinkkalan arvion mukaan ainakin kahdeksaatoista eri kieltä puhuvia henkilöitä. Kesätyöntekijöiksi on pyritty löytämään kielitaitoisia ohjaajia, esimerkiksi arabian kielen osaajia. Tällä hetkellä Yökoris-hanke työllistää kaksi täyspäiväistä työntekijää, mutta kesäisin ohjaajina toimii noin 15 kesätyöntekijää.

Osallistujien skaala voi olla todella laaja. Samaan aikaan pelikentällä voi olla suomalainen perheenisä, sekä nuori turvapaikanhakija, joka etsii elämäänsä sisältöä urheilun kautta hänelle uudessa kulttuurissa. Molempia yhdistää halu harrastaa liikuntaa matalalla kynnyksellä.

“Monelle lajiharrastuksen aloittaminen vanhempana tai muualta tulleena on vaikeaa. Nuoresta alkaen yhdessä olleet joukkueet eivät ota helposti mukaan uusia harrastajia”, Hinkkala toteaa.

Talvikaudella Yökoriksen harrastevuorot ovat koulujen sekä kaupungin liikuntatiloissa ja -saleissa, mutta toukokuussa toiminta siirtyy jälleen eri ulkoliikuntapaikoille. Ensimmäisenä ulkolajina aloitetaan jalkapallovuorot Raatin tekonurmikentällä.

Hinkkala kertoo, kuinka ensimmäisenä toimintavuotenaan kesällä 2020 Kuusisaaressa järjestetyissä koripallotapahtumissa osallistujia oli päivittäin jopa kolminumeroinen määrä. Koronapandemian väistyttyä Kuusisaaren alue on kesäisin aktiivisessa tapahtumakäytössä, joten siellä Yökoris ei ole pystynyt säännöllisesti järjestämään tapahtumia edelliskesien aikana.

Yökoriksen tapahtumiin osallistuneilta saatu palaute on pääsääntöisesti positiivista. Yleisimpänä toiveena on saada lisää vuoroja parempiin aikoihin.

“Varsinkin talviaikaan meidän vuorot ovat todella myöhäisiä, mutta niitä on niin paljon, kuin niitä on mahdollista saada”, Hinkkala kertoo.

Päiväsaikaan toimintaa ei juurikaan järjestetä, sillä tavoiteltu kohderyhmä on eniten liikkeellä iltaisin sekä viikonloppuisin. Kesäisin vuorot ovat pidempiä, ja niitä pystytään Hinkkalan mukaan järjestämään riittävän paljon.

Created By
Toni Keränen
Appreciate

Credits:

KUVAT: JAAKKO KOIVUKANGAS, TONI KERÄNEN