Loading

Fra stønadsmottaker til selvforsørger Prosjektsamarbeid mellom Sola, Gjesdal og Randaberg kommune, støttet av IMDi.

Etterspørselen etter arbeidskraft er høy, men mange arbeidssøkere har ikke den kompetansen som det blir spurt etter. Gjennom skreddersydde tilbud og målrettede tiltak gjennom NAV kan flere arbeidssøkere lykkes med å få seg en jobb.

Tettere oppfølging får flere i arbeid: Fra stønadsmottaker til selvforsørger

Den syriske seksbarnsmoren Warda har fått fast jobb. Det samme har Read i bakeriet på Internasjonalt matsenter, og Zina fra Gjesdal i en kaffebar. Med økonomisk støtte fra IMDi (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet), har Randaberg siden 2019 stått i bresjen for et tverrkommunalt NAV-prosjekt (Randaberg, Gjesdal og Sola) som har fått flere i arbeid med en tettere oppfølging enn det som ellers er mulig å få til.

I prosjektet "Fra stønadsmottaker til selvforsørger" har man prøvd nye arbeidsmetoder i jobboppfølgingen som har gitt gode resultater. Menn og kvinner har fått jobb i ulike bedrifter. Flere av disse deltakerne har fått avklart sin situasjon, og der flere har gått ut i jobb.

— Tett oppfølging er en sentral nøkkel. Deltakerne trenger veldig tett oppfølging. Samfunnsøkonomisk lønner det seg å investere i denne type jobb (Hanne Nordal Stornes og Abdikarim Farah Jama, veiledere i NAV)

Bakgrunnen for prosjektet

Det kan være flere årsaker til at noen voksne med flyktningbakgrunn strever på jobbmarkedet. For noen er det sammensatt, det kan være helseutfordringer, mangel på utdannelse, lite norskkunnskaper, kulturforskjeller og alder.

Deltakerne i prosjektet må ha fullført tre år i introprogram. De har gjerne mye livserfaring, men lite eller lav utdanning. Flere kan ha skjulte ressurser som kan passe i jobb, men som de trenger hjelp til å finne frem. Her kan det være både livserfaring og interesser som kan være svært sentrale å bruke i jakten på jobb.

Med prosjektet legger man til rette for at tettere oppfølging i jobbprosessen som kan føre til at flere kommer seg ut i jobb, og blir værende der, eller får seg en annen fast jobb. Men tverrkommunalt samarbeid får man en annen dynamikk og samarbeid om disse prosessene.

Les mer om hvordan NAV har jobbet. Vi håper andre kan bli inspirert av metoden og resultatet.

Tett oppfølging er ein sentral nøkkel

— Deltakarane treng veldig tett oppfølging. Samfunnsøkonomisk løner det seg å investera i denne type jobb, sier veilederne Hanne Nordal Stornes og Abdikarim Farah Jama.

Hanne Nordal Stornes og Abdikarim Farah Jama var begge rettleiarar for deltakarar i prosjektet som fekk fleire i jobb sjølv om covid-19 kom på besøk. Nå deler rettleiarane nokre av sine erfaringar.

Seksbarnsmoren Warda har fått sin aller første betalte jobb

Warda trives bak disken på Internasjonalt matsenter i Hillevåg i Stavanger.

Gjennom prosjektet "Fra stønadsmottaker til selvforsørger" har Warda fått sin første betalte jobb som butikkmedarbeider på IMS (Internasjonalt matsenter) i Hillevåg. NAV Randaberg står bak prosjektet som får flere ut i jobb.

— Eg fann min eigen arbeidsplass

Zina bak disken på kaffibaren Hey Honey i Gjesdal.

Fembarnsmora Zina tok saka i eigne hender og fann praksis på kaffibaren Hey Honey i Gjesdal.

— Det er deres løp

— Det er viktig for deltakerne å finne stolthet, tilhørighet og tilknytning til arbeidslivet, sier veileder Ofira Høyem ved NAV Randaberg-Kvitsøy.

Veileder Ofira Høyem går ved siden av deltakerne for å støtte dem på veien til forandring i livet deres. — Forandring for en deltaker er en forandring for hele samfunnet, sier hun.

— Å ha noe å gjøre er veldig viktig

Ahmed jobber deltid i ti timer hver uke i systuen Lykkeliten i Sola sentrum.

Smilende og effektivt sklir en svart herrebukse i syrisk kurdiske Ahmed Mirza (52) sine hender i en systue i Sola.

Vaskingen går som en lek

Ghooson Kabalati Marjenli begynte i praksis i 2020. I fjor fikk hun en 70 prosent midlertidig stilling som renholder gjennom prosjektet i NAV.

Syriske Ghooson (49) har ikke førerkortet, så det var litt uvant å sette seg på maskinen som hun vasker hallgulvet med i Ålgårdhallen for første gang. Men nå går det som en lek.

Den syriske bakeren

Det går unna når Read baker og steker i ovnene på IMS (Internasjonalt matsenter) i Sandnes.

Syriske Read sine travle hender tryller frem deilige bakevarer på IMS i Sandnes. Erfaringen som baker i Syria og Libanon er det som har gitt han fast jobb.

— Eit samfunnsansvar

Børge Bø er ein av arbeidsgjevarane i Randaberg som gir praksis til flyktningar i samarbeid med NAV.

Det finaste dagleg leiar Børge Bø veit er når flyktningar får tilbod om fast jobb i butikken hans Kiwi Randaberg eller andre stader i nærområdet. Då har han fått hjelpa nokon på vegen til å integrera seg.

— Han ser alltid kundene

Robin Kallevig er Ahmad Alljamil sin mentor på jobb, men de to har også blitt venner.

— Ahmad vet alltid hva han skal gjøre, og ser alltid kundene. Ahmad er et prakteksemplar av en arbeidstaker, forteller Anette Strømfjord, daglig leder på Circle K på Ålgård.

— Jeg vil gi noe tilbake til samfunnet

Umid Fotikh vil gi noe tilbake til samfunnet, som han selv har fått støtte fra.

Arbeidsgiver Umid Fotikh ved Brustadbua Ullandhaug ved bakeriet Brustabakeren (Brustadbua) i Stavanger har mottatt både inkluderingspris og mangfoldspris (fra IMDi) for sitt arbeid for inkludering av ansatte i arbeidslivet. For en tidligere flykning fra Usbekistan var det naturlig å ta samfunnsansvar for at flere skal bli inkludert i samfunnet.

Tar med seg erfaringane inn i kvardagen

Kel Tighe.

Kel Tighe, kommunalsjef og leiar for NAV Randaberg-Kvitsøy, var med og starta jobbprosjektet. Han opplever at det har vore eit lærerikt prosjekt med erfaringar og verktøy å ta med vidare i rettleiarane sine møte med brukarar.

— Me har hatt tett kontakt med arbeidsgjevarar i prosjektet og saman med dei har me utvikla arbeidsmetoden. Me følger meir opp arbeidsdeltakarar på arbeidsplassen i dag. Det blir ein arena for læring og utvikling. Me er tettare på arbeidsgjevar og deltakar. Arbeidsplassen blir ein betre stad for læring.

Deltakarane har blitt betre tatt vare på slik som det har blitt jobba i prosjektet, og tettare følgt opp av rettleiar.

— Dei får bruka sine eigne ressursar. Det har blitt fleire solskinshistorier, som er fantastisk. Kvar brukar har si unike historie, og dei skjulte ressursane har kome betre fram i leitinga etter jobb. Ein god dialog med arbeidsgjevar har også betydd mykje.

Han synest erfaringa med arbeidsgjevarar har vore veldig bra.

— Det har vore veldig gjevande. Dei har stilt seg til rådigheit. Det har vore gildt å samarbeida med dei.

NAV Randaberg fekk ekstra ressursar for å jobba med akkurat dette prosjektet.

— Men i vanleg bemanning og kvardag er det ikkje alltid slik. Men dette er noko å strekka seg etter. Det er også alltid nyttig å samarbeida med andre kontor og andre kommunar som me gjorde her, seier han.

Tighe opplever at dei i kommunen og i NAV er ganske gode å til dela og samarbeida om arbeid og verktøy. Med dei to kommunane som dei samarbeidde med har kontakten blitt tettare etter avslutta prosjekt.

— NAV er flinke på å dela erfaringar, det er mykje samarbeid oss i mellom, ikkje berre i dette prosjektet.

Nyttige maler til bruk i jobbprosessen

Created By
Ove Sveinung Tennfjord
Appreciate