Loading

Program

På grund av läget med covid är konferensen helt digital i form av ett webinar.

Attraktiva kommuner - verktyg för utveckling

Tema: Mötas på lika villkor

Tisdag 1 februari 2022 kl 10.00 - 15.00

Riksdagens politik för gestaltad livsmiljö antogs 2018 med syfte att stötta offentliga verksamheter i formandet och förvaltandet av våra gemensamma livsmiljöer.

Men frågan är hur vi gör detta. Hur möts vi på lika villkor när olika perspektiv och kompetenser ska samverka? Hur bjuder vi in civilsamhället i processen? Hur möter vi upp behoven hos barn, unga och äldre?

Hur planerar vi för morgondagens gestaltade livsmiljöer och mötesplatser på ett socialt, ekologiskt och inte minst ekonomiskt hållbart sätt?

Välkommen att delta i en kunskapshöjande konferens.

Programmet inleds med att alla hälsas välkomna av Stig Bertilsson, ledamot i Fyrbodals direktion och arbetsutskott samt kommunalråd i Bengtsfors kommun. Därefter får vi en introduktion i begreppet mötesplats av Hedvig Rudström, doktorand i hållbar samhällsbyggnad på Högskolan Väst.

Incheckning kl 9.45 - 10.00

Föreläsare:

Suzanne Pluntke, samordnare för gestaltad livsmiljö på Boverket

Ca kl 10.30

Foto privat

Regeringen gav Boverket 2018 ett samlat ansvar för samordning, kompetensstöd och främjande insatser till offentliga aktörer på nationell, regional och lokal nivå i frågor om arkitektur och gestaltad livsmiljö. Boverket ska också bevaka utvecklingen och verka för ökad kunskap inom området samt vägleda statliga myndigheter, regioner och kommuner.

Suzanne Pluntke är bebyggelseantikvarie och samordnare inom gestaltad livsmiljö på Boverket. Hon kommer berätta mer om politiken och hur myndigheten arbetar för att vi ska nå målen.

Pernilla Wåhlin Norén, stadsarkitekt på Borlänge kommun

Ca kl 11.30

Foto Pia Ulin

Pernilla Wåhlin Norén är utbildad husarkitekt på KTH, med slöjden som ingång i arkitektyrket. Idag arbetar hon som stadsarkitekt på Borlänge kommun. Hon är aktiv inom Svensk Form Dalarna, Dalarnas hemslöjdsförbund och Borlänge hemslöjdsförening.

Pernilla kommer prata om varför arkitektur, form och design är ett av våra viktigaste verktyg i samhällsbyggnaden. Om den folkliga arkitekturdiskussionen och varför den är så värdefull. Hon kommer ge praktiska exempel på hur Borlänge kommun gjort för att ge förutsättningar för just de diskussionerna, bland annat genom ett nyligen antaget arkitekturprogram, och ambitionen att mötas på lika villkor.

Lunchpaus ca kl 12.15-13.15

Erik Berg, Egnahemsfabriken

Ca kl 13.15

Foto privat

Erik Berg är arkitekt, certifierad permakulturdesigner, projektlots, byggpedagog samt författare till boken Att bygga mötesplatser. Erik har genomfört tillsammansbyggen runtom i Sverige genom organisationen Byggbrigaden, är styrelseledamot i föreningen för Byggemenskaper samt ordförande för den sociala husfabriken Egnahemsfabriken på Tjörn – en plattform för organiserat tillsammansbyggande i lokalsamhället.

Erik kommer att berätta om sina erfarenheter av att utveckla praktiskt inkluderande mötesplatser runt gemensamma angelägenheter, med utgångspunkt i bygget av Eds andra kiosk i dalsländska Håbol, samt ett antal andra sociala byggprojekt.

Lisa Bomble, lektor på Högskolan Väst

Ca kl 14.05

Foto privat

Lisa Bomble är utbildad arkitekt, men har sedan examen arbetat med deltagande och samverkan kopplat till byggd miljö på olika sätt. Som egenföretagare, forskare och som kommunal tjänsteperson. Idag säger man social hållbarhet och gestaltad livsmiljö om frågor som Lisa arbetat med länge, men med andra ord. Lisa Bomble är nybliven lektor vid Högskolan Väst där hon ska vara med och utveckla Lantmäteri- och samhällsplanerarutbildningen – inom hållbarhet, samhällsplanering och samhällsutveckling.

Lisa kommer att berätta om sin bild av inflytande, deltagande, transparens och hållbarhet kopplat till en samhällsbyggnadsbransch fylld av både kunskap och låsningar.

Moderator för dagen är Malin Oest

Foto Carolin Freiholz

Konferensen blir helt digital

Vi använder Zoom webinar. Länk mejlas när du har anmält dig.

Konferensen presenteras av Fyrbodals kommunalförbund och Högskolan Väst genom Kommunakademin Väst, en plattform för strategisk och systematisk samverkan.

Kontakt

Ida Svanberg, Kulturstrateg på Fyrbodals kommunalförbund, ida.svanberg@fyrbodal.se