View Static Version

Brenda van Vliet Kunst in Opdracht

over mij

Hai! Ik ben Brenda van Vliet , welkom in mijn wereld van fantasie & kunst. Ik werk bij galerie atelier herenplaats, hier ben ik 5 dagen per week creatief bezig. Ik help ook vaak met workshops, rondleidingen en de openingen van exposities. Verder hou ik van de natuur, ik haal hier vaak mijn inspiratie uit! Ook haal ik veel inspiratie uit magische wezens en ook uit het werk van Anton Pieck.

mijn projecten

geef me de ruimte

Met spullen die weggegooid werden gingen ik bouwen, recycle kunst maken. Ik werd geselecteerd, 5 mensen Galerie Herenplaats gingen door en hebben een ruimte gekregen om in te richten.
Ik heb een bos gemaakt met allemaal dieren en een zwart gordijn als nachthemel.

bank schildering

Toen we nog op de Schiedamse vest zaten werd er bij ons aangeklopt door de buren, zij vroegen zich af of er iemand enthousiast was om bij ze de bankjes te beschilderen. Dit vond ik natuurlijk een leuk idee en ben aan de slag gegaan. de techniek was;....

bloempot vrouwen

Ik deed mee met kauwgom project van de Britse kunstenaar Ben Wilson op de Nieuwe Binnenweg. Een winkelier vroeg of we ook bloempotten konden beschilderen. Dit is het geworden.

Internationaal film festival Rotterdam

Het Internationaal Film Festival Rotterdam zocht contact met Atelier Herenplaats. Ze waren opzoek naar kunstenaars voor ontwerpen op producten. Ze dachten gelijk aan mij. Ik was meteen enthousiast en vond het een leuke uitdaging.
Als eerste heb ik onderzoek gedaan naar hun stijl en logo. Toen ik zag dat het een tijger was, probeerde ik dit te koppelen aan het onderwerp "film". Ik heb toen schetsen gemaakt met o.a. film rolletjes. Nadat ik deze schetsen heb gemaakt, kwam mijn opdrachtgever langs. Ze gaf mij tips en verbeter punten, deze heb ik vervolgens mee genomen in mijn ontwerp proces.
De goedgekeurde schetsen heb ik gebruikt voor mijn ontwerpen. Deze heb ik toen ingekleurd in mijn stijl met acryl verf. Toen ik hun de ontwerpen liet zien, kregen ze ideeën voor de producten.
Nadat zij de producten hadden geproduceerd, kreeg ik een mailtje dat ze klaar waren voor de fotoshoot. Hierna zijn de producten in de webshop beland en waren ze klaar voor verkoop.

jurk (1) voor de lijnbaan expositie

Ik kreeg een paspop van iemand, en toen heb ik maar een jurk gemaakt. Ik ben gek op de kleur blauw en ik houd van die natuur vormen. Het is een smalle maat 36.
Ik heb als basis een blanco jurk gebruikt, hierna heb ik verschillende stoffen bekeken en vergeleken met elkaar, de doorschijnende blauwe stof sprak me het meest aan. Ik heb ook naar verchillende lint gekeken, een aantal stukken lint heb ik nog bewerkt. na alle voorbereidingen heb ik alles op de jurk genaaid, ik heb veel verschillende materialen en technieken gebruikt.

Jurk (2)

Deze jurk heb ik beschilderd, het was een eindproject van school. De docent vertelde aan een medewerker van Atelier Herenplaats hoe ik opging in mijn werk en het was een logische stap om daar aan de slag te gaan. Ik koos bewust voor Herenplaats en ging er helemaal voor.

Bonne Suits

texiel proefjes
Bonne suits zag het ontwerp van mijn jurk en raakte entaushiast voor een samenwerking. na deze ontmoeting ben ik begonnen met het schetsen van een ontwerp, hij liet mij helemaal vrij. Mijn 2e stap was het uit proberen van technieken en stoffen, toen ik het juiste materiaal had gevonden moest ik wachten tot het kaale pak binnen kwam. Toen het pak was gearriveerd schetste ik met potlood de basis en gaan beschilderen met texiel verf. Ze vonden het pak erg mooi en we hadden gelijk een photoshoot ingepland bij Atelier Herenplaats en een Photoshoot voor Bonne Suits zelf.

samenwerkings project museum beelden aan zee

De 'Geit van Picasso' stond bij Beelden aan zee als centraal beeld in een lange expositie. Het museum had een probleem dat het beeld eerder weg moest voor een andere expositie. Ze gingen op zoek wie ze konden vragen om deze lege plek op te vullen. Samen met kunstenares Marion van der Schelde hebben we met een aantal kunstenaars aan dit project gewerkt.
Een aantal kunstenaars hebben geschetst. Ik heb van de schetsen van iedereen een ontwerp gemaakt, waar van iedereen wat in zat. Marion heeft de materialen verzameld, ijzer, ijzerdraad, klei... Samen hebben we het beeld gebouwd. De opdrachtgever was heel blij met het resultaat. Alles viel op zijn plek.
Ik heb vooral gekeken hoe we het beste konden combineren en de ideeën bij elkaar kon brengen. Met mijn technische inzicht kon ik overzicht houden en het project in goede banen leiden.

De reus van Rotterdam

Op het Rijnhoutplein zou er een straatfeest plaats vinden op 5 oktober, er werd gevraagd of ik hier iets voor wou maken ter eren van de reus van Rotterdam "Rigardus Rijnhout" waar naar het plein is vernoemd. Ik ben gaan brainstormen terwijl mijn oog op een plank hout viel die over was van een ander project. Het idee schoot mij te binnen om hier op de reus van Rotteram te schilderen in ware grote. Ik heb de reus eerst geschets op de plank en deze vervolgens uitgezaagd met hulp, vervolgens heb ik hem beschilderd en vernist. Ik heb een frame gemaakt met een aantal losse planken en hier de reus aan bevestigd .
De poster hebben we ook zelf ontworpen en ik heb mee gedacht over de kleur en de positie van de beelden op de poster.

LINOSNEDE

De onderstaanse linosnedes zijn eigenlijk gewoon mijn eigen projecten, ik ging me zelf verdiepen in nieuwe technieken en kwam bij de linosnede uit. Dit was mijn eerste keer gutsen en het ging gelijk goed, ik heb toffe dingen gemaakt en ik heb deze ook afgedrukt op ingres papier.

Paneel voor Jubileum Pameijer

Pameijer bestond 95 jaar en wilde dit vieren. Ze gaven Brenda de opdracht om een paneel te beschilderen, dat op een muur van het hoofdkantoor geplaatst zou worden. Het thema was "De meeste mensen zijn andere mensen."
Toen ik het thema kreeg, ging ik de schets maken. De schets heb ik op het paneel uitgewerkt. Tijdens het schilderen heb ik af en toe dingen aangepast. Ik schilderde dingen die met Pameijer te maken hebben, zoals de mensen, theater en TV van Pameijer. En de Herenplaats natuurlijk, de galerie waar ik werk.
Nadat ik de gezichten had geschilderd, ben ik met de kleding begonnen en de planten. Dan vind ik het altijd mooi als de kleding en planten een subtiele manier van schaduw hebben, met een mooie overgang van licht naar donker.
Daarna ben ik begonnen met het schilderen van de achtergrond en de sterren. Sterren vind ik altijd heel interessant, omdat dit te maken heeft met veel wetenschappelijke dingen .. en ze zorgen er voor, dat je de weg terug weet te vinden op zee en in de woestijn. Als je goed kijkt zie je dat ik de sterrenbeelden erin heb verwerkt. (Eén sterrenbeeld is dubbel !)
Ik had de laatste dingetjes en ook de muziekinstrumenten geschilderd.. muziek is een grote inspiratiebron van mij. Ook al is mijn muziekkeuze niet zo rustgevend. Ik luister naar Rock en ook musical- en filmmuziek, het liefst die van actie scenes. Zolang er maar niet gescholden wordt en het geloof niet beledigd wordt.
Toen het af was hebben we een interview gehad en zijn er artikelen verschenen in meerdere bladen. Daarna is het opgehaald en opgehangen bij het hoofdkantoor van Pameijer. We zijn gaan kijken met elkaar en hebben foto's gemaakt.

patronen op de computer

Iemand heeft mijn schetsen bekeken en heeft tegen mij gezegd dat het er leuk uit zou zien als patroon. Dus dat heb ik gedaan. Ik ben begonnen met mijn schets in Photoshop te maken en heb er voor gezorgd dat mijn tekening op alle hoeken doen herhalen zodat ik een patroon krijg. Sommige vormen heb ik op andere manieren doen herhalen zodat ik meerdere versies kreeg.
Er was een exposities waar ik aan mee deed , daar kreeg ik het idee om een boekje te maken om zo een overzicht te creëren van al mijn versies die ik heb gemaakt. 
De patronen die ik heb gemaakt zijn in de expositie van Herenplaats gekomen. Ik had een stuk behang geëxposeerd, met waterlelies. Ik had kussen ontwerpt voor international film festival rotterdam en die waren toen weer in de expositie gekomen. Op behang na heb ik ook patronen op stof laten bedrukken en zijn ze opgehangen in de expositie ruimte.

Mascolori

Na de expositie kreeg ik contact met Mascolori via Herenplaats. Hij was geïnteresseerd in mijn werk. Ik heb mijn boek laten zien met patronen en daarvan heeft hij twee ontwerpen uitgekozen. Tijdens het gesprek kwam ook ter sprake dat hij een jurk heeft zien hangen bij mijn studio die hij niet digitaal heeft gezien. Toen heb ik een digitale versie gemaakt van de jurk waar hij geïnteresseerd in was. Ik heb de patronen van de jurk digitaal gemaakt en via mail naar Mascolori gestuurd.
Daarna ben ik een paar keer langs geweest bij Mascolori. Ik had met hem afgesproken om een paar patronen te ontwerpen voor schoenen en daarvan worden er een paar in productie gezet. Hier heb ik een paar voorbeelden die mogelijk in productie komen.
Er zijn twee patronen uitgekomen met de gekleurde bladeren: 1 met blauwe en 1 met zwarte achtergrond. Er zijn sokken met hetzelfde patroon en ook overhemden in de winkel gekomen.
Er zijn nu ook riemen en schoenen verkrijgbaar bij Mascolori, in de winkel en op de website.
Blind Walls Galerie is een organisatie in Breda, die muurschilderingen organiseert op allerlei plekken in Breda en omstreken. Zij hebben Atelier Herenplaats benaderd met de vraag een muurschildering te ontwerpen voor de Special Olympics 2024. Dat nationale evenement vindt dit jaar plaats in Breda en Tilburg. Er zijn meerdere ontwerpen gemaakt door verschillende kunstenaars. Daarvan zijn er twee uitgekozen. Eén ontwerp van mij en één ontwerp van iemand anders. Toen heb ik het ontwerp in het groot uitgewerkt op A3 formaat. Herenplaats heeft Marijn Gronert uitgenodigd en gevraagd of hij het op de muur wil uitvoeren.
De uitvoering op de muur is gedaan door Marijn Gronert van Painture Collective.
Een paar sporters van de Special Olympics hebben een praatje gehouden hoe leuk het is om aan het evenement deel te nemen. Daarna heeft de wethouder van Breda Eddie Förster een mooie speech gehouden. Daarna heeft hij samen met de sporters het bordje van de schildering onthuld. Je kan de muurschildering gaan bekijken op het adres Nieuwe Inslag 99 in Breda.
Of je bekijkt alles op de website van Blind Walls Gallery via deze link.
NextPrevious