Loading

Våra Rum Samverkan för gestaltad livsmiljö

Vi skapar attraktiva livsmiljöer

Våra Rum är ett pilotprojekt med målet att skapa fler attraktiva livsmiljöer i Fyrbodalsregionen.

I pilotprojektet ska kommuner prova, utveckla och etablera arbetsmodeller där olika förvaltningar arbetar tillsammans. När olika perspektiv samspelar kan de också berika varandra. Genom att ta ett helhetsgrepp kring samhällsbygget kan vi åstadkomma en mer hållbar utveckling.

Arkitektur, form, design, konst och kulturarv påverkar människors hälsa och välbefinnande.

Projektet tar avstamp i den nationella politiken för gestaltad livsmiljö som belyser vikten av att omsorgsfullt planera och gestalta den fysiska miljön för att bidra till ett mer jämställt och jämlikt samhälle. Arbetet ska präglas av kvalitet, samverkan och dialog där det offentliga agerar som förebilder.

Vi vill skapa miljöer som är tillgängliga för alla, upplevs som trygga, snygga och anpassade till de behov som finns i anslutning till platsen.

Miljöer som upplevs attraktiva och gör människor stolta över "sin" plats.

Fokus på landsbygd och samverkan med lokalsamhället

Fyra kommuner i Fyrbodalsregionen deltar i pilotprojektet. Tillsammans utmanar och utvecklar vi det interna arbetet i de kommunala organisationerna. Lägg till samverkan med lokalsamhället och ett landsbygdsperspektiv. Vi ser fram emot mycket intressanta resultat.

Deltagande kommuner i pilotprojektet är Mellerud, Orust, Sotenäs och Vänersborg. Här följer en kort beskrivning av visionen för och processerna i dessa fyra kommuner som är först ut med Våra rum.

Orust, Henån

Stråket från busstorg till centrum vid hamnen går att utveckla till ett levande vardagsrum.

Ån har potential att bli en vacker oas.

Även problemen med översvämningar behöver åtgärdas.

Tätt intill en lummig å löper affärsgatan med små butiker och sköna mötesplatser där människor shoppar, fikar, äter, skapar och umgås. Ett stenkast därifrån ligger busstorget med pendelparkeringen, ett vardagsrum för de flesta som bor i Henån och det första som besökare möts av när de kommer hit. Ett promenadstråk leder från busstorget över ån in till centrum, förbi Brohuset och kommunhuset. I norra delen av stråket, där ån mynnar ut i havet, ligger småbåtshamnen och strax intill den finns torget och kulturhuset Kajutan.

Just nu pågår en process med att ta fram idéer till hur entréerna till Henån ska gestaltas, eller vad de ska kompletteras med, för att upplevas som både funktionella och välkomnande. Vilka mervärden kan ån bidra med och hur kan stråket förstärkas och utvecklas till ett attraktivt, lättillgängligt och sammanlänkande promenadstråk?

På Orust har man valt att arbeta med medborgardialog i form av workshops i flera steg. Först ut är ungdomar och företagare som ska få fundera tillsammans och komma med idéer för att i nästa steg bjuda in allmänheten till dialog. Vision och planering för Henån som offentligt rum är delad i två, där utformningen av södra delen som offentlig entré med busstorg och gata är först ut. Därefter tar vi oss an norra delen med parkeringsytan och infarten nere vid hamnen och knyter samman de två delarna via gestaltningen utmed ån och de andra rummen.

Vänersborg, Brålanda

Brålanda centrum har stor potential att skapa attraktiva platser.

Ett tågstopp kommer innebära mycket för orten.

Mitt på Dalboslätten, omgivet av åkermark och beteshagar, ligger Brålanda med spannmålssilon som välkänt landmärke.

När tåget stannar på Brålanda station igen 2028 möter resenären allra först det vackra gamla stationshuset och en i övrigt småskalig och färggrann ort som sjuder av företagaranda och entreprenörskap.

Ortens centrum är den mysiga affärsgatan som leder till en lummig park med mötesplatser för gemensam odling och såklart en härlig lekplats. Tillsammans är affärsgatan och parken ett levande vardagsrum för brålandaborna.

I Vänersborg ska processen leda till att utveckla Brålanda centrum till en modern stationsort som är attraktiv för såväl de som väljer att slå sig ner här som för alla de som kommer förbi på tillfälligt besök.

Först ut i ett dialogarbete som ska inkludera hela byn, är barnen i årskurs 5 på Brålandaskolan. De ska i samarbete med stadsträdgårdsmästaren och stadsarkitekten undersöka vilken plats i Brålanda som de tycker allra bäst om, och vad som behöver utvecklas i samhället.

Mellerud, Dals Rostock:

Karolinen ska förvandlas till ett vardagsrum för de som bor i Dals Rostock.

Miljöer med potential att bli mer.

Butiken är ortens hjärta.

Det lilla stationshuset är redan idag en magnet för besökare.

Karolinen är en plats för föreningsliv, turistinformation, co-working, bibliotek och med lokaler som används flitigt dygnet runt av det aktiva föreningslivet, kyrkan och kulturskolan. Lokalerna har inretts med återbrukat material och har en välkomnande och kreativ känsla. Ett promenadstråk förbinder skolan med Karolinen och vidare ned mot matbutiken och miniatyr-stationen

Miljön kring matbutiken och stationen är vacker och inbjudande där såväl turister som boende i alla åldrar gärna uppehåller sig och där det skapats vackra plaster att sitta och njuta av medhavd fika eller inköpt i den utvecklade lokala matbutiken. Det är en plats där konst och kultur bidrar till platsens unika själ. Det är dessutom en plats som tack vare tågstationen med mindre än en timmes resa attraherar många unga familjer som väljer att både bo och arbeta på orten.

Processen bygger vidare på den samverkan mellan kommunen och Dals Rostocks många föreningar och kulturaktörer som etablerades redan i projektet ”Hållbara platser”. Processen har följts upp och fördjupats inom Våra Rum, där även gestaltande kompetens i form av en inredningsarkitekt och planeringsarkitekter har bidragit till att skapa en miljö som känns välkomnande för både nya och befintliga invånare.

Sotenäs, Bovallstrand

Att matbutiken flyttade ut gav nya utmaningar och möjligheter för torget.

Torget ska stärkas som Bovallstrands hjärta!

Parkering samt promenadstråk ska göra platsen lättillgänglig.

Torget med sin hamn blir en mötesplats åter om.

Torget i Bovallstrand är ortens hjärta och en naturlig mötesplats året om. Runt torget finns olika butiker och andra näringsidkare som gör torget levande och trivsamt. Konstverk, planteringar, vackra material och bänkar i soliga lägen gör det attraktivt att stanna till för både besökare och boende. För att göra torget lättillgängligt finns här även ett antal parkeringar för både bilar och cyklar. Hit leder trevliga stråk som förbinder torget med andra delar av byn vilket gör det enkelt att promenera hit.

Processen sker genom en dialog med både boende och näringsidkare så att tankar om byns hjärta - torget - tas tillvara. Det handlar om utformning, omstrukturering och försköning. Vi samarbetar även med skolan i Bovallstrand eftersom barnens och ungdomarnas tankar om torgets funktion som samlingsplats är betydelsefull.

Samarbetet utgår från kulturförvaltningen och tekniska enheten tillsammans. En budget för konstnärlig utsmyckning från Rådet för konst och offentlig miljö ger dels möjlighet att använda konst i utvecklingen av torget dels att starta den förvaltningsövergripande processen som inkluderar dialog med medborgare och näringsidkare.

Dialogmöte i Bovallstrand

Vilka är vi?

Namnet Våra Rum vittnar om pilotprojektets ambitionsnivå att vara inkluderande och att ta in många perspektiv.

För när det kommer till planering och utveckling av offentliga platser involveras en lång rad personer och kompetenser; ansvariga politiker från olika nämnder, tjänstepersoner, externa aktörer som arkitekter, konstnärer och landskapsarkitekter. Dessutom invånarna i ett samhälle, aktiva föreningar, markägare, lokala företagare.

Så går det till

Teori och praktik löper parallellt

Pilotprojektet är uppdelat i två delar. Varje kommun kommer bilda eller utveckla en arbetsgrupp över förvaltningsgränserna där flera kompetenser möts i det gemensamma uppdraget att utveckla ett hållbart samhälle. Hur det organiseras beror på förutsättningarna i den aktuella kommunen.

Gruppen får ta del av processtöd och vid behov expertis i form av till exempel konstnärer, arkitekter, specialister inom kulturarv, eller hjälp med upphandling av till exempel konst eller landskapsarkitekter.

Gruppen väljer en plats eller ett samhälle där det finns behov av utveckling eller där en satsning står för dörren, som i kommunerna Orust, Vänersborg, Mellerud och Sotenäs som beskrivs ovan.

Det kan till exempel vara ett torg, ett rekreationsområde, en lekmiljö, en gågata eller ytan kring ett resecentrum.

Fokus ligger på att tillsammans hitta lösningar för att skapa en attraktivare plats och att med gemensam ansträngning nå längre i strävan att skapa inkluderande, hållbara och väl gestaltade livsmiljöer.

Målsättningen är alltså att applicera arbetsmodellen på ett konkret projekt under processens gång.

På det sättet testar vi teori och praktik i skarpt läge.

Finansiering

Pilotprojektet Våra Rum har en grundfinansiering med delregionala utvecklingsmedel från Fyrbodals kommunalförbund och Västra Götalandsregionen. Därtill söker projektet extern finansiering. Kommunerna finansierar i form av arbetstid.

Projektet utgår från flera styrdokument och initiativ:

  • Agenda 2030
  • New European Bauhaus
  • Politiken för gestaltad livsmiljö
  • Kulturstrategi Västra Götaland 2020-2023
  • Fyrbodals kommunalförbunds verksamhetsplan 2021-2023.
  • Dessutom en rad politikområden genom författningar och regleringar som styr utformningen av livsmiljöer, t ex plan- och bygglagen och lagen om offentlig upphandling.

Kontakt

  • Tinna Harling, Processledare, arkitekt SAR/MSA, Röd Arkitektur, 073-4264250. E-post: tinna.harling@rodarkitektur.se
  • Anna Svensson Elfström, Kulturstrateg, inriktning offentlig konst och gestaltad livsmiljö, Fyrbodals kommunalförbund, 0522-44 08 46. E-post: anna.svensson@fyrbodal.se
Created By
Jenny Mårtensson
Appreciate