Loading

Årsberetning Jubilæumsåret 2022 Kunsten Museum of Modern Art Aalborg

Året kort:

2022 satte nye standarder på Kunsten

Af Lasse Andersson

Vi gav meget mere tilbage til mange flere i 2022. Kunsten er i topform og kan se tilbage på det måske mest ambitiøse år i museets historie med fejringen af 50-året for Alvar Aaltos bygning. En diamant i dansk arkitekturhistorie.

Hele ti udstillinger blev det til. Samtidskunstens chefpoet Pierre Huyghes gav os “OffSpring” som den internationale satsning. "MARMOR" var den tematiske udstilling med et sansebombardement af kunst og kulturhistorie i marmor. Den blev afløst af samlingsophængningen “Kunsten Retro”, der har fanget alles hjerte som et gesamtkunstwerk mellem samling og bygning. Året sluttede med Tal R og Mamma Anderssons nordiske perle “Omkring Hill” med de to mestre i maleriet. Det hele blev rundet af med den billedrige, sensuelle og feministiske manifestation fra Dorothy Iannone.

Vi løfter med den bedste formidling og læring i “Kreativitarium” nye generationer ind i kunstens verden i skole- og i fritiden. Og vi mærker, at også den voksne generation efterspørger vores kreative workshops i stor stil. Det er vi vilde med.

Kunsten satte sit tydelig aftryk på kunstscenen i 2022, såvel regionalt, nationalt og internationalt, og anmelderne har hældt stjerner og hjerter ud over museet og vores udstillinger. Kronen på værket var, da arkitekturanmelder Lars Brorson Fich uddelte hele syv stjerner (én mere end skalaen normalt går til) til Aaltos mesterværk – 50 år efter indvielsen. Vi har ifølge Brorson Fich ”Danmarks smukkeste museum”. Og det er et museum, hvor samlingen er vokset med markante, internationale og nationale samtidskunstværker. Det hele er nu tilgængeligt online via “Kunsten Collection” med mere end 4000 værker.

Vi har som kollegaer flyttet museet fremad i samlet flok, og vi udforsker samarbejdet med vores kollegaer på Danmarks næst-smukkeste museum Louisiana. Fire udstillinger har vi skabt med afsæt i samarbejdet, der giver meget tilbage til museet og vores gæster her i Aalborg. Tak til Humlebæk for enestående godt samarbejde.

Aftnerne står nu også i Kunstens tegn. Tirsdag til torsdag er der åbent til 21.00, og i 2022 var der over 150 events - hertil kommer over 150 erhvervsarrangementer. Sommeren over bød vi mere end 3.400 gæster indenfor til Summer Lounge. Hen over året besøgte næsten 20.000 børn museet, og i alt 104.500 gæster besøgte Kunsten. Det gjorde 2022 til det tredjemest besøgte år på museet med højeste kommercielle omsætning til trods for nedlukning og en svær start på året. Fra 2019 til 2022 er museets omsætning løftet næsten 15 mio. kr.

Karin Mamma Andersson og Tal R til åbningen af Omkring Hill.

Åbningen af jubilæumsudstillingen MARMOR bød på Fleeting Parts, en performance af Milena Naef.

Aftenåbent kom godt fra start med flere udsolgte talks, foredrag og værksteder.

Årets udstillinger:

Udstillingsprogram med højt internationalt niveau

Pia Arke – Drøm og fortrængning

19. januar til 18. april 2022

Pia Arkes fotografiske værk udfolder steder, slægtskaber, drømme – og ikke mindst den tavshed – der knyttede sig til hendes dobbelte tilhørsforhold til Grønland og Danmark.

Pressen skrev

Jyllands-Posten: ★ ★ ★ ★

Berlingske: ★ ★ ★ ★ "Nøgent, sårbart, kraftfuldt. Pia Arkes værker er sine steder ret morsomme, andre steder smertefulde og sårbare - og hele vejen igennem umådeligt smukke."

Weekendavisen: "Pia Arkes fortællinger om forholdet mellem Grønland og Danmark er bag billedernes fantastisk smukke og livfulde ydre både fortvivlende og fyldt med smerte. Hendes pionérarbejde får den plads og betydning, det fortjener."

Information: "Den grønlandsk-danske pioner Pia Arkes kunst er mere aktuel end nogensinde før. Hun arbejder intelligent og rørende med vores dystre historie."

Udstillingen blev støttet af

Udstillingen var i samarbejde med

Gernes x Kirkeby

11. februar til 18. september 2022

Ud med akademiet, parnasset og kunstnerens status som geni. Ind med geometri, kitch, kulørte blade og demokrati. Gernes X Kirkeby var en eksplosion af mangeartede eksperimenter, der udsprang af broderskabet på Eks-skolen.

Pressen skrev

Politiken: ❤ ❤ ❤ ❤

Nordjyske: ★ ★ ★

Jyllands-Posten: ★ ★ ★

Udstillingen blev støttet af

Udstillingen var i samarbejde med

MARMOR

4. marts til 21. august 2022

Gennem historien har marmor signaleret magt, status og skønhed – og materialet er synonymt med Kunsten, hvis bygning i 2022 fejrede 50-års fødselsdag.

I udstillingen kunne man opleve et overflødighedshorn af forskelligartede marmorværker, som er skabt af kunstneriske sværvægtere gennem tiden; Auguste Rodin, Bertel Thorvaldsen, Asger Jorn, Barbara Hepworth, Michelangelo Pistoletto, Marc Quinn, Louise Bourgeois og mange, mange flere.

Pressen skrev

Nordjyske: ★ ★ ★ ★ ★ ★ "Sikke en udstilling, og skal du kun se en udstilling i påsken, så er det denne. Den er stensikker, smukt og magisk."

Kulturen.nu: ★ ★ ★ ★ ★ "Ud over at denne udstilling er overdådig, så er den også pædagogisk. For vi får sat alle begreberne på plads, inden vi kaster os over kunsten."

Jyllands-Posten: ★ ★ ★ ★

Hovedbidragsyder

Øvrige bidragsydere

OFFSPRING – Pierre Huyghe

25. maj til 30. oktober 2022

Franske Pierre Huyghe (1962) er én af vor tids vigtigste samtidskunstnere.

I Pierre Huyghes gådefulde og dystopiske univers skabte gæster, levende dyr og maskiner kontinuerligt en ny virkelighed.

Pressen skrev

Politiken: ❤ ❤ ❤ ❤

Nordjyske: ★ ★ ★ ★ ★ "Fantastisk udstilling i Kunstens mørke kælder"

Weekendavisen: "SUBLIMT" "Samtidskunstens chefpoet Pierre Huyghe er landet i Aalborg på et museum, som gerne vil lege med"

Udstillingen blev støttet af

Lektor Peer Rander Amundsens Legat

Sky to the East, Sky to the West

25. maj til 23. oktober 2022

Udstillingen præsenterede værker fra 1930'erne og til i dag og omfattede forskellige medier som malerier og fotografi, lyd- og lysinstallationer, skulpturer og installationer. Fælles for motiverne var naturen og vores miljø – fra drømmelignende møder og øjeblikke med meditation til værker om kaos, der truer.

Udstillingen var i samarbejde med

Udstillingen blev støttet af

Tal R & Mamma Andersson – Omkring Hill

14. oktober 2022 til 10. april 2023

Udstilling med to af Nordens absolut vægtigste samtidskunstnere, som har skabt række helt nye værker, der kredser omkring den store svenske kunstner, Carl Fredrik Hill, og de tegninger, han skabte, mens han var syg af skizofreni.

Pressen skrev

Weekendavisen: ”De enkelte værker taler hver for sig og som et samlet kor af stemmer. Der er ramt plet, hvad angår sindbilleder og nutidskunst. En meget inspirerende oplevelse at være vidne til”.

"Et stille hjerterum"

Jyllands-Posten: ★ ★ ★ ★ ★ "To nordiske samtidskunstnere tager eminent tråden op efter skizofren kunstner"

Nordjyske: ★ ★ ★ ★ ★ "Udstillingen kan ses helt indtil påsken næste år, og det er skønt, for den kan godt tåle mere end ét besøg"

Udstillingen blev støttet af

Kunsten retro

23. september 2022 til 7. januar 2024

Udstillingen er et udvalg af de bedste kunstværker fra Kunstens egen kunstsamling præsenteret som i 1972, da museet for første gang kunne byde gæster indenfor i den nye museumsbygning, tegnet af Aalto og Barüel.

Pressen skrev

Nordjyske: ★ ★ ★ ★ ★ "Et formfuldendt gensyn"

Udstillingen blev støttet af

Ord | Billede

18. november 2022 til 7. maj 2023

Ord giver billeder, og billeder giver ord. I udstillingen sætter forfatterne Alberte Winding, Jesper Wung-Sung og Josefine Klougart tekst og tale på seks markante værker fra samlingen.

Aalto – arkitekt og kunstner

Fra 18. november 2022

Ny, fast udstilling om den internationalt anerkendte arkitekt Alvar Aalto, der arbejdede i krydsfeltet mellem arkitektur, design og kunst.

Udstillingen blev støttet af

Dorothy Iannone

25. november 2022 til 5. marts 2023

Gennem seks årtier dyrkede Dorothy Iannone et episk og stærkt personligt billedsprog. Som næsten 90-årig døde hun i julen 2022. Dermed blev udstillingen på Kunsten hendes sidste. Med afsæt i sit eget liv og et væld af historiske referencer hylder hun den frie kærlighed, ekstasen og det både lystfyldte og åndelige møde mellem elskende.

Pressen skrev

Nordjyske: ★ ★ ★ ★ "Der er hele tiden detaljer at finde i værker og ord at bemærke. En udstilling, der vokser. Og som bør ses."

Jyllands-Posten: ★ ★ ★ ★ "Sensuelle streger tegner billedet af en kunstner med integritet".

Udstillingen blev støttet af

Erhvervelser i 2022:

Kunstens samling løftet markant

I 2022 voksede Kunstens samling med 15 markante samtidskunstværker, der både tæller maleri, værker på papir, fotografi, skulptur og installationer. Museet kan især takke Ny Carlsbergfondet og det generøse ægtepar, Margit og Jens Haven Christiansen.

"Vi er meget taknemmelige over alle de værker, vi har modtaget fra forskellige fonde, kunstnere og privatpersoner i år. Vores samling står stærkere end nogensinde, både i forhold til nyere, banebrydende værker og ældre, ikoniske værker" siger direktør Lasse Andersson.
Erik A. Frandsen, Finnochio, 2021. Olie på lærred (300 x 225 cm). Doneret af Jens og Margit Haven Christiansen | Cathrine Raben Davidsen, Algae Figure, 2020. Blæk, kul på papir (52,2 x 75,9 cm). Doneret af Jens og Margit Haven Christiansen | Kirsten Justesen, Pussy Power (ed. of 25), 1969-71/2000. Archival print on Somerset cotton paper (41 x 52 cm) | Kirsten Justesen, BODY CIRCUMSTANCES (1) / Actions for a camera, 1973. Pigment print on Somerset Satin (100 x 132 cm) | Kirsten Justesen, BODY CIRCUMSTANCES 2) / Actions for a camera, 1973. Pigment print on Somerset Satin (100 x 132 cm) | Nan Goldin, Marble Quartet, 2013. Archival pigment print, 121,9 x 114,8 cm. Edition of 3 (#3/3). Erhvervet med tilskud fra Ny Carlsbergfondet | A Kassen, Color of Things (Marble), 2022. Marmor (pulveriseret), fotografi. 150 x 300 cm / Variable mål. Erhvervet med tilskud fra Ny Carlsbergfondet | Nina Beier, Portrait Mode, 2011. Mixed media (Genbrugstøj, plexiglas, egetræsramme). Dimensioner: 306 x 612 x 6,5 cm. Doneret af Ny Carlsbergfondet | Nina Beier, Peanuts & Drums, 2015. Collage (Paryk af menneskehår, Hermés silkeslips, syntetisk isolering, nylon). Dimensioner: 80,5 x 63 cm. Doneret af Ny Carlsbergfondet | Nina Beier, Peanuts, 2015. Collage (paryk af menneskehår, fjer, 1 Hermés slips, syntetisk isolering, nylon). Dimensioner: 80,5 x 63 cm. Doneret af Ny Carlsbergfondet | Maiken Bent, Tools #12, 2020. Skulptur (Fender, brændt træring, læder, tråd, karabinhager, kæde, ring, krog). Dimensioner: 94 x 90 x 16 cm. Doneret af Ny Carlsbergfondet | Maiken Bent, Tools #9, 2018. Skulptur (Fender, læder, tråd, kæde, ring og krog). Dimensioner: 155 x 25 x 25 cm. Doneret af Ny Carlsbergfondet | Svend Johansen, Uden titel, 1923. Maleri (Akvarel/gouache på papir). Dimensioner: 40 x 66 cm. (Rammemål: 64 x 91 cm.). Doneret af Ny Carlsbergfondet | Nikolaj Bendix Skyum Larsen, End of Dreams, 2014-16. 14 skulpturer samt en audiovisuel del (ed. 1/3). Donation kunstneren | Randi og Kathrine, Parklife, 2007. Indfarvet skumgummi, malet træ, glas, fotografi og lys. Donation Britta Madsen og Søren Gøttrup | Find værkerne på Kunsten Collection

Kunsten Collection:

Alle danskere har nu adgang til samlingen

I anledning af Kunstens 50-års jubilæum offentliggjorde museet "Kunsten Collection”.

Med Kunsten Collection kan kunstelskere frit søge i museets samling bestående af knap 4.000 kunstværker. Man kan nærstudere værkerne i detaljer, invitere venner til sin egen udstilling online eller gemme sine favoritter i "Mine samlinger". Man kan også søge på værker ud fra forskellige temaer, for eksempel kvindelige kunstnere, selvportrætter, CoBrA – eller sågar heste, fodbold, hænder eller jazzmusiker.

Om Kunsten Collection udtalte den daværende kultur- og kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen:

" Som kulturminister er det afgørende for mig, at alle danskere har adgang til kunst og kultur – uanset hvor i landet de bor. Når vi møder kunsten har vi mulighed for at blive klogere på os selv og på den verden, vi lever i. Jeg håber, at mange danskere vil gribe muligheden for at gå på opdagelse i én af landets mest markante samlinger af moderne kunst."

Kommunikation & markedsføring:

Øget fokus på Aaltos mesterværk og international turisme

Aaltos mesterværk er det vigtigste værk i samlingen!

Markedsføringen har derfor haft fokus på den helhedsoplevelse, man får ved et besøg på Kunsten. Vi vil primært gennem det visuelle vise hele verden, hvor meget lækkerhed, der er på Kunsten.

Vi rykkede markant på strategien om at få flere internationale gæster. For eksempel blev hver femte ordinære billet i uge 26-42 solgt til tyske turister.

I forlængelse af et øget fokus på den visuelle kommunikation og bygningens arkitektoniske kvaliteter blev der fra oktober tilført ekstra ressourcer til Kunstens tilstedeværelse på sociale medier, særligt Instagram. Vi har deltidsansat en ny, stærk kapacitet på området. Dette afspejler sig tydeligt i tallene for de seneste måneder på Instagram.

Øget eksponering over hele linjen

Antal presseomtaler i alt: 1.091 – gennemsnitligt tre om dagen. Til sammenligning var der 949 omtaler i 2021.

Antallet af unikke besøgende på kunsten.dk steg med 12,30%. Antallet af sidevisninger steg med 10,61%

På Facebook steg antallet af følgere med 8,4%. Til sammenligning var den gennemsnitlige stigning ved andre, lokale kulturinstitutioner på 3,12% og 3,82% for nationale top 15-museer.

Med annoncering på Facebook steg vores reach med 39,54%

På Instagram steg antallet af følgere med 13,5%. Til sammenligning var den gennemsnitlige stigning ved andre, lokale kulturinstitutioner på 8,8% og 7,3% for nationale top 15-museer. Rækkevidde (profiler eksponeret for opslag organisk/gratis) pr. nyt opslag i feed: +38% i forhold til 2021.

Den gennemsnitlige åbningsrate på tværs af nyhedsbreve for butik, klubmedlemmer og offentlig mailingliste var 52,7% i 2022 vs. 40,3% i 2021.

Anmeldelse i Weekendavisen

Weekendavisen anmeldte Pierre Huyghe med ordene: ”SUBLIMT - Samtidskunstens chefpoet Pierre Huyghe er landet i Aalborg på et museum, som gerne vil lege med"

Anmeldelse i Nordjyske

Arkitekturanmelder Lars Brorson Fich anmeldte Aaltos mesterværk 50 år efter åbningen. Han gav syv ud af seks mulige stjerner.

Kunsten Business:

Fokus på høje idealer

Ved udgangen af 2022 var der 49 virksomheder i Kunsten Business. Idealist-konceptet blev kickstartet med ni medlemmer, der brænder særligt for Kunsten og for at bakke op om kulturlivet, så det kan give mere tilbage til flere.

Idealisterne bakker op om Kunsten, så vi fortsat kan gøre landsdelen attraktiv at leve, arbejde og bo i. Kunsten associeres med socialt ansvar, psykisk trivsel, bæredygtighed og store oplevelser med kunst – og det bakker erhvervslivet op om.

Styrket netværk

Der var god tilslutning til særlige arrangementer for Idealisterne, blandt andet en tur til Jørn Utzons villaer på Mallorca.

Vi har en flot opbakning til Executive og Community med flere nye medlemmer og fuldt bookede arrangementer.

Også i 2022 steg antallet af erhvervsarrangementer, og Kunsten rundede mere end 150 erhvervsrelaterede arrangementer.

"Vi oplever samarbejdet med Kunsten er topprofessionelt, hvor der er høj grad af service, fleksibilitet og velvilje til at give os som samarbejdspartner den rigtige løsning. Som medlem af Kunsten Business bliver vi desuden inviteret til en række arrangementer, der altid giver en masse spændende indsigter og udfordrer vores opfattelse af kunsten. Endvidere er der gode muligheder for at netværke med andre forretningsforbindelser og kunstinteresserede. Kunstens rammer er helt eminente, og indholdet er altid af høj kvalitet. Vi er stolte af invitere samarbejdspartnere på Kunsten til et møde i deres lokaler. Der er altid 100% styr på det hele." – Søren Ehlert, advokat og ejerpartner, HjulmandKaptain (Kunsten Executive)

Bæredygtighed:

Kunsten fik prestigefyldt miljømærke

Som det første, danske kunstmuseum fik vi miljømærket Green Attraction.

Green Attraction er brancheorganisationen Horestas nye miljømærke.

Det bliver givet til attraktioner, der gør en ekstra indsats for at passe på miljøet. En ny mærkningsordning, der gør det lettere for kulturbrugere at vælge grønt og bæredygtigt – også når det gælder museer, forlystelser mm.

"Vi har et mål om hele tiden at flytte Kunsten i en grøn og bæredygtig retning. Vi er derfor glade og stolte over at være det første kunstmuseum, der får certificeringen." sagde Lasse Andersson i forbindelse med tildelingen.

Klub Kunsten + Utzon:

Vores gæster skal føle sig (endnu mere) eksklusive

Der er i 2022 lagt en strategi om at tilbyde endnu flere arrangementer eksklusivt for klubmedlemmer. Dermed håber vi at give vores medlemmer endnu flere oplevelser, højne loyaliteten – og naturligvis friste endnu flere til at tegne medlemskab.

Vi vil for eksempel gøre det mere klart for familier, at de kan få oplevelser et helt år for bare 425 kr. Desuden gør vi en stor indsats for at fortælle unge, at med et 1:1 fluxus-kort kan de for bare 150 kr. få et helt år med koncerter, talks, værksteder og Summer Lounge.

Lettere og billige medlemskab

2022 startede med nedlukning. Det har betydet, at vi stadig hele vejen igennem 2022 har set ind i gratis forlængelser af klubkort. Dertil fik mange medlemmer en gratis måned som en del af den gamle gentegningsaftale.

Vi har derfor ændret vilkårene fra 2023, så der ikke længere gives en ekstra måned ved fornyelse inden udløb, men til gengæld får man en rabat ved automatisk fornyelse.

Kreativitarium:

Førende på formidling af kreativitet

"Vi vidste slet ikke, at der var så mange tilbud til børn – og de var så velkomne!"

Det er ofte den replik, vi får fra familier efter deres første besøg. Dertil tilkendegiver andre museer og fagfolk inden for formidling, at Kunsten er helt ud over det sædvanlige. Her er der plads til eksperimenter, nysgerrighed og dialog. Det skal nemlig være sjovt at gå på museum.

Så selvom året var præget af, at vi skulle finde et passende ambitionsniveau efter Nordea-Fondens bevilling udløb, sprudler vi fortsat af idéer og virkelyst. Nordea-Fondens bevilling var på lige over 11 millioner og støttede over en treårig periode (2018-2021) Kreativitarium.

Vi har fundet et roligt leje med fem fastansatte (tre på deltid) og seks timeansatte formidlere. Indsatsen har primært været børnehaver, skoler og familier på museet. En indsats i sommerferien med bemanding af fire ugentlige workshops for familier var velbesøgt. Over hele linjen har vi haft et højt aktivitetsniveau, for eksempel har der været næsten 20.000 personer under 18 år på museet.

Voksne skal også lege

Især i regi af atenåbent har vi øget udbuddet af kreative aktiviteter for voksne. Det har resulteret i mange udsolgte workshops med tegning, marmorering og eksperimenterende kunstkurser. Desuden har vi også lavet workshops for virksomheder, lærere og pædagoger.

For kunsten er et frirum, hvor man kan melde sig ud af præstationsræset og åbne for eksperimenter, som Tal R siger i videoen her.

Aktiviteter i parken:

Endelig kom vi på græs igen!

Store Badedag

Cirka 1.200 gæster deltog i vores første, store arrangement efter covid19-nedlukningerne: Store Badedag.

Dagen bød på familieværksted ved Kunstens Kreativitarium, høj solskin, Oda Omvendt fra Ramasjang og i det hele taget en masse opsparet glæde og energi efter vinter og nedlukning.

Store Badedag blev støttet af:

Kunsten Summer Lounge

Visionen for Kunsten Summer Lounge er at aktivere og engagere unge i kultur og samfund. Det sker gennem, talks og workshops krydret med koncerter og kunstoplevelser.

Årets program var målrettet unge, og skiftende, unge rollemodeller med stort reach på sociale medier bestyrede værtsrollen. Her inviterede de andre unge med gennemslagskraft til at debattere aktuelle emner som klima, perfekthedskultur, identitet, psykisk sårbarhed, seksualitet og etnicitet.

I 2022 øgede vi andelen af unge, hvilket indebar, at det ældre (købestærke) publikum ikke helt fulgte med.

Vi vurderer, at vi har skabt et endnu stærkere brand for Kunsten Summer Lounge, hvilket kommer os til gode i fremtiden.

De ti lounges realiseres i samarbejde med fonde, samarbejdspartnere og et frivilligkorps.

Kunsten efter 17:

Klokken 17 er klokken Kunsten

Fra marts 2022 forlængede vi åbningstiden, så der nu er åbent til klokken 21.00 både tirsdag, onsdag og torsdag. Det fik 13.644 gæster til at besøge os i aftentimerne i 2022.

I regi af aftenåbent har vi haft 124 arrangementer, der har varieret mellem samtaler, foredrag og værksteder. Ud over disse kommer aktiviteter i aftentimerne som Kunst-Lab for voksne, brasserie-events, udstillingsåbninger og Summer Lounge.

Formålet med aftenåbent er – ligesom biografer, teatre osv.- at give gæsterne bedre mulighed for at besøge os, når de har fri.

Vi vil give vores gæster tid og ro til fordybelse, til at nørde igennem, til at lege og udvikle sin kreativitet eller til blot at hygge med god mad, shopping og inspiration.

Vi har været bevidste om, at det tager tid at ændre gæsternes vaner – og nå ud til en ny målgruppe med særlig præference for at dyrke kultur uden for almindelig kontortid. Desuden har vi fortsat stort fokus på, at vi med den udvidede åbningstid ikke kannibaliserer på os selv.

Vi oplever gradvist, at gæsterne får øje på muligheden for at gå på Kunsten om aftenen – ligesom flere og flere aftenarrangementer bliver udsolgt.

Samtaler og foredrag gav inspiration, smil og fællesskab.

Ro til at fordybe sig i udstillingerne.

Voksne brugte aftenerne til at være kreative i vores værksteder.

Der blev shoppet og hygget med god mad i brasseriet i aftentimerne.

Butik & brasserie:

Flere & større arrangementer i museets hyggelige midtpunkt

Med ansættelsen af Thomas og Cæcilie i brasseriet er der sat ekstraordinært stor fokus på at tiltrække erhvervslivet.

Det er blevet til 150+ erhvervsarrangementer i 2022, og sammen med et stærkt team i brasseriet er vi klar til endnu flere.

Vi har især fokus på store arrangementer om mandagen, hvor museet er lukket for offentligheden.

Desuden er der planlagt nye tiltag som eksklusive klubaftner med middag, der er tematiseret efter en aktuel udstilling.

Overordnet har vi fået et bredere menukort, så vi tilgodeser alle vores gæster; små som store. Menukortet er fleksibelt, og vi tilpasser det efter de målgrupper, der besøger museet på et givent tidspunkt. Det betyder blandt andet masser af børnemad i skolernes ferier.

Vi har øget vores fokus på bæredygtige løsninger og bevæger os konstant i en mere klima- og miljøvenlig retning.

Internt har ansættelsen af Thomas og Cæcilie ligeledes været en bonus, da brasseriet nu samarbejder og idéudveksler med alle Kunstens afdelinger.

Brasseriet er blevet et midtpunkt på Kunsten – både for gæster og ansatte.

Butik Kunsten:

Fokus på lækkerhed & shoppingevents

Også i butikken har vi lavet særlige events for klubmedlemmer som forsøg i 2022. Juleshoppedagen med workshop med blomsterkunstner Jonas Jensen og 20% rabat til klubmedlemmer gav en flot omsætning og en masse gæster på en mandag. 199 fik klaret juleshoppingen denne hyggelige dag.

Det vil vi gøre endnu mere af i 2023.

Der er sat en skærpet indsats i gang for at gøre Butik Kunsten til Aalborgs særlige sted at købe sine gaver. Vi har lavet større kampagner, hvor vi blandt andet har slået på, at det er nemt at parkere, og at vi har gaver/varer, som man ikke finder andre steder.

Vi har et ønske om i 2023 at være mere synlige i byen evt. med pop up-butikker, så vi får udbredt kendskabet.

I 2022 lavede vi en enkelt pop up-butik med en stor samarbejdspartner, hvilket vi fik god markedsføring ud af og flere nye kunder.

Desuden går vi målrettet efter at få aktuelle kunstnere til at signere plakater med og kataloger om deres værker. De signerede varer sælges til merpris i butikken.

I slutningen af 2022 blev Anne Marie Møller tilbudt jobbet som butiksansvarlig med virkning fra 1. januar 2023.

Vi ansatte Diana Aud, der blandt andet tager billeder af butikkens sortiment til butikkens nyhedsbrev samt sociale medier. Formålet er i hørere grad at kommunikere stemning og lækkerhed.

Forskning og udgivelser:

Øget fokus på forskning

Det er vigtigt for museet, at forskningen løftes til et nyt niveau.

Derfor er det en stor glæde, at Ny Carlsbergfondet i 2022 bevilligede midler til en Ph.d. om Aase og Poul Gernes i samarbejde med Aarhus Universitet og Gernes Fonden. Der er opstart i 2023. Projektet bidrager med materiale og viden til en stor udstilling om Aase og Poul Gernes i 2025.

I 2022 udgav vi to omfattende kataloger:

Første katalog

MARMOR

Udgivet i forbindelse med udstillingen MARMOR.

Ansvarshavende redaktør: Caroline Nymark Zachariassen

Tekster af: Lasse Andersson, Caroline Nymark Zachariassen, Anders Troelsen, Minik Rosing, Lise Villemoes Grønvold, Mette Marciniak, Amalie Skovmøller, Morten Søndergaard

Fagfællebedømte artikler: Anders Troelsen, Lise Villemoes, Amalie Skovmøller

Kort om kataloget

Kataloget er udgivet i forbindelse med temaudstillingen MARMOR, hvis sigte var – med samtidskunsten som prisme – at undersøge, hvordan vi i en nutidig og kunstnerisk kontekst begriber marmor som materiale. Kataloget præsenterer tre forskningsartikler, der på forskellig vis undersøger marmorets rolle og betydning gennem tiden. Kataloget er udgivet på dansk og engelsk.

Kataloget er udgivet med støtte fra:

Andet katalog

Tal R & Mamma Andersson – Omkring Hill

Udgivet i forbindelse med udstillingen af samme navn.

Ansvarshavende redaktør: Søs Bech Sharpe

Redaktør: Marcus Pompeius

Tekster af: Lasse Andersson, Kirse Junge-Stevnsborg, Maite van Dijk, Søs Bech Sharpe, Stephanie Cristello, Lars Norén, Pedro Westerdahl

Kort om kataloget

Kataloget udfolder den dansk/israelske kunster Tal R (f. 1967) og den svenske kunstner Mamma Anderssons (f. 1962) arbejde med den svenske kunstner C.F. Hill (1849-1911).

Kataloget er udgivet med støtte fra:

2022 highlights på Utzon Center

Årets udstillinger:

SOMMERHUS

Udstillingen SOMMERHUS var åben fra 18. marts 2022-8. januar 2023. Den fik stærke anmeldelser af både gæster og anmeldere. Og den understregede, at arkitekturudstillinger ikke behøver at være smalle, hvis vi bevidst arbejder med hverdagsnære temaer og titler, der appellerer til et bredt interessefællesskab.

Mini Maxi

I 2022 lukkede børneudstillingen Mini Maxi d. 2. maj. Her sprængte vi skalaen og spurgte børn, hvad der ville ske, hvis tingene ikke passer sammen. Børnene kunne på egen krop mærke og føle, hvordan design er tilpasset kroppen.

Leg og Læring:

Nye målgrupper blandt de mindste

Vi gennemførte 208 underforvisningsforløb for skoleklasser og børnehaver i 2022. Det er 5,5 forløb per uge i de 38 uger, hvor der er åbent for undervisning. I alt deltog 5.690 børn i forløbene.

Utzon indgår som partner i projektet ArkitekTUR i børnehaven sammen med Dansk Arkitektur Center. De første børnehaver blev besøgt i efteråret og i foråret bliver der taget hul på 35 nye forløb.

Events og frivillighed:

Lokal forankring

I 2022 blev der afviklet 55 events. Ud over Utzon Talks var det blandt andet byttemarkeder, børneshows, guidede ture, filmvisninger og fredagsbar.

Mange events har været afviklet i samarbejde med de 50 frivillige på Utzon Center. De frivillige har også stået for den rumlige installation TEKSTIL, der blev afviklet i februar-marts 2023 i Spidsgatterhallen.

Besøgstal:

Publikum er tilbage

I 2022 var der i alt 45.813 besøgende på Utzon Center. Dette tal skal ses i sammenhæng med nedlukningen pga. COVID i årets begyndelse, og at vi som noget nyt, ikke talt studerende med. Det anslåes at have påvirket besøgstallet negativt med cirka 9.000 gæster, og i det lys, er besøgtallet i 2022 et udtryk for et kulturhus i fremgang.

Årsregnskabet i tal