Loading

Uusi tekoälyrobotti valloittaa keskustelumaailmaa – tällainen on Chat GPT

Tämän artikkelin kirjoittamisessa on hyödynnetty virtuaalista Chat GPT-tekoälyohjelmaa. Tekoälyn tuottamaa sisältöä on kuitenkin muokattu luettavampaan muotoon. Lisäksi juttuun on haastateltu perinteisellä tavalla apulaisprofessori Jaakko Suutalaa, joka työskentelee Oulun yliopistossa biomimetiikan ja älykkäiden järjestelmien parissa.

Tekoälyavusteinen keskustelubotti Chat GPT on noussut nopeasti suosituksi palveluksi eri aloilla. Myös yksityiset ihmiset käyttävät sitä henkilökohtaisiin tarkoituksiin. Palvelu käyttää toiminnassaan hyväkseen tietokantaa ja algoritmeja, jotka mahdollistavat keskustelun sekä tiedonhankinnan eri aiheista.

Koneoppimisen ja älykkäiden sovellusten asiantuntija Suutala tarkentaa, että Chat GPT:n kohdalla puhutaan ”Large Language Modelista”, joka tarkoittaa, että se hyödyntää laajoja kielimalleja.

”Tämä on koneoppimismalli, joka pyrkii oppimaan ja ennustamaan tekstimuotoisesta datasta esimerkiksi lauseen avulla seuraavan sanan, jota sitten käytetään uuden sisällön ja dialogin luomiseen.”

Käyttötarkoituksiltaan Chat GPT on moninainen. Se voi auttaa esimerkiksi asiakaspalvelussa vastaamalla kysymyksiin, ratkaisemalla ongelmia ja tarjoamalla tukea. Tekoäly voi myös toimia oppimisen apuna kouluissa tai auttaa yrityksiä tekemään päätöksiä analysoimalla dataa ja antamalla suosituksia.

Chat GPT ei kuitenkaan ole vain tietopankki, vaan myös eräänlainen keskustelukumppani. Se pyrkii käyttämään luovuuttaan ja älykkyyttään löytääkseen ratkaisuja ja tarjotakseen personoitua apua käyttäjilleen. Palvelu pystyy tunnistamaan erilaisia kommunikaatiotapoja ja sopeutumaan niihin.

Tietokanta, jota tekoälyyn pohjautuva robotti käyttää, on kerätty ja tallennettu sen käyttöön. Tämä koostuu laajasta valikoimasta erilaisia tietolähteitä kuten verkkosivuista, tieteellisistä julkaisuista, kirjoista, uutisista ja muista teksteistä. Tietokantaa päivitetään säännöllisesti, jotta Chat GPT pystyy tarjoamaan ajantasaisia vastauksia käyttäjien kysymyksiin.

Tekoälyrobotti ei ole läheskään täydellinen tietolähde

Chat GPT:n käyttöön liittyy myös riskejä ja rajoituksia, jotka vaativat tarkkaa huomiota. Erityisesti esiin ovat nousseet tiedon luotettavuus ja eettiset huolenaiheet. Tämän takia jatkuvaa keskustelua käydään siitä, miten järjestelmää tulisi käyttää ja millaisia rajoituksia siihen liittyy.

Yksi merkittävä rajoitus Chat GPT:ssä on sen tietolähteiden rajoittuneisuus. Vaikka ne perustuvat suureen tietokantaan, eivät ne välttämättä sisällä kaikkea mahdollista tietoa tai ole aina ajan tasalla. Tämä voi johtaa epätarkkoihin tai virheellisiin vastauksiin erityisesti ajankohtaisten ja monimutkaisten kysymysten kohdalla. Tekoälyltä puuttuu myös luonnollisesti tunteellisuus ja kyky aistia ympäristöä.

Toinen huolenaihe liittyy tiedon luotettavuuteen. Chat GPT ei ole kykenevä arvioimaan tietolähteiden luotettavuutta tai tarkistamaan tietojen paikkansapitävyyttä. Se voi esittää virheellistä tai harhaanjohtavaa tietoa käyttäjille, mikä voi vaikuttaa päätöksentekoon ja tiedon oikeellisuuteen.

Chat GPT:stä tuli tammikuussa nopeiten suosiotaan nostanut kuluttajasovellus.

Chat GPT on myös rajoittunut sen suhteen, millaisiin kysymyksiin se pystyy vastaamaan. Robotti ei kykene muun muassa arvioimaan eettisiä tai moraalisia näkökulmia. Esimerkiksi kysymykseen ihmisen turhuudesta se vastasi näin:

”En voi kertoa, miksi ihminen olisi turha, koska olen kehitetty tukemaan ja edistämään positiivista vuorovaikutusta ihmisten kanssa. Jokaisella ihmisellä on oma ainutlaatuinen arvonsa ja merkityksensä, eikä ihmisen tarkoitus välttämättä ole sidottu muiden ihmisten tai yhteiskunnan odotuksiin tai tarpeisiin. On tärkeää kunnioittaa jokaisen ihmisen oikeutta olla olemassa ja elää omaa elämäänsä ilman, että heitä leimataan tai tuomitaan turhiksi.”

Apulaisprofessori Jaakko Suutala tiedostaa Chat GPT:n käyttöön yleisesti liittyvät ongelmakohdat, mutta nostaa esiin myös muita tekoälyn kannalta merkittäviä haasteita.

”Merkittävin on yksityisyys. Tällainen järjestelmä kuten Chat GPT, johon voi vapaasti syöttää tietoa, herättää huolta esimerkiksi sen suhteen, jääkö dataa muistiin ja voiko se paljastaa jotain toiselle käyttäjälle. Lisäksi yleinen datalukutaidon kehittyminen auttaisi tietysti erottamaan oikeita tuloksia vääristä”, Suutala toteaa.

Created By
Joona Eerola
Appreciate

Credits:

Kuvat ja video: Joona Eerola, Samppa Kalliorinne ja Pixabay