Loading

ANews Buletinul informativ lunar al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale

Serie nouă (III.1). Nr. 177, octombrie 2022

Pe 8 martie 2022, Comisia Europeană a adoptat o propunere pentru Acțiunea de coeziune pentru refugiați în Europa (CARE), care va introduce flexibilitatea necesară în normele politicii de coeziune 2014-2020 pentru a permite o realocare rapidă a fondurilor disponibile din Fondul european de dezvoltare regională ( FEDR), Fondul Social European (FSE) și Fondul de ajutor european pentru cei mai defavorizați (FEAD), pentru a finanța o gamă largă de măsuri de sprijinire a persoanelor care pleacă din Ucraina.

În plus, programul Erasmus+ poate juca și un rol cheie. Oportunitățile de finanțare pe care le mobilizăm prin programul Erasmus+ sunt următoarele:

  • Elevii ucraineni pot fi primiți rapid de instituțiile de educație și formare implicate în proiecte de cooperare Erasmus+, cu utilizarea flexibilă a finanțării proiectelor.
  • Instituțiile care beneficiază de proiecte Erasmus+ în curs de desfășurare, în domenii precum includerea, diversitatea și integrarea refugiaților, pot realoca o parte din fondurile necheltuite în proiecte (din cauza restricțiilor induse de pandemia de Covid) pentru a organiza activități în sprijinul refugiaților ucraineni (anunțând în acest sens AN).

(Din declarația Comisarului Mariya Gabriel privind măsurile de sprijinire a elevilor și personalului educațional care pleacă din Ucraina în urma invaziei ruse, 16 martie 2022, Bruxelles)

Anul European al Tineretului (AET) 2022 – Fă-ți vocea auzită!

Peste 700 de evenimente și activități înregistrate până acum pentru România

Urmărește materialul video de mai sus și află cum poți înscrie un eveniment sau o activitate în baza europeană de acțiuni în care se centralizează toate manifestările dedicate Anului European al Tineretului 2022. Fă-ți vocea auzită!

#ErasmusDays 2022 - Ediția a 6-a

Ajunsă la a 6-a ediție, inițiativa #ErasmusDays din acest an a pus sub reflector 2 teme generale care au fost promovate în evenimentele tematice din întreaga lume: celebrarea a 35 de ani ai programului Erasmus+ și Anul European al Tineretului.

Iar bucuria experiențelor Erasmus+ și interesul organizațiilor și al persoanelor pentru programele de învățare s-au tradus în 435 de evenimente organizate în țara noastră, toate implementate pe parcursul a 3 zile: 13, 14 și 15 octombrie 2022.

La nivel global, au fost organizate și promovate pe platforma europeană 6.297 de evenimente, nu doar în Europa, ci în întreaga lume.

Numărul de evenimente #ErasmusDays în România a crescut de la un an la altul, pornind de la câteva zeci la începuturile inițiativei, ajungând la 143 în anul 2019, la 256 în anul 2020, la 334 în anul 2021 și peste 400 de evenimente încărcate pe platforma erasmusdays.eu în acest an!

Mulțumim tuturor organizațiilor din România pentru implicare, pentru că ne-au situat în topul țărilor care au organizat evenimente #ErasmusDays în Europa și pentru faptul că inspiră zi de zi prin dorința lor de a transforma România prin învățare alături de noi.

Din cuprins:

  • Știri. Evenimente. Perspective de învățare: Anul 2023, declarat Anul european al competențelor—//— O nouă oportunitate de finanțare în domeniul sportului, prin Erasmus+ —//— Săptămâna Europeană a Sportului #BeActive (23 - 30 septembrie 2022)
  • Poveștile Ambasadorilor Erasmus: Parteneri din șase țări aleg să nu ignore schimbările climatice cu Erasmus+ —//— Vrei să fii AmbasaDOR de învățare?
  • Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021: Proiect de mobilitate în învățământul universitar finanțat prin Programul de Educație, Burse, Ucenicie și Antreprenoriatul Tinerilor în România, 2014-2021
  • Învățământ universitar în Erasmus+: Diplomacy and Erasmus+ Days la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București —//— Apelul 2023 al inițiativei Universități Europene —//— Mobilitățile Erasmus+, tema unui nou podcast pentru studenți
  • Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic: Practică profesională europeană pentru o carieră de succes la Liceul Tehnologic „Horia Vintilă“ din Segarcea
  • Erasmus+ în învățământul școlar: Premianții ediției 2022 a inițiativei EITA (European Innovative Teaching Award) —//— Ghid de resurse digitale cu tehnici, metode și bune practici de coaching
  • Educația adulților în Erasmus+: Creștem împreună comunitatea Educația Adulților Erasmus+
  • Tineret în Eramus+: Ce știm despre impactul pandemiei asupra sănătății mintale și emoționale a tinerilor? Care a fost răspunsul factorilor de decizie din Europa? —//— Impresii de la TinerE+SC —//— Tinerii și-au făcut vocea auzită la Summitul Tinerilor 7.0 "Rădăcini"
  • Corpul European de Solidaritate: Ce este și care sunt oportunitățile oferite —//— We CARE! We ARE soliDARE! —//— „Zestrea Domnițelor", arc peste timp la Biblioteca din Pietrari, Vâlcea —//— Hai să Creștem o Pădure!
  • Formator – modelator
  • Prioritar: Includere, Diversitate și Sustenabilitate: Obiectiv: includere & diversitate. Sau despre cum se sprijină Agențiile Naționale —//— Oportunitate de formare: 8 traininguri regionale pe tematica includere și diversitate, organizate de Romanian Angel Appeal —//— Seria ID Talks "Să vorbim despre (anti)rasism!" se apropie de final —//— Includere, prin creativitate —//— Erasmus plantează păduri și sădește idei de proiecte
  • Eurodesk România te informează
  • Multilingv. Multicultural
  • Publicațiile Eurydice
  • Vă recomandăm & 3/lună
  • Media Space

Știri. Evenimente. Perspective de învățare

Anul 2023, declarat Anul european al competențelor

În urma anunțului făcut de președinta Ursula von der Leyen în discursul său privind starea Uniunii din 2022, Comisia a adoptat propunerea sa pentru desemnarea anului 2023 drept Anul european al competențelor.

Prin Anul european al competențelor, în cooperare cu Parlamentul European, statele membre, partenerii sociali, serviciile publice și private de ocupare a forței de muncă, camerele de comerț și industrie, furnizorii de educație și formare, lucrătorii și întreprinderile, Comisia își propune să dea un nou impuls învățării pe tot parcursul vieții, prin:

  • Promovarea unor investiții în formare și perfecționare mai consistente, mai eficace și mai favorabile incluziunii pentru a valorifica întregul potențial al forței de muncă europene și pentru a sprijini tranzițiile de la un loc de muncă la altul;
  • Asigurarea caracterului adecvat al competențelor în raport cu nevoile pieței forței de muncă, cooperând totodată cu partenerii sociali și cu întreprinderile;
  • Corelarea aspirațiilor și a seturilor de competențe ale persoanelor cu oportunitățile de pe piața forței de muncă, în special pentru tranziția verde și digitală și pentru redresarea economică. Se va acorda o atenție deosebită activării unui număr mai mare de persoane pe piața forței de muncă, în special a femeilor și a tinerilor, cu precădere a celor care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare;
  • Atragerea persoanelor din țări terțe cu competențele de care UE are nevoie, inclusiv prin consolidarea oportunităților de învățare și a mobilității și prin facilitarea recunoașterii calificărilor.

O nouă oportunitate de finanțare în domeniul sportului, prin Erasmus+

Prin programul Erasmus+, începând cu anul 2023 vor exista oportunități de finanțare și în domeniul sportului. Proiectele finanțate se vor focusa pe dezvoltarea organizațiilor sportive, prin sprijinirea completării competențelor profesionale ale personalului din domeniul sportului.

Organizațiile aplicante trebuie să își îndrepte atenția către cel puțin una dintre prioritățile programului E+, promovând activ incluziunea și diversitatea, sustenabilitatea mediului înconjurător, tranziția digitală și participare activă în viața democratică.

Obiectivul general al acestei acțiuni este de a oferi șansa personalului plătit sau voluntar al organizațiilor sportive să-și dezvolte competențele și abilitățile prin petrecerea unei perioade de timp în cadrul altor organizații sportive ce desfășoară activități similare, din străinătate. Bugetul destinat proiectelor sportive va fi de aproximativ 300.000 EURO, fiinanțate fiind maxim 15 proiecte, la nivelul României.

Ghidul programului va fi publicat spre finalul acestui an, iar apelul va fi deschis în aceeași perioadă, termenul de depunere fiind în luna februarie 2023. De asemenea, ANPCDEFP va pregăti un curs de scriere de proiecte Erasmus+ sport, la începutul anului viitor.

Săptămâna Europeană a Sportului #BeActive (23 - 30 septembrie 2022)

Săptămâna Europeană a Sportului (SES) este o inițiativă a Comisiei Europene, menită să promoveze sportul și activitatea fizică în întreaga Europa. La nivelul României, Ministerul Sportului a fost coordonatorul organizării activităților și evenimentelor din SES.

Campania a avut ca scop creșterea gradului de conștientizare a populației, mai ales în rândul tinerilor, cu privire la importanța sportului și a activității fizice pentru un stil de viață cât mai sănătos.

În cadrul campaniei s-au implicat atât reprezentanți ai ministerelor Sportului, Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Sănătății, cât și experți, cadre universitare și specialiști din domeniile cu o influență deosebită asupra tinerilor și stilului de viață sănătos.

Ioana Șurubaru, expert în Departamentul de Tineret și responsabil proiecte în domeniul sportului, a luat parte la Masa Rotundă „Tinerii și stilul de viață sănătos“, eveniment desfășurat în cadrul Săptămânii Europene a Sportului. Aceasta a prezentat o analiză a relației dintre tineri și un stil de viață sănătos, din punct de vedere al activității fizice, dar și al alimentației și comfortului financiar și emoțional. De asemenea, Ioana a prezentat programul Erasmus+ Sport, ce oportunități prezintă programul pentru organizațiile din domeniul sportului, dar și o imagine de ansamblu asupra întregului proces de la depunere, la selecție a proiectelor.

Și ANPCDEFP a acceptat provocarea #BeActive

Săptămâna Europeană a Sportului a fost celebrată și în cadrul ANCPDEFP, fiind marcată prin activități și competiții sportive organizate în data de 30 septembrie, la care au luat parte zeci de colegi.

Activitățile au avut drept scop promovarea și conștientizarea importanței sportului la locul de muncă. Acestea fost structurate astfel încât să promoveze mișcarea, sănătatea prin sport, dar în același timp și imaginația, creativitatea, unitatea și spiritul de echipă.

Felicitări tuturor colegilor implicați și sperăm că la următoarea ediție #SES să fim în număr și mai mare!

Poveștile Ambasadorilor Erasmus

Parteneri din șase țări aleg să nu ignore schimbările climatice cu Erasmus+

Școala Gimnazială Nr.7 Botoșani este implicată într-un proiect Erasmus+ care urmărește să promoveze și să susțină modul în care tinerii de oriunde din lume pot alege să nu ignore problemele pe care le prezintă din ce în ce mai frecvent specialiștii de mediu. Schimbările climatice reprezintă un proces cu caracter global cu care ne confruntăm din ce în ce mai grav, astfel că foarte mulți oameni au început să fie preocupați de protecţia mediului înconjurător. Echipele din cele șase țări, organizate în cadrul proiectului, s-au întâlnit spre sfârșitul toamnei trecute pentru a face schimb de bune practici cu colegii lor și cu elevii acestora, urmărind să atragă atenția asupra impactului tinerilor care pot aduce schimbări pozitive asupra mediului, chiar dacă viitorul se arată a fi relativ cenușiu.

„Don't be Social Amnesia towards Climate Change and Natural Disasters“ este un proiect de parteneriat de cooperare între școli (KA220-SCH) pe tema schimbărilor climatice, coordonat de echipa de la OGEC Saint Guilhem, regiunea LanguedocRoussillon, orașul Clermont-l'Hérault, Franța. Partenerii provin din Turcia (Iskenderun Cumhuriyet Anadolu Lisesi și Selçuk Üniversitesi - Dilek Sabanci Devlet Konservatuvari), Polonia (Ogolnoksztalcacych nr 1 w Gdansku), Spania (Ies Joan Fuster Bellreguard), România (Școala Gimnazială Nr.7 Botoșani) și Italia (Liceo Statale "Leonardo" Scientifico - Linguistico – Giarre).

Proiectul se derulează timp de 24 de luni (2021- 2023) și implică activități multiple pe această tematică. inclusiv activități cu elevii din țările amintite. Aceștia vor participa la activități comune, cu întâlniri față-în-față, workshoop-uri, conferințe, webinare.

Profesorii vor colabora permanent în cadrul proiectului și pe platforma eTwinning. Partenerii de la Selçuk Üniversitesi - Dilek Sabanci Devlet Konservatuvari vor realiza un scurtmetraj care va conține toate activitățile. Acestea vor ajunge pe diverse canale media, tocmai pentru a sensibiliza tineretul, populația, forurile decizionale cu privire la schimbări climatice, care pot schimba lumea în foarte scurt timp, dacă vom continua să le ignorăm.

Prima misiune a echipei de proiect a Școlii Gimnaziale Nr.7 Botoșani a fost de a întocmi un chestionar referitor la schimbările climatice, pe care l-a completat fiecare membru din proiect. Chestionarul conține 20 de întrebări, care au constituit un punct de plecare important pentru realizarea activităților pe care ni le-am propus. Același chestionar va mai fi completat încă o dată, la finalizarea proiectului, pentru a analiza impactul demersului nostru și rezultatele sale finale. Comunicăm constant și permanent în limba engleză cu partenerii noștri pe platforma eTwinning, dar și pe grupul de WhatsApp, unde are loc un schimb de idei curajoase, într-un spațiu mai puțin formal de care profităm cu toții.

Fiecare activitate este o adevărată provocare pentru fiecare dintre noi și pentru fiecare dintre grupurile naționale implicate, mai ales că subiectul vizează o serie de probleme stringente ale unui timp prezent destul de tulbure și de nesigur.

Prof. Daniela Orășanu, Școala Gimnazială Nr.7 Botoșani, #AmbasadorErasmus

Vrei să fii ambasaDOR de învățare? Hai în rețeaua ANPCDEFP! (Apel deschis între 1 februarie - 10 martie și 1 iulie -10 august)

Ai urmărit scenele? Sperăm că da. Acum hai și tu pe scenă: o scenă a celor care au simțit emoțiile din proiectele europene de învățare. A celor care au fost voluntari, care au făcut practică într-o altă țară, care au studiat acolo. O scenă a profesorilor care învață de la alți profesori, a elevilor entuziasmați de ceea ce au descoperit, a lucrătorilor de tineret care cresc inițiative. O scenă cu emoții, cu informații, cu încredere, cu inspirație, cu acțiune.

ANPCDEFP caută ambasadori de învățare: elevi, profesori, lucrători de tineret, studenți, voluntari. Oameni care au trăit direct experiența unui proiect european, care simt că așa au învățat și au crescut. Oameni dornici să dea mai departe povestea lor, împreună cu informații despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate. Dacă și tu crezi în învățare, în valorile europene, în bucuria de a descoperi culturi și perspective și în responsabilitatea de a da mai departe, atunci acest rol – de a-i însoți și pe alții în primii lor pași către Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate – ți se va potrivi. Sunt două apeluri anuale, deschise între 1 februarie - 10 martie și 1 iulie - 10 august. În lunile martie și august se evaluează activitatea ambasadorilor, în urma căreia se apreciază continuarea sau încetarea rolului de ambasador.

Ca ambasador, vei oferi informații de bază despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate, pornind de la propria ta experiență. Vei putea să împărtășești aceste lucruri în diferite contexte și pe diferite canale: în întâlniri cu persoane interesate de proiectele europene, online, în scris, prin filme, articole, podcast, pe Facebook și prin orice modalitate creativă care poate duce informația mai aproape de cei care au nevoie de ea.

Ce trebuie să faci?
  1. Să completezi acest scurt formular de înscriere.
  2. Să îți scrii povestea de învățare în context european în cca 700 de cuvinte (încearcă să răspunzi, în propriul tău stil, la întrebări precum: cum m-a transformat experiența din proiect? a avut mobilitatea mea impact asupra celor din jurul meu? ce vreau să transmit celorlalți? cum aș putea motiva pe cineva să încerce Erasmus+ sau Corpul European de Solidaritate?).
  3. Să ne spui, într-un video de cel mult 1 minut, de ce vrei să fii ambasador.

Articolul/eseul și video-ul trebuie să ajungă la adresa comunicare.an@anpcdefp.ro. Video-ul poate fi trimis prin transfer sau ca link, după ce în prealabil a fost încărcat pe canalul tău de Youtube. Un avantaj: dacă ai de spus o poveste de includere – adică dacă ai fost implicat într-un proiect european care a avut ca prioritate includerea persoanelor cu oportunități reduse sau care a creat resurse pe includere

Ce oferim?

O comunitate. Un cadru de învățare. Resurse. Oportunități de formare. Materiale. Vizibilitate. Climat pozitiv. Energie bună.

#AmbasadorERASMUS vorbește cu entuziasm despre experiențele sale în proiectele educaționale europene și despre „cultura Erasmus“ în care a învățat și a crescut, în ultimii 25 de ani. urmărește-l și solicită-i să-ți vorbească despre activitățile sale și despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate.

Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021

Proiect de mobilitate în învățământul universitar finanțat prin Programul de Educație, Burse, Ucenicie și Antreprenoriatul Tinerilor în România, 2014-2021

Ținând cont de faptul că economia modernă are nevoie de absolvenți de studii superioare cu conștientizare internațională, competențe interculturale și o înțelegere profundă a interdependenței dintre acestea, proiectul de mobilitate propus de universitatea noastră a venit să încurajeze și să susțină aceste aspecte.

Strategia de Internaționalizare a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu a fost elaborată pentru a sprijini următoarele direcții: îmbunătățirea curriculei, activitățile de cercetare, învățare și predare, dezvoltarea instituțională, precum și mobilitățile studenților și personalului academic. S-a urmărit creșterea numărului de mobilități ale profesorilor și studenților în toate cele trei cicluri, pentru mobilități de studiu și plasament. Proiectul de mobilitate s-a concentrat pe dezvoltarea mobilităților cu universități din Norvegia și Liechtenstein, bine renumiți ca poli educaționali, cu finanțare suficientă pentru țări scumpe precum cele nordice, ceea ce altfel nu ar fi posibil. În același timp, ULBS s-a străduit să asigure internaționalizarea at-home pentru studenții care nu participă la proiecte de mobilități, prin crearea unui mediu internațional prin profesori, personal academic și studenți. Procedând astfel, studenții care nu au participat la mobilități au câștigat mai multă experiență în ceea ce privește internaționalizarea, și-au dezvoltat și îmbunătățit abilitățile, crescându-și șansele de angajare.

Obiectivul general proiectului implementat la ULBS a fost acela de a crea rețele durabile și de a spori capacitatea de cooperare internațională între universitățile din statele SEE, prin mobilitatea academică, îmbunătățirea transparenței și recunoașterea studiilor, dar și prin îmbunătățirea competențelor și calificărilor personalului. Principalele obiective operaționale ale proiectului de mobilitate au fost:

  • să permită studenților să beneficieze din punct de vedere educațional, lingvistic și cultural de pe urma experienței mobilităților SEE în statele donatoare;
  • să promoveze cooperarea între instituții și să susțină îmbogățirea mediului educațional al instituțiilor gazdă;
  • să contribuie la dezvoltarea unui grup de tineri bine calificați, cu minte deschisă și cu experiență internațională, ca viitori profesioniști.

Pentru o bună implementare a proiectului au fost întreprinse următoarele activități:

  • promovarea și diseminarea oportunităților de mobilitate oferite prin proiect,
  • organizarea procedurilor de selecție pentru SMS/SMP/STA/STT
  • nominalizarea beneficiarilor la universitățile partenere ale statelor donatoare
  • organizarea, în cooperare cu partenerii NO, a mobilităților beneficiarilor
  • organizarea de Info-sessions pentru beneficiari.

Învățământ universitar în Erasmus+

Diplomacy and Erasmus+ Days la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București

Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti a organizat în perioada 6 – 9 octombrie 2022 evenimentul „Diplomacy and Erasmus+ Days”.

Derulat în cadrul aniversării celor 170 de ani de la înființarea Universității de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, evenimentul și-a propus să aducă împreună membrii comunității academice, membri ai corpului diplomatic din România, membrii organizațiilor internaționale de dezvoltare și alti experți din domeniul diplomației în educație. Zilele Diplomației au avut ca scop dezvoltarea cooperării internaționale între universități și schimbul de idei și concepte care promovează educația.

În cadrul evenimentului s-au pus bazele stabilirii de noi acorduri de cooperare care să conducă la extinderea procesului de internaționalizare, a activității de cercetare și la creșterea numărului de mobilități.

Partcipanții la eveniment au avut ocazia să viziteze târgul „Toamna Horticolă Bucureșteană – Ziua Recoltei”, grădina botanică, parcul dendrologic, câmpurile experimentale pomicole și viticole din campusul universității precum și stațiunile de cercetare și dezvoltare de la Moara Domnească, Istrița și Pietroasa.

Apelul 2023 al inițiativei Universități Europene

Apelul 2023 pentru propuneri de proiecte destinate inițiativei Universități Europene a fost lansat pe 30 septembrie 2022, iar termenul pentru transmiterea candidaturilor este 31 ianuarie 2023.

Apelul beneficiază de un buget de 384 milioane euro și va finanța două categorii specifice:

  1. Intensificarea cooperărilor instituționale transnaționale prealabile (care va oferi sprijin pentru alianțele de cooperare transnațională instituțională deja existente; instituțiile de învățământ superior au ocazia să se alăture alianțelor deja existente, în calitate de parteneri);
  2. Dezvoltarea unor noi cooperări instituționale transnaționale (care va oferi sprijin financiar alianțelor de Universități Europene nou constituite).

Apelul din 2023 are o abordare similară celui din 2022, cu două noutăți principale:

  • Este deschis pentru participarea instituțiilor de învățământ superior din țările din Balcanii de Vest, ca parteneri deplini în alianțe;
  • Se va acorda un certificat de excelență (Seal of Excellence) propunerilor evaluate ca fiind de înaltă calitate (obțin peste 80 de puncte), dar care nu pot fi finanțate, din cauza lipsei de buget disponibil, în cadrul cererii de proiecte Erasmus+ 2023.

Comisia Europeană va organiza o sesiune online de informare în data de 15 noiembrie 2022 (14.30 – 17.00 CET). Mai multe detalii puteți găsi mai jos.

În cazul în care aveți întrebări referitoare la acest Apel, adresa de e-mail EACEA la care pot fi transmise întrebări este: EACEA-EUROPEAN-UNIVERSITIES@ec.europa.eu .

Mobilitățile Erasmus+, tema unui nou podcast pentru studenți

Asociația International Community of the Young (ICY) a lansat în 2022 SMART Podcast ce abordează subiecte din sfera educației, investițiilor financiare în rândul tinerilor, afaceri, orientare în carieră, stil de viață sănătos și nu numai. Acest podcast vizează tinerii din România, în special cei din comunitățile defavorizate care nu au acces la o educație și informații de calitate. Prin intermediul discuțiilor dintre moderatorul principal, Cosmin-Alin Boțoroga, președintele Asociației ICY și experții invitați, se dorește îmbogățirea sferei de cunoaștere a grupului țintă cu informații ce au aplicabilitate imediată.

Cel de-al doilea episod SMART Podcast (din seria de 15 episoade) abordează ca subiect programul Erasmus+ și mobilitățile de studiu și de practică la care studenții din România pot participa.

Invitata acestui episod este Nicoleta Popa, Coordonatoare Departament Proiecte Învățământ Universitar - ANPCDEFP, care în dialog cu Cosmin-Alin Boțoroga, explică mai multe despre programul Erasmus+, modul în care studenții pot merge în mobilitate de studiu la universități din străinătate pentru un semestru sau un an universitar, dar și în mobilități de practică, în Europa, cât și din întreaga lume, fiind susținuți financiar din fonduri UE prin intermediul acestui program. Amândoi povestesc din propriile perspective de foști participanți la mobilități Erasmus+ despre modul în care această experiență internațională le-a modelat parcursul academic și profesional, precum și despre impactul pe care l-au resimțit la nivel personal.

Proiectul SMART Podcast este finanțat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland Romania și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Episoadele sunt publicate pe canalul de Youtube al Asociației International Community of the Young, cât și pe alte canale de comunicare, cum ar fi website-ul asociației, dar și pagina de Facebook și Instagram.

Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic

Practică profesională europeană pentru o carieră de succes la Liceul Tehnologic „Horia Vintilă“ din Segarcea

Dacă este să gândim o ierarhie a valorilor instituţionale din învăţământul preuniversitar segarcean, Liceul Tehnologic „Horia Vintilă” ocupă cu siguranţă unul din locurile fruntaşe, bucurându-se de prestigiu şi notorietate, dobândite prin întreaga activitate a colectivului şcolii susținută de mândria şi recunoştinţa absolvenților dar și de aprecierea întregii comunităţi locale.

Activitatea şcolii se referă la arta de a instrui şi a educa generaţia mileniului III și de a o pregăti să găsească răspunsurile potrivite la provocările zilei de mâine. Elevii şi corpul profesoral se află pe traiectoria ascendentă a devenirii învăţământului românesc, catalizându-şi acţiunile pe direcţia redimensionării continue a calităţii, sporirii şi menţinerii încrederii de care se bucură şcoala noastră.

Odată cu sfârșitul lui iulie 2022, s-a finalizat și proiectul ,,Practica profesională europeană pentru o carieră de succes”, care a urmărit:

  • dezvoltarea competențelor profesionale de specialitate pentru 21 de elevi de la învățământul liceal, zi, profilul tehnic, filiera tehnologică, specializarea tehnician mecanic pentru întreținere și reparații, prin experiența de muncă în altă țară, pentru creșterea rezultatelor școlare și adaptabilității lor la un mediu european, socio-economic dinamic, pe perioada a 12 luni de proiect;
  • dezvoltarea abilităților practice ale celor 21 de elevi, prin folosirea unor tehnologii de ultimă generaţie din domeniul lor de activitate, pentru integrare cu ușurință pe piața muncii europene;
  • dezvoltarea competențelor cheie ale celor 21 de elevi, prin promovarea practicilor incluzive, în scopul sporirii încrederii în reușita profesională (pregătirii pentru viața profesională, activă);
  • dezvoltarea unui parteneriat durabil, în scopul creşterii atractivităţii şi calităţii în domeniul vocațional şi pentru realizarea unui spaţiu european comun de cooperare în domeniul educației și formării profesionale.

Pe parcursul celor 90 de ore ale mobilității, a fost vizată spre a fi dobandită unitatea de rezultate ale învățării nr. 11 din SPP - Anexa 4 la OMENCS nr.4121/2016: Montarea sistemelor mecanice pentru transmiterea şi transformarea mişcării, cuprinzând:

  • Transmisii prin curele şi cabluri;
  • Identificarea elementelor componente ale transmisiilor prin curele şi cabluri;
  • Executarea operaţiilor de montare şi demontare a transmisiilor prin curele şi cabluri;
  • Verificarea transmisiei prin curele şi cabluri;
  • Aplicarea normelor legale referitoare la SSM, PSI și protecția mediului specifice;
  • Utilizarea corectă a vocabularului comun şi a celui de specialitate.

În plus, pe parcursul proiectului stagiarii și-au dezvoltat competențele lingvistice, spiritul antreprenorial, abilitățile cognitive și civice care sprijină incluziunea școlară şi asigură o bună inserție socială.

Dintre activitățile de diseminare desfășurate menționăm:

  • Workshopul ,,Competențele tehnicianului mecanic”(INFODAYS ERASMUS+)
  • Dezbaterea ,,Formare transnaționala a elevilor din medii defavorizate” (European vocational skills week)
  • Lecția deschisă în catedra tehnică ,,Stagiul european de practică”
  • Masa rotundă ,,Profil pofesional european prin Erasmus+”
  • Atelierul de lucru ,,Toți suntem egali”
  • Afișare postere la sediul școlii și Primăriei Segarcea.

Erasmus+ în învățământul școlar

Premianții ediției 2022 a inițiativei EITA (European Innovative Teaching Award)

European Innovative Teaching Award este o inițiativă a Comisiei Europene lansată în 2021, care urmărește să evidențieze și să recompenseze activitatea profesorilor și a școlilor, precum și să prezinte practici de predare inovatoare.

Pentru anul 2022, Comisia Europeană a stabilit ca prioritate tematică „Învățarea împreună, promovarea creativității și sustenabilității” (‘Learning together, promoting creativity and sustainability’), direct legată de inițiativa Noul Bauhaus european, inițiativă creativă și interdisciplinară, care face legătura între Pactul verde european și spațiile în care trăim.

În luna septembrie au fost anunțate cele 98 de proiecte selectate pentru premiere, iar pe lista finală regăsim și trei proiecte din România, după cum urmează:

Categoria învățământ pre-școlar: 2018-1-RO01-KA201-049545 - TELESPA (Teaching Learning Spaces Competence from Early Childhood Education) - Coordonator: Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași

In the MAGIC sensory garden, you are free to: Meditate, Amplify your Learning, Think to develop, Investigate contents, Create new learning experiences!

Categoria învățământ secundar general: 2017-1-RO01-KA201-037185 - EVERYDAY CREATIVITY: Boosting the internal creative resources of European schools with Finnish models for education for creativity - Coordonator Fundația Centrul Educațional Spektrum din Miercurea Ciuc

Heterogeneity of community and diversity of learning paths are assets showing how interaction/meeting unknown and unexpected boost creative thinking.

Categoria Școli VET: 2017-1-RO01-KA202-037344 - Flip your classes through multimedia enriched apprenticeship simulations and develop e-skills for VET teachers and students to enhance youth employability - Coordonator: Liceul Tehnologic de Mecatronică și Automatizări din Iași

Let’s flip the class!

În perioada 25-26 octombrie 2022, preminații EITA au participat la Bruxelles la Ceremonia de premiere desfășurată în format hibrid și o sesiune de networking, organizate de către Comisia Europeană. În cadrul sesiunii de networking, participanții au putut împărtăși experiențe „crescute” în cadrul proiectelor lor și inspirate din prioritatea europeană: creativitate, sustenabilitate și incluziune.

Ghid de resurse digitale cu tehnici, metode și bune practici de coaching

Coaching? Un termen care pentru unii este deja o practică, pentru alții, încă, o necunoscută.

Dacă în mod uzual termenul de coaching este asociat cu sportul sau cu mediul de business, prin proiectul Erasmus+ „Coaching for staff professional development in education (CoDe)” am încearcat o abordare inovativă – o extindere a practicilor sale către mediul educațional.

Am avut întrebări, am căutat răspunsuri și am ajuns să construim, în perioada 2019-2022, un parteneriat european cros-sectorial, alături de instituții europene: National Centre for Education – Letonia (coordonator), Riga Educational and Informative Methodological Center – Letonia, Masarykova Univerzita – Cehia, Centre for Advancement of Research and Development in Educational Technology Ltd – Cipru, Education and Teacher Training Agency – Croația, Learn Sheffield – Marea Britanie.

Scopul proiectului a fost să analizeze experiența și cele mai bune practici ale țărilor partenere în utilizarea coaching-ului ca instrument pentru gestionarea mai eficientă a schimbărilor și crearea unui mediu de susținere orientat spre creștere, precum și identificarea oportunităților pe care le oferă coaching-ul pentru dezvoltarea angajaților și colaborare.

Obiectivele specifice au fost atinse și vizau:

  • Studii referitoare la rolul coaching-ului în dezvoltarea profesională și personală a angajaților;
  • Colectarea de exemple de bune practici ce ilustrează implementarea cu succes a coaching-ului în organizații din diferite sectoare, promovând creșterea constantă a angajaților;
  • Colectarea și compilarea metodelelor și tehnicilor de coaching utilizate în educație și în mediul de afaceri din țările partenere.

Pe parcursul perioadei de desfășurare (2019-2022) au fost prevăzute vizite de studiu în țările partenere și ateliere locale, contribuții la realizarea produsului intelectual rezultat din proiect (Colecția Digitală de Resurse), crearea de noi conexiuni între școli și instituții specializate, pentru a realiza un schimb de practici relevante pentru comunitatea ieşeană, contribuind la o mai bună înțelegere și o mai bună cunoaștere a utilizării tehnicilor de coaching pentru îmbunătățirea performanțele școlare.

Prin produsul rezultat, colecția digitală de resurse cu studii de caz în coaching și exemple de bune practici din țările partenere, dorim să încurajăm școlile să utilizeze tehnici și elemente de coaching pentru gestionarea eficientă a schimbărilor, colaborarea, înțelegerea reciprocă, identificarea problemelor, luarea deciziilor, reducerea sindromului de burnout, dezvoltarea individuală și în echipă, precum și îmbunătățirea competenței socio-emoționale.

Din cuprinsul colecției, putem semnala secțiunea „Studii de caz”, în care se regăsesc prezentate: „Coaching-ul în activitatea directorului unei instituții de învățământ”, „Coaching pe baza autoevaluării și a evaluării”, „Consultarea unui profesor pentru a spori eficiența lecției”, „Planuri de dezvoltare pedagogică personală ca instrument utilizabil în mentorat și coaching”, „Psihologie Pozitivă & Modelul PERMA”, „Self-Coaching – Lucrul cu propria persoană”, „Consolidarea competențelor de ascultare”, respectiv secțiunea ”Metode și tehnici de coaching” cu prezentările: „Un model bazat pe competențe pentru coaching și mentorat”, „Ciclul bazat pe reflecție al lui Gibbs”, „Metoda Hamburger”, „Cum putem să îmbunătățim relațiile?”, „Modelul de feedback IDEA”, „Metafora”, „Modelul lui Pendleton”, „Coaching axat pe practică”, „Echipele de reflecție ale lui T. Andersen”, „Modelul de coaching SMART”, „Metoda întrebărilor”, „Modelul GROW”, „Tehnica de coaching Moonshot”, „Timp de gândire”, „Copacul lucru-viață”.

Prin proiectul recent încheiat, expunem activități și rezultate, dar, mai mult de atât, dorim să deschidem o pagină importantă în adoptarea coachingului în mediul educațional preuniversitar.

Educația adulților în Erasmus+

Creștem împreună comunitatea Educația Adulților Erasmus+

Grupul online Educația Adulților Erasmus+, inițiat pe platforma Facebook, este dedicat celor care sunt implicați în activități de educația adulților în România, beneficiari ai programului Erasmus+ sau interesați de oportunitățile oferite de acesta.

Scopul grupului este de a crea o comunitate virtuală în care profesioniștii din domeniu să se conecteze, să își împărtășească informații despre proiectele pe care le derulează sau le-au derulat, să intre în dialog, să creeze sinergii si să afle despre evenimentele și măsurile de sprijin pe care Agenția Națională (ANPCDEFP - instituția care administrează în România programul Erasmus+) le oferă. Echipa Agenției se implică de asemenea în mod direct în moderarea acestei comunități.

În doar câteva săptămâni de la deschiderea oficială, grupul online a strâns peste 100 de membri! Vă invităm să vă alăturați discuțiilor și să dați mai departe poveștile voastre Erasmus+!

Tineret în Eramus+

Ce știm despre impactul pandemiei asupra sănătății mintale și emoționale a tinerilor? Care a fost răspunsul factorilor de decizie din Europa?

Pe 10 octombrie rețeaua Youth Wiki a Comisiei Europene a publicat raportul „Impactul pandemiei COVID-19 asupra sănătății mintale a tinerilor – Răspunsuri politice în țările europene”. Acest raport examinează impactul pandemiei COVID-19 asupra sănătății mintale a tinerilor și măsurile ce au fost puse în aplicare de statele membre pentru a atenua impactul blocajelor.

Pandemia COVID-19 a reprezentat o amenințare serioasă pentru sănătatea mintală, în special în rândul tinerilor. În timp ce sănătatea mintală în rândul tinerilor europeni se deteriora deja înainte de pandemie, au existat creșteri puternice ale ratelor de depresie, tensiune și anxietate în rândul tinerilor în timpul crizei COVID-19. Preocuparea pentru sănătatea membrilor familiei, dificultățile financiare, precum și perturbarea educației și a relațiilor sociale i-au lăsat pe mulți tineri cu frică, frustrare și nesiguranță cu privire la viitorul lor. Mai mult, sănătatea mintală a tinerilor a fost afectată în mod disproporționat în comparație cu alte grupe de vârstă.

După cum a spus comisarul Mariya Gabriel:

„Trebuie să continuăm să îi sprijinim cu intervenții concrete. Oportunitățile de a se implica din nou și de a participa în comunitate, serviciile de asistență dedicate și includerea celor mai vulnerabili trebuie să fie în centrul eforturilor noastre”.

Raportul evidențiază următoarele aspecte:

  • Pandemia COVID-19 a demonstrat modul în care sănătatea mintală a tinerilor depinde de o varietate de factori interdependenți, cum ar fi existența serviciilor de consiliere în școli, competențele digitale în echilibrarea activităților online și offline, securitatea locului de muncă, precum și participarea la activități sociale și recreative.
  • S-au întreprins multe în țările europene pentru a aborda provocările actuale la adresa sănătății mintale a tinerilor: stimularea serviciilor de asistență psihologică, creșterea proiectelor în școli, finanțare suplimentară pentru activitățile de tineret și inițiativele societății civile, campaniile de conștientizare sunt câteva exemple de intervenții.
  • Unele grupuri de tineri sunt mai vulnerabile decât altele la amenințările reprezentate de blocajele și izolarea socială și au fost expuse unui risc deosebit, deoarece inegalitățile economice și sociale existente au fost sporite. Răspunsul politic al țărilor a acordat atenție unor grupuri țintă specifice.
  • Consecințele pandemiei asupra sănătății mintale a tinerilor vor continua pe termen lung, dar au apărut bune practici care pot deschide calea către acțiuni ulterioare, de exemplu în domeniile educației, sportului, timpului liber și sprijinului psihosocial.

În general, raportul oferă o perspectivă asupra principalilor factori ai suferinței psihologice ce pot afecta sănătatea mintală a tinerilor, natura lor intersecțională și posibilele măsuri care pot fi implementate pentru a-i combate.

Impresii de la TinerE+SC

Despre experiența TinereE+SC se poate povesti mult, pentru că te ajută să evoluezi cum nici nu îți poți imagina, însă mă voi rezuma doar la câteva paragrafe momentan.

Mai întâi, să vedem ce înseamnă TinerE+SC, de fapt. În primul rând, evenimentul organizat de ANPCDEFP s-a adresat tinerilor și organizațiilor de tineret, care vor să îmbunătățească lucrurile din comunitatea lor, prin intermediul acțiunilor DiscoverEU Inclusion (Erasmus+), Parteneriatelor de cooperare la scară mică (Erasmus+), Proiectelor de Participare (Erasmus+) și Proiectelor de Solidaritate (Corpul European de Solidaritate).

În cadrul evenimentului participanții au fost ghidați în demersul propriu de scriere de proiect, pentru a-și da seama care tip de activitate li se potrivește cel mai bine. Pe lângă aceasta, au învățat metode active prin care să își desfășoare proiectul și au beneficiat de coaching după terminarea evenimentului. Toate astea cu ajutorul formatorilor, într-un mediu care inspiră și permite aprofundarea lucrul în echipă.

Și acum, despre prezența mea la eveniment. Am mers la TinerE+SC cu gândul că voi avea o experiență captivantă și exact asta s-a întâmplat. E genul de eveniment care ai vrea să nu se mai termine și care te ajută să conștientizezi cât de important e să lucrăm împreună. Toată organizarea a fost ca la carte și m-am bucurat de o atmosferă deschisă și cât se poate de plăcută.

Deși am mai participat la evenimente de scriere de proiecte, TinerE+SC a fost de o intensitate aparte și a reușit să deschidă perspective noi legate de ce înseamnă să gândești un proiect și să îl pui în practică. Când zic perspective noi, mă refer la metodele abordate de formatori, ca jocurile despre implicarea civică a tinerilor sau dezbaterile despre șansele de reușită ale unor idei. Am aflat multe lucruri noi, de la termeni care înainte nu-mi spuneau nimic – ca “tokenism” – la noi modalități de lucru în echipă, ca jocul pălăriilor gânditoare.

În același timp am observat și am admirat diversitatea participanților (și a formatorilor), care s-a manifestat, în special, în modurile de argumentare în legătură cu propriile proiecte. Unii țineau mai mult de ideile lor inițiale, în timp ce alții integrau rapid viziunile noi receptate de la ceilalți. Ideea mea de proiect, despre implicarea civică a unor tineri cu risc de abandon școlar, a căpătat mai mult contur și a devenit mai clară. Printre altele, claritatea a venit din dezbaterile cu formatorii și cu restul participanților din grupul celor cu Proiecte de participare, care mi-au permis să văd din mai multe unghiuri lucrurile. De aceea un eveniment de acest tip e esențial, dacă suntem implicați în lucrul cu tinerii și vrem să întărim identitatea democratică.

În plus, mi-a fost reconfirmat faptul că educația non-formală e, de multe ori, mai atractivă decât cea formală și că există o deschidere mare spre implicarea tinerilor în viața civică. Mai ales în contextul în care ne aflăm acum, cu război lângă graniță și cu o polarizare excesivă, avem nevoie să ne reamintim cine suntem, ca europeni, și ce ne dorim de la societatea în care trăim.

Cred foarte tare că evenimentele ca TinereE+SC ar trebui să ajungă la cât mai mulți tineri. Fără dezbateri complexe și fără gândire critică, riscul extremismului (de orice fel), dar și al accentuării inegalităților vor continua să crească.

Un alt lucru foarte util remarcat în zilele evenimentului a fost faptul că împreună suntem mult mai eficienți decât izolați în bulele noastre. Putem să contribuim la proiectele altora, în timp ce ei ne susțin în activitățile noastre, iar spațiul public are numai de câștigat în felul ăsta. Până la urmă, societatea în care ne ducem viețile e bazată pe cooperare și pe scopuri comune și e de datoria noastră - care am dobândit cunoștințe solide despre spirit civic, probleme sociale și multe altele -să răspândim informația.

Sunt sigur că o să reușim să ne facem vocile auzite, mai ales dacă păstrăm și întărim legăturile create în timpul TinerE+SC-ului. Abia aștept următoarele evenimente de genul și sper că toate proiectele discutate se vor concretiza mai devreme sau mai târziu.

Alin Ionescu, Participant TinerE+SC & stagiar Eurodesk Romania

Tinerii și-au făcut vocea auzită la Summitul Tinerilor 7.0 „Rădăcini“

Peste 350 de tineri au experimentat, au dezbătut cu decidenții și au învățat împreună în cadrul unuia dintre cele mai mari și interactive contexte de învățare non-formală din România adresate tinerilor, Summitul Tinerilor 7.0Rădăcini.

16 ateliere, 3 mese rotunde, 2 sesiuni plenare, 1 Summit Talk, pastile de sustenabilitate, colt de wellbeing sunt printre activititățile din care tinerii au putut să aleagă în timpul celor 3 zile de Summit, organizat la Cluj-Napoca în perioada 15-18 septembrie 2022 ca parte a unui proiect Erasmus+ de participare a tinerilor la viața democratică.

După doi ani de absență cauzată de pandemie, ediția 2022 a Summit-ului și-a propus să reconecteze tinerii în rolul de actori direct implicați în ecosistem și a adus în prim plan două tematici de actualitate, sustenabilititatea și grija față de mediu și participarea reală a tinerilor în procesul de luare a deciziilor.

Agenția Națională a susținut inițiativa și a fost prezentă la Summit și în acest an, atât în sesiunea de deschidere, cât și prin sustinerea a două ateliere de către colegele de la Departamentul Tineret, Florina Făgărășeanu și Simona Musteață.

Primul atelier, cu titlul „E+ verde la participare“ a provocat cei 28 de tineri prezenți să identifice nevoi reale în comunitățile lor legate de mediu și o societate sustenabilă, precum și modalități în care se pot implica în îmbunătățirea orașelor și localităților din care provin și cum pot participa activ la procesul de luare a deciziilor de către autorități. Participanții au generat idei de proiecte și au descoperit cum le pot pune în practică prin proiecte Erasmus+ de tineret.

Cel de-al doilea atelier, „Descoperă Erasmus! Cu un + de green“, a reunit peste 50 de tineri care au acceptat provocarea de a-și testa cunosțințele despre Erasmus+ printr-un joc Kahoot, au lucrat împreună la rezolvarea unor scenarii legate de problematici de mediu și au descoperit cum le pot transforma în proiecte Erasmus+ Tineret, precum și cum se pot implica ei în astfel de proiecte, de la rolul de participant, la cel de membru în echipa de proiect sau chiar de inițiator al proiectului.

Summitul Tinerilor 7.0 a reprezentat un eveniment finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+, proiect de participare a tinerilor la viața democratică – acțiunea KA154, și a fost organizat de Guvernanța Capitalei Tineretului din România – Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT (PONT) și Banca Comercială Română (BCR) și realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliul Local Cluj-Napoca, Consiliului Județean Cluj și al Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” Cluj-Napoca.

În cadrul evenimentului a fost desemnată și Capitala Tineretului din România 2024: Ploiești cu programul „Ploiești, Let's PLAY!” (Partnership. Lifelong-Learning. Advocacy. YOUth) axat pe 4 direcții de acțiune: crearea contextului de stare de bine, acțiunea tinerilor în comunitate, consolidarea ecosistemului de tineret și crearea de perspective pentru tineri. Felicitările și aprecierea pentru munca depusă merg atât către orașul câștigător, Ploiești, cât și către celelalte două orașe finaliste, Oravița și Vaslui!

Corpul European de Solidaritate

Ce este și care sunt oportunitățile oferite

Tinerii și organizațiile pot participa la proiecte finanțate prin Corpul European de Solidaritate prin care pot să învețe, să se dezvolte și să vină în sprijinul comunităților din care provin. Printre avantaje:

  • organizațiile pot deveni o resursă importantă pentru comunitate dacă dezvoltă proiecte de solidaritate
  • tinerii își pot ajuta organizația să se dezvolte și să răspundă mai bine nevoilor comunității
  • participanții își pot dezvolta competențe personale și profesionale

Cursurile organizate prin Corpul European de Solidaritate sunt gratuite. Consultă calendarul acestora sau vezi direct mai multe detalii mai jos.

We CARE! We ARE soliDARE!

S-a întâmplat la Timișoara la final de septembrie...

SoliDARE a fost prima ediție a unui eveniment care a adus 81 de oameni din 20 de țări care au pus solidaritatea la cale timp de trei zile, punând bazele unei comunități de organizații și grupuri informale de tineri active în #CorpulEuropeandeSolidaritate. Agenția Națională din România a fost gazdă și inițiator al conceptului, alături de AN Polonia și SALTO European Solidarity Corps.

Suntem foarte bucuroși că am fost acolo, de oamenii alături care am fost acolo, dar mai ales ce s-a întâmplat acolo în #AnulEuropeanAlTineretului. Și... credem că se va mai tot întâmpla în anii viitori în diverse colțuri de Europa. Pentru că a fost combinația perfectă între o energie debordantă a participanților și conținut relevant.

Ce s-a urmărit la eveniment?

  • Crearea unui spațiu pentru activități de cooperare în rețea și de viitoare parteneriate;
  • Dezvoltarea unui sentiment de apartenență la o comunitate pentru solidaritate;
  • Creșterea calității în implementare proiectelor din Corpul European de Solidaritate;
  • Inspirație, inspirație, inspirație!

Printre momentele cele mai apreciate au fost input-ul din partea experților și reprezentanților Comisiei Europene, atelierele interactive pentru identificarea de provocări și soluții, dar și promovarea unei petiții pentru creșterea costurilor unitare.

„Zestrea Domnițelor", arc peste timp la Biblioteca din Pietrari, Vâlcea

Zestrea Domnițelor" este un proiect co-finanțat de Uniunea Europeană, prin Corpul European de Solidaritate și implementat de cele 11 biblio-voluntare ale Bibliotecii Publice Locale Pietrari. Tinerele și-au îndreptat atenția asupra importanței pe care o au valorile tradiționale în definirea unei comunități . De ce? Din cauza tendinței de „dezrădăcinare”, de îmbătrânire a populației, pierderea valorilor, tradițiilor, obiceiurilor și prezența un dezinteres crescut față de folclor.

Proiectul pune în lumină interesul biblio-voluntarilor pentru această parte a culturii, ca răspuns la nevoia comunității de redescoperire a identității fiecăruia. Mai mult, punctul central se răsfrânge asupra tinerilor, aceștia fiind elementul continuității.

Prin implementarea proiectului nu doar că este semnalată lipsa interesului general pentru meșteșugul popular din localitatea Pietrari, ci este și un pas către transformarea pozitivă a comportamentului și percepției tinerilor cu privire la componenta identitară. Intenția echipei de proiect este de a crește gradul de cunoaștere în ceea ce privește arta cusăturilor populare, atât pentru aceștia ca biblio-voluntari, cât și pentru restul tinerilor din localitate și nu numai. Așadar, este adresat tinerilor, cu vârste cuprinse între 15-25 ani, ca promotori ai schimbării, implicând adolescenții, dar și adulții, în acest proiect de redescoperire și reinventare a tradițiilor satului.

Ce presupune acest proiect?
  • Redescoperirea și preluarea cusăturilor populare, unul dintre meșteșugurile specifice localității și transpunerea în format digital a modelelor identificat pe iile românești - patrimoniu UNESCO;
  • Revitalizarea satului românesc, prin împletirea armonioasă a tehnologiilor moderne cu moștenirea primită în dar de la bunicile și bătrânele satului.

Începând cu luna ianuarie, domnițele de la Pietrari au fost parte a următoarelor activități:

  • Organizarea echipei de implementare a proiectului;
  • Ateliere de dezvoltare personală alături de mentorul selectat în proiect și de voluntari internaționali;
  • Ateliere de cusături populare pentru tinerii din grupul de inițiativă;
  • Organizare curs Stitch Fiddle, în perioada iunie-septembrie, pentru adolescenții din comună, care să învețe cum să digitizeze modelele tradiționale de pe iile specifice localității, conservând astfel, peste timp, izvoadele noastre, spre a nu se rătăci, cumva, în calea vremurilor nestatornice;
  • Organizare atelier de cusături populare pentru copii și adolescenți, în perioada iulie-septembrie;
  • Paradă de costume populare, în localitate, cu prilejul sărbătorilor și a evenimentelor culturale de peste an - Florii, Sărbătorile Pascale, Sf. Ilie, Sf. Maria, Crăciun, etc;
  • Vizită de studiu Brașov, între 25-29 iulie - încheiere parteneriat cu Muzeul de Etnografie Brașov în vederea digitizării costumelor populare specifice Țării Bârsei;
  • Vizită de studiu București, între 29- 31 august - încheier parteneriat cu Muzeul Național Militar ”Regele Ferdinand I” București în vederea digitizării costumelor populare ce aparțin Casei Regale a României, costume aflate în colecțiile sale;
  • Realizare culegere de motive populare digitizate, în format clasic și în format electronic prin utilizarea aplicației Calameo, ce pune în lumină straiele de sărbătoare din lăzile cu zestre ale bătrânelor satului și cele culese din vizitele de studiu de la Brașov și București. Prin tehnici de realitate augmentată, folosind aplicația Zappar, vom face legături temeinice între altițe și locuri demult uitate, între râuri și rânduri tainic scrise în hrisoave vechi;
  • Șezătoarea domnițelor, în lunile de toamnă, la bibliotecă. Bătrânele și tinerele satului s-au întâlnit într-un areal în care timpul a avut răbdare, învățând meșteșugul de păstrare a tradițiilor locale;
  • Realizare expoziție de artă populară în format fizic, care va cuprinde costume populare, ii și obiecte populare specifice comunei noastre, completată cu expoziții de fotografie pe tematica proiectului, atât în bibliotecă, cât și prin parteneriatul încheiat cu Fundația Comunitară Vâlcea și ”La Blouse Roumaine”, prin participare la expoziția județeană ”Acasă la origini” organizată la Muzeul Satului Bujoreni, Vâlcea;
  • Transpunerea în format virtual a expoziției fizice de artă populară din biblioteca noastră prin utilizarea aplicației People Art Factory, pentru a putea fi vizitată de orice doritor de frumos.

Peste doar două luni încheiem un an plin de culoare, de descoperiri ale trecutului și viitorului acestor locuri în care noi trăim, un an Erasmus+ în care am învățat să creștem frumos, alături unii de alții!

Printre partenerii proiectului se numără Asociația AIDE, Fundația Comunitară Vâlcea, precum și Biblioteca Județeană Antim Ivireanul Rm.Vâlcea, La Blouse Roumaine, Muzeul Satului Bujoreni, Muzeul de Etnografie Brașov, Muzeul Național Militar ”Regele Ferdinand I” București.

Andreea Florescu, Voluntară, Biblioteca Publică Locală Pietrari

Hai să Creștem o Pădure!

Proiectul „Hai să creștem o pădure“ a pornit tocmai de la problemele și nevoile identificate de membrii comunității locale, tineri și decidenți de la nivel local din comuna Grivița, județul Galați, în cadrul unui chestionar lansat pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală. În rândul propunerilor venite din partea viitorilor beneficiari s-au regăsit numeroase atenționări, sugestii sau recomandări privitoare la problemele de mediu și înființarea de suprafețe împădurite, aceast subiect fiind de asemenea identificat și de către tinerii din Grupul Local de Lucru pentru Probleme de Tineret și Dezvoltare Rurală, în procesul de elaborare a planului de candidatură pentru titlul de Sat European de Tineret 2021. După obținerea titlului au fost demarate discuții cu autoritățile locale pentru identificarea spațiilor ce pot fi împădurite, iar bazele proiectelui au început să fie puse.

Proiectul urmărește protecția, conservarea și regenerarea solurilor de pe raza comunei Grivița, iar noi ne-am propus să plantăm cel puțin un copac pentru fiecare locuitor din comună, ce are o populație de 3.726 de locuitori. Acțiunile de plantare la care ne-am gândit au vizat de la bun început responsabilizarea socială, în proiect fiind implicată direct comunitatea locală întreagă.

Am avut în vedere să plantăm cel puțin un copac pentru fiecare copil, elev sau tânăr din comunitate, iar ulterior am început să plantăm cel puțin un copac pentru fiecare copil nou-născut și doi pentru fiecare familie de tineri căsătoriți. Am discutat cu autoritățile ca la momentul oficierii căsătoriei sau înregistrării copiilor să fie predat către familie un copac simbolic pe care va fi notată zona în care urmează a fi plantat copacul. În primăvară am finalizat împădurirea unei suprafețe cu cel puțin un copac pentru fiecare membru al comunității locale și din diaspora. Resursele din proiect au făcut posibilă achiziționarea mai multor copaci și am hotărât să achiziționăm un total de 10.000 de puieți de salcâm și ulterior au mai contribuit și autoritățile locale cu alți 2.000 de puieți. În total, pe toată perioada implementării proiectului, ne mândrim cu 12.000 de puieți plantați!

Comunitatea locală (copii, tineri, adulți sau vârstinici) a beneficiat în mod direct de acest proiect: au fost plantați mai mult de 3 copaci pentru fiecare membru al comunității, iar ei, persoană cu persoană, au avut posibilitatea de a fi implicați direct în procesul de plantare și îngrijire. Mai mult decât atât, toate activitățile derulate au contribuit la creșterea calității aerului în zonă și poate la fel de important important, la creșterea gradului de informare al comunității cu privire la importanța protejării mediului înconjurător. Pentru o eficiență mai mare a campaniilor de informare, am realizat discuții directe cu membrii comunității în cadrul unor campanii de ecologizare și în cadrul sesiunilor de informare organizate în cadrul centrului de tineret din comuna Grivița.

Ne-am dorit să ducem discuțiile la nivelul următor, așa că tot în cadrul proiectului am amenajat primul punct de colectare selectivă de pe raza comunei Grivița. De la momentul amplasării acestuia, au fost colectate aproximativ 2.000 kg plastic, 1.000 kg de sticlă și 400 kg hârtie/carton.

Un om un copac a devenit realitate prin implicarea comunității locale și sprijinul Corpului European de Solidaritate. Am arătat că împreună putem face pași pentru a reduce efectele schimbărilor climatice prin responsabilizarea individuală și efort colectiv.

Marius Petică, Coordonator Grup Informal de Tineri #Grivița2021

Formator - modelator

Reţeaua de formatori a ANPCDEFP există din 2007 când, în cadrul programului Tineret în Acţiune, se concentra pe cursuri de scriere și management de proiect, promovarea metodelor şi instrumentelor de educaţie nonformală, managementul voluntarilor, constituirea de ONG-uri, precum și pe alte tipuri de cursuri tematice. În perioada 2014-2019, formatorii au organizat cursuri de scriere proiecte, designul activităţilor de învăţare, dezvoltare organizaţională şi diseminarea şi exploatarea rezultatelor obţinute în proiecte pentru programul Erasmus+.

Din 2007 până în prezent, reţeaua a asigurat şi cursurile specifice formării voluntarilor în cadrul Serviciului European de Voluntariat, respectiv din 2018, Corpului European de Solidaritate. O parte dintre formatorii Erasmus+ sunt implicaţi în cursuri internaţionale de formare organizate prin reţeaua SALTO a Comisiei Europene.

PRIORITAR: INCLUDERE, DIVERSITATE ȘI SUSTENABILITATE

Obiectiv: includere & diversitate. Sau despre cum se sprijină Agențiile Naționale

Ca membru în echipa unei Agenții Naționale, ești tu însăți/însuți parte dintr-o comunitate: cea a colegilor care ocupă aceeași funcție în celelalte țări ale programelor, care au obiective comune, activități similare și, nu de puține ori, aceleași provocări. Așa se întâmplă și în ceea ce privește tema includere&diversitate. Agențiile Naționale se îndreaptă spre o abordare strategică a includerii și diversității la nivel instituțional și urmăresc, în activitatea lor, atât să crească gradul de conștientizare asupra faptului că includerea și diversitatea reprezintă o prioritate a programelor de finanțare, cât și să sprijine candidații și beneficiarii prin crearea de resurse, prin contexte de învățare relevante, prin oferirea de sprijin pe tot parcursul unui proiect.

Întâlnirile între Agenții reprezintă o modalitate în care toate aceste teme sunt armonizate, dezbătute, în care Agențiile fac schimb de practici și idei și în care colaborează pentru a crea resurse și contexte relevante pentru comunitatea E+/ESC.

ANPCDEFP a găzduit, anul acesta, în perioada 19-21 septembrie, la București, întâlnirea responsabililor de includere și diversitate din domeniul tineret de la nivel european. Evenimentul a fost organizat împreună cu Centrul de Resurse Salto Inclusion - tineret. Ce a însemnat această întâlnire? Oportunitatea ca 15 colegi din țări diferite să lucreze împreună, să facă schimb de idei, practici, resurse și să învețe. Mai multe teme relevante s-au abordat în cadrul întâlnirii: strategiile de I&D pe care le au Agențiile Naționale și cum ne putem sprijini inter-instituțional pentru crearea sau îmbunătățirea lor; cooperarea cu alți actori relevanți în activitatea de I&D și pași pe care îi putem face pentru a crea acest ecosistem tematic, a identifica și a ne conecta cu alți actori relevanți; aspecte pe care să le luăm în calcul pentru o comunicare incluzivă; modul în care includerea și diversitatea pot fi monitorizate și evaluate. În cadrul întâlnirii s-au alăturat, online, și reprezentanți din cadrul Comisiei Europene. I-am avut alături de noi și pe reprezentanții noului Centru de Resurse Salto I&D din sectoarele educație și formare, centru lansat anul acesta și care urmează să sprijine Agențiile Naționale din toate statele programului.

Unul din momentele cele mai apreciate din eveniment a fost întâlnirea cu reprezentanții a trei organizații de tineret din România active și în sfera includerii și diversității. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Tineret FNT, iar invitații au fost Yolanda Florescu, de la Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, Irina Lonean, de la Centrul pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă și Monica Tudorache, de la asociația Art Fusion. Trei organizații care au punctat provocările din lucrul cu tinerii la firul ierbii, în comunități dezavantajate; modul în care metodele de învățare și evenimentele tematice conduc spre o mai bună conștientizare asupra diversității și spre acțiune; importanța abordării strategice la nivel de organizație, dar și a intervenției prompte – așa cum a fost sprijinul acordat refugiaților din Ucraina.

Cele 3 zile au fost atât o oportunitate de învățare pentru reprezentanții Agențiilor Naționale, cât și una de a consolida această rețea a responsabililor de includere și diversitate, care să răspundă cât mai bine nevoilor candidaților și beneficiarilor Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate.

Oportunitate de formare: 8 traininguri regionale pe tematica includere și diversitate, organizate de Romanian Angel Appeal

Fundația Romanian Angel Appeal organizează, în cadrul proiectului Active Citizens Fund "Toți diferiți, toți egali în școlile din România", 8 training-uri regionale în cadrul cărora participanții vor discuta despre valorile diversității în educație și vor explora propriile convingeri legate de acest subiect, fiind ghidați pentru a construi o abordare incluzivă a elevilor și a claselor cu care lucrează.

Training-urile se adresează profesioniștilor din domeniul educației ce doresc să devină promotori ai diversității în școală și care își doresc să folosească în lucrul cu elevii principii și metode care să faciliteze incluziunea.

Cele 8 training-uri vor fi susținute de formatorii Rețelei de multiplicatori "Toți diferiți, toți egali în școlile din România", rețea constituită în cadrul proiectului.

Seria ID Talks "Să vorbim despre (anti)rasism!" se apropie de final

ID Talks: Let's talk about (anti)racism!

În perioada 7 septembrie – 2 noiembrie SALTO Inclusion&Diversity derulează o nouă ediția a ID Talks: o serie de 5 evenimente online, organizate o dată la două săptămâni, de până la 90 de minute, cu invitați inspiraționali, perspective noi, discuții în grupuri mici și sesiuni de întrebări și răspunsuri.

Acastă nouă serie este organizată sub motto-ul „Să vorbim despre (anti)rasism!”. Seria reprezintă un spațiu de reflecție, în care participanții au ocazia să își pună sub lupă atitudinile, credințele și practicile proprii, sociale și organizaționale, să analizeze rădăcinile și mecanismele discriminării rasiale, precum și să examineze propriile părtiniri.

Următorul și ultimul atelier va fi organizat în data de 2 noiembrie, cu titlul "ID Talks Practicing Anti-Racism", având-o ca invitată pe dna. Miriam Petra Ómarsdóttir Awad, Agenția Națională Erasmus+/Tineret, Islanda.

Aflați cum programele UE pentru tineret oferă oportunități și formate pentru activitatea de tineret împotriva rasismului. Vino și învață din experiențele existente. Vă oferim sfaturi și trucuri pe care le puteți utiliza în practica de muncă pentru tineret la nivel local și internațional. Aflați cum puteți utiliza cel mai bine munca pentru tineret pentru a promova și practica antirasismul.

Includere, prin creativitate

Proiectul Erasmus+ „Inclusive Impro Theatre“ a debutat în anul 2021, când, pornind de la experiența dobândită în utilizarea metodei jocului de rol și dramatizării la clasă, a luat naștere ideea de a utiliza această metodă în scopul scăderii ratei abandonului școlar, combaterii fenomenului de marginalizare și izolare ca efecte ale pandemiei, dezvoltarea imaginației, creativității, dezvoltarea gândirii critice. Punctul central al demersului se află în universul simbolic al poveștilor, familiare și plăcute elevilor și adulților deopotrivă, povești încărcate de înțelesuri profunde ale valorilor umanității. Astfel, este pe deplin recunoscut potențialul poveștilor și povestirilor în demersul didactic, cu atât mai mult acestea se asociază cu metoda dramatizării ca metodă specific de stimulare a creativității, de creare a unui context în care elevii își găsesc singuri răspunsuri la întrebări, au momente de identificare cu personajele din povești și problemele acestora, momente definitorii în care găsesc rezolvări la probleme specifice, ocazii cu care leagă prietenii și împărtășesc trăiri puternice.

Despre metoda dramatizării, profesorul Ioan Cerghit spunea:

”Prezentarea faptelor într-un cadru dramatic adaugă predării o forţă de sugestie extrem de convingătoare; elevii trăiesc mai viu, cu mai multă intensitate, pătrund mai adânc şi reţin mai bine ceea ce profesorul intenţionează să-i înveţe. Stările conflictuale, situaţiile-problemă, aspiraţiile, teoriile etc. sunt tratate acum de către elevi ca şi cum ar fi ale lor proprii”.

Nici nu se putea găsi o mai bună motivație pentru proiect, decât cuvintele marelui dascăl. Am pornit, așadar, înspre procesul de identificare a valorilor, străbătând universul poveștilor tradiționale românești și al celor universale, cu ajutorul cadrelor didactice și al experților în educație. În prima parte a proiectului IMPRO - Crearea hărții valorilor tradiționale - am ales, împreună cu partenerii în proiect, 12 valori universale și 12 povești prin care aceste valori sunt cel mai bine ilustrate: Micul prinț de Antoine de Saint-Exupéry, Hainele noi ale împăratului de Hans Christian Andersen, Cenușăreasa de Charles Perrault, Muzicanții din Bremen de Frații Grimm, Vrăjitorul din Oz de L. Frank Baum, Robin Hood de Walter Scott, Motanul încălțat de Charles Perrault, Călătoriile lui Guliver de Jonathan Swift, Matilda de Roald Dahl, Harry Potter de J.K Rolling, Minunea de Raquel Jamarillo Palacio, Gigantul egoist de Oscar Wilde. Am constatat, lucrând alături de elevii noștri - cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani - o mare deschidere, plăcere și interes deosebit pentru interpretarea poveștilor și povestirilor alese, unele cunoscute, altele abia descoperite, dar îndrăgite deopotrivă. Aplicând ulterior metodele transcrise în ghid, am descoperit o mare dorință a elevilor de a se transpune în diferitele personaje, exprimată fiind dorința multora de a continua activitatea prin realizarea unui cerc de artă dramatică, pentru a continua aplicarea activitățile din Ghidul pentru profesori - 12 portofolii de lucru, inclusiv după finalizarea proiectului IMPRO.

În partea a doua a proiectului „Improvizație pentru creativitate“, am pornit atelierele de lucru, în care realizat diferite exerciții în vederea dezvoltării potențialului de creație - indispensabil în improvizația teatrală. Am realizat acestea prin diferite tehnici: de exprimare a sentimentelor prin artă grafică/ vizuală, utilizând limbajul corporal, apoi prin creație literară - toate utilizând metodele și poveștile din Ghidul de activități - 12 portofolii de lucru realizat în Partea I a proiectului - „Crearea hărții valorilor tradiționale“. Elevii au avut în vedere valori precum empatia, solidaritatea, compasiunea, prietenia, respectul, egalitatea, onestitatea, incluziunea, toleranța, cooperarea, atunci când au realizat exerciții de pregătire pentru improvizația teatrală. Profesorii membrii ai echipei proiectului IMPRO au manifestat un deosebit interes pentru a implica elevii în diferitele activități, care au avut loc în clase, pe terenul de sport, în sălile de atelier. S-a observat și o mare implicare a cadrelor didactice de la discipline precum Educație plastică, Matematică, Limba română, Limba engleză, Educație tehnologică, Educație socială, profesorilor din învățământul primar, chiar profesorilor de Informatică, pentru activitățile pe care le-am propus, iar aceștia au realizat ateliere fie la ora de dirigenție, fie în afara orelor de program sau chiar la orele disciplinelor proprii. Bucuria de a ieși din rutina cotidiană și de a realiza conexiuni noi, de a se cunoaște mai bine între ei, de a își descoperi noi valențe și abilități a fost surprinzătoare pentru elevi și profesori, deopotrivă. Activitățile au dus la selectarea a 80 de metode/sfaturi pentru dezvoltarea creativității în scopul facilitării improvizației.

De asemenea, părinții ne-au solicitat să implicăm copiii și în activitățile viitoare din cadrul proiectului, în etapa în care, prin produsul intelectual 3 - „Restructurarea poveștilor Impro“, vom pregăti cadrele didactice pentru punerea în scenă a pieselor de teatru. Prin intermediul unei discuții cu profesorii și elevii, am identificat deja câteva probleme specifice elevului din școala românească, iar acestea vor fi avute în vedere la procesul de restructurare a cursului poveștilor alese pentru a fi puse în scenă de către echipa din România. Poveștile vor urma un traseu clar, desprins din imaginația creatorului, până la un punct, după care elevii vor improviza. Vom direcționa acțiunile ce vor avea loc ulterior înspre situații problematice care oglindesc la un moment dat frământările vieții curente ale elevilor, elevii primind chiar roluri pe care le vor juca spontan. Profesorii vor stimula, orienta și evalua diferitele situații și momente ale jocului, încât copiii participanţi vor fi capabili să-şi exteriorizeze trăirile lor, să-şi conştientizeze cauzele care au generat stările lor tensionale, conflictuale, gândurile, să se poată descărca de „povara“ care le grevează inconştientul, să se poată elibera din punct de vedere psihic de complexele care-i domină, ceea ce va contribui la reducerea sau la vindecarea stărilor vizate . Am redat, adaptat, un citat al marelui profesor Cerghit pentru că reprezintă - în descrierea metodei dramatizării - cu exactitate, ceea ce ne-am propus prin acest proiect, o colaborare a unor echipe de profesioniști din Europa, pentru a veni în sprijinul elevilor care se confruntă cu probleme de incluziune, abandon, singurătate, lipsa înțelegerii și altele.

Noi, învățătorii, folosim poveștile românești și universale în actul de predare, iar copiii le iubesc. IMPRO îmi oferă noi modalități de abordare a acestora, prin punerea lor în scenă, ceea ce este extraordinar pentru copiii noștri! (Profesor pentru învățământul primar, LTGM Timișoara)
Cel mai mult mi-a plăcut că am jucat în scenete cu colegi mai timizi, cu care abia am vorbit în clasă sau cu colegii noi. (Elev, clasa a V-a, LTGM Timișoara).

Proiectul a fost implementat de Liceul Teoretic „Grigore Moisil“ Timișoara, în parteneriat cu: Centrul Pentru Promovarea Învățării Permanente (Timișoara, România), I & F Education and Development Limited (Dublin, Irlanda), De La Salle College Churchtown (Dublin, Irlanda), Brainlog (Odense, Danemarca), Centro Internazionale Per La Promozione Dell'educazione E Lo Sviluppo Associazione (Palermo, Italia), Smart Umbrella Management Solutions E.E. (Thessaloniki, Grecia) și Directorate of Primary Education Of Western Thessaloniki (Thessaloniki, Grecia).

Prof. Farkas Cristina, Liceul Teoretic „Grigore Moisil” Timișoara

Despre sustenabilitate și schimbări climatice

Noul program Erasmus+ sprijină Pactul verde european (European Green Deal) și Politicile Uniunii Europene în domeniul climei. În conformitate cu prevederile acestui acord european, programul va oferi stimulente financiare participanților care utilizează moduri de transport durabile. De asemenea, va investi în proiecte care promovează conștientizarea problemelor de mediu și vor facilita schimburile legate de atenuarea crizei climatice.

sau

Niciun gest nu este prea mic, nicio contribuție nu este lipsită de importanță! Ce mai poți face:

Erasmus plantează păduri și sădește idei de proiecte

S-a întâmplat într-o zi de octombrie cu soare la Bistrița, cel mai nordic oraș germanic fortificat din Transilvania, acolo unde oamenii fac ceea ce spun și povestesc frumos despre ceea ce fac și mai ales despre ceea ce plănuiesc să facă pentru educație în comunitatea lor. Reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), ai Primăriei Municipiului Bistrița, ai Ocolului Silvic Bistrița și ai Inpectoratului Școlar Județean Bistrița Năsăud au colaborat îndeaproape timp de mai multe luni pentru face să se întâmple o dublă acțiune: plantarea în apropierea orașului Bistrița, a primei Păduri Erasmus din România și organizarea unui atelier pilot de informare privind oportunitățile de finanțare a unor proiecte în domeniul educației și formării profesionale prin programul Erasmus+ (2021-2027) sub deviza „Erasmus vine în comunitatea ta!”.

Au fost două zile intense pentru echipa agenției care face lucrurile altfel și care își propune să transforme România prin învățare.

Pe 3 octombrie 2022 a demarat proiectul celor șapte Păduri Erasmus, proiect pe care agenția l-a înscris în strategia instuțională pentru sprijinirea obiectivelor europene ale dezvoltării durabile de către comunitatea beneficiarilor de proiecte finanțate prin programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate și a personalului ANPCDEFP, în perioada 2021-2027. Este un proiect care, dincolo de prioritatea declarată și asumată privind dezvoltarea durabilă, mediul și combaterea schimbărilor climatice, dincolo de documentele, strategiile și demersurile europene și globale în acest sens, și-a propus să se adreseze nevoilor de conștientizare cu privire la protecția mediului, educație sănătoasă, sustenabilă și cu grijă pentru viitor. Cum ar fi dacă fiecare dintre participanții la mobilități Erasmus ar planta un arbore la întoarcerea din experiența internațională? Ar fi cu siguranță o acțiune care, pe durata lungă a programului, ar duce la apropierea de natură, la grija față de arbori și la creșterea responsabilității comune față de „verde” în general, la atingerea unor obiective care par îndrăznețe.

În aceeași zi s-a parafat contractul cu Ocolul Silvic Bistrița, care, pe o suprafață de 0,73 ha pusă la dispoziție de Primăria Bistrița, va planta în luna noiembrie aproximativ 3.500 de puieți de frasin, molid și arțar. Un număr de 15 elevi de la Colegiul Silvic „Transilvania” Năsăud au venit să ajute la identificarea puieților. Întâlnirea cu ei ne-a emoționat și, în același timp, ne-a dat speranțe. Entuziasmul lor, poveștile lor despre ce au învățat participând la mobilități Erasmus în licee partenere din Germania, Spania și Finlanda, i-au molipsit pe toți cei prezenți. Directorul colegiului, domnul profesor Cristian Marcel Cosma, este convins că fiecare elev care merge într-o mobilitate Erasmus se întoarce acasă cu mai multe cunoștințe și, mai ales, „un alt om”. De ce? Pentru că poate constata direct, nefiltrat decât de propria experință, că nu e cu nimic mai prejos decât alți tineri europeni, că poate și el, că știe și el.

Acolo, în mijlocul naturii, într-un mediu care le era familiar și la îndemână, elevii erau pregătiți să ajute, cu zâmbete pe fețele tinere și emoționate. Dacă inițiativa de plantare a agenției ar fi replicată de cât mai multe organizații, obiective strategiei „verzi” ar deveni realitate mult mai repede. Ideile bune sunt ușor de implementat, ne-a spus doamna Doina Macarie, inspectorul pentru programe educaționale din cadrul Inpectoratului Școlar Județean Bistrița Năsăud, și a propus ca la plantarea efectivă a puieților să participe elevi și cadre didactice din instuțiile școlare din județ care au derulat și/sau derulează proiecte finanțate prin programele Erasmus+. O idee excelentă, pe loc aprobată! În buna tradiție a comunicării directe și aproape instantanee cu beneficiarii Erasmus și cu publicul-țintă din România, prin mijlocirea canalelor mass-media aflate la un click distanță, povestea primei Păduri Erasmus a strâns imediat sute de aprecieri, dar și oferte pentru plantarea celei de-a doua păduri. Va fi la Arad, ba nu, va fi la Tulcea! Comunitățile beneficiarilor Erasmus au intrat deja în competiție, ceea ce ne bucură și ne dă speranțe că viitorul programului chiar sună ”verde”.

A doua zi, pe 4 octombrie, echipa Agenției a derulat un al doilea proiect pilot, o sesiune de informare care și-a propus să aducă programul Erasmus+ mai aproape de comunitățile locale. Născută din „spuma” sesiunilor online pandemice, ideea unor sesiuni „pe viu” care să faciliteze înțelegerea modului în care programul Erasmus+ poate sprijini implementarea unor proiecte educaționale și de formare a crescut și și-a setat următoarele obiectivele: comunitatea locală are nevoie de informație la cald, dar și de cunoașterea unor exemple de bună practică și a unor proiecte de succes, de relaționarea directă și imediată cu instituții și organizații eligibile pentru acest tip de finanțare, precum și de inițierea de parteneriate prin scurte exerciții de tip „brainwriting”. Prea mult, ar spune unii. Și ar putea avea dreptate. Dar când întâlnești în cale oameni precum domnul Ioan Turc, primarul municipiului Bistrița sau domnul Mircea Cristian Nicula, inspectorul general pentru domeniul educație și formare profesională din județul Bistrița-Năsăud, totul pare mai ușor. Sala Consiliului local a primăriei și-a deschis larg ușile pentru un public divers: cadre didactice și responsabili din învățământul preșcolar, gimnazial și liceal general, profesional și special, reprezentanți ai unor instituții precum Casa Corpului Didactic, Biblioteca Județeană, Primăria, furnizori de formare, operatori economici, oameni resursă precum ambasadorii Erasmus și toți cei care cred că programul Erasmus este un program prietenos. Cu toții au ascultat, au întrebat, au vorbit despre proiectele și visele lor. Cu toții au găsit repede drumul de la nevoi comune la soluții comune și la ce fel de impact își doresc pentru comunitatea lor. Ideile de proiecte au apărut mai repede decât puieții care așteaptă cuminți să devină arbori! Le-am mulțumit tuturor pentru interes, pentru participare și pentru idei, îndemnându-i să rămână aproape unii de alții, să își crească ideile și să depună aplicații la termenele limită din lunile februarie – martie 2023. Oportunitățile de finanțare sunt multiple, iar comunitatea lor are nevoie să se dezvolte prin proiecte de educație și formare.

Era încă un soare blând de început de octombrie pe cer și în sufletele noastre când am plecat de la Bistrița. Oameni noi, prieteni noi, o comunitate închegată și determinată să facă bine și „verde”.

Erasmus vine în comunitatea ta pentru a aduce învățare și experiențe de cunoaștere care schimbă vieți și minți! Erasmus plantează păduri și aruncă semințele unor idei de proiecte educaționale și de formare! Abia așteptăm propuneri pentru noi colaborări la nivel local. Noi suntem gata să venim. Voi?

Serviciul de informare Eurodesk facilitează gratuit accesul la oportunități de implicare la nivel european pentru tineri și pentru cei care lucrează cu tinerii în 37 de țări europene, cu sprijinul a peste 1.600 de multiplicatori de informații la nivel local. 

Apel pentru înscrieri: Grupul de Tineri Jurnaliști Europeni 2023

Te pasionează storytelling-ul?

Ești interesat/ă de problemele europene și globale?

Vrei să vorbești despre ceea ce contează pentru tinerii din Europa de astăzi?

Dacă ai răspuns Da la toate cele trei întrebări de mai sus, ești persoana pe care o căutăm!

Eurodesk și Comisia Europeană îi invită pe tineri să își pună în practică abilitățile jurnalistice și să relateze despre problemele care îi interesează. Făcând parte din Grupul de Tineri Jurnaliști Europeni (European Pool of Young Journalists), îți vei face auzită vocea prin producerea de diferite tipuri de conținut (scris, fotografii, podcast-uri, videoclipuri etc.). Conținutul produs de Grup va fi evidențiat pe Portalul European pentru Tineret și pe canalele de socializare dedicate tinerilor din Europa.

Ce este Grupul de Tineri Jurnaliști Europeni?

O echipă formată din 8-12 tineri jurnaliști, cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, provenind din întreaga Uniune Europeană și din țările asociate la programul Erasmus+ (Macedonia de Nord, Serbia, Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Turcia), care doresc să se implice în această inițiativă pe tot parcursul anului 2023.

Conținutul care va fi produs se va concentra pe diverse subiecte care sunt relevante pentru tinerii din Europa, dintr-un punct de vedere personal și autentic. Vei avea libertatea de a elabora conținut pe subiecte care te interesează în mod direct. Poți folosi diverse formate de a relata conținutul, cum ar fi articole, videoclipuri, fotografii și podcasturi. Va trebui să pregătești conținutul doar în limba engleză.

Noul Plan de Acțiune pentru Tineret în cadrul Acțiunii Externe UE

Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al UE au adoptat „Planul de Acțiune pentru Tineret în cadrul Acțiunii Externe a Uniunii Europene pentru perioada 2022-2027.

Planul reprezintă primul cadru de politică de până acum pentru un parteneriat strategic cu tinerii din întreaga lume în vederea construirii unui viitor mai rezistent, mai favorabil incluziunii și mai sustenabil.

Acesta va contribui la îndeplinirea angajamentelor internaționale, cum ar fi Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă a Organizației Națiunilor Unite și Acordul de la Paris privind clima, prin consolidarea participării semnificative a tinerilor și a responsabilizării acestora în cadrul politicilor de acțiune externă ale UE.

Planul de acțiune pentru tineret în cadrul acțiunii externe a UE este ghidat de trei piloni de acțiune care vor contribui la modelarea parteneriatului UE cu tinerii din țările partenere:

  • Parteneriat pentru implicare: creșterea numărului de voci ale tinerilor în cadrul politicilor și al procesului decizional;
  • Parteneriat pentru emancipare: combaterea inegalităților și oferirea tinerilor a competențelor și instrumentelor de care au nevoie pentru a se dezvolta;
  • Parteneriat pentru conectare: încurajarea oportunităților pentru tineri de a crea rețele și de a face schimb de experiență cu colegii lor din întreaga lume.

Apel pentru propuneri: Evenimentul Tineretului European 2023

Recent, Parlamentul European a lansat un apel pentru propuneri de evenimente, dedicat grupurilor care doresc să organizeze activități în cadrul ETE 2023.

Evenimentul Tineretului European (European Youth Event - EYE) este un eveniment pentru tineri, co-creat împreună cu tinerii și participanții, care pot propune și organiza activități interactive sau artistice.

EYE va avea loc în perioada 9-10 iunie 2023 și va fi organizat în format hibrid, atât fizic (la Strasbourg, Franța), cât și online.

Prezentul apel se adresează organizațiilor pan-europene de tineret și ale societății civile, precum și instituțiilor de învățământ superior pentru artiști, cu o experiență dovedită de cel puțin 4 ani în domeniul comunicării, în calitate de multiplicatori, capabili să mobilizeze rețele mai largi, cu scopul explicit de a se conecta cu tinerii și de a le da putere.

Termenul limită pentru depunerea propunerilor este 10 noiembrie 2022.

Provocarea „Tineri Antreprenori“

Provocarea „Tineri Antreprenori“ (Young Entrepreneurs Challenge) invită tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani, cu idei de afaceri bazate pe tehnologie, să prezinte un videoclip de 60 de secunde pe site-ul competiției.

Finaliștii vor fi selectați pentru marea finală pe baza criteriilor cheie ale concursului: viabilitate, inovare tehnologică și sustenabilitate.

Câștigătorul va fi selectat de un grup de experți de renume din industrie și va primi un grant de 10.000 de lire sterline/11.000 de euro, în timp ce fiecare finalist va primi, de asemenea, 1.000 de lire sterline/1.100 de euro în numerar.

Criterii de eligibilitate:

  • Persoane cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani la data de 1 februarie 2023;
  • Rezidenți și/sau cetățeni ai unei țări europene continentale;
  • Membrii familiilor celor care fac parte din juriu și participanții la edițiile anterioare ale concursului NU sunt eligibili să candideze.

Termenul limită pentru înscrieri este 22 ianuarie 2023.

Resurse utile: Toolkit pentru dezvoltarea sănătății mintale prin activități de tineret și educație non-formală

Un nou toolkit cu titlul „Developing Mental Health Through Youth Work and Non-formal Education“ a fost lansat de către Copenhagen Youth Network și Youth for Society.

Acesta oferă liderilor de tineret, profesorilor, educatorilor și profesioniștilor în domeniul tineretului idei concrete pentru a sprijini sănătatea mintală și bunăstarea psihică, prin activități educaționale non-formale.

Multilingv. Multicultural

Secțiune dedicată promovării educației lingvistice și interculturalității, în toate formele lor, și comunității celor care organizează și promovează Certificatul lingvistic european (European Language Label)

Certificatul Lingvistic European pentru proiecte inovatoare în domeniile predării și învățării limbilor străine

În anul 2022, competiția finalizată cu acordarea Certificatului lingvistic european pentru proiecte destinate predării și învățări limbilor străine nu se organizează. Competiția se va relua în anul 2023, iar Certificatul lingvistic european se va acorda numai proiectelor finanțate prin Programul Erasmus+.

Prioritățile 2022 - 2023, pe baza cărora se vor evalua și candidaturile de anul viitor, sunt:

Prioritatea 1

Sprijinirea includerii în școli, instituții de educație și formare profesională, instituții de învățământ superior și organizații de educație a adulților a migranților și refugiaților nou-sosiți, prin promovarea unor

  1. Măsuri menite să sprijine copiii refugiați și
  2. Dezvoltarea dimensiunii incluzive a instituțiilor de învățământ, prin:
  • abordări pedagogice care au în vedere identitățile culturale și sociale ale elevilor și studenților migranți și le apreciază ca fiind avantaje de necontestat;
  • promovarea multilingvismului și a „conștientizării lingvistice” – prin aprecierea ca binevenite alături de limba de școlarizare a tuturor limbilor vorbite de elevi, părinți și de alte părți interesate din școli și comunități → obținerea unor rezultate academice mai bune, consolidarea unui sentiment de apartenență și a stării de bine în școală;
  • păstrarea unui dialog deschis cu toți actorii și cu întreaga comunitate școlară, cu implicarea părinților și a altor părți interesate.
Prioritatea a 2-a

Dezvoltarea profesională a cadrelor didactice pentru a aborda incluziunea și dialogul intercultural, în special în ceea ce privește o diversitate lingvistică crescută în clasă, prin

  • practici care contribuie la abordarea diversității crescute în școli;
  • inițiative și pedagogii care să contribuie la îmbunătățirea competențelor și a expertizei cadrelor didactice și a personalului educațional, în general, pentru a preda în contexte multilingve, multiculturale.

Un raport Eurydice din 2019 intitulat „Integrarea elevilor din mediile migranților în școli în Europa” constată că astfel de practici:

  • ajutați elevii migranți să învețe mai ușor limba de predare
  • le oferă șansa de a-și reconstitui identitatea de sine într-un mod pozitiv, deoarece limba (limbile) și cultura (culturile) lor sunt apreciate, alături de cele ale țării gazdă.
Prioritatea a 3-a

Proiecte care abordează minoritățile și limbile regionale ca mijloc de promovare a echității, a coeziunii sociale și a cetățeniei active

  • Incluziunea și respectul pentru bogata diversitate culturală a Europei reprezintă una dintre prioritățile și obiectivele Comisiei Europene. Patrimoniul cultural al Europei ar trebui protejat și consolidat.
  • Recomandarea Consiliului privind o abordare cuprinzătoare a predării și învățării limbilor străine se referă la practicile existente în regiunile bilingve și multilingve, în care limbile „de origine”, limbile regionale sau minoritare sunt predate împreună cu alte limbi de școlarizare. Multe abordări pedagogice interesante pot fi găsite în astfel de regiuni din Europa.
  • Proiectele cărora li se poate atribui Certificatul lingvistic european ar trebui să ilustreze astfel de practici și să vizeze în special promovarea echității, a coeziunii sociale și a cetățeniei active.
Prioritatea a 4-a

Învățarea limbilor străine pentru a veni în sprijinul dezvoltării personale a cursanților adulți, prin dezvoltarea, transferul și implementarea unor:

  • metode și tehnici de predare a limbilor străine care pot permite lucrul cu cursanții adulți cu mai puține oportunități, în special cu un nivel scăzut de calificare;
  • învățarea limbilor străine prin mentorat, auto-dezvoltare, sarcini din viața reală care încurajează cursanții adulți să se confrunte cu mai multe provocări și complexități și să-și consolideze încrederea;
  • practici care permit creșterea mobilității profesorilor de limbi străine și a educatorilor care lucrează cu cursanții adulți cu mai puține oportunități;
  • rețele ale instituțiilor care oferă servicii de dezvoltare a competențelor lingvistice.

Proiectele premiate în 2021 au fost:

Cea de-a 11-a ediție LinguaFest

De Ziua Europeană a Limbilor (26 septembrie), Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, a organizat în colaborare cu Spațiul Public European (București) cea de-a 11-a ediție LinguaFest, dedicată diversității lingvistice și proiectelor premiate cu Certificatul Lingvistic European în contextul celebrării a Anului European al Tineretului și a 35 de ani de implementare a programului Erasmus+.

În prima parte (O oră de limba română „altfel”), 22 de elevi de la Liceul Internațional de Informatică din București (ICHB), împreună cu prof. de limba română Eliza Iordache, au aflat de la Carmen Toma (DG Translations – Comisia Europeană) importanța multilingvismului și a învățării unei limbi străine.

A doua parte a evenimentului a reunit ambasadori Erasmus, inspectori școlari, dar și profesori și elevi, atât de la Liceul Teoretic „Ion Barbu” din București (fizic), cât și de la Agrupamento de Escolas Camilo Castelo Branco din Vila Nova de Farmalicao, Portugalia (online). Astfel, evenimentul a fost ocazia perfectă de a descoperi potențialul și impactul proiectelor Erasmus+ în contextul dezvolării și consolidării aptitudinilor lingvistice.

La început a fost prezentat noul Certificat Lingvistic European (European Language Label, ELL), acordat doar proiectelor finanțate prin Programul Erasmus+. Pe parcursul sesiunii, au fost prezentate proeictele premiate cu Certificatul Lingvistic European, aparținând Școlii Gimnaziale nr.17 din Botoșani, Colegiului Tehnic „Ana Aslan” din Cluj-Napoca și Liceului „Atanasie Marienescu” din Arad. Aceste proiecte au abordat metode neconvenționale de învățare a limbilor străine, cu accent pe creativitatea și pe imaginația elevilor. Diferența a fost făcută de punerea intereselor lor în prim plan și de adaptarea noțiunilor la experiențele de viață ale acestora.

În cazul elevilor de la „Ion Barbu” prezenți în sală, lecția de engleză "altfel" a venit în cadrul proiectului Erasmus+ „Drepturile omului - egalitatea de gen”, în cadrul căruia au participat 7 profesori și 21 de elevi. Elevii români au putut să-și revadă prietenii de la școala parteneră din Portgalia, pe platforma Zoom și au împărtășit gândurile și emoțiile lor, comentând fotografii atent selectate, realizate de către elevi pe parcursul proiectului. Contactul dintre tinerii celor două țări a reușit astfel să întărească sentimentul de apartenență la același spațiu european și le-a oferit un mediu pentru a se exprima liber și pentru a lega prietenii.

Fotografiile ilustrate, însoțite de gândurile și impresiile tinerilor au arătat legăturile puternice, create în timpul proiectului, precum și rolul central al limbii engleze în privința comunicării dintre ei. S-a observat, totodată, că tinerii respectivi își doresc să integreze tot mai mult metode alternative de învățare a limbilor străine în parcursul lor educațional. Acest aspect, alături de conexiunea realizată între cele două țări europene (și nu numai) au dat culoare evenimentului și au făcut din Ziua Europeană a Limbilor Europene un reper privind celebrarea multilingvismului.

Webinare organizate de EAQUALS și ECML dedicate educației lingvistice și multilingvismului

EAQUALS (The Evaluation and Acreditation of Quality Language Services - Asociația pentru evaluarea și acreditarea serviciilor lingvistice de calitate) a fost fondată în 1991 și este o asociație non-profit înregistrată în Anglia și Țara Galilor. Webinarele și resursele acoperă o serie de teme relevante pentru profesori, formatori de profesori, manageri academici și directori de studii și furnizează studii de caz privind trecerea la livrarea online a cursurilor.

ECML (The European Centre for Modern Languages of the Council of Europe - Centrul European pentru Limbi Moderne al Consiliului Europei) promovează excelența în educația lingvistică având ca obiectiv strategic susținerea statelor membre în implementarea unor politici eficiente de predare/învățare a limbilor străine prin:

  • susținerea învățării și predării tuturor limbilor străine;
  • promovarea dialogului și a schimbului între profesioniștii activi în domeniul educației lingvistice;
  • instruirea multiplicatorilor;
  • sprijinirea rețelelor prin organizarea și finanțarea unor programe și proiecte de cercetare.

EURYDICE

Rețeaua Eurydice își propune să faciliteze cooperarea europeană în domeniul educației. Publicațiile realizate în cadrul rețelei reprezintă o foarte bună sursă de documentare – prin furnizarea de informații clare, concise, actualizate și bine documentate. Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit.

Informatics education at school in Europe

Rețeaua Eurydice a Comisiei Europene a publicat raportul „Studiul informaticii în școlile din Europa”, care oferă o amplă analiză comparativă a educației în domeniul informaticii în școlile de învățământ primar și secundar, în anul școlar 2020/2021, din țările membre ale rețelei Eurydice (cele 27 de state membre UE plus Albania, Bosnia și Herțegovina, Elveția, Islanda, Liechtenstein, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia, reprezentând 39 de sisteme de educație).

Studierea informaticii în școală este esențială pentru ca toți cetățenii să fie înzestrați cu cunoștințele de bază necesare pentru a participa, a influența și a contribui la dezvoltarea lumii digitale. Totodată, economia digitală, care urmează să aibă un rol cheie în redresarea Europei după pandemie, are nevoie de cetățeni și lucrători competenți din punct de vedere digital.

Raportul examinează la ce clase se predă informatica ca disciplină distinctă (separată sau integrată în alte discipline) și rezultatele învățării corespunzătoare, în școlile de învățământ primar și secundar din 39 de sisteme de educație, în 2020/2021. Raportul are de asemenea în vedere calificările cadrelor didactice care predau aceste discipline, programele de formare profesională și măsurile existente de sprijin pentru profesorii de informatică.

Câteva dintre principalele constatări ale acestui studiu:

  • În peste jumătate dintre sistemele de educație, elevii încep să învețe informatică încă din învățământul primar, deși, de regulă, nu chiar din primele clase. În aproape toate sistemele, se predă informatică în învățământul secundar;
  • La nivel primar și secundar inferior, tendința este ca informatica să fie oferită ca disciplină separată, obligatorie, deși nu este neobișnuit să fie incluse rezultate ale învățării referitoare la informatică și în curriculumul altor discipline. La nivel secundar superior, deși informatica este disciplină separată, obligatorie cel puțin la o clasă în jumătate dintre sistemele de educație, aceasta este în mod normal disciplină opțională sau facultativă;
  • Peste două treimi dintre sistemele de educație elaborează sau implementează reforme în vederea actualizării curriculumului pentru informatică, introducându-se de multe ori o nouă disciplină separată la unul sau mai multe niveluri de învățământ;
  • Rezultatele învățării referitoare la algoritmi și programare se regăsesc de cele mai multe ori în curriculum. Aproape jumătate dintre sistemele de educație au rezultate ale învățării referitoare la aceste două arii deja din învățământul primar;
  • În învățământul secundar inferior, majoritatea sistemelor de educație acoperă arii precum programarea, algoritmi, siguranță și securitate, rețele, date și informații, conștientizare și abilitare și sisteme informatice;
  • Câteva sisteme de educație au lansat inițiative pentru implicarea fetelor în studiul informaticii în școală, care abordează, de exemplu, stereotipurile de gen din resursele educaționale pentru formarea cadrelor didactice sau elaborează programe pentru a crește interesul fetelor pentru studii de informatică;
  • Cadrele didactice generaliste sunt de regulă responsabile de predarea informaticii în învățământul primar, iar cadrele didactice specializate sau cu o calificare în domeniul unor discipline înrudite predau în mod normal informatica în învățământul secundar;
  • În toate sistemele de educație în care informatica este disciplină separată în învățământul secundar inferior și superior, aceasta se predă de către profesori cu specializare în domeniu;
  • În aproape toate sistemele de educație, calificarea de profesor specializat în informatică se obține în cadrul formării inițiale convenționale a cadrelor didactice. Totuși, multe sisteme de educație oferă și programe alternative și/sau de recalificare, pentru a acoperi cererea tot mai mare.

Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit și sunt disponibile prin accesarea următoarelor link-uri:

Vă recomandăm:

Despre educație ca proces în continuă schimbare și ca fereastră spre lume, cu Philip Weiss :

Trei ...pe lună:

MEDIA SPACE

Programe europene, proiecte, studii, inițiative, priorități, strategii. Toate au în spate povești, întâmplări, experiențe, emoții. Toate vin cu perspective și conduc spre învățare.

Ne dorim ca, alături de actori din media, să ducem această învățare cât mai aproape de toți cei interesați de ea, de cei dornici de implicare și transformare.

Fie că ajungem către public alături de parteneri media care ne împărtășesc viziunea, fie că poveștile ajung să fie spuse, scrise, ilustrate ca urmare a preocupărilor media, faptul că există acest spațiu media alocat educației e un plus.

Ne dorim să acordăm, la rândul nostru, spațiu în ANews pentru partenerii noștri - Radio România Cultural și Tribuna Învățământului, dar și pentru alte apariții media dedicate învățării care pot inspira și motiva.

eTwinning – o întreagă lume virtuală a învățării
“Be Europe”- “Fii Europa”! – podcasturi despre avantajele învățării prin Erasmus+
Săptămâna europeană a competențelor profesionale
Cadre didactice de la Școala Gimnazială Ipotești, într-o experiență de mobilitate ERASMUS în Spania
Ea e profa pe care o îndrăgește orice licean! Carmen Răileanu: „Cel mai important pentru un tânăr este să știe bine o meserie”

ANews este publicația lunară a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Dacă sunteți implicați în proiecte din domeniile educației, formării profesionale sau tineretului și doriți să publicați articole despre acestea în revistă, dacă aveți recomandări sau dacă doriți doar să ne scrieți, folosiți adresa ileana.racoviceanu@anpcdefp.ro. Avem rugămintea ca materialele pe care le trimiteți să întrunească următoarele cerințe tehnice pentru publicare: o pagină A4, text scris cu diacritice, stil jurnalistic care să evidențieze în primul rând experiența de învățare, continuare (follow-up) și impact asupra activităților profesionale și/sau personale. Fotografiile care însoțesc textul vor fi de minim 300 dpi, atașate separat în email, nu inserate în documentul Word. Fotografiile vor reprezenta imagini de la activitățile de învățare/formare și nu se vor monta în colaje sau alte formate.

Toate informațiile din articolele despre proiectele finanțate cu sprijinul Comisiei Europene reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Agenția și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare neadecvată a acestora.

Created By
Agenția Erasmus+
Appreciate

Credits:

Created with images by Drobot Dean - "Back view group of students" • Volodymyr - "Board No war, Stop war. Little ukrainian child patriot. America stand with Ukraine." • Mumemories - "bookshelf straight class in library" • Andrii Zastrozhnov - "Pencil - direction indicator - choice of old or new way. Progress and new opportunities, motivation and evolution." • wacomka - "3d render, ultraviolet neon star shape, glowing lines, portal, tunnel, virtual reality, abstract fashion background, violet neon lights, arch, pink blue spectrum vibrant colors, laser show" • KevinSchmid - "norway reflection travel" • Tierney - "University with young woman using a laptop computer " • The KonG - "Learning online, E-learning, Business studying concept. Laptop and glowing light bulb digital line on table for self learning idea from home" • Vasyl - "Children at school" • Hero Images/Hero Images - "Business colleagues in training class" • Pixel-Shot - "Portrait of teenagers on white background, bottom view" • Rawpixel.com - "Rearview of diverse people hugging each other" • REDPIXEL - "Teamwork, network and community concept." • chrupka - "priority word made with colorful felt letters" • artrachen - "Growth Trees concept Coffee bean seedlings nature background Beautiful green" • Alekss - "green forest in spring" • zinkevych - "multicolored youth gym shoes on floor" • Prostock-studio - "Collage of diversed people expressing positive emotions" • Jakub Krechowicz - "Colorful painted group of people figures" • olly - "education" • Sunny studio - "Happy child wants to fly. Imagination, freedom and motivation concept" • Maks_Lab - "three cubes with question mark on wooden background. space for text" • geralt - "social media icon people"