Loading

De Crisis als Kans Een oorlog, torenhoge materiaalkosten, een klimaatcrisis: hoe kan de bouwwereld onder die omstandigheden tóch doorpakken?

Bovenop de energiecrisis en prijzen van bouwmaterialen die door het dak schieten kreeg de bouw onlangs ook nog te maken met stikstofmaatregelen. Die zouden de bouw zomaar eens flink kunnen vertragen. Maar... tijd om stil te staan is er niet! Sterker nog: deze crisis biedt de bouwwereld misschien wel dé kans om het over een andere boeg te gooien. Gelukkig wordt die kans ook gezien en worden er allerlei oplossingen bedacht. In deze nieuwe Bouw Woon Leef documentaire laten we je zien hoe de bouw tijdens deze crisis toch op gang kan blijven.

Bekijk hier de nieuwe documentaire:

"Ik denk dat door de crisis de bouw vanzelf gaat innoveren. We moeten wel, We kunnen niet op de traditionele manier doorgaan."
Danielle de Nijs

Danielle de Nijs staat aan het hoofd van een bouwbedrijf. Daarmee merkt zij als geen ander hoe hoog de kosten voor veel bouwmaterialen zijn. Daarom pakt zij het anders aan en bouwt zij bijvoorbeeld met hout: dat is duurzaam én betaalbaar.

De Vondeltuin in het Vondelpark, gebouwd door De Nijs: volledig circulaire (hout-)bouw

In Amsterdam-Zuidoost treffen we ontwikkelaar Edward Zevenbergen op het terrein waar nieuwbouwproject Switi komt te staan. Maar dat er geen activiteit is op de bouwplaats betekent allerminst dat de bouw van Switi stilstaat...

"Alles wordt nu gemaakt in de fabriek en volgend jaar gaan we het op de bouwplaats in elkaar zetten''
Edward Zevenbergen

Van Zuidoost gaan we naar de Houthavens, waar we architect Roberto Meyer opzoeken in zijn kantoor. Ook hij ziet in modulair bouwen in de fabriek een enorme kans en hij is dan ook voorstander van de werkwijze die bij Switi wordt gehanteerd. Volgens Meyer kan daarmee zelfs een enorme slag worden gemaakt in de strijd tegen de woningnood.

Roberto Meyer
"We kunnen hiermee 600 woningen per maand realiseren. Dit is echt een serieus project."
modulair bouwen in de fabriek (bron: The Modular Movement & Forta Pro)

Deze publicatie is mede mogelijk gemaakt door BPD Gebiedsontwikkeling en Gemeente Amsterdam.