Loading

Skolestruktur Seks ulike modeller for ny skolestruktur i Randaberg kommune - og vedtak fra kommunestyret.

Bakgrunn

I budsjettet for 2022 ønsket kommunestyret å få utredet omorganisering av skolestrukturen i Randaberg. Politikerne ville blant få vurdert å flytte ungdomstrinnet på Goa skole over til Harestad skole, samt å utrede en felles ungdomsskole for alle elevene i Randaberg.

I mars i år utarbeidet skoleadministrasjonen et notat, der de skisserte opp fire ulike skolemodeller som de mente var "gjennomførbare og som hver for seg vil være gode løsninger". Notatet ble sendt på høring til elevrådene, foreldrene sine arbeidsutvalg, samarbeidsutvalgene, alle fagforeninger som har ansatte på skolene og til Barn og unge sitt kommunestyre. Administrasjonen la også opp til en åpen høring via en egen nettside, der de som ville det kunne komme med tilbakemeldinger på de fire forslagene, eller komme med nye forslag.

I etterkant av høringsrunden er det kommet inn forslag til nye skolemodeller, som du kan lese om under her.

Kommunestyret sitt vedtak i oktober

Kommunestyret behandlet saken torsdag 20. oktober 2022. Her er deres enstemmige vedtak:

Formannskapet ber kommunedirektøren sende alternativ 5 og nytt alternativ 6 på høring med 2 måneder høringsfrist.

Nytt alternativ 6 utredes:

  • Nye Harestad skole (Torvmyrveien 22) blir fra og med skoleåret 2024/25 omgjort til barneskole for elever i 1. - 7. klasse.
  • Ungdomsskoleelever fra Harestad krets flyttes til Goa og Grødem.
  • Goa og Grødem forblir 1-10 skoler med tilflytting av ungdomsskoleelever fra Harestad skole.
  • Gamle Harestad skole (Torvmyrveien 7) rives.
  • Byggetrinn 2 på Harestad skole iverksettes når økning i elevtallet utgjør behov for byggetrinn 2.

Før forslaget sendes på høring bes kommunedirektøren utrede og komme med anbefalinger på følgende:

  • Hensiktsmessig plassering av ATO ved valg av alternativ 6.
  • Hensiktsmessig plassering av introbase ved valg av alternativ 6.
  • Anbefalte kretsgrenser for begge alternativ.
  • Kollektivløsninger for begge alternativene.
  • Gjennomføre en grundig vurdering på begge alternativene i forhold til klasserom og grupperom, sett opp mot elevtall og kretsgrenser.
  • Økonomiske konsekvenser av begge alternativene mot alternativ 1.
  • I tråd med tidligere budsjettvedtak, en kostnyttevurdering av vedlikehold av gamle Harestad skole i sett opp mot nybygg (byggetrinn 2).
Skolestruktursaken har skapt et stort engasjement blant foreldre i bygda. Under kommunestyret sitt møte 20. oktober, fikk en foreldregruppe legge fram sitt forslag til ny modell, modell nr. 7. (Foto: Maren G. Bjartung).

Her får du oversikt over de ulike skolemodellene:

Modell 1) Som i dag.

Kart modell 1: Skoler i Randaberg i oktober 2022.

Innhold:

Tre kombinerte barne- og ungdomsskoler, som i dag:

  • Harestad skole 1.-10. trinn, inklusiv SFO og ATO, og med to fysisk adskilte enheter: Torvmyrveien 7 (1.-4. trinn inklusiv SFO og ATO) og Torvmyrveien 22 (5.-10. trinn). Totalt 656 welever, fordelt på 1.-4. trinn (250 elever), 5.-7. trinn (203 elever) og 8.-10. trinn (203 elever).
  • Goa skole 1.-10. trinn, inklusiv SFO: Totalt 340 elever, fordelt på 1.-4. trinn (147 elever), 5.-7. trinn (97 elever) og 8.-10. trinn (96 elever).
  • Grødem skole 1.-10. trinn, inklusiv SFO og Introbase: Totalt 545 elever, fordelt på 1.-4. trinn (216 elever), 5.-7. trinn (179 elever) og 8.-10. trinn (150 elever).

Kommentarer fra administrasjonen:

Det er få eller ingen kommuner i regionen som har beholdt 1-10-skolen av den størrelsen vi har i Randaberg kommune. Andre kommuner har mindre, gjerne fådelte, 1-10-skoler på grunn av geografiske forhold i kommunen.

Goa skole.
Nye Harestad skole i midten, sammen med Varen Randaberg kulturscene.
Gamle Harestad skole.
Grødem skole.

Modell 2) Harestad skole 1.-4. trinn + 5.-10. trinn.

Kart modell 2: Harestad skole får to selvstendige skoler.

Innhold:

Harestad skole deles opp i to selvstendige skoler, Harestad skole 1.-4. trinn og Harestad skole 5.-10. trinn. Det blir ingen endringer for Goa og Grødem skole:

  • Harestad skole 1.-4. trinn med SFO og ATO: 250 elever.
  • Harestad skole 5.-10. trinn: 406 elever.
  • Goa skole 1.-10. trinn med SFO: 340 elever.
  • Grødem skole 1.-10. trinn med SFO og Introbasen: 545 elever.

Kommentarer fra administrasjonen:

Endringene i denne modellen angår i liten grad Grødem skole og Goa skole. I modellen blir Harestad skole delt opp fra en skole til to separate skoler. Den fysiske avstanden mellom Torvmyrveien 7 og Torvmyrveien 22 er en praktisk og pedagogisk utfordring i forhold til å drive skolen som en organisatorisk enhet, både i forhold til personalet og andre praktiske, pedagogiske, organisatoriske og økonomiske forhold.

Modell 3) Flytte ungdomstrinnet fra Goa skole til Harestad skole.

Kart modell 3: To ungdomsskoler i bygda.

Innhold:

Ungdomstrinnet ved Goa skole flyttes til Harestad skole. Samtidig flytter 5.-7. trinn ved Harestad skole til Torvmyrveien 7, og det blir opprettet Harestad barneskole, Harestad ungdomsskole og Goa barneskole. Modell tre gir denne organiseringen av skolene i Randaberg kommune:

  • Harestad barneskole 1.-7. trinn med SFO og ATO: 453 elever.
  • Harestad ungdomsskole 8.-10. trinn: 299 elever.
  • Goa barneskole 1.-7. trinn med SFO: 244 elever.
  • Grødem skole 1.-10. trinn med SFO og Introbasen: 545 elever.

Kommentarer fra administrasjonen:

Ungdomstrinnet ved Goa skole flyttes over til Harestad skole, Torvmyrveien 22. Samtidig flytter 5.-7. trinn på Harestad skole fra Torvmyrveien 22 til Torvmyrveien 7, for å gi plass til elevene fra Goa, og for å gi en bedre løsning for hvordan Harestad barneskole blir organisert. Vi har vurdert å kun flytte 5. trinn fra Torvmyrveien 22 til Torvmyrveien 7, men mener det vil være en dårlig løsning for ansatte og elever ved Harestad skole. Vi har derfor ikke tatt dette med som en aktuell modell.

Modell 4) En ungdomsskole i Randaberg kommune.

Kart modell 4: Det blir en ungdomsskole i bygda.

Innhold:

Som modell 3, men hvor vi også flytter ungdomstrinnet på Grødem skole til Harestad ungdomsskole. Denne modellen gir kommunen tre barneskoler og en ungdomsskole. Modell 4 gir denne organiseringen av skolene i Randaberg kommune:

  • Harestad barneskole 1.-7. trinn med SFO og ATO: 453 elever.
  • Randaberg ungdomsskole 8.-10. trinn: 449 elever.
  • Goa barneskole 1.-7. trinn med SFO: 244 elever.
  • Grødem barneskole 1.-7. trinn med SFO og Introbasen: 395 elever.

Kommentarer fra administrasjonen:

Modellen innebærer at både ungdomstrinnet på Goa skole og Grødem skole flyttes over til Harestad skole, Torvmyrveien 22. 5.-7. trinn ved Harestad skole flyttes over til Torvmyrveien 7. Det blir en ungdomsskole og tre barneskoler i kommunen.

I ettertid av høringsrunden er det kommet inn forslag til to nye modeller, modell fem og seks. Her er en kort presentasjon av de nye modellene.

Modell 5) Lik modell fire, men med flere elementer.

Kart modell 5: Harestad (gamle) skole rives.

Innhold:

Modell fem innebærer:

  • Grødem skole blir ren barneskole, 1.-7. trinn inklusiv SFO og Introbase.
  • Goa skole blir ren barneskole, 1.-7. trinn inklusiv SFO og ATO. (Dette forslaget innebærer at ATO flyttes fra Harestad til Goa skole).
  • Harestad skole, Torvmyrveien 22, blir Randaberg ungdomsskole.
  • Ansatte og elever på 8.-10. trinn ved Goa og Grødem skole flyttes til Randaberg ungdomsskole.
  • Ansatte og elever på 1.-7. trinn fra Harestad skole deles opp og flyttes til Goa og Grødem skole.
  • Harestad skole, Torvmyrveien 7, rives.

Kommentarer fra administrasjonen:

Modell fem innebærer at det blir tre paralleller på Goa skole (21 klasser), fire paralleller på Grødem skole (28 klasser) og seks paralleller på Randaberg ungdomsskole.

Det gir et snitt på fra 17 til 26 elever i hver klasse på barnetrinnet de første årene, alt etter antall elever på et trinn og hvor vi setter delelinjen mellom skolene. På ungdomstrinnet er snittet fra 25 til 28 elever i klassen. Grødem skole vil de første årene ha rundt 620 elever og Goa skole vil ha rundt 480 elever, før elevtallet synker kraftig på begge skolene fra høsten 2025.

Inne- og uteområder: Modell fem innebærer at både elever og ansatte ved Harestad skole 1.-7. trinn deles og flytter til Grødem og Goa skole. Begge skolene har inne- og uteområder som er dimensjonert for dette, men det må noe tilpasninger til ved Goa skole for å øke kapasiteten på gode klasserom og plass til ATO-avdelingen.

Elevene: Alle ungdomsskoleelevene vil møtes på en skole i kommunen. Elevene på 1.-4. trinn i Torvmyrveien 7 og 5.-7. trinn i Torvmyrveien 22 deles opp og flyttes til Grødem og Goa. Elevene på 8.-10. trinn fra Grødem og Goa flytter motsatt vei, til Randaberg ungdomsskole. I denne modellen vil elevene få et større elevmiljø, som gir mer variasjon og flere muligheter faglig og sosialt. Samtidig kan et større elevmiljø bli utfordrende for enkeltelever. ATO-elever følger sitt årstrinn. Det betyr at elever på ungdomstrinn går over til ungdomsskolen sammen med eget årskull.

Modell 6) Inklusiv byggetrinn 2 ved Harestad skole.

Kart modell 6: Byggetrinn 2 ved Harestad skole.

Innhold:

Denne nye modellen ble vedtatt av formannskapet 6. oktober 2022, der de ber "kommunedirektøren sende alternativ 5 og nytt alternativ 6 på høring med 2 måneder høringsfrist". Modell seks innebærer:

  • Nye Harestad skole (Torvmyrveien 22) blir fra og med skoleåret 2024/25 omgjort til barneskole for elever i 1.-7. klasse.
  • Ungdomsskoleelever fra Harestad flyttes til Goa og Grødem.
  • Goa og Grødem forblir 1-10 skoler, inklusiv tilflytting av ungdomsskoleelever fra Harestad skole.
  • Gamle Harestad skole (Torvmyrveien 7) rives.
  • Byggetrinn 2 på Harestad skole iverksettes når økning i elevtallet utgjør behov for byggetrinn 2.

Kommentarer fra politikerne:

Før dette forslaget sendes på høring, ber politikerne kommunedirektøren utrede og komme med anbefalinger på:

  • Hensiktsmessig plassering av ATO ved valg av alternativ 6.
  • Hensiktsmessig plassering av Introbase ved valg av alternativ 6.
  • Anbefalte kretsgrenser for alternativ 5 og 6.
  • Kollektivløsninger for alternativ 5 og 6.
  • Gjennomføre en grundig vurdering for alternativ 5 og 6 i forhold til klasserom og grupperom, sett opp mot elevtall og kretsgrenser.
  • Økonomiske konsekvenser av alternativ 5 og 6 mot alternativ 1.

Framdrift for skolestruktursaken

Planen er å legge ut saken på høring senest 30. november, med høringsfrist i to måneder (desember og januar).

Ny sak om skolestruktur i Randaberg blir da satt på kartet i første eller andre møterunde i 2023.

— Det vesentlige i denne saken er å få frem en prinsippdiskusjon om hvordan vi skal rigge oss for fremtiden, for å få den beste skolen ut fra våre forutsetninger, sier kommunedirektør Anne Berit Berge Ims.

Her kan du lese mer om ny skolestruktur i Randaberg kommune:

Tilbake til hovedsiden.

Created By
Ove Sveinung Tennfjord
Appreciate