Loading

VI LÄNGTAR EFTER DIG! Följ med på en virtuell resa till hållbara besöksmål i Gold of Lapland i Västerbottens inland och det storslagna fjällandskapet i Hemavan Tärnaby samt över landsgränsen till Helgeland i Norge

I det här vintermagasinet vill vi inspirera till hållbara upplevelser som gör gott för människa, djur och natur.

Med respekt för den rådande pandemin hänvisar vi till Folkhälsomyndighetens rekommendationer när du planerar din vistelse hos oss i vinter.

Magasinet möjliggörs genom samarbetsprojektet Bärkraft där destinationerna Gold of Lapland, Visit Hemavan Tärnaby och Visit Helgeland gått samman för att stärka en hållbar utveckling av besöksnäringen i området.

Att göra gott när man reser, äter och bor blir allt viktigare

Här finns inspiration & tips på hur du som resenär kan bo, äta, uppleva och resa på ett mer hållbart sätt.

Längre ner magasinet hittar du förslag på vad du kan göra i våra destinationer: Vindeln, Lycksele, Norsjö, Malå, Hemavan/Tärnaby samt Helgeland, Norge. De företag som presenteras är analyserade enligt GSTC-metoden och rekommenderade till Västerbotten Experience – sigillet som visar att företaget tar ansvar för hållbar utveckling och schysst resande.

Västerbotten Experience sigill för hållbar turism

Vadå hållbar turist, vad är det?

Det pratas mycket om hållbarhet. Vad innebär det? Jo, att vår ekonomi ska användas för att uppnå hälsa och välmående (att vi mår OK helt enkelt!), och att detta sker inom vår enda planets gränser.

Oavsett vad din reseanledning till Västerbotten är, Skidåkning, skoter, fiske, vandring, shopping kan du välja hållbara alternativ

Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka

Stora delar av Västerbotten ingår i Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka. Biosfärområden är platser i världen med värdefulla natur- och kulturmiljöer och är utsedda av Unesco som modellområden för hållbar utveckling. Vi jobbar tillsammans och testar nya metoder för att förbättra relationen mellan människor och miljö. Välkommen till vårt vackra biosfärområde!

Hör Patrik Edin berätta om Forsknäckarnas arbete kring hållbarhet i videon nedan.

Att resa hållbart

Vad menas egentligen med att resa hållbart? Allra mest hållbara är vi väl om vi stannar hemma, kanske någon tänker. Det beror på, säger vi.

Sommaren 2020 testade projektet att turista hållbart med elbil i Västerbotten.

Under sommaren 2020 testade projekt Bärkraft Västerbottens besöksnäring. Elbilar blir allt vanligare och var du kan ladda din elbil i Sverige ser du om du klickar på länken nedan.

Andra sätt att resa hållbart i Västerbotten är genom kollektivtrafik.

Hållbara aktiviteter

Långfärdsskridskotur på naturis

Den som har upplevt friheten i naturen vill bara ha mer. Som tur är finns det gott om den här.

I guiden Naturkartan nedan hittar du Västerbottens stora utbud av friluftsliv.

Inom vårt område har ett antal företag analyserats enligt GSTC. Du hittar dem nedan!

Äta hållbart!

Nya intryck och tillrättalagda kilometrar kräver påfyllning av energi. Som tur är finns det utmärkta ställen för mat och fika i vårt område. Här hittar du de som aktivt arbetar för att det som ligger på tallriken är hållbart i alla led.

Ett annat sätt att hitta hållbara restauranger och caféer är att leta efter KRAV-märket.

För KRAV-märkt mat sker odlingen utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Genom att välja KRAV-märkt mat bidrar du till en bättre miljö och till ett öppet landskap med biologisk mångfald.

Sova hållbart på resan

Det finns flera sätt att bo på hållbara anläggningar i Västerbotten. Glöm inte att leta efter Västerbottens Experience sigillet när du planerar din vistelse

Storumans camping

Andra kvalitetsmärkningar som gäller för boendeanläggningar är bland annat ISO14001 GreanKey och Svanen. Fråga på ditt planerade boende hur de arbetar med hållbarhet.

GreenKey
ISO14001
Svanen

Vindeln – vilt och vackert

Visste du att Evert Taubes klassiker Änglamark handlar om vackra Vindelälven? Idag är älven en av fyra skyddade älvar i Sverige. Dessutom finns här hela 52 naturreservat att besöka! Förutom vacker natur erbjuder Vindeln äventyr i form av bland annat hundspann, isklättring och vildmarksboende.

Lycksele - familjens favorit

Man har alltid tid för en kaffe

Lycksele – en samlingsplats sedan århundraden! Här möts fortfarande människor från när och fjärran, numera över en kopp kaffe, i badet, i kulturlivet eller i naturen. Här finns många roliga aktiviteter för både familjen, äventyraren och avkopplaren.

Arena Älven

Arena älven är den nya mötesplatsen där outdoorprodukter är den gemensamma nämnaren. Har kan du bland annat åka skidor, skridskor, grilla och pimpla. Kom och umgås på ett säkert och roligt sätt!

Malå – med allt så nära

Bo, ät, shoppa och upplev naturen runt hörnet. Det är inte svårare än så. Malå är en utmärkt utgångspunkt för några dagars rekreation i inlandet. Hållbarhet handlar ju om att upptäcka det som finns i din närhet och i Malå är det nära till mycket.

Vinter i Norsjöbygden

Omgiven av sjöar, vattendrag och skogar är det lätt att trivas i bygden som bland annat har fostrat framgångsrika idrottare, författare och musiker. Visste du till exempel att Vasaloppets allra första segrare kom härifrån?

Skidorten som erbjuder skidåkning på riktiga fjäll

Hemavan Tärnaby är norra Sveriges största skiddestination. Delar av området ligger i Vindelfjällens naturreservat där Kungsleden ringlar sig norrut med start i Hemavan. De två fjällbyarna och de omgivande dalgångarna bjuder på många olika typer av upplevelser.

Oavsett om du väljer att åka skidor utför, uppför eller på längden, isfiskar eller väljer en guidad tur, får du ta del av en genuin fjällmiljö.

När våren är här förvandlas fjällen till en barnkammare – det gäller att visa extra stor respekt för djuren och naturen den här tiden.

Ta tåget till Hemavan Tärnaby

Ta nattåget till fjällen och vakna utvilad på din första skiddag. Resan börjar i Malmö eller Stockholm på onsdag kväll med ankomst till Hemavan Tärnaby dagen efter. Återresa sker torsdagen en vecka senare. Fjälltåget erbjuder resa veckorna 7-8

Fjällvett och etikett

Här har vi samlat information om vilka rättigheter och skyldigheter man har när man vistas i fjällen. Läs mer om hur skoteråkning och skidåkning behöver visa förståelse och hänsyn i renens rike.

I Hemavan Tärnaby finns det mer än bara skidåkning. Besök vår hemsida för mer aktiviteter,

Besøk Norge & Helgeland

På andra sidan landsgränsen har man som verktyg för hållbar destinationsutveckling konceptet Bærekraftig reisemål. Om du väljer att resa till en hållbar destination hjälper du till att bevara vårt historiska och kulturella arv, samtidigt som du stöder lokala samhällen, traditioner, natur och miljö.

Miljøfyrtårn gör hållbarhetsarbetet mer konkret

Miljøfyrtårn är ett erkänt och effektivt verktyg som hjälper företag att effektivt arbeta med certifiering och miljöledning, vilket hjälper företag att lyckas med att ställa om till en mer grön verksamhet.

Reise grønt i Norge

Helgelandskusten är den längsta sträckan bland de 18 nationella turistvägarna i Norge. Både de sex färjeturerna och kontrasterna som resan erbjuder, gör det viktigt att avsätta gott om tid för Helgelandskusten.

Det finns flera sätt att transportera sig i Norge. Här har Visit Helgeland samlat information om hur du enklast kan resa efter Helgelandskusten.

Är du särkskilt intresserad av att resa med elbil finner du relevant information här.

Se og gjøre på Helgeland

Helgelandskusten bjuder på ett magnifikt landskap helt olikt det vi finner i Västerbotten i Sverige. Låt dig inspireras till ett besök i Norge.

För mer information om vad Norge erbjuder kika in på Visit Helgelands hemsida.

Använd den interaktiva kartan för Helgeland och hitta boende, aktiviteter, restauranger och mycket mer.

Bärkraft | Bærekraft är ett gränsöverskridande projekt som genomförs av Gold of Lapland och Visit Hemavan Tärnaby i Sverige samt Helgeland Reiseliv i Norge. Syftet är att utveckla ett mer hållbart näringsliv med särskilt fokus på besöksnäringen.

Credits:

Har skapats med en bild av zanna-76 - "trees winter snow"