Loading

Gezond en vitaal oud(er) worden op scheveningen noord Terugblik focusgroep actieonderzoek

In het kort: de achtergrond

Het boek van de verzorgingsstaat is ‘uit’. We zijn aan het kantelen naar een samenleving waarin meer (eigen) verantwoordelijkheid en regie wordt gevraagd van mensen t.a.v. (het bevorderen van hun) gezondheid en leefstijl. Gezondheid is hierbij omschreven als het vermogen van mensen om regie te voeren en om te gaan met emotionele, fysieke en sociale uitdagingen in het leven. Het gaat hierbij om betekenisvol leven (o.a. zingeving) en veerkracht (Positieve Gezondheid, Machteld Huber).

Om dit te stimuleren, zal een steeds groter beroep worden gedaan op de burgers zelf, hun directe leefomgeving en gemeenschap waarin zij zich bevinden en wat zij voor elkaar kunnen betekenen. Gezondheid is van ons allemaal en daar draagt de gemeenschap aan bij. In dit kader: wat betekent het om oud te worden op Scheveningen Noord? Hoe is dat, hoe beleven mensen dat en wat hebben zij nodig van anderen (‘de wijk’). Maar bovenal: wat kunnen zij zelf bijdragen aan hun eigen gezondheid en vitaliteit en die van de wijk?

Spinnenweb Positieve Gezondheid, Machteld Huber
Gezondheid is van ons allemaal en daar draagt de gemeenschap aan bij.

Dromen van...

Op Scheveningen Noord (de wijken Belgisch- en Van Stolk Park en Westbroekpark/Duttendel) wonen relatief veel 65+ers (gezondheidsmonitor GGD Haaglanden). Om de gemeenschap te versterken en wijkbewoners aan elkaar te verbinden, gebruiken we de zienswijze Positieve Gezondheid als middel om gesprekken te starten in de wijk en bewoners en professionals samen nieuwe oplossingsrichtingen te laten bedenken voor Scheveningen Noord.

Want het is de droom van de kerngroep (Thuis in de Buurt, Cardia, Saffier, Respect Wonen-Zorg-Welzijn en de Scheveningse huisartsencoöperatie SCH-2017) om met elkaar verder te bouwen aan een vitale gemeenschap op Scheveningen Noord waarin mensen zo lang mogelijk (zelfstandig) thuis kunnen blijven wonen en waar nodig en mogelijk ondersteund worden door (zorg)professionals en informele zorg (mantelzorgers, vrijwilligers) en zorg dragen voor elkaar en naar elkaar omkijken.

De focusgroep op 28 juni 2022

Actieonderzoek

De afgelopen maanden zijn wijkbewoners met elkaar in gesprek gegaan over gezond en vitaal oud worden in deze wijk. Want hoe is dat: oud worden op Scheveningen Noord volgens wijkbewoners zelf? Wat vinden mensen belangrijk? Waar hebben mensen zorgen over? Waar hebben wijkbewoners vragen over of zouden mensen ondersteuning bij willen hebben? Maar ook: wat kunnen wijkbewoners zelf bijdragen aan de gemeenschap door inzet van talent en potentieel?

Door gesprekken te voeren hebben we beter zicht gekregen op hoe de gemeenschap (wijkbewoners, vrijwilligers, mantelzorgers, professionals en ondernemers) samen zorg kunnen dragen voor elkaar en wat we voor elkaar kunnen betekenen. Alle aantekeningen en gespreksverslagen van de interviews zijn in mei geanalyseerd door de 8 interviewers binnen het actieonderzoek. Dit ter voorbereiding op de focusgroep die op 28 juni 2022 plaatsvond.

Focusgroep

In de focusgroep o.l.v. Wilma van der Vlegel (participatief actieonderzoeker bij 7Senses) op dinsdag 28 juni 2022 bekeken bewoners en professionals die we hebben geïnterviewd vanuit een probleem- en droomboom naar de uitkomsten. 100 wijkbewoners hebben geparticipeerd in het actieonderzoek. Ook zijn interviews gehouden met professionals uit zorg en welzijn, geloofsgemeenschappen, de bibliotheek en ondernemers.

Probleemboom
Droomboom
Door gesprekken te voeren hebben we beter zicht gekregen op hoe de gemeenschap (wijkbewoners, vrijwilligers, mantelzorgers, professionals en ondernemers) samen zorg kunnen dragen voor elkaar en wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Wilma nodigde de aanwezigen uit te reageren op de probleem- en droomboom en deze aan te vullen. De quotes illustreren mooi de diversiteit aan perspectieven van de geïnterviewden.

Ook is er gekeken naar wat de wijk al in huis heeft. Denk dan aan goede verbindingen tussen zorg en welzijn, ruimtes in de wijk die anders benut kunnen worden, goedwerkende apps en wat te denken van het potentieel als de kust en het vele groen.

Vervolgens is door de aanwezigen gekeken naar oplossingsrichtingen. Met als check: Is dit een ‘WOW’, ‘NOW’, ‘HOW’ of ‘CIAO’? Diverse oplossingsrichtingen moeten verder uitgewerkt worden (HOW) maar er is ook wat laaghangend fruit zoals het starten van gesprekken over zingeving en het daadwerkelijk inzetten van talenten in de wijk.

Hoe verder?

Na de zomer werkt de kerngroep een concreet actieprogramma met de betrokkenen uit. Te denken valt aan een digitale Buurtatlas waar vraag en aanbod elkaar kunnen vinden en het organiseren van een najaarsbijeenkomst rondom zingeving en talent(ontwikkeling).

Waar de kerngroep enthousiast over is in dit proces? Samen ontdekken en onderzoeken is waardevol! Je verrijkt elkaar steeds weer met kennis, ervaringen en ideeën. Daarom blijft actieonderzoek onze werkwijze.

Nu eerst genieten van een fijne zomer!

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het actieonderzoek en dit co-creatieproces? Volg ons via de sociale media of onze website en nieuwsbrief. Lijn1 vervult de rol van verbinder, aanjager en procesbegeleider van de kerngroep.

Contactpersoon: adviseur Daphne Metaal, d.metaal@lijn1haaglanden.nl

Created By
Kim Schoenmaker
Appreciate