Loading

MEMÒRIA D'ACTIVITATS 2021

La Fundació la Marató de TV3 presenta la memòria del 2021, on s’inclouen les activitats de sensibilització i d’impuls de la recerca científica dutes a terme durant tot l’any, que han contribuït en l’èxit de participació, de mobilització i de recaptació d’aquesta edició.

LA MARATÓ 2021: SALUT MENTAL

EL PROGRAMA A LA RÀDIO I LA TELEVISIÓ

La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio va celebrar la seva 30a edició el diumenge 19 de desembre dedicada a la salut mental.

Com ja és habitual, la jornada solidària va arrencar amb una edició especial d’“El suplement”, de Catalunya Ràdio, aquesta vegada conduïda pel subdirector del programa, Joan Botta. Van ser set hores de ràdio plenes d’històries personals, entrevistes a experts i connexions amb el territori on ja es feien actes per a La Marató.

Carles Torres va oferir el seu testimoni a l'especial d'"El Suplement"
Fina Castro, psiquiatra, entrevistada al programa radiofònic

A les 9.30, el programa arrencava a Televisió de Catalunya amb una posada en escena innovadora visualment, però fidel a la seva essència. Amb l'art com a fil conductor, la primera part de La Marató es va fer en exteriors, en quatre espais artístics emblemàtics: el Museu Nacional d'Art de Catalunya, a Barcelona, el Teatre-Museu Dalí de Figueres, l'Amfiteatre Romà de Tarragona i la Seu Vella de Lleida. Un gran desplegament pel territori que va posar en marxa la característica fórmula del programa que combina testimoniatge, divulgació científica, música, entreteniment i les mostres solidàries que arriben de tot Catalunya.

Per la tarda i fins al final del programa, La Marató es va traslladar als estudis de TV3. Amb motiu del seu 30è aniversari, les setze hores d’emissió van tenir una presentació coral de la mà d’una trentena de cares conegudes que hi han participat al llarg de la seva història: Lídia Heredia i Raquel Sans, Laura Rosel, Núria Solé i Roger de Gràcia, Gemma Nierga i Ramon Gener, Xavi Coral i Espartac Peran, Josep Puigbò i Agnès Marquès, Òscar Dalmau, Jordi Basté i Mònica Terribas, Toni Cruanyes i Ana Boadas, Josep Cuní i Helena Garcia Melero, Albert Om, Ramon Pellicer, Ariadna Oltra, i altres cares molt conegudes de la cadena, com Antoni Bassas, Carles Francino, Pere Escobar, Mònica Huguet, Xavier Graset, Mari Pau Huguet i Imma Pedemonte.

Com a resultat de la suma d’esforços del conjunt de la societat -de milers de persones, institucions, empreses, de la xarxa associativa i de l’àmbit cultural- i malgrat la presència de la Covid, per segon any consecutiu, amb el que significa, a nivell emotiu, sanitari i econòmic, La Marató va aconseguir un marcador definitiu de 12.147.989 €, que ha impulsat i impulsarà la sensibilització i la recerca en salut mental.

L’espai televisiu va tenir una quota de pantalla del 20,2% i 293.000 espectadors, amb una audiència acumulada de 2.015.000 espectadors. Pel que fa a l’audiència digital, prop de 125.000 usuaris únics van accedir als continguts digitals de La Marató i es van fer gairebé 150.000 reproduccions de vídeo per internet. A més, 48.000 usuaris únics van entrar a la pàgina web per fer un donatiu, i durant el dia es van publicar prop de 23.000 missatges a Twitter relacionats amb el programa.

PARTICIPACIÓ CIUTADANA I EMPRESARIAL

ACTIVITATS POPULARS

Caminada solidària de l'AMPA Maristes d'Igualada

Per a La Marató 2021, les entitats i col·lectius d’arreu de Catalunya van tornar a posar a prova el seu enginy per sumar fons al marcador fent activitats solidàries adaptades a les mesures de prevenció sanitària de la pandèmia. Les 42 comarques catalanes, així com també poblacions d’altres països, van acollir un total de 3.302 iniciatives de suport a La Marató, una de les manifestacions solidàries més genuïnes d’aquest projecte.

Per iniciativa dels ajuntaments, les setmanes prèvies a La Marató, els carrers de les poblacions catalanes van tenir pancartes d’adhesió́ al projecte solidari. També les companyies i sales teatrals es van sumar a la difusió del projecte amb la lectura d’un manifest el cap de setmana del programa.

A aquesta participació popular, s’hi van sumar 48 reptes personals organitzats a través de la plataforma de crowdfunding Migranodearena.org, amb propostes relacionades amb l’esport, les celebracions, la família o els amics, entre d’altres.

SEUS TELEFÒNIQUES I VOLUNTARIS

Després de l’edició 2020, molt marcada per les limitacions de la pandèmia, La Marató del 2021 va poder recuperar les tradicionals seus telefòniques i els voluntaris per a la recollida dels donatius. Així, la Fira de Barcelona, el Palau de Congressos de Girona, la Universitat de Lleida i el Port de Tarragona van convertir-se, el 19 de desembre, en centres de recollida de la solidaritat que va arribar al telèfon 900 21 50 50. Per garantir la seguretat de tots els participants, es van modificar els horaris, els torns i la distància entre voluntaris.

Novament, el Departament de Drets Socials, la Fundació La Caixa, CaixaBank i Movistar, col·laboradors institucionals de La Marató, van oferir el seu suport a la Fundació per fer possible tot aquest procés.

Durant la jornada del 19 de desembre, el procés de recollida dels donatius a través de tots els canals va ser revisat per professionals de PricewaterhouseCoopers. En acabar el període de recepció de donacions d’aquesta edició, el 31 de març del 2022, l’entitat fa l’auditoria de tots els comptes de la Fundació.

També, un any més, i amb l’objectiu que el desplegament de les seus telefòniques es pugui fer a un cost mínim, la Fundació va comptar amb el suport logístic d’un centenar d’institucions i d’empreses solidàries.

CAMPANYA DE SENSIBILITZACIÓ I DIFUSIÓ

"LA MARATÓ QUE TRENCA MURS"

Des que es va fer pública la temàtica de La Marató 2021, al mes d’abril, els programes de TV3 i Catalunya Ràdio i Mitjans Digitals van desplegar una àmplia sensibilització sobre la salut mental, especialment important en el segon any de pandèmia per covid-19.

A l’octubre, aquesta acció es va intensificar amb la posada en marxa de la campanya de sensibilització, creada per l’Àrea de Promoció i Estratègia de Marca de la CCMA i l’assessor creatiu Camil Roca. La imatge d’unes mans que surten per l’esquerda d’una paret acompanyades de l’eslògan “La Marató que trenca murs” en van ser els protagonistes. Un missatge de gran contundència que, d’una banda, plasmava l’estigma que hi ha a l’entorn dels problemes de salut mental i les persones que hi conviuen i, de l’altra, atorgava a La Marató un rol molt actiu per col·laborar en el canvi d’aquesta realitat i acabar amb el tabú, l’estigma i la invisibilitat que envolta els trastorns i que està representada per un mur.

En la mateixa línia, l’espot, presentat en forma de curtmetratge, va submergir l’espectador en els pensaments i les emocions d’una persona amb un problema de salut mental. La peça, dirigida per Roger Villarroya i produïda per Oxígeno, es va muntar amb una tècnica que projecta a les parets de pantalla led imatges prèviament gravades i que dona com a resultat una experiència immersiva.

La imatge de la campanya gràfica es va aplicar a un cartell i un fulletó divulgatiu, dissenyats per Ogilvy, que es van difondre arreu de Catalunya a través de les activitats solidàries i de les sessions divulgatives i que es podien descarregar a la web de La Marató. El grafisme també es va adaptar a altres suports, com les banderoles municipals, que van vestir els carrers de les principals ciutats catalanes a principis de desembre.

CAMPANYA DE SESSIONS DIVULGATIVES ALS CENTRES EDUCATIUS

Segons indiquen els experts, més de la meitat dels trastorns mentals comencen a l’adolescència i s’han agreujat notablement durant la pandèmia. Aquest fet va convertir en més necessària i vigent que mai la campanya de sensibilització que cada any la Fundació adreça als joves.

S’hi van fer 4.187 sessions divulgatives sobre salut mental en format virtual, ampliant el nombre d’assistents per sessió –en molts casos van duplicar l’aforament-, que van arribar a 218.585 joves de centres educatius de secundària, de batxillerat i cicles formatius, així com a altres entitats socials, educatives i culturals d’arreu de Catalunya. Un total de 345 divulgadors de la salut van ser els responsables de traslladar el coneixement sobre la salut mental als joves, en un campanya que es va fer amb la col·laboració del Departament d’Educació a través dels seus centres de recursos pedagògics.

Durant les sessions es va emetre el vídeo divulgatiu, elaborat per l’equip del programa La Marató, en què els actors Biel Duran i Mireia Oriol es posen en la pell de persones que tenen un trastorn mental, acompanyats de les explicacions de la psiquiatra Montserrat Dolz i la psicòloga clínica Àurea Moreno. El músic Lildami va participar en aquest audiovisual interpretant el tema “Deixa’m ajudar-te”, que va compondre expressament.

23a EDICIÓ DEL CONCURS "PINTA LA MARATÓ"

A partir del coneixement aportat per les sessions, els alumnes van poder participar en el 23è concurs Pinta La Marató fent un exercici de reflexió i expressió artística al voltant de conceptes relacionats amb la salut mental. S’hi van presentar 409 cartells, elaborats per joves d’un total de 160 centres educatius de Catalunya, xifres que van convertir aquesta edició en la més concorreguda de la història del concurs.

En va resultar guanyador el cartell presentat pels alumnes amb necessitats educatives especials de 3r i 4t d’Itinerari Formatiu Específic de l’Institut Apel·les Mestres, de l’Hospitalet de Llobregat. Els cartells de 3r d’ESO de l’Institut Pere Barnils, de Centelles, i el de 2n d’ESO de l’Institut Els Planells, d’Artesa de Segre van ser-ne els finalistes.

Cartell guanyador. Classe de 3r i 4t d’Itinerari Formatiu Específic de l’Institut Apel·les Mestres, de l’Hospitalet de Llobregat
Cartell finalista. Classe de 2n ESO B de l'Institut Els Planells, d'Artesa de Segre
Cartell finalista. Classe de 3r ESO D de l'Institut Pere Barnils, de Centelles

El premi per a la classe autora del cartell guanyador i dels finalistes consisteix en un cap de setmana en un dels albergs de la Xarxa Jove d’Albergs de Catalunya, finançat pel Departament de Drets Socials.

El jurat de la 23a edició del concurs va estar format per Pilarín Bayés, il·lustradora; Javier Mariscal, dissenyador i pintor; Pilar Giró, directora artística de l’Espai Carmen Thyssen; Jordi Labanda, dibuixant, il·lustrador i dissenyador de moda; Roser Capdevila, il·lustradora; Pepa Poch, artista, creadora i pintora; Marc Viñas, subdirector general de Cooperació Social i Voluntariat del Departament de Drets Socials; Àngels Molina, directora del programa La Marató de TV3 del 2021; Núria Fargas, directora de l’àrea de Màrqueting i Vendes de la CCMA, i Lluís Bernabé, director de la Fundació La Marató de TV3.

COMUNICACIÓ

Web, xarxes socials i informacions digitals

Com a principal canal de comunicació entre La Marató i la societat, durant el 2021, el web va registrar 1.896.000 pàgines vistes amb 57.164 usuaris mensuals de mitjana. Es van enviar 13 butlletins electrònics a 13.000 usuaris, informant-los de l’actualitat del projecte al llarg de tot l’any.

La Marató té 307.000 seguidors a les xarxes socials Facebook, Twitter i Instagram, que van poder seguir les notícies dia a dia, durant tot l’any.

En l’àmbit de la comunicació física, uns dies abans del programa, la Fundació va editar 40.000 exemplars de la revista MónMarató, que també es va difondre digitalment, per introduir alguns dels continguts del programa i presentar totes les fórmules per implicar-se en el projecte solidari.

Mitjans de comunicació

La premsa escrita i digital de Catalunya va recollir les informacions referents a La Marató del 2021 i totes les accions de la campanya amb un resultat de 1.131 impactes. Com cada any, les ràdios i televisions locals es van sumar també a la difusió del projecte amb programes especials i entrevistes.

30è ANIVERSARI DE LA MARATÓ

Amb el programa del 19 de desembre del 2021, La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio va arribar a la seva trentena edició. Gràcies a l'excepcional suport de la ciutadania, el projecte solidari que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals va crear el desembre del 1992 s'ha convertit en un esdeveniment social de primera magnitud, en un dels principals motors de la recerca a Catalunya i en una ferma impulsora de la divulgació i la sensibilització en l’àmbit de la salut.

Per celebrar aquest aniversari i agrair a la societat el compromís i confiança demostrats al llarg de tres dècades, a més d’esquitxar el programa amb records especials d’aquests 30 anys, la Fundació i la CCMA van organitzar un seguit d’accions extraordinàries i participatives.

EDICIÓ ESPECIAL DEL DISC

El disc del 2021 va proposar 30 temes musicals per celebrar els 30 anys d’un projecte solidari únic. Amb un format doble, el Disc Blau i el Disc Blanc, s’hi van incloure 18 temes de nova producció i 12 que ja havien aparegut en edicions anteriors i que es van tornar a versionar i gravar amb joves intèrprets.

Fins a 175 artistes, agrupats en 41 formacions musicals, i 16 estils i gèneres musicals diferents es van combinar en aquest disc, el més eclèctic i participatiu de la història del compacte, amb l’objectiu d’acompanyar en el camí de trencar els murs que envolten la salut mental i homenatjar les tres dècades de La Marató.

Aquests són els intèrprets que hi van participar: Luis Fonsi, Kelly Isaiah i The Sey Sisters, Ana Mena feat. Buhos, Lucía Fernanda, Sílvia Pérez Cruz, OBK, Joan Garrido, The Global Band, Arnau Griso, Maria Rodés, Salva Racero, Yoly Saa, Roba Estesa, Miquel Abras, Aiala, Caïm Riba, Gemma Humet, Miguel Ríos, Cor Vivaldi, Sergio Dalma, Samantha, Antonio Carmona feat. Lucas Carmona, Joan Dausà, Beth, Alfred Garcia, Mau y Ricky, Flashy Ice Cream, Gertrudis, Dorian, Vienna, Sense Sal, Marala, Guillem Roma, Eduard Iniesta, Clara Gispert, David Ros, Orquestra Simfònica Camera Musicae i Oques Grasses.

EDICIÓ ESPECIAL DEL LLIBRE

El llibre també va ser un homenatge al 30è aniversari de La Marató i a tots els testimonis que hi han compartit les seves vivències. Així, el volum, editat pel Grup Enciclopèdia, va oferir un recorregut per les campanyes gràfiques de cada Marató, que es van acompanyar amb l’emocionat record d’un dels testimonis que hi va participar. Són Alba Parejo, Andreu Pérez-Mingorace, Anna, Anna Vives, Àurea Moreno, Carme Parral i Lluís Parés, Cecilio Garrido, Elisenda Escriche, Daniel Bernardo Graset, David Díaz, Ferran i Guillem Vivas, Gemma Ferrer, Jenny Pulido Garcia, Jordi Vives, José Luís i Marisol Piedad, Júlia Urbea, Laura Angelats, Lluís Ayesta, Margarita Carulla, Mariona Prunera, Mar Mesa, Marta Charlez Riera, Marta Ramon Arcarons, Míriam Quintián, Octavi de Ferrater, Omar Álvarez, Oriol Guilera, Raquel Coronado, Sergi Caellas, Sònia Salvador i Xavier Samper.

La salut mental hi va tenir un espai especial amb el testimoni en primera persona de la fotògrafa Leila Amat, i dels professionals Eduard Vieta, psiquiatre, i Àurea Moreno psicòloga clínica. El conjunt es va completar amb les reflexions dels publicistes Àlex Marquina i Camil Roca, creatius de les campanyes de la Marató, de l’esportista Ona Carbonell i dels periodistes Empar Moliner i Xavier Graset, que hi van explicar què significa per a ells La Marató i com la viuen.

ESPECIAL DELS 30 ANYS I LOGO COMMEMORATIU

A la web de La Marató es va obrir un espai que proposava fer un recorregut per diferents continguts audiovisuals de tota la història del programa, des del 1992 fins al 2021. Un espai que recollia els elements més emblemàtics de La Marató, des dels espots als cartells i als discos, i que presentava com a peça central el logo commemoratiu dels 30 anys.

SAMARRETA I PRODUCTES SOLIDARIS

Una il·lustració amb trenta rostres plens de vida i de color que simbolitzen els trenta anys de l’esperit optimista i participatiu de La Marató. Aquesta és la imatge que l’artista Jordi Labanda va idear per a la samarreta solidària de La Marató 2021 i els altres productes de marxandatge que la van acompanyar: una tassa, una llibreta i una bossa de roba. Per promocionar els articles, els conductors dels programes de la ràdio i la televisió, cares ben conegudes per l’audiència de les cadenes, es van posar la samarreta per difondre-la per les xarxes socials. Tots els productes es van poder comprar, de manera exclusiva, a la botiga virtual de TV3 i Catalunya Ràdio.

EXPOSICIÓ ITINERANT “30 ANYS DE LA TEVA MARATÓ"

L’exposició "30 anys de la teva Marató" va proposar un viatge emocional en el temps per conèixer, descobrir i participar en activitats solidàries; per crear i difondre complicitats a través de la sensibilització social i per retre homenatge a tots els ciutadans que, any rere any, s'impliquen en La Marató. Així, va fer un repàs dels cartells publicitaris de cada edició del programa, acompanyats d'informació complementària com ara els presentadors dels programes, el marcador final, el nombre de projectes de recerca finançats i els equips d'investigació implicats. A més, es van poder recordar els espots que han protagonitzat les campanyes de divulgació a través dels codis QR que acompanyen cada cartell.

La mostra, que es va estrenar al mes d’octubre al Teatre Nacional de Catalunya (foto de fons), coincidint amb l’arrencada de la campanya de sensibilització, es va poder veure, durant el darrer trimestre del 2021, a l’Espai Carmen Thyssen de Sant Feliu de Guíxols i a l’Auditori Palau de Congressos de Girona. Aquesta exposició té continuïtat durant el primer semestre del 2022 a diferents indrets de Catalunya.

Espai Carmen Thyssen de Sant Feliu de Guíxols
Auditori Palau de Congressos de Girona

LES XIFRES DE LA MARATÓ 2021

Durant el 2021, la Fundació va administrar 12.279.927​ €, procedents dels donatius recaptats a La Marató 2021, així com d'aportacions d'empreses i entitats col·laboradores i interessos bancaris.

Aquests recursos permetran impulsar la recerca biomèdica d'excel·lència a Catalunya sobre la salut mental, i cobriran la campanya de sensibilització social prèvia al programa.

Els comptes de la Fundació van ser aprovats pel Patronat en la reunió del 19 de maig del 2022, després de ser auditats per PricewaterhouseCoopers Auditors.

IMPULS A LA RECERCA BIOMÈDICA

ADJUDICACIÓ DE LES AJUDES A LA RECERCA EN COVID-19

De manera excepcional, i donada l’emergència sanitària provocada per la pandèmia de covid-19 i la necessitat urgent de disposar de més recursos per a la recerca d’aquesta malaltia, la Fundació va avançar i accelerar tot el procés d'adjudicació dels fons recaptats en l’edició 2020. Així, des de l’endemà del programa, el 21 de desembre, i fins al 26 de gener del 2021, els equips de recerca van poder presentar els seus projectes sobre el SARS-CoV-2 per optar al finançament de La Marató.

Els 229 treballs candidats van ser revisats en un procés d'avaluació internacional, de contrastat rigor i transparència, coordinat per l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQUAS) del Departament de Salut. De manera telemàtica, 95 avaluadors internacionals en van valorar la qualitat, la metodologia, la rellevància científica, sanitària i social, el valor innovador i la viabilitat.

Al juny del 2021, només sis mesos després del programa, la Fundació va fer públics els 36 projectes que rebran el finançament de l’edició i que duran a terme 98 equips d'investigació amb l‘objectiu de conèixer amb més profunditat el nou coronavirus, a trobar eines de prevenció i de diagnòstic i a dissenyar nous tractaments per fer front a la covid-19.

Els projectes guanyadors, juntament amb el marcador definitiu de La Marató 2020, es van donar a conèixer en una edició especial d’“Al Cotxe!”, presentat per Eloi Vila. "La Marató puja 'Al cotxe!'. La xifra final", que TV3 va emetre l’11 de juny, va ser un viatge emocional per La Marató de la covid-19 que va comptar amb la participació dels presentadors d’aquella edició i de diversos investigadors de la malaltia, així com d’artistes de diferents disciplines en un espai de sensibilització i entreteniment per donar a conèixer la distribució dels fons aconseguits

Els investigadors premiats, durant el programa especial "La Marató puja al cotxe. La xifra final"
Eloi Vila i la doctora Montserrat Bernabeu, durant el programa

RESULTATS DE LA RECERCA EN DIABETIS I OBESITAT IMPULSATS PER L'EDICIÓ 2015

La Fundació va fer públics els resultats de la recerca impulsada per l'edició 2015 del programa, dedicat a la diabetis i l’obesitat, les dues malalties metabòliques més freqüents, un cop finalitzats els 33 projectes que van dur a terme 57 equips investigadors premiats. Els resultats, enfocats a la prevenció, el diagnòstic i el tractament de la diabetis i l'obesitat, impactaran de manera positiva en la qualitat i l'esperança de vida de les persones que hi conviuen.

Els treballs premiats van ser seleccionats entre els 136 que es van presentar a la convocatòria, en un procés d'avaluació coordinat per l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, en què 65 experts internacionals en diabetis i obesitat en van valorar la qualitat, la metodologia, la rellevància científica, sanitària i social, el valor innovador i la viabilitat.

ALTRES ACTIVITATS I RECONEIXEMENTS

LA MARATÓ EN EL 44è CONGRÉS MUNDIAL D'HOSPITALS

El mes de novembre del 2021, La Marató va ser convidada al 44è Congrés Mundial d'Hospitals, organitzat per la Federació Internacional d'Hospitals (IHF) i la Unió Catalana d'Hospitals, per presentar a l'àmbit sanitari internacional el seu projecte solidari únic. La periodista Raquel Sans va conduir la conferència, amb el títol "Model de gestió de la conscienciació social i de la recerca biomèdica orientats a la millora de la salut: mobilització ciutadana". Hi van intervenir diferents persones vinculades al programa solidari per explicar les seves diferents facetes i impactes: Lluís Bernabé, director de la Fundació La Marató de TV3; Marga Nadal, directora de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona; Beatriz Bellosillo, investigadora de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques que ha rebut el finançament de La Marató; Àngels Molina, directora del programa televisiu La Marató de TV3; Camil Roca, publicista i director creatiu de les campanyes de sensibilització de La Marató i Elisenda Escriche, pacient de càncer de mama que va cedir la seva imatge per a la campanya de La Marató 2018.

PREMI COMPROMÍS SOCIAL DELS ENZO10 AWARDS

La Fundació va rebre el Premi Compromís Social en la segona edició dels Enzo10 Awards com a reconeixement als 30 anys de La Marató. El jurat del premi va valorar les tres dècades d'emoció, confiança, esforç i solidaritat que han convertit aquest projecte únic en un cita social de primera magnitud, un dels principals motors de la recerca a Catalunya i un impulsor de la divulgació i la sensibilització en l'àmbit de la salut.

Crèdits de les fotografies: apartat "Activitats populars": Bicicletada organitzada per l'Associació La Dona Gandesana. Apartat "Seus telefòniques i voluntaris": Espe Pons