View Static Version
Loading

Kankaanpään tila Lumolaidun verkosto

Kankaanpään tila sijaitsee Urjalassa, maakunnallisesti arvokkaalla maisema-alueella, Urjalan kulttuurimaisemassa. Tilalla on hoidettu perinnebiotooppeja ja maisemaa hyvin pitkään taidokkaasti, luonnon ja maisemanhoito on osa tilan tapaa toimia. Kankaanpään tila on luomutila ja sen päätuotantosuunta on emolehmätuotanto. Perinnebiotooppien laidunnuksessa käytetään tilan Hereford -karjaa, johon kuuluu noin 30 emoa vasikoineen, hiehot sekä sonni.

Tilalla on hoidettuja luonnonlaitumia noin 20 hehtaaria, joista puolet on valtakunnallisesti arvokkaita perinnebiotooppeja (inventointi 2018). Perinnebiotoopeilla on yli 100 vuoden katkeamaton laidunhistoria, ja ne ovat myös maisemallisesti erittäin edustavia. Alueella esiintyy laajoja näyttäviä keto- ja pienruohoniittyjen mosaiikkia. Hakamaiden ja metsälaitumien puusto on lähes kokonaan iäkästä, joissa valtapuina kasvavat männyt. Puustossa esiintyy myös järeitä haapoja ja koivuja. Alueella kasvaa yleisesti myös katajia. Huomionarvoisia kasvilajeja ovat: aholeinikki, ketoneilikka, hakarasara, keltamatara, pölkkyruoho, keltamaite, jäkki, nurmitatar ja purtojuuri.

Keltamatara, kissankello, mäkitervakko ja huopakeltano kukoistavat Kankaanpään perinnebiotoopeilla.

Hyönteiskartoitusten satoa

Kankaanpäästä on vuosien 2019 ja 2020 kartoituksissa havaittu yhteensä 372 suurperhoslajia, 177 pikkuperhoslajia, 292 kovakuoriaislajia, 28 nivelkärsäislajia, 44 mesipistiäislajia sekä useita lajeja muista hyönteisryhmistä. Kankaanpäästä on tavattu yllättävän runsaasti, peräti 22 uhanalaista tai silmälläpidettävää hyönteislajia sekä muita harvinaisia lajeja. Kohteen hyönteislajistoa luonnehtii avoimien ja kuivien paikkojen lajien suuri määrä ja runsas esiintyminen, mikä hyvin sopiikin harjumaastossa sijaitseville laitumille. Ympäristön monimuotoisuus ja erityislaatuinen luonnonmukaisuus, jota kohteessa on pitkään hoitaen vaalittu, selittää lajirunsautta.

Kankaanpään hyvin pitkään ilmeisesti katkeamattomana jatkunut laidunnus on mahdollistanut eräiden hyvin vaativien, laidunnuksesta riippuvaisten kovakuoriaislajien esiintymisen.

Perhosista Kankaanpäässä havaittiin 13 Punaisen kirjan eli valtakunnallisessa uhanalaisarvioinnissa uhanalaiseksi (EN, VU) tai silmälläpidettäväksi (NT) arvioitua lajia. Näistä esimerkkeinä ovat ketokultasiipi, ruskopikkumittari ja savikkapikkumittari. Savikkapikkumittari (vasen kuva) elää toukkana savikoilla toisen uhanalaisen, ruskopikkumittarin tapaan. Harvinaiset vajayökkönen (keskimmäinen kuva) ja kivikkoloiskimalainen (oikea kuva) kuuluvat myös Kankaanpään laitumien hyönteislajistoon.

Hyönteiskuvat: Ilari Rasimus, Tampereen Hyönteistutkijain Seura.
Laajat ja monipuoliset, yhtäjaksoisesti käytössä olleet luonnonlaitumet ovat nykyään harvinaisia, joten Kankaanpään laidunten hyvin edustava hyönteislajisto kertoo myös entisaikojen maatalousympäristöjen hyönteisfaunasta.

Kankaanpään kovakuoriaislajistosta todettiin useita uhanalaisia ja silmälläpidettäviä sekä muita harvinaisia lajeja. Lajeista erityisen huomionarvoisia ovat vaativat ja hyvin harvinaiset laidunlajit laidunsieniäinen ja viherkehnäkiitäjäinen. Ensin mainittu elää ylivuotisessa, sienettyneessä lannassa, jälkimmäinen tehokkaasti laidunnetuilla rannoilla. Mesipistiäisten lajirunsaus osoittautui Kankaanpäässä varsin suureksi. Levinneisyyttään viime vuosina länteen laajentanut kaakonkimalainen tavattiin Kankaanpään harjulaitumelta kesäkuussa 2020 tiettävästi ensimmäistä kertaa Pirkanmaalla.

Lahopuu on arvokas elinympäristö muun muassa sienille, sammalille ja hyönteisille. Harmaakirjoheltta ja ukonsieni kuuluvat Kankaanpään laitumien sienilajistoon.
Lahopuu on arvokas elinympäristö muun muassa sienille, sammalille ja hyönteisille. Harmaakirjoheltta ja ukonsieni kuuluvat Kankaanpään laitumien sienilajistoon.

Palvelut ammattilaisryhmille tilauksesta

Tila on yksityinen maatila, joka ottaa vastaan ainoastaan ammattilaisryhmiä tilauksesta. Tila ei ole avoinna yleisölle. Ryhmien tutustumiskäynnit ja koulutukset muun muassa rotaatiolaidunnuksesta ja perinnebiotooppien hoidosta. Kysy lisää: Johanna Jahkola, puhelin 050 3482055.

Tilaesittely on osa Pirkanmaan ELY-keskuksen rahoittamaa Lumolaidun verkosto -hanketta (2019-2022). Teksti ja kuvat: Johanna Jahkola, Kankaanpään tila, Ilari Rasimus, Tampereen Hyönteistutkijain Seura ja Riikka Söyrinki, ProAgria Etelä-Suomi.

Sivun tiedot päivitetty 29.4.2022.

NextPrevious