Loading

Idébytardag 2022 Om barn och ungas hälsa

De goda idéerna i fokus

Den 25 maj genomfördes den stora idébytardagen irl med massor av energi och inspiration på Karlbergsgymnasiet i Åmål. Äntligen kunde vi träffas för att dela erfarenheter, inspireras, skapa kontakter och fördjupa relationer.

Dagen var finansierad av Folkhälsoråden i Fyrbodals kommuner.

Under två år av pandemi var vi många som hade längtat och dagen samlade 200 personer som kunde välja bland 54 olika föreläsningar.

Sex teman

Det övergripande temat var barn och ungas hälsa. Detta fokus delades under dagens föreläsningar upp i sex relevanta teman; livsstil och hälsa, psykisk hälsa, ungdomstid, fullfölja studier, föräldraskap och barns rätt.

Utifrån dessa perspektiv har arbetsgruppen gjort ett gediget arbete för att inventera de intiativ, satsningar, projekt, arbetssätt och andra exempel på kommunernas arbete med barn och ungas hälsa. I Fyrbodals fjorton kommuner genomförs en mångfald av arbeten med barn och unga som måste beskrivas med superlativ som fantastiskt, engagerat, initierat, passionerat och utvecklande.

”Många gånger inser inte personalen själv vilket otroligt viktig, ofta nyskapande arbete, de utför i sin vardag på jobbet,”

säger Ann-Sofie Skälegård och Pernilla Forss från Hälsokällan som lett arbetsgruppen som arbetar med att sätta ihop programmet för idébytardagen.

”När vi frågar om de vill berätta om sitt arbete och sina erfarenheter blir de ofta både förvånade och glada. Många utrycker häpnad över att just de har något att dela med sig av. Men de har de ju, i allra högsta grad!”

Är barn diskriminerande i dagens Sverige?

Barnkonventionsexperten Åsa Ekman inledde dagen med att föreläsa om meningen med Barnkonventionen och hur man går till väga för att tillämpa den.

Åsa pratade om vad barns rätt till inflytande faktiskt innebär, och hur nedvärderande vi många gånger ser på barnens rättigheter, kanske utan att vara medvetna om det.

Åsa Ekman har 20 års erfarenhet av arbete med FN:s konvention om barnets rättigheter. Åsa har varit ungdomssamordnare, demokratiutvecklare, barnstrateg och idag är hon författare och konsult och hjälper organisationer på att bli bättre på att arbeta med barnkonventionen.

Åsa har varit styrelseledamot i Rädda Barnens riksförbund och sitter idag i styrelsen för Bris och är initiativtagare till och driver podden Barnrättssnack.

54 föreläsare och lika många exempel på kommunernas arbete med barn och unga

Sen var det dags för dagens upplägg med parallella föreläsningar. Deltagarna valde efter tema och intresse och urvalet var minst sagt varierat.

Livsstil och hälsa

Hälsa och livsstil har enligt vissa studier blivit en klassfråga där den välutbildade medelklassen äter bra och rör på sig medan till exempel dåliga tänder och övervikt är vanligare i socialt utsatta områden. Temat hälsa och livsstil bjöd på många konkreta exempel från kommunerna om hur man kan nå och och vad man kan göra för att påverka barn och deras föräldrar, från de riktigt små barnen upp till tonåringens utmaningar, för att kroppen ska må bra och utvecklas.

Psykisk hälsa

Allt för många barn och unga mår dåligt psykiskt och trenden är dessvärre negativ. Ute i kommunerna görs en rad satsningar för att möta denna utmaning. Det berättades om olika typer av stödgrupper och metoder och insatser för att tidigt fånga upp barn som mår dåligt och projekt för unga vuxna som hamnat utanför både skola och jobb. En del kommuner tar hjälp av hundar för att skapa trygghet och kontakt, andra sätt är konst, musik och dans som komplement till stöd och samtal för att låta barn och ungdomar komma i kontakt med känslor och utrycka sig.

Ungdomstid

Under temat ungdomstid gavs flera initierade exempel på hur man i kommunerna arbetar med för ungdomar viktiga ämnen som droger, sex- och samlevnad, våld och den påtagliga digitaliseringen av ungdomars vardag.

Tid för möten med nya och gamla kontakter

Det fanns ett uppdämt behov av att få mingla runt, fika och prata så samtalen flödade i pur förtjusning under pauser och lunch.

Föräldraskap

Föräldrar som inte själva har en trygg bakgrund, eller av andra skäl känner sig otrygga i rollen som mamma eller pappa, till exempel under en kris eller för att man är ny i Sverige, kan få stöd av olika satsningar i kommunen. Under dagen berättades om flera av familjecentralernas initiativ och samarbeten. Till exempel vad det kan innebära för föräldrar att skriva och sjunga vaggvisor tillsammans.

Fullföljda studier

Att barn och ungdomar går ut gymnasiet med godkända betyg är den enskilt viktigaste faktorn för hur hen kommer att klara att etablera sig på arbetsmarknaden och i ett fungerande vuxenliv. Därför arbetar kommunerna på olika sätt med att stötta och stimulera elevers skolgång. Det kan handla om utveckla samarbete med socialtjänst, tidig studie- och yrkesvägledning, olika sätt att skapa trygghet i klassrum och korridorer samt satsningar på språk och specialpedagogik.

Förskolebussen

En av föreläsningarna handlade om Uddevallas två förskolebussar och det stod dessutom en sådan buss parkerad utanför lokalen under idébytardagen. Bussen är en mobil förskoleavdelning, specialbyggd för att bedriva förskoleverksamhet.

Uddevalla har två bussar med plats för sammanlagt 40 barn och besöker olika trevliga och stimulerande miljöer inom en halvtimmes radie från utgångspunkten. Bussförarna som rekryterats till förskolebussarna har dubbel kompetens och är både utbildade pedagoger och busschaufförer.

Barns rätt

Barnens rättigheter är en fråga som kommunerna arbetar med på flera nivåer, från den politiskt, strategiska, till hur den utövas i vardagens praktik. Under idébytardagen berättades bland annat om hur barnens röst kommer till tals i övergripande strategier och översiktsplaner, liksom vad kommunerna gör för att mota diskriminering på grund av funktionsnedsättning, rasism, hedersproblematik eller sexuell läggning.

Hejdundrande avslutning

Den stora finalen var en dansuppvisning av Goa gänget från Lysekil som fick hela lokalen att gunga och ryckas med av rytm och total livsglädje.

Tack 🧡

Föreläsarna fick som tack en fin tygpåse där tyget är vävt i Borås på 60-talet och skänkt till Hälsokällan. Kassarna är uppsydda av dagcenterverksamhet i Lysekil. Kassarna var fyllda med semestertips från Fyrbodals olika kommuner, allt för hemesterpåfyllning.

Med det säger Ann-Sofie Skälegård och Pernilla Forss, verksamhetsutvecklare vid Hälsokällan, Fyrbodals kommunalförbund, ett stort och varmt tack efter en fantastiskt inspirerande och innehållsmättad Idébytardag 2022.

Kontakt

Anne-Sofie Skälegård, mobil: 0702-09 94 81, mejl: anne-sofie@halsokallanfyrbodal.se

Pernilla Forss, mobil: 0733-35 85 17, mejl: pernilla@halsokallanfyrbodal.se

Created By
Jenny Mårtensson
Appreciate