Loading

Tillsammans för ungas framtid Kunskapsnod Fullföljda studier i Fyrbodal

Livet är inte så lätt och mycket kan faktiskt gå snett. Att se hela bilden är viktigt, om vi vill göra skillnad…på riktigt…

Så börjar och avslutas den lilla filmen som Skolverket och Socialstyrelsen har tagit fram om vikten av att samordna insatser för att barn och unga.

En liten film som på drygt två minuter fångar känslan, utmaningen, maktlösheten, men framför allt formulerar hoppet. Två minuter som sätter tonen till varför vi på Fyrbodals kommunalförbund, initierat av Västra Götalands regionen och parallellt med tre andra kommunalförbund, arbetar med kunskapsnoder för fullföljda studier.

Filmen förmedlar enkelt och rakt i magen vad många studier, forskning, strategier och planer slår fast. Att vi som medvetna vuxna behöver agera tillsammans för att det ska bli gott för våra barn att växa upp.

Begreppet fullföljda studier betyder att alla barn och unga ska klara sig igenom grundskolan och fullfölja gymnasiet så att de får en gymnasieexamen. Den självklara intentionen är dock mer utmanande än vad man kan tro.

Det görs så mycket

Det finns oerhört mycket välvilja i vårt samhälle. Så många kloka, engagerade, drivna och kunniga personer som tar initiativ och genomför åtgärder och aktiviteter som på olika sätt gör livet lite lättare, lite bättre för barn och unga.

I kommunerna görs mycket arbete som är fullt av omtanke, kunnande och kärlek. Inom till exempel familjecentraler, förskolan, skolan, på ungdomsmottagningar, inom socialtjänsten, på fritidsgårdar, inom psykiatrin och primärvården. Det genomförs projekt och ambitiösa satsningar för att barn och unga ska må bra utifrån olika perspektiv.

Det är många, många kloka, empatiska vuxna som ser, möter och stöttar barn och unga att orka med, palla, klara sin skolgång på ett bra sätt och lämna skolan med framtidstro och ett sunt självledarskap.

Så varför är allt inte bara toppen då?

Ändå verkar det inte hjälpa riktigt hela vägen. Två av de anledningar som ofta lyfts fram är psykisk ohälsa och behörighet till gymnasiet. Allt för många barn och unga mår psykiskt dåligt. Mellan 2017 och 2021 ökade antalet barn och unga inom psykiatrin med 14 procent. Vad gäller behörighet till gymnasiet var det förra året 15 procent som gick ur nian utan tillräckliga betyg för behörighet.

Att klara grundskolan, ta sig in på gymnasiet och fullfölja den utbildningen, är den enskilt viktigaste faktorn för att en ung människa ska etablera sig som vuxen och skapa sig det vi gemensamt värderar som ett meningsfullt liv.
Inre spöken kan ställa till det för både liten och stor.

Tidigt är bra, tidigare är bättre

Vidare vet vi att ju tidigare vi stöttar ett barn som riskerar att inte riktigt ”palla”, ju bättre går det. De allra effektivaste åtgärderna för att ge ett barn en god chans till ett gott liv är att stärka hens föräldrar redan innan barnet är fött. Ja, ju tidigare ju bättre är verkligen bokstavligt.

Men barn kan trilla lite hit och dit lite när som helst under sin uppväxt, livet är, som sagt, inte alltid så lätt…Och genom att då ha ett klokt skyddsnät som omgärdar barnet och den unge under hela dennes uppväxt och skolgång, kan vi som gemensamt samhälle värna våra barn så att alla fullföljer sina studier och växer upp till unga vuxna med förutsättningar att skapa sig ett gott liv.

Strategiskt för hela samhället

Det finns även att annat, mer samhällsekonomiskt perspektiv på det här med barn, unga och studier. För om det är för få ungdomar som klarar studierna och läser vidare i någon form, exempelvis på yrkeshögskola, högskola eller universitet så klarar vi inte att kompetensförsörja arbetslivet. Och utan utbildad personal går det inte att vare sig driva företag eller erbjuda vård och omsorg med kvalitet. Bristen på utbildad personal är redan alarmerande inom många branscher och trenden är att det blir värre. Problemet är alltså både akut och långsiktigt.

Hela samhällssystemet behöver att våra ungdomar klarar skolan och utbildar sig.

Dessutom är det så att ungdomar som hamnar utanför skolans trygghetssystem i högre grad riskerar psykisk ohälsa, de kan fångas upp av kriminella gäng, och eller hamna i drogmissbruk. Att våra barn och ungdomar inte klarar sin skolgång är en bidragande orsak till våld och destruktivitet och det är enormt dyrt för samhället, både ekonomiskt och i form av lidande.

Och, vi säger det igen, det är bättre, mer effektivt att börja tidigt med att främja och förebygga än att springa efter och försöka rätta till.

Kraftsamling för Kunskapsnod

Kunskapsnod fullföljda studier i Fyrbodal handlar om att kraftsamla tillsammans med våra fjorton kommuner. Intentionen med kunskapsnoden är att vi vill värna våra barn och unga genom att som vuxenvärld agera tillsammans.

Ute i kommunerna sker så oerhört mycket gott arbete. Kunskapsnodens funktion är att samordna detta för att skapa synergier, dela kunskap och driva utveckling.

Som kommunalförbund är vi kommunernas utvecklingsarena för gemensamma utmaningar. Här kan vi tillsammans lösa problem och driva utveckling istället för att varje kommun ska göra allt på egen hand. På kommunalförbundet driver vi därför nätverk, råd och projekt.

Prioritering, strategier, planer, projekt och val av aktiviteter ska självfallet utgå från forskning och beprövad erfarenhet.

Västra Götalandsregionens strategiska kraftsamling

Vad och hur vi prioriterar utgår även från den regionala utvecklingsstrategin. En strategi som tagits fram i samråd mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna för att möta gemensamma utmaningar.

Kraftsamling fullföljda studier är en av de prioriterade utvecklingsområdena i strategin.

I Kraftsamlingen betonas att det faktum att barn och unga klarar sina studier är avgörande för hur det ska gå för hela samhället och i detta sammanhang specifikt för Västra Götaland.

Vi vill ge barn och unga de allra bästa förutsättningarna för en bra start i livet och för god hälsa, utbildning och framtidstro.

/mål för Kraftsamling Fullföljda studier.

Genom dialog mellan kommunerna och regionen har fyra utvecklingsområden identifierats som särskilt betydelsefulla att fokusera på.

  • Psykisk hälsa
  • Föräldrar som resurs
  • Läsning och språkutveckling
  • Motivation och framtidstro
Barnets inre värld liv växer och mognar när världen utanför går att lita på. De fyra valda perspektiven i strategin för fullföljda studier samverkar för att skapa just en sådan värld. Ett tryggt sammanhang som ger barn och unga förutsättningar att må gott och utvecklas.

Kommunalförbunden tillsammans

Arbetet med kunskapsnoder för Fullföljda Studier sker samtidigt i kommunalförbunden i Fyrbodal, Göteborgsregionen, Boråsregionen och Skaraborg.

Under processen att skapa kunskapsnoderna delar vi erfarenheter och lär av varandra.

Vad händer nu?

Just nu är vi i processen att samla på oss kunskaper från våra kommuner. Vi har besökt kommunerna i Fyrbodal och håller på med en sammanställning som beskriver vad som sker och vilka behov som finns. Sammanställningen ska mynna ut i strategier och planer, baserade på evidensbaserad forskning, för hur vi ska arbeta tillsammans. Vi utgår från den gemensamma kraftsamlingen för hela Västra Götaland och byter erfarenheter med andra kommunalförbund. Det riktigt viktiga är dock just samtalen med våra fjorton kommuner. Det är så vi samlar oss och gör det till vårt. En kunskapsnod för fullföljda studier som passar oss här i Fyrbodal.

Verksamheterna inom Fyrbodals kommunalförbund ska genomsyra Kunskapsnod Fullföljda studier

En annan del av processen är att se till att Kunskapsnod för Fullföljda studier genomsyras av och knyter samman de olika verksamheterna vid Fyrbodals kommunalförbund. Här ingår:

  • Välfärd med vård och socialtjänst.
  • Utbildning och kompetensförsörjning.
  • Näringsliv, kultur och attraktionskraft.

Arbetet med Kunskapsnod fullföljda studier utgår från de olika perspektiven i Fyrbodals verksamheter. Till exempel socialtjänst och vård, genom skola, utbildning, bibliotek och kultursatsningar, vidare till kompetensförsörjning och andra näringslivsfrågor, till exempel ung företagsamhet.

Hälsokällan 🤍 Kunskapsnod

En avgörande del i processen är att integrera det Hälsokällan i Fyrbodal redan gör inom kunskapsområdet fullföljda studier. Hälsokällan är en väl etablerad verksamhet med gedigna erfarenheter och kunskaper om barn och unga. Hälsokällan bedriver en rad aktiviteter och projekt tillsammans med kommunerna, som på olika sätt är direkt kopplade till barns mående och synen på framtiden. Inte minst de tidiga insatser som Hälsokällan driver genom nätverk för familjecentraler, fortbildning i föräldrastöd och insatser för barns integritet och rättigheter. Vidare till insatser i skolan, till exempel satsningen med samma namn, Processtöd Fullföljda studier, som stöttar skolutveckling i kommunerna med ett kvalificerat metodstöd, samt yrkes- och studievägledning för tidiga åldrar.

Noden kommer att bli ett paraply, en plattform, en hubb eller en knutpunkt…

Kunskapsnod Fullföljda studier i Fyrbodal ska alltså tillsammans med Hälsokällan bli en samlande kraft för kunskap, metoder och utveckling. Det gör att vi kan söka finansiering för projekt, växla upp kunskapen, dela med oss och sprida den vidare. Just nu pågår arbetet med att skapa en organisation och ett arbetssätt för hur detta ska ske.

För, som det sägs i filmen vi startade den här presentationen med:

Att se hela bilden är viktigt…om vi vill göra skillnad på riktigt.

Kontakt

Vill du veta mer, kontakt Elisabeth Hansson, strateg och processledare för Kunskapsnod Fullföljda studier i Fyrbodal.

Mobil: 070-861 79 92

E-post: elisabeth.hansson@fyrbodal.se

Created By
Jenny Mårtensson
Appreciate

Credits:

Tuschteckning ”Inre spöke” och akvarellen ”Trygg”: Jenny Mårtensson. Övriga bilder: Pixabay