Loading

In de Knoop Hoe blijft de groeiende Metropool Amsterdam bereikbaar in de toekomst?

Er staat de Metropoolregio Amsterdam een enorme groei te wachten de komende jaren: tot 2040 worden maar liefst 250.000 woningen bijgebouwd en ook komen er zo’n 230.000 arbeidsplekken bij. Die nieuwe stedelijke gebieden moeten natuurlijk wel goed bereikbaar worden en dat vraagt om een verbetering van het mobiliteitsnetwerk. Maar wat is er precies nodig? Hoe zorgen we ervoor dat de Metropool Amsterdam in de toekomst goed bereikbaar blijft? Dat zocht Bouw Woon Leef uit in de nieuwe documentaire In de Knoop.

Bekijk hier de nieuwe documentaire:

Noord Zuid Lijn

Het wegennet kan de aanstaande forse groei van de Metropoolregio Amsterdam niet aan, daarmee dreigt de boel helemaal vast te lopen. Daarom is het volgens planoloog Maaike Stoop zaak dat we naar andere vormen van vervoer kijken dan de auto.

Maaike Stoop
''Mensen moeten meer gebruik maken van openbaar vervoer en de fiets''

Is het dan zaak om de automobilist z'n auto uit te pesten...?

Nee, vindt mobiliteitsdeskundige Thijs Muizelaar. Hij pleit dan ook voor een andere aanpak.

Thijs Muizelaar
''automobilistje pesten stuit alleen maar op weerstand. bied liever goede alternatieven voor de auto aan!''

Een goede verbinding met openbaar vervoer zou een mooi alternatief zijn. Maar ja... vaak wordt er eerst gebouwd en daarna pas een OV-verbinding aangelegd. Zou dat niet beter andersom kunnen: eerst een verbinding, daarna pas bouwen?

Station Almere Poort

Dat zag ook belegger Pieter Knauff. Hij investeert in de ontwikkeling van woningen rond station Almere Poort, het eerste station in Almere dat je, vanuit Amsterdam bezien, tegenkomt per trein.

Pieter Knauff
''In almere kunnen we nog betaalbare woningen aanbieden, in de buurt van goed bereikbare voorzieningen EN werkgelegenheid''

En over alternatieve vervoersvormen dan de auto denk je vanzelf na als je je auto helemaal niet kwijt kunt bij je woning. Dat is ook het geval bij HIGHnote in Almere, een wooncomplex met 157 appartementen, zónder parkeergarage.

Volgens ontwikkelaar Peter Heuvelink is zo'n parkeergarage ook helemaal niet nodig:

Peter Heuvelink
''ONZE DOELGROEP HEEFT GEEN BEHOEFTE AAN DE AUTO. BOVENDIEN IS HET STATION VLAKBIJ EN ER ZIJN EXTRA FIETSPARKEERPLEKKEN. BEZOEK KAN PARKEREN IN NABIJGELEGEN PARKEERGARAGES.''

Deze publicatie is mede mogelijk gemaakt door de Metropoolregio Amsterdam, Vesteda en AM Gebiedsontwikkeling.