Loading

ANews Buletinul informativ lunar al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale

Serie nouă (III.1). Nr. 171, aprilie 2022

Pe 8 martie 2022, Comisia Europeană a adoptat o propunere pentru Acțiunea de coeziune pentru refugiați în Europa (CARE), care va introduce flexibilitatea necesară în normele politicii de coeziune 2014-2020 pentru a permite o realocare rapidă a fondurilor disponibile din Fondul european de dezvoltare regională ( FEDR), Fondul Social European (FSE) și Fondul de ajutor european pentru cei mai defavorizați (FEAD), pentru a finanța o gamă largă de măsuri de sprijinire a persoanelor care pleacă din Ucraina.

În plus, programul Erasmus+ poate juca și un rol cheie. Oportunitățile de finanțare pe care le mobilizăm prin programul Erasmus+ sunt următoarele:

  • Elevii ucraineni pot fi primiți rapid de instituțiile de educație și formare implicate în proiecte de cooperare Erasmus+, cu utilizarea flexibilă a finanțării proiectelor.
  • Instituțiile care beneficiază de proiecte Erasmus+ în curs de desfășurare, în domenii precum includerea, diversitatea și integrarea refugiaților, pot realoca o parte din fondurile necheltuite în proiecte (din cauza restricțiilor induse de pandemia de Covid) pentru a organiza activități în sprijinul refugiaților ucraineni (anunțând în acest sens AN).

(Din declarația Comisarului Mariya Gabriel privind măsurile de sprijinire a elevilor și personalului educațional care pleacă din Ucraina în urma invaziei ruse,16 martie 2022, Bruxelles)

Anul European al Tineretului (AET) 2022 – Fă-ți vocea auzită!

61 de evenimente și activități înregistrate până acum pentru România

Urmărește materialul video de mai sus și află cum poți înscrie un eveniment sau o activitate în baza europeană de acțiuni în care se centralizează toate manifestările dedicate Anului European al Tineretului 2022. - Fă-ți vocea auzită!

vino și tu în Flash mob-ul virtual din 2 – 9 mai 2022

Din cuprins:

  • Știri. Evenimente. Perspective de învățare: Pregătește-te pentru Ziua Europei 2022 —//— eTwinning în „casă nouă” din 1 aprilie 2022 —//— Vrei să fii AmbasaDOR de învățare? —//— Poveștile Ambasadorilor Erasmus
  • Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021: Strategie de colaborare și parteneriat în direcția îmbunătățirii calității educaționale a masterului strategic Chimia Materialelor Avansate în contextul principiilor Chimiei Verzi – un proiect ESAYEP
  • Învățământ universitar în Erasmus+: #EOD2022 - Erasmus Open Doors 2022 —//— Conferința Erasmus App – un reper pentru comunitatea europeană a învățământului superior —//— Erasmus+ App —//— Mobilitate incluzivă - Conferința finală a proiectului PLAR-4-SIMP —//— #EOD2022 - Erasmus Open Doors 2022: „Tânăr Erasmus: în Europa, în întreaga lume” —//— ESN România – evenimente locale și internaționale
  • Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic: Săptămâna europeană a competențelor profesionale 2022 —//— Concursul video „Meseria mea verde” —//— Colegiul Tehnic ,,A.T.Laurian” din Agnita oferă elevilor formare profesională la standarde europene
  • Erasmus+ în învățământul școlar:Despre oamenii-profesori și ideea lor de utilitate
  • Tineret în Eramus+: Apel pentru tineri participanți: Cursul de formare „EYE LINER“
  • Formator – modelator
  • Corpul European de Solidaritate: Ce este și care sunt oportunitățile oferite —//— Proiectul de Solidaritate ”Noua Generație”
  • Prioritar: Includere, Diversitate și Sustenabilitate
  • Eurodesk România te informează
  • Multilingv. Multicultural
  • Publicațiile Eurydice
  • Vă recomandăm & 3/lună
  • Media Space

Știri. Evenimente. Perspective de învățare

pregătește-te pentru ziua europei 2022

De Ziua Europei cetățenii sărbătoresc „pacea și unitatea în Europa” în amintirea zilei de 9 mai din 1950, data semnării Declarației Schuman - care propunea, printre altele, o Europă unită, fără războaie între statele membre, și încuraja pacea mondială.

Anul acesta, pacea și unitatea în Europa sunt în joc. Războiul împotriva Ucrainei ne-a reamintit cu brutalitate cât de relevantă este narațiunea fondatoare a Uniunii Europene și a Zilei Europei. De peste șase decenii, Fundația Culturală Europeană - cu sediul în Olanda, la Amsterdam –pledează și investește în sentimentul european de înțelegere reciprocă și solidaritate între popoarele Europei.

Astăzi, cultura noastră europeană a solidarității este periclitată de războiul din Ucraina. Prin urmare, Ziua Europei 2022 se desfășoară sub denumirea Viitorul este acum!

Pe 9 mai, #EuropeDay22, luați parte la programul hibrid (offline și online) de activități și evenimente alături de partenerii, prietenii și experții din comunitatea voastră. Evenimente cu participare fizică au loc în Amsterdam.

ETWINNING ÎN „CASĂ NOUĂ” DIN 1 APRILIE 2022

Acțiunea eTwinning se reunește cu celelalte acțiuni ale programului Erasmus+ în cadrul Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, începând cu 1 aprilie 2022.

Comunitatea eTwinning numără peste 1.035.000 de cadre didactice, peste 230.000 de școli și peste 136.000 de proiecte colaborative, fiind cea mai mare comunitate virtuală a școlilor din Europa. Acțiunea este finanțată de Comisia Europeană prin programul Erasmus+. Începutul eTwinning precede însă Erasmus+, deoarece a fost lansat cu 17 ani în urmă, în contextul strategiei europene de eLearning.

eTwinning este o comunitate internațională a școlilor, o acțiune colaborativă pentru mediul preuniversitar, lansată în anul 2005, cu 26 de țări implicate în etapa inițială, ajungând în anul 2022 să cuprindă 43 de țări partenere. Aceasta beneficiază de o platformă digitală disponibilă în 31 de limbi și oferă un cadru sigur și adecvat pentru colaborare internațională. Pe platformă, cadrele didactice și elevii beneficiază de spațiu colaborativ pentru desfășurarea de parteneriate virtuale naționale și internaționale, dar și de instrumente utile pentru comunicare și pentru structurarea activităților educaționale, precum: forum, pagini de organizare a activităților, un instrument pentru organizarea webinarelor sau spațiu de stocare a materialelor din proiect.

eTwinning oferă un nivel înalt de sprijin membrilor comunității prin Centrele Naționale de Suport (National Support Organisations - NSO). Acestea cuprind echipe de specialiști care oferă suport tehnic și pedagogic și organizează o serie de activități de promovare a acțiunii, dar și de dezvoltare profesională pentru membrii comunității, atât la nivel național, cât și internațional. Centrele Naționale sunt coordonate tehnic de Centrul European de Suport (Central Support Service – CSS) care este gestionat de European Schoolnet (Gilleran, 2019).

În România, Acțiunea eTwinning se implementează din anul 2007, sub coordonarea Institutului de Științe ale Educației (ISE). În perioada 2010-2013 a fost implementat de ISE, în parteneriat cu TEHNE – Centrul pentru Inovare în Educație. Din 2020, Acțiunea eTwinning a fost coordonată de Unitatea de Cercetare în Educație, din cadrul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație. Începând cu aprilie 2022 coordonarea eTwinning România a fost preluată de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în domeniul Educației și Formării Profesionale. Acțiunea se bucură în țara noastră de un succes considerabil, pe platformă fiind înscriși peste 36.000 de membri, din peste 5.000 de școli, care au desfășurat peste 27.000 de proiecte colaborative. Comunitatea eTwinning se află într-un proces continuu de dezvoltare și de actualizare, în viitorul apropriat fiind așteptată o schimbare semnificativă a platformei, pentru a răspunde mai bine nevoilor beneficiarilor și pentru a extinde sfera de acțiune a comunității. (Alexandru et al., 2022 p. 11- 12, Parteneriate pentru învățare. Experiențe ale elevilor, profesorilor și școlilor. Editura Universitară).

Noul context instituțional oferă un cadru extins în relație cu celelalte acțiuni ale Programului Erasmus+, oferind oportunități semnificative de dezvoltare, iar eTwinnerii se alătură transformării României prin învățare!

Vrei să fii ambasaDOR de învățare? Hai în rețeaua ANPCDEFP! (Termen limită deschis)

Ai urmărit scenele? Sperăm că da. Acum hai și tu pe scenă: o scenă a celor care au simțit emoțiile din proiectele europene de învățare. A celor care au fost voluntari, care au făcut practică într-o altă țară, care au studiat acolo. O scenă a profesorilor care învață de la alți profesori, a elevilor entuziasmați de ceea ce au descoperit, a lucrătorilor de tineret care cresc inițiative. O scenă cu emoții, cu informații, cu încredere, cu inspirație, cu acțiune.

ANPCDEFP caută ambasadori de învățare: elevi, profesori, lucrători de tineret, studenți, voluntari. Oameni care au trăit direct experiența unui proiect european, care simt că așa au învățat și au crescut. Oameni dornici să dea mai departe povestea lor, împreună cu informații despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate. Dacă și tu crezi în învățare, în valorile europene, în bucuria de a descoperi culturi și perspective și în responsabilitatea de a da mai departe, atunci acest rol – de a-i însoți și pe alții în primii lor pași către Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate – ți se va potrivi. Apelul rămâne deschis pe tot parcursul anului, cu evaluări ale căror rezultate se vor publica la finalul lunilor martie și august.

Ca ambasador, vei oferi informații de bază despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate, pornind de la propria ta experiență. Vei putea să împărtășești aceste lucruri în diferite contexte și pe diferite canale: în întâlniri cu persoane interesate de proiectele europene, online, în scris, prin filme, articole, podcast, pe Facebook și prin orice modalitate creativă care poate duce informația mai aproape de cei care au nevoie de ea.

Ce trebuie să faci?
  1. Să completezi acest scurt formular de înscriere.
  2. Să îți scrii povestea de învățare în context european în cca 700 de cuvinte (încearcă să răspunzi, în propriul tău stil, la întrebări precum: cum m-a transformat experiența din proiect? a avut mobilitatea mea impact asupra celor din jurul meu? ce vreau să transmit celorlalți? cum aș putea motiva pe cineva să încerce Erasmus+ sau Corpul European de Solidaritate?).
  3. Să ne spui, într-un video de cel mult 1 minut, de ce vrei să fii ambasador.

Articolul/eseul și video-ul trebuie să ajungă la adresa comunicare.an@anpcdefp.ro. Video-ul poate fi trimis prin transfer sau ca link, după ce în prealabil a fost încărcat pe canalul tău de Youtube. Un avantaj: dacă ai de spus o poveste de includere – adică dacă ai fost implicat într-un proiect european care a avut ca prioritate includerea persoanelor cu oportunități reduse sau care a creat resurse pe includere

Ce oferim?

O comunitate. Un cadru de învățare. Resurse. Oportunități de formare. Materiale. Vizibilitate. Climat pozitiv. Energie bună.

Poveștile Ambasadorilor Erasmus

* * * Bologna: dove nasce il pensiero libero * * * Bologna: locul în care se naște gândirea liberă

Prima mea manifestare a libertății se întâmpla undeva la 20 de ani când mă hotărâsem să las orașul natal, Craiova, pentru a veni la studii în București. Eram într-un mic club-internet, cum se găseau pe atunci, împreună cu o colegă și mi-am făcut pentru prima dată o adresă de e-mail. Adresa mea suna în felul următor: ancafree2004 (a se citi Anca liberă din 2004). În sfârșit, simțeam că puteam să ies de sub aripa părintească și că puteam să-mi manifest liber voința și gândirea. Nu știam pe atunci că libertatea venea la pachet și cu o serie de reponsabilități și limitări, dar avem să aflu treptat în călătoria mea de învățare care tocmai începea atunci. Acel prim act de libertate, de inițiere a unui parcurs nou de învățare, m-a urmărit mereu în viață pentru că de atunci orice experiență de învățare a fost pentru mine un act de manifestare a libertății.

Primul act de libertate Erasmus a fost în 2006, când am plecat cu o mobilitate în Trieste, Italia, pentru 9 luni. Era prima mea ieșire din țară și setea mea pentru cunoaștere era foarte mare. Universul și lumea mea se schimba pentru că tot ceea ce vedeam – de la oameni mai atent îmbrăcați, mai relaxați, clădiri frumoase, străduțe îngrijite, săli de studiu bine echipate, tot ceea ce simțeam – în altă limbă, în interacțiunea cu oamenii din alte țări, moduri diferite de a vorbi, gesturi calde și “grazie” (mulțumesc) la tot pasul, nu avea cum să nu mă schimbe, să mă facă mai liberă în exprimare și gândire.

Cu acea primă ocazie de libertate, am vizitat și Bologna. Atunci mi s-a părut un loc absolut fascinant, părea că oriunde în oraș te simțeai ca în interiorul unei case, aproape peste tot erau arcade acoperite care îți ofereau senzația de adăpost permanent. La 14 ani după acel prim contact cu orașul Bologna, am revenit, de acestă dată pentru o a doua mobilitate Erasmus în cadrul programului de doctorat.

Reveneam în Italia la cea mai veche universitate din lume, fondată în 1088 - practic aici s-a înființat cuvântul universitas care înseamnă „întregul, totalul, universul, lumea”. Emblema universității din Bologna poartă motto-ul Alma Mater Studiorum („Mama hrănitoare a studiilor”).

De această dată contextul “libertății” era ușor schimbat pentru că venisem la o mamă a studiilor dar între timp eram și eu la rândul meu mamă a 2 copii pe care i-am luat cu mine în această experiență. Misiunea mea era de două ori mai grea, dar pentru că îmi doream ca și copii mei să treacă printr-o experiență Erasmus, nopțile nedormite, sacrificiile făcute au meritat tot efortul.

Pentru mine Erasmus a fost mereu o hrană vie care m-a inspirat și continuă să mă inspire prin nenumăratele proiecte Erasmus pe care le-am scris și la care am luat parte în ultimii zece ani.

Erasmus nu este doar o experiență de mobilitate în care vizitezi locuri noi, este o călătorie inițiatică care te formează și îți oferă idei noi mult timp după ce mobilitatea a luat sfârșit. Ca student Erasmus, primul impact constă în aceea că, într-un timp foarte scurt, experiementezi foarte multe emoții, gândiri, într-un context multicultural care te face să simți întregul, lumea și ușor, ușor, universul tău se lărgește până ce ai senzația că nu mai încap în interiorul tău atât de multe experiențe și trăiri.

Faptul că mergeam într-un loc unde au învățat de-a lungul timpului papi, scriitori italieni precum Dante Alighieri, Umberto Eco dar și oameni care au influențat cursul istoriei precum Laura Bassi, prima femeie din lume care a câștigat o catedră universitară într-un domeniu științific, Michelangelo Antonioni, Nicolaus Copernicus, Enzo Ferrari, pentru mine era o provocare și o responsabilitate în plus de a reprezenta România în cel mai bun mod posibil.

Bologna încă mai adăpostește și păstrează rămășițele unora dintre primii și cei mai importanți profesori din Evul Mediu în biserici și lăcașuri pline de istorie, unde figura profesorului este ridicată la rang de “rege”, ceea ce simbolizează și importanța pe care profesorii o au în evoluția umanității.

În Bologna, cu un simplu card UNIBO ai acces gratuit la toate biblioltecile din oraș, la toate sălile de studiu care sunt poziționate la tot pasul și care parcă te invită să intrii, la gradinile interioare unde poți să te vezi împreună cu colegii pentru a lucra la proiecte comune sau pur și simplu pentru a socializa, a lua prânzul.

Asta este ceea ce face din Bologna un oraș de învățare, un oraș care își comemorează profesorii, scriitorii, care oferă acces atât în universitate cât și la cursurile online oricărei persoane interesate, student sau nu, și care reușește să mențină proaspătă în memoria colectivă esența și importanța învățării.

În 6 luni am reușit să particip la cursuri despre educația adulților, scriere academică, la laboratoare de scriere proiecte europene, să realizez un studiu comparativ între România-Italia legat de accesarea și implementarea de fonduri europene, să creez contextul și parteneriate potrivite între universitatea mea și universitatea gazdă în vederea realizării de programe educaționale comune în domeniul europoiectării, să creez parteneriate între organizațiile din România și cele din Italia, să intru în diferite comunități culturale, să particip la seri internaționale, să vizitez fabrici auto/moto renumite în toată lumea. Bologna fiind un important centru agricol, industrial, financiar și de transport, unde multe companii mari de mecanică, electronică și alimentară își au sediul, precum și mari târguri permanente din Europa, universul de învățare, de experiementare și de preluare de idei inovatoare și creative este nelimitat.

Dar, dincolo de toate aceste lucruri, programul Erasmus este un program care te învață să gândești liber, să înțelegi și să interpretezi lucrurile cu mai multă profunzime, să modelezi lumea și să faci planuri de lungă durată. Abilitatea de a te exprima liber și cu sinceritate, de a-ți examina propriile prejudecăți prin introspecție este expresia unei gândiri libere, creative și bogate.

Recomand tuturor tinerilor care își doresc să aibă o experiență de neuitat, o explozie a gândurilor și o bucurie fără limite să îmbrățișeze învățarea pe termen lung și să experimenteze programul Erasmus.

Anca Ionescu, Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport, București, #AmbasadorErasmus

#AmbasadorERASMUS vorbește cu entuziasm despre experiențele sale în proiectele educaționale europene și despre „cultura Erasmus“ în care a învățat și a crescut, în ultimii 25 de ani. urmărește-l și solicită-i să-ți vorbească despre activitățile sale și despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate.
Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021

Strategie de colaborare și parteneriat în direcția îmbunătățirii calității educaționale a masterului strategic Chimia Materialelor Avansate în contextul principiilor Chimiei Verzi

Tendința actuală a comunității academice vizează dezvoltarea și îmbunătățirea curriculei prin introducerea de noi subiecte științifice de actualitate, implementarea în sistemul educațional a celor mai bune practici moderne de predare/învățare și prin încurajarea mobilității studenților pentru o educație Europeană (internațională) globală.

Ca răspuns la necesitățile strategice, GreenCAM propune un parteneriat academic între Universitatea din București (UB), în calitate de coordonator beneficiar, și Universitatea Norvegiană de Tehnică și Știință (NTNU), în calitate de partener donator. Activitatea GreenCAM se concentrează pe direcția strategică de master „Chimia materialelor avansate (CAM)” a UB. Proiectul stabilește o oportunitate excelentă pentru studenții CAM de a intra în contact cu cunoștințe proaspete și, de asemenea, de a dobândi noi abilități din domeniul Chimiei Verzi în contextul Materialelor Avansate. UB și NTNU vor împărtăși strategiile de predare și cele mai bune practici de succes pentru îmbunătățirea instruirii studenților și, în acelaș timp, pentru a realiza o dezvoltare profesională de înaltă calitate a cadrelor didactice participante.

În acest fel, GreenCAM propune o alianță între Chimia Verde și Materialele Avansate. Proiectul urmărește să ofere o nouă strategie pentru proiectarea programului de masterat CAM ca răspuns la dezbaterile internaționale contemporane asupra poluării mediului și industriei verzi, conducând la conceptul general de conservare a mediului.

Grupurile țintă ale GreenCAM sunt studenții și profesorii CAM.

Obiectivele GreenCAM sunt:

  1. îmbunătățirea curriculei programului CAM;
  2. mobilitatea pe termen scurt a studenților masteranzi pentru asimilare de noi informații și instruire profesională;
  3. dezvoltarea profesională a cadrelor didactice implicate în programul de masterat și
  4. crearea unei rețele strategice cu părțile cheie interesate. Toate aceste obiective vor fi realizate pe baza unui parteneriat de succes între UB și NTNU.

Impactul proiectului GreenCAM va fi monitorizat prin intermediul a patru grupuri tinta: studentii masteranzi, personalul didactic implicat, candidații viitori la master si expertii în domeniu. Programul GreenCAM are în vedere educația modernă a studenților masteranzi cu o perspectivă amplă asupra industriei europene. Transformarea direcției masterului CAM într-o alternativă educațională internațională și multidisciplinară va îmbunătăți vizibilitatea UB la nivel internațional. În plus, colaborarea dintre UB și NTNU va oferi oportunitatea schimbului de bune practici la nivelul învățământului superior. În domeniul cercetării, GreenCAM va genera noi cunoștințe și abilități în domeniul materialelor verzi avansate, în baza colaborării UB-NTNU.

Învățământ universitar în Erasmus+

#EOD2022 – Erasmus Open Doors 2022 – TÂNĂR ERASMUS: ÎN EUROPA, ÎN ÎNTREAGA LUME

#EOD2022 – Erasmus Open Doors 2022 – este un eveniment devenit tradiție, aflat la cea de-a XII-a sa ediție, prin care Agenția Națională urmărește promovarea Programului Erasmus+ și a oportunităților sale de mobilitate în domeniul universitar.

Ediția din 2022 are loc pe durata unui semestru aniversar, însemnând că încurajăm desfășurarea evenimentelor în perioada februarie – iunie 2022, în funcție de programul decis la nivelul fiecărei universități și de campaniile de informare și promovare planificate.

Anul 2022 un an poartă două embleme importante la nivel european și vă invităm să le integrați în cadrul evenimentelor #EOD2022:

Erasmus 35 – Erasmus 25

Anul acesta se împlinesc 35 de ani de la lansarea Programului Erasmus în Europa (1987) și 25 de ani de la lansarea acestuia în România (1997). Este un an în care vom celebra povestea de succes a acestui program care a schimbat viețile și a deschis mințile numeroșilor participanți la mobilități și experiențe transnaționale de învățare, participanți care se ridică deja la un număr de peste 10 milioane.

Unul dintre modurile în care Comisia Europeană va sărbători programul Erasmus+ este prin emiterea unei monezi de 2 Euro cu un design ales în urma unei competiții deschise organizate în 2021. Pe 1 iulie 2022, această monedă va fi pusă în circulație de statele membre UE din zona Euro.

Anul European al Tineretului - Fă-ți vocea auzită!

Anul 2022 a fost desemnat Anul European al Tineretului, scopul său fiind acela de a scoate în evidență rolul important pe care îl joacă tinerii în construirea unui viitor mai bun – mai verde, mai incluziv și mai digital. Oferind numeroase posibilități de a învăța, de a împărtăși opinii, de a cunoaște oameni și de a participa la activități în toată Europa, Anul European al Tineretului este ocazia potrivită de a privi înainte cu încredere și speranță, în perspectivă post-pandemică.

Prin intermediul Anului European al Tineretului, Comisia, în cooperare cu Parlamentul European, cu statele membre, cu autoritățile regionale și locale, precum și cu părțile interesate și tinerii înșiși intenționează:

  • să onoreze și să sprijine generația care a făcut cele mai mari sacrificii în timpul pandemiei, oferindu-le noi speranțe, forță și încredere în viitor, prin evidențierea modului în care tranziția verde și cea digitală oferă perspective și oportunități reînnoite;
  • să încurajeze toți tinerii, în special pe cei cu mai puține oportunități, pe cei proveniți din medii defavorizate, din zone rurale sau îndepărtate sau care aparțin unor grupuri vulnerabile, să devină cetățeni activi și actori ai schimbării pozitive;
  • să promoveze oportunitățile oferite tinerilor de politicile UE, cu scopul de a sprijini dezvoltarea personală, socială și profesională a acestora. Anul european al tineretului va merge mână în mână cu punerea în aplicare cu succes a instrumentului NextGenerationEU în ceea ce privește oferirea de locuri de muncă, oportunități în materie de educație și formare de calitate; precum și
  • să se inspire din acțiunile, viziunea și cunoștințele tinerilor pentru a consolida și a revigora în continuare proiectul comun al UE, pe baza Conferinței privind viitorul Europei.

Vă invităm să implicați cât mai mulți studenți în activitățile și evenimentele locale pe care le veți organiza cu ocazia #EOD2022 și să îi incurajați sa participe la Programul Erasmus+ pentru a avea o experiență de mobilitate unică.

Conferința Erasmus App – un reper pentru comunitatea europeană a învățământului superior

Pe 29 martie 2022 a avut loc o nouă conferință Erasmus App organizată în parteneriat de Universitatea Eötvös Lorand din Ungaria, liderul consorțiului, împreună cu European University FoundationErasmus Student Network și subcontractorii IT Eworx și Aristotle University din Salonic.

În cadrul conferinței au fost prezentate facilitățile oferite de aplicație iar reprezentanții universităților prin birourile de relații internaționale, și studenții au putut oferi feedback privind posibilitățile de îmbunătățire și despre cum s-ar putea integra noi facilități adresate în special studenților din țările partenere.

Participanții au putut discuta în cadrul conferinței și despre cum Erasmus+ App ar putea fi utilizată de către comunitatea universitarilor ca un instrument de management al mobilității.

Mobilitate incluzivĂ - Conferința finală a proiectului PLAR-4-SIMP

Programul Erasmus+ și Spațiul european al învățământului superior și-au propus să îmbunătățească gradul de incluziune în cadrul mobilităților internaționale. Autoritățile și instituțiile din domeniul învățământului superior sunt în plin proces de planificare și implementare a reformelor care să ducă la creșterea gradului de participare a studenților din medii dezavantajate în programele de mobilitate.

Proiectul PLAR-4-SIMP (Peer Learning Activities and Resources for Social Inclusion in Mobility Programmes) s-a derulat pe parcursul a doi ani, fiind cofinațat în cadrul Acțiunii - Cheie 3 - Sprijin pentru elaborarea de politici și cooperare din cadrul programului Erasmus+. Proiectul și-a propus să sprijine părțile interesate relevante care lucrează în domeniul învățământului superior, având ca scop lărgirea accesului la mobilități internaționale

În data de 5 aprilie 2022 a fost organizată conferința finală a proiectului, prezentându-se rezultatele proiectului.

Rezultatele proiectului cuprind și o serie de resurse educaționale, printre care se numără și:

  • o listă a instituțiilor de învățământ superior și serviciile pe care le oferă studenților cu oportunități reduse sau cu dizabilități;
  • un pachet de resurse de comunicare pe care instituțiile de învățământ superior le pot adapta pentru a promova proiectele de mobilități într-o manieră incluzivă;
  • un pachet de resurse de training pentru Instituții de Învățământ Superior / Agenții Naționale / Ministere ale Educației cu scopul de a elabora politici și practici incluzive
  • un chestionar de auto-evaluare pentru părțile interesante relevante.

#EOD2022 - Erasmus Open Doors 2022: „Tânăr Erasmus: în Europa, în întreaga lume”

Evenimentele organizate de universitățile din România în cadrul #EOD2022 au continuat și în luna martie. Vă prezentăm câteva informații despre evenimentele organizate în ultimele săptâmâni.

****** Universitatea Titu Maiorescu din București

Universitatea Titu Maiorescu din București (UTM) a organizat anul acesta evenimentul Erasmus Open Doors 2022 sub forma a două întâlniri online pe platforma Microsoft Teams, una în limba română și cealaltă în limba engleză. Astfel, atât studenții înmatriculați la programele cu predare în limba română cât și studenții internaționali înmatriculați la programele în limba engleză au putut participa la prezentări.

Pe lângă prezentarea generală a programului Erasmus+, care a inclus și mențiuni despre anul aniversar Erasmus (35 de ani în Europa și 25 de ani în România) și European Year of Youth, au fost prezenți și foști studenți Erasmus ai UTM, care au împărtășit experiența lor Erasmus și le-au oferit foarte multe sfaturi utile viitorilor participanți la mobilități.

O noutate a Erasmus Open Doors în Universitatea Titu Maiorescu a fost reprezentată de prezența la eveniment a unor universități partenere (Alanya Hamd Emin Paşa University – Turcia, Manisa Celal Bayar University – Turcia și University of Social Sciences in Lublin – Polonia) care le-au prezentat studenților oferta educațională și le-au oferit mai multe detalii cu privire la instituțiile pe care le reprezintă. În final, participanții la eveniment au aflat de la reprezentanții Erasmus Student Network despre sprijinul pe care această asociație îl acordă studenților Erasmus și au fost încurajați să contacteze secțiunea ESN din orașul în care vor avea mobilitatea Erasmus+.

******Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca

În zilele de 28 februarie și 15 martie 2022 a avut loc webinarul Erasmus+ ”Your Ticket to the World” dedicat studenților organizat de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Evenimentul a fost susținut de membrii biroului Erasmus+ UBB: Oana Cozmuța, Ramona Fader, Bogdan Glăvan și Liana Lupu. Aceștia au prezentat celor peste 280 de participanți o parte din experiențelor studenților care au fost în mobilități de studiu în anii anteriori, dar și ce trebuie să facă pentru a beneficia la rândul lor de burse pentru diferite tipuri de mobilități Erasmus+. La sfârșitul sesiunilor de prezentări a avut loc o sesiune Q&A în cadrul căreia studenții au putut discuta cu membrii biroului Erasmus+ despre diferite nelămuriri și curiozități cu privire la mobilitățile prezentate.

******Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova

Biroul Erasmus al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova a organizat pe data de 3 martie 2022, o sesiune de prezentare a programului Erasmus pentru studenții universității. Este un eveniment care se desfășoară tradițional în luna martie a fiecarui an și precede selecția Erasmus pentru mobilități de studiu și plasament. Evenimentul #EOD 2022 a fost organizat online, fiind prezenți aproximativ 80 de studenți împreună cu cei patru Prodecani, coordonatori Erasmus de la facultățile Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, precum și Pro-rectorul cu relațiile internaționale (Coordonatorul instituțional Erasmus) și Prorectorul cu învăţământul și managementul academic. La întâlnire au participat și trei studenți de la Facultatea de Medicină care și-au prezentat experiențele de mobilitate împreună cu informații utile despre țările și universitățile unde au fost.

Nu lăsa formalitățile să te țină departe de o experiență de mobilitate Erasmus+!

În Erasmus+ App găsești un ghid pas cu pas cu informații utile, sfaturi practice sau povești de mobilitate ale altor studenți! Accesează varianta desktop sau instalează aplicația din Google Play Store / iTunes App Store pe smartphone sau tabletă.

ESN România – evenimente locale și internaționale

Adunarea Generală a ESN România: În perioada 24 – 27 martie a avut loc Adunarea Generală a Erasmus Student Network (ESN) România organizată de către ESN Pitești, cea mai nouă structură locală a organizației.

Voluntarii ESN România s-au reunit pentru a discuta despre ultimele noutăți din interiorul organizației și pentru a dezbate noi idei și propuneri care au vizat viitorul organizației (regulamente interne, afilierea cu alte structuri naționale, evenimente și proiecte pentru beneficiari).

În ultima zi a evenimentului au fost înmânate ESN România Awards, fiind premiate rezultatele secțiunilor locale. Fiecare secțiune a trebuit să argumenteze (prin muzică, poezie, prezentări sau clipuri video) de ce merită acest titlu.

Prioritățile stabilite de voluntarii ESN România pentru următoarea perioadă includ înființarea legală a secțiunilor locale, organizarea unor evenimente naționale pentru studenții internaționali, dar și creșterea patrimoniului și a rețelei de parteneri ai ESN România.

One Step Closer to Erasmus+

One Step Closer to Erasmus+ a fost un proiect implementat în perioada septembrie 2021 – februarie 2022 de către Erasmus Student Network (ESN) Romania și co-finanțat de către Erasmus Students and Alumni Alliance (ESAA) prin intermediul unei finanțări nerambursabile. Scopul proiectului a fost promovarea programelor de mobilitate Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate în rândul tinerilor din mediul rural și urban mic.

În perioda 20 – 23 ianuarie, ESN România a organizat un eveniment de formare la care au participat 43 de tineri (voluntari ai rețelei și studenți internaționali). Tinerii selectați au avut ocazia să învețe mai multe despre programele de mobilități, urmând ca, în perioada următoare să organizeze l arândul lor sesiuni în școlile din mediul rural și urban mic, devenind astfel ambasadori ai programelor Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate.

La eveniment au participat tineri voluntari ai ESN România și ESN Bulgaria, precum și studenți internaționali din Somalia, Nigeria, Egipt, Yemen, Ghana, Turkmenistan, Palestina, Turcia, Italia, Franța și Grecia găzduiți de universitățile românești. Dimensiunea interculturală a evenimentului a creat un spațiu pentru dialog, facilitând crearea unor legături de prietenie între participanții din 14 țări, de pe 3 continente. La eveniment a participat și un membru al ESN România cu dizabilități care necesită sprijin constant și un însoțitor permanent.

Pe parcursul evenimentului de formare participanții au avut parte de diverse activități prin intermediul cărora au putut să se cunoască mai bine, să-și dezvolte cunoștințele cu privire la programele de mobilități, la modul de finanțare a acestora, despre instituțiile Uniunii Europene. Participanții au avut și sesiuni pe tema dialogului intercultural și educația nonformală.

Acest eveniment a reprezentat o ocazie bună pentru ESN România și ANPCDEFP să colaboreze, prin urmare, doi reprezentanți ai departamentelor proiectelor în domeniul Învățământ Superior (Erasmus+) și Corpul European de Solidaritate au participat în prima zi a evenimentului, furnizând într-o manieră interactivă informații cu privire la cele două programe precum și noutățile aduse de noul program 2021-2027. La finalul formării, participanții și-au dovedit competențele dobândite în cadrul training-ului, făcând față cu succes provocării: să pregătească un atelier de 40-45 de minute care să înglobeze două teme: dialogul intercultural și programele de mobilitate internațională iar apoi, să îl faciliteze pentru colegii lor, primind feedback-ul acestora și al formatorilor.

Întrebați cum ar descrie experiența evenimentului într-un cuvânt, aceștia au menționat: “prietenos”, “educativ”, “distractiv”, “minunat”, “bine organizat”, “inspirațional”, “conectare”, “intercultural”, ș.a.

Odată întorși acasă, cei 43 de tineri au organizat 14 sesiuni de promovare a mobilităților în școli din mediul rural și urban mic. Au reușit astfel să ajungă la un număr 535 de elevi care au fost motivați de poveștile personale să aplice pentru a participa la rândul lor într-o mobilitate.

Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic

Săptămâna europeană a competențelor profesionale 2022

Săptămâna europeană a competențelor profesionale 2022 va avea loc între 16-20 mai și va celebra cele mai bune practici în domeniul educației și formării profesionale (VET), prin organizarea de evenimente locale, regionale și naționale de către instituții de profil și de alți parteneri VET. Lansată în 2016, această inițiativă a Comisiei Europene reunește toate părțile interesate – profesori, organizații, studenți și formatori – sub o singură umbrelă, pentru a prezenta numeroasele beneficii pe care le oferă VET, atât tinerilor, cât și adulților. Având în vedere competențele viitorului și realitățile actualei piețe a forței de muncă, VET își propune să dezvolte competențe de calitate, care să fie apreciate în egală măsură de angajat și de angajator.

Anul acesta, săptămâna va avea loc în întreaga Europă și se va axa pe tema VET și tranziția verde. Tema este în concordanță cu angajamentul Comisiei Europene de a lua toate măsurile necesare pentru a atinge neutralitatea din punctul de vedere al emisiilor de carbon până în 2050, cunoscută și sub numele de Pactul verde European. Pe 18 mai, Comisia Europeană va acorda premiile emblematice de excelență în domeniul VET.

Cum puteți participa la Săptămâna europeană a competențelor profesionale?

Puteți participa la un eveniment sau puteți organiza evenimente – fie în timpul Săptămânii VET, fie într-un moment convenabil, înainte sau ulterior acesteia. Este o bună ocazie să vă spuneți povestea VET pentru a inspira mai multe persoane să își descopere talentele (#DiscoverYourTalent) și să își dezvolte competențele (#EUVocationalSkills).

CONCURSUL VIDEO „MESERIA MEA VERDE”

În contextul Săptămânii VET și în acord cu tema tranziției verzi, ANPCDEFP organizează concursul video „Meseria mea verde”.

Ne puteți trimite un scurt clip video în care tu, împreună cu un coleg, să ne transmiteți nouă și întregii țări cum ați vrea și ați putea să faceți ca meseria pentru care vă pregătiți să ajute mediul care ne înconjoară să devină mai ”verde”, mai puțin poluat, mai bun pentru noi și pentru generațiile viitoare!

Sunt acceptate materiale video de maximum 5 minute Acestea trebuie transmise pe adresa saptamanavet2022@anpcdefp.ro, în perioada 1 aprilie - 5 mai 2022, ora 18.00, folosind o platformă pentru transfer fișiere (filesharing, precum WeTransfer),.

Colegiul Tehnic ,,A.T.Laurian” din Agnita oferă elevilor formare profesională la standarde europene

Colegiul Tehnic „August Treboniu Laurian“ din Agnita se numără printre instituţiile din România care au obținut acreditarea Erasmus+ și care a devenit în timp, începând cu anul 2018, un colegiu cu prestigiu în formarea profesională la nivel european pentru comunitatea din județul Sibiu. Până în prezent, Colegiul din Agnita a reuşit să formeze 92 de elevi din învățământul profesional și tehnic în parteneriat cu organizații și companii de profil din Portugalia, Spania și Cipru.

Cel mai recent proiect acreditat VET, început în septembrie 2021 și care se va finaliza în luna noiembrie a acestui an (2021-1-RO01-KA121-VET-000006257), se concentrează pe creşterea calităţii şi volumului mobilităţilor de formare profesională prin implementarea sistemului european de credite în învăţământul profesional şi tehnic (ECVET), urmărindu-se asigurarea transparenței, certificării, validării şi recunoaşterii rezultatelor dobândite de participanţi. Proiectul urmăreşte totodată şi consolidarea parteneriatelor existente, precum și identificarea de noi parteneri şi stabilirea de colaborări în implementarea proiectelor de mobilitate VET.

La proiect participă 45 de elevi de clasa a IX-a, a X-a și a XI-a din învățământul profesional și tehnic, precum şi două cadre didactice care se vor implica în activități de Job Shadowing, mobilităţile VET derulându-se în Portugalia și Spania, în lunile aprilie, iulie și august 2022.

Scopul proiectului constă în desfășurarea unor activități de mobilitate la nivel internațional prin care se vor asigura condițiile de dezvoltare personală și profesională ale elevilor, îmbunătățind calitatea educației și formării profesionale inițiale și atractivitatea activităților desfășurate în școala noastră.

Obiectivele proiectului au fost stabilite în urma unei analize efectuate la nivel instituțional și constau în dezvoltarea competențelor profesionale din domeniul textile, electronică automatizări și comerț prin efectuarea stagiilor de pregătire practică în companii europene de profil, care pot contribui la îmbunătățirea competențelor cheie și a celor transversale cross-curriculare ale elevilor proveniți din medii sociale cu risc de excluziune. Formarea va presupune și contexte de învățare non-formale, precum și elaborarea și integrarea unor instrumente curriculare, din domeniul web 2.0., în pregătirea practică de specialitate, în acord cu noile schimbări de paradigmă intervenite în procesul instructiv-educativ.

Viziunea exprimată prin acest proiect a colegiului este de a revoluționa domeniul stagiilor de practică pentru elevi. Implementarea proiectului va aduce beneficii semnificative în evoluția domeniului educațional, atât din punct de vedere al desfășurării practicii, cât și din perspectiva socio-economică de îmbunătățire a situației specialiștilor din domeniu pe piața muncii. În acest sens, proiectul implementeaza o strategie unică și inovatoare, de conștientizare și mediatizare a importanței realizării stagiilor de practică pentru elevi, determinând creșterea considerabilă a șanselor de inserție a absolvenților VET pe piața muncii.

Impactul rezultatelor proiectului asupra participanţilor este major şi se reflectă în dezvoltarea profesională a elevilor din cadrul școlii noastre. Astfel, aceștia își vor îmbunătăţii substanţial capacitatea de a lucra în echipă, precum şi competențele interculturale, toate acestea ducând la creşterea încrederii de sine şi a capacităţii de a înţelege o altă cultură, substanţial diferită de cea din România. Participarea la proiect va avea ca efect îmbunătăţirea atitudinilor, comportamentelor şi abilităților sociale ale participanţilor, ca urmare a experimentării unui context nou de muncă şi viaţă. Preconizăm că rezultatele vor fi vizibile, în primul rând, la nivelul şcolii, care recunoaște și aplică principiile „Changing lives and opening minds“ și care îşi va spori prestigiul şi atractivitatea ofertei de formare, prin participarea la proiecte Erasmus+.

Coordonator proiect, Prof. ing. Daniela-Elena Ionele

Erasmus+ în învățământul școlar

Despre oamenii-profesori și ideea lor de utilitate

Încă de la începutul pandemiei, am observat o scădere a empatiei, a implicării și a atenției în rândul tinerilor cu care interacționam zilnic. Inevitabil, am dat vina pe tehnologie. După trei semestre petrecute în mediul online, mă întâlnesc la clasă cu elevi care doresc interacțiuni reale, față-în-față, și cu elevi care s-au „sălbăticit“ ca urmare a lipsei acestui tip de interacțiune și pe care mă străduiesc să-i reînvăț să trăiască din nou în societate. Mă întâlnesc și cu „elevii-ziduri“. Pentru toți intru în clasă. Dacă primei categorii îi sunt suficiente o îmbărbătare și faptul că le sunt alături, câștigându-i ca parteneri în călătoria educațională, pentru cei din a doua categorie vorbele nu sunt suficiente. Comit fărădelegi: bullying și cyber-bullying, violență și instigare la violență, furt, unii fug de acasă împreună cu oameni care nu îi pot ajuta să se dezvolte în continuare, dimpotrivă. Lovindu-se de prag, învăță să să racordeze social sub efectul brațului legii. Le acordăm circumstanțe atenuante: sunt adolescenți teribiliști, vor să fie plăcuți, iubiți sau populari, vor să vadă dacă le iese sau nu încearcarea de a provoca.

Abia categoria a treia – zidurile – îmi consumă cea mai mare parte a resurselor. În căutarea unui mod de a ajunge la ei, după încercări eșuate la clasă, am început să citesc cărți despre ”Secolul singurătății”, am inițiat discuții cu colegii din cancelarie sau din alte școli.

Concluzia unei colege spune tot: ”Mă simt inutilă.” Profesorul este omul care de multe ori tace și face, care poartă integral responsabilitatea procesului educațional și care ar putea contribui mai profund la formarea viitorilor cetățeni, alături de elevi și de părinții, dacă i-ar percepe ca fiindu-i aproape în exercitarea rolurilor educaționale care le revin. Cea mai mare bucurie a acestui profesor este să simtă că are un rol în formarea tinerilor. Dacă această bucurie nu există, profesorul nu își mai vede rostul la clasă. Cui îi place să vorbească unor ființe care îi întorc spatele (fizic sau mental), care percep vorba cadrului didactic ca pe un zumzăit strident și deranjant?

Știu că nu știu nimic și îmi asum asta. Mai am multe de învățat și învăț în fiecare zi. Nu accept să fiu un om inutil la clasă, mă încăpățânez să mă fac auzită, înțeleasă, să ofer zilnic o parte din mine, pe care elevii să o folosească mai departe. Le ofer iubire. Știu că acest lucru a lipsit în ultimii doi ani, iar unora le-a lipsit tot timpul – acelora cu părinții plecați în străinătate, cei care provin din familii dezorganizate sau cei care au părinți foarte ocupați. Încerc să le ofer și șansa de a face și altceva (din păcate, activitățile extrașcolare nu sunt obligatorii pentru formarea elevilor, așa cum se întâmplă în Franța de exemplu, și de aici participarea lor foarte slabă!). Plantez cu obstinație semințe care probabil că vor rodi peste ani. Sunt trufașă spunând asta. Dar nu îmi doresc ca acești elevi-ziduri să devină oameni-ziduri, care își vor întreba proprii copii: Ce ați făcut azi la ora inutilului ăluia?

Și – dacă scenariul din mintea mea este corect – copilul o să le răspundă: „Azi am învățat să fim oameni! Profa’ a făcut ora altfel, fiindcă tocmai s-a întors dintr-un Erasmus+, mai are două proiecte eTwinning și alte două europene – ne-a ajutat să cunoaștem copii și școli din alte țări și am făcut Cultura civică în engleză. A fost foarte tare!

Asta pentru că Profa’ a vrut să vadă și să se inspire de la colegii din alte țări și a asistat la orele lor, a vrut să se schimbe, să fie un om mai bun pentru elevii săi. A vrut să fie exemplul pe care și-l dorea în lume. Și încă mai vrea!

Lavinia Vișan, Profesor de socio-umane, Liceul Teoretic ”Petru Cercel” Târgoviște, #AmbasadorErasmus

Tineret în Erasmus+

Apel pentru tineri participanți: Cursul de formare „EYE Liner“

ANPCDEFP a lansat un apel pentru participanți la cursul de formare „EYE Liner“. În cadrul acestui curs de formare cu prezența fizică veți învăța toate elementele de bază de care aveți nevoie pentru a depune și organiza un proiect pentru schimburi de tineri în cadrul programului Erasmus+, cu un accent clar și prioritar pe proiectele care implică în mod concret tinerii încă de la începutul procesului.

În cadrul acestei activități încurajăm înscrierea și participarea a două persoane din aceeași organizație: 1 lider cu experiență + 1 sau mai mulți tineri (13-18 ani).

Obiectivele cursului:

  • să ofere informații privind programul Erasmus+, cu accent pe schimburile de tineri, pentru organizațiile active în acest domeniu;
  • să ofere o experiență de învățare individuală și de grup printr-un proces de simulare a unui proiect de schimburi;
  • să dezvolte competențele, abilitățile și atitudinile necesare organizării unui schimb de tineri;

Profilul candidatului:

  • reprezintă o organizaţie/instituţie care lucrează direct cu tineri: lucrător de tineret/lider în organizații de tineret și un tânăr din organizație;
  • este interesat să dezvolte viitoare proiecte internaționale (Erasmus+) în domeniul tineretului;
  • are cunoştinţe avansate de limba engleză (scris, vorbit).

Criterii de eligibilitate și selecţie:

  • prioritate în selecție vor avea participanții care nu au mai beneficiat de finanțare TCA în perioada 1 ianuarie 2020 - prezent;
  • capacitate de multiplicare, formare şi informare;
  • experienţa în lucrul cu tinerii;
  • motivaţie şi asteptări personale şi profesionale;
  • distribuţie geografică;
  • abilităţi lingvistice.

Data limită pentru înscrierea online este 31 mai 2022.

Corpul European de Solidaritate

Ce este și care sunt oportunitățile oferite

Tinerii și organizațiile pot participa la proiecte finanțate prin Corpul European de Solidaritate prin care pot să învețe, să se dezvolte și să vină în sprijinul comunităților din care provin. Printre avantaje:

  • organizațiile pot deveni o resursă importantă pentru comunitate dacă dezvoltă proiecte de solidaritate
  • tinerii își pot ajuta organizația să se dezvolte și să răspundă mai bine nevoilor comunității
  • participanții își pot dezvolta competențe personale și profesionale

Cursurile organizate prin Corpul European de Solidaritate sunt gratuite. Consultă calendarul acestora.

Proiectul de Solidaritate ”Noua Generație”

Proiectul de Solidaritate ”Noua Generație” a pornit de la ideea de a aduce în fața tinerilor din Piatra Neamț persoane care, prin activitatea lor sau prin proiectele pe care le implementează, aduc valoare comunității și ajută la dezvoltarea sustenabilă și armonioasă a societății în care trăim. Această idee a fost împărtășită de un grup de 5 voluntari ai organizației Centrul de Incubare Creativ Inovativ de Afaceri din Neamț, un grup format atât din studenți (tineri plecați la studii în alte zone ale țării), cât și elevi în ani terminali la liceele din Piatra Neamț. Acest mixt de statusuri ne ajută să ajungem la grupul nostru țintă (tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani din Piatra Neamț) mult mai ușor.

Activitățile pe care le derulăm în cadrul acestui proiect sunt formate din 5 consultări publice tip cafenea publică la care am invitat să participe elevi din cadrul a 5 licee din orașul Piatra Neamț (Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida”, Colegiul Tehnic de Transporturi, Colegiul Tehnic ”Gh. Cartianu”, Liceul Economic ”Al. I. Cuza” și Colegiul Tehnic ”Spiru Haret”) și alte 2 licee din zone limitrofe acestuia, (Liceul Carol I din Bicaz și Liceul Gh. Ruset-Roznovanu din Roznov). Pe parcursul acestor activități am utilizat metode non-formale implicând peste 65 de elevi la aceste 5 consultări publice având tematica generală ”Implicarea tinerilor în viața comunitară și servicii dedicate acestora”. Liceele selectate în cadrul acestui proiect sunt licee în cadrul cărora frecventează tineri dezvantajati, care provin din medii sociale mai sărace, tineri care locuiesc în mediul rural sau tineri care nu au avut o performanță școlară extraordinară și care au fost repartizați în urma examenului de Evaluare Națională la un liceu limitrof orașului de reședință (Roznov sau Bicaz, în cazul nostru). Dorim astfel să ajungem cu proiectul nostru la acei tineri care încă nu au VOCE, dar vrem să îi încurajăm să devină o VOCE.

O altă activitate importantă în cadrul proiectului de solidaritate ”Noua Generație” este realizarea emisiunii tip podcast ”Noua Generație”, emisiune în cadrul căreia aducem în prim plan 20 de persoane care la nivel comunitar se implică în dezvoltarea sustenabilă a comunității și reprezintă modele demne de urmat de tinerii din comunitatea nemțeană. Suntem deja la cel de-al 11 episod lansat pe canalul de Youtube al organizației CICIA. Elevii implicați în proiect sunt consultați periodic cu privire la întrebările pe care ar dori să le adreseze invitaților la emisiune și acum, odată cu relaxarea restricțiilor impuse de pandemie, îi așteptăm pe cei interesați în studio la o nouă sesiune de înregistrări.

Aventura noastră se va încheia cu o conferință TEDTalk ”Noua Generație” la care îi vom avea alături de noi atât pe tinerii cărora ne-am adresat cu acest proiect cât și pe invitații intervievați în cadrul emisiunii noastre. În cadrul acestui eveniment vom distribui și broșura ”Tinerii din Piatra Neamț au VOCE”, document ce va conține recomandări și concluzii ale tinerilor rezultate în urma celor 5 consultări publice tip cafenea publică.

Formator - transformator

Reţeaua de formatori a ANPCDEFP există din 2007 când, în cadrul programului Tineret în Acţiune, se concentra pe cursuri de scriere și management de proiect, promovarea metodelor şi instrumentelor de educaţie nonformală, managementul voluntarilor, constituirea de ONG-uri, precum și pe alte tipuri de cursuri tematice. În perioada 2014-2019, formatorii au organizat cursuri de scriere proiecte, designul activităţilor de învăţare, dezvoltare organizaţională şi diseminarea şi exploatarea rezultatelor obţinute în proiecte pentru programul Erasmus+.

Din 2007 până în prezent, reţeaua a asigurat şi cursurile specifice formării voluntarilor în cadrul Serviciului European de Voluntariat, respectiv din 2018, Corpului European de Solidaritate. O parte dintre formatorii Erasmus+ sunt implicaţi în cursuri internaţionale de formare organizate prin reţeaua SALTO a Comisiei Europene.

PRIORITAR: INCLUDERE, DIVERSITATE ȘI SUSTENABILITATE

Includere. Excludere. Diversitate. Echitate – abordări din perspectiva tineretului (și nu numai)

Includerea și diversitatea reprezintă priorități ale programelor Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate. Asta înseamnă inclusiv o responsabilitate comună, a organizațiilor care derulează proiecte europene de învățare, de a acționa înspre includere, de a crea medii de învățare echitabile și care valorizează diversitatea.

Dar înțelegem toți – actori cu diferite roluri și perspective în Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate – includerea și diversitatea la fel ?

Un punct comun de referință este oferit de Centrul de Resurse Salto Inclusion&Diversity, prin publicația recent relansată Inclusion A-Z. Deși cu focus pe tineri și lucrul cu tinerii, publicația vine cu clarificări de termeni care pot sprijini întreaga comunitate a beneficiarilor Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate. Ce e includerea ? Ce înseamnă excluderea ? Care e rolul diversității în proiecte? Unde se regăsește echitatea ? Câteva detalii din Inclusion A-Z găsiți mai jos.

Includerea înseamnă a respecta și prețui identitățile și experiențele diverse și a permite participarea deplină a tuturor. Termenul în sine implică faptul că persoanele la care face referire includerea au fost probabil excluse anterior.

În contextul programelor europene, focusul includerii este pe participanții cu oportunități reduse – persoane care, din motive economice, sociale, culturale, geografice sau de sănătate, din cauza originii lor de migranți, sau din motive precum dizabilitate sau dificultățile educaționale sau din orice alt motiv, inclusiv un motiv care ar putea da naștere la discriminare în temeiul articolului 21 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, se confruntă cu obstacole care îi împiedică să aibă acces efectiv la oportunitățile din cadrul Programului”. Există mai multe tipuri de bariere și ele pot împiedica participarea atât ca factor de sine stătător, cât și în combinație. Deși clarifică faptul că lista nu este exhaustivă, Comisia Europeană enumeră următoarele drept principale bariere:

  • Dizabilități
  • Probleme de sănătate
  • Bariere legate de sistemele de educație și formare
  • Diferențe culturale
  • Bariere sociale
  • Bariere economice
  • Bariere legate de discriminare
  • Bariere geografice
Excluderea descrie starea în care cei care sunt diferiți de normă nu au voie să participe.
Integrarea înseamnă crearea unui sub-spațiu în cadrul grupului pentru cei care sunt diferiți.
Segregarea înseamnă crearea de spații separate pentru cei care diferă de normă.
Includerea înseamnă înlăturarea barierelor de participare.

Pentru ca incluziunea să aibă succes, este nevoie de o schimbare de paradigmă către deschidere și responsabilitate. Este necesar să fie înțeleasă dinamica excluderii sociale. Dar ce este excluderea socială ?

Excluderea socială este un proces prin care anumite persoane sunt împinse la marginea societății și împiedicate să participe pe deplin din cauza sărăciei sau a lipsei competențelor de bază și a oportunităților de învățare pe tot parcursul vieții sau ca urmare a discriminării. Acest lucru îi îndepărtează de oportunitățile de muncă, venituri și educație, precum și de rețelele și activitățile sociale și comunitare. Persoanele afectate de excluziunea socială se simt adesea neputincioși și incapabili să preia controlul asupra deciziilor care le afectează viața de zi cu zi. Mai simplu spus, excluderea socială este o combinație de politici, sisteme, structuri, atitudini și comportamente care au ca rezultat lăsarea deoparte sau lăsarea în urmă a unor indivizi.

Excluderea socială produce daune profunde și pe termen lung asupra condițiilor de viață, educației, participării sociale și economice, vieții emoționale și stării de sănătate a celor afectați. De asemenea, contribuie la transmiterea intergenerațională a sărăciei. Dezbaterea publică privind excluderea socială este adesea dominată de chestiuni legate de ocuparea forței de muncă și educație. Cu toate acestea, unele grupuri dezavantajate se confruntă cu excluderea pe termen lung din motive dincolo de crizele pe termen scurt. A rămâne în afara pieței muncii are consecințe cuprinzătoare dincolo de dificultățile economice, cum ar fi: a) pierderea încrederii; b) subminarea încrederii și a așteptărilor; c) un risc crescut de excludere socială; d) neimplicarea în societate.

Diversitatea – în organizații sau în societate – descrie toate modurile în care oamenii diferă. Aceasta cuprinde toate variațiile de atribute care fac ca indivizii sau grupurile de oameni să fie diferiți unul de celălalt. O perspectivă de diversitate în activitatea din domeniile educație și tineret necesită înțelegerea și evaluarea acestor diferențe. Diversitatea nu se referă doar la sex, rasă, vârstă, etnie, statut sau orientare sexuală. Include, de asemenea, religia, statutul socioeconomic, educația, limba, aspectul fizic, starea civilă și familială, precum și diferențele de perspective, afilierea și valorile politice sau culturale, printre altele. Lucrul cu diversitatea ne cere să înțelegem conceptul de echitate, precum și să înțelegem opresiunea sistemică a grupurilor și identităților mai puțin privilegiate.

Echitatea înseamnă a oferi tuturor oamenilor accesul și resursele de care au nevoie pentru a reuși. Se compară cu egalitatea, care înseamnă oferirea tuturor același acces și resurse. Ca atare, echitatea ia în considerare factorii structurali care favorizează anumite grupuri și le marginalizează pe altele. Drept urmare, justiția poate necesita adesea un tratament inegal pentru diferite grupuri sau indivizi, pentru a se asigura că fiecare dintre ei are acces la aceleași oportunități. Fără echitate, nu se poate spune cu adevărat că includerea oamenilor în organizații și programe are loc, mai ales atunci când nu iei în considerare diferențele lor de privilegii.

Materialul a fost creat pentru a sprijini organizațiile de tineret să își deschidă activitățile către cât mai mulți participanți. Are, de asemenea, rolul de a îndruma lucrătorii de tineret (și nu numai) în temele includere și diversitate. E un material care îi poate sprijini pe cei activi în educație și tineret să creeze și să coordoneze activități internaționale de includere și diversitate.

Despre sustenabilitate și schimbări climatice

Noul program Erasmus+ sprijină Pactul verde european (European Green Deal) și Politicile Uniunii Europene în domeniul climei. În conformitate cu prevederile acestui acord european, programul va oferi stimulente financiare participanților care utilizează moduri de transport durabile. De asemenea, va investi în proiecte care promovează conștientizarea problemelor de mediu și vor facilita schimburile legate de atenuarea crizei climatice.

sau

Niciun gest nu este prea mic, nicio contribuție nu este lipsită de importanță! Ce mai poți face:

te informează...

Conferința privind viitorul Europei

În cadrul sesiunii plenare a Conferinței privind viitorul Europei (8 - 9 aprilie 2022), președinții și purtătorii de cuvânt ai celor nouă grupuri de lucru au prezentat în plen proiecte de propuneri consolidate, grupate pe teme.

Propunerile s-au bazat, în principal, pe recomandările grupurilor de cetățeni europeni, precum și ale grupurilor naționale și au fost îmbogățite cu idei ale Platformei digitale multilingve.

Sesiunea plenară finală a Conferinței este programată pentru perioada 29 - 30 aprilie 2022, la Strasbourg, unde se așteaptă ca propunerile să fie aprobate de către plen pe bază de consens.

Noile programe ale Parlamentului European poartă numele președintelui David Sassoli

Biroul Parlamentului European a adoptat, la 5 aprilie, introducerea unui nou sistem de burse și a unui program de formare pentru tinerii jurnaliști.

Scopul este de a aprofunda înțelegerea jurnaliștilor cu privire la afacerile UE, de a ajuta participanții să dobândească experiență relevantă și de a îmbogăți sectorul mediatic european, asigurând în același timp libertatea editorială.

Acest lucru va sprijini profesioniștii aflați la începutul carierei lor în înțelegerea UE în general și a Parlamentului în special, deschizând calea spre consolidarea jurnalismului independent, profesionist și responsabil, în special în ceea ce privește afacerile europene.

Primele ediții pilot sunt așteptate să înceapă în cursul acestui an în mai multe state membre UE.

Inițiativa va dezvolta două programe diferite:

  • Primul program constă în posibilitatea de a efectua un stagiu de lucru timp de un an în cadrul unor instituții media cu sediul în UE. Biroul a decis să numească acest program după regretatul președinte David Sassoli, care a lucrat ca jurnalist timp de aproape 30 de ani.
  • Cel de-al doilea program constă în noi sesiuni de formare pentru tinerii jurnaliști, organizate în două module: unul la nivel național, axat pe cunoașterea UE și pe activitatea mass-media, și un al doilea modul la Bruxelles sau Strasbourg, pentru a-i familiariza cu natura instituțiilor UE.

Podcast marca #PoolOfYoungEuropeanJournalists: Cum se pot implica tinerii în organizații europene?

Ca parte a Anului European al Tineretului, Portalul European pentru Tineret demarează inițiativa Pool of Young European Journalists, ce conține o colecție de articole, interviuri, podcasturi și alte tipuri de materiale pregătite de către tineri jurnaliști europeni, pe subiecte importante pentru tinerii din Europa.

Maria Bajorek, una dintre tinerele jurnaliste care iau parte la inițiativă, o intervievează într-un podcast captivant pe Barbara Moś, fondatoarea organizației Europe4Youth cu sediul în Cracovia, Polonia.

Podcastul ne poartă prin călătoria organizației Europe4Youth, încă de la începuturile sale. Barbara dezvăluie modul în care organizația a devenit conectată la Uniunea Europeană și la programul Erasmus+ și, mai important, cum continuă să sprijine tinerii la nivel local pentru a se implica în comunitățile lor. Podcastul astfel abordează un subiect relevant pentru tinerii din ziua de azi: cum se pot implica în organizațiile locale cu perspective europene.

Apel pentru proiecte: Granturi ale Parlamentului European pentru Anul European al Tineretului

În contextul Anului European al Tineretului 2022, Direcția Generală Comunicare a Parlamentului European a lansat un apel pentru proiecte, care să fie eligibile pentru sprijin financiar. Obiectivul este de a încuraja și de a facilita implicarea activă a tinerilor cetățeni europeni în construirea unei democrații europene vibrante, având în vedere în special participarea lor la alegerile europene din 2024.

Parlamentul European dorește să co-finanțeze proiecte care să fie încadrate în următoarele 2 acțiuni:

  1. Crearea de rețele pan-europene de susținători ai participării democratice
  2. Acțiuni de consolidare a capacităților pentru promotorii participării democratice care iau parte la rețelele pan-europene

Programul de acțiuni de consolidare a capacităților ar putea include, printre altele, următoarele subiecte:

  • Introducere despre Uniunea Europeană și instituțiile sale;
  • Rolul și competențele Parlamentului European;
  • Concepte și tehnici de activism politic, inclusiv campanii, participare și consultare;
  • Leadership și campanii (inclusiv organizarea de evenimente, construirea unei prezențe în social media și campanii, vorbirea în public).

Termen limită pentru depunerea proiectelor: 11 mai 2022.

Apel pentru candidaturi: Premiile #BeActive

Premiile #BeActive oferă recunoaștere proiectelor și persoanelor care au depus un efort suplimentar pentru a sprijini misiunea Săptămânii Europene a Sportului de a încuraja oamenii să fie într-o bună formă fizică și să fie activi!

Anul acesta, nominalizările pot fi făcute în următoarele categorii:

  • Premiul pentru educație #BeActive
  • Premiul #BeActive Workplace
  • Premiul #BeActive Local Hero (persoană cu vârsta de peste 18 ani)
  • Premiul #BeActive Across Generations

Câștigătorul de la fiecare categorie va primi un premiu de 10.000 de euro. Fiecare dintre cei șase finaliști (câte doi pentru fiecare categorie) va primi un premiu de 2.500 de euro.

Termenul limită pentru depunerea proiectelor este 19 mai 2022.

Multilingv. Multicultural

Secțiune dedicată promovării educației lingvistice și interculturalității, în toate formele lor, și comunității celor care organizează și promovează Certificatul lingvistic european (European Language Label)

Certificatul Lingvistic European pentru proiecte inovatoare în domeniile predării și învățării limbilor străine

Începând cu anul 2022 Certificatul lingvistic european se acordă numai proiectelor finanțate prin Programul Erasmus+.

Proiectele cărora li s-a acordat disctincția în 2021 sunt:

Webinare organizate de EAQUALS și ECML dedicate educației lingvistice și multilingvismului

EAQUALS (The Evaluation and Acreditation of Quality Language Services - Asociația pentru evaluarea și acreditarea serviciilor lingvistice de calitate) a fost fondată în 1991 și este o asociație non-profit înregistrată în Anglia și Țara Galilor. Webinarele și resursele acoperă o serie de teme relevante pentru profesori, formatori de profesori, manageri academici și directori de studii și furnizează studii de caz privind trecerea la livrarea online a cursurilor.

ECML (The European Centre for Modern Languages of the Council of Europe - Centrul European pentru Limbi Moderne al Consiliului Europei) promovează excelența în educația lingvistică având ca obiectiv strategic susținerea statelor membre în implementarea unor politici eficiente de predare/învățare a limbilor străine prin:

  • susținerea învățării și predării tuturor limbilor străine;
  • promovarea dialogului și a schimbului între profesioniștii activi în domeniul educației lingvistice;
  • instruirea multiplicatorilor;
  • sprijinirea rețelelor prin organizarea și finanțarea unor programe și proiecte de cercetare.

EURYDICE

Rețeaua Eurydice își propune să faciliteze cooperarea europeană în domeniul educației. Publicațiile realizate în cadrul rețelei reprezintă o foarte bună sursă de documentare – prin furnizarea de informații clare, concise, actualizate și bine documentate. Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit.

Către echitate și incluziune în învățământul superior din Europa

Rețeaua Eurydice a Comisiei Europene a publicat raportul Către echitate și incluziune în învățământul superior din Europa.

Tema echității și incluziunii în învățământul superior se află în centrul evoluției politicilor UE, al Strategiei europene pentru universități și al Spațiului european al educației și constituie totodată un subiect major de interes la nivelul Spațiului european al învățământului superior. În luna noiembrie 2020, în cadrul Conferinţei de la Roma, au fost adoptate principiile și linii directoare pentru consolidarea dimensiunii sociale a învățământului superior în cadrul Spațiului european al învățământului superior (EHEA – în lb. engleză; SEIS – în lb. română).

Raportul structurat în 10 capitole, reprezintă un instrument pentru reprezentarea comparativă a poziționării țărilor din punct de vedere al principiilor și liniilor directoare cu privire la dimensiunea socială, stabilite în (EHEA).

Rezultatul constă într-un set de 10 indicatori de tablou de bord, fiecare indicator fiind legat de un principiu specific și de liniile directoare corespunzătoare, care oferă o imagine clară a situației actuale în ceea ce privește atenția acordată la nivel de politici echității și incluziunii în învățământul superior, în sistemele europene.

Indicatorii compuși stabilesc un prototip al dimensiunii sociale și un cadru de monitorizare a politicilor în domeniul echității, care ar putea fi încorporate în viitorul observator european al învățământului superior, oferind o imagine asupra progreselor pe care sperăm să le vedem prin acțiune concertată la nivelul UE și la nivel național.

Raportul acoperă 38 de sisteme de educație din 36 de țări europene, având drept referință anul universitar 2020/2021.

Contribuind la o mai bună înțelegere a stadiului actual al implementării în sistemele europene a politicilor necesare pentru îndeplinirea angajamentelor asumate în domeniul echității și incluziunii, acest nou raport urmărește să ajute autoritățile competente și decidenții politici la nivel național să îmbunătățească echitatea în învățământul superior. Constatările raportului arată totuși că încă mai sunt multe lucruri de făcut pentru implementarea unei politici care să răspundă angajamentelor asumate în vederea unui învățământ superior echitabil și favorabil incluziunii.

Condițiile de muncă, cum ar fi statutul profesional, salariul, orele de lucru pot diferi destul de abrupt în Europa. Unele dintre aceste condiții pot afecta satisfacția profesorilor la locul de muncă și viziunea lor referitoare la modul în care societatea îi apreciază. În plus, raportul arată că aceste percepții pot fi influențate de factori de mediu, cum ar fi relația profesor/elev, colaborarea între profesori, precum și sistemele de feedback și evaluare.

Titlul original: Towards Equity and Inclusion in Higher Education in Europe

Vă recomandăm:

Elevi în proiecte erasmus+

Iulia Câmpeanu are acum 14 ani, este în continuare elevă la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali“ din București și este una dintre participantele la proiectul „Teachers for SwanZ“, coordonat de liceul la care învață și care are parteneri din Bulgaria și Austria. Anul trecut, Iulia era invitată la o emisiune TV și vorbea despre muncă, dedicație, seriozitate:

Trei ...pe lună:

  1. Your Europe - citește despre drepturile și obligațiile cetățenilor europeni (RO)
  2. Think fast, Talk smart – un podcast despre comunicare produs de Stanford Graduate School of Business (EN)
  3. Câteva Reguli de editare în a textelor în limba română (valabile pentr MS Word și alte aplicații de tehnoredactare) (RO)
bonus

Cultura demnității la școală

MEDIA SPACE

Programe europene, proiecte, studii, inițiative, priorități, strategii. Toate au în spate povești, întâmplări, experiențe, emoții. Toate vin cu perspective și conduc spre învățare.

Ne dorim ca, alături de actori din media, să ducem această învățare cât mai aproape de toți cei interesați de ea, de cei dornici de implicare și transformare.

Fie că ajungem către public alături de parteneri media care ne împărtășesc viziunea, fie că poveștile ajung să fie spuse, scrise, ilustrate ca urmare a preocupărilor media, faptul că există acest spațiu media alocat educației e un plus.

Ne dorim să acordăm, la rândul nostru, spațiu în ANews pentru partenerii noștri - Radio România Cultural și Tribuna Învățământului, dar și pentru alte apariții media dedicate învățării care pot inspira și motiva.

Dinamica educației schimbă lumea
Inteligența și creierul se dezvoltă în principal prin educația lecturii
Erasmus+ în educația școlară. O perspectivă strategică
Activități inedite și atractive cu prilejul „Zilei Pământului“ la Școala Gimnazială „Gheorghe Tătărescu“ din Târgu Jiu
Invitați din Franța și Germania au participat la ateliere și spectacole de teatru la Sibiu

ANews este publicația lunară a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Dacă sunteți implicați în proiecte din domeniile educației, formării profesionale sau tineretului și doriți să publicați articole despre acestea în revistă, dacă aveți recomandări sau dacă doriți doar sa ne scrieți, vă rugăm să folosiți adresa ileana.racoviceanu@anpcdefp.ro. Avem rugămintea ca materialele pe care le trimiteți să întrunească următoarele cerințe tehnice pentru publicare: o pagină A4, text scris cu diacritice, stil jurnalistic care să evidențieze în primul rând experiența de învățare, continuare (follow-up) și impact asupra activităților profesionale și/sau personale. Fotografiile care însoțesc textul vor fi de minim 300 dpi, atașate separat în email, nu inserate în documentul Word. Fotografiile vor reprezenta imagini de la activitățile de învățare/formare și nu se vor monta în colaje sau alte formate.

Toate informațiile din articolele despre proiectele finanțate cu sprijinul Comisiei Europene reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Agenția și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare neadecvată a acestora.

Created By
Agenția Erasmus+
Appreciate

Credits:

Created with images by Halfpoint - "Group of school children with teacher on field trip in nature." • gpointstudio - "Group of young caucasian people manifesting against war in Ukraine" • NeoLeo - "3d render, abstract summer yellow background with tropical leaf shadow and bright sunlight. Minimal showcase scene with cobblestones and silver ring for organic cosmetic product presentation" • KevinSchmid - "norway reflection travel" • anphotos99 - "a pile of books" • Murrstock - "Online education internet learning e-learning concept on digital interface." • luckybusiness - "Class of university students learning together." • insta_photos - "Young diverse multiracial cool group of high school college students girls and guys sitting at university campus space holding technology gadgets using digital devices studying together." • Feng Yu - "experience" • Mihail_fotodeti - "kids school emotions" • yavdat - "Hand arranging wood cube stacking as step stair. Business concept growth success process on blue background, copy space." • loreanto - "Group of five friends having fun at the park - Millennials dancing in a meadow among confetti thrown in the air - Day of freedom and carefree" • Broesis - "friendship fun backlighting" • Paul_Henri - "sound space network wires" • chrupka - "priority word made with colorful felt letters" • wooddy7 - "abstract powder splatted background,Freeze motion of green powder exploding/throwing green dust" • geralt - "personal network social media" • geralt - "umbrella yellow black" • FabyGreen - "quotes carpe diem word" • PhotoVision - "man swirl wormhole" • David Prahl - "stenciled number 3 three in yellow paint on blacktop in parking lot - for use as background" • geralt - "social media icon people"