Loading

Deep web, Dark web, Dark net Een veilig digitaal special

Het Dark Web; een afgeschermd deel van het internet dat deel uitmaakt van het deep web, en dat niet bereikbaar is middels normale internetbrowsers zoals Internet Explorer, Google Chrome of Firefox.

Aan de mogelijkheden op het dark web lijken geen grenzen en limieten te zitten, en dikwijls wordt het dark web in de media in verband gebracht met criminele activiteiten. In dit artikel wordt ingegaan op de onderwerpen deep web, dark web en de Tor browser. Hoe verhouden deze begrippen zich tot elkaar? Mag je eigenlijk wel op het dark web zitten? En hoe riskant is dat nu precies? Je leest het hier.

Mythe 1: Het Dark Web is Illegaal!

Nope, het dark web op zich is niet illegaal. In Nederland mag je gewoon het dark web op gaan zonder over je schouder te hoeven kijken wanneer je later die avond je hond uit laat. Dingen die op het dark web gebeuren kunnen best illegaal zijn, maar op het gewone web gebeuren ook illegale zaken.

Mythe 2: Het Dark Web is lastig te bereiken

Ook fout. Het is vrij simpel om op deze onderste laag van het internet te komen. Het enige wat je moet doen is de Tor browser downloaden, net als dat je bijvoorbeeld Chrome of Opera zou downloaden en installeren. Het enige wat je daarna nog nodig hebt zijn .onion websiteadressen. Deze zijn verspreid over het internet wel te vinden en er zijn op het dark web zelfs hele veilige zoekmachines.

Mythe 3: Het Dark Web is een extra laag van het Deep Web

Het deep web is een benaming voor websites die niet toegankelijk zijn voor het grote publiek. Vaak zijn het sites die te maken hebben met bepaalde geheimhoudingen van bedrijven en instanties. Bijvoorbeeld net als dat je je e-mail kunt lezen of op je bankrekening kunt kijken, maar een ander niet. Of denk aan het interne netwerk van bedrijven, die bevinden zich niet op het publieke web.

The dark web daarentegen zijn websites die anoniem zijn aangemaakt en anoniem bezocht worden. Met de Tor browser kun je het web compleet anoniem bezoeken en ook compleet anoniem websites creëren. Het deep web en het dark web zijn dus compleet verschillende dingen.

Mythe 4: Het Dark Web is gemaakt door de overheden

Overheden supporten de Tor browser en het dark web, omdat ze zelf ook gebruik maken van anonieme communicatie, niet omdat ze het zelf in handen hebben.

Mythe 5: Je kunt ALLES kopen op het dark web

Dit gaat in werkelijkheid niet op. Veel marktplaatsen die ooit op het dark web bestonden zijn er inmiddels niet meer en het staat vol met nep marktplaatsen die er zijn om je te bedriegen. Het is niet onmogelijk om dingen te kopen via het dark web, maar het is zeker makkelijker via andere wegen.

Mythe 6: Alle Cybercrime vindt plaats op het Dark Web

De meeste internetcriminaliteit vindt juist plaats op het gewone web. Tuurlijk is het dark web niet compleet zonder criminaliteit, maar ergens anders gebeuren veel meer ongure zaken. Het dark web wordt juist vaker alleen gebruikt om anoniem te communiceren, want je kunt toch beter ergens crimineel zijn waar slachtoffers zich bevinden, in plaats van je eigen soort.

Mythe 7: Het Dark Web is groter dan het normale web

Het dark web is klein, heel klein. Het dark web bestaat uit een paar tienduizend websites, het normale web bevat meer dan een miljard websites. Het deep web daarentegen is het grootste, omdat elke e-mail van elk persoon een eigen bestaan heeft. Maar het dark web is dus het kleinste.

Mythe 8: Het Dark Web bevat geheime laagjes

De meeste dark web sites zijn vrij beschikbaar voor iedereen met een Tor browser. Er zijn natuurlijk sites waar je alleen op komt met een inlog, denk aan bepaalde forums. Deze websites horen dan eigenlijk juist weer bij de deep web. Er zijn een hoop theorieën over geheime laagjes, maar de werkelijkheid is toch anders.

Mythe 9: Het Dark Web wordt alleen gebruikt voor criminaliteit

Het dark web wordt gebruikt door heel veel verschillende mensen. Tuurlijk zijn er criminelen op het dark web, net als dat er op elke andere plek ter wereld criminelen zijn. Extreme voorstanders van privacy gebruiken bijvoorbeeld liever het dark web. Zelfs grote organisaties, zoals Facebook, hebben .onion sites in gebruik.

Het deep web uitgelegd

Als je op social media zit, op Google rondsurft, clips bekijkt via YouTube of shopt via Bol.com, dan bevind je je op het zogenoemde surface web, oftewel het internet zoals jij en de meeste mensen het kennen. Het surface web bestaat uit alle websites die zijn opgenomen in de zoekresultaten van reguliere zoekmachines; het zijn sites die zich aan de oppervlakte (surface) van het internet bevinden.

Deze websites zijn dus in principe makkelijk vindbaar en vrij toegankelijk voor iedereen. Maar het surface web is eigenlijk maar een klein gedeelte van het gehele internet. Er zijn namelijk heel veel websites die niet worden meegenomen in de zoekresultaten van zoekmachines als Bing, Google of DuckDuckGo.

Deze websites bevinden zich op het zogenoemde deep web. Het deep web is het deel van het internet dat je niet zomaar kan vinden of betreden door gebruik te maken van normale zoekmachines. Het deep web is gigantisch groot, naar schatting zelfs zo’n 500 keer groter dan het surface web. De grootste zoekmachine ter wereld, Google, indexeert ruw geschat 16 procent van het gehele internet. De rest van het internet bestaat uit het deep web en dark web.

Sites op het deep web zijn veelal niet bedoeld voor het grote publiek, maar slechts voor een selecte groep personen, instanties of organisaties. Dat is ook de reden dat deze sites niet worden opgenomen in de algemene zoekresultaten van zoekmachines. De meeste websites op het deep web zijn overigens wel gewoon op te vragen in je browser als je de juiste URL weet. Grote bedrijven en overheidsinstanties hebben bijvoorbeeld vaak enorme databases online staan op het deep web. De informatie in deze databases is in principe alleen bedoeld voor bevoegden, en men dient te beschikken over het juiste webadres om toegang te krijgen. Daarnaast heb je veelal een gebruikersnaam en wachtwoord nodig om in te loggen bij deze sites.

Er wordt geschat dat er zo’n 4 miljard webpagina’s op het Deep Web te vinden zijn. Het Deep Web is daarmee zo’n 400 tot 500 keer groter dan het ‘normale’ internet. Veel grote organisaties, bedrijven en overheden hebben bijvoorbeeld gigantische databases online staan die alleen bereikt kunnen worden als men over de juiste URL en inloggegevens beschikt. Het Deep Web is dus een essentieel deel van de infrastructuur van het wereldwijde web, het is alleen wat moeilijker toegankelijk. Veel sites op het Deep Web zijn namelijk niet voor het grote publiek bedoeld, maar slechts voor een selecte groep (zoals bij een bedrijfsdatabase).

Het Dark Web: een plek zonder regels

Het dark web is een onderdeel van het deep web en bestaat uit meerdere darknets. Een Darknet is een ‘overlay network‘. Dat houdt in dat het een netwerk is dat bovenop een bestaand netwerk is gebouwd. Het dark web is dus een verzamelnaam voor alle content (websites) die bestaan op verschillende darknets.

Om toegang te krijgen tot een Darknet moet je vaak bepaalde software installeren en/of men moet je toegang verlenen tot een specifiek Darknet. Een aantal Darknets zijn vrij toegankelijk, bijvoorbeeld DN42 dat wordt gebruikt voor onderzoeksdoeleinden.

Een Darknet betekent dan dus ook niet dat er per definitie duistere zaken plaatsvinden. Zo zijn er talloze Darknets die net wat meer gespecialiseerd zijn dan het internet toelaat om een bepaalde dienst goed te laten verlopen. Dus een Darknet kun je het beste vergelijken met een eigen netwerk op het internet. Een netwerk dat je zelf kunt configureren om bijvoorbeeld de anonimiteit van gebruikers tot op zekere hoogte te kunnen garanderen. Dat is dan ook de primaire reden waarom dit ook interessant is voor mensen die van kwade wil zijn. Je kunt immers bepalen wie en op welke wijze je gebruikers wil toelaten op je netwerk.

Een Darknet is een ‘overlay network‘. Dat houdt in dat het een netwerk is dat bovenop een bestaand netwerk is gebouwd.

Zoals alle websites op het deep web, zijn dark web sites dus niet vindbaar via reguliere zoekmachines. Maar zelfs als je de juiste URL weet, zijn sites op het dark web nog niet zomaar toegankelijk. Je hebt namelijk een speciale browser nodig om toegang te krijgen tot deze sites. Deze browser is de Tor browser, waarover zo dadelijk meer.

Op het dark web vind je een ongereguleerd deel van het wereldwijde web dat wordt gekenmerkt door grootschalige illegale activiteiten. Je vindt er zwarte marktplaatsen waar je onder meer drugs, wapens, gestolen persoonsgegevens en andere illegale producten en diensten kan kopen en verkopen. Ook geeft het dark web toegang tot illegale pornografische netwerken, frauduleuze websites en bitcoin-platformen. En er wordt veel malware verspreid via het dark web. Dit wil overigens niet zeggen dat alle sites op het dark web zich bezighouden met illegale activiteiten, maar het is belangrijk te realiseren dat er vrijwel geen controle of toezicht kan worden uitgeoefend op de sites op dit deel van het internet. Dit brengt de nodige veiligheidsrisico’s met zich mee, alsmede ethische bezwaren. Het is ook de reden dat normale browsers als Chrome en Safari deze sites niet tonen in de zoekresultaten.

Het dark web als communicatiemiddel voor klokkenluiders en journalisten

Het dark web wordt tevens gebruikt door klokkenluiders om gevoelige informatie naar buiten te brengen. Op het dark web kan er namelijk vrijwel geen censuur worden toegepast, en dus is het voor bijvoorbeeld overheden niet eenvoudig dergelijke informatie te weren of blokkeren.

Denk bijvoorbeeld aan de onthullingen van WikiLeaks, Bradley/Chelsea Manning en Edward Snowden. Maar ook journalisten wiens persvrijheid ernstig is ingeperkt door totalitaire regimes hebben middels het dark web een medium hun bevindingen wereldkundig te maken zonder inmenging van de overheid. Daarnaast genieten gebruikers van het dark web een bepaalde mate van anonimiteit, met dank aan de Tor browser. Deze anonimiteit is een aspect dat voor veel klokkenluiders en journalisten erg belangrijk is, omdat zij hun leven soms riskeren door belangrijke en geheime informatie te lekken of te delen.

De Tor browser: anoniem surfen en toegang tot het dark web

De Tor browser biedt ultieme vrijheid op het internet

Tor staat voor The Onion Router. De Tor browser is in principe gewoon een internetbrowser, zoals Chrome of Firefox dat ook zijn.

Echter, met Tor wordt al je dataverkeer versleuteld en verstuurd via een wereldwijd netwerk van aangesloten computers (het Tor netwerk). Deze versleuteling en fragmentatie van je dataverkeer zorgen ervoor dat men niet meer zomaar kan zien wat jij online doet, omdat de data niet tot jou als gebruiker herleid kan worden. Daarmee garandeert de Tor browser dus een bepaalde mate van discretie en anonimiteit. Naast deze anonimiteit is de Tor browser bijzonder doordat er geen restricties worden opgelegd betreffende de websites die bezocht kunnen worden. De Tor browser biedt dus ultieme vrijheid op het internet, en stelt gebruikers in staat sites op het dark web te bezoeken

Verantwoord gebruikmaken van de Tor browser en het dark web

Het gebruik van de Tor browser is op zichzelf volkomen legaal, en kan een prima manier zijn om de privacy te waarborgen wanneer je surft op het internet. Ook is het in principe niet verboden rond te kijken op het dark web, al kan het wel strafbaar zijn specifieke websites te bezoeken (bijvoorbeeld websites met pornografisch materiaal van minderjarigen).

Toch heb je als doorsnee internetgebruiker niet veel te zoeken op het dark web. De kans is aanzienlijk dat je computer wordt besmet met kwaadwillige software of dat je terecht komt op discutabele websites die ethische bezwaren of juridische consequenties teweeg brengen. Het advies is daarom ook doorgaans weg te blijven van het dark web, tenzij je weet wat je doet en je je bewust bent van de eventuele risico’s en consequenties van je internetgedrag.

Als je de Tor browser slechts gebruikt voor de geboden anonimiteit en versleuteling, en niet zozeer voor toegang tot het dark web, dan is een VPN wellicht een beter alternatief. Een VPN regelt de encryptie van je dataverkeer en waarborgt je anonimiteit, terwijl je gewoon van je normale internetbrowser gebruik kunt blijven maken (zoals Firefox of Safari).

Hoe krijg je toegang tot het Dark Web?

Je kan toegang krijgen tot het Dark Web door gebruik te maken van de TOR Browser. Volg daarvoor deze stappen:

  • Download en installeer de anonieme Tor browser
  • Start de Tor browser op
  • Stel de TOR Browser zo in dat er geen scripts gerund kunnen worden.
  • Pas eventueel het beveiligingsniveau aan
  • Navigeer naar de hidden wiki door het volgende webadres in te voeren: http://zqktlwi4fecvo6ri.onion/wiki/index.php/Main_Page
Om TOR in te stellen zodat er geen scripts gerund kunnen worden, ga je links bovenin het scherm naar het symbool met de ‘S’.

Tor instellen zodat er geen scripts gerund kunnen worden

Om TOR in te stellen zodat er geen scripts gerund kunnen worden, ga je links bovenin het scherm naar het symbool met de ‘S’. Hier kan je instellen dat websites die je bezoekt niet zomaar scripts kunnen draaien zonder jouw toestemming. Er zijn namelijk genoeg sites op het dark web die stiekem zullen proberen om programma’s te installeren op je computer, inclusief malware. Door scripts te blokkeren verklein je de kans dit gebeurt, zodat je iets beter beveiligd bent als je op een vreemde site terecht komt. Je moet echter nog steeds goed oppassen!

Je bent beveiligd tegen ongeautoriseerde scripts als het rode uitroeptekentje naast de letter S verdwenen is.

Tor beveiligingsniveau aanpassen

Vervolgens kan je nog het beveiligingsniveau aanpassen. Dit doe je door naar het groene Tor logo links bovenin te navigeren en vervolgens ‘Security Settings’ te selecteren. Vervolgens kan je kiezen tussen low, medium en high security. Hoe hoger het beveiligingsniveau, hoe trager je internetverbinding wordt. Ook worden er meer functionaliteiten van websites uitgeschakeld naarmate je het beveiligingsniveau opschroeft. Omdat er websites zijn op het dark web die proberen je computer over te nemen of malware te verspreiden, heeft Tor deze beveiligingsfeatures ingebouwd. Voor de meest vrije en ongehinderde browse-ervaring laat je het beveiligingsniveau op low staan, maar kijk dan wel goed uit dat je geen vreemde of onbetrouwbare websites bezoekt.

Hidden Wiki

Je komt op de hidden wiki door de Tor browser te openen en bovenin bij het webadres deze site te bezoeken: http://zqktlwi4fecvo6ri.onion/wiki/index.php/Main_Page

https://www.deepweb-sites.com/

Op de hidden wiki heb je toegang tot tal van zoekmachines en pagina’s waarmee je verder kan komen op het Dark Web. Zoals je ziet is navigeren naar het Dark Web erg eenvoudig. Houd er wel rekening mee dat het Dark Web minder gereguleerd is dan het ‘normale’ internet. Het is dus makkelijker om onverhoopt op discutabele websites terecht te komen. Denk daarbij aan websites die schadelijke malware verspreiden, maar ook aan websites die zich bezig houden met illegale activiteiten. Een bepaalde mate van voorzichtigheid is dus aan te raden.

Het Dark Web kent daarnaast nog veel diepere lagen waar niet iedereen bij kan komen. Het gaat dan bijvoorbeeld om websites waarvoor een speciale uitnodiging vereist is om toegang te krijgen. Het gebruik van TOR en het Dark Web is in principe volledig legaal. Mocht je het Dark Web gebruiken om handelingen uit te voeren die in strijd zijn met de wet, dan is dat uiteraard illegaal. Dus ook hier benadrukken we met klem dat voorzichtigheid geboden is. Je anonimiteit is met Tor ook niet gegarandeerd, zeker als gebruikers zich met zware delicten bezighouden (e.g. drugs- of wapenhandel).

Mensen gebruiken Tor vaak omdat ze privacy belangrijk vinden, en anoniem willen kunnen internetten. Wil je echt anoniem en veilig surfen dan wordt aangeraden een VPN te gebruiken, ook in combinatie met Tor.

Voorbeeld hidden wiki URL's

Kortom: Bewustwording dat wij met z’n allen op slechts 0,03 % van het ‘echte’ internet zitten. Dat je met darknet instaat bent om gratis een eigen wereldomvattend netwerk te bouwen waar niemand anders dan jij bepaalt wie er toegang heeft en wie niet. Waar jouw gegevens en privacy niet per definitie bij een aanbieder liggen op het moment dat je alleen al een website bezoekt. Waar een complete economie buiten het zicht van banken, toezichthouders en overheden opereert en zichzelf reguleert. Tenslotte dat illegaal materiaal zich beperkt tot een kwart van alle dark web sites.

Created By
Veilig Digitaal
Appreciate