Loading

ANews Buletinul informativ lunar al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale

Serie nouă (III.1). Nr. 179, decembrie 2022

Pe 8 martie 2022, Comisia Europeană a adoptat o propunere pentru Acțiunea de coeziune pentru refugiați în Europa (CARE), care va introduce flexibilitatea necesară în normele politicii de coeziune 2014-2020 pentru a permite o realocare rapidă a fondurilor disponibile din Fondul european de dezvoltare regională ( FEDR), Fondul Social European (FSE) și Fondul de ajutor european pentru cei mai defavorizați (FEAD), pentru a finanța o gamă largă de măsuri de sprijinire a persoanelor care pleacă din Ucraina.

În plus, programul Erasmus+ poate juca și un rol cheie. Oportunitățile de finanțare pe care le mobilizăm prin programul Erasmus+ sunt următoarele:

  • Elevii ucraineni pot fi primiți rapid de instituțiile de educație și formare implicate în proiecte de cooperare Erasmus+, cu utilizarea flexibilă a finanțării proiectelor.
  • Instituțiile care beneficiază de proiecte Erasmus+ în curs de desfășurare, în domenii precum includerea, diversitatea și integrarea refugiaților, pot realoca o parte din fondurile necheltuite în proiecte (din cauza restricțiilor induse de pandemia de Covid) pentru a organiza activități în sprijinul refugiaților ucraineni (anunțând în acest sens AN).

(Din declarația Comisarului Mariya Gabriel privind măsurile de sprijinire a elevilor și personalului educațional care pleacă din Ucraina în urma invaziei ruse, 16 martie 2022, Bruxelles)

Anul European al Tineretului (AET) 2022 – Fă-ți vocea auzită!

Peste 2500 de evenimente și activități înregistrate până acum pentru România

Urmărește materialul video de mai sus și află cum poți înscrie un eveniment sau o activitate în baza europeană de acțiuni în care se centralizează toate manifestările dedicate Anului European al Tineretului 2022. Fă-ți vocea auzită!

Echipa Agenției Naționale vă urează Sărbători Fericite!

Conferința anuală „Învață și dă mai departe“ 2022 - Perspective

„Învață și dă mai departe“, evenimentul anual național de valorizare a rezultatelor proiectelor din cadrul programelor Erasmus+, ESC și ESAYEP, a avut loc pe data de 9 decembrie, la ARCUB Gabroveni din București.

Ediția din acest an a fost organizată sub egida Anului European al Tineretului și a celebrării a 35 de ani de existență a programului Erasmus la nivel european și a 25 de ani în România. Tocmai de aceea, tema centrală a conferinței a fost Perspective, fiind abordată în discuții, în egală măsură, și legătura dintre învățare și combaterea schimbărilor climatice, prioritate a programelor Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate. Gazdele serii au fost Andra Popescu-Dobre, Coordonator Comunicare ANPCDEFP și Adrian Georgescu, Director-Adjunct ANPCDEFP.

În cadrul primei sesiuni, dedicate AET și Erasmus 35, au luat cuvântul Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona ChiriacMinistrul Educației în România, Ligia Deca, Directoarea ANPCDEFP, Monica Calotă (intervenție video), Directorul-Adjunct ANPCDEFP, Adrian Georgescu și Coordonatorul Departamentului Tineret din cadrul ANPCDEFP, Andrei Popescu.

Cea de-a doua sesiune s-a concentrat pe perspectiva verde din cadrul E+ și ESC, iar Corina Murafa, expert în politici energetice, a discutat despre importanța combaterii schimbărilor climatice, mai ales în contextul proiectelor europene.

Agenda Conferinței a inclus, de asemenea, două sesiuni de ateliere paralele, prima dedicată Perspectivelor proiectelor exemple de bună practică în E+, ESC și ESAYEP și cea de-a doua, Perspectivelor organizațiilor de tineret în AET. Cei aproximativ 120 de participanți au avut astfel oportunitatea de a descoperi bune practici și lecții învățate în proiecte, de a împărtăși cu ceilalți experiențele lor.

După atelierele paralele, Conferința a continuat cu o Gală de premiere a proiectelor de bună practică din cadrul E+, ESC și ESAYEP:

Totodată, au fost premiate și organizațiile cu o contribuție majoră în mobilizarea tinerilor în cadrul AET:

Tot în cadrul Galei au fost premiate și cele 3 proiecte câștigătoare ale premiului European Innovative Teaching Award 2022, inițiativa a Comisiei Europene care urmărește să evidențieze și să recompenseze activitatea profesorilor și a școlilor, precum și să prezinte practici de predare inovatoare.

În ultima parte a evenimentului, participanții s-au putut bucura de un moment artistic inedit, oferit de tinerii dansatori și tinerele dansatoare de la Liceul de Coregrafie Floria Capsali din București, care a finalizat de curând implementarea proiectuluii Erasmus+ VET, Teachers for SwanZ.

Spectacolul de dans contemporan și românesc a fost apoi urmat de o cină festivă, în care am celebrat cu toții dubla aniversare a acestei ediții speciale a evenimentului nostru.

Din cuprins:

  • Știri. Evenimente. Perspective de învățare: A fost publicat Apelul național la propuneri de proiecte Erasmus+ —//— Evenimentul de închidere a anului aniversar Erasmus+ —//— Ziua Internațională a Voluntarilor 2022 – #TogetherActNow
  • Poveștile Ambasadorilor Erasmus: Am întâlnit și profesori fericiți —//— Erasmus goes greener —//— Vrei să fii AmbasaDOR de învățare?
  • Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021: Învățământ dual de calitate pentru elevi cu dizabilități
  • Învățământ universitar în Erasmus+: Apelul pentru acreditarea Cartei Universitare Erasmus (ECHE) 2021-2027—//— Seminar Erasmus+ dedicat domeniului universitar —//— Termene limită 2023 —//— Apelul 2023 al inițiativei Universități Europene —//— Studentă Erasmus la Universitatea Liberă din Bruxelles (ULB)
  • Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic: Experiență inedită pentru elevii cu CES de la CSEI ”Sfânta Filofteia” —//— O poveste Erasmus+ cu aromă GOURMET—//— Cum să dai aripi tinerilor
  • Erasmus+ în învățământul școlar: Sub semnul Erasmus - Diferențele ne apropie —//— Experiențe europene la HașdeEU —//— Acasă…în Europa…
  • Educația adulților în Erasmus+: Copiii cu părinți plecați în străinătate - în atenția organizațiilor din 6 țări europene —//— WISE (Rolul întreprinderilor sociale de inserție) pentru perfecţionarea competențelor digitale—//— Grupul online Educația Adulților Erasmus+
  • Corpul European de Solidaritate: Ce este și care sunt oportunitățile oferite —//— A fost publicat Ghidul Programului Corpul European de Solidaritate 2023
  • Formator – modelator
  • Prioritar: Includere, Diversitate și Sustenabilitate: 10+ despre Includere și Diversitate
  • Eurodesk România te informează
  • Multilingv. Multicultural
  • Publicațiile Eurydice
  • Vă recomandăm & 3/lună
  • Media Space

Știri. Evenimente. Perspective de învățare

A fost publicat Apelul național la propuneri de proiecte Erasmus+

Evenimentul de închidere a anului aniversar Erasmus+

Comisia Europeană a organizat în data de 14 decembrie, la Bruxelles, ultimul eveniment care sărbătorește cea de-a 35-a aniversare a programului Erasmus+.

Evenimentul în format hibrid a adus participanților oportunitatea de a-și face cunoscute în direct experiențele, de a împărtăși propriile impresii și de a face schimb de opinii cu privire la istoria și viitorul programului.

La eveniment au participat Margaritis Schinas, Vicepreședintele pentru modul de viață european, Mariya Gabriel, comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, precum și președinta Comisiei pentru cultură a Parlamentului European, Sabine Verheyen și ministrul ceh al educației, tineretului și sportului, Vladimír Balaš.

În cadrul evenimentului fondatorii programului, beneficiarii și membrii personalului care lucrează la nivel național sau european în cadrul programului Erasmus + au putut participa la diferite sesiuni și ateliere dedicate priorităților Erasmus +, bunelor practici și istoriei programului, printre alte subiecte.

Totodată, a fost prezentat și raportul anual Erasmus + pe anul 2021, oferind informații cu privire la impactul acțiunilor introduse. Raportul arată că în 2021, programul a sprijinit aproape 19.000 de proiecte, cu participarea a peste 70.000 de organizații, oferind oportunități pentru aproape 650.000 de cursanți, personal și tineri, inclusiv pentru cel puțin 65.000 de persoane cu mai puține oportunități de a desfășura o activitate de mobilitate.

Sursă: Raportul anual Erasmus+ pe anul 2021

Agenda evenimentului s-a încheiat cu o expoziție de fotografie realizată de tineri beneficiari ai permisului de călătorie DiscoverEU și cu un spectacol de teatru pe tema tineretului.

Delegația României a fost reprezentată de Andra Dobre, Coordonatoare Departament Comunicare ANPCDEFP, Alexandra Duică, Coordonatoare Eurodesk România, Ileana Vasilescu, profesoară de geografie și franceză la Colegiul Național Mihai Eminescu Baia Mare și Cosmin Boțoroga, beneficiar al programului Erasmus+.

Ziua Internațională a Voluntarilor 2022 – #TogetherActNow

Ca în fiecare an, pe 5 decembrie, am spus la mulți ani voluntarilor de pretutindeni! În 2022, tema zilei a fost "Solidaritate prin voluntariat" şi a subliniat nevoia ca toți locuitorii planetei să acţioneze împreună pentru viitorul acesteia. „Este momentul să fim împreună, în solidaritate unul cu celălalt“, se arată pe site-ul Programului ONU pentru Voluntariat.

Poveștile Ambasadorilor Erasmus

Am întâlnit și profesori fericiți

Finlanda, pentru a cincea oară desemnată drept „țara cu cei mai fericiți oameni din lume” conform sondajelor Gallup, a fost gazda reuniunii internaționale C5 din proiectul Erasmus+ ,,STAND BY ME - Volunteering in creating active European citizens”. Cu această ocazie, am avut șansa să aflu ce înseamnă să fii un profesor fericit! Fericirea de a fi profesor într-o țară în care oamenii au această stare impregnată în ADN vine și din atitudinea pe care o emană, din zâmbetul deschis pe care îl abordează, din filonul educațional transmis de familie, dar și din abordarea de a vedea partea bună a lucrurilor în tot ceea ce fac.

Într-o țară în care lumina solară e prezentă un număr redus de ore pe zi o bună bucată din an, profesorii știu să își ia doza de energie din alte surse. Binele ființei umane este un deziderat major al societății finlandeze, fapt reflectat în investiția în sistemul de educație. Pregătirea pentru cariera didactică este temeinică, iar selecția viitorilor profesori este riguroasă. Acest aspect l-am descoperit vizitând Universitatea din Kokkola, cea care pregătește viitorii profesori pentru ciclul primar. Despre educația în Pietarsaari, o localitate de pe coasta de vest a Finlandei, cu 19.000 de locuitori, am aflat de la reprezentatul departamentului educațional al primăriei. Obiectivul central este acela de a oferi tuturor cetățenilor oportunități egale. Educația este inima societății finlandeze. Cele 7 competențe cheie care stau la baza dezvoltării tinerilor ca oameni și cetățeni sunt aceleași care apar și în profilul de formare a absolventului în România. Diferența este însă că întreg sistemul de educație finlandez este unul practic, elevii pregătindu-se pentru viață astfel încât să deprindă abilități necesare pentru a fi autonomi. Pe lângă curricula bine structurată pe parte de informație, școlile finlandeze pun un mare accent pe orele în care se dezvoltă competențe pentru viață. Elevii învață încă de mici să își prepare hrana, având acces în ateliere de gastronomie foarte bine echipate. Atât fetițele, cât și băieții învață să utilizeze mașina de cusut, învață să țeasă chiar, să confecționeze obiecte din lemn sau din ceramică, în atelierele de tâmplărie sau de modelaj. În vizita făcută la grădinița „Alma”, la „Learning Immersion School” și la „Itala School” din localitatea Pietarsaari am fost impresionați de infrastructura școlară, dar și de calmul tipic nordului. Copiii știu siguri să își gestioneze propriile activități de echipare sau dezechipare, să își aleagă singuri din hrana sănătoasă pregătită la cantină, chiar dacă aceasta este fierbinte, iar mai apoi să debaraseze mesele, într-un cuvânt învață să fie independenți.

La Școala Vocațională „Optima” tinerii, dar chiar și adulții, se pregătesc pentru a deveni buni bucătari, cofetari, dar și pentru alte specializări: agricultor, îngrijitor de animale, om de afaceri, șofer de camion, mecanic auto, tâmplar, programator, electrician, instructor pentru tineret, consultant de frumusețe, designer sau constructor pentru că există o ofertă diversificată pentru meseriile aplicate. „Optima” a deschis chiar și un restaurant cu același nume și o cofetărie în care se vând produsele delicioase preparate de elevi, asigurând în acest fel sustenabilitatea instituției. Am testat cu această ocazie preparate tradiționale finlandeze.

Dacă vorbim despre starea de bine a elevilor și a profesorilor finlandezi, amintim resursele materiale și financiare pe care le au școlile, baza materială foarte eficient organizată și gestionată, programul flexibil și variat, personalul de predare care e dublat de asistenții școlari, dar și de personalul nedidactic (în Pietarsaari, la o populație școlară de 2.400 de elevi sunt 210 profesori și 60 de asistenți școlari).

Câteva dintre lucrurile pe care le-am aflat se rezumă la următoarele aspecte:

  • rezultatele foarte bune la testele PISA se datorează bunei pregătiri a cadrelor didactice, toți profesorii având un masterat și actualizându-și permanent cunoștințele prin învățarea pe tot parcursul vieții;
  • finlandezii nu dau elevilor teste standardizate;
  • în Finlanda există o cultură a colaborării între școli, nu a competiției;
  • educația are la bază sloganul „oportunități egale pentru toți”, valorizând egalitatea și nu excelența.

După o săptămână pe tărâmul zăpezii, dar și al oamenilor cu suflet cald și zâmbet pe buze, am adus cu mine un sac de fericire ca să presar și peste școlile noastre. Starea de bine mi-o activez în fiecare dimineață, adăugând un zâmbet larg și binevoitor pe care să îl ofer tuturor celor pe care îi întâlnesc în drumul meu. Fericirea e o stare pe care o putem și noi învăța. Am fost bucuroasă să aflu că în sondajul de anul acesta, România a înaintat în ,,clasamentul fericirii”. Doresc cu ardoare să înaintăm și în clasamentul rezultatelor educației, al celor care se integrează în viață mai ușor. Să mă ,,întâlnesc” cu educația finlandeză la ea acasă era un vis mai vechi, acum e un vis împlinit.

Prof. Simona Șăroni, Școala Gimnazială „Aron Densușianu” Hațeg, #AmbasadorErasmus

Erasmus goes greener

În perioada 23-28 octombrie 2022 a avut loc în Budapesta, Ungaria, seminarul Erasmus+ Goes Greener, la Centrul European de Tineret din Budapesta. Evenimentul a găzduit participanți din 16 țări care au abordat teme legate de practicile green și sustenabilitate, precum: European Green Office-Checklist și The European sustainability competence framework .

Participanții la seminar au împărtășit practicile green implementate în țările de origine dar și în organizațiile de tineret unde lucrează. După acest schimb de experiență, gazdele noastre din Ungaria ne-au prezentat, prin intermediul unei vizite în teren, organizații din Budapesta care promovează practicile green și sustenabilitatea: Habitat for Humanity, organizație care contruiește case pentru familiile aflate în dificultate, utilizând practici green; o fermă care funcționează după principiul permaculturii, o cafenea în care lucrau persoane cu dizabilități, un serviciu ecologic de livrare a legumelor din ferme locale, dar și o firmă care crează și vinde poșete din bannere publicitare.

Atmosfera din timpul seminarului a fost una relaxată, îmbinată cu activități outdoor, exemple teoretice și foarte multe exemple practice. De asemenea, seminarul a oferit oportunitatea participantilor de a schița viitoare proiecte Erasmus+ care să fie depuse la următorul termen din februarie 2023, membrii țărilor participante găsind parteneri din domeniile în care activează. Finalul seminarului a fost marcat prin calcularea amprentei de carbon a participanților la seminar și donarea unei sume de banii unui ONG care luptă pentru drepturile femeilor din Africa. Pentru mine seminarul a fost o oportunitate de a-mi îmbogăți cunoștințele legate de sustenabilitate și de practici green, utile în activitatea mea didactică mai ales în cadrul CDȘ-ului „Reciclăm, noi nimic nu aruncăm!“ și în cadrul „Săptămânii verzi” care va urma.

Prof. Flavia-Corina Precub, Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 2, Bistrița, #AmbasadorErasmus

Vrei să fii ambasaDOR de învățare? Hai în rețeaua ANPCDEFP! (Apel deschis între 1 februarie - 10 martie și 1 iulie -10 august)

Ai urmărit scenele? Sperăm că da. Acum hai și tu pe scenă: o scenă a celor care au simțit emoțiile din proiectele europene de învățare. A celor care au fost voluntari, care au făcut practică într-o altă țară, care au studiat acolo. O scenă a profesorilor care învață de la alți profesori, a elevilor entuziasmați de ceea ce au descoperit, a lucrătorilor de tineret care cresc inițiative. O scenă cu emoții, cu informații, cu încredere, cu inspirație, cu acțiune.

ANPCDEFP caută ambasadori de învățare: elevi, profesori, lucrători de tineret, studenți, voluntari. Oameni care au trăit direct experiența unui proiect european, care simt că așa au învățat și au crescut. Oameni dornici să dea mai departe povestea lor, împreună cu informații despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate. Dacă și tu crezi în învățare, în valorile europene, în bucuria de a descoperi culturi și perspective și în responsabilitatea de a da mai departe, atunci acest rol – de a-i însoți și pe alții în primii lor pași către Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate – ți se va potrivi. Sunt două apeluri anuale, deschise între 1 februarie - 10 martie și 1 iulie - 10 august. În lunile martie și august se evaluează activitatea ambasadorilor, în urma căreia se apreciază continuarea sau încetarea rolului de ambasador.

Ca ambasador, vei oferi informații de bază despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate, pornind de la propria ta experiență. Vei putea să împărtășești aceste lucruri în diferite contexte și pe diferite canale: în întâlniri cu persoane interesate de proiectele europene, online, în scris, prin filme, articole, podcast, pe Facebook și prin orice modalitate creativă care poate duce informația mai aproape de cei care au nevoie de ea.

Ce trebuie să faci?
  1. Să completezi acest scurt formular de înscriere.
  2. Să îți scrii povestea de învățare în context european în cca 700 de cuvinte (încearcă să răspunzi, în propriul tău stil, la întrebări precum: cum m-a transformat experiența din proiect? a avut mobilitatea mea impact asupra celor din jurul meu? ce vreau să transmit celorlalți? cum aș putea motiva pe cineva să încerce Erasmus+ sau Corpul European de Solidaritate?).
  3. Să ne spui, într-un video de cel mult 1 minut, de ce vrei să fii ambasador.

Articolul/eseul și video-ul trebuie să ajungă la adresa comunicare.an@anpcdefp.ro. Video-ul poate fi trimis prin transfer sau ca link, după ce în prealabil a fost încărcat pe canalul tău de Youtube. Un avantaj: dacă ai de spus o poveste de includere – adică dacă ai fost implicat într-un proiect european care a avut ca prioritate includerea persoanelor cu oportunități reduse sau care a creat resurse pe includere

Ce oferim?

O comunitate. Un cadru de învățare. Resurse. Oportunități de formare. Materiale. Vizibilitate. Climat pozitiv. Energie bună.

#AmbasadorERASMUS vorbește cu entuziasm despre experiențele sale în proiectele educaționale europene și despre „cultura Erasmus“ în care a învățat și a crescut, în ultimii 25 de ani. urmărește-l și solicită-i să-ți vorbească despre activitățile sale și despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate.

Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021

Învățământ dual de calitate pentru elevi cu dizabilități

Liceul Tehnologic Special „Beethoven” din Craiova a derulat proiectul „Învățământ dual de calitate pentru elevi cu dizabilități” pentru 10 cadre didactive VET și 2 responsabili de practică de la agentul economic partenee Casa Dobrescu. Aceștia au participat la o vizită de studiu de 8 zile, între 16 – 23 iulie 2021, la Technical School of Paphos, partenerul de primire din Cipru. Scopul proiectului a fost de o oferi elevilor cu dizabilități, care se pregătesc să lucreze în domeniile mecanic – învățământ dual și Turism și Alimentație, strategii inovatoare de organizare a stagiilor de practică la agenții economici locali. Calificările elevilor cu dizabilități ce fac obiectul acestui proiect nu au mai fost abordate nici prin proiecte de mobilitate, prin Programul Erasmus+, și nici prin alte proiecte finanțate prin fonduri EEA. Astfel că, având în vedere impactul pozitiv realizat pentru celelalte specializări, la care au existat beneficiari de mobilități, a fost imperios necesar să acoperim și specializările neabordate până în prezent. În plus, din anul școlar 2020-2021, avem pentru prima oară o clasă de învățământ dual, astfel că este nevoie ca profesorii implicați să își dezvolte competențe în acest sens.

Proiectul a urmărit dezvoltarea competențelor metodice și pedagogice, de management educațional, consiliere pentru carieră, de tutorat pentru învățământ dual, pentru cei 12 participanți la Vizita de Studiu și elaborarea de către aceștia a unui set de instrumente resursă pentru activitatea de profesionalizare în regim de învățământ dual, a elevilor cu dizabilități.

Vizita de Studiu a cuprins activități de învățare, în ateliere de lucru interactive, job shadowing și vizite la 5 firme/instituții organizatoare de stagii practice/sistem dual, dezbateri, activități de evaluare zilnice pentru cei 12 participanți și analiza documentelor. Firmele au fost din domeniul Turism și din domeniul Mecanic, având și elevi cu dizabilități integrați în stagiile practice și în sistem dual, cu tutorat.

Rezultate obținute ca urmare a Vizitei de Studiu:

  • 12 participanți cu competențe îmbunătățite de comunicare în limba engleză,cu abilități dezvoltate de organizare eficientă a stagiilor de practică, inclusiv în învățământul dual;
  • 7 cadre didactice VET cu competențe organizatorice și pedagogice îmbunătățite, legate de desfășurarea stagiilor de practică cu tutorat pentru elevii cu dizabilități, inclusiv în învățământul dual;
  • 1 director cu competențe manageriale îmbunătățite pentru gestionarea/monitorizarea stagiilor de practică/învățământ dual și de colaborare cu partenerii;
  • 1 consilier de orientare în carieră cu capacități dezvoltate de a elabora profiluri profesionale de carieră pentru elevii cu dizabilități, pe baza instrumentelor de lucru descoperite;
  • 1 profesor de engleză cu competențe lingvistice dezvoltate privind comunicarea în limba engleză, precum și îmbunătățirea competentelor sale în domeniul didacticii moderne;
  • 2 reprezentanți ai agentului economic, cu abilități de tutorat și de organizare a instruirii practice dezvoltate, ținând cont de particularitățile dizabilității elevilor și de principiile pedagogiei moderne.

Învățământ universitar în Erasmus+

Apelul pentru acreditarea Cartei Universitare Erasmus (ECHE) 2021-2027

Apelul pentru acreditarea ECHE 2021-2027 se adresează instituțiilor acreditate de învățământ superior din țările eligibile care au capacitatea operaționala pentru a participa în activitățile Programului Erasmus+, cum ar fi proiecte de mobilitate și/sau de cooperare pentru inovare și bune practici pentru studenți și personalul din învățământul superior.

Termenul limită pentru transmiterea formularelor online este 26 ianuarie 2023 (ora 17:00, Bruxelles).

Seminar Erasmus+ dedicat domeniului universitar

În perioada 7-9 noiembrie 2022 a avut loc la București seminarul Erasmus+ adresat reprezentanților Birourilor Erasmus+ din universitățile ce iau parte la programul Erasmus+.

În cadrul evenimentului, discuțiile s-au concentrat pe diferite subiecte de interes comun referitoare la activitatea Birourilor Erasmus+, a implementării proiectelor Erasmus+ și a organizării mobilităților. De asemenea, participanții au discutat și despre implementarea priorităților programului (includere și diversitate, digitalizare / European Student Card Initiative, Green Erasmus) și a noilor categorii de activități: programele intensive mixte, mobilitățile de scurtă durată și deschiderea internațională. În cadrul sesiunilor de lucru a fost creat un cadru propice dialogului și interacțiunii între participanți, a schimburilor de experiențe și de bune practici, precum și identificarea unor idei și soluții comune.

Au avut loc și prezentări ale proiectului ”Calitate în învățământul superior: internaționalizare și baze de date pentru dezvoltarea învățământului românesc” (POCU INTL) implementat de UEFISCDI și noua platformă Study in Romania, ale evenimentelor internaționale de promovare a universităților și a colaborărilor naționale în contextul inițiativei Erasmus+ privind Universitățile Europene (RO European Universities).

Seminarul a inclus două paneluri de discuții. La primul panel, Erasmus+: schimbă vieți, deschide minți, de 25 de ani, au fost invitați foști participanți la mobilități Erasmus+ din domeniul universitar care au împărtășit ce a însemnat mobilitatea Erasmus pentru ei, cum le-a schimbat viața și cum le-a deschis mintea. Panelul a fost format din conf. univ. dr. Crina Rădulescu, Prorector pentru Relații Internaționale în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București, conf. univ. dr. Răzvan Horațiu Radu, profesor la Facultatea de Drept a Academiei de Studii Economice din București și procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Cristian Constantin Pașka, absolvent al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, voluntar Erasmus Student Network Cluj-Napoca și fost președinte al Erasmus Student Network (ESN) România, Cosmin-Alin Boțoroga, doctorand al Academiei de Studii Economice din București și președinte al Asociației International Community of the Young (ICY), Dumitru Blănaru,, student al Facultății de Inginerie din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău și Nicușor Ciobanu absolvent de masterat al Universității Politehnica București, absolvent al Universității din Pitești și responsabil de comunicare în cadrul ANPCDEFP.

Tema de discuție al celui de-al doilea panel a fost ”Atragerea participanților la mobilități Erasmus+ prin colaborări cu asociațiile studentești” și le-a avut ca invitate pe Iulia Ghimpețeanu, președinte al Erasmus Student Network (ESN) România, Oana Alexandra Țînțar, președinte al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Iulia Mihaela Cristian, responsabil Marketing al AIESEC România.

Seminarul a inclus și câteva momente dedicate aniversării celor 35 de ani la nivel european și 25 de ani la nivel național ai Programului Erasmus+. A fost prezentat un material video cu momente importante din evenimentele și activitățile desfășurate în universități pe parcursul anilor. Reprezentanții birourilor Erasmus+ din universități au primit diplome aniversare pentru munca depusă constant în acești ani și contribuția la atingerea rezultatelor de succes în ceea ce privește cooperarea internațională în domeniul învățământului superior și impactul pe care experiențele de mobilitate l-au avut asupra studenților și personalului universitar din România.

Termene limită 2023

Termenele de transmitere a candidaturilor catre ANPCDEFP (prin portalul Erasmus+ & ESC), în cadrul Apelului 2023 sunt:

Termenele de transmitere a candidaturilor pentru proiecte centralizate către EACEA (prin portalul Funding & tender opportunities), în cadrul Apelului 2023 sunt:

Apelul 2023 al inițiativei Universități Europene

Apelul 2023 pentru propuneri de proiecte destinate inițiativei Universități Europene a fost lansat pe 30 septembrie 2022, iar termenul pentru transmiterea candidaturilor este 31 ianuarie 2023.

Apelul beneficiază de un buget de 384 milioane euro și va finanța două categorii specifice:

  1. Intensificarea cooperărilor instituționale transnaționale prealabile (care va oferi sprijin pentru alianțele de cooperare transnațională instituțională deja existente; instituțiile de învățământ superior au ocazia să se alăture alianțelor deja existente, în calitate de parteneri);
  2. Dezvoltarea unor noi cooperări instituționale transnaționale (care va oferi sprijin financiar alianțelor de Universități Europene nou constituite).

Apelul din 2023 are o abordare similară celui din 2022, cu două noutăți principale:

  • Este deschis pentru participarea instituțiilor de învățământ superior din țările din Balcanii de Vest, ca parteneri deplini în alianțe;
  • Se va acorda un certificat de excelență (Seal of Excellence) propunerilor evaluate ca fiind de înaltă calitate (obțin peste 80 de puncte), dar care nu pot fi finanțate, din cauza lipsei de buget disponibil, în cadrul cererii de proiecte Erasmus+ 2023.

Comisia Europeană va organiza o sesiune online de informare în data de 15 noiembrie 2022 (14.30 – 17.00 CET). Mai multe detalii puteți găsi mai jos.

În cazul în care aveți întrebări referitoare la acest Apel, adresa de e-mail EACEA la care pot fi transmise întrebări este: EACEA-EUROPEAN-UNIVERSITIES@ec.europa.eu .

Studentă Erasmus la Universitatea Liberă din Bruxelles (ULB)

În toamna acestui an, am ochit o nouă aventură la care visam cu nădejde încă de la finalul gimnaziului, eu însămi fiind o "erasmistă" înfocată încă dintr-a șaptea, atunci când am avut șansa de a merge în schimburi de experiență de câte o săptămână la câteva școli din Olanda, Germania, Polonia, și Bulgaria prin intermediul Programului Comenius, așa cum se numea pe atunci programul educațional dedicat învățământului școlar. E astfel de înțeles că pândeam deja o portiță către o experiență care să dureze ceva mai mult, cel puțin 3 luni, ca să pot gusta mai bine din cultura unui anumit loc și să mă pot bucura mai cu răgaz de gustul unui loc. Iată că a sosit și acest moment, așa că în urma unei candidaturi, a câtorva ștampile și a unui entuziasm nebun, am ajuns să mă număr printre studenții Universității Libere din Bruxelles, pe scurt ULB.

Tranziția de la țara-mamă la țara-gazdă vine cu un set de provocări pe care fiecare dintre noi le înfruntă în astfel de situații. Cu toate acestea, vreau să evidențiez mai degrabă avantajele unei asemenea mutări pe tabla de șah a studenției.

Să începem cu bariera dată de limbă. Chiar dacă Wittgenstein spunea că limitele lingvistice aduc limitări lumii fiecăruia, de ce ne-am pune singuri granițe și am alege să nu beneficiem de avantajele noutății în învățare doar din cauza unor limite, fie ele și lingvistice? În Belgia există 3 limbi oficiale, franceza (vorbită de majoritatea populației), neerlandeza (comună în rândul populației flamande din nord, de la granița cu Olanda), și germana (pentru comunitatea germanofilă din vestul extrem). E drept că a fost nevoie de niscai efort pentru a coborî din pod declinările și accentele franțuzești care mi se cam prăfuiseră, dar răbdarea și practica la care m-au supus colegii și vecinii a fost de mare ajutor. În plus, universitatea oferea cursuri gratuite de limbă pentru cei care doreau să se perfecționeze și să obțină un atestat la final.

Aș transmite un mesaj celor care se pregătesc acum să plece spre Bruxelles, bucurați-vă la maxim de viața culturală a orașului, un loc viu, cu zeci de fenomene locale care mai de care, concerte, expoziții, spectacole, festivaluri și multe altele. Așa că după o zi de cursuri, puteți trage o fugă să vă delectați cu astfel de evenimente, sau dacă vă simțiți energici, nu e seară în care să nu se organizeze câte un karaoke party sau vreun dineu dansant.

Când vine vorba despre spațiul academic, desfășurarea cursurilor universitare este, cel puțin pentru mine, la fel ca cea de acasă. Sigur, depinde de specializarea fiecăruia, însă în mare, este același sistem, cam aceleași cerințe și standarde, nimic ieșit din comun. Cu siguranță veți da peste câte un profesor mai greu de mulțumit, nu pe gustul vostru, dar veți întâlni și opusul, un profesor al cărui curs vă va deschide mintea și vă va stârni curiozitatea.

Așadar, sunt recunoscătoare că trăiesc ceea ce trăiesc, că am șansa să iau notițe de la cei mai buni profesori, că îmi petrec timpul cu studenți din toate colțurile lumii și cu localnici zâmbitori, și nu în ultimul rând, că îmi pot sorbi cafeaua la una dintre terasele unui oraș încântător de pe bătrânul nostru continent, o adevărată capitală a Uniunii Europene. Long live Erasmus!

Irina Tomescu, Masterand în Programul „Pedagogii alternative și artă teatrală“ la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea București

Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic

Experiență inedită pentru elevii cu CES de la CSEI ”Sfânta Filofteia”

Emoție… Recunoștință… Aventură… Solidaritate… Motivație… Uimire… Socializare.

Iată câteva dintre cuvintele capabile să descrie experiența pe care elevii noștri au trăit-o în cadrul proiectului Erasmus+.

Beneficiarul proiectului este Centrul Școlar de Educație Incluzivă ”Sfânta Filofteia”, Ștefănești, unitate școlară de învățământ special din județul Argeș, care școlarizează elevi cu diverse cerințe educaționale speciale: deficiență mintală ușoară, moderată, severă; tulburări asociate; tulburări de învățare; deficiențe neuromotorii. Acești copii cu cerințe educaționale speciale au nevoie de șanse egale, de înțelegere, atenție, bunătate și de speranță. Ei sunt mai afectuoși, mai înțelegători în comparație cu alți copii din învățământul de masă. Reușesc chiar să ne recompenseze cu zâmbete sincere, cu priviri recunoscătoare.

Cine suntem noi?? Noi, CSEI ”Sfânta Filofteia” suntem o mare familie care își dorește să facă tot ce se poate pentru acești copii, care, dincolo de greutățile inerente pe care le au, reușesc să ne impresioneze prin parcursul lor școlar. Cu această motivație implementăm proiectul dedicat elevilor cu CES, în perioada 01.09.2021 - 30.11.2022, în cadrul Programului Erasmus+, Acțiunea Cheie 1 - Formare profesională (VET). Proiectul se derulează în baza acreditării Erasmus pentru mobilități în domeniul Formare profesională VET, pe care școala o deține, această acreditare oferind șansa de a implementa mai multe proiecte, de a derula mai multe mobilități, astfel încât un număr mare de elevi și profesori să aibă oportunitatea de a se dezvolta pe toate planurile: social, profesional, personal.

Scopul proiectului este de a asigura pregătirea profesională a elevilor din învățământul profesional special prin stagii de pregătire practică VET de calitate și de a contribui la formarea personalului didactic prin abordari didactice inovative, folosite pe plan european.

În proiect au fost implicați 7 elevi cu nevoi speciale din învățământul profesional special, clasele a XI-a și a XII-a, domeniul mecanică, calificarea lăcătuș mecanic prestări servicii și 3 cadre didactice care predau discipline VET.

Organizarea mobilității a fost un proces complex, cu multe riscuri, care ne-a pus la încercări. Am reușit printr-o comunicare permanentă cu partenerii, prin pregătirea temeinică premobilitate, prin respectarea măsurilor sanitare de protecție anti covid, a regulilor de sănătate și securitate a muncii,

Cei 7 elevi au participat la un stagiu de pregătire practică în orașul Barcelos, Portugalia în perioada 28.05.2022 – 18.06.2022. Partenerul nostru a fost Associação Terras Lusas Movimentos Europeus, Barcelos, Portugalia. Activitățile practice desfășurate în proiect au fost adaptate nevoilor de formare și particularităților psihopedagogice ale elevilor și specifice conținuturilor modulelor de CDL ale claselor. Elevii au fost îndrumați, supravegheați de tutore și profesorii însoțitori pe toată durata mobilității. Cunoștințele, competențele și abilitățile practice dobândite pe parcursul stagiului de către elevii participanţi au fost evaluate, la finalul stagiului elevii primind documentul Europass Mobility și certificatul de participare. Pe toată durata mobilității, elevii au fost receptivi, atenți, responsabili și interesați, fiind apreciați și felicitați de partenerii noștri, dar și de alți elevi și profesori cu care au interacționat.

Pe lângă programul de formare profesională, elevii au avut parte și de un program cultural bogat care a constat în excursii la Porto, Viana do Castelo, Ponte de Lima, Oceanul Atlantic, Braga, Lisabona, Fatima și activități de dezvoltare personală la Muzeul de olărit din Barcelos, la Agrupamento de Escolas de Barcelos.

Pentru majoritatea elevilor participanți a fost prima plecare de acasă, departe de familii, primul zbor cu avionul, prima relaționare cu persoane de altă naționalitate. Împărțirea spațiului de cazare cu alți colegi, respectarea regulilor, organizarea timpului liber în grup, toate acestea au dezvoltat capacitatea de adaptare și abilitățile de interrelaționare.

În urma participării la mobilitatea Erasmus+, elevii CSEI ”Sfânta Filofteia” și-au dezvoltat competențele profesionale, de comunicare în limba engleză, de socializare, de îmbunătățire a stimei de sine și a autonomiei personale, toate acestea reprezentând beneficii pe termen lung în viața elevilor.

Tot în cadrul proiectului, 3 cadre didactice care predau discipline VET au participat în perioada 16-22.08.2022, la cursul de formare Inclusive Education Through Outdoor Teaching, oferit de furnizorul de formare EuroCompetent, în Trogir, Croația. Profesorii au participat la activități de tip ateliere interactive, activități outdoor, au conceput planuri de lecție prin implementarea abordărilor și metodelor moderne, și-au îmbunătățit propriile abilități de comunicare în limba engleză, abilități IT prin implementarea de noi instrumente web și aplicații, abilitățile interculturale și sociale prin participarea la grupuri internaționale și vizitarea țării gazdă.

Cu fiecare proiect Erasmus implementat, ne dorim să-i inspirăm și încurajăm și pe alți colegi, să le transmitem că doar încercând pot dobândi încredere.

Prof. Daniela Vîlcu – Coordonator proiect

Am avut oportunitatea de a participa împreună cu alți 6 colegi, în perioada 28 mai – 18 iunie la mobilitatea elevilor din cadrul proiectului ERASMUS+, în orașul Barcelos, Portugalia. Experiența mea de mobilitate Erasmus este de neuitat. Începând cu concursul de selecție, pregătirea pentru mobilitate, călătoria cu avionul (pentru prima dată), practica, excursiile, activitățile de dezvoltare personală și terminând cu împărtășirea impresiilor din mobilitate către colegii de la școală și din comunitate, totul a fost inedit. Mă bucur că am fost selectată și am putut să particip, chiar dacă am o deficiență locomotorie. Acum am mai multă încredere în mine și o altă viziune despre ce urmează să fac mai departe. Mulțumesc Erasmus!” (Cătălina Popescu – elevă clasa a XII-a profesională)

O poveste Erasmus+ cu aromă GOURMET

Bună! Sunt Mihai și povestea mea pare desprinsă dintr-o carte de povești, din cele spuse de bunici la gura sobei, la care visăm, fără speranța că vreodată se vor împlini. Cu toate astea, soarta a fost mai generoasă decât mă așteptam și visul s-a și împlinit.

Era în octombrie 2021 când am văzut pe pagina Facebook a școlii anunțul de selecție pentru elevi care să participe la mobilități pentru stagii de practică în Finlanda și în Portugalia, în cadrul unui proiect cu nume ciudat (la acel moment), despre care aveam să aflu că exprimă calitatea superioară în gastronomie, sau gastronomia ridicată la nivel de artă - GOURMET. Deși nu credeam că am șanse să fiu selectat, m-am gândit, totuși să încerc, pe principiul „dacă încerci ai șansă să câștigi, dacă nu încerci, nu ai nicio șansă”. Așa că, am fost generos cu mine și mi-am oferit această șansă, completând dosarul de selecție. Apoi, când am văzut rezultatele, m-am bucurat extrem de mult și m-am felicitat pentru curajul de a încerca (ceea ce nu mulți dintre colegii mei au).

Am fost selectat pentru primul flux, care avea să se desfășoare în Finlanda, în luna noiembrie. Aceasta avea să fie pentru mine prima ieșire din țară și primul zbor cu avionul. Credeți că am avut emoții? Ei bine, nu! Ba dimpotrivă, eram curios și fericit, în același timp, la gândul că sunt primul om din familia mea avea să ajungă într-o țară pe care o cunoșteam doar „din auzite”.

A urmat apoi o perioadă de pregătire, în care ni s-au explicat diverse aspecte legate de program, de cultura țării pe care avem să o vizităm și de școala ce avea să ne fie gazdă. Pentru că stagiul avea să se desfășoare în limba engleză, era clar că timpul rămas până la plecare trebuia dedicat în mare parte dezvoltării abilităților de comunicare. Ceea ce am și făcut, pe de o parte ajutați de doamna profesor de limba engleză, pe de altă parte, din diverse surse online. Pentru mine a fost o provocare pe care am dus-o mai departe de acest proiect, pentru că am înțeles cât de importantă este cunoașterea unei limbi străine. M-am gândit chiar că aș putea să îmi găsesc, după terminarea școlii profesionale, un serviciu fie în străinătate, fie pe o navă de croazieră (cum am auzit de la elevii pe care i-am întâlnit în mobilitatea din Finlanda).

Și, am plecat. Experiența nu a fost fără peripeții, pentru că, entuziasmați peste măsură, am uitat să coborâm din tren la gara din Hämeenlinna și am ajuns la Tampere, dar, în final, ne-am întors și totul a fost bine.

A doua zi am ajuns la școala unde aveam să ne desfășurăm stagiul de practică și m-am îndrăgostit, pur și simplu. În primul rând, bucătăriile în care am lucrat pentru două săptămâni erau, parcă, dintr-un roman fantastic, cu o mulțime de aparate și instrumente, care mai de care, pe care nu mă săturam să le admir și să aflu la ce și cum se folosesc. Norocul meu a fost că profesorul de practică era foarte dornic să ne împărtășească multe lucruri din experiența lui, așa că am petrecut mult timp împreună.

Deși programul zilnic era doar de șase ore, eu râmâneam în fiecare zi până la încheierea programului lucrătorilor, pentru că eram curios să aflu tot procesul și să nu ratez nimic din această experiență.

Mi-a plăcut faptul că bucătăria școlii pregătea produse care erau livrate oamenilor din cartier, printr-un restaurant care era deschis publicului larg. Și acest lucru îi motiva pe elevii și profesorii care pregăteau produsele să fie foarte atenți la nevoile clienților și preocupați de calitatea acestora.

Într-o zi, am pregătit produse estoniene care se fac, de obicei, de Crăciun. În altă zi, am pregătit produse pentru o masă festivă a unui grup din localitate. Și pentru că nu puteam să nu îi învățăm și noi ceva pe finlandezi, într-o zi am pregătit produse tradiționale românești. Ne-am simțit foarte mândri și cred că finlandezii au fost încântați de gustul bucatelor noastre. E drept, nu erau așa aspectuoase, precum cele estoniene, dar...mai lucrăm în această privință.

În final, sunt recunoscător și mulțumesc școlii mele pentru faptul că se preocupă de a oferi elevilor astfel de oportunități, Uniunii Europene care finanțează astfel de oportunități prin programul Erasmus+ și gazdelor noastre, care ne-au făcut să înțelegem definiția calității Gourmet, prin experiența de învățare pe care ne-au oferit-o.

Mihai Buciumeanu, elev la Colegiul Economic „Ion Ghica„ Târgoviște

Cum să dai aripi tinerilor

Ajunși în anul 2022, ne-am amintit că se aniversează 12 ani de la primul proiect european de educație și formare pe care Liceul Tehnologic Special „Beethoven”, Craiova l-a implementat.

Și, ce să vezi, dragă cititorule pasionat sau implicat în Erasmus+, ne prinde aniversarea cu un frumos grup de 25 tineri, speciali, în mobilitate europeană. Cipru, pământ antic, încărcat de istorie, cultură, de spiritul zeilor, dar mai ales de aura și frumusețea zeiței Afrodita; acesta a fost cadrul în care cei 25 de tineri au avut parte de experiența vieții lor în luna mai 2022.

Grupul complex (compus din tineri surzi, alții cu autism, alții cu însoțitor permanent) a fost constituit, după specificul studiilor ce le urmează, astfel: 15 elevi de postliceală, specializarea Pedagog de recuperare și 10 elevi de la școala profesională, domeniul Turism și Alimentație.

Și dacă vorbim de aniversare, nimic nu ne putea face mai mândri decât imaginea fantastică pe parcursul celor 5 săptămâni de mobilitate europeană. În retrospectivă, ne vine în minte cum elevii noștri lucrau cu copiii din Centrul pentru refugiați din Siria și Africa. Noi, echipa de profesori însoțitori, revedem zâmbetul și speranța de pe figura acestor copii (greu încercați în țările lor, fie de război, fie de neajunsuri) ca o consecință a clipelor petrecute cu elevii noștri și a activităților efectuate împreună.

Și dacă dăm frâu liber amintirilor, revedem șirul zilelor când pedagogii noștri de recuperare, surzi, lucrau la Centrul de testare COVID-19 al Spitalului Royal Artemis din Paphos, câte 6 ore pe zi, testând sute de persoane pe zi (adulți, bătrâni, copii) cu un control al procedurii și al siguranței de sine ce a depășit cu mult optimismul nostru. Având în minte poza cu ei echipați în uniforme medicale, revedem momentele de interacțiune cu copiii din oraș veniți la testare; atunci am înțeles cât de capabili sunt pentru că au dat dovadă de o empatie molipsitoare, ce oferea în fiecare clipă încredere, siguranță, calm, încântare, pasiune, optimism și curaj. A fost unul din momentele din cariera noastră când am simțit satisfacție profesională din belșug. Afirmăm răspicat: suntem fericiți că suntem profesorii acestor tineri deosebiți!

Da, orice tânăr poate fi capabil, iar Erasmus+ este întotdeauna motorul ce îi poate conduce în direcția atingerii potențialului lor maxim și a cooperării chiar și pe cei mai speciali tineri. Revedem imaginea Mariei și a lui Andrei, tineri cu însoțitor personal, în speța mamele lor, care într-o seară făceau tot efortul posibil, spre a-i servi la masă, în restaurant, pe turiști, cu cina, iar mamele lor plângeau de fericire, parcă uimite de descoperirea fabuloasă a propriilor copii după 20 de ani de viață.

Tot proiectul a fost o aniversare, una emoționantă, frumoasă, care ne dă curaj și speranță pentru viitor. Gândul care ne inundă este: ÎMPREUNĂ ÎN FIECARE ZI, pentru că Erasmus+ schimbă vieți și deschide minți!

Prof. Psihopedagog Ionuț Smarandache

Erasmus+ în învățământul școlar

Sub semnul Erasmus - Diferențele ne apropie

Fiecare întâmplare din viața noastră poate fi o bucuie, o experiență de învățare. La orice vârstă. Iar ca profesor, pot trăi în același timp bucuria mea, dar și a copiilor pe care îi am alături.

Sunt profesoară la o școală în care copiii sunt atipici. Elevii noștri simt altfel, aud altfel. Suntem o școală în care copiii au deficiențe de auz, dar și alte tipuri de deficiențe. Întâlnirile cu alți tineri din alte țări, tipici sau atipici, ne-au făcut pe toți să înțelegem, să simțim că granițele nu sunt făcute ca să ne despartă, că diferențele dintre noi ne apropie și ne fac mai frumoși, mai bogați.

În perioada 10 - 19 octombrie 2022, împreună cu zece elevi, am participat la activități de învățare în grup, în cadrul proiectului Erasmus+, alături de elevii din Școala DUCOR "Partenija Zografski" din Skopje, Republica Macedoniei de Nord.

Alături de elevii din Macedonia, elevii noștri au participat la workshop-uri cu diferite teme, unde au lucrat în echipe. Au confecționat trăistuțe, pe care apoi le-au imprimat cu inimioare în culorile steagurilor celor două țări, au imprimat tricouri și căni cu logoul școlilor și logoul acreditării, au învățat despre mâncărurile tradiționale, obiceiurile și tradițiile din Macedonia și le-au împărtășit elevilor de acolo despre tradițiile și obiceiurile noastre. Elevii și-au descoperit noi abilități și și-au dezvoltat noi competențe, despre bullying și cyber-bullying, comportamentele corespunzătoare în caz de incendiu, cutremur și inundații, despre protejarea mediului, despre cum să se comporte atunci când se prezintă la un interviu de angajare sau la locul de muncă, cum se elaborează un CV, despre responsabilitatea socială, etc.

Momente pline de dramatism din istoria Macedoniei, cunoștințele despre spiritualitatea acestei țări, frumusețea naturală sunt doar câteva aspecte are i-au fascinat pe copiii noștri.

Dar mai mult decât atât, au înțeles cât de importantă este comunicarea, cât de mult contează deschiderea, atitudinea pozitivă față de tot ce este nou, acceptarea diversității. Ca o dovadă a legăturii care s-a stabilit între copiii, tinerii care au beneficiat de această experiență, ca o dovadă a faptului că ne putem înțelege, că putem comunica autentic, chiar dacă aparținem unor națiuni diferite, chiar dacă avem limbi diferite, este un film realizat de elevii surzi din România împreună cu elevii surzi din Macedonia. Cu câtă bucurie au identificat asemănările și deosebirile dintre limbajul mimico-gestual din România și cel din Macedonia!

Materialul video de mai jos este mai mult decât un produs al unui proiect. Este Cu bucuria de a descoperi că putem fi în același timp și autorii, și personajele poveștii noastre!

Prof. Stoica Florica, Şcoala Profesională Specială pentru Deficienţi de Auz ,, Sfânta Maria”

Experiențe europene la HașdeEU

În urma obținerii unei Acreditări Erasmus+, elevii și profesorii Liceului Teoretic „Iulia Hasdeu” Lugoj s-au implicat în anul 2022 în mai multe mobilități în școli și instituții de formare din diverse țări din Uniunea Europeană.

Mobilitățile din cadrul acestei acreditări au început în primăvara anului 2022, când zece elevi de la liceul nostru au devenit, în perioada 2-6 mai, oaspeții colegilor lor de la EPL de l’Oise (Airion, Oise, Franța). Liceenii de la HasdEU au participat la diverse activități de învățare alături de colegii lor de la liceul partener din Airion pentru a-și dezvolta competențele de comunicare în limba franceză prin contactul cu vorbitorii nativi ai limbii lui Voltaire. Participanții au învățat despre civilizația franceză vizitând Parisul și un moment deosebit l-a reprezentat vizitarea casei în care a locuit, la Paris, Iulia Hasdeu.

Tot în luna mai 2022, doamnele profesoare Ivanciu-Stroia Gabriela-Elena și Ciociu Elena au participat la Praga la cursul Approaching Multicultural Issues and Mixed Ability Classes, curs susținut de Institutul ITC - International TEFL Certificate. În cadrul acestuia, profesoarele participante și-au dezvoltat abilitățile referitoare la lucrul cu clasele cu elevi proveniți din spații mixte din punct de vedere cultural, depășirea stereotipurilor, prejudecăților și discriminării, abordarea predării în clasele multiculturale, predarea pentru elevi cu stiluri de învățare diferite, teoria inteligențelor multiple ale lui Gardner, predarea în clase cu elevi cu nevoi speciale, dezvoltarea abilităților de comunicare eficientă, dezvoltarea conștientizării culturale prin jocuri, utilizarea TIC pentru creșterea conștientizării culturale.

Câteva luni mai târziu, în perioada 3-8 octombrie 2022, doamnele profesoare Ursulescu-Lungu Anda și Dinu Mirela au participat la Barcelona la cursul Happy Schools: Positive Education for Well-Being and Life-Skills Development, curs susținut de European Academy of Creativity. În cadrul acestui seminar, participanții și-au dezvoltat competențele de consiliere și orientare, au învățat cum să proiecteze programe care îmbină studiile academice cu dezvoltarea unei personalități puternice, au descoperit folosirea emoțiilor pozitive și importanța implicarii în activități interactive, precum și importanța stabilirii unor practici și relații semnificative între elevi și profesori.

La începutul lunii octombrie 2022, și elevii Liceului Teoretic „Iulia Hasdeu” Lugoj au beneficiat de activități de învățare alături de elevi din:

  • Italia (Instituto di Istruzione Superiore Vittorio Emanuele II - Ruffini din Genova)

Alături de colegii lor din peninsulă, elevii din România au învățat despre cultura și civilizația italiană, au făcut comparații despre sistemul de educație din România și sistemul de educație din Italia, au participat la activități civice și ecologice, au vizitat diverse obiective culturale și istorice din Genova. Participând la această mobilitate, elevii de la Hasdeu și-au dezvoltat competențele civice și și-au dezvoltat abilitățile de comunicare în limba engleză.

  • Spania (IES Frederica Montseny din Burjassot, Valencia)

Tinerii spaniolia s-au implicat în exerciții de intercunoaștere alături de elevii de la HasdEU, au învățat câteva cuvinte în limba română și i-au învățat pe elevii români câteva cuvinte în spaniolă. Totodată, ei au aflat informații despre istoria orașului Lugoj și istoria Hasdeului și au vizitat școala gazdă, luând parte la ore de limba franceză, italiană, fizică, biologie, educație fizică sau educație plastică. La final tinerii au avut parte de o excursie în două dintre cele mai frumoase cetăți din Transilvana: Alba-Iulia și Deva.

  • Franța (EPL de l’Oise, Airion, Oise)

Activitățile de învățare din cadrul acestei mobilități au avut un puternic caracter practic și au contribuit la dezvoltarea competențelor de comunicare în limba engleză și franceză a participanților. Elevii francezi au vizitat școala gazdă, au învățat câteva cuvinte în limba română și au participat la ore de istorie, engleză și geografie, alături de elevii de la HasdEU. De asemenea, elevii francezi au vizitat Timișoara și au participat la o excursie de o zi pe Cheile Nerei.

Activitățile de învățare prin cooperare cu parteneri europeni au continuat la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” în luna noiembrie 2022, atât în România, cât și în alte țări europene, unde i-am avut ca parteneri pe următorii:

  • Instituto di Istruzione Superiore Vittorio Emanuele II - Ruffini din Genova (Italia)
  • Rupprecht-Gymnasium din München (Germania)
  • IES Federica Montseny din Burjassot (Spania)
  • Istituto di Istruzione Superiore Merloni Miliani din Fabriano (Italia)

Ar mai fi foarte multe de spus despre aceste mobilități Erasmus+ din 2022, dar, pentru noi, cel mai important lucru a fost că am întâlnit oameni minunați, grijulii, implicați, buni. Peste tot ne-am simțit ca și cum ne-am reîntâlnit cu niște prieteni vechi, deși nu ne-am mai văzut niciodată. Partenerii noștri s-au implicat 100% și au făcut totul pentru ca noi să ne simțim bine. Și ne-am simțit extraordinar. În Franța, Italia, Spania, Germania, Cehia nu m-am simțit ca și cum am fi fost în țări străine, ci m-am simțit acasă, în țara noastră, în Europa.

În timpul acestor mobilități, elevii de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” Lugoj au fost preocupați să transmită colegilor spanioli, germani, belgieni, francezi și italieni informații despre istoria, cultura și civilizația românească.

Implicându-se în aceste proiect, elevii lugojeni au reușit să-și dezvolte abilitățile de comunicare în limba engleză și franceză, capacitatea de a lucra în grupuri diverse, competențele civice, precum și cunoștințele despre cultura și civilizația europeană. Profesorii care au participat la cursuri de perfecționare în cadrul acestei acreditări și-au îmbunătățit competențele de predare cu ajutorul unor metode interactive și abilitățile de consilere a elevilor.

Horațiu Suciu și Monica Suciu, Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” Lugoj

Acasă…în Europa…

Acreditarea Erasmus+ a Liceului “Voltaire” din craiova, una dintre marile reușite ale școlii noastre.

De aici ne începem povestea. Mai exact, când am auzit prima dată despre oportunitatea de a participa la o mobilitate dintr-un alt proiect Erasmus+ și am înțeles în ce constă, am fost foarte entuziasmate și ne-am depus imediat dosarul de candidatură. După o probă scrisă care să ateste că vorbim la un nivel avansat limba franceză și după un interviu unde am vorbit despre motivația noastră, despre cum credem că ne va ajuta în viitor această mobilitate și alte informații solicitate de comisia de selecție, după emoții, curiozitate, așteptare… am primit un rezultat pe măsură: am fost selectate! Beneficiile nu au întârziat să apară, dar despre acestea vă vom relata mai târziu.

Prin intermediul unui alt proiect, am avut posibilitatea să vorbim cu tineri din toate colțurile lumii, iar corespondentele noastre, două tinere din Franța cu care am stabilit relații strânse de-a lungul timpului prin intermediul comunicării scrise și care au ajuns să ne fie prietene, i-au spus doamnei profesor care urma sa ne coordoneze în calitate de mentor în perioada șederii noastre la Lycée Polyvalent Marie - Madeleine FOURCADE, Gardanne, în Franța că se oferă să ne fie gazde.

Pentru a elimina orice frică sau îndoială și pentru a ne pregăti pentru perioada ce avea să urmeze, pe lângă pregătirea lingvistică și culturală de care am beneficiat în școală, am mers într-o vizită pregătitoare împreună cu doamna director a Liceului "Voltaire", Prof.Dr. Loredana-Dorina Popi. Astfel, am făcut cunoștință cu profesorii pe care urma să îi avem, cu viitoarele noastre clase și, de asemenea, am putut să cunoaștem și să ne apropiem deja de familiile care ne-au găzduit și care ne-au ajutat să descoperim împrejurimile.

Această vizită pregătitoare a fost de un real folos, întrucât atunci când a fost momentul să plecăm singure știam deja cine și ce ne aștepta acolo, eram încrezătoare și nerăbdătoare să profităm din plin de șansa noastră. Am avut, totuși, puține emoții totuși, ce este perfect normal, însă acestea s-au risipit în momentul în care am pus pasul în aeroportul din Marseille. Am fost întâmpinate cu căldură de familiile gazdă, fețe cunoscute acum, care s-au asigurat că vom avea parte de cea mai frumoasă experiență.

Ele ne-au făcut să ne simțim incluse în colectivul școlar, am legat prietenii cu colegii de clasă, prietenii lor ne-au devenit și nouă prieteni, experiența școlară dobândind originalitate.

Noii noștri colegi au avut grijă să ne simțim mereu incluse în activitățile din clase, iar, în cazul în care aveam nevoie de ajutor, erau mereu pregătiți să ne sară în ajutor. Susținere și înțelegere am primit nu numai din partea elevilor, ci și a profesorilor, care au fost deschiși și răbdători cu noi, și tot timpul interesați de informațiile pe care le aveam de oferit despre România, despre cultura noastră, despre sistemul de învățământ, despre noi și familiile noastre. Când vine vorba de cursuri, toate au reprezentat un lucru nou, ceva nemaivăzut și incitant în același timp, deci nu putem spune că am avut preferate, deoarece fiecare venea cu farmecul ei, dezbaterile de la istorie-geografie și educație civică, limba și literatura franceză, discuțiile pe marginea operelor literare, ora de sport cu peretele de cățărat, ora de fizica cu experimentele și așa mai departe.

Pe lângă discuțiile de pe holurile sau din curtea școlii, cantina a constituit locul perfect pentru a povesti cum ziua respectivă decursese pentru fiecare, sau pentru a vorbi despre totul și nimic, o experiență într-adevăr inedită.

Părinții fetelor ne-au tratat ca fiind parte din familie, nu au făcut nicio diferență între noi și copiii lor. Atmosfera din casă, pe care într-o lună am ajuns să o considerăm acasă, a fost una exuberantă, plină de viață și culoare. Am avut parte de o experiență autentică, atât din punct de vedere culinar, cu mese cu specific franțuzesc, pregătite special pentru noi, cât și din punctul de vedere al călătoriilor. Ne-au arătat frumusețea Franței și ne-au dus în cele mai animate împrejurimi cunoscute de ei.

Toate aceasta le-am transmis colegilor noștri în România, fiecare experiență și trăire stârnindu-le astfel curiozitatea pentru a merge într-un proiect Erasmus. Am prezentat clipuri, PowerPoint-uri, am animat ateliere, am folosit fise pentru expresii, am împărtășit cu drag ce am învățat în speranța că le poate fi și lor de ajutor.

Este un pas care necesită curaj, însă….. merită din plin. Așteptările ne-au fost întrecute. Ne-am simțit incluse de toți cei din jur, de familie, de profesori și de colegi, astfel încât în luna petrecută acolo am ajuns să ne simțim ca în orașul nostru natal.

Sperăm ca împărtășirea experienței noastre să vină ca o încurajare pentru oricine se gândește să beneficieze de programul Erasmus+ și vrem să vă spunem că, înarmați cu entuziasm, cunoștințe și cu mintea deschisă, porțile Europei vă așteaptă.

Naomi Badea și Georgescu Bianca, eleve la Liceul “Voltaire” din Craiova

Ghid de resurse digitale cu tehnici, metode și bune practici de coaching

Coaching? Un termen care pentru unii este deja o practică, pentru alții, încă, o necunoscută.

Dacă în mod uzual termenul de coaching este asociat cu sportul sau cu mediul de business, prin proiectul Erasmus+ „Coaching for staff professional development in education (CoDe)” am încearcat o abordare inovativă – o extindere a practicilor sale către mediul educațional.

Am avut întrebări, am căutat răspunsuri și am ajuns să construim, în perioada 2019-2022, un parteneriat european cros-sectorial, alături de instituții europene: National Centre for Education – Letonia (coordonator), Riga Educational and Informative Methodological Center – Letonia, Masarykova Univerzita – Cehia, Centre for Advancement of Research and Development in Educational Technology Ltd – Cipru, Education and Teacher Training Agency – Croația, Learn Sheffield – Marea Britanie.

Scopul proiectului a fost să analizeze experiența și cele mai bune practici ale țărilor partenere în utilizarea coaching-ului ca instrument pentru gestionarea mai eficientă a schimbărilor și crearea unui mediu de susținere orientat spre creștere, precum și identificarea oportunităților pe care le oferă coaching-ul pentru dezvoltarea angajaților și colaborare.

Obiectivele specifice au fost atinse și vizau:

  • Studii referitoare la rolul coaching-ului în dezvoltarea profesională și personală a angajaților;
  • Colectarea de exemple de bune practici ce ilustrează implementarea cu succes a coaching-ului în organizații din diferite sectoare, promovând creșterea constantă a angajaților;
  • Colectarea și compilarea metodelelor și tehnicilor de coaching utilizate în educație și în mediul de afaceri din țările partenere.

Pe parcursul perioadei de desfășurare (2019-2022) au fost prevăzute vizite de studiu în țările partenere și ateliere locale, contribuții la realizarea produsului intelectual rezultat din proiect (Colecția Digitală de Resurse), crearea de noi conexiuni între școli și instituții specializate, pentru a realiza un schimb de practici relevante pentru comunitatea ieşeană, contribuind la o mai bună înțelegere și o mai bună cunoaștere a utilizării tehnicilor de coaching pentru îmbunătățirea performanțele școlare.

Prin produsul rezultat, colecția digitală de resurse cu studii de caz în coaching și exemple de bune practici din țările partenere, dorim să încurajăm școlile să utilizeze tehnici și elemente de coaching pentru gestionarea eficientă a schimbărilor, colaborarea, înțelegerea reciprocă, identificarea problemelor, luarea deciziilor, reducerea sindromului de burnout, dezvoltarea individuală și în echipă, precum și îmbunătățirea competenței socio-emoționale.

Din cuprinsul colecției, putem semnala secțiunea „Studii de caz”, în care se regăsesc prezentate: „Coaching-ul în activitatea directorului unei instituții de învățământ”, „Coaching pe baza autoevaluării și a evaluării”, „Consultarea unui profesor pentru a spori eficiența lecției”, „Planuri de dezvoltare pedagogică personală ca instrument utilizabil în mentorat și coaching”, „Psihologie Pozitivă & Modelul PERMA”, „Self-Coaching – Lucrul cu propria persoană”, „Consolidarea competențelor de ascultare”, respectiv secțiunea ”Metode și tehnici de coaching” cu prezentările: „Un model bazat pe competențe pentru coaching și mentorat”, „Ciclul bazat pe reflecție al lui Gibbs”, „Metoda Hamburger”, „Cum putem să îmbunătățim relațiile?”, „Modelul de feedback IDEA”, „Metafora”, „Modelul lui Pendleton”, „Coaching axat pe practică”, „Echipele de reflecție ale lui T. Andersen”, „Modelul de coaching SMART”, „Metoda întrebărilor”, „Modelul GROW”, „Tehnica de coaching Moonshot”, „Timp de gândire”, „Copacul lucru-viață”.

Prin proiectul recent încheiat, expunem activități și rezultate, dar, mai mult de atât, dorim să deschidem o pagină importantă în adoptarea coachingului în mediul educațional preuniversitar.

Educația adulților în Erasmus+

Copiii cu părinți plecați în străinătate - în atenția organizațiilor din 6 țări europene

No left behind children - An action plan for parental education of migrant parents este un proiect născut din dorința de a contribui la condițiile de viață și dezvoltare pentru copiii din familiile cu părinți plecați în străinătate. Șase organizații din țări diferite (Noi Re-Creăm-România, Previform- Portugalia, KMOP- Grecia, Synthesis-Cipru, Promimpresa-Italia, Inercia Digital-Spania) au cercetat contextele locale, regionale și naționale, pentru a identifica nevoi specifice ale copiilor ai căror părinți care au plecat într-o altă țară pentru oportunități profesionale mai bune.

Proiectul a început în noiembrie 2020 și se încheie în noiembrie 2022 și a avut ca obiective dezvoltarea de competențe pentru educatorii parentali (care lucrează cu părinții plecați în străinătate și cu copii acestora), precum și dezvoltarea abilității părinților care se află în acest context special, abilități care țin de comunicare și de păstrarea unei bune relații cu copiii, în ciuda distanței.

Am început prin a organiza focus grupuri cu educatorii parentali din fiecare țară (16 educatori parentali), acest prilej fiind unul favorabil strângerii de informații relevante, pentru dezvoltarea unor instrumente utile deopotrivă pentru acești profesioniști, cât și pentru părinți și pentru copii. Pornind de la aceste focus grupuri, am stabilit 15 teme care au fost transpuse în materiale video, însoțite de activități ce pot fi derulate sub coordonarea educatorilor parentali, dar și de către părinți în mod individual.

De asemenea, împreună cu experții implicați în proiect am realizat studii despre modul în care problema copiilor rămași acasă este tratată din perspectivă instituțională și a acțiunii societății civile, în fiecare dintre țări. Aceste materiale, alături de o serie de articole care prezintă anumite probleme specifice ale relației părinți-copii, sunt informații valoroase care pot fi utilizate de educatorii parentali pentru a comunica cu părinții și copiii, pentru a-i sprijini în menținerea unei relații sănătoase, chiar și atunci când intervine distanța.

Am reușit de-a lungul proiectului să realizăm și tutoriale cu activități simple ce pot fi realizate de părinți împreună cu copiii, când aceștia sunt plecați din țară: activități fizice, jocuri, teme, etc. În completare, ultimul instrument al proiectului este o aplicație disponibilă pentru Android (aplicația Keep în Touch), prin care copiii și părinții devin parteneri în realizarea unor sarcini comune, pot să își împărtășească experiențele zilnice și pot simți că nu sunt atât de departe unii de ceilalți.

Toate aceste instrumente au fost prezentate, discutate și pilotate în cadrul unei activități de învățare pentru 24 de educatorii parentali, care s-a desfășurat în Timișoara, în iulie 2022. În cadrul acestui training, experții din cele 6 țări au luat parte la un schimb util de informații și practici pe care le vor implementa în activitatea desfășurată de fiecare dintre ei, în țările de origine.

În concluzie, ne dorim ca proiectul nostru să producă o reală diferență în practica de lucru pentru educatorii implicați în proiect, dar să reprezinte și o sursă de informare și activități utile pentru părinți și copii (din cele 6 țări, dar și din Europa, prin traducerea în engleză a tuturor materialelor).

WISE (Rolul întreprinderilor sociale de inserție) pentru perfecţionarea competențelor digitale

WISE (Rolul întreprinderilor sociale de inserție) pentru perfecţionarea competențelor digitale este un program de doi ani, dezvoltat în cadrul programului Erasmus+, care urmăreşte să creeze şi să ofere materiale de învăţare pentru perfecţionarea şomerilor de lungă durată slab calificaţi, în cadrul programelor de inserție socio-profesională.

Totodată, proiectul și-a propus să consolideze competențele pedagogice ale profesioniștilor care lucrează direct cu participanții la programele de inserție socio-profesională, oferindu-le un ghid de job coaching.

Pentru atingerea acestor obiective ambițioase, Asociația Ateliere Fara Frontiere în parteneriat cu Fundació Formació i Treball (Regiunea Catalunia, Spania), Brigades Nature (Franța), Rețeaua Europeană a Întreprinderilor de Integrare Socială - ENSIE (Sediu – Belgia) și RISE, România Rețeaua Română a Întreprinderilor Sociale de Inserție (România), au făcut echipă de lucru comună, au făcut schimb de cunoștințe și experiență și au conlucrat pentru elaborarea acestor materiale.

Parteneriatul strategic al celor 5 membri de proiect a dus la obținerea de rezultate concrete, precum: producerea de materiale de e-learning pentru alfabetizare, abilități de calcul numeric și dezvoltarea competențelor digitale de bază ale adulților defavorizați, un ghid pentru formarea pedagogilor/ liderilor de echipă/ consilierilor din întreprinderile sociale de inserție, un material de prezentare a rolului întreprinderilor sociale de inserție în Europa și un Observator online al politicilor de integrare în muncă, materiale de învățare, studii de caz din țările participante, materiale disponibile oricărei organizații care dorește să se angajeze în aceste activități la locul de muncă strategii educaționale, organizații de servicii sociale de politici și practici în țările participante.

Toate produsele intelectuale dezvoltate în cadrul proiectului sunt în format digital astfel încât să poată depăși barierele geografice și temporale dar și pentru a promova modalități de învățare moderne și prietenoase cu mediul înconjurător. Materialele pot fi accesate liber și descărcate de mai jos.

Grupul online Educația Adulților Erasmus+

Grupul online Educația Adulților Erasmus+, inițiat pe platforma Facebook, este dedicat celor care sunt implicați în activități de educația adulților în România, beneficiari ai programului Erasmus+ sau interesați de oportunitățile oferite de acesta.

Scopul grupului este de a crea o comunitate virtuală în care profesioniștii din domeniu să se conecteze, să își împărtășească informații despre proiectele pe care le derulează sau le-au derulat, să intre în dialog, să creeze sinergii si să afle despre evenimentele și măsurile de sprijin pe care Agenția Națională (ANPCDEFP - instituția care administrează în România programul Erasmus+) le oferă. Echipa Agenției se implică de asemenea în mod direct în moderarea acestei comunități.

Corpul European de Solidaritate

Ce este și care sunt oportunitățile oferite

Tinerii și organizațiile pot participa la proiecte finanțate prin Corpul European de Solidaritate prin care pot să învețe, să se dezvolte și să vină în sprijinul comunităților din care provin. Printre avantaje:

  • organizațiile pot deveni o resursă importantă pentru comunitate dacă dezvoltă proiecte de solidaritate
  • tinerii își pot ajuta organizația să se dezvolte și să răspundă mai bine nevoilor comunității
  • participanții își pot dezvolta competențe personale și profesionale

Cursurile organizate prin Corpul European de Solidaritate sunt gratuite. Consultă calendarul acestora sau vezi direct mai multe detalii mai jos.

A fost publicat Ghidul Programului Corpul European de Solidaritate 2023

Formator - modelator

Reţeaua de formatori a ANPCDEFP există din 2007 când, în cadrul programului Tineret în Acţiune, se concentra pe cursuri de scriere și management de proiect, promovarea metodelor şi instrumentelor de educaţie nonformală, managementul voluntarilor, constituirea de ONG-uri, precum și pe alte tipuri de cursuri tematice. În perioada 2014-2019, formatorii au organizat cursuri de scriere proiecte, designul activităţilor de învăţare, dezvoltare organizaţională şi diseminarea şi exploatarea rezultatelor obţinute în proiecte pentru programul Erasmus+.

Din 2007 până în prezent, reţeaua a asigurat şi cursurile specifice formării voluntarilor în cadrul Serviciului European de Voluntariat, respectiv din 2018, Corpului European de Solidaritate. O parte dintre formatorii Erasmus+ sunt implicaţi în cursuri internaţionale de formare organizate prin reţeaua SALTO a Comisiei Europene.

PRIORITAR: INCLUDERE, DIVERSITATE ȘI SUSTENABILITATE

10+ despre Includere și Diversitate

Anca Irimia este membru în echipa Corpul European de Solidaritate și în grupul intern de includere din Agenția Națională. Are licența în Studii Europene și masterul în Cultură și politici în context european și internațional. A fost studentă Erasmus, dar și beneficiara unei burse Professional Fellowship Program în SUA. În prezent, derulează cercetarea doctorală “Politici europene de tineret adresate tinerilor NEETs. Studiu de caz: transferul politicilor europene de tineret adresate tinerilor NEETs în România.

Până să se alăture echipei AN, Anca a participat în mai multe proiecte naționale și internaționale de tineret și a urmat un curs ToT pentru tineri cu abilități mixte. Face voluntariat de ani de zile - în campanii No Hate Speech, pentru grupuri vulnerabile și persoane nevăzătoare.

1. Includere sau…?

Echitate, empatie, capacitatea de a te imagina în papucii celuilalt și de a include cu adevărat pe oricine indiferent de diferențe, diversitate, dizAbilitate.

2. Diversitate sau...?

Varietate, pluralitate, multiculturalitate.

3. Crezul tău, legat de Includere&Diversitate (I&D).

Cred că oamenii sunt așa de variați, unici și frumosi, fiecare în felul său are ceva special, abilități, atuu-ri, competențe, pe care ar trebui pus accentul. Totodată cred că este nevoie de depășirea prejudecăților, accesibilitate și de un mediu inclusiv pentru oricine, deoarece un mediu accesibil pentru persoane cu nevoi speciale este un mediu inclusiv și accesibil pentru orice persoană.

4. Un moment legat de I&D care te-a emoționat.

Într-un proiect Erasmus+ pentru mixed abilities groups am facilitat comunicarea dintre o fată nevăzătoare și un băiat surdo-mut. Ei voiau să danseze împreună, însă nu știau cum să comunice. Ceea ce am facilitat eu inițial, cu ajutorul unui interpet de limbajul semnelor, a dus la realizarea lor că pot comunica singuri cu ajutorul tehnologiei și a descrierii audio de pe telefon; astfel, în final, ea scria și el citea, el scria și ea asculta pe telefon și astfel au putut comunica independent , moment care m-a emoționat foarte tare.

5. Un proiect/O inițiativă care crezi că aduce o schimbare, legat de I&D.

Clubul de mobilitate urbană la care sunt voluntar și prin care organizăm cursuri de viață independentă pentru nevăzători în București. Motto-ul este Inclusive is AMAISing, iar prin acest proiect sunt organizate cursuri de utilizare a tehnologiilor assistive, de mers cu transportul în comun, cu bastonul alb, de patinat ș.a. pentru persoane cu deficiențe de vedere.

6. O provocare, atunci când vorbim despre I&D.

Depășirea prejudecăților și lipsa sau slaba accesibilitate fizică a mediului.

7. Ce te motivează să fii implicată pentru a sprijini I&D?

Am o verișoară nevăzătoare care cântă la pian. Asta m-a determinat să devin volulntar și să mă implic pe partea de I&D - din dorința de a face o lume mai bună și mai inclusivă pentru ea și pentru toți cei care au nevoie, cât și pentru noi toți.

8. O inițiativă legată de I&D pe care o vezi ca fiind necesară.

Creșterea gradului de conștientizare asupra discriminării și lipsei de medii inclusive și a accesibilității atunci când sesizăm nereguli, astfel încât să nu fim impasibili.

9. Un om care te inspiră / Un model, conectat cu I&D și de ce?

Alexandru Cucu - programator nevăzător, utilizator de tehnologii asistive, implicat în proiecte de viață independentă, un om foarte activ, care merge pe role, pe patine, face cursuri de bachata, acordă interviuri și militează pentru o viață independentă și îi inspiră pe altii prin cursurile pe care le ține.

10. Ce crezi că aduc E+/ESC relevant pentru I&D?

Prioritatea transversală a programelor axată pe Inclusion and Diversity reprezintă o componentă foarte importantă și cred că programele E+ și ESC, prin faptul că finanțează proiecte pe I&D, sunt relevante atât la nivel național, cât și în ceea ce privește dimensiunea europeană. Schimbările cele mai relevante le aduc în viața beneficiarilor, care atunci când vin la întâlniri de valorizare sau reuniuni cuprind esența muncii de ambele părți, atât a Agenției Naționale, cât și a organizațiilor. Ceea ce mi-a rămas în inimă și în minte a fost că, punând accentul pe I&D beneficiarii s-au simțit la valorizare ca într-o familie în care primești idei, susținere și puterea de a merge mai departe, în ciuda provocărilor.

10+1. Un răspuns la o întrebare pe care nu am adresat-o.

Pentru că anul următor va fi Anul European al competențelor, propun să punem accentul pe abilitățile și competențele fiecăruia, să susținem îmbunătățirea competențelor acolo unde e posibil și să schimbăm ce putem schimba, să înțelegem ce nu putem schimba și să avem înțelepciunea să facem diferența dintre cele două. La un moment dat, cineva cu deficiențe locomotorii mi-a spus că “Orice om care a spus măcar o dată în viață nu pot are o dizabilitate, însă important e să ne axăm pe abilitate, pe includere, diversitate, accesibilitate și nu pe dizAbilitate, iar pașii pe care îi facem să fie într-o direcție constructivă.

Despre sustenabilitate și schimbări climatice

Noul program Erasmus+ sprijină Pactul verde european (European Green Deal) și Politicile Uniunii Europene în domeniul climei. În conformitate cu prevederile acestui acord european, programul va oferi stimulente financiare participanților care utilizează moduri de transport durabile. De asemenea, va investi în proiecte care promovează conștientizarea problemelor de mediu și vor facilita schimburile legate de atenuarea crizei climatice.

sau

Niciun gest nu este prea mic, nicio contribuție nu este lipsită de importanță! Ce mai poți face:

Serviciul de informare Eurodesk facilitează gratuit accesul la oportunități de implicare la nivel european pentru tineri și pentru cei care lucrează cu tinerii în 37 de țări europene, cu sprijinul a peste 1.600 de multiplicatori de informații la nivel local. 

Eurodesk România și campania Time To Move 2022

Cea de-a noua ediție a campaniei emblematice Eurodesk “Time To Move” s-a desfășurat anul acesta sub sloganul “Încearcă Europa” și a cuprins o serie de evenimente online și fizice din toată Europa, care au avut loc în lunile septembrie, octombrie și noiembrie.

18 multiplicatori din rețeaua Eurodesk România au organizat 91 de evenimente de informare în 18 județe din țară, aducând laolaltă sute de tineri curioși, dornici să afle mai multe despre ce oportunități există pentru ei la nivel european.

Rezultatele obținute poziționează România pe Locul 4 la nivel european în ceea ce privește numărul de evenimente organizate în cadrul campaniei.

Suntem mai mult decât bucuroși de această recunoaștere a mobilizării Eurodesk România și suntem absolut convinși că în spatele acestui succes stă echipa de multiplicatori dedicați, motivați și pasionați. Dorim pe această cale să îi felicităm și abia așteptăm să ne continuăm împreună misiunea de a informa tinerii despre oportunități europene și în anul 2023!

Vă invităm să urmăriți materialul video de mai jos pentru mai multe detalii despre rezultatele campaniei.

Ghidul privind participarea tinerilor la serviciile de informare a tinerilor

Eurodesk și Eryica - Agenția Europeană de Informare și Consiliere pentru Tineret au publicat săptămâna trecută Ghidul privind participarea tinerilor la serviciile de informare a tinerilor.

Participarea tinerilor este esențială pentru o informare de calitate a tinerilor. Aceasta sprijină drepturile omului pentru tineri, contribuie la viața democratică și reprezintă o modalitate neprețuită de îmbunătățire a activității serviciilor de informare pentru tineret.

Ghidul oferă orientări cu privire la diferitele modele și formate pentru a asigura participarea semnificativă a tinerilor: crearea de conținut, informarea de la egal la egal, coordonarea serviciilor și evaluarea, aprecierea și feedback-ul, precum și bune practici din ambele rețele.

EUteens4Green

Apelul pentru propuneri lansat în cadrul proiectului "EUTeens4Green - O nouă generație de tineri ambasadori pentru o tranziție justă și favorabilă incluziunii", oferă sprijin financiar de până la 10.000 EUR tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani (persoane fizice, grupuri de tineri sau asociații de tineri) care doresc să desfășoare acțiuni în comunitatea lor pentru a crește participarea persoanelor afectate de trecerea la o economie verde într-una dintre regiunile UE de tranziție justă.

Lista de activități include (dar nu este limitată la):

  • Activități de sensibilizare/comunicare
  • Acțiuni de consolidare a capacităților (educație, formare, mentorat, evenimente)
  • Activități de campanie și advocacy
  • Procese participative menite să implice diferite grupuri de persoane
  • Soluții inovatoare sau proiecte-pilot pentru testarea soluțiilor inovatoare
  • Schimb de bune practici
  • Cercetare

Printre subiecte se numără (dar nu se limitează la):

  • Formarea/ promovarea cunoștințelor climatice
  • Promovarea zonelor urbane durabile
  • Promovarea obiceiurilor și a modelelor de consum durabile
  • Bunăstare și stiluri de viață sănătoase
  • Acțiuni de combatere a poluării și a amprentei de carbon
  • Agricultură durabilă, obiceiuri alimentare și alimente de sezon
  • Proiecte intergeneraționale (sau acțiuni de promovare a legăturilor între generații)
  • Curățenie, grădinărit urban
  • Mobilitate ecologică

Termenul limită pentru depunerea aplicațiilor este 9 ianuarie 2023.

Tourists (not) by choice

Iryna și băiețelul ei, Danił, au fost forțați în această primăvară să își lase în urmă orașul natal, pentru a fugi din calea conflictului din Ucraina. Cei doi s-au stabilit în Żelechów, un mic orășel de pe lângă Varșovia și fac acum parte din cele aproape 8 milioane de refugiați ucrainieni care au venit în Europa.

Vă invităm să citiți o povestea reală, plină de emoție, despre reziliență și despre puterea de a merge mai departe într-un nou articol, pregătit de Kacper Król pe Portalul European pentru Tineret.

Articolul face parte din inițiativa Pool of Young European Journalists, ce conține o colecție de articole, interviuri, podcasturi și alte tipuri de materiale pregătite de către tineri jurnaliști europeni, pe subiecte importante pentru tinerii din Europa, în contextul Anului European al Tineretului.

Multilingv. Multicultural

Secțiune dedicată promovării educației lingvistice și interculturalității, în toate formele lor, și comunității celor cărora au primit sau își doresc să primească Certificatul lingvistic european (European Language Label)

Certificatul Lingvistic European pentru proiecte inovatoare în domeniile predării și învățării limbilor străine

Începând cu anul 2023, Certificatul lingvistic european se va acorda numai proiectelor finanțate prin Programul Erasmus+. Prioritățile 2022 - 2023, pe baza cărora se vor evalua candidaturile de anul viitor, sunt:

Prioritatea 1

Sprijinirea includerii în școli, instituții de educație și formare profesională, instituții de învățământ superior și organizații de educație a adulților a migranților și refugiaților nou-sosiți, prin promovarea unor

  1. Măsuri menite să sprijine copiii refugiați și
  2. Dezvoltarea dimensiunii incluzive a instituțiilor de învățământ, prin:
  • abordări pedagogice care au în vedere identitățile culturale și sociale ale elevilor și studenților migranți și le apreciază ca fiind avantaje de necontestat;
  • promovarea multilingvismului și a „conștientizării lingvistice” – prin aprecierea ca binevenite alături de limba de școlarizare a tuturor limbilor vorbite de elevi, părinți și de alte părți interesate din școli și comunități → obținerea unor rezultate academice mai bune, consolidarea unui sentiment de apartenență și a stării de bine în școală;
  • păstrarea unui dialog deschis cu toți actorii și cu întreaga comunitate școlară, cu implicarea părinților și a altor părți interesate.
Prioritatea a 2-a

Dezvoltarea profesională a cadrelor didactice pentru a aborda incluziunea și dialogul intercultural, în special în ceea ce privește o diversitate lingvistică crescută în clasă, prin

  • practici care contribuie la abordarea diversității crescute în școli;
  • inițiative și pedagogii care să contribuie la îmbunătățirea competențelor și a expertizei cadrelor didactice și a personalului educațional, în general, pentru a preda în contexte multilingve, multiculturale.

Un raport Eurydice din 2019 intitulat „Integrarea elevilor din mediile migranților în școli în Europa” constată că astfel de practici:

  • ajutați elevii migranți să învețe mai ușor limba de predare
  • le oferă șansa de a-și reconstitui identitatea de sine într-un mod pozitiv, deoarece limba (limbile) și cultura (culturile) lor sunt apreciate, alături de cele ale țării gazdă.
Prioritatea a 3-a

Proiecte care abordează minoritățile și limbile regionale ca mijloc de promovare a echității, a coeziunii sociale și a cetățeniei active

  • Incluziunea și respectul pentru bogata diversitate culturală a Europei reprezintă una dintre prioritățile și obiectivele Comisiei Europene. Patrimoniul cultural al Europei ar trebui protejat și consolidat.
  • Recomandarea Consiliului privind o abordare cuprinzătoare a predării și învățării limbilor străine se referă la practicile existente în regiunile bilingve și multilingve, în care limbile „de origine”, limbile regionale sau minoritare sunt predate împreună cu alte limbi de școlarizare. Multe abordări pedagogice interesante pot fi găsite în astfel de regiuni din Europa.
  • Proiectele cărora li se poate atribui Certificatul lingvistic european ar trebui să ilustreze astfel de practici și să vizeze în special promovarea echității, a coeziunii sociale și a cetățeniei active.
Prioritatea a 4-a

Învățarea limbilor străine pentru a veni în sprijinul dezvoltării personale a cursanților adulți, prin dezvoltarea, transferul și implementarea unor:

  • metode și tehnici de predare a limbilor străine care pot permite lucrul cu cursanții adulți cu mai puține oportunități, în special cu un nivel scăzut de calificare;
  • învățarea limbilor străine prin mentorat, auto-dezvoltare, sarcini din viața reală care încurajează cursanții adulți să se confrunte cu mai multe provocări și complexități și să-și consolideze încrederea;
  • practici care permit creșterea mobilității profesorilor de limbi străine și a educatorilor care lucrează cu cursanții adulți cu mai puține oportunități;
  • rețele ale instituțiilor care oferă servicii de dezvoltare a competențelor lingvistice.

Webinare organizate de EAQUALS și ECML dedicate educației lingvistice și multilingvismului

EAQUALS (The Evaluation and Acreditation of Quality Language Services - Asociația pentru evaluarea și acreditarea serviciilor lingvistice de calitate) a fost fondată în 1991 și este o asociație non-profit înregistrată în Anglia și Țara Galilor. Webinarele și resursele acoperă o serie de teme relevante pentru profesori, formatori de profesori, manageri academici și directori de studii și furnizează studii de caz privind trecerea la livrarea online a cursurilor.

ECML (The European Centre for Modern Languages of the Council of Europe - Centrul European pentru Limbi Moderne al Consiliului Europei) promovează excelența în educația lingvistică având ca obiectiv strategic susținerea statelor membre în implementarea unor politici eficiente de predare/învățare a limbilor străine prin:

  • susținerea învățării și predării tuturor limbilor străine;
  • promovarea dialogului și a schimbului între profesioniștii activi în domeniul educației lingvistice;
  • instruirea multiplicatorilor;
  • sprijinirea rețelelor prin organizarea și finanțarea unor programe și proiecte de cercetare.

EURYDICE

Rețeaua Eurydice își propune să faciliteze cooperarea europeană în domeniul educației. Publicațiile realizate în cadrul rețelei reprezintă o foarte bună sursă de documentare – prin furnizarea de informații clare, concise, actualizate și bine documentate. Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit.

Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit și sunt disponibile prin accesarea următoarelor link-uri:

The structure of the European education systems 2022/23: schematic diagrams

Raportul furnizează informații referitoare la structura învățământului de masă din țările europene (de la educația timpurie până la nivelul învățământului superior) pentru anul școlar și academic 2022/23. Publicația conține diagrame schematice naționale, însoțite de un ghid explicativ și hărți care prezintă principalele modele de organizare ale învățământului preșcolar și obligatoriu. Informațiile sunt disponibile pentru 39 de sisteme de educație din Europa, care acoperă 37 de țări participante la programul UE, Erasmus +.

Publicația este redactată în limba engleză. Rapoarte mai vechi, aferente tematicii, sunt traduse în limba română.

Compulsory education in Europe - 2022/23

Publicația prezintă durata învățământului obligatoriu în Europa în anul școlar 2022/2023, cu menționarea vârstelor (de începere și de finalizare a învățământului obligatoriu). Informațiile sunt disponibile pentru 39 de sisteme de educație din Europa, și au în vedere cele 37 de țări participante la programul UE, Erasmus +.

Publicația este redactată în limba engleză. Rapoarte mai vechi, aferente tematicii, sunt traduse în limba română.

Teachers' and School Heads' Salaries and Allowances in Europe – 2020/21

Prezentul raport compară diferitele caracteristici ale salariilor cadrelor didactice și ale directorilor de școli din învățământul preuniversitar (de la învățământul preprimar până la învățământul secundar superior) și oferă de asemenea, date naționale comparabile privind remunerarea acestor categorii profesionale.

Raportul include fișe de date naționale, cu informații detaliate despre salariile, indemnizațiile și alte plăți suplimentare pe care le primesc profesorii și directorii de școli. Datele au fost colectate în comun de Eurydice și rețelele OCDE / NESLI.

Publicația este redactată în limba engleză. Rapoartele mai vechi, aferente tematicii, sunt traduse în limba română.

Vă recomandăm:

Despre educația „altfel“ cu Teach for Romania la Academia Europa FM

Trei ...pe lună:

MEDIA SPACE

Programe europene, proiecte, studii, inițiative, priorități, strategii. Toate au în spate povești, întâmplări, experiențe, emoții. Toate vin cu perspective și conduc spre învățare.

Ne dorim ca, alături de actori din media, să ducem această învățare cât mai aproape de toți cei interesați de ea, de cei dornici de implicare și transformare.

Fie că ajungem către public alături de parteneri media care ne împărtășesc viziunea, fie că poveștile ajung să fie spuse, scrise, ilustrate ca urmare a preocupărilor media, faptul că există acest spațiu media alocat educației e un plus.

Ne dorim să acordăm, la rândul nostru, spațiu în ANews pentru partenerii noștri - Radio România Cultural și Tribuna Învățământului, dar și pentru alte apariții media dedicate învățării care pot inspira și motiva.

Erasmus35 – o călătorie începută în urmă cu 35 de ani
eTwinning – o întreagă lume virtuală a învățării
“Be Europe”- “Fii Europa”! – podcasturi despre avantajele învățării prin Erasmus+
Săptămâna europeană a competențelor profesionale
Cadre didactice de la Școala Gimnazială Ipotești, într-o experiență de mobilitate ERASMUS în Spania
Ea e profa pe care o îndrăgește orice licean! Carmen Răileanu: „Cel mai important pentru un tânăr este să știe bine o meserie”

ANews este publicația lunară a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Dacă sunteți implicați în proiecte din domeniile educației, formării profesionale sau tineretului și doriți să publicați articole despre acestea în revistă, dacă aveți recomandări sau dacă doriți doar să ne scrieți, folosiți adresa ileana.racoviceanu@anpcdefp.ro. Avem rugămintea ca materialele pe care le trimiteți să întrunească următoarele cerințe tehnice pentru publicare: o pagină A4, text scris cu diacritice, stil jurnalistic care să evidențieze în primul rând experiența de învățare, continuare (follow-up) și impact asupra activităților profesionale și/sau personale. Fotografiile care însoțesc textul vor fi de minim 300 dpi, atașate separat în email, nu inserate în documentul Word. Fotografiile vor reprezenta imagini de la activitățile de învățare/formare și nu se vor monta în colaje sau alte formate.

Toate informațiile din articolele despre proiectele finanțate cu sprijinul Comisiei Europene reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Agenția și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare neadecvată a acestora.

Created By
Agenția Erasmus+
Appreciate

Credits:

Created with images by Irina Schmidt - "Happy children having fun with snow in winter" • kovop58 - "Support for Ukraine. Embrace icon, arms hugging, War in Ukraine, attack from Russia. Papercut, hands hug linear vector logo template. Care, love and charity symbol, hand drawn vector illustration" • Angelov - "Fir Tree decorated with christmas balls on rustic wood and sparkles light backgorund" • veranoverde - "Typewriter with the inscription 2023 To do list, fir branches, gift boxes and gingerbread house" • mangostock - "volunteer group raising hands" • Andrii Zastrozhnov - "Pencil - direction indicator - choice of old or new way. Progress and new opportunities, motivation and evolution." • DragonImages - "Forming star shape" • KevinSchmid - "norway reflection travel" • luckybusiness - "students studying on university campus." • The KonG - "Learning online, E-learning, Business studying concept. Laptop and glowing light bulb digital line on table for self learning idea from home" • Vasyl - "Children at school" • Hero Images/Hero Images - "Business colleagues in training class" • Rawpixel.com - "Rearview of diverse people hugging each other" • REDPIXEL - "Teamwork, network and community concept." • chrupka - "priority word made with colorful felt letters" • artrachen - "Growth Trees concept Coffee bean seedlings nature background Beautiful green" • AnnaDemy - "Sexy slim fit brunette woman in sport casual outfit in a skate park. Active leisure on a longboard" • xixinxing - "Teenage friends spending time together" • Prostock-studio - "Collage of diversed people expressing positive emotions" • Jakub Krechowicz - "Colorful painted group of people figures" • Prostock-studio - "Cropped of asian woman foreign language teacher using laptop" • zimmytws - "education key" • MarekPhotoDesign.com - "motivation word in metal type" • Anna - "Three Christmas trees on table with bokeh lights." • geralt - "social media icon people"