Loading

Schoolnieuws nummer 10 II 14 januari 2022

Van de directie

We willen deze nieuwsbrief natuurlijk beginnen met de beste wensen voor 2022. We hopen dat het een jaar mag zijn waar gezondheid, saamhorigheid en positieve ontwikkelingen de boventoon mag voeren. Wij zijn natuurlijk ontzettend blij dat de scholen weer open konden. Voor ons is een bijzondere periode aangebroken. De verbouwing is voortvarend van start gegaan en het is gaaf om toe te werken en te leven naar een prachtig, opgeknapte en frisse school. De komende periode is het even behelpen, verschillende groepen zitten tijdelijk in een andere ruimte, maar gelukkig wennen kinderen snel aan de nieuwe situatie en gaan ze er makkelijk mee om. Wij houden u natuurlijk op de hoogte van de ontwikkelingen.

In verband met de coronamaatregelen en de verbouwing kunnen we op dit moment helaas geen uitgebreid Open Huis organiseren. Wel willen we ouders die op zoek zijn naar een school voor hun kind(eren) gelegenheid bieden om kennis te komen maken. We plannen graag een afspraak in voor een rondleiding en persoonlijk gesprek, waarbij we rekening houden met de huidige coronamaatregelen.

Kent u ouders die op zoek zijn naar een school voor hun kind(eren)? We stellen het enorm op prijs wanneer u hen wilt wijzen op de mogelijkheid om kennis te maken, een rondleiding en een gesprek in te plannen. Ook kunt u hen wijzen op de website van de school, waar al veel informatie over de school te vinden is. Nu wij zelf niet zomaar een Open Huis kunnen organiseren, is het extra belangrijk dat we via uw netwerk met nieuwe gezinnen in contact komen.

Denkt u er ook aan om uw zoon of dochter aan te melden voor school, mocht u dat nog niet gedaan hebben?

Corona

Op school merken wij helaas dat het coronavirus ons nog lang niet losgelaten heeft. Er zitten nog verschillende kinderen thuis, omdat zij besmet zijn of in quarantaine moeten vanwege een besmette huisgenoot. We weten natuurlijk dat het aantal besmettingen, ook binnen de school, zomaar weer zou kunnen oplopen, maar we hopen natuurlijk dat het allemaal meevalt. Door ons te houden aan de geldende maatregelen proberen we natuurlijk besmettingen te voorkomen. Wanneer er een besmetting plaatsvindt binnen de groep van uw zoon of dochter, wordt u daar via Parro over geïnformeerd. We vragen u dan extra alert te zijn op klachten en uw kind bij twijfel te (laten) testen.

Verbouwing De Schaapskooi

Deze week is fase 1 van de verbouwing van start gegaan. In fase 1 wordt het achterste deel van de school aangepakt, het gedeelte waar groep 3 t/m groep 6 zat. De sloophamer wordt er deze week flink ingezet, wat wel te zien is op de foto's. Ook is er al een start gemaakt met het plaatsen van de eerste ventilatie units.

In deze eerste fase van de verbouwing staat onder andere het volgende te gebeuren:

  • Alle lokalen worden voorzien van een nieuw ventilatiesysteem, passend bij de aangescherpte eisen voor schoolgebouwen.
  • Alle lokalen worden opgeknapt, nieuwe vloeren, nieuwe plafonds en ook komt er led-verlichting.
  • In dit achterste gedeelte van de school krijgen 2 lokalen het karakter van een leerplein.
  • De 2 "kantoor ruimtes" achter in de school, beter bekend als de ruimte van de onderwijsassistent en schoolarts/RID worden geheel verwijderd. Zo ontstaat er veel ruimte, openheid en licht in dat gedeelte van de school. Hier komt de schoolbibliotheek.
  • Er wordt een ruime doorgang gemaakt in de achterwand van het speellokaal. Na de verbouwing heeft het speellokaal een open karakter en zorgt voor verbinding tussen het achterste en voorste gedeelte van de school. Het speellokaal wordt na de verbouwing nog steeds als speellokaal ingezet voor kleuters en peuters, maar zal ook gebruikt worden voor bewegend leren en thematisch of projectmatig werken.
  • Ook de gangen worden geheel voorzien van een nieuwe vloer en systeemplafond. Waar we nu gewend zijn om een wat donkere gang in te lopen, zal er straks veel meer ruimte, openheid en licht zijn. Een frisse uitstraling!

Van rapport naar portfolio!?

Geen schoolrapport meer, maar een portfolio? We kunnen ons goed voorstellen dat deze mededeling wat vragen oproept. We hebben een bewuste keuze gemaakt om een overstap te maken van een schoolrapport, waarin het vooral om cijfers en beoordelingen gaat door de leerkracht, naar het samenstellen van een portfolio waarin het meer gaat om de groei en ontwikkeling van elk kind in beeld te brengen en waarbij niet alleen de leerkracht zijn of haar beoordeling geeft, maar ook de inbreng van elk kind een plaats krijgt.

De keuze voor de overstap naar het werken met een portfolio heeft met een aantal zaken te maken. In bovenstaande video leggen we uit waarom we deze keuze gemaakt hebben, maar we zetten de belangrijkste redenen ook hieronder op een rij:

  • Een portfolio past beter binnen het onderwijs en de visie van de school. We willen op het nieuwe portfolio niet alleen aandacht besteden aan het geven van cijfers en beoordelingen voor vakken als rekenen, taal en lezen, maar willen ook graag inzicht geven in andere belangrijke groei en ontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan samenwerken, samen spelen en elkaar helpen.
  • Een portfolio past beter bij de onderwijskundige keuzes die we gemaakt hebben. We zijn thematisch gaan werken bij zaakvakken zoals geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Bij een thema geven we niet altijd cijfers, maar leren we kinderen om bijvoorbeel hun werk te presenteren op verschillende manieren. Ook zijn we gaan werken met Gynzy, bijvoorbeeld bij rekenen en spelling. Gynzy volgt de kinderen en werkt adaptief. De moeilijkheid van de opdrachten wordt aangepast aan het niveau van het kind, waardoor elke kind zoveel mogelijk op eigen niveau werkt en de kinderen niet allemaal standaardtaken en opdrachten krijgen.
  • We gaan op een andere manier om met toetsen binnen de school. Waar we voorheen veelal een hele klas dezelfde toets lieten maken om cijfers te krijgen, vinden we het nu veel belangrijker om het niveau van elk kind in beeld te hebben. We geven nog steeds toetsen en testjes, maar die zijn vooral bedoeld om te weten waar de kinderen staan en om daar in de lessen rekening mee te houden. Het is ons niet meer te doen om het krijgen van cijfers.

De dagelijkse werkwijze in ons onderwijs is dus in de loop van de jaren steeds aangepast. We vinden het belangrijk om de groei en ontwikkeling van elk kind centraal te stellen in plaats van het kind vergelijken met "het gemiddelde". Toch willen we natuurlijk wel goed monitoren wat het niveau van elk kind is. Dat blijven we onder andere doen door het gebruik van de Cito toetsen. Kinderen krijgen 2x per jaar een Citotoets van de belangrijkste vakken, die toetsen blijven we afnemen en de scores krijgen ook in het nieuwe portfolio een plaats.

Ontruimingsoefening

Vrijdag 14 januari hebben we een ontruimingsoefening gedaan. Het is natuurlijk belangrijk dat kinderen en personeel weten wat er van hen verwacht wordt als er ontruimd moet worden. Nu we met de verbouwing bezig zijn, zullen we af en toe een extra oefening doen. Dat is nodig, omdat we tijdens de verbouwing af en toe groepen moeten verhuizen naar een ander lokaal.

In de eerste weken van het nieuwe jaar lezen we uit het evangelie van Marcus. Het is het oudste van de vier evangeliën. Marcus vertelt over Johannes de Doper, die mensen doopt in de woestijn en vertelt dat er na hem iemand komt die groter zal zijn dan hij. Leest u verder in onderstaande ouderbrief.

Week 03 (17/01 - 21/01) – Voeten op de grond, hoofd omhoog - Marcus 1: 40-45 en 2: 1-12

Jezus maakt een man beter die aan een huidziekte lijdt. Ook geneest hij een verlamde man die door vier vrienden door het dak naar beneden wordt gelaten. Zo wordt heel concreet zichtbaar hoe Jezus mensen op weg helpt: met de voeten op de grond en het hoofd omhoog.

Week 04 (24/01 - 28/01) – Dat mag niet, toch? - Marcus 2: 13-28 en 3: 1-6

Jezus eet met tollenaars en mensen die verkeerde dingen doen. Zijn leerlingen vasten niet, zoals de leerlingen van Johannes de Doper wel doen. En op een sabbat plukken ze zomaar aren van het veld om op te eten. Dat mag allemaal niet, toch? Of toch wel?

Kalender

  • 18 feb: Studiedag, alle leerlingen zijn vrij
  • 21 februari t/m 25 februari: Voorjaarsvakantie
Team "De Schaapskooi"

Credits:

Gemaakt met afbeeldingen van Kapa65 - "snowdrop spring flower" • Unknown - "Free photo Calendar Pay Cube Wood Months Numbers Grey ..."