Loading

ANews Buletinul informativ lunar al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale

Serie nouă (III.1). Nr. 183, aprilie 2023

Pentru priorități specifice legate de modul în care războiul din Ucraina afectează beneficiarii Programului Erasmus+, vă rugăm să consultați Modificările privind prioritățile pentru parteneriatele pentru cooperare (atât parteneriatele de cooperare, cât și parteneriatele la scară mică).

2023 – Anul European al Competențelor

O forță de muncă performantă, pregătită astfel încât să poată face față cerințelor pieței muncii, contribuie la creșterea economică durabilă și îmbunătățește competitivitatea și inovarea în companii. Lucrătorii calificați se bucură de oportunități de angajare mai bune, dar și de posibilități mai numeroase de a găsi un loc de muncă. Este un lucru esențial, care poate asigura o redresare economică, echitabilă și justă din punct de vedere social, precum și o tranziție verde-digitală mai rapidă.

Anul european curent pune competențele în centrul atenției, ajutând oamenii să exploreze și să se perfecționeze cu scopul de a obține un loc de muncă de calitate. Astfel, sunt susținute în special întreprinderile mici și mijlocii, cărora li se oferă ocazia și instrumentele necesare pentru abordarea deficitului de competențe în UE.

2022 a fost Anul European al Tineretului

Locul întâi în Europa: România. Peste 2800 de evenimente și activități înregistrate.

Peste 600 de ateliere, 200 de sesiuni de formare, 60 de conferințe, 150 de competiții, 30 de expoziții, 36 de festivaluri, aproape 100 de campanii, 300 de evenimente de Meet-up, peste 500 de reprezentații artistice și multe altele constituie bilanțul Anului European al Tineretului 2022. La toate acestea și-au făcut vocea auzită peste 100.000 de tineri din România!

Din cuprins:

  • Știri. Evenimente. Perspective de învățare: Am dat startul înscrierilor pentru Connector 8.0: Connecting the world by non-formal learning —//— European Innovative Teaching Award 2023—//— Crește numărul Pădurilor Erasmus plantate în România
  • Poveștile Ambasadorilor Erasmus: My School Gives Me Wings! – Școala Gimnazială Nr. 2 Videle continuă seria proiectelor finanțate prin programul Easmus+
  • Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021: Campionii incluziunii – Fundația Noi Orizonturi —//— Alte proiecte finanțate prin ESAYEP - Componenta Roma – care au produs schimbări consistente în comunitățile vizate
  • Învățământ universitar în Erasmus+: Reuniunea Generației Erasmus (Erasmus Generation Meeting), București, 6-9 aprilie 2023 —//— Erasmus Open Doors 2023 —//— Povești din experiența mea Erasmus
  • Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic: Dezvoltarea competențelor în industria ospitalității
  • Erasmus+ în învățământul școlar: Informează-te! —//— Experiențe de învățare ale elevilor Școlii Gimnaziale Nr. 4, Moreni
  • Educația adulților în Erasmus+: Informează-te!
  • Tineret în Erasmus+: Un pas mai aproape către consolidarea capacității de inserție profesională a tinerilor delincvenți
  • Corpul European de Solidaritate: Ce este și care sunt oportunitățile oferite —//— Ghidul Programului Corpul European de Solidaritate 2023 —//— Tinerii sunt alături —//— Inițiativa „Eco Echo“ – GEYC și implicarea voluntarilor ESC în susținerea acesteia
  • Formator – modelator
  • Prioritar: Includere, Diversitate și Sustenabilitate: 10+ despre Includere și Diversitate —//— Ghidul de diversitate și diferențiere în predare – pornește pe un drum al cunoașterii de sine! —//— O.S.C.A.R. – Proiect Erasmus+ dedicat copiilor cu nevoi speciale de tratament stomatologic
  • Eurodesk România te informează
  • Multilingv. Multicultural: Limbi romanice pentru studenții vorbitori de limbi slave (LMOOC4Slav) —//— Certificatul Lingvistic European 2023 - priorități
  • Publicațiile Eurydice
  • Vă recomandăm & 3/lună
  • Media Space

Știri. Evenimente. Perspective de învățare

Am dat startul înscrierilor pentru Connector 8.0: Connecting the world by non-formal learning

Devenit deja un curs cu tradiție organizat de către Agenția Națională pentru programul Erasmus+ din România (ANPCDEFP), CONNECTOR își propune să creeze un spaţiu de interacţiune pentru facilitatori ai procesului de învățare.

CONNECTOR se adresează tuturor celor interesați de învăţarea interactivă: formatori, facilitatori, lucrători de tineret, cadre didactice și pasionați de non-formal din toate sectoarele acoperite de programul Erasmus+: tineret, educaţia adulţilor, educaţie școlară, educație universitară și formare profesională (VET).

Cea de-a 8-a ediție CONNECTOR va avea loc în perioada 3 - 8 iulie, în România (orașul va fi anunțat ulterior) și va avea ca temă principală crearea unui cadru adecvat pentru dobândirea de noi competențe și abilități, în contextul Anului European al Competențelor 2023.

Criterii de selecţie:

  • implicarea activă în organizația pe care o reprezintă;
  • motivaţia personală şi profesională;
  • motivația de a împărtăși metodele învățate și a le pune în practică în comunitatea din care provin;
  • abilităţi lingvistice, evenimentul se desfășoară integral în limba engleză
  • prioritate în selecție vor avea persoanele care nu au mai participat la edițiile anterioare ale Connector.

Data limită pentru înscrierea online a candidaţilor din România este 14 mai 2023.

Rezultatele selecţiei naţionale vor fi comunicate tuturor candidaţilor de către Agenţia Naţională din România.

Înscrierea se face online prin completarea formularului de candidatură (este necesară în prealabil înregistrarea pe site-ul SALTO-Youth).

Condiții de participare:

  • Numărul maxim de participanți din România: 20
  • Prioritate în selecție vor avea cei care nu au participat la edițiile anterioare ale Connector.

Alte informații:

  1. Candidaţii selectaţi din România îşi vor acoperi costurile de transport din fonduri proprii.
  2. ANPCDEFP va suporta costurile privind cazarea, masa participanţilor şi costurile aferente programului de activităţi.
  3. Sosirea se va face pe data de 3 iulie, zilele de activități sunt 4, 5, 6, și 7 plecarea se va face pe data de 8 iulie 2022.

European Innovative Teaching Award 2023

Comisia Europeană a anunțat tema prioritară a anului 2023 pentru inițiativa European Innovative Teaching Award. Aceasta este „Educație și inovație”, în strânsă legătură cu Anul european al competențelor. Tema anuală explorează introducerea tehnologiilor existente și emergente în sistemele de învățământ contemporane. Acestea includ în special inteligența artificială, robotica, programarea, codificarea, realitatea virtuală, antreprenoriatul etc.

Așa cum s-a întâmplat și în anii anteriori, de la lansarea acestei inițiative, procesul de selecție va fi organizat de către Agenția Națională, pornind de la proiectele KA1 și KA2 finalizate și care au obținut un punctaj minim de 70 de puncte sau care au fost identificate ca fiind exemple de bună practică la evaluarea calitativă a rapoartelor finale. De asemenea, proiectele preselectate vor trebui să mai îndeplinească următoarele două condiții:

  • să fi abordat tema anului 2023;
  • să nu fi fost premiate la edițiile anterioare.

Instituțiile beneficiare ale căror proiecte sunt preselectate de către AN vor fi rugate să completeze o fișă a proiectului, folosind un format stabilit de Comisia Europeană, astfel încât argumentarea să fie oferită pornind de la criteriile de evaluare calitativă publicate pe site.

Fișele pentru proiectele preselectate, completate si argumentate in spiritul temei enuntate vor fi evaluate din punct de vedere calitativ, de către doi evaluatori externi. In urma evaluarii se vor stabili punctajele, iar evaluatorii vor clasifica proiectele și le vor nominaliza pentru fiecare categorie: învățământul pre-scolar, învățământul primar, învățământul secundar general și școlile VET.

Crește numărul Pădurilor Erasmus plantate în România

Luni, pe 3 aprilie 2023, planul era ca 125 de elevi din învățământul primar, gimnazial și liceal din județul Brașov, însoțiți de profesori, de doi ambasadori Erasmus, de specialiști de la Regia Publică Locală a Pădurilor KRONSTADT R.A. și de colegii noștri de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov, să participe la acțiunea de plantarea a celei de-a doua Păduri Erasmus. Urmau să fie plantați 2.700 de puieți de pin negru care urmau să contribuie la completarea unei plantații existente, cu o suprafață totală de 2,1 ha, parte a fondului forestier din zona Prejmer - Brașov.

Doar că planurile ne-au fost dejucate de vremea neprietenoasă și de temperaturile scăzute, dar și de stratul gros de zăpadă care a acoperit întreaga regiune, făcând imposibilă plantarea puieților de pin. Așa că, peste aproape trei săptămâni, pe 20 aprilie, deși era încă frig, am ieșit din nou la plantat. Și, dacă pe 3 aprilie, puieții de pin așteptau să fie plantați de 125 de elevi, pe 20 aprilie numărul celor care au contribuit la refacerea fondului forestier a depășit 150 de copii, de toate vârstele. Școlile implicate în această activitate au fost: Școala Gimnazială Hălchiu, Școala Gimnazială Cristian, Școala Gimnazială Vulcan, Liceul Tehnologic Silvic „Dr. Nicolae Rucăreanu“, Școala Gimnazială Nr. 9 „Nicolae Orghidan“, Școala Gimnazială Nr. 11 „Ștefan Octavian Iosif“, Colegiul Tehnic Energetic „Remus Răduleț“ și Colegiul pentru Agricultură și Industrie Alimentară „Țara Bârsei” Prejmer.

Câteva impresii ale elevilor de clasa a IV-a, de la Școala Gimnazială Nr. 9 „Nicolae Orghidan“, a căror învățătoare, Cornelia Melcu este #AmbasadorErasmus:

Pentru mine a fost minunat, deoarece am învățat să plantăm copaci și asta ajută mediul nostru natural. (Daria)
Mi-a plăcut mult sa plantez copaci și să lucrez în echipă: am ajutat natura. Ziua aceasta a fost minunată! (Patrick)
Mie mi a plăcut cel mai mult când am plantat și cum am învățat să punem puieții. (Raul)
Mi s-a parut foarte interesant pentru că am învățat să plantăm. Am lucrat în echipă. (David)
Mie mi-a plăcut excursia de azi deoarece am făcut mișcare și am plantat mai mulți copaci decât am poluat. (Alexia)
Mi s-a părut foarte interesant, pentru că am învățat să plantez un copac. Abia aștept să îl văd mare! (Anastasia)

Alături de ei, Agenția Națională sprijină cu consecvență strategia de intervenție directă care se adresează protejării mediului și combaterii schimbărilor climatice, susținută și de programele educaționale ale Uniunii Europene. Astfel că, până în 2027, urmează să avem cel puțin șapte Păduri Erasmus, pe care le vom îngriji în următorii ani, împreună cu beneficiarii și partenerii noștri, pentru a ne asigura că se vor alătura, sănătos și sustenabil, vegetației forestiere naționale existente.

Poveștile Ambasadorilor Erasmus

My School Gives Me Wings! – Școala Gimnazială Nr. 2 Videle continuă seria proiectelor finanțate prin programul Easmus+

În perioada 2022-2024, Școala Gimnazială Nr. 2 Videle derulează și coordonează proiectul european de parteneriat pentru cooperare cu beneficiari multipli ”My School Gives Me Wings!”, finanțat prin Programul Erasmus+. Partenerii noștri sunt Apeityo Gymansio Agros (Cipru) și Osnova Skola Darda (Croația). Scopul proiectului este acela de a contribui la crearea în școlile participante a unui mediu școlar incluziv, stimulativ pentru fiecare elev, caracterizat de existența unor relații interpersonale pozitive, a stării de bine, a empatiei, a toleranței și a respectului. Obiectivele sale sunt: informarea elevilor participanți cu privire la drepturile copilului, cunoașterea și conștientizarea de către aceștia a fenomenului de bullying, formarea și dezvoltarea competențelor sociale și civice prin organizarea și desfășurarea de activități educative extrașcolare și nonformale.

Sub genericul ”My school bullying free zone”, în perioada 27-31 martie 2023, s-a desfășurat prima activitate de învățare transnațională, găzduită de partenerul cipriot. Elevii și cadrele didactice din școlile implicate în proiect au participat la activități de învățare nonformală care au urmărit să îi familiarizeze cu noțiuni legate de prevenirea și combaterea fenomenului de bullying în rândul elevilor. Trecând peste barierele lingvistice și culturale, elevii au desfășurat activități în echipe transnaționale, au realizat afișe cu mesaje antibullying, atât în format letric, cât și digital, au analizat și discutat despre fenomenul de bullying reflectând asupra cauzelor, formelor de manifestare și a efectelor acestuia, au identificat și au propus soluții pentru prevenirea și combaterea oricăror forme de discriminare, bullying, violență în mediul școlar, dar și extrașcolar, au amenajat în incinta școlii un spațiu al stării de bine și al non-violenței, prin realizarea unor picturi murale, au realizat și intepretat mini-scenete având ca temă combaterea violenței, promovarea toleranței, a empatiei, a colaborării, a respectului. Fiind o ocazie de a învăța unii din experiența celorlalți, profesorii din școala organizatoare au împărtășit exemple de metode și activități pe care le desfășoară pentru a construi la nivelul comunității școlare un mediu incluziv și non-discriminatoriu pentru fiecare elev. Pentru o mai bună cunoaștere și spargerea barierelor culturale, elevii din toate cele trei țări participante au prezentat momente artistice inspirate din folclorul național.

Pe lângă activitățile de învățare, programul a cuprins și vizite educative și culturale. Vizita în comunitatea locală și în satele din jur, la diferiți antreprenori locali, ne-a oferit ocazia să aflăm cum sunt valorificate resursele locale pentru dezvolarea comunității, Agros fiind renumit pentru prelucrarea trandafirului și realizarea produselor din trandafir (cosmetice, alimente etc.), dar și pentru cultivarea viței de vie. Monumentele culturale, muzeele și arhitectura locală, vizitele în capitala Nicosia și în orașul Limassol ne-au impresionat și ne-au relevat o parte din cultura și spiritualitatea poporului cipriot. Am avut alături permanent întreaga comunitate locală și școlară, autorități, părinți, care au încercat să ne ofere o ședere cât mai plăcută în Cipru, astfel încât să ne întoarcem acasă cu un bagaj prețios de amintiri.

Erasmus + înseamnă învățare altfel, deschide minți, îmbunătățește calitatea vieții, schimbă vieți! Cele 5 zile de activități au reprezentat o ocazie pentru elevii participanți de a își forma și dezvolta diferite competențe precum: competențe de comunicare, sociale, civice, digitale, sensibilizare și exprimare culturală, a învăța să înveți. A fost o ocazie de a ne convinge că diversitatea nu trebuie să ne separe, ci să ne apropie și să ne îmbogățească. Erasmus + înseamnă să dai mai departe, astfel că elevii și profesorii participanți vor împărtăși în perioada imediat următoare întregii comunități școlare experiența avută și vor contribui la realizarea produselor finale ale proiectului, colțul Erasmus+, revista proiectului, care își propun să promoveze activitățile și creațiile elevilor implicați în proiect. Ne dorim ca mesajul proiectului, o școală fără violență, fără bullying, să ajungă la cât mai mulți elevi. De asemenea, materialele și activitățile realizate vor fi promovate și pe platforma ESEP, ca o sursă de inspirație și un exemplu de bună practică și pentru alte școli care doresc să deruleze activități similare.

Ne-am despărțit cu greu de partenerii noștri, am legat prietenii frumoase și așteptăm cu nerăbdare următoarele activități de învățare transnaționale. Până atunci vom comunica și colabora permanent pe pagina ESEP a proiectului.

Material realizat de Marinela Monica Iorga, Ambasador Erasmus, Ambasador eTwinning

O comunitate. Un cadru de învățare. Resurse. Oportunități de formare. Materiale. Vizibilitate. Climat pozitiv. Energie bună.
#AmbasadorERASMUS vorbește cu entuziasm despre experiențele sale în proiectele educaționale europene și despre „cultura Erasmus“ în care a învățat și a crescut, în ultimii 25 de ani. urmărește-l și solicită-i să-ți vorbească despre activitățile sale și despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate.

Poți apela la #AmbasadorErasmus pentru a te informa despre „+“-ul din Erasmus+. Experiența lor poate fi și a ta. Invită-i în școala, instituția sau organizația ta și ascultă-i vorbind despre modul în care poți învăța și călători în același timp sau despre cum poți fi și tu o parte dintr-un proiect european de succes! Până atunci, le poți urmări activitatea pe Facebook, Instagram, Tik Tok și Twitter.

Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021

Campionii incluziunii – Fundația Noi Orizonturi

Suntem la finalul proiectului Campionii incluziunii și, așa cum se obișnuiește, inventariem acum rezultatele obținute. Timp de 18 luni, alături de partenerii noștri: Școala Gimnazială „Dumitru I. Ionescu” Calvini – Buzău, Școala Gimnazială ,,Teleki Domokos” Gornești – Mureș, Școala Gimnazială Pișcolt – Satu Mare, Școala Gimnazială Sânmihaiu de Câmpie Bistrița-Năsăud, Școala Gimnazială Teliu – Brașov, Școala Gimnazială Viișoara – Cluj, ne-am angrenat eforturile pentru a crește capacitatea școlilor de a asigura incluziunea efectivă a copiilor romi prin implicarea strategică și sustenabilă a părinților romi și ne-romi în viața școlii.

În proiect, 73 de profesori au fost formați pentru a susține activități de educație parentală într-un program construit pe o tipologie consacrată de implicare a părinților în viața școlii. Definirea atentă a incluziunii școlare a servit ca bază pentru înțelegerea legăturii dintre tipurile de implicare a părinților în viața școlii și incluziune, Profesorii au analizat gradul de implicare actuală a părinților în viața școlii și au stabilit apoi acțiuni strategice de creștere a implicării părinților ținând cont de specificitățile comunității locale, care s-au coagulat într-o strategie a școlii. Profesorii au pilotat programul de educație parentală implicând 84 de părinți, dintre care jumătate romi.

În același timp, 68 de profesori și-au dezvoltat competențele de a sprijini creșterea încrederii în sine a elevilor, de a crea ocazii de învățare extra-curriculară pentru o mai bună cunoaștere reciprocă între elevi și între aceștia și adulții din comunitate, pentru a-i inspira pe copii, a le insufla dorința și a le dezvolta abilitățile de a combate discriminarea și excluziunea socială.

Nu în ultimul rând, 24 profesori lideri din cele 6 școli au fost pregătiți să conducă procesul de elaborare participativă a strategiei de creștere a implicării părinților pentru mai buna incluziune în educație a copiilor romi.

În total 216 copii, romi și ne-romi, au participat la tabăra de educație prin aventură și au ajuns, și astfel, să se cunoască mai bine, să pună bazele unui grup al „campionilor incluziunii”; au fost ghidați să exploreze împreună semnificația incluziunii, a echității, a diversității, pentru a consolida baza valorilor împărtășite. Copiii s-au angajat să colaboreze și au învățat că pot ei înșiși să promoveze incluziunea în familia și comunitatea lor.

Proiectul a realizat o serie de materiale: trei curricule pentru profesori și formatori de cadre didactice, șase broșuri de educație parentală și un Jurnal de campion al incluziuni pentru elevi.

Alte proiecte finanțate prin ESAYEP - Componenta Roma – care au produs schimbări consistente în comunitățile vizate

Dezvoltarea capitalului uman şi a cunoştinţelor acumulate în România, obiectiv general al programului, se materializează, în cadrul secţiunii dedicate îmbunătăţirii incluziunii elevilor romi, prin intermediul proiectelor realizate şi implementate de consorţii alcătuite dintr-un coordonator şi 5-6 şcoli cu un procent semnificativ de copii romi, situate în comunităţi dezavantajate. Aceste proiecte răspund nevoii de creştere a capacităţii de organizare a instituţiilor/organizaţiilor de a asigura o incluziune efectivă a copiilor romi. Proiectele de acest tip au facilitat:

  • formarea profesorilor în domenii precum: promovarea unei şcoli inclusive şi învăţarea într-un mediu multicultural, democraţie, toleranţă, antidiscriminare etc.;
  • organizarea de activităţi de învăţare pentru părinţii romi şi neromi;
  • organizarea activităţilor extra-curriculare pentru copiii romi şi neromi în vederea creşterii incluziunii şi competenţelor lor sociale.

Trei dintre aceste proiecte sunt „Vreau educație!“, „Unim România prin educație“ și „Punți în dezvoltare

Proiectul „Vreau educație“ se adresează unui număr de 70 de profesori, 75 de părinți/tutori și 250 elevi, din cinci școli partenere, procentul copiilor romi fiind de 54%, în medie. Activitățile încep cu formarea cadrelor didactice, continuă cu activități de conștientizare și învățare pentru părinții/tutorii lor și cu activități non-formale pentru elevi. Astfel, nu numai că toți elevii din grupul-țintă participă, în comun, la acțiunile organizate, dar sunt implicați și profesorii elevilor, alături de părinții/tutorii acestora. Obiectivul general al proiectului constă în creșterea capacității școlilor din județele Dolj și Vâlcea (regiunea SV Oltenia), de a asigura competențe civice elevilor din școlile partenere, pentru o incluziune efectivă a copiilor în societate, indiferent de etnie.

Proiectul „Unim România prin educație“ se adresează unui număr de 70 de profesori, 75 de părinți/tutori și 250 elevi, din cinci școli aflate în mediul rural, în județul Dâmbovița, procentul total al copiilor romi fiind de 81%. Obiectivul general al proiectului constă în creșterea gradului de incluziune socială în județul Dâmbovița, prin activități de educație adresate copiilor aflați în situații de risc din 5 școli, părinților și tutorilor acestora și cadrelor didactice din cele 5 unități de învățământ.

Proiectul ”Punți în dezvoltare” (2021-EY-PICR-0005) urmărește să genereze o multitudine de efecte pozitive și de lungă durată în școlile partenere, dar și asupra persoanelor implicate direct sau indirect în activități. Proiectul se desfășoară în perioada martie 2022 – iunie 2023, în cinci unități școlare partenere din județul Sibiu: Liceul Tehnologic Iacobeni, Școala Gimnazială Târnava, Școala Gimnazială Brădeni, Școala Primară Netuș, Școala Gimnazială Noiștat, care au un procent de minimum 20% de elevi înscriși de etnie romă.

În cadrul tuturor celor trei proiecte au fost dezvoltate materiale didactice utile care se pot utiliza în contexte care presupun aspecte legate de dezvoltarea multietnică a școlilor și comunităților. Toate materialele (fișe de lucru, materiale video, fotografii etc.) sunt disponibile gratuit.

Învățământ universitar în Erasmus+

Reuniunea Generației Erasmus (Erasmus Generation Meeting), București 6-9 aprilie 2023

Cea de-a doua ediție a celui mai mare eveniment al Generației Erasmus a avut loc la București, în perioada 6-9 aprilie și a reunit peste 900 de participanți din întreaga Europă și nu numai, într-o conferință despre competențele dobândite prin oportunități internaționale și implicarea civică a tinerilor.

Evenimentul a fost organizat de Erasmus Student Network (ESN) cu sprijinul Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), eveniment ce face parte din proiectul emblematic al ESN "Erasmus Generation in Action", cofinanțat de Parlamentul European.

Tema acestei ediții a fost "Competențe internaționale pentru societăți mai implicate" și a avut doi piloni principali: competențele dobândite prin oportunități internaționale și implicarea civică a tinerilor.

Programul reuniunii a avut peste 100 de sesiuni axate pe subiecte-cheie pentru programul Erasmus+, educația internațională și politicile de tineret. Printre acestea s-au numărat subiecte precum mobilitatea incluzivă și voluntariatul, sprijinul financiar acordat prin programul Erasmus+, călătoriile internaționale ale studenților Erasmus+ folosind mijloace de transport sustenabile și transformarea digitală a internaționalizării acasă. Alte subiecte-cheie de pe agenda educației internaționale, cum ar fi Alianțele de Universități Europene sau noua propunere de recomandare a Consiliului privind mobilitatea pentru toți, au fost, de asemenea, discutate în cadrul evenimentului cu oficialii UE și părțile interesate.

Reprezentanții Agenției Naționale s-au implicat activ în organizarea acestei reuniuni și au avut contribuții în mai multe sesiuni printre care: Viitorul mobilității, internaționalizarea și programul Erasmus+ - cum putem lucra împreuna pentru a le îmbunătăți, Plasamentele Erasmus+: cum putem îmbunătăți experiența internațională a studentilor care participă la mobilități de plasament și sprijinul pe care aceștia il pot obține, Carta universitară Erasmus (ECHE): de la principii la practică, Mobilitățile internaționale: vocea participanților, Incluziune și Diversitate – cum putem sprijini mai bine studenții cu oportunități reduse, Concluziile Anului European al Tineretului - Cum poate fi mai bună viața tinerilor din Europa.

Reuniunea Generației Erasmus a fost spațiul în care protagoniștii acestor experiențe, studenții, s-au adunat pentru a învăța și lucra împreună, dar și pentru a dialoga direct cu instituțiile și organizațiile responsabile de internaționalizare și implicare pentru tineret.

Concluziile evenimentului vor contribui la activitatea ESN de sprijinire a studenților mobili din întreaga Europă și de promovare a unor oportunități de mobilitate mai bune.

#EOD2023 - Erasmus Open Doors 2023

#EOD2023 – Erasmus Open Doors 2023 – este un eveniment devenit tradiție, aflat la cea de-a XIII-a sa ediție, prin care Agenția Națională urmărește promovarea Programului Erasmus+ și a oportunităților sale de mobilitate în domeniul universitar.

Ediția din 2023 are loc în perioada 1 – 30 aprilie 2023, însemnând că încurajăm desfășurarea evenimentelor în luna aprilie, în funcție de programul decis la nivelul fiecărei universități și de campaniile de informare și promovare planificate.

Anul 2023 marchează la nivel european Anul European al Competențelor, de aceea ne-am propus să promovăm mobilitățile studențești de plasament și mobilitățile de personal de formare pentru consolidarea oportunităților de învățare.

Anul European al Competențelor – stimularea competitivității, a participării și a talentului

Prin Anul european al competențelor, în cooperare cu Parlamentul European, statele membre, partenerii sociali, serviciile publice și private de ocupare a forței de muncă, camerele de comerț și industrie, furnizorii de educație și formare, lucrătorii și întreprinderile, Comisia își propune să dea un nou impuls învățării pe tot parcursul vieții prin:

  • Promovarea unor investiții în formare și perfecționare mai consistente, mai eficace și mai favorabile incluziunii pentru a valorifica întregul potențial al forței de muncă europene și pentru a sprijini tranzițiile de la un loc de muncă la altul.
  • Asigurarea caracterului adecvat al competențelor în raport cu nevoile pieței forței de muncă, cooperând totodată cu partenerii sociali și cu întreprinderile.
  • Corelarea aspirațiilor și a seturilor de competențe ale persoanelor cu oportunitățile de pe piața forței de muncă, în special pentru tranziția verde și digitală și pentru redresarea economică. Se va acorda o atenție deosebită activării unui număr mai mare de persoane pe piața forței de muncă, în special a femeilor și a tinerilor, cu precădere a celor care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare.
  • Atragerea persoanelor din țări terțe cu competențele de care UE are nevoie, inclusiv prin consolidarea oportunităților de învățare și a mobilității și prin facilitarea recunoașterii calificărilor.

Vă invităm să implicați cât mai mulți studenți si membrii ai personalului universitar în activitățile și evenimentele locale pe care le veți organiza cu ocazia #EOD2023 și să îi încurajați să participe la Programul Erasmus+ pentru a avea o experiență de mobilitate unică.

Povești din experiența mea Erasmus

Luna aprilie am dedicat-o evenimentelor #EOD2023 – Erasmus Open Doors 2023 pentru a promova oportunitățile de mobilitate în domeniul universitar din cadrul Programului Erasmus+. Această ediție a #EOD2023 este dedicată mobilităților studențești de plasament și mobilităților de personal de formare pentru consolidarea oportunităților de învățare pentru a marca Anul European al Competențelor.

Vă prezentăm câteva din poveștile studenților care au participat la mobilități Erasmus și care au vorbit despre experiențele lr în cadrul evenimentelor #EOD2023 organizate în ultimele săptâmâni.

„Experiența mea de mobilitate a fost una fantastică, care m-a scos din zona de confort și din niște variabile în care trăiam în Iași. Am avut ocazia de a mă cunoaște pe mine în primul rând, de a deveni mult mai conștientă de mentalitatea și cultura cu care am venit din România și de a evolua într-un mod în care sunt sigură că nu aș fi reușit acasă. Sunt recunoscătoare pentru că am avut șansa de a studia trei semestre la Universitatea din Mainz, Germania și am cunoscut sistemul medical de acolo, am studiat și m-am pregătit pentru examene doar în limba germană și am cunoscut niște oameni minunați din toate colțurile lumii, diferiți din punct de vedere cultural de mine, însă totuși atât de asemănători. Este imposibil în câteva cuvinte să rezum o experiență cu atât de multă încărcătură emoțională și de pe urma căreia mi-am dat seama unde mă vizualizez mai departe, însă sper ca și alți studenți, la fel ca mine, să-și găsească în continuare curajul de a participa la o asemenea experiență schimbătoare de viață.”

Mara Cozlac, studentă a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”din Iași, Mobilitate de studiu realizată la Universitatea Johannes Gutenberg Mainz din Germania în perioada octombrie 2021 – iulie 2022

„Am avut oportunitatea de a merge în primul semestru al anului universitar 2022-2023 în Franța, Amiens, în cadrul Universității de Picardie Jules Verne. A fost cea mai frumoasă experiență din toata facultatea, unde am avut ocazia de a cunoaște un sistem socio-cultural nou și totodată de a-mi îmbunătăți cunoștintele academice și de a vedea cum funcționează lucrurile în unul dintre cele mai reputate sisteme de sănătate și educație din Europa. Pe parcursul mobilității am beneficiat de toate facilitățile de care beneficiază orice student francez. În timpul săptămanii puteam lua oricând masa la orice cantină a universității. Fiind zilnic la spital, nu apucam să merg la cantina universității, dar cu ajutorul unui card dat de spital, mâncam la cantina personalului, alături de colegii mei. Pe parcursul mobilității, am făcut mai multe stagii, fiecare având un program diferit. Aveam stagii la care începeam la 7-8 dimineața, altele care începeau la 9 și se terminau când era gata toată treaba de pe secție și eram lăsați să plecăm. Uneori aveam norocul să plecăm la ora 17:00, alte ori plecam și la ora 19:00. În cadrul stagiilor am reușit să fac foarte multe lucruri practice, am făcut prima mea puncție lombară, am intrat în operații și am fost lăsată să fac de una singură anamneze și examen clinic. Una dintre cele mai mari surpirze a fost la stagiul de chirurgie maxilo-facială, care a și fost preferatul meu, deoarece am avut șansa să îl cunosc pe domnul profesor Bernard Devauchelle, care în anul 2005 a realizat prima grefă parțială de față din Franța. Alături de dumnealui am participat la două rinoplastii și am rămas plăcut impresionată de modul în care lucrează. Consider că experiența Erasmus a fost unul dintre cele mai bune lucruri care mi se puteau întâmpla, deoarece am învățat foarte multe lucruri noi și am realizat că Franța este țara unde îmi doresc să profesez în viitor. Recomand programul Erasmus tuturor studenților și cred că este o mare oportunitate pentru dezvoltarea noastră, atât personală, cât și profesională.”

Diana Cuza, studentă a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”din Iași, Mobilitate de practică realizată la Université de Picardie Jules Verne din Franța în perioada septembrie 2022 – februarie 2023

„Experiența Erasmus în Germania mi-a oferit oportunitatea să-mi perfecționez abilitățile de relaționare într-un context multicultural, atât prin activitățile didactice la care am participat, cât și prin cunoașterea altor studenți internaționali. De-a lungul celor două semestre petrecute în Mainz am avut ocazia să mă implic în activități de voluntariat organizate de studenții mediciniști și să lucrez într-un cabinet de Medicină Internă, ceea ce a contribuit atât la dezvoltarea mea personală, cât și profesională. Nu în ultimul rând, am legat prietenii valoroase cu alți studenți Erasmus sau locali, amintirile create fiind de neuitat.”

Andreea Jescu, studentă a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”din Iași, Mobilitate de practică realizată la Universitatea Johannes Gutenberg Mainz din Germania în perioada aprilie 2022 – februarie 2023

Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic

Dezvoltarea competențelor în industria ospitalității

În cadrul proiectului Erasmus+ „Formare profesională în context european prin dezvoltarea competențelor în industria ospitalității”, implementat de către Colegiul Tehnic ”Traian Vuia” Oradea, 32 de elevi au fost selectați pentru a participa la stagii de pregătire practică în Barcelos, Portugalia, în lunile martie și octombrie 2022.

Scopul proiectului a fost de a facilita cooperarea interinstituțională la nivel european, în vederea creșterii calității educației oferite de colegiul nostru, prin dezvoltarea competențelor-cheie, profesionale și personale ale elevilor, într-un mediu de lucru real, în vederea sprijinirii orientării lor către o carieră în industria ospitalității.

Parteneriatul format din colegiu și organizațiile de primire Apulia Praia Hotel, RVB Catering, Hotel Luso Brasiliero și Amigos de Mobilidade - organizație intermediară, a avut menirea de a consolida cunoștințele, de a forma profesional și a valorifica și verifica prin practică achizițiile dobândite în școală de elevi din clasele a XI-a care studiază la calificările Tehnician în hotelărie și Bucătar, viitorii specialiști în domeniu care vor fi capabili să îşi desfășoare activitatea într-un mediu concurențial internațional.

Provocările cu care ne-am confruntat pe parcursul desfășurării proiectului au fost cauzate de pandemia de Covid-19, care a determinat amânări în implementarea fluxurilor, motiv pentru care a fost necesară largirea grupului țintă prin includerea în procesul de selecție și a elevilor din clasa a XII-a de la calificarea Technician hotelărie și realizarea primei mobilități cu respectarea strictă a regulilor sanitare impuse în Portugalia.

Impactul asupra participanților s-a concretizat în dobândirea cunoștințelor de specialitate în realizarea preparatelor culinare, efectuarea rezervărilor, primirea clienților și dezvoltarea competențele lingvistice, sociale și interculturale necesare integrării pe o piață a muncii dinamică și adaptării la schimbările survenite în contextul socio-economic național şi internațional.

Stagiul de practică din Portugalia mi-a oferit oportunitatea de a desfășura activități practice la standarde europene într-un hotel situat într-o zonă turistică minunată, alături de profesioniști pasionați de meseria lor, care m-au inspirat să aprofundez și să-mi dezvolt cunoștințele din domeniul hotelier, în care doresc să profesez. Participarea la flux mi-a adus beneficii atât în planul formării mele profesionale, cât și personale, deoarece am învățat să mă adaptez mult mai ușor la medii sociale noi, să relaționez și să cooperez cu membrii echipei din care fac parte pentru a-mi îndeplini sarcinile, să fiu mai implicată și tolerantă. - Muraru Melisa Maria
Experiența Erasmus+ din Portugalia a fost memorabilă și specială, atât prin faptul că mi-a îmbogățit cunoștințele profesionale practice prin desfășurarea activității în compartimentul Front-office al hotelului, cât și prin dezvoltarea mea la nivel individual: am învățat să mă integrez într-un mediu cultural diferit, departe de familie și prieteni, să devin mai responsabilă, organizată, sociabilă și curioasă să cunosc istoria și cultura altor state. - Șuta Nicoleta
Participarea în proiectul Erasmus+ mi-a oferit șansa de a face parte dintr-o echipă organizată, talentată și unită, care mi-a împărtășit cu bucurie din cunoștințele vaste acumulate în domeniul culinar portughez și internațional, m-a încurajat să învăț și să mă perfecționez în realizarea preparatelor. Această experiență m-a determinat să am încredere în îndemânarea și abilitățile mele creative și mă va ajuta în integrarea la un loc de muncă în viitor. - Hendrea Soledad
Elevii participanți la mobilitate au apreciat că stagiul de practică realizat în Portugalia le va facilita desfășurarea activității într-un mediu concurențial internațional deoarece a contribuit atât la formarea lor profesională, cât și personală, dezvoltându-le abilitățile sociale, adaptabilitatea, acceptarea, toleranța, capacitatea de autoevaluare realistă. Experiența Erasmus+ a fost o poveste remarcabilă despre asimilare, implicare, prietenie şi curaj, care i-a maturizat şi îmbogățit profesional şi spiritual. - Prof. Mateaș Silvia

Erasmus+ în învățământul școlar

Educația adulților în Erasmus+

Tineret în Erasmus+

La începutul lunii martie tineretul a pus (din nou) România pe harta Europei. Pentru că Anul European al Tineretului a trecut dar moștenirea sa rămâne, 107 participanți din 26 de țări au fost prezenți în București în perioada 1 - 3 martie 2023 la evenimentul fYOUture of YOUth.

Tema principală a evenimentului a fost sprijinirea pe termen lung a sectorului UE pentru tineret prin crearea unei viziuni asupra unui ecosistem pentru tineret bazat pe șase caracteristici (viziune pentru tineret, resurse umane pentru tineret, lucrul de tineret, structuri pentru tineret, infrastructură pentru tineret, finanțare pentru tineret) și crearea de sinergii între acestea.

Principalul rezultat este Rezoluția fYOUture of YOUth EcoSystem (bazată pe formatul Model UN Resolution). Acesta abordează contextul finanțării UE pentru tineret în prezent, analizând îndeaproape atât Erasmus+, cât și Corpul European de Solidaritate, ca cele mai cunoscute programe din sectorul tineretului, dar și urmărind ce se întâmplă și în alte programe pentru a înțelege cum ar putea sprijini oricare dintre cele șase caracteristici ale programului. Scopul principal este sprijinirea unui EcoSistem European pentru Tineret prin mobilizarea fondurilor UE într-un mod mai structurat, în special pentru următoarea generație a Cadrului Financiar Multianual al UE.

De asemenea, a fost lansată o petiție pe care vă încurajăm să o semnați, exprimându-vă astfel susținerea proceselor propuse de Rezoluție.

Așteptăm susținerea voastră, prin semnarea petiției, precum și transmiterea acesteia prin toate canalele de comunicare pe care le folosiți, pentru a-i încuraja în acest sens pe toți prietenii sectorului de tineret pe care îi cunoașteți și cu care lucrați (persoane și organizații din România dar și din restul UE). Am pregătit câteva tipuri de pentru mailing disponibile AICI (binențeles, ele pot fi adaptate sau traduse)

În ultima zi, au fost prezenți dl. Victor Negrescu, vicepreședinte al Comisiei CULT pentru cultură și educație și dl. Dragoș Pîslaru, președinte al Comisiei EMPL pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale din Parlamentul European. Aceștia și-au arătat susținerea pentru Rezoluție și și-au manifestat intenția de a-și alinia programele politice în sensul promovării în continuare a documentului printre factorii de decizie relevanți. În perioada următoare, va fi lansat procesul de advocacy pentru aducerea Rezoluția în atenția acestor factori de decizie.

Andrei Popescu, Coordonatorul Departamentului de Tineret ANPCDEFP

Corpul European de Solidaritate

Ce este și care sunt oportunitățile oferite

Tinerii și organizațiile pot participa la proiecte finanțate prin Corpul European de Solidaritate prin care pot să învețe, să se dezvolte și să vină în sprijinul comunităților din care provin. Printre avantaje:

  • organizațiile pot deveni o resursă importantă pentru comunitate dacă dezvoltă proiecte de solidaritate
  • tinerii își pot ajuta organizația să se dezvolte și să răspundă mai bine nevoilor comunității
  • participanții își pot dezvolta competențe personale și profesionale

Cursurile organizate prin Corpul European de Solidaritate sunt gratuite. Consultă calendarul acestora sau vezi direct mai multe detalii mai jos.

Ghidul Programului Corpul European de Solidaritate 2023

Tinerii sunt alături

Proiectul „Tinerii sunt alături“ urmărește obiectivele generale ale Corpului European de Solidaritate având un profund caracter de incluziune socială și de dezvoltare de competențe pentru o categorie dezavantajată de tineri. Acesta are în vedere competențele de care tinerii au nevoie pentru a se adapta mai ușor normelor societății, aplicând concret în viața de zi cu zi conceptele teoretice învățate în sesiunile de terapie. Considerăm că este de datoria noastră, ca tineri tipici, să înțelegem ce înseamnă cetățenia activă, să ne implicăm alături de tinerii cu autism și să dezvoltăm inițiative de solidaritate în comunitate.

Proiectul este implementat de un grup informal coordonat de Alin Oncescu, lucrător de tineret, în perioada septembrie 2022 - mai 2023 și se adresează copiilor și tinerilor cu tulburări din spectrul autist (TSA).

Promovăm incluziunea socială, toleranța, drepturile omului și valoarea diferențelor și a diversității de toate tipurile și dezvoltăm competențe de gestionare a activităților de voluntariat în comunitate, transformându-ne din beneficiari în factori de schimbare, cu efecte asupra atitudinii famililor copiilor și tinerilor cu tulburări din spectrul autist, în privința importanței implicării acestora în activități de petrecere a timpului liber alături de tinerii tipici din comunitatea noastră.

Pe 2 aprilie 2023 am celebrat “Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului” printr-o campanie de informare desfășurată în Centrul Vechi al Craiovei, alături de tinerii din cadrul Centrului ANCAAR Filiala Craiova, dar și de voluntarii din cadrul Centrului Voluntariat pentru Comunitate, eveniment care a culminat cu realizarea unui flashmob sugestiv cu un puternic impact în rândul comunității. Acesta a constat în mobilizarea tinerilor tipici cât și a celor cu TSA, într-un cadru organizat, în care am marcat importanța semnificației zilei internaționale de conștientizare a autismului, dar și încurajarea și promovarea incluziunii sociale și dezvoltarea de competențe pentru această categorie de tineri cu oportunități reduse.

Inițiativa „Eco Echo“ – GEYC și implicarea voluntarilor ESC în susținerea acesteia

Cu toții suntem conștienți de importanța protecției mediului și a necesității de a ne implica în acțiuni care să reducă impactul negativ al activităților noastre asupra planetei. Cu toate acestea, puțini dintre noi avem cunoștințele necesare pentru a face alegeri informate și pentru a acționa în consecință. Inițiativa „Eco Echo“ a fost gândită pentru a răspunde acestei nevoi educaționale și de conștientizare în domeniul protecției mediului.

Inițiativa „Eco Echo“ a fost concepută ca o serie de cinci ateliere care folosesc metode non-formale de livrare a informațiilor. Atelierele au fost organizate și facilitate de voluntarii Corpului European de Solidaritate, care au luat în considerare nevoile tinerilor și au oferit resursele necesare pentru a face posibile atelierele. Astfel, într-o perioadă de 6 luni, voluntarii au organizat și facilitat 271 atelierele în diferite licee din București și din Câmpina, și au ajuns să se adreseze unui număr de peste 1300 de elevi din 10 licee.

Atelierele au fost susținute în limba română, engleză și franceză pentru a ține cont de nevoile voluntarilor din diferite țări, iar subiectele abordate au fost „Plastic”, „Food Waste and Water Waste”, „Paper”, „Recycling/Upcycling” și „Online Campaign”. Fiecare atelier a fost conceput pentru a oferi tinerilor informații valoroase și practice despre modul în care își pot reduce impactul negativ asupra mediului, și a fost livrat într-un mod interactiv, distractiv și nonformal.

Unul dintre obiectivele principale ale „Eco Echo“ a fost crearea unui mediu nonformal în care tinerii să fie mai conștienți de actuala criză de mediu și să fie încurajați să acționeze. Prin intermediul atelierelor, elevii au fost încurajați să-și exprime ideile cu privire la ecologia din România și să ia în considerare impactul pe care îl au activitățile lor asupra mediului.

Rezultatele inițiativei „Eco Echo“ au fost încurajatoare. Feedback-ul primit de la elevi a unul pozitiv, atât în mediul online, prin intermediul formularului aplicat, cât și fizic. În plus, inițiativa a avut un impact semnificativ asupra activităților profesionale și personale ale voluntarilor ESC implicați în acest proiect. Ei au avut ocazia să își dezvolte abilitățile lingvistice, să lucreze într-un mediu multicultural, să învețe cum să planifice și să organizeze evenimente și să își dezvolte abilitățile de comunicare și de leadership.

„I liked that it was interactive and that we had props so we could actually see and understand what we discussed about. I like that people are coming to talk with us about this subject, because our generation really needs to understand the importance of recycling.”- Elev, Colegiul Național "Matei Basarab" București

Prin urmare, proiectul „Eco Echo“ a fost o inițiativă importantă pentru tinerii din București și Câmpina, oferindu-le oportunitatea de a de a deveni mai conștienți în privința crizei climatice și de a învăța despre modul în care se pot implica mai concret în activități legate de protecția mediului. Pe de-o parte, proiectul a oferit oportunități valoroase de învățare și dezvoltare pentru voluntarii ESC implicați, ajutându-i să își îmbunătățească abilitățile lingvistice, de comunicare și de leadership, iar pe de altă parte, proiectul a evidențiat puterea voluntariatului și a demonstrat că schimbarea este posibilă prin implicarea tinerilor în cauzele în care cred.

Ionelia Hîrju, voluntar în proiect

Formator - modelator

Reţeaua de formatori a ANPCDEFP există din 2007 când, în cadrul programului Tineret în Acţiune, se concentra pe cursuri de scriere și management de proiect, promovarea metodelor şi instrumentelor de educaţie nonformală, managementul voluntarilor, constituirea de ONG-uri, precum și pe alte tipuri de cursuri tematice. În perioada 2014-2019, formatorii au organizat cursuri de scriere proiecte, designul activităţilor de învăţare, dezvoltare organizaţională şi diseminarea şi exploatarea rezultatelor obţinute în proiecte pentru programul Erasmus+.

Din 2007 până în prezent, reţeaua a asigurat şi cursurile specifice formării voluntarilor în cadrul Serviciului European de Voluntariat, respectiv din 2018, Corpului European de Solidaritate. O parte dintre formatorii Erasmus+ sunt implicaţi în cursuri internaţionale de formare organizate prin reţeaua SALTO a Comisiei Europene.

PRIORITAR: INCLUDERE, DIVERSITATE ȘI SUSTENABILITATE

10+ despre Includere și Diversitate

Ana-Clara Grecu este profesor învățământ primar la Liceul Tehnologic Carol I, Valea Doftanei. Este ambasador Erasmus, ambasador eTwinning, ambasador Techsoup pentru educație, membru al comunităților Aspire Teachers și Narada. De asemenea, face parte din rețeaua națională a formatorilor și multiplicatorilor în domeniul educației incluzive, creată de Romanian Angel Appeal. Îi place să învețe lucruri noi, pe care să le ducă apoi copiilor, în clasă. Este pasionată de roboți și de tehnologie. Spune despre ea că cea mai fericită este atunci când se află în mijlocul copiilor și când deschid ferestre către lumea din jur. Și, mai ales, când se străduiesc să o facă mai bună.

Ana-Clara crede că nimic nu e posibil dacă nu-ți pasă, dacă nu faci cu pasiune orice ai avea de făcut și că tot ce dai se întoarce la tine, într-un fel sau altul. Spune că iubește eTwinning pentru felul în care a schimba-o pe ea și pentru cum deschide aripile tuturor și le încurajează zborul, fie că este vorba de adulți sau copii.

1. Includere sau… Recunoașterea și valorizarea fiecărui copil în parte, cuprinderea tuturor cu bucurie și cu certitudinea că sunt capabili să facă tot ce-și propun și ce le propunem noi.

2. Diversitate sau... Puzzle-ul ale cărei piese, luate separat, pot fi colorate și frumoase, dar numai îmbinate, numai împreună, dau cea mai vie și completă imagine.

3. Crezul tău, legat de Includere&Diversitate (I&D): Dragostea pentru fiecare copil în parte, dăruirea și empatia noastră, a adulților din fața lor, pot face lumea un loc mai bun și mai sigur pentru noi toți. Învățarea cu emoție și bucurie poate fi dusă în clasă, poate schimba destine, ne poate ajuta să înțelegem semnificația cea mai profundă a cuvântului ”împreună”.

4. Un moment legat de I&D care te-a emoționat: E greu să aleg un moment, copiii cu care am interacționat de-a lungul anilor, s-au dovedit mereu a fi empatici și calzi, incluzivi. Totuși, nu pot uita ziua în care am privit pe geam, în curtea școlii și l-am văzut pe Robert râzând alături de colegii lui. Se jucau împreună și, chiar de la acea distanță, puteai vedea încrederea lui, siguranța că e, oarecum, acasă, că e apreciat și că nimeni nu-l mai ”batjocorește”, așa cum spunea el că se simțea înainte în clasa din care s-a transferat la noi. Aceasta este puterea grupului de a vindeca și de a da siguranță tuturor. Și e emoționant de fiecare data să poți fi martor la așa ceva.

5. Un proiect/O inițiativă care crezi că aduce o schimbare, legat de I&D: Inițiativa fundației Romanian Angel Appeal, Toți diferiți, toți egali în școlile din România, care vine în sprijinul profesorilor cu o serie de cursuri și un ”Ghid de diversitate și diferențiere în predare” cu scopul de a îmbunătăți relațiile care se stabilesc în mediul școlar, de a promova colaborarea, egalitatea de șanse, diversitatea.

6. O provocare, atunci când vorbim despre I&D: Mentalitățile greu de schimbat. Nepăsarea.

7. Ce te motivează să fii implicat/ă pentru a sprijini I&D? Lumina din ochii copiilor, atunci când intru în clasă. Bucuria cu care ei vin la școală. Speranța că este posibil, că se poate schimba tot ce vrem să schimbăm.

8. O inițiativă legată de I&D pe care o vezi ca fiind necesară: Evenimente de conștientizare a frumuseții diversității prin implicarea nu numai a școlilor, ci și a societății civile.

9. Un om care te inspiră / Un model, conectat cu I&D și de ce? Ana Maria Stancu (RoboHub București) pentru energia ei, pentru marea diversitate a celor pe care-i reunește în jurul hub-ului din București, în jurul ideii de calitate în educație, pentru că-i pasă și vrea să facă diferența și pentru că reușește.

10. Ce crezi că aduc E+/ESC relevant pentru I&D? Deschidere, schimbarea perspectivei din care privești lucrurile, idea de colaborare pusă în practică, oportunitățile oferite tuturor.

10+1. Un răspuns la o întrebare pe care nu am adresat-o: Sigur că e greu să ajungem acolo, sigur că trebuie să muncim mult și să ne luptăm cu prejudecățile celor din jur, dar și cu ale noastre. Dar știu că se poate și, cu siguranță, merită!

Ghidul de diversitate și diferențiere în predare – îmbrățișarea diversității și stimularea dinamicii la nivelul clasei

Ghidul de diversitate și diferențiere în predare este o resursă pentru profesori, dar poate și pentru toți cei care lucrează în educație. A fost lansat de Romanian Angel Appeal în cadrul proiectului Toți diferiți, toți egali în școlile din România, cu sprijinul Active Citizens Fund România. Tot în cadrul acestui proiect a fost creată și rețeaua națională de formatori și multiplicatori în domeniul educației incluzive, rețea în care este reprezentată și ANPCDEFP.

Recent a fost lansat Capitolul 3 al acestui ghid, capitol ce invită la îmbrățișarea diversității și stimularea dinamicii la nivelul clasei. Capitolul este semnat de Ana-Clara Grecu.

Școala ar trebui fie un loc în care cu toții, profesori și elevi, simțim bucuria colaborării și a incluziunii. Un loc în care să intrăm cu zâmbetul pe buze și să ieșim cu mai multă mirare și mai multă dorință de a studia, de a afla, de a împărtăși. Școala ar trebui să fie o oază de cunoaștere și un loc în care nu există teamă, etichetare, bullying, depresie. Ar trebui să fie o fereastră deschisă spre năzuință și succes, spre cunoaștere și autocunoaștere, spre strălucirea ființei umane.“ – acesta este cadrul creat de Ana-Clara Grecu, cea care a realizat acest capitol al ghidului și care vine către cadrele didactice cu o serie întreagă de instrumente care aduc învățarea mai aproape de copii.

O.S.C.A.R. – Proiect Erasmus+ dedicat copiilor cu nevoi speciale de tratament stomatologic

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, prin Facultatea de Medicină Dentară, se implică activ în îngrijirea oro-dentară a copiilor cu patologie generală complexă și nevoi speciale de tratament, făcând parte dintr-un consorțiu internațional care a dezvoltat, în premieră, un proiect Erasmus+ special – O.S.C.A.R. (Oral Special Care Academic Resources - 2019- 1-RO01-KA202-063820) – dedicat acestei zone particulare a stomatologiei pediatrice.

OSCAR se adresează în primul rând medicilor stomatologi rezidenți de pedodonție – numai în 2019 începând acest rezidențiat, în România, 212 medici. Înainte de pandemia Coronavirus, organizatorii OSCAR preconizau ca la cursurile și activitățile hands-on ale proiectului să fie prezenți aproximativ 300 de medici atât din țara noastră cât și din țările partenere.

Dificultăți ale părinților în identificarea unui medic

Potrivit specialiștilor, în prezent, nevoia de tratamente stomatologice pe care o resimt acești copii, la nivel mondial, depășește cu mult posibilitățile concrete de realizare. Pe de o parte, părinții nu sunt îndeajuns de bine informați cu privire la rolul sănătății orale în cadrul mai larg al stării generale de sănătate și al calității vieții micuților pacienți, ajungând adeseori să solicite consultație și tratament în faze avansate ale îmbolnăvirii oro-dentare, când tratamentul va fi mai complex și mai costisitor, iar cooperarea copilului mai dificil de obținut. Pe de altă parte, mulți dintre medicii stomatologi manifestă reticență față de cazurile cu complexitate care depășește sfera uzuală și se simt nesiguri să trateze pacienți a căror patologie nu le este familiară. Părinții acestor copii cu nevoi speciale de tratament semnalează dificultăți în a identifica un medic stomatolog potrivit pentru copilul lor.

Este important de menționat că, potrivit realizatorilor acestui program, OSCAR își va demonstra în viitor eficiența, deoarece platforma digitală pe care o oferă în mod gratuit spre utilizare tuturor celor interesați (practicieni stomatologi, dar și părinți ai copiilor cu nevoi speciale) va rămâne deschisă nu doar pe perioada derulării proiectului. Mai mult, realizatorii OSCAR au în vedere dezvoltarea ei și în perspectivă, astfel încât platforma să ofere, pentru viitor, baza pentru cursuri on-line, cu posibilitatea obținerii de puncte EMC, ceea ce promite să genereze o stimulare suplimentară a interesului din partea medicilor stomatologi.

Despre sustenabilitate și schimbări climatice

Noul program Erasmus+ sprijină Pactul verde european (European Green Deal) și Politicile Uniunii Europene în domeniul climei. În conformitate cu prevederile acestui acord european, programul va oferi stimulente financiare participanților care utilizează moduri de transport durabile. De asemenea, va investi în proiecte care promovează conștientizarea problemelor de mediu și vor facilita schimburile legate de atenuarea crizei climatice.

sau

Niciun gest nu este prea mic, nicio contribuție nu este lipsită de importanță! Ce mai poți face:

Serviciul de informare Eurodesk facilitează gratuit accesul la oportunități de implicare la nivel european pentru tineri și pentru cei care lucrează cu tinerii în 37 de țări europene, cu sprijinul a peste 2.100 de multiplicatori de informații la nivel local.

Întâlnirea rețelei europene Eurodesk

Rețeaua europeană de informare a tinerilor - Eurodesk a organizat prima întâlnire din 2023 a rețelei la nivel european în perioada 28 martie - 31 martie la Tbilisi, Georgia, reunind coordonatorii naționali Eurodesk din Europa, pentru a discuta despre modul în care se pot furniza cel mai bine informații tinerilor cu privire la oportunitățile de mobilitate în străinătate.

Întâlnirea a fost găzduită de către biroul național Eurodesk Georgia, în cooperare cu Eurodesk Brussels Link.

Întâlnirea de Rețea Eurodesk a debutat cu ceremonia oficială de deschidere, ce a avut loc în clădirea istorică a Primăriei din Tbilisi, Georgia, unde participanții au fost întâmpinați cu căldură de Lorena Baric, președintele Eurodesk, și de oficialități locale, printre care Andria Basilaia, viceprimar al Consiliului municipal Tbilisi, Irakli Gvilava, șeful Departamentului municipal de cultură, educație, sport și tineret al Primăriei Tbilisi (Eurodesk Georgia) și Giorgi Chakvetadze, președintele Comisiei pentru tineret și sport a Consiliului municipal Tbilisi.

În cadrul întâlnirii, echipa Eurodesk Brussels Link a prezentat activitățile desfășurate începând cu septembrie 2023 și inițiativele viitoare planificate, cum ar fi atelierul de formare Com'Go, noul Ghid privind includerea și următoarea campanie la nivel european privind alegerile euro-parlamentare din 2024. De asemenea, participanții au luat parte la o sesiune de tip world cafe pe tema includerii, la o sesiune de prezentare a parteneriatelor Eurodesk și la o discuție despre campania Time to Move din acest an. În plus, Eurodesk Brussels Link a prezentat noua sa strategie de branding pentru rețea.

Printre alte momente importante ale reuniunii s-au numărat și două sesiuni de lucru paralele privind lucrul cu multiplicatorii și valorificarea la maximum a activităților de comunicare digitală în cadrul rețelei. Evenimentul a abordat, de asemenea, formarea multiplicatorilor și proiectul EU Elections, care vizează încurajarea tinerilor să voteze la viitoarele alegeri europene.

Întâlnirea a fost un mare succes, oferind participanților o multitudine de informații despre planurile de viitor ale rețelei și sprijinind dialogul și schimburile dintre aceștia și experți.

Următoarea întâlnire a rețelei va avea loc la București, România, în septembrie 2023.

De acum ne găsești și pe Instagram!

Pentru că ne dorim să ducem misiunea noastră - aceea de a informa tinerii despre oportunități europene - cât mai departe în mediul online, ne extindem activitatea pe o nouă platformă de comunicare.

Începând din aprilie 2023, Eurodesk România are un nou cont de Instagram, prin intermediul căruia informează tinerii despre oportunități de stagii, voluntariate și participare la nivel european, dar și despre programele europene Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate.

Apel pentru propuneri: Dialogurile Tinerilor din Arctica!

Comisia Europeană a lansat o nouă cerere de propuneri pentru organizarea Dialogurilor Tinerilor din Arctica!

Organizațiile de tineret pot solicita un grant pentru a implica, împuternici și conecta tinerii din Arctica cu tinerii europeni.

Arctica are o importanță strategică esențială pentru UE, având în vedere schimbările climatice, potențialul pentru materii prime esențiale, precum și influența geostrategică. Unele dintre principalele provocări din Arctica sunt legate de multiplele efecte negative ale schimbărilor climatice și ale degradării mediului, precum și de dezvoltarea demografică, durabilă și favorabilă incluziunii, în special în ceea ce privește implicarea tinerilor, a femeilor și a popoarelor indigene în procesul decizional din Arctica.

Tinerii sunt considerați factori de schimbare și parteneri esențiali pentru UE. De aceea, Comisia urmărește să împuternicească tinerii din Arctica și să le asculte vocea în ceea ce privește dezvoltarea durabilă, biodiversitatea, schimbările climatice, implicându-i direct, în procese de elaborare a politicilor.

Dacă reprezinți o organizație de tineret și te interesează să facilitezi dialogurile cu tinerii din Arctica, atunci citește mai multe și depune o propunere de proiect până cel târziu 20 iunie 2023, ora 12:00 (CET).

Premiul James Dyson 2023

Premiul James Dyson Award este un premiu internațional pentru design destinat studenților care sprijină absolvenții actuali și recenți de design sau inginerie care au idei despre cum pot rezolva o problemă.

Premiul este deschis studenților în următoarele domenii: inginerie, design de produs și design industrial, precum și celor care au absolvit aceste discipline în ultimii patru ani.

Toți candidații trebuie să își fi efectuat studiile într-una dintre următoarele țări: Australia, Austria, Belgia, Canada, China, Franța, Germania, Hong Kong, Irlanda, India, Italia, Japonia, Malaezia, Mexic, Olanda, Noua Zeelandă, Polonia, Filipine, Singapore, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Elveția, Taiwan, Thailanda, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit și Statele Unite.

De asemenea, sunt încurajate să se înscrie și echipele, cu condiția ca cel puțin liderul echipei să fi studiat una dintre materiile de calificare, iar toți membrii echipei să fie (sau să fi fost în ultimii patru ani) înscriși pentru cel puțin un semestru într-un program de licență sau de masterat.

Câștigător internațional va primi, ca premiu:

  • 34.000 de euro pentru persoana sau echipa câștigătoare și
  • 5.700 de euro pentru instituția în care studiază sau a studiat anterior câștigătorul

Câștigătorul pentru dezvoltare durabilă va primi:

  • 34.000 de euro pentru persoana sau echipa câștigătoare

Câștigătorii finaliști internaționali vor primi:

  • 5.700 de euro per participant (sau, după caz, per echipă)

Câștigătorii naționali din fiecare țară eligibilă:

  • 5.700 EUR pentru fiecare participant (sau, după caz, pentru echipă)

În plus, toți câștigătorii vor primi un certificat de premiere James Dyson.

Pentru a aplica, solicitanții trebuie să se înregistreze și să încarce dovada că sunt studenți sau proaspăt absolvenți la unul dintre subiectele eligibile.

Odată înregistrați, aceștia trebuie să completeze formularul online.

Lucrarea trebuie prezentată în limba engleză. Dacă doresc, aplicanții pot trimite și o copie în una dintre celelalte limbi eligibile.

Stagii de practică la EUSPA

Agenția Uniunii Europene pentru Programul Spațial (EUSPA) oferă studenților și absolvenților universitari o experiență unică cu privire la funcționarea EUSPA și a instituțiilor UE.

Stagiu neremunerat pe termen scurt

  • Durata maximă este de trei luni.
  • Pentru a aplica, trimite CV-ul în format Europass și scrisoarea de motivare în limba engleză la jobs@euspa.europa.eu

Stagiu periodic remunerat

  • Durata maximă este de un an.
  • EUSPA publică în mod periodic apeluri de stagii pentru diferite departamente.
  • Data de începere a stagiului depinde de nevoile agenției și de disponibilitatea bugetului.

Criterii de eligibilitate

  • Cetățeni ai statelor membre ale Uniunii Europene și ai Norvegiei, care:
  • Nu au efectuat anterior un stagiu în cadrul agenției.
  • Au o diplomă de studii superioare recunoscută.
  • Au experiență inițială sau expertiză specifică într-unul dintre domeniile de activitate ale agenției.
  • Posedă o cunoaștere aprofundată a unei limbi oficiale a Uniunii Europene și o cunoaștere la nivel satisfăcător a unei alte limbi a Uniunii Europene: engleza fiind una dintre aceste două limbi.

Stagiarilor li se va acorda o bursă lunară. Valoarea bursei pentru stagiul cu normă întreagă este decisă anual de către directorul executiv și depinde de constrângerile bugetare. Dacă stagiul este cu fracțiune de normă, grantul va fi ajustat proporțional.

Multilingv. Multicultural

Secțiune dedicată promovării educației lingvistice și interculturalității, în toate formele lor, și comunității celor cărora au primit sau își doresc să primească Certificatul lingvistic european (European Language Label)

Certificatul Lingvistic European pentru proiecte inovatoare în domeniile predării și învățării limbilor străine

Începând cu anul 2023, Certificatul lingvistic european se va acorda numai proiectelor finanțate prin Programul Erasmus+. Prioritățile 2022 - 2023, pe baza cărora se vor evalua candidaturile de anul viitor, sunt:

Prioritatea 1

Sprijinirea includerii în școli, instituții de educație și formare profesională, instituții de învățământ superior și organizații de educație a adulților a migranților și refugiaților nou-sosiți, prin promovarea unor

  1. Măsuri menite să sprijine copiii refugiați și
  2. Dezvoltarea dimensiunii incluzive a instituțiilor de învățământ, prin:
  • abordări pedagogice care au în vedere identitățile culturale și sociale ale elevilor și studenților migranți și le apreciază ca fiind avantaje de necontestat;
  • promovarea multilingvismului și a „conștientizării lingvistice” – prin aprecierea ca binevenite alături de limba de școlarizare a tuturor limbilor vorbite de elevi, părinți și de alte părți interesate din școli și comunități → obținerea unor rezultate academice mai bune, consolidarea unui sentiment de apartenență și a stării de bine în școală;
  • păstrarea unui dialog deschis cu toți actorii și cu întreaga comunitate școlară, cu implicarea părinților și a altor părți interesate.
Prioritatea a 2-a

Dezvoltarea profesională a cadrelor didactice pentru a aborda incluziunea și dialogul intercultural, în special în ceea ce privește o diversitate lingvistică crescută în clasă, prin

  • practici care contribuie la abordarea diversității crescute în școli;
  • inițiative și pedagogii care să contribuie la îmbunătățirea competențelor și a expertizei cadrelor didactice și a personalului educațional, în general, pentru a preda în contexte multilingve, multiculturale.

Un raport Eurydice din 2019 intitulat „Integrarea elevilor din mediile migranților în școli în Europa” constată că astfel de practici:

  • ajutați elevii migranți să învețe mai ușor limba de predare
  • le oferă șansa de a-și reconstitui identitatea de sine într-un mod pozitiv, deoarece limba (limbile) și cultura (culturile) lor sunt apreciate, alături de cele ale țării gazdă.
Prioritatea a 3-a

Proiecte care abordează minoritățile și limbile regionale ca mijloc de promovare a echității, a coeziunii sociale și a cetățeniei active

  • Incluziunea și respectul pentru bogata diversitate culturală a Europei reprezintă una dintre prioritățile și obiectivele Comisiei Europene. Patrimoniul cultural al Europei ar trebui protejat și consolidat.
  • Recomandarea Consiliului privind o abordare cuprinzătoare a predării și învățării limbilor străine se referă la practicile existente în regiunile bilingve și multilingve, în care limbile „de origine”, limbile regionale sau minoritare sunt predate împreună cu alte limbi de școlarizare. Multe abordări pedagogice interesante pot fi găsite în astfel de regiuni din Europa.
  • Proiectele cărora li se poate atribui Certificatul lingvistic european ar trebui să ilustreze astfel de practici și să vizeze în special promovarea echității, a coeziunii sociale și a cetățeniei active.
Prioritatea a 4-a

Învățarea limbilor străine pentru a veni în sprijinul dezvoltării personale a cursanților adulți, prin dezvoltarea, transferul și implementarea unor:

  • metode și tehnici de predare a limbilor străine care pot permite lucrul cu cursanții adulți cu mai puține oportunități, în special cu un nivel scăzut de calificare;
  • învățarea limbilor străine prin mentorat, auto-dezvoltare, sarcini din viața reală care încurajează cursanții adulți să se confrunte cu mai multe provocări și complexități și să-și consolideze încrederea;
  • practici care permit creșterea mobilității profesorilor de limbi străine și a educatorilor care lucrează cu cursanții adulți cu mai puține oportunități;
  • rețele ale instituțiilor care oferă servicii de dezvoltare a competențelor lingvistice.

Limbi romanice pentru studenții vorbitori de limbi slave (LMOOC4Slav)

Universitatea din Napoli L’Orientale împreună cu Federazione Nazionale Insegnanti Centro di iniziativa per l’Europa (FENICE), în calitate de partener al proiectului „Limbi romanice pentru studenții vorbitori de limbi de proveniență slavă” (LMOOC4Slav), finanțat prin programul Erasmus+, vă invită să participați la cea de-a doua Conferință internațională privind „MOOC și OER: noi tendințe și provocări”, care va avea loc la Napoli (Italia) în perioada 28-29 septembrie 2023.

Conferința își propune să reunească profesioniști din învățământul superior, lingviști și specialiști în tehnologii lingvistice, preocupați de tematica învățării și predării limbilor străine, prin MOOC și OER sau interesați de noile abordări în predarea și învățarea limbilor străine. Printre subiectele tratate în eveniment se numără: mobilitatea academică și lingvistică, diversitatea lingvistică, limba în scopuri specifice, transformarea digitală în educație și noile tehnologii educaționale. Vor fi aduse în discuție informații privind proiectele de colaborare în domeniul multiculturalismului, precum și date despre inițiativele și evoluțiile legate de aceste domenii sprijinite prin programele europene și naționale.

În acest scop, organizatorii lansează un apel pentru depunerea de rezumate ale lucrărilor celor interesați să le prezinte în eveniment. Apelul este deschis până pe 17 iunie 2023 (termenul limită)

Sunt încurajate în special propunerile privind următoarele domenii legate de temele conferinței, fără a se limita la acestea:

  • MOOC-uri – design, învățare, predare, asigurarea calității, etc.
  • OER/OEP pentru învățarea și predarea limbilor străine
  • Abordări pedagogice în LMOOC și OER
  • MOOC și OER pentru profesorii de limbi străine: noi instrumente pentru dezvoltarea profesională
  • LMOOC și dezvoltarea competențelor
  • MOOC pentru sprijinirea multilingvismului și a mobilității internaționale
  • Motivația pentru realizarea de LMOOC-uri și motivarea cursanților
  • Validarea și certificarea competențelor lingvistice dobândite prin intermediul MOOC
  • Monitorizarea și evaluarea învățării limbilor străine cu ajutorul tehnologiilor
  • Evaluarea meta-lingvistică a studenților @-@ competențe în MOOCs
  • Evaluarea LMOOC
  • Predarea și învățarea limbilor străine prin intermediul dispozitivelor mobile
  • Învățarea limbilor străine prin metode informale
  • Săli de clasă virtuale, eLearning și ePortfolio
  • Tehnologii și/sau instrumente multimedia pentru LSP (limbi în scopuri specifice)
  • Dezvoltarea strategiilor de învățare prin medii online/platforme de învățare

Pot fi solicitate informații la adresa de e-mail conference@lmooc4slav.eu, în limbile engleză, italiană și portugheză.

Webinare organizate de EAQUALS și ECML dedicate educației lingvistice și multilingvismului

EAQUALS (The Evaluation and Acreditation of Quality Language Services - Asociația pentru evaluarea și acreditarea serviciilor lingvistice de calitate) a fost fondată în 1991 și este o asociație non-profit înregistrată în Anglia și Țara Galilor. Webinarele și resursele acoperă o serie de teme relevante pentru profesori, formatori de profesori, manageri academici și directori de studii și furnizează studii de caz privind trecerea la livrarea online a cursurilor.

ECML (The European Centre for Modern Languages of the Council of Europe - Centrul European pentru Limbi Moderne al Consiliului Europei) promovează excelența în educația lingvistică având ca obiectiv strategic susținerea statelor membre în implementarea unor politici eficiente de predare/învățare a limbilor străine prin:

  • susținerea învățării și predării tuturor limbilor străine;
  • promovarea dialogului și a schimbului între profesioniștii activi în domeniul educației lingvistice;
  • instruirea multiplicatorilor;
  • sprijinirea rețelelor prin organizarea și finanțarea unor programe și proiecte de cercetare.

EURYDICE

Rețeaua Eurydice își propune să faciliteze cooperarea europeană în domeniul educației. Publicațiile realizate în cadrul rețelei reprezintă o foarte bună sursă de documentare – prin furnizarea de informații clare, concise, actualizate și bine documentate. Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit.

Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit și sunt disponibile prin accesarea următoarelor link-uri:

Date cheie privind predarea limbilor străine în școlile din Europa – ediția 2023

Ediția din 2023 a raportului Date cheie privind predarea limbilor în școlile din Europa este cea de-a cincea. Având la bază cele patru publicații precedente, acest nou raport urmărește să contribuie la monitorizarea evoluțiilor la nivel de politici în domeniul predării limbilor străine în școlile din Europa. Deși limbile străine se află în centrul investigației, sunt luate în considerare și alte limbi (limbile regionale sau limbile minorităților, limbile clasice etc.).

Raportul conține 51 de indicatori care acoperă o gamă largă de subiecte relevante pentru politica predării limbilor (străine) la nivelul UE și la nivel național, precum mobilitatea transnațională a profesorilor de limbi străine în scop profesional și măsurile de sprijin lingvistic pentru elevii migranți nou sosiți. Principala sursă de date a raportului este rețeaua Eurydice, care a furnizat informații calitative referitoare la politicile și măsurile din domeniul predării limbilor (străine) în școli. Datele Eurydice sunt completate de date Eurostat și date din cadrul a două studii internaționale desfășurate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Câteva constatări cheie
  • Față de aproape două decenii în urmă, elevii din învățământul primar încep să învețe limbi străine la o vârstă din ce în ce mai fragedă.
  • Învățarea celei de-a doua limbi străine începe de regulă în învățământul secundar inferior.
  • În unele țări, studierea unui număr de două limbi străine este mai degrabă un drept decât o obligație.
  • În perioada 2013-2020, la nivelul UE, aproape că nu s-a schimbat procentul elevilor care studiază cel puțin două limbi străine în învățământul secundar inferior.
  • Elevii din învățământul profesional nu au aceleași oportunități de învățare a două limbi străine ca semenii lor din învățământul general.
  • În aproape toate țările europene, engleza este limba străină studiată de cei mai mulți elevi în învățământul primar și secundar.

În perioada 2013-2020, ratele participării elevilor care învață limba engleză au înregistrat o creștere substanțială în învățământul primar.

  • În anul 2020, la nivelul UE, limbile franceză și germană au reprezentat cele mai populare opțiuni pentru cea de-a doua limbă străină.
  • În 2020, alte limbi străine în afară de engleză, franceză, germană și spaniolă se studiau mult mai rar în Europa.
  • În multe țări sunt prezente în curriculum și limbile regionale sau limbile minorităților și limbile clasice.
  • Se așteaptă ca elevii să atingă nivelul B2 al Cadrului european comun de referință pentru limbi (CEFR), la prima limbă străină, până la sfârșitul învățământului secundar general. La nivelul UE, mobilitatea transnațională în cazul a mai mult de unul din patru profesori de limbi străine mobili a fost susținută de un program UE.

Vă recomandăm:

Învață să spui „NU“ lucrurilor care nu te ajută să crești și să te dezvolți. Care sunt acestea vei afla urmărind animația de mai sus. Vizionare plăcută (și ... luați notițe)!

Trei ...pe lună:

  • O aplicație gratuită care te ajută să înveți să joci șah, să îți (re)împrospătezi cunoștințele sau să duci jocul în clasă: LICHESS
  • Construiește hărți mentale cu COGGLE.IT
  • Un joc de cuvinte - pentru concentrare sau relaxare – Words and Mahjong (EN)
MEDIA SPACE

Programe europene, proiecte, studii, inițiative, priorități, strategii. Toate au în spate povești, întâmplări, experiențe, emoții. Toate vin cu perspective și conduc spre învățare.

Ne dorim ca, alături de actori din media, să ducem această învățare cât mai aproape de toți cei interesați de ea, de cei dornici de implicare și transformare.

Fie că ajungem către public alături de parteneri media care ne împărtășesc viziunea, fie că poveștile ajung să fie spuse, scrise, ilustrate ca urmare a preocupărilor media, faptul că există acest spațiu media alocat educației e un plus.

Ne dorim să acordăm, la rândul nostru, spațiu în ANews pentru partenerii noștri - Radio România Cultural și Tribuna Învățământului, dar și pentru alte apariții media dedicate învățării care pot inspira și motiva.

Erasmus35 – o călătorie începută în urmă cu 35 de ani
eTwinning – o întreagă lume virtuală a învățării
“Be Europe”- “Fii Europa”! – podcasturi despre avantajele învățării prin Erasmus+
Săptămâna europeană a competențelor profesionale
Cadre didactice de la Școala Gimnazială Ipotești, într-o experiență de mobilitate ERASMUS în Spania
Ea e profa pe care o îndrăgește orice licean! Carmen Răileanu: „Cel mai important pentru un tânăr este să știe bine o meserie”

ANews este publicația lunară a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Dacă sunteți implicați în proiecte din domeniile educației, formării profesionale sau tineretului și doriți să publicați articole despre acestea în revistă, dacă aveți recomandări sau dacă doriți doar să ne scrieți, folosiți adresa ileana.racoviceanu@anpcdefp.ro. Avem rugămintea ca materialele pe care le trimiteți să întrunească următoarele cerințe tehnice pentru publicare: o pagină A4, text scris cu diacritice, stil jurnalistic care să evidențieze în primul rând experiența de învățare, continuare (follow-up) și impact asupra activităților profesionale și/sau personale. Fotografiile care însoțesc textul vor fi de minim 300 dpi, atașate separat în email, nu inserate în documentul Word. Fotografiile vor reprezenta imagini de la activitățile de învățare/formare și nu se vor monta în colaje sau alte formate.

Toate informațiile din articolele despre proiectele finanțate cu sprijinul Comisiei Europene reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Agenția și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare neadecvată a acestora.

Created By
Agenția Erasmus+
Appreciate

Credits:

Created with images by Aleksandr - "Happy little girl painting easter eggs on kitchen. Cute smiled girl have fun on spring holiday " • sevulya - "golden and blue eggs with sacking on white background" • Andrii Zastrozhnov - "Pencil - direction indicator - choice of old or new way. Progress and new opportunities, motivation and evolution." • KevinSchmid - "norway reflection travel" • luckybusiness - "students studying on university campus." • The KonG - "Learning online, E-learning, Business studying concept. Laptop and glowing light bulb digital line on table for self learning idea from home" • kegfire - "Cheerful multiethnic pupils reading books" • Syda Productions - "group of students talking and writing at school" • Halfpoint - "Group of senior people attending computer and technology education class." • Vitalii Vodolazskyi - "Lifelong learning concept. Man holding and reading the book." • Davide Angelini - "Multiracial group of young people standing in circle smiling at camera - International teamwork students hugging together - Human resources and youth culture concept" • Rawpixel.com - "Rearview of diverse people hugging each other" • REDPIXEL - "Teamwork, network and community concept." • chrupka - "priority word made with colorful felt letters" • artrachen - "Growth Trees concept Coffee bean seedlings nature background Beautiful green" • mimagephotos - "Side of young woman listening to music with earphones and cellphone in city" • Elizaveta - "Portrait of a young handsome guy, a student with a beard in a red winter jacket and a hood with fur on the background of the red wall of the building of an educational institution" • Pavel Timofeev - "industrial drawing" • astrosystem - "Girl looking at lunar eclipse through a telescope. My astronomy work." • Vitalii Vodolazskyi - "Colorful quote bubbles. Linguistic diversity and multi language concept." • Jakub Krechowicz - "Colorful painted group of people figures" • Prostock-studio - "Cropped of asian woman foreign language teacher using laptop" • zimmytws - "education key" • MarekPhotoDesign.com - "motivation word in metal type" • virtustudio - "Three white eggs on a yellow background. Top view" • Tierney - "Social media theme with person using a laptop in a chair"