Loading

Rondpunt Jaarverslag 2020

Op bovenstaande foto staat Amber. In 2020 werd ze slachtoffer van een vluchtmisdrijf en werkte ze mee aan onze campagne 'Ik blijf erbij'. “Elke keer als ik een witte bestelwagen zie, vraag ik me af of dat mijn aanrijder is”, vertelt Amber.

Voorwoord

Beste bondgenoot,

Een bijzonder jaar ligt achter ons. De coronacrisis had (en heeft helaas nog steeds) een ongeziene impact op het hele maatschappelijk leven. Wereldwijd werden verregaande beperkende maatregelen genomen om de verspreiding van het virus te stoppen. Zo kwamen er ook in ons land maatregelen met grote gevolgen voor ieder van ons.

Wat betekende dit voor Rondpunt? Om te beginnen werkten de medewerkers vanaf medio maart van thuis uit. Telewerken werd de norm, met een versnelde digitalisering van zowel de inhoudelijke als operationele werking en uitsluitend online overleg tot gevolg. Door de strikte opvolging van de maatregelen, hopen we te hebben bijgedragen tot het vertragen van de verdere verspreiding van het virus.

We hebben getracht de impact van de coronamaatregelen in te perken door snel en waar mogelijk te schakelen naar digitale alternatieven om de verkeersslachtoffers te bereiken of te sensibiliseren voor verkeersveilig gedrag.

Zo ontwikkelden we in de zomer 3 Back-Pakketten voor secundaire scholen met praktische richtlijnen voor leerkrachten wanneer zij geconfronteerd worden met een leerling die getuige is van een verkeersongeval, of ernstig gewond geraakt of overlijdt in een verkeersongeval. Deze Back-pakketten zijn op onze website terug te vinden en kunnen kosteloos worden gedownload.

In het kader van de Internationale Herdenkingsdag voor Verkeersslachtoffers hielden we samen met de lotgenotenwerkingen OVK en Over-Hoop, 315 seconden digitale stilte voor de 315 dodelijke slachtoffers die er in 2019 op de Vlaamse wegen vielen. De herdenkingsvideo was live te volgen via onze social media en kwam er ter vervanging het jaarlijkse afsluiten van een druk kruispunt.

Na de eerste golf en lockdown van de scholen, stelden we vast dat de getuigenissen van verkeersslachtoffers in secundaire scholen (project Getuigen Onderweg), omwille van corona in het najaar nog steeds niet veilig terug opgestart konden worden. We troffen de eerste voorbereidingen om een digitale videogetuigenis te laten ontwikkelen ter vervanging van de fysieke getuigenissen. Deze videogetuigenis is inmiddels aan te vragen via de website.

Werden verder ook nog digitaal omgevormd: het vormingsaanbod, de campagne tegen vluchtmisdrijf en de uitreiking van de journalistenaward.

Op het moment dat ik dit schrijf is de vaccinatiecampagne volop aan de gang en lijkt het einde van de coronatunnel toch minstens in zicht te komen, al blijft voorlopig nog onduidelijk wanneer we het gewone leven weer deels of geheel zullen kunnen hervatten. Anders dan voor velen onder ons, kunnen we vanuit onze thuiswerkplek het werk zeker verderzetten, maar het gemis aan sociale contacten wordt enkel deels opgevangen door (video)bellen. De omstandigheden om thuis te werken zijn ook niet voor iedereen ideaal.

Ik besluit dan ook met een dankwoord aan alle medewerkers van Rondpunt. De combinatie van corona, versnelde digitalisering, beperkte contacten met collega’s, een nieuwe algemeen coördinator (ad interim) en onzekerheden over de toekomst heeft veel van hen gevraagd: een grote flexibiliteit, veelvuldige aanpassingen en veel doorzettingsvermogen om er maar 3 op te noemen.

2020 was voor niemand een makkelijk jaar. Dat geeft de behaalde doelstellingen extra glans.

Een bijzonder woord van dank ook voor Joke Castelein die na haar jarenlange inzet als medewerkster en algemeen coördinator verleden jaar besloot om een nieuwe professionele uitdaging aan te gaan (dichter bij huis) alsook voor Yolande Denis, die bereid gevonden werd om op korte termijn de rol van algemeen coördinator ad interim op zich te nemen. Ik wens hen beiden veel succes toe met hun respectieve nieuwe professionele uitdagingen.

Philippe Hinnekens, voorzitter Raad van Bestuur

Rondpunt in cijfers

Project: Getuigen onderweg

Met ons project Getuigen onderweg vertellen verkeersslachtoffers, naasten, nabestaanden of veroorzakers sinds 2012 in de klas over hun ongeval en de gevolgen.

In 2020 konden vele getuigenissen niet doorgaan door de coronacrisis. We namen deze 'gedwongen pauze' aan om het project te evalueren en ontwikkelden een digitaal alternatief in de vorm van een videogetuigenis. Klik onderstaand op de knop voor het volledige verhaal en bekijk de aangrijpende trailer van de videogetuigenis van Lotte.

Nieuw aanbod: Back-pakket

In 2019 raakten in Vlaanderen bijna 4.000 kinderen en jongeren van 10 tot 19 jaar licht-, zwaar- of dodelijk gewond in een verkeersongeval (Statbel, 2020), vele anderen waren getuige. Een verkeersongeval heeft ingrijpende gevolgen voor de jongere én zijn omgeving. Hiermee omgaan is niet altijd vanzelfsprekend, het kan een zoektocht zijn naar de juiste aanpak.

Om scholen te ondersteunen, werkte Rondpunt vzw drie praktische Back-pakketten uit:

Project: FIVE2NINE

Om het sociaal isolement van jongvolwassenen met een niet-aangeboren hersenletsel te doorbreken, zetten we met ons project FIVE2NINE buddy's in die samen met hen het vrijetijdsaanbod in de buurt willen ontdekken.

Kevin en buddy Christian vertellen in onderstaande video wat ze het afgelopen jaar samen gedaan hebben. Met respect voor de coronamaatregelen bleven ze elkaar ontmoeten in 2020.

De impact van de coronacrisis op de gevolgen van een verkeersongeval

In maart 2020 worden er maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Iedereen moet ‘in zijn kot’ blijven. De maatregelen hebben een grote impact op de maatschappij en grijpt bij iedereen in op verschillende levensdomeinen, ook bij betrokkenen bij een verkeersongeval.

Betrokkenen bij een verkeersongeval staan voor een complex traject met gevolgen op medisch, juridisch, verzekeringstechnisch en psychosociaal vlak. Ook de administratieve rompslomp weegt zwaar door.

Zwaargewonde verkeersslachtoffers staan na een ziekenhuisopname voor een lange revalidatie, gevolgd door een zoektocht naar re-integratie op vlak van wonen, werk, onderwijs, vrije tijd, mobiliteit, sociaal netwerk... Al deze gevolgen ondervinden extra moeilijkheden door de genomen maatregelen.

Rondpunt Journalistenaward 2020

Naar jaarlijkse gewoonte zet Rondpunt een journalist(e) in de bloemetjes die het afgelopen jaar een verkeersslachtoffer, naaste, nabestaande of veroorzaker op de meest respectvolle manier interviewde. Dit jaar konden we helaas niet langs op een redactie en daarom zochten we Birger Vandael, journalist bij Het Laatste Nieuws, op tijdens een videovergadering om hem te verrassen met de boodschap dat hij de terechte winnaar is van de Journalistenaward 2020. En dat zag er zo uit!

'Ik blijf erbij'

Campagne vluchtmisdrijf

Het aantal slachtoffers dat (dodelijk) gewond achtergelaten wordt na een verkeersongeval, is nog steeds veel te hoog. Rondpunt vzw wil deze problematiek aanpakken omdat uit de verhalen van slachtoffers, naasten of nabestaanden duidelijk blijkt hoeveel extra leed vluchtmisdrijf hen berokkent. Ook voor de veroorzaker is het essentieel om verantwoordelijkheid te kunnen opnemen.

We willen weggebruikers, nog voor ze in een verkeersongeval betrokken raken, informeren over vluchtmisdrijf en de gevolgen. En ze zo doen beloven dat ze een slachtoffer in nood altijd zullen helpen.

Een van de verhalen die we in 2020 brachten was het verhaal van Amber (19). Ze werd begin vorig jaar het slachtoffer van vluchtmisdrijf. Na een avond bij haar beste vriend, fietste ze terug naar huis. Op nog geen 500 meter van haar woning werd ze aangereden door een witte bestelwagen. De bestuurder pleegde vluchtmisdrijf en Amber bleef met een flinke hoofdwond en kneuzingen achter.

“Het stoort me nog altijd dat ik niet weet wie het was”, zegt Amber.

Internationale Herdenkingsdag voor Verkeersslachtoffers

Op zondag 15 november 2020 stonden we om 15u00 stil bij alle verkeersslachtoffers die in 2019 vielen op Vlaamse wegen. Wegens de destijds geldende coronamaatregelen kon een fysiek evenement helaas niet doorgaan. Daarom hebben we ingezet op een volledig digitale editie.

Hoewel we het fysieke samenzijn moesten missen tijdens de editie van 2020, bereikten we via de video op sociale media zo'n 29.000 mensen. Bekijk onderstaand de video van de Internationale Herdenkingsdag voor Verkeersslachtoffers of klik op de knop voor aparte fragmenten.

Vormingen voor huisartsen over het traject van een verkeersslachtoffer

Om de opvang van betrokkenen bij een verkeersongeval te verbeteren, zet Rondpunt vzw onder andere in op het delen van kennis via vorming. We willen professionals wegwijs maken in het lange en moeilijke traject dat betrokkenen bij een verkeersongeval moeten afleggen. Ook in 2020 hebben we heel wat professionals kunnen bereiken.

In samenwerking met Domus Medica bieden we twee vormingen voor huisartsen aan:

‘Een patiënt wordt verkeersslachtoffer. Wat kan ik doen?’

‘30 personen met een hersenletsel in één huisartsenpraktijk?!’

Huisartsen krijgen in deze vormingen handvatten om ondersteuning te bieden wanneer een betrokkene bij een verkeersongeval in een huisartsenpraktijk komt.

Deelname in overlegstructuren

Ook in 2020 waren we opnieuw belangenbehartiger. In verschillende overlegstructuren legden we het perspectief van alle betrokkenen bij een verkeersongeval op tafel.

  • Hersenletsel Liga
  • Overleg Handicap en Arbeid
  • POWA - Permanent overleg Werkzoekenden met een Arbeidshandicap
  • Stakeholdersforum VDAB: Subwerkgroep PMAB (Personen met arbeidsbeperking)
  • Raad van Bestuur GTB
  • AYA Movement: Werkgroep werk, studies en inkomen
  • NOOZO – Vlaamse adviesraad handicap
  • Vlaams Forum Verkeersveiligheid
  • Stuurgroep Vlaams Huis Verkeersveiligheid
  • Leergroep Verkeer
  • Overleg betrokkenen van een verkeersongeval

Onze sponsors

BENEFIETACTIES

Hanne Luyten & Eva Mouton | Tour Des Alpes | Transport en Logistiek VlaanderenFleet Complete | JOMA sport | Football club Matti | Sint-Franciscuscollege | Kevin Vandenreycken | Komo vzw | Antwerps transportforum

SPONSORING MET GOEDEREN EN DIENSTEN

PROJECTSPONSORS

Project Victims of Road Traffic Offences Funded by the Justice Programme of the European Union | CERA

STRUCTURELE STEUN

TEAM 2020

  • Joke Castelein - Algemeen Coördinator (tot september 2020)
  • Yolande Denis - Interim Algemeen Coördinator
  • Marlies Sandra - Coördinator Communicatie
  • Teun van den Neste - Communicatiemedewerker
  • Nathalie Vandendaele - Stafmedewerker Verzekeringen & Juridische Zaken
  • Marijke Janssenswillen - Stafmedewerker Zorg
  • Liesbeth Lambrecht - Stafmedewerker Re-integratie
  • Mieke Demoor - Administratief Medewerker
  • Sigirid Engelen - Projectcoördinator Getuigen onderweg
  • Emilie Verloo - Projectmedewerker Getuigen onderweg
  • Karl Beutels - Vrijwilliger

Onze vrijwilligers

Naast het vaste team konden we in 2020 rekenen op de steun van onze vrijwilligers. Zonder al deze helpende handen zouden we een belangrijk deel van onze werking niet kunnen uitvoeren.

Ook voor onze vrijwilligers was het een speciaal jaar. Vele getuigenissen vanuit ons project Getuigen onderweg konden niet doorgaan wegens coronamaatregelen. Ook voor onze buddy-koppels van ons project FIVE2NINE was het aanpassen aan bubbels en anderhalve meter.

Toch zagen we ook bij onze vrijwilligers de focus op wat wél kon. Merci voor die inzet!

Financiële rapportage

Rondpunt wordt grotendeels gefinancierd door de Vlaamse overheid en is verder afhankelijk van vrijwillige bijdragen. Elke gift, hoe klein ook, helpt ons de opvang van verkeersslachtoffers verbeteren.

Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar en kan je overmaken op IBAN BE72 7430 2345 4816 op naam van Rondpunt vzw. Ook kan je een gift doen via onze Doe een gift knop op onze website.