Loading

Når smilene er lige så store, som sovsen er tyk

Frivillige og tidligere hjemløse mødes om middagsbordet

I et lille beboerlokale i Brønshøj stiger aktiviteten i takt med duften fra en hjemmelavet forloren hare, der bager i ovnen. Nogen er i gang med at dække bord. Andre henter stole, så alle kan få en plads omkring langbordet. Hver anden torsdag mødes frivillige og beboere i Toften for at tilberede et godt måltid mad og spise sammen.

Den sociale madklub i Toften er en del af projektet 'Livsglæde i skæve boliger'. Et samarbejdsprojekt mellem hjælpeorganisationen WeShelter, Hjemløseenheden i Københavns Kommune og KAB-Fællesskabet. Projektet er finansieret af Trygfonden.

Kernen i projektet er, at frivillige og beboere i de skæve boliger mødes om at lave et godt og nærende måltid mad og det sociale fællesskab, der opstår undervejs. De frivillige er primus motor i madlavningen.

"Den åbenhed og varme, vi bliver mødt med, er fantastisk," siger Lisbeth, frivillig i projektet.

Om toften

Toften er en boligafdeling i Samvirkende Boligselskaber, der rummer 15 såkaldt skæve boliger for tidligere hjemløse. Boligerne er 1-rums rækkehuse. Der er tilknyttet to sociale viceværter, som hjælper beboerne med udfordringer i dagligdagen.

Hovedparten af beboerne i Toften har haft et overforbrug af alkohol og stoffer og er mærket både fysisk og psykisk af det hårde liv som hjemløse. Derudover er social isolation og ensomhed et problem.

Det store billede: Social vicevært Susanne Elmquist på vej til fælleslokalet med en ekstra stol. Boas ser I mere til lige om lidt.

Lisbeth - frivillig med styr på gryderne

Dagens kok, Lisbeth, er skaberen af de to forlorne harer, som bager i ovnen. Hun svinger bradepanden ud af ovnen, og hælder sky op i sovsegryden. Lisbeth er frivillig hos WeShelter. Hun fortæller , at hun gik på efterløn fra sit job som socialpædagog for et par år siden:

"Jeg er virkelig glad for at være med her. Det er skønt at møde de her mennesker – og at de kan være, som de er. Den åbenhed og varme, vi bliver mødt med, er fantastisk."

En forloren hare bliver til.

Boas er en trofast hjælper

57-årige Boas bor i Toften og er en af de faste deltagere i madklubben. Han plejer at stå klar og vente på Lisbeth, så han fx kan hjælpe med at købe ind og køre tunge indkøbsposer hjem på elscooteren.

Boas hjælper også med at skrælle kartofler. Redskaberne i fælleskøkkenet lever ikke helt op til en ordentlig standard, så han medbringer sin egen kartoffelskræller. Engang arbejdede han i køkkenet på et hotel i Grønland - og skrællede rigtig mange kartofler.

"Det er dejligt at møde andre mennesker. Man bliver glad," siger Boas.

René kan ikke fordrage at vaske op

René (tv.) har boet 10 år i Toften.

”Jeg er jo med for at få noget at spise," konstaterer 62-årige René, og han har været med hver gang.

"Det har været helt okay. Det betyder da rigtig meget, at de frivillige kommer og er med. Uden dem kunne det slet ikke lade sig gøre. Det er også godt, at vi kan få rester med hjem,” siger han. Når det kommer til det med at hjælpe til i køkkenet, er han ikke i tvivl.

"Jeg kan ikke fordrage at vaske op. Jeg hjælper med at stille på plads og sådan," siger han.

"Bliver sovsen tyk?"

En beboer stikker hovedet ind i fælleslokalet og skal lige sikre sig, at alt er, som det skal være ...

Der bliver grinet og svaret, ”selvfølgelig”.

ANDERS - frivillig med åbent sind

Maden er ved at være klar. Med som frivillig er også Anders, der til daglig arbejder med it. Han går til hånde.

"Jeg ville være presset, hvis jeg skulle stå for det, så jeg lærer også noget her," siger han, og forklarer om, hvorfor han er med:

"Det er rart at komme ud af sin bobbel og møde andre mennesker. Ellers er der en tendens til, at vi mest opsøger andre, der ligner os selv. Her er der en god stemning og god mad. Jeg er ikke så god til at lave mad derhjemme. Vi hører også, at det betyder noget for dem, der bor her."

Godt for naboskabet

De sociale viceværter har en vigtig rolle i madklubberne. De motiverer beboerne til at være med og forebygger og håndterer evt. konflikter.

"Efter den første middag hørte vi beboerne gå og sige 'tak for i går' til hinanden. Det her giver noget til naboskabet," siger Rasmus Roland, der er en af de to sociale viceværter i Toften. De deltager begge i dagens madklub.

"Når maden er ved at være færdig, går vi en runde og banker på døre for at få flere beboere til at være med," siger Rasmus, der netop er tilbage fra runden og nu hjælper med at stille glas på bordet. Op til 9 beboere ud af 15 har deltaget i madklubben i Toften.

De sociale madklubber er et pilotprojekt i weshelter

Og det er første gang et samarbejde mellem sociale viceværter og frivillige sættes i spil i de skæve boliger.

Tre boligafdelinger med skæve boliger deltager i projektet om madklubberne

  • Toften i Brønshøj, Samvirkende Boligselskaber
  • Kongelundsvej på Amager, Boligforeningen 3B
  • Spontinisvej/Hammelstrupvej i København SV, Boligselskabet AKB, København

Den første madklub i Toften fandt sted i august 2022 og projektet løber i 2 år.

Velbekomme og vuffelivov

Alle finder plads omkring bordet. Fade og skåle passeres rundt. Kartofler bliver moset med gaflen, inden der toppes med sovsen, som alle er enige om er 'helt igennem godkendt'.

En begejstret deltager i madklubben. Floki måtte dog vige pladsen for en tobenet.

Snakken går omkring bordet. Et af emnerne er gode ideer til næste madklub-middag. Blandt forslagene er frikadeller, boller i karry og krebinetter med stuvet hvidkål. Men først skal haren nydes.

"Maden er god dansk mad. Ikke så meget salat. Det kan udvikle sig med tiden. Vi lytter til beboernes ønsker," siger Lisbeth.

En god kop kaffe efter maden er blevet efterspurgt, så det har madklubben planer om at afprøve næste gang.

Tak for i aften til madklubben i Toften - og tak for at give os et kig ind i jeres spirende fællesskab.

Created By
Annette Sadolin
Appreciate

Credits:

Lars Bertelsen, Annette Sadolin