Loading

Jaarverslag HYA We zijn gegroeid!

  • CONTACT
  • Stichting Huurders Ymere Amsterdam
  • 020 – 625 80 46
  • info@hya.nl
  • Website bezoeken
Voorwoord
Huurders Ymere Amsterdam
Voorwoord

We schrijven dit in mei 2020 en in deze rare tijd lijkt 2019 opeens al heel lang geleden. We kijken op dit moment allemaal reikhalzend vooruit, naar een tijd waarin het virus hopelijk niet meer zo ons leven beheerst. Toch ga ik met jullie achteruit kijken, naar 2019.

Ook dat was een bewogen jaar.

Toen het jaar begon bundelden Amsterdamse huurderkoepels hun kracht door de FAH op te richten (Federatie Amsterdamse Huurderskoepels). De rest van het jaar heeft de FAH de huurdersstem laten horen aan diverse overlegtafels, waar die van de prestatieafspraken de belangrijkste was. Uiteraard had de bemoeienis met de FAH soms ook zijn weerslag op het bestuur van HYA. Gelukkig heeft de rest van het bestuur de schouders eronder gezet. Een van deze goede bestuurders, Martha Teunen, heeft in 2019 na 9 jaar overigens definitief afscheid van HYA genomen. Martha: heel hartelijk dank voor je geweldige inzet en kennis.

Ondanks deze aderlating zijn we als organisatie gegroeid. Inhoudelijk kunt u daar meer over lezen in dit jaarverslag, maar ook in volume zijn we dit jaar flink gegroeid. Nadat we met een folder huurders van Ymere in Amsterdam hebben benaderd; kregen we 60 aanmeldingen van huurders die bereid waren zich in te zetten voor HYA. We hebben uit dit formidabele aantal 5 nieuwe bestuursleden gekozen. Wij zijn deze bestuursleden zeer dankbaar voor hun bereidheid en enthousiasme om bestuurslid te willen worden. Dat geldt ook voor het bestuurslid dat zich al eerder in het jaar bij ons aansloot: fantastisch! We hebben jullie hard nodig om op te komen voor de belangen van de Ymere-huurders.

We zitten in een wooncrisis en de overheid had dit jaar verschillende voornemens om het beleid aan te passen. Als actieve huurdersorganisatie hebben wij onder meer uitgebreid gereageerd op het beleid over huur- en inkomensgrenzen en servicekosten. Niet dat dat veel geholpen heeft, want de minister heeft vastgehouden aan haar dogmatische standpunten. Wat ons betreft zou er, zeker in tijden van crisis, veel beter naar huurders moeten worden geluisterd!

2019 gaat de boeken in als het jaar waarin eindelijk op grote schaal geageerd is tegen de verfoeide verhuurdersheffing en andere overmatige belastingen voor sociale verhuurders. Laten we hopen dat die in 2020 allemaal van tafel gaan.

En dan tot slot Ymere. Natuurlijk is er in 2019 met Ymere over een diversiteit aan onderwerpen gesproken en onderhandeld. Van administratiekosten tot servicekosten, van hittewoningen tot loden leidingen en van de verkoop van sociale huurwoningen tot gebiedsbeheer.

De communicatie van Ymere en haar werkprocessen bleven ook in 2019 de aandacht vragen van HYA. Er zijn nog steeds, of weer, nieuwe knelpunten tussen huurders en Ymere.

Toch heeft onze samenwerking met Ymere ook voor positieve resultaten gezorgd in 2019. Lees hier alles over in dit jaarverslag. Veel leesplezier!

Peter Weppner, voorzitter.

Huurders Ymere Amsterdam
Inleiding

2019 is het jaar dat HYA groter, sterker en professioneler is geworden, stap voor stap. De organisatie kijkt meer en meer naar buiten en hoeft ook minder naar binnen te kijken. Ze heeft haar interne organisatie steeds beter op orde. We hebben dit jaar ons bestuur uitgebreid met 5 aspirant-bestuursleden, we hebben een lijn ingezet om beter en interactiever samen te werken met verschillende stakeholders en we hebben meerdere beleidsprocedures geprofessionaliseerd. Omdat dit jaar zeer druk en roerig was door zowel de hevig woekerende wooncrisis als de totstandkoming van de meerjarige prestatieafspraken is het bestuur van HYA flink getest. Het was hard werken en het is duidelijk geworden waar er nu nog winst te behalen is. We zien dat we nog beter moeten samenwerken met alle belanghebbenden en we zien dat we nog een professionaliseringsslag te maken hebben. Maar we zien ook dat we in deze roerige tijden veel bereikt hebben. Aan de hand van doelstellingen die HYA zichzelf heeft opgelegd, kijken we of HYA zich langs de gewenste lijnen heeft ontwikkeld.

De wereld om ons heen

Er is een enorme schaarste op de woningmarkt, zeker in Amsterdam. Ook door de coalitie wordt in 2019 openlijk gesproken over ‘een wooncrisis’. Inmiddels zijn er zo’n 300.000 woningen te weinig. Het tekort aan woningen is één van de redenen waarom huizenprijzen in de afgelopen jaren veel sterker stegen dan de inkomens. Het kabinet presenteerde op Prinsjesdag een aantal maatregelen. Zo kwam er een fonds met een miljard euro aan subsidies voor gemeenten die nieuwbouwprojecten starten. Woningcorporaties krijgen daarnaast voor een miljard aan fiscale kortingen als ze nieuwbouw plegen. Die korting wordt uitgesmeerd over 10 jaren. Het is een sigaar uit eigen doos als we inzien dat sociale verhuurders ieder jaar een verhuurderheffing van maar liefst 1,7 miljard aan het Rijk betalen. Ymere heeft 77,5 miljoen euro moeten betalen in 2019. Het totaalbedrag wordt dus dankzij de korting ‘slechts’ 1,6 miljard per jaar. HYA vindt het verwerpelijk dat verhuurders ieder jaar 1,6 miljard extra belasting betalen als ‘beloning’ voor het realiseren van betaalbare huurwoningen.

Binnen Amsterdam blijft de daling van het aantal gereguleerde huurwoningen doorzetten. Er is een afname van de corporatievoorraad tussen 2017 en 2019 in Amsterdam van 43,1 naar 40,7 procent van de Amsterdamse woningvoorraad. Door de in 2019 afgesloten Samenwerkingsafspraken (prestatieafspraken) tussen huurders, corporaties en gemeenten moet dit tij worden gekeerd. Het aantal sociale huurwoningen in de hoofdstad gaat weer toenemen de aankomende jaren!

Minister Ollongrens doelstelling is om tot 2025 zo’n 75.000 nieuwe woningen per jaar te bouwen, maar in 2018 en 2019 lukte dat niet. De tekorten lopen daardoor op. In 2019 waren er volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) 63.000 zogenoemde 'gereedmeldingen', huizen die klaar zijn om in te wonen. In 2020 verwacht de bouwsector 60.000 woningen af te ronden. Door een uitspraak van de Raad van State over de beperking van stikstofuitstoot dreigen vele projecten stil te vallen. Dat vormt een nieuwe, grote bedreiging voor het woningaanbod.

Naast deze crisis is ten tijde van het schrijven van dit jaarverslag nog een crisis uitgebroken: we zitten nu midden in de coronacrisis en de invloed hiervan op de woningmarkt is nog gissen. Wel is duidelijk dat er een recessie aankomt. Het worden roerige, zware tijden met veel onzekerheid. Een zekerheid die wij u kunnen geven, is dat HYA ook nu op zal komen voor de belangen van de Amsterdamse Ymere-huurders.

Huurders Ymere Amsterdam
Bestuur HYA

Bestuur van HYA

De samenstelling van het bestuur op 1 januari 2020 is als volgt:
  • Peter Weppner Voorzitter en bestuurslid van SHY.
  • Cees Fenenga Vicevoorzitter en bestuurslid SHY.
  • Tiene Sanmoestaman Penningmeester, DB.
  • Marianne Knollenburg Secretaris, DB.
  • Mesut Ergül Algemeen bestuurslid.
  • Gerrit Jan Jong Algemeen bestuurslid.
  • Tatiana Rudenok Aspirant-bestuurslid.
  • Audrey Hiawat Aspirant-bestuurslid.
  • Siewdat Badloe Aspirant-bestuurslid.
  • Jan Immerman Aspirant-bestuurslid.
  • Gilmore Schultz Aspirant-bestuurslid.
  • Jarek Majchrowicz Aspirant-bestuurslid.

A - De organisatie

In 2019 zijn we als organisatie gegroeid, zowel letterlijk als figuurlijk. Letterlijk doordat er zes nieuwe bestuursleden geworven zijn in 2019. Zij versterken de organisatie met kennis, kunde en enthousiasme. De werving, de sollicitatieprocedure en het opzetten van het inwerktraject hebben behoorlijk veel tijd en aandacht gevraagd van de organisatie van vrijwilligers. We zijn echter erg blij dat we zo’n mooie groep nieuwe bestuurders hebben kunnen aantrekken.

In 2018 verwoordden we ons streven om door te ontwikkelen als organisatie als volgt: “Ons zodanig presenteren dat we serieus genomen en gehoord worden. De strategie daarvoor is goed naar onszelf kijken. Zijn we goed genoeg; wat moeten we nog leren? Hoe kunnen we de bewonerscommissies meer betrekken bij ons beleid?” Oftewel, aandacht voor de kwaliteit van het HYA bestuur als geheel en de afzonderlijke bestuursleden daarbinnen. En daarna aan de slag.

We hebben hier tijd en ruimte voor genomen. De begin 2019 zittende bestuursleden hebben individueel en in teamverband een analyse laten maken van hun denkvoorkeuren en patronen. Door onszelf en elkaar een dag te analyseren kwamen duidelijke leerpunten van bestuursleden en van de hele organisatie naar boven. We kregen meer inzicht in de competenties van de mensen in het bestuursteam in combinatie met de opgaven waar we voor staan. Er kwam meer inzicht welke competenties voor welke opgaven nodig zijn.

Met deze kennis is de organisatie aan het werk gegaan. Gedurende het jaar zijn de organisatie-analyses geraadpleegd, onder meer op de Beleidsdagen waar het bestuur haar werkplan maakt en haar visie ontwikkelt, maar ook zeker in de dagelijkse praktijk waar HYA bewoners ondersteunt en adviseert en gesprekken en onderhandelingen met Ymere voert.

Met meer inzicht in onszelf hebben we onze rol sterker kunnen pakken. We hebben veel kunnen betekenen voor Amsterdamse Ymere-huurders. En we hebben door intensief te participeren (gevraagd en ongevraagd) in het Ymere-beleid het huurdersperspectief kunnen inbrengen.

We zetten hieronder uiteen wat we onszelf ten doel hadden gesteld en wat we gedaan hebben.

1 - Hoe HYA haar rol pakt

Uit het werkplan 2019 (doelen A1 + A3 + B2 + B7)

We stelden ons ten doel om:

  • Efficiënter te besturen (middels protocollen, stroomschema’s en beslisbomen).
  • Onze achterban te verbreden en nog meer te betrekken.
  • Het draagvlak te versterken onder bewonerscommissies en huurders
  • Te werken aan verbeteren naamsbekendheid.
  • Onze SWOT (sterke en zwakke kanten, kansen en bedreigingen) te analyseren.
  • De persoonlijke kwaliteiten van bestuursleden te analyseren.
  • Leden van bewonerscommissies – en individuele huurders – meer te betrekken bij het (ontwikkelen van) beleid van HYA.
  • Na te denken over de rol van huurders en bewonerscommissies (BC’s) buiten het bestuur.
  • Deelnemers aan de ‘tafeltjesavond’ te activeren.
  • Mensen persoonlijk te benaderen, of zij actief willen worden eventueel op één onderwerp.
  • BC-avonden te continueren en qua planning af te stemmen op stedelijke overleggen.
  • Meer gebruik te maken van de kennis die aanwezig is bij bewonerscommissies en individuele huurders (zowel organisatorisch als inhoudelijk).
  • Processen binnen HYA meer toe te snijden op belangenbehartiging en beleidsbeïnvloeding.
  • Kennis onderling beter te delen
  • Altijd te werken in duo’s.
  • Meer werk te maken van inhoudelijke punten.

Hoe HYA haar rol pakt- Invulling 2019

  • Er zijn meerdere stroomschema’s gemaakt en in overleg met Ymere ingevoerd. Duidelijke voorbeelden hiervan zijn het stroomschema Bewonerscommissie erkennen door HYA en het stroomschema Intrekken erkenning door HYA. Beide zijn gepubliceerd op de website van HYA.
  • De bestuursoverleggen zijn verder geprofessionaliseerd door goed gebruik te maken van technologische hulpmiddelen. Dit kon ook doordat we een flinke verbouwing op ons kantoor hebben gehad waarbij we betere technische faciliteiten hebben geïnstalleerd om efficiënt te vergaderen.
  • We hebben een manier van werken ontwikkeld waarbij we proberen het Dagelijks Bestuur te ontlasten door HYA-werkgroepen meer voorbereidend werk te laten doen. Dit zal echter pas in 2020 ingevoerd kunnen worden.
  • We hebben in 2019 zowel onze communicatiekanalen als onze bewonersbijeenkomsten ingezet om de achterban meer te betrekken. Via onze communicatiekanalen hebben we ingezet op de verbreding van de achterban.
  • Een mooi voorbeeld van het betrekken van de achterban bij het (ontwikkelen van beleid) was de bewonerscontactavond op 28 augustus. We spraken met bewoners van aangesloten BC’s aan vijf dialoogtafels over de thema's van de prestatieafspraken. Op dat moment werd er nog onderhandeld door de FAH (waarin ook HYA vertegenwoordigd is), de corporaties en de gemeente. In deze onderhandelingen konden we de input, ideeën en praktijkvoorbeelden van bewoners goed gebruiken. En doordat we voorafgaand met onze achterban konden overleggen en hun input konden meenemen, hebben we een breder draagvlak onder onze achterban gevonden voor het eindresultaat.
Huurders Ymere Amsterdam
Communicatie
  • We hebben een werkgroep communicatie uitgebreid met bestuursleden van HYA, ondersteund door onze adviseur. Deze werkgroep heeft zich veelal gericht op digitale communicatie. Zo heeft ze een nieuwe digitale nieuwsbrief opgezet.
  • Via een laagdrempelige folder die we door Ymere hebben laten verspreiden en via een actiever website- en socialmedia-beleid hebben we gewerkt aan het verbreden van de achterban. Dit resulteerde in grotere naamsbekendheid (en daardoor een flinke toename aan vragen) en ruim 60 mensen die aangaven zich als vrijwilliger in te willen zetten voor HYA. Uit deze mensen hebben wij 5 aspirant-bestuursleden geselecteerd en de andere geïnteresseerden kunnen nog worden benaderd om zich op thema’s in te spannen voor HYA.
  • Ook is het webverkeer op de HYA website exceptioneel toegenomen. Vanaf het moment dat we dit monitoren (pas in juni 2019 ) zien we een groei van ruim 85 procent websitebezoekers. De laatste twee maanden van 2019 kwamen er meer dan 1.000 unieke bezoekers per maand naar de website om informatie te zoeken over onder meer HYA, huren, Ymere-beleid, bewonersbetrokkenheid en de scholingen die HYA aanbiedt.
  • HYA is door al de voorgaande veranderingen zichtbaarder dan voorheen en maakt ook in de buitenwereld beter zichtbaar waar HYA voor staat.
  • Op de beleidsdagen van 2019 hebben we een SWOT-analyse (ook wel: sterkte-zwakte-analyse genoemd) gedaan waar we de participatie(mogelijkheden) van HYA en Ymere vergeleken. Hier zijn interessante zaken uitgekomen die we graag door willen spreken met zowel bewonerscommissies als met Ymere.
  • We hebben in 2019 uitvoerig gesproken over de mogelijkheden om huurders te betrekken bij HYA. Het besluit is genomen om huurders én bewonerscommissieleden toe te laten tot verschillende werkgroepen van HYA. Hiervoor zullen in 2020 stappen worden gezet.
  • Na verschillende jaren waarin de blik meer naar binnen gericht was, op onze eigen organisatie: is dit een jaar geweest waar we veel aan zowel belangenbehartiging als beleidsbeïnvloeding hebben kunnen doen. De duidelijke jaarcyclus waarin we meerdere evaluatie-momenten hebben ingepland heeft hierbij geholpen. Het hield ons scherp en gefocust.
  • Mede dankzij de afspraak al onze communicatie te delen met de accountmanager, is er minder kans dat kennis bij één persoon blijft.
  • Het bestuur van HYA kent een grote werkdruk. Daarom is het niet altijd mogelijk om naar elk overleg of elke externe vergadering of werkbezoek met 2 personen te komen. Het heeft wel de duidelijke voorkeur van het bestuur.
  • HYA heeft van veel inhoudelijke punten veel werk gemaakt. Hetzij door een inspraaknotitie te schrijven, hetzij door erover te adviseren bij de corporatie, hetzij door hierbij ondersteuning te bieden aan huurders, hetzij door er over te spreken en te publiceren, hetzij door er informatie over te geven, op te halen en door te geven van huurders naar Ymere. Enkele belangrijke onderwerpen zetten we op een rij:
  • Complexmonitor.
  • Huurdersperspectief in energietransitie.
  • Erkenning bewonerscommissies.
  • Gebiedsontwikkeling.
  • Hittewoningen.
  • Huurdersparticipatie.
  • Kaderafspraken.
  • Klachten en afhandeling.
  • Kleine woningen.
  • Loden leidingen.
  • Medehuurderschap.
  • Overlast.
  • Prestatieafspraken.
  • Participatie in transformatie-projecten Reimerswaal, Kleine Die, Marnixkade, Tweede Lindendwars, BC Palmstraat, Meander, BC Marnix.
  • Wetsvoorstel 'Huur en inkomensgrenzen'.
  • Woningcrisis en verhuurdersheffing.
  • Woningdelen.
  • Woongroepen.
  • Wooncoöperaties.
  • Verduurzaming.
  • Verkoop sociale huurwoningen.
  • Verkoopvijver Ymere en participatieproces.
  • Zorg en kwetsbare ouderen.
Huurders Ymere Amsterdam
Vuist maken en belangenbehartiging

2. Vuist maken en belangenbehartiging

Uit het werkplan 2019 (doelen A2 en B5)

We stelden ons ten doel om:

  • Het overleg van HYA met Ymere-Amsterdam te verbeteren.
  • Het overleg van Ymere met de bewonerscommissies te verbeteren.
  • In plaats van regionaal vaker (4*) stedelijk overleg te voeren met Ymere.
  • Specialisten / verantwoordelijken binnen Ymere bij stedelijk overleg te betrekken.
  • Procedures op te zetten om afspraken te bewaken.
  • Beter af te stemmen met Samenwerkende Huurdersorganisaties Ymere (SHY), dat is de overkoepelde huurdersorganisatie van Ymere waar HYA onderdeel van uitmaakt.
  • Databestand uit te werken en te implementeren.
  • Reglement BC’s af te ronden.
  • Subsidieaanvraag BC’s te koppelen aan jaarverslag van BC’s.
  • Eigen BC-pagina te bieden op HYA website en/of eigen mailadres.
  • Sfeer op Stichtingsraden en BC avonden te verbeteren.
  • BC’s beter te informeren over planning projecten Ymere.
  • Procesafspraken te maken bij aanpak energietransitie.
  • Relatie te verbeteren tussen Huurderspanel – Huurderskoepels binnen Ymere.
  • Nieuwe vormen van participatie te onderzoeken.

Vuist maken en belangenbehartiging - Invulling 2019

  • Wij hebben vier maal uitvoerig stedelijke overleggen gehad met Ymere op managementniveau. Deze overleggen verlopen goed. Meer en meer is HYA agenda-stellend in deze overleggen. De snelheid van het afhandelen van de besproken punten na de vergadering kan echter nog worden verbeterd.
  • We hebben de Amsterdamse regio-overleggen geschrapt vanwege het feit dat de meeste zaken die tussen HYA en Ymere worden besproken regio-overstijgend zijn. Ook was er in een aantal regio’s sprake van een zeer lage opkomst.
  • Een procedure om tijdsafspraken vast te leggen en te bewaken is in de maak.
  • Tijdens de stedelijke overleggen zijn er enkele specialisten / verantwoordelijken vanuit Ymere, aanwezig geweest, meestal om informatie te geven.
  • We hebben via adviezen en formele en informele overleggen vele belangrijke huurdersonderwerpen kunnen agenderen bij het management van Ymere.
  • We hebben samen met Ymere en de SHY een ‘Handleiding overleg wijkbeheerder met huismeestertaken’ ontwikkeld om voor bewoners een sterke positie uit te onderhandelen in de afstemming van deze taken.
  • Ons overleg met Bewonerscommissies is verbeterd doordat we meer interactieve bewonerscontactavonden houden.
  • De afstemming en samenwerking met de SHY heeft dit jaar onze aandacht gehad.
  • We hebben ook Bewonerscommissies ondersteund in hun streven een vuist te maken samen met hun buurtgenoten. Zo hebben we een bewonerscommissie ondersteund bij het organiseren van een actie tegen de verkoop van sociale huurwoningen in hun complex.
  • Dit verslagjaar hebben we besloten een nieuw datasysteem te laten ontwikkelen waarin alle huidige gewenste gegevens kunnen worden vermeld en opgeslagen maar waarin ook ruimte is om in de toekomst nieuwe wensen op te nemen. Hier is hard aan gewerkt, ook om het te vullen met geactualiseerde gegevens, naar verwachting treedt het systeem in 2020 in werking.
  • Het hernieuwde Reglement Bewonerscommissies is gepubliceerd op de website.
  • We hebben de jaarverslagen van BC’s gekoppeld aan de subsidieaanvraag. Dit levert inzicht op in de activiteiten van de Bewonerscommissies. Met hulp van een actieve huurder van een aangesloten bewonerscommissie hebben we een nieuw systeem ingevoerd om de formulieren te sturen. Men kan er nu voor kiezen alles digitaal in te leveren.
  • De mogelijkheid om een eigen pagina /e-mailadres te maken via de website van HYA hebben we na een kosten/baten-analyse afgeketst.
  • Mede dankzij de meer interactieve en actuelere insteek van onze bijeenkomsten is de sfeer op Stichtingsraden en Bewonerscontactavonden sterk verbeterd.
  • We hebben de link naar de mogelijkheid om de Meerjarenplanning voor groot onderhoud van Ymere digitaal in te zien actief gedeeld.
  • Nieuwe vormen van participatie hebben onze grote aandacht. We hebben de eerste contacten gelegd met het platform dat Ymere heeft opgericht ter bevordering van de participatie van jongeren (Y-platform). We hebben contact met Ymere over de doelen van het Huurderspanel. En bovenal hebben we zelf grote stappen gemaakt in het bevorderen van huurdersparticipatie, vooral door simpelweg meer uit te nodigen en nieuwe werkvormen te introduceren om huurdersparticipatie te vergemakkelijken. Zo is er een enquête geweest in de digitale nieuwsbrief, zijn er dialoogtafels geweest om input op te halen en zijn bewonerscommissieleden en huurders uitgenodigd deel te nemen aan werkgroepen.
Huurders Ymere Amsterdam
Huurders Ymere Amsterdam
Doorontwikkeling HYA als organisatie

3. Doorontwikkeling HYA als organisatie

Uit het werkplan 2019 (doelen A4, B6, D14 en E17)

We stelden ons ten doel om:

  • De kennis en kunde van HYA, die nodig is om coöperatief en volhardend te zijn (en te ageren) te behouden en beter te maken.
  • Het kennismanagement van het bestuur te organiseren.
  • Persoonlijke kwaliteiten van bestuursleden beter te benutten.
  • Nieuwe bestuursleden en werkgroep-leden beter in te werken.
  • Bestaand beleid en besluitvormingsprocessen in kaart te brengen en digitaal te beheren.
  • De prioritering beter te hanteren en de besluitvormingsprocessen te verbeteren
  • Taken tussen AB en DB te verdelen, met oog op de rol van officemanager hierbij de beleidsdagen te verschuiven, om de belasting in het najaar te verminderen en een betere interactie te krijgen tussen werkplan en begroting (vooruit) en jaarverslag en budgetbewaking (terug kijkend).
  • Scholingsaanbod via verschillende aanbieders te verbeteren.
  • Een scholing te bieden over woningwet, samenwerkingsovereenkomst en kruisjeslijst.
  • Cursussen op verschillende manieren aan te bieden: via e-learning, digitaal interactief, werkgroepen en plenair.
  • Ons cursusaanbod frequent bekend te maken via nieuwsbrief en website.
  • De achterban meer te activeren om aan cursussen deel te nemen.
  • Het scholingsaanbod uit te wisselen met andere huurderskoepels binnen FAH en SHY te zorgen voor een goede taakverdeling binnen het bestuur.
  • Bewaken dat kennis bij HYA bestuur en bestuursleden wordt onderhouden en zo nodig wordt verbeterd.
  • Competenties, kennis en interesses van bestuursleden te inventariseren.
  • Te werken aan de vergadertechniek van het HYA bestuur.
  • Te onderzoeken hoe kennis van bestuursleden vastgelegd en overgedragen wordt
  • Te zoeken naar ondersteuning / bestuurslid op terrein HRM en secretariaatsondersteuning.
  • De begroting en het werkplan tertiair te monitoren en te bespreken in het AB
  • Begrotingen op hoofdlijnen op te nemen in het werkplan, met een zelfde indeling
  • Activiteiten per activiteit te begroten.
Huurders Ymere Amsterdam
Invulling 2019

Doorontwikkeling HYA als organisatie - Invulling 2019

  • HYA-bestuursleden hebben hun kennis op het gebied van volkshuisvesting /huurderswereld verder ontwikkeld. Er zijn verschillende cursussen gevolgd door verschillende bestuursleden. Onder meer via Stichting !Woon en via de Woonbond.
  • HYA heeft besloten een uitwerking te maken van en een samenhang tussen alle kennis die aangeboden gaat worden aan de verschillende partijen. We werken aan een kennismanagementbeleid voor bewonerscommissieleden, huurders en HYA-bestuursleden.
  • Bestuursleden hebben individueel en in teamverband een analyse laten maken van hun denkvoorkeuren en patronen. Dit deden ze met behulp van de Ned Hermann Method (oftewel Hermann Brain Dominance).
  • Uit deze analyse kwamen duidelijke leerpunten van bestuursleden en van de hele organisatie naar boven. We kregen meer inzicht in de competenties van de mensen in het bestuursteam in combinatie met de opgaven waar we voor staan. Er kwam meer inzicht in welke competenties voor welke opgaven nodig zijn.
  • We hebben een nieuw inwerkbeleid gemaakt, ook hebben we de aandacht voor het behouden van nieuwe bestuursleden. Afspraken hierover zijn ingebed in de organisatiestructuur.
  • We hebben een deel van ons bestaand beleid en besluitvormingsprocessen in kaart gebracht en gedigitaliseerd, onder meer het proces rondom erkenning van een bewonerscommissie door HYA.
  • We hebben veel oog gehad voor de werkdruk en de rol van het organisatiemodel en de portefeuille-invulling hierin.
  • We hebben een breed scholingsaanbod aangeboden aan huurders en aan zittende bestuursleden, waaronder één over de woningwet en de samenwerkingsovereenkomst tussen Ymere en SHY.
  • We hebben ook digitale cursussen aangeboden en via onze Bewonerscontactavonden en onze Stichtingsraden hebben we plenair kennis aangeboden.
  • We maken ons cursusaanbod ook bekend via onze nieuwsbrief en website en attenderen erop via social media en op onze bijeenkomsten.
  • We hebben ons scholingsaanbod (nog) niet actief uitgewisseld met andere huurderskoepels binnen FAH en SHY. Volgend verslagjaar zullen we hier extra aandacht aan besteden.
  • We hebben nog geen bestuurslid bereid gevonden de portefeuille HRM en secretariaatsondersteuning op zich te nemen.
  • HYA heeft in juni haar tussentijdse evaluatie-sessie gehouden en in september organiseerde ze de beleidsdagen waar de basis werd gelegd voor het werkplan van 2020.
  • Parallel aan de evaluatie van onze doelstellingen hebben we de begroting meermalen gemonitord en besproken met het gehele bestuur.
  • We hebben de begrotingen op hoofdlijnen opgenomen in het werkplan, met een zelfde indeling.
  • We hebben in dit verslagjaar activiteiten individueel begroot.
Huurders Ymere Amsterdam
Successen van bewonerscommissies van HYA

Successen van bewonerscommissies van HYA

Wat speelt er binnen bewonerscommissies? Wat zijn de successen van 2019? Op een bewonerscontactavond hebben we hier gericht naar gevraagd. We delen enkele hoogtepunten.
  • Flevoflats: Deze BC heeft de servicekosten omlaag gekregen, terwijl Ymere ze wilde verhogen. Uiteindelijk heeft de BC gelijk gekregen!
  • Marcanti: De BC heeft ervoor gezorgd dat zij in het gemengde complex in de duurzaamheidscommissie zit. De verlichting van de algemene ruimten is nu aangesloten op zonnepanelen, dat scheelt de huurder geld. Ook kunnen huurders zonnepanelen kopen.
  • De BC heeft ook een buurtgroep op Facebook: daar staat ruil- en weggeef-winkel Marcantilaan op, loopt al drie jaar heel goed.
  • Bluebanddorp: Hier heeft de BC goed contact kunnen leggen met de huiseigenaren in de straat, dit verhoogt de sociale samenhang.
  • HTW: Deze BC heeft het voor elkaar gekregen dat bewoners die moesten betalen voor gemeentelijk groen voor hun deur, hun geld hebben teruggestort gekregen! Het ging om honderden adressen.
  • Olympia: Deze BC heeft een krachtig protest tegen de verkoop van sociale huurwoningen gehouden in Amsterdam Zuid.
  • Eerste van Swindenstraat 51-81: Deze BC heeft achterstallig onderhoud aangepakt en gezorgd dat er beter contact is tussen bewoners, jong en oud, hetgeen de sfeer bevordert.
Protest tegen verkoop sociale huurwoningen op 1 maart 2019
Huurders Ymere Amsterdam

B - Relaties

‘Als een spin in het web en een luis in de pels’ was de titel van het werkplan voor het verslagjaar. Het is van het grootste belang dat onze relaties goed zijn. Dat er eerlijke informatie wordt gedeeld en dat er vertrouwen is tussen ons en onze samenwerkingspartners. Ook in 2019 hebben wij hier hard aan gewerkt. Graag vertellen we wat we ons dit jaar hadden voorgenomen en wat we hebben gedaan met onze meest nauwe samenwerkingsrelaties.

De relaties van HYA

Uit het werkplan 2019 (doelen C8, C9, C10 en C11)

We stelden ons ten doel om:

  • De samenwerking in SHY-verband te verbeteren door ons te richten op inhoud en gemeenschappelijke belangen.
  • De werkgroep participatie op SHY niveau uit te bouwen.
  • De stem van de Ymere huurders uit Amsterdam goed te laten horen binnen SHY.
  • Bij Ymere aandacht te vragen voor de mogelijkheid tot betere huurdersparticipatie van bewoners en BC’s ten aanzien van:-bereikbaarheid, communicatie, participatie en informatie van Ymere,-rol van bewonerscommissies / bewoners in beleidsprocessen en bij besluiten,-daarop toegesneden processen binnen Ymere, hanteren van rechten en plichten uit de samenwerkingsovereenkomst van SHY met Ymere (kruisjeslijst) strakker hanteren.
  • De website Ymere vaker om raad te plegen, zodat HYA de BC’s beter kan beantwoorden/inlichten
  • Stedelijk overleg te continueren met de gezamenlijke managers in Amsterdam
  • Voorafgaande aan SO bespreekpunten op te halen bij de BC’s
  • Een goede relatie met bestuur en Raad van Commissarissen van Ymere op te bouwen en te continueren. Hen zo nodig te wijzen op Overlegwet / Samenwerkingsovereenkomst.
  • Amsterdamse regiomanagers en specialisten meer te betrekken bij kringgesprekken met BC’s en huurders.
  • Er aandacht voor te vragen dat gemaakte afspraken met het Amsterdams management zowel beter doorkomen op de werkvloer, als bij specialisten, als bij de top van Ymere.
  • Een vuist te maken bij directie inzake problemen t.a.v. wijkbeheerders.
  • De rol van bewonerscommissie en HYA te ontwikkelen en procesafspraken te maken met Ymere over de rol van huurders bij de duurzaamheidsproblematiek / energietransitie.
  • Via de FAH prestatieafspraken te monitoren en te actualiseren.
  • Na uitkomen reputatierapport Ymere te benoemen wat de sociale signatuur van Ymere bepaalt.
  • FAH-vergaderingen op te nemen in de jaarplanning.
  • Relatie met andere huurderskoepels aan te halen.
  • Te werken aan een goede relatie met !Woon en deze te continueren.
  • Ook oog te hebben voor andere aanbieders van scholingen.
  • Meerwaarde van de relatie met de Nederlandse Woonbond in te zien, afgezien van landelijke belangenbehartiging.
Huurders Ymere Amsterdam
Invulling 2019

Relaties-Invulling 2019

  • De afstemming en samenwerking met SHY heeft dit jaar onze aandacht gehad.
  • In 2020 is de werkgroep participatie uitgebouwd.
  • De afgevaardigde bestuursleden hebben zich sterk gemaakt om de Amsterdamse huurdersstem te laten horen binnen SHY.
  • Op verschillende manieren hebben we aandacht gevraagd voor meer mogelijkheden voor huurdersparticipatie bij Ymere. We hebben ons sterk gemaakt voor duidelijke communicatie (bijvoorbeeld over Amsterdams woonlastenbeleid, uitbreiding huurtoeslagen, loden leidingen), betere afspraken (onder meer rondom de servicekosten en huismeesters), transparantie van informatie naar bewonerscommissies (onder meer over verkoop sociale huur, projectoverzichten, pilotprojecten en mutatielijsten), een beter participatieproces rondom transformatie- en verkoopprocessen (onder meer via nieuwe kaderafspraken, maar ook op het niveau van afzonderlijke bewonerscommissies).
  • Ondanks onze aandacht voor het strakker hanteren van rechten en plichten uit de samenwerkingsovereenkomst van SHY met Ymere (kruisjeslijst) zien we dat er nog hiaten zijn, daartoe maken we binnen HYA een beter signaleringssysteem, gekoppeld aan werkgroepen die dat we in 2020 kunnen laten ingaan.
  • Wij hebben vier maal uitvoerig stedelijke overleggen gehad met Ymere op managementniveau. De agenda’s voor deze overleggen worden meer en meer samen gemaakt. HYA wil nog meer agendabepalend zijn in deze overleggen.
  • Een procedure om (tijds)afspraken te bewaken is in de maak.
  • HYA publiceert steeds vaker nieuws van de website van Ymere door op haar eigen site om mee te helpen belangrijke informatie aan te laten komen bij de doelgroep.
  • Door de inmenging van HYA in het verkoopbeleid zijn er panden, in elk geval tijdelijk, behouden voor de sociale huur en belandden ze niet in de verkoopvijver.
  • Door onze inmenging zijn er in 2019 meer mogelijkheden gekomen voor inwonende volwassen mantelzorgende kinderen om medehuurderschap te verkrijgen.
  • In de besluitvorming heeft Ymere de adviesrol van HYA in de participatieparagraaf toegevoegd. Zo is het beter geborgd.
  • Ook hebben we op actuele punten (o.m. inzicht in Ymere-bod prestatieafspraken) separate afspraken gemaakt om meer inzicht en duidelijkheid te krijgen inzake elkaars visie.
  • We hebben verschillende adviezen geschreven voor Ymere om de huurdersstem mee te laten wegen in (beleids)veranderingen die de corporatie toepast.
  • We hebben ook via mails en telefoontjes vele belangrijke huurdersonderwerpen kunnen agenderen bij het management van Ymere.
  • We hebben samen met Ymere en SHY een ‘Handleiding overleg wijkbeheerder met huismeestertaken’ ontwikkeld om voor bewoners een sterke positie uit te onderhandelen in de afstemming van deze taken.
  • Tijdens enkele bewonerscontactavonden zijn er Amsterdamse regiomanagers en specialisten betrokken bij kringgesprekken met BC’s en huurders. Zo heeft een regiomanager een inventarisatie gedaan van wat er volgens huurders beter kon bij Ymere. De resultaten zijn gepubliceerd op de website.
  • We hebben niet veel extra tijd gestoken in het opbouwen en continueren van een goede relatie met bestuur en Raad van Commissarissen van Ymere. We zien dit bij nader inzien meer als een taak voor de Samenwerkende Huurdersorganisaties Amsterdam (SHY).
  • Wij hebben er aandacht voor gevraagd dat gemaakte afspraken met het Amsterdamse management beter doorkomen op de werkvloer. Volgend jaar willen we dit verder concretiseren door te participeren in inwerkprogramma’s van de werknemers van Ymere.
  • We hebben naar aanleiding van externe rapporten, zoals het visitatierapport duidelijk aandacht gehad voor de prestaties van Ymere in Amsterdam. Hier hebben we ook over gepubliceerd.
  • Niet alleen via de FAH, maar ook op de stedelijk overleggen zullen we de individuele prestaties van Ymere kunnen monitoren, zo zijn we overeengekomen.
  • We hebben presentaties kunnen geven over onze visie op de rol van bewonerscommissies, huurders en HYA bij de duurzaamheidsproblematiek / energietransitie. Er was nog geen ruimte voor concrete procesafspraken.
  • Via deelname aan de FAH zijn de contacten met andere huurderskoepels aangehaald.
  • De vergaderingen van de FAH zijn opgenomen in de jaarplanning. De stukken van de FAH worden altijd voorgelegd aan het gehele bestuur.
  • Onzer relatie met stichting !Woon is aangehaald. Er is een nieuwe adviseur van !Woon bij HYA en ook andere specialisten van de stichting worden om raad gevraagd.
  • Er is dit jaar ook gebruik gemaakt van scholingen door andere aanbieders dan !Woon.
  • De relatie met de Woonbond is in zoverre onderzocht dat er besloten is voldoende meerwaarde te zien om lid te blijven van de belangenbehartiger.
Huurders Ymere Amsterdam

Van rattenbestrijding tot kwaliteitscontrole: verbetertips voor Ymere

Van rattenbestrijding tot kwaliteitscontrole: verbetertips voor Ymere
“Vertel ons wat er beter kan in ons contact met jullie”, sprak regiomanager Pettersson van Ymere op de Bewonerscontactavond van HYA op 19 juni 2019. “Wij zijn erg blij met de bewonerscommissies, dus we horen het graag.” Dat hoefde hij niet twee keer te zeggen. De aanwezigen hadden hier veel ideeën over.

Op onze bewonerscontactavonden komen we samen met huurders en bewonerscommissies om actuele zaken te bespreken. Meestal is ook Ymere aanwezig om een presentatie te geven waar vragen over gesteld kunnen worden.

Deze keer gaf Ymere duidelijkheid over het voorjaarsoverleg tussen de corporatie en de bewonerscommissies. Hij vertelde onder meer dat veel bewonerscommissies het goed doen en dat Ymere de huurdersstem zeer waardeert. Graag wil hij weten wat de corporatie nog beter kan doen. De antwoorden op deze vraag zetten we hier op een rij:

Afspraken nakomen

  • Omslagsysteem servicekosten terugbrengen naar werkelijk gemaakte kosten.
  • Vaktechnische kennis van de bewoners gebruiken.
  • Nieuwe medewerkers goed inwerken en de geschiedenis van het complex en afspraken vastleggen in een systeem.
  • Woningen beveiligen volgens het politiekeurmerk.
  • Stukken voor de VvE op tijd naar de bewonerscommissie sturen, zodat op tijd met de contactpersoon van Ymere overlegd kan worden.
  • Rattenprobleem oplossen.
  • Leren van de fouten die gemaakt zijn bij een renovatie.
  • Controleer gedane werkzaamheden.
  • Kwaliteitscontrole op renovatie en nieuwbouw. Binnen het bouwbesluit is de aannemer de kwaliteitsverantwoordelijke, oftewel: de slager keurt zijn eigen vlees.
  • Erken fouten die gemaakt zijn, anders kom je niet verder.
Huurders Ymere Amsterdam
Communicatie, kantoor en ICT

C - Communicatie, kantoor en ICT

De communicatie met de achterban is in de afgelopen tijd flink verbeterd. Vele mensen weten onze digitale kanalen te vinden. We zien daarin niet alleen een mogelijkheid om de achterban van informatie te voorzien, we kunnen via de digitale kanalen voorzichtig aan beleidsbeïnvloeding doen.

Ook op ICT-gebied én binnen het kantoor heeft HYA een sprong voorwaarts gemaakt. We hebben een mooi kantoor waar we goed kunnen overleggen met een sterk netwerk én we hebben het voor bestuursleden mogelijk gemaakt om thuis te werken.

Uit het werkplan 2019 (doelen W16, E17 en ER18)

We stelden ons ten doel om:

  • De werkgroep communicatie om te vormen tot een mediagroep.
  • De naamsbekendheid van HYA te verbeteren.
  • Een folder en een HYA-app te maken.
  • Beter gebruik te maken van website en Facebook en deze te actualiseren.
  • Via sociale media gerichter de doelgroep te benaderen.
  • Whatsapp te gebruiken als communicatiekanaal.
  • Beleidsdocumenten en stroomschema’s op de website te zetten.
  • Bij communicatie aan te sluiten bij het maken van gebiedsplannen.
  • ICT werkomgeving te professionaliseren.
  • Nieuwe hard- en software aan te schaffen en te implementeren.
  • Een nieuw netwerk aan te leggen.
  • Databeheer in de cloud te regelen.
  • Alle telecomdiensten bij één provider onder te brengen.
  • Kantoorruimte te verbouwen en kantoormeubilair aan te schaffen.

Communicatie, kantoor en ICT - Invulling 2019

  • De werkgroep communicatie is uitgebreid en heeft een interactiever karakter.
  • Door de verspreiding van een folder naar alle HYA-huurders, door een nieuwe digitale nieuwsbrief en door frequenter gebruik van sociale media is de naamsbekendheid van HYA toegenomen. Onderzoek om deze uitspraak te staven, ontbreekt echter.
  • Het webverkeer op de HYA-website is enorm toegenomen. Vanaf het moment dat we dit monitoren (pas in juni 2019 ) zien we een groei van ruim 85 procent websitebezoekers. De laatste twee maanden van 2019 kwamen er meer dan 1.000 unieke bezoekers per maand naar de website om informatie te zoeken over onder meer HYA, huren, Ymere-beleid, bewonersbetrokkenheid en de scholingen die HYA aanbiedt.
  • HYA is door al de voorgaande veranderingen zichtbaarder dan voorheen en maakt ook in de buitenwereld beter zichtbaar waar HYA voor staat.
  • Er wordt door het bestuur (ook) gebruik gemaakt van een WhatsApp groep.
  • Er is geen beweging ingezet om gebruik te maken van gebiedsplannen bij communicatie.
  • We hebben onze ICT-omgeving geprofessionaliseerd door zowel een nieuw datasysteem aan te schaffen en te implementeren (al wordt een deel van de implementatie in 2020 afgerond) als door een cloud-omgeving in te richten waardoor bestuurders vanuit huis kunnen werken.
  • We hebben onze telecomdiensten ondergebracht bij één aanbieder.
  • We hebben een grote verbouwing uitgevoerd in ons kantoor en geïnvesteerd in nieuw kantoormeubilair waardoor we aan de Arbo-eisen kunnen voldoen en professioneler en efficiënter kunnen vergaderen.
Huurders Ymere Amsterdam
Databeheer in de cloud te regelen
Via sociale media gerichter de doelgroep te benaderen
Huurders Ymere Amsterdam
Bijeenkomsten van HYA in 2019

Bijeenkomsten van HYA in 2019

Nog los van alle externe overleggen met bewonerscommissies en met Ymere en los van de vele vergaderingen met de Federatie Amsterdamse Huurderskoepels en die met de Samenwerkende Huurderskoepels Ymere, heeft de vrijwilligersorganisatie HYA in 2019 deze 50 bijeenkomsten georganiseerd:
  • 10 vergaderingen van het Algemeen Bestuur.
  • 10 vergaderingen van het Dagelijks Bestuur.
  • Vanuit HYA 14 werkgroep-vergaderingen (communicatie + bewonerscommissies).
  • 3 Bewonerscontactavonden.
  • 3 Stichtingsraden.
  • 1 excursie voor bewonerscommissies.
  • 1 Nieuwjaarsreceptie.
  • 1 Benen-op-tafel evaluatie -bijeenkomst.
  • 4 Stedelijk overleggen met Ymere.
  • 3 Beleidsvisie-dagen.
Excursie voor bewonerscommissies
Altijd in ontwikkeling
Huurders Ymere Amsterdam
Jaarrekening

Jaarverslag HYA 2019 'We zijn gegroeid'

  • Beeld: HYA, !Woon & Ymere
  • Tekst HYA
  • Vragen en opmerkingen: info@hya.nl
  • Website bezoeken
Created By
Gilmore Schultz
Appreciate