Loading

VLTI Jaaroverzicht Editie 2021-2022

Woordje van de directeur

Het lerarenkorps 2021 - 2022

Herinneringen aan het schooljaar 2021-2022

Onze verschillende richtingen in beeld

Nieuwe collega's aan het woord

Ik ben Justien Dejonckheere en volgde de opleiding aan de Arteveldehogeschool met de keuzevakken biologie en gezondheidsopvoeding. Tijdens de driejarige opleiding volgde ik mijn B-cursus om het landbouwbedrijf van thuis te mogen overnemen. In september startte ik in het VLTI. Ik werk er graag omdat ik kan zijn wie ik ben. Er is steeds een luisterend oor wanneer je met problemen of een vervelend gevoel zit. We trekken met alle collega's samen aan hetzelfde zeil. Ik voel me op mijn gemak om naar school te gaan en in de lerarenkamer te vertoeven. Ik kan leerlingen iets boeiend bijbrengen. Ik probeer steeds de theorie op een begrijpelijke manier uit te leggen. Er zijn natuurlijk steeds klassen waar je liever naartoe stapt, maar dit lijkt mij logisch. Leerlingen ervaren me als een strenge, rechtvaardige leerkracht die hen iets wenst bij te brengen. De meesten toch. Het contact met de directie - je kan tikken op de schouders van de directie - dit waardeer ik enorm. Ik raad iedereen aan om te solliciteren in het VLTI omdat het een school is waar je veel kan leren en vooral op vlak van praktijk, we doen verscheidene leuke activiteiten met de leerlingen en leren ze de basis aan die ze nodig hebben om verder het leven tegemoet te gaan. Een school met een open hart en een welkom voor iedereen.

Wil je meer weten, bekijk dan onderstaand filmpje.

Ik ben Tijl Deroo en volgde in mijn middelbaar de richting Paardrijden en -verzorgen en Rijmeester en Manegehouder (7de jaar). Momenteel volg ik de educatieve graduaatsopleiding aan HOWEST in Brugge. Het VLTI creëert een goede omgeving waar wij als praktijkleerkracht onze kennis kunnen doorgeven aan de leerlingen. Er heerst een zeer leuke sfeer. Het is een leuke school om les te geven met leuke collega’s en toffe leerlingen.

Ik ben Ruth Brouckaert. Ik ben master in het vertalen (Frans-Duits-Nederlands) en heb zelf mijn middelbaar in Sint-Rembert doorlopen. Vanaf de eerste dag voelde ik mij welkom in het VLTI en werd ik zeer goed opgevangen en begeleid door de collega's. Ik heb ook het geluk om les te mogen geven aan zeer fijne klasgroepen! Het is prachtig om te zien wat de leerlingen allemaal kunnen (verwezenlijken), bijvoorbeeld op de Valentijnsjumping en op Bloemendag. Ik ben telkens opnieuw positief verrast door de gedrevenheid en het enthousiasme van de leerlingen. Ik zou andere collega's zeker aanraden om in het VLTI te gaan werken: de warme collegialiteit en het enthousiasme van de leerlingen maken van het VLTI een fijne werkplek!

Sportdag derdes

Sportdag vierdes

Sportdag vijfdes

Sportdag zesdes & zevendes

Rembertdag (50 dagen)

Bloemendag 1 mei

Leerlingen op buitenlandse stage 2022

Mediadag

Op maandag 25 april stond voor alle leerlingen van het derde jaar een halve dag in het teken van media op het programma. De leerlingen konden kiezen uit verschillende workshops. Ze werden ondergedompeld in de wereld van de oude of moderne technologie en media. Een spel met de vr-bril, muziek maken, een website ontwerpen, de codes kraken van een escape-box, het maken van een verjaardagskalender, hoe nemen van goede foto’s, stop-motion filmpjes, typen op een mechanische typmachine, met behulp van walkietalkies een plaats op de kaart terug vinden, een radiofrequentie zoeken met draaiknoppen, … Het waren allemaal mogelijkheden waaruit de leerlingen konden kiezen. Ook de gevaren van sociale media kwam ter sprake in de ontspannende show met comedian Bert Gabriëls.

Wij wuiven uit

6de jaar Biotechnische wetenschappen
6de jaar Techniek-wetenschappen
6de jaar Chemie
6de jaar Paardrijden en -verzorgen
6de jaar Planttechnische wetenschappen & 6de jaar Dier- en landbouwtechnische wetenschappen
6de jaar Tuinbouw en groenvoorziening & 6de jaar Landbouw
7de jaar Tuinaanleg en -onderhoud
7de jaar Veehouderij en landbouwteelten
7de jaar Manegehouder-rijmeester
Vic Blomme

Hoe ben je ertoe gekomen om in het VLTI te werken?

Na mijn opleiding als Historicus startte ik met een opleiding Bijzonder graduaat in de godsdienstwetenschappen om mijn kansen op de arbeidsmarkt uit te breiden. En zo deed ik tijdens het schooljaar 1997-1998 een interim godsdienst van 4 maand in het Sint-Jozefscollege, waarmee ik voor het eerst kennismaakte met de Scholengroep Sint-Rembert. Twee schooljaren later in het schooljaar 1999-2000 werd ik gecontacteerd door Christine Baert met de vraag of ik interesse had in een deeltijdse betrekking in het VLTI en zo ben ik er 23 jaar geleden mijn loopbaan begonnen. Ik gaf toen 10u godsdienst en combineerde deze opdracht met enkele uren in het Sint-Leocollege en het Sint-Lodewijkscollege, beiden in Brugge. Het jaar nadien werd het een fulltime in het VLTI en het college, waar ik godsdienst en Nederlands gaf. Door de jaren heen kwam hier geschiedenis bij en sedert dit schooljaar ook bloemschikken aan de afdeling Tuinbouw.

Welke momenten zullen je bijblijven?

Wanneer ik de voorbije 23 jaar bekijk dan kan ik zeggen dat er heel wat mooie momenten zijn geweest. Eén van die mooie momenten is ongetwijfeld het schooltoneel. Liefst 12 keer mocht ik met een groep enthousiaste leerlingen iets mooi realiseren. Ook de zingevingsdagen waren toffe momenten, waar je de persoon achter de leerling beter leerde kennen, wat mijn inziens toch wel een meerwaarde is. Ook de tweejaarlijkse reis naar Parijs zorgde voor heel wat mooie herinneringen. Maar de mooiste momenten waren ongetwijfeld de momenten waar ik de dankbaarheid van mijn leerlingen mocht ervaren. Ik was blijkbaar geen doorsnee leerkracht en wist hen telkens op mijn manier iets bij te brengen en hen te boeien. Als ik oud-leerlingen mag geloven ben ik toch wel één van de leerkrachten die ze niet vlug zullen vergeten.

Wat brengt de toekomst?

Vanaf 1 juli kies ik voor een nieuwe uitdaging. Ik word adjunct-directeur van Sint-Franciscus Evergem. Een school met een 700-tal leerlingen en 90 personeelsleden, waar doorstroom domein gebonden en doorstroom domein overschrijdende richtingen worden aangeboden. Ik zal er verantwoordelijk worden voor de boekhouding, de bouwprojecten en alles wat de leerlingen van het 1ste, 5de en 6de jaar betreft. Ik hoop de kennis en de ervaring die ik opgedaan heb in het VLTI te kunnen gebruiken in mijn nieuwe werkomgeving.

Stefaan Samaey

Hoe ben je ertoe gekomen om in het VLTI te werken?

Samen met het bestuursorgaan van de scholengroep had ik het voorstel gedaan om tijdelijk in te springen als directeur in het VLTI in afwachting van een directiewissel. Het was als thuiskomen in de school waar ik ooit (weliswaar 30 jaar geleden) gestart was als leraar. Mijn voorwaarde hierbij was ook de nodige assistentie te krijgen van een adjunct-directeur, een TAC en een coördinator omdat ik deze directiefunctie moest blijvend combineren met mijn functie als coördinerend directeur.

Welke momenten zullen je bijblijven?

Voor mij zijn dat vaak de momenten waarop ik leerlingen en leraren zie glunderen: een leerling paardrijden die vol trots spreekt over haar paard, een leerling land- of tuinbouw die me vol passie uitleg geeft over hun praktijk, leerlingen die je ziet schitteren op stage, toneel, activiteiten... Het is ook een periode van voortdurend schakelen, wijzigen... geweest omwille van het coronabeestje. En hier zeker een pluim voor het hele lerarenteam: ze hebben echt het beste van zichzelf gegeven, ook op momenten waar het niet altijd even gemakkelijk was.

Wat brengt de toekomst?

Ik hoop op een school waar personeel en leerlingen zichzelf kunnen zijn, elkaar respecteren en zeker niet bang zijn voor de uitdagingen die de toekomst brengen zal. Voor mezelf kan ik moeilijk inschatten wat de toekomst brengen zal. Het klinkt misschien cliché, maar een goede gezondheid voor mezelf en anderen en leven in een goede verstandhouding met elkaar zijn voor mij het allerbelangrijkste.

Guy Demaerteleire

Hoe ben je ertoe gekomen om in het VLTI te werken?

Eerst was ik tewerkgesteld in de landbouwschool van Tielt. Daar deze is stopgezet, ben ik gereaffecteerd naar Torhout.

Welke momenten zullen je bijblijven?

Het HOC, de dagelijkse leiding. De aanleg buitenpiste en de opening met minister Peeters.

Wat brengt de toekomst?

Rustig aan en genieten, vooral veel met de kleinkinderen. "Niets moet" zeggen.

Geert Beernaert

Nu ik met pensioen mag, … MAG is een groot woord, ik MOET omwille van een stom regeltje dat ambtenaren verplicht op pensioen gezet worden eenmaal ze de grens van de 65 jaar bereikt hebben. Denk maar aan vergelijkbare grootheden zoals Martine Tanghe, Michel Wuyts, Frank Raes en vele anderen die graag hadden doorgewerkt, maar niet meer mochten … en dat in een periode waarin langer werken aangemoedigd zou moeten worden.

Dit zal ik missen: zeker en vast mijn drukkerij en uiteraard ook het sociale contact met de leerlingen en de collega's.

Welke momenten zullen je bijblijven?

Mijn hele carrière! Werken in het onderwijs moet je doen want het houdt je jong van geest en je blijft mee evolueren.

Wat brengt de toekomst?

Nu ik uit het onderwijs stap, zal ik hopelijk nog vele jaren kunnen genieten van wat ik naast het onderwijs altijd graag deed: bezig zijn met auto's en uiteraard samen met mijn vrouw genieten van uitstapjes en de vrienden en familie.

Monique Patteeuw

"Het is allemaal heel mooi geweest, zowel professioneel als menselijk. Ik ben heel dankbaar voor alles wat ik dankzij de school heb mogen meemaken en bijleren."

Didier Rondelez

VLTI'er in hart en nieren...

Hoe ben je ertoe gekomen om in het VLTI te werken?

Ik zwaaide af in de 1ste lichting 7de Manegehouder-Rijmeester in '94-'95 om daarna de opleiding Hoefsmid aan het CVO in Anderlecht te gaan volgen. Ik was enkele jaren aan de slag als docent bij Syntra toen ik de vraag kreeg van mijn toenmalige leerkracht Rik Gaddeyne om in het VLTI les te komen geven. Ik startte in januari 2012.

Welke momenten zullen je bijblijven?

  • Toch iets wat me altijd zal bijblijven, weliswaar een minder aangename ervaring, maar ik mocht onmiddellijk als begeleider mee naar de begrafenis van wijlen Patrick Nevejan.
  • In de leraarskamer een blij terugzien van oud leerkrachten nu als collega. Ja, oud leerkrachten want de meeste zijn al met pensioen😅.
  • Voor de klas staan, op zich geen of weinig probleem, maar de switch van volwassen onderwijs en universiteit (faculteit diergeneeskunde) vergt heel wat flexibiliteit.
  • Super ontvangen door zowel collega's als de leerlingen. Zo goed zelfs dat we met de 7des op eindejaarsreis mee mochten naar Rome, samen met de Guy. Was me dat even... Guy, what happens in Rome, stays in Rome hé🍾🥂🥂
  • Toffe momenten op sportdag, ODD, de serres... Natuurlijk soms moeilijk te combineren met mijn andere dagtaak als hoefsmid aan de faculteit. Maar de collega's hadden er altijd alle begrip voor. Ook de puzzel bij het opmaken van 'mijn' lesrooster was waarschijnlijk geen makkie voor Nele, Guy en Johan. Maar jullie slaagden er toch altijd in, chapeau en dank daarvoor!

Wat brengt de toekomst?

Vandaag heb ik teveel taken en verantwoordelijkheden te vervullen waardoor ik keuzes moet maken. Mijn hart blijft bij de hoefsmederij en ook de opleiding. Deze ga ik verder uitbouwen in de nieuwe zaak Equi Passioné te Anzegem en UGent dringt ook aan om extra taken te vervullen.

Korneel Verté

Onze serres zijn elke vrijdag open van 8.00u tot 12.00u en van 13.00u tot 16.00u. Tijdens de zomervakantie zijn we open op vrijdagvoormiddag van 8.30u tot 12.00u.

Adres: Keibergstraat 5a - TORHOUT