Loading

Ruim Baan voor de Stad Hoe richten we de steeds schaarser wordende ruimte in?

Bekijk hieronder de nieuwe Bouw Woon Leef documentaire 'Ruim Baan voor de Stad', over hoe we de schaarser wordende ruimte toekomstbestendig, duurzaam en veilig inrichten:

"in deze situatie rijden 400.000 voertuigen AMSTERDAM DAGELIJKS IN EN UIT. DE RINGWEGEN RAKEN OVERBELAST"

Dat is het eerste probleem met de ruimte: er is zoveel vervoer dat de wegen in en om Amsterdam overspoelt, dat het mobiliteitsnetwerk dreigt vast te lopen.

Ringwegen (zoals de A10 om Amsterdam, maar ook bij andere steden) moeten volgens mobiliteitsexpert Geert Kloppenburg fundamenteel anders worden gebruikt, onder meer met een aparte rijstrook voor 'vol' verkeer. Hij schreef erover in zijn boek 'De Gulden Snelweg', dat hij onlangs in Pakhuis de Zwijger presenteerde.

De Gulden Snelweg

Niet alleen in maatregelen omtrent de infrastructuur schuilt de oplossing. Ook de auto zelf zal toch echt op een andere manier moeten worden gebruikt, willen we een fijne, veilige en klimaatbestendige leefomgeving houden...

Auto's in de Amsterdamse Raadhuisstraat
De auto is eigenlijk een heel inefficiënte ruimtegebruiker. WE HEBBEN ER VRIJWEL ALLEMAAL EEN, MAAR DIE STAAT HET GROOTSTE DEEL VAN DE TIJD STIL"

Zowel op de weg als geparkeerd in de straat neemt de auto heel veel ruimte in. Je voelt de bui misschien al een beetje hangen: de auto is een misschien wel té grote ruimtevrager in dit probleem. Moet die auto dan het veld ruimen is het probleem daarmee opgelost?

Zo simpel is het niet, vindt hoogleraar Urban Mobility Futures Marco Te Brömmelstroet.

Marco Te Brömmelstroet

"Het ontbreekt aan een positief verhaal over de auto. We moeten anders denken dan alleen 'We pakken je autootje af, verven de straat rood en maken er een fietspad van'. Als je meer nadenkt over het soort land of stad dat je wil, ontstaat bij de burger ook veel meer draagvlak voor gedragsverandering."

Maar hoe dan ook: de auto moet anders worden gebruikt, zeggen experts...

"De auto hoeft niet weg, maar moet wel op de tweede, derde of zelfs vierde plek komen te staan qua prioriteit."

Dat betekent minder van dit...

...meer van dit...

...en dit!

"we moeten mensen alternatieven geven om hun leven dichter bij huis te organiseren, zodat in de file staan een keuze wordt"
Daan Zandbelt

Dat vindt stedenbouwkundige en architect Daan Zandbelt. Een file of een overvolle trein is volgens hem het gevolg van het feit dat we veel verder van ons huis werken dan vroeger. Willen we ervoor zorgen dat de infrastructuren niet vastlopen, dan moeten we dus dichter bij huis kunnen werken en leven.

Verdichten is dus het devies! "Als voorzieningen dichterbij huis komen, zijn mensen bereid ander gedrag te vertonen. Dan willen ze wel lopen of fietsen en blijft er meer ruimte over op de wegen voor automobilisten die hun auto echt nodig hebben."

De toekomstige wijk De Plantijn, rond het voormalige Slotervaartziekenhuis in Amsterdam

Hoe moeten we de ruimte indelen? En er zijn natuurlijk zoveel meningen; hoe krijg je iedereen mee in de plannen?

Op de TU Delft wordt onderzocht hoe die stad van de toekomst eruit zou moeten zien

Volgens hoogleraar Urban Development Management Ellen van Bueren ligt er een belangrijke taak weggelegd voor de ontwerpers. Zij kunnen de alternatieven visueel maken.

Ellen van Bueren
"Je moet mensen daadwerkelijk laten zien wat afwezigheid van de auto doet voor het straatbeeld. Mensen moeten een beeld krijgen van wat het hen oplevert. Ontwerp - of het nou getekend is, 3D of Virtual Reality - speelt daarin een grote rol."
Ontwerpen van de wijk Merwede in Utrecht (links) en De Plantijn in Amsterdam.

Maar, vult van Bueren aan: "Laat dan ook de alternatieven zien voor de auto als die verdwijnt. Of het nu openbaar vervoer is of via deelsystemen."

deelfietsen in Amsterdam