Loading

DRAGI PRIETENI,

Va multumim tuturor celor care ati fost alaturi de noi, impartasind aceeasi viziune asupra educatiei si cercetarii forestiere.

Am incheiat un an ”altfel”, indepartat mult de sperata normalitate. Chiar daca anul 2021 nu a fost unul usor, tinand cont de provocarile impuse de pandemie, am reusit sa avem o activitate bogata, prezentata sintetic în aceasta retrospectiva anuala.

La început de nou an suntem optimisti si speram ca 2022 sa marcheze intoarcerea la normalitate. Ne dorim un an mai bun, cu mai multe realizari pentru toata lumea!

Intreaga echipa a Facultatii de Silvicultura din Suceava va ureaza sa aveti un an nou cu multe impliniri ganduri bune, sanatate si fericire!

Am pastrat traditia sarbatorilor de iarna la Facultatea de Silvicultura

am onorat un profesor extraordinar

In 25 iunie, Facultatea de Silvicultura a sarbatorit un astfel de profesor extraordinar. Universitatea „Stefan cel Mare” a acordat titlul de PROFESOR EMERITUS, Domniei-Sale domnului Profesor doctor inginer Radu Leontie Cenusa, membru al corpului profesoral al Facultatii de Silvicultura. Prin acest titlu onorific a fost rasplatit atat rolul de creator de scoala forestiera pe care Profesorul l-a avut in sustinerea ideii de reinfiintare a scolii silvice superioare in Bucovina cat si rolul in consolidarea colectivului Facultatii de Silvicultura si instruirea promotiilor de silvicultori in spiritul respectului fata de padure. De asemenea, un proiect caracteristic spiritului optimist al domnului profesor a fost renasterea revistei stiintifice ”Bucovina Forestiera” sub coordonarea sa ca redactor-sef.

Domnule profesor, multa sanatate si multi ani alaturi de colectivul de cadre didactice al facultatii noastre!

VICTOR GIURGIU

(1930-2021)

In 23 August am primit cu intristare vestea plecarii din aceasta lume a academicianului Victor Giurgiu, cercetator respectat si distins profesor al comunitatii academice sucevene. Academicianul s-a stins din viata la varsta de 91 de ani, dedicandu-si intreaga viata cercetarii forestiere. A fost membru al Academiei Romane, presedinte al Sectiei de Silvicultura a Academiei de Stiinte Agricole si Silvice si presedinte de onoare al Societatii ”Progresul Silvic”. Incepand cu anul 1991, in calitate de profesor asociat, din 1992 de profesor titular, iar mai apoi de profesor consultant al Facultatii de Silvicultura din Suceava, a predat disciplinele biostatistica forestiera, cercetari operationale, dendrometrie, studiul lemnului, monitoring forestier si metodologia cercetarii stiintifice in silvicultura. In calitate de conducator stiintific de doctorat la Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava a contribuit la formarea a 20 de doctori în silvicultura, unii dintre ei urmandu-i in cariera didactica la Facultatea de Silvicultura din Suceava pentru care a fost un ilustru intemeietor.

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

In contextul unei presiuni sociale ridicate privind modul de gestionare a padurilor, atragerea de studenti catre domeniul silvic si de protectie a mediului reprezinta constant o provocare pentru noi. Desfasurata sub egida “Hai in zona verde” campania de promovare a ofertei educationale a Facultatii de Silvicultura a presupus realizarea unor colaborari cu liceele de profil din zona, invitarea elevilor pentru vizitarea laboratoarelor facultatii, participarea la emisiuni radio si TV, promovarea ofertei catre absolventi din Republica Moldova si interactiuni in social-media. Ne bucuram ca si in 2021 oferta educationala a fost atractiva pentru un numar de 42 de studenti care au ales specializarea Silvicultura la forma de invatamant cu frecventa, 54 de studenti la specializarea Silvicultura forma de invatamant la distanta si 29 de studenti care au ales specializarea Ecologie si Protectia Mediului, invatamant cu frecventa.

am revitalizat manifestarile stiintifice nationale si internationale

Sesiunea Stiintifica locala a studentilor

Sesiunea stiintifica, de la Facultatea de Silvicultura din Suceava, a avut loc in data de 14 Mai 2021. La sectiunea socio-ecologica au fost opt prezentari sustinute de studentii de la programele de licenta Silvicultura si Ecologie si Protectia Mediului, respectiv programul de masterat Conservarea biodiversitatii si managementul ecosistemelor. De asemenea, la sectiunea gestionarea resurselor forestiere au fost sapte prezentari sustinute de studentii de la programul de licenta Silvicultura si cel de masterat Managementul activitatilor din domeniul forestier. Multumim din nou studentilor pentru implicare!

Editia a VI-a a sesiunii a fost organizata on-line, in data de 28 mai 2021, impreuna cu colegii de la Facultatea de silvicultura si exploatari forestiere de la Brasov. Evenimentul a fost transmis live pe pagina de social media a facultatii noastre, iar cele mai bune prezentari au fost premiate de Asociatia Forestierilor din Romania – ASFOR.

A 5-a Editie a Conferintei Internationale IMER 2021 - Integrated Management of Environmental Resources a fost organizata in data de 29 octombrie. Tinand cont de conditiile pandemice, conferinta s-a realizat doar in sistem on-line si s-a bucurat de o larga participare si audienta fiind distribuita si pe canalul de social media a facultatii. Au fost prezentate 63 de lucrari stiintifice din care 14 au apartinut unor autori straini (din Italia, Germania, Ucraina, Cehia, Slovacia, Serbia), iar 49 au apartinut unor autori de la facultatile si institutele de cercetare nationale. Succesul acestei conferinte arata rolul pe care Facultatea de Silvicultura din Suceava il are in realizarea unor cercetari de calitate pe domenii de interes actual pentru comunitatea stiintifica, decidenti politici si societate.

Conferinta a fost organizata in data de 23 septembrie sub patronajul E.S. Doamna Laurence Auer, Ambasadorul Frantei in Romania. Sesiunea a reunit actori implicati in evolutia cunoasterii privind starea resurselor forestiere si in dezvoltarea instrumentelor tehnice pentru a intelege mai bine dinamica padurilor si a biodiversitatii lor sub influenta schimbarilor climatice. Cercetatori, administratori de padure si reprezentanti ai ONG-urilor au discutat care sunt cunostintele necesare pentru a proteja mai bine ecosistemele forestiere si modul in care instrumentele de care dispunem, precum inventarul forestier national sau amenajamentul silvic, pot fi utilizate pentru decizii cat mai bune in privinta gestionarii padurilor.

In anul 2021, prin intermediul proiectului Fem4Forest - Forests in Women's Hands, au fost intervievate mai multe femei proprietare de paduri si cele cu experienta in domeniul silvic. La nivel european datele raportate in cadrul proiectului #fem4forest arata o participare medie a studentelor in programe educationale forestiere de 25% in Bavaria, 27% in Bulgaria si 37% in Cehia.

Datele privind numarul de studenti de la Facultatea de Silvicultura Suceava arata ca in ultimii 13 ani s-au inscris in medie 75 de studenti si au absolvit in medie 49 de studenti. Ponderea studentelor din numarul total de studenti a variat intre 15% si 32%, cu o medie pe ultimii 10 ani de 21%, pondere care se regaseste si in numarul absolventilor

Facultatea de Silvicultura a fost partener alaturi de noua institutii de cercetare internationale, in organizarea workshopului „Dialog privind sisteme de guvernanta forestiere durabile pentru productia de lemn pentru energie si bioeconomie / Dialogue on governance to develop sustainable forest landscapes for production of wood for energy and bioeconomy ” care a avut patru sesiuni de lucru din zilele de 12 si 13 Octombrie, respectiv 26 si 27 Octombrie.

Pe baza prezentarilor diversilor experti internationali, s-au discutat oportunitatile si provocarile diferitelor tipuri de sisteme de guvernare, precum si utilitatea si fezabilitate acestora pentru diferite tipuri de proprietari de paduri si actori din lanturile de aprovizionare bazate pe paduri. Un atelier specific de lucru a prezentat tehnicile de modelare a carbonului stocat de paduri si produse lemnoase pentru o mai buna intelegere a diferitelor abordari si provocari legate de cuantificarea bilanturilor de carbon forestier si a impactului asupra climei ale diferitelor sisteme de management forestier si utilizari ale lemnului.

Strategia Forestiera Nationala este un follow-up la proiectul de cercetare RFPDP - Romanian Forest Policy Development Project, sursa: www.silvic.usv/cercetare

La începutul anului 2021 am avut placerea sa constatam ca procesul de elaborare a Strategiei Forestiere Nationale si-a gasit continuitatea pe agenda actuala a Ministerului Mediului. Pe data de 15 ianuarie 2021, ministrul Tánczos Barna a participat la intalnirea online in cadrul careia cadrele didactice universitare din cadrul Facultatii de Silvicultura si exploatari forestiere din Brasov si Facultatii de Silvicultura din Suceava au prezentat rezultatele procesului consultativ desfasurat in perioada iulie-decembrie 2020, in scopul identificarii optiunilor strategice care sa fundamenteze viitoarea Strategie Forestiera Nationala. Pe data de 26 Februarie 2021 in cadrul unei intalniri organizate la Brasov s-a reiterat pozitia Ministerului Mediului Apelor si Padurilor pentru continuarea procesului de elaborare a unei Strategii forestiere nationale. Continuitatea este un principiu fundamental nu doar in gestionarea padurilor ci si in deciziile strategice. Speram ca modelul de transparenta si participare oferit prin acest proces sa duca la implicarea constructiva a factorilor interesati in finalizarea demersului de elaborare a unei strategii forestiere nationale.

am derulat proiecte de cercetare nationale si internationale

In cadrul proiectului TOMFOR a continuat parteneriatul dintre Fundatia Padurea de Maine, Asociatia Administratorilor de Paduri si Universitatea Stefan cel Mare Suceava – Facultatea de Silvicultura. Parteneriatul are ca finalitate dezvoltarea si implementarea unui amplu proiect de reimpadurire ce consta in plantarea unui milion de puieti in Romania, in suprafete aflate in proprietate privata.

La sfarsitul anului 2021 aproximativ 80% din obiectivul initial a fost realizat. De la lansarea programului - toamna anului 2017 - au fost plantati 800.000 de puieti pe terenuri raspandite in noua judete ale tarii.

In anul 2021 echipa proiectului s-a implicat si in activitati de dezvoltare a constiintei forestiere, fiind implementat un proiect pilot destinat elevilor - Povestea lui Semi, in cadrul Eco-Scolii Gimnaziale ”Ion Irimescu” din Falticeni. Activitatile au fost diverse, de la partea de activitate practica de repicare si transplantare a puietilor de molid, la prezentari sau concursuri cu specific forestier. A fost editat si un material educational destinat ”Povestile padurii – Povestea lui Semi”.

Director de proiect: dr. ing. Ciprian Palaghianu

Activitate de reimpadurire a suprafetelor din zona Clit, judetul Suceava

Activitati de educatie ecologica cu viitorii temerari ai padurii. Copiii au fost incantati de povestea lui Semi si au invatat cum sa planteze propriul lor puiet.

Proiectul BeonNAT (H2020-BBI-JTI-2019) “Lanturi inovative de produse obtinute din arbori si arbusti de pe terenuri marginale, ca sursa de biomasa pentru bioindustrie” este un proiect finantat in cadrul Programului de Cercetare si Inovare al Uniunii Europene, Orizont 2020, care urmareste identificarea potentialului de inovare de produse cu valoare adaugata mare din biomasa unor plante putin utilizate, ca materie prima pentru bioindustrie. Biomasa va fi obtinuta din arbusti, arbori si alte specii lemnoase care cresc pe terenuri marginale, improprii altor utilizari.

Proiectul acopera o gama larga de obiective: de la cultivarea si recoltarea speciilor selectate, la extragerea si rafinarea uleiurilor si extractelor sau producerea unor materiale ca hartia, biochar-ul sau carbonul activ. In acest fel, se analizeaza posibilitatea de a da o utilizare economica terenurilor marginale, valorificand potentialul productiv al speciilor de arbori si arbusti autohtone.

In cadrul consortiului, Universitatea Stefan cel Mare din Suceava, prin echipa Facultatii de Silvicultura, se afla alaturi de alti 16 parteneri, universitati si institute de cercetare din Spania si Germania.

Director de proiect: dr. ing. Ciprian Palaghianu

Tocarea materialului lemnos din speciile de mesteacan (Betula pendula) si salcam (Robinina pseudoacacia)

Tocarea materialului lemnos pentru speciile de B. pendula si R. pseudoacacia

Activitate de decojire a materialului colectat

Instalarea suprafetelor experimentale in campusul USV Moara

Prelevarea probelor de sol pentru analiza metagenomica

Proiectul de cercetare ”ForCrops - Evaluarea directa a productivitatii de biomasa din culturile forestiere cu ciclul scurt de productie (SRF) cu scanerul laser terestru (TLS)” isi propune sa evidentieze potentialul noii tehnologii TLS in estimarea biomasei lemnoase. Utilizarea scanerului laser terestru aduce un important salt tehnologic in randul metodelor non-distructive de estimare a biomasei, datele fiind comparate cu rezultatele obtinute prin metoda gravimetrica (directa) pentru generarea unor ecuatii alometrice specifice. Tehnologia TLS ar putea deveni utila atunci cand metodele distructive devin dificil de implementat sau acolo unde ecuatiile alometrice nu furnizeaza rezultate precise.

Lucrarile de teren sunt desfasurate in Podisului Sucevei, pe suprafetele de cultura forestiera puse la dispozitie de catre FE Agrar.

Programul de finantare a proiectului a urmarit sprijinirea tinerilor cercetatori pentru a dezvolta o cariera profesionala in cercetarea romaneasca (P1 - Dezvoltarea sistemului national de cercetare-dezvoltare).

Director de proiect: dr. ing. Iulian-Constantin Danila

Prin cel mai recent proiect, Universitatea Stefan cel Mare a devenit una dintre cele 10 institutii partenere ale programului international ”Forests in Women’s Hands - Fem4Forest / Paduri in mainile femeilor”, cofinantat de Uniunea Europeana, prin Programul Transnational Dunare – Interreg (DTP).

Proiectul isi propune sa consolideze rolul femeilor in sectorul silvic, sa identifice obiective clare privind identificarea femeilor cu cariere in sectorul silvic, sa sprijine femeile in cresterea oportunitatilor de munca si a veniturilor, precum si a egalitatii de sanse de angajare.

Pana in prezent proiectul aduce rezultate insemnate pentru femeile din sectorul forestier, rezultate care vin din chestionarele aplicate la nivelul femeilor cu experienta si la nivelul femeilor la inceput de cariera. In cadrul proiectului Facultatea de Silvicultura este responsabila pentru pachetul de lucru T2, prin care trebuie sa traseze un Plan de Actiune la nivel national privind factorii de succes ai femeilor, aspectele critice si recomandari in dezvoltarea carierei. De asemenea se pune accent si pe identificarea unor solutii inovatoare care pot creste egalitatea de sanse in sectorul silvic.

Un rol mai activ al femeilor in sectorul forestier poate contribui la capacitati sporite ale sectorului forestier de a face fata provocarilor locale si regionale si la generalizarea unor bune practici de silvicultura si antreprenoriat. Pentru un sector forestier mai competitiv si echilibrat, vocea femeilor conteaza!

Director de proiect: Prof. univ. habil. dr. ing. Laura Bouriaud

am continuat activitatile studentesti

Participare la concursuri internationale

In perioada 16-19 Noiembrie 2021, studentul nostru, Emanuel Ciobanu, a participat la un concurs international pe teme de silvicultura, iar in urma rezultatelor acesta s-a clasat pe locul 7 din cei 25 de participanti din diferite tari. Concursul s-a desfasurat exclusiv in mediul online fiind organizat de Agentia Federala pentru Silvicultura a Rusiei. Alaturi de domnul sef de lucrari Catalin Roibu, subiectul cercetarii ales pentru acest concurs a fost despre ”Raspunsul stejarilor la schimbarile climatice in zona de stepa”, lucrare cu ajutorul careia a reusit sa obtina locul 7. Lucrarea a presupus o analiza a stejarilor din 32 de locatii, cu 804 probe, prelucrate ulterior din perspectiva a mai multi parametri in Laboratorul de Biometrie Forestiera din cadrul Universitatii Stefan cel Mare Suceava.

#fotopractica

In anul 2021 am lansat o provocare studentilor nostri de a documenta prin fotografii activitatile de practica la care participa. Concursul a fost lansat în data de 8 Mai 2021 si s-a bucurat de un larg succes in randul studentilor. Au fost trimise un numar de 35 fotografii pe cele trei teme de concurs (Frumusetea naturii, Experianta didactica si Momente simpatice). In urma voturilor desfasurate pe pagina de social media a facultatii, studentii castigatori ai concursului de #fotopractica au fost premiati cu un album Romania Salbatica. Studentii premiati au fost: Roxana-Gabriela Asandei, Ionatan Amarandi, Naty Atomei, Vlad Luca, Beatrice Necula, Raluca Ioana Zancu. Speram ca albumul sa-i inspire si pentru competitiile ulterioare. De asemenea, multumim Asociatiei Forestierilor din Romania - ASFOR pentru sprijinul acordat si in aceasta premiere.

Foto credit: Vasile Poriuc Lazarean
Foto credit: Naty Atomei

#FOToepic

In data de 1 iulie 2021, Facultatea de Silvicultura a lansat concursul de fotografii #fotoepic, un concurs dedicat studentilor din anul I, de la specializarile Silvicultura si Ecologie si Protectia Mediului. Aceasta activitate a fost posibila cu ajutorul proiectului EPIC - Educatie si Prietenie, Invatare si Colaborare pentru reducerea abandonului universitar de catre studentii Facultatii de Silvicultura – EPIC, acord grant nr. AG245/SG4/NC/II din data 26.11.2019. Facultatea de Silvicultura i-a premiat cu cate un laptop, camera foto si tableta grafica pe studentii Adina-Mihaela Dorneanu, Loredana Maria Nistor, Negruti Daniel-Flavius, Andrei Airinei, Claudiu Preda și Vlad Dumitru Mardare pentru participarea lor la concursul de fotografii #fotoepic, la cele trei categorii #fotoierbar, #fotolemn si #fototraseu.

Felicitari pentru interesul lor in activitatea didactica!

Foto credit: Ana Madalina Amariei
Foto credit: Adina-Mihaela Dorneanu
Foto credit: Andrei Airinei

Practica cu studentii de la Ecologie si Protectia Mediului, la monumentul naturii Cape Kaliakra din Bulgaria

Vizita in teren in aria naturala protejata de interes national Dunele de nisip de la Agigea

Gradina botanica de la Balchik

Rezervatia naturala Histria-Cheile Dobrogei

Practica cu studentii de la specializarea Silvicultura, forma de invatamant cu frecventa si la distanta, la disciplinele pedologie, dendrologie si dendrometrie forestiera

Practica la disciplina Topografie in Campusul USV
Practica la disciplina Pedologie forestiera

Practica la disciplina Silvicultura cu studentii din anul III, in Padurea Patrauti

Practica la disciplinele Impaduriri si Entomologie

Am adus educatia ecologica in mainile tinerilor

O componenta importanta a activitatilor din acest an a fost atribuita proiectelor de educatie ecologica desfasurate in parteneriat cu diferite scoli.

Povestea lui Semi

Povestea lui Semi a fost pentru prima data spusa copiilor de la Scoala Gimnaziala ”Ion Irimescu” din Falticeni, cu sprijinul doamnei invatatoare Bucataru Micsunica. Noi, cei de la Facultatea de Silvicultura Suceava si Padurea de Maine, ne-am bucurat sa repicam puietii de molid alaturi de copii. Speram ca puietii sa se dezvolte la fel de vigurosi si frumosi precum copiii care i-au primit in grija. Acesti copii vor creste împreuna cu puietii care vor forma padurile de maine. Noi doar le-am facut cunostinta! Iar peste ani si ani ii asteptam cu drag in cazul in care aleg una dintre specializarile noastre: Silvicultura sau Ecologie si Protectia Mediului.

”Micii rangeri”

In data de 8 Aprilie, colegii nostri de la Laboratorul de Biometrie Forestiera au avut o activitate educativa cu ”micii rangeri” din clasa a V-a, de la Scoala Gimnaziala Domneasca Targu Neamt, in Parcul Natural Vanatori Neamt-Romsilva, unde s-au bucurat de natura si i-au invatat sa determine varsta arborilor. Peste ani si ani ii asteptam cu drag pe ”micii rangeri” sa aleaga una dintre specializarile noastre, Silvicultura sau Ecologie si Protectia Mediului.

de vorba cu ”cercetasii”

Cei mici se numesc ”lupisori”, cei mari sunt ”temerarii”. Colegul nostru Gabriel Danila se implica in numeroase activitati practice printre care si in organizarea unei tabere pentru copiii cercetasi, iar de data aceasta a avut un succes fantastic in a le capta atentia cu diverse activitati desfasurate in Poiana lui Ion, de pe raza Ocolului Silvic Rasca, in fondul cinegetic al USV.

Educatia forestiera se face cel mai bine in natura, in marele laborator al padurii

Elevii claselor a VII-a si a VIII-a de la Colegiul National ”Stefan cel Mare” Suceava, au participat la o lucrare de plantare la Ocolul Silvic Patrauti. Actiunea s-a incheiat si cu o vizita ”activa” in cea mai mare pepiniera a judetului, Pepiniera Salcea. Multumim Romsilva - Directia Silvica Suceava pentru sprijin si felicitari copiilor si profesorilor coordonatori pentru initiativa. A fost o zi plina de entuziasm si energie pozitivă!

impreuna cu cei de la atos

Impreuna cu cei de la ATOS - Asociatia Tinerilor Ortodocsi Suceveni am reusit sa plantam in noul campus al Gradinii Botanice USV - Moara. Multumim si echipei Rompeisaj pentru ajutorul acordat in aceasta actiune de plantare. Pentru cei curiosi, aceste activitati de plantare pot da dependenta!

implicare in conferintele ”plantam fapte bune”

Incepand cu februarie 2021, comunitatea Plantam fapte bune in Romania a initiat o serie de conferinte LIVE de pe pagina de Facebook ca o sursa de informare despre paduri si arbori pentru cei care au deschiderea de a primi informatii de calitate. Din cele 35 de prezentari sustinute in 2021, 11 au fost realizate de membrii colectivului Facultatii de Silvicultura Suceava. Gasiti mai jos lista prezentarilor si linkurile catre acestea. Felicitari pentru initiativa si mult succes in continuare!

liviu nichiforel

catalin roibu

ciprian palaghianu

marian dragoi

gabriela isaia & mihai leonard duduman

savin alexei

marcel flocea

laura bouriaud

gabriel danila

sergiu horodnic

* articole stiintifice

Anul 2021 a fost prolific si din perspectiva productiei stiintifice. Au fost publicate articole in reviste cu factor de impact ridicat cum ar fi Scientific Reports, Scientific Data, Ecosystem Services, Dendrochronologia, Zoological Journal of the Linnean Society sau Ecology and Evolution.

O selectie a articolelor indexate WOS publicate de colegii nostri in 2021 este disponibila mai jos:

  • Popa, A.; Popa, I. Photosynthesis Traits of Pioneer Broadleaves Species from Tailing Dumps in Calimani Mountains (Eastern Carpathians). Forests 2021, 12, 658. https://doi.org/10.3390/f12060658
  • Duduman, G.; Barnoaiea, I.; Avacaritei, D.; Barbu, C.-O.; Cosofret, V.-C.; Danila, I.-C.; Duduman, M.-L.; Maciuca, A.; Dragoi, M. Aboveground Biomass of Living Trees Depends on Topographic Conditions and Tree Diversity in Temperate Montane Forests from the Slatioara-Rarau Area (Romania). Forests 2021, 12, 1507. https://doi.org/10.3390/f12111507
  • Nichiforel, L., Duduman, G., Scriban, R.E., Popa, B., Barnoaiea, I., Dragoi, M., 2021. Forest ecosystem services in Romania: Orchestrating regulatory and voluntary planning documents. Ecosystem Services 49, 101276. doi:10.1016/j.ecoser.2021.101276
  • Sterbuleac, D., 2021. Molecular dynamics: a powerful tool for studying the medicinal chemistry of ion channel modulators. RSC Med. Chem., 12, 1503-1518. Sursa articol
  • Roibu, C.C, Ważny, T., Crivellaro, A., Mursa, A., Chiriloaei, F., Stirbu, M.I., Popa, I., 2021. The Suceava oak chronology: A new 804 years long tree-ring chronology bridging the gap between central and south Europe. Dendrochronologia, 68, 125856, https://doi.org/10.1016/j.dendro.2021.125856
  • Cencin, A., Zanetti, M., Urso, T., Crivellaro, A., 2021. Effects of an innovative densification process on mechanical and physical properties of beech and Norway spruce veneers. Journal of Wood Science 67. doi:10.1186/s10086-021-01948-w
  • Ionita, M., Nagavciuc, V., 2021. Extreme Floods in the Eastern Part of Europe: Large-Scale Drivers and Associated Impacts. Water 13, 1122. doi:10.3390/w13081122
  • Nagavciuc, V., Badaluta, C.A., Ionita, M., 2021. The influence of the Carpathian Mountains on the variability of stable isotopes in precipitation and the relationship with large-scale atmospheric circulation. Geological Society, London, Special Publications(2021),507(1):19. Sursa articol
  • Ionita, M., Nagavciuc, V., 2021. Changes in drought features at the European level over the last 120 years. Natural Hazards and Earth System Sciences 21, 1685–1701. doi:10.5194/nhess-21-1685-2021
  • Mozzi, G., Romero, E., Martínez-Quezada, D.M., Hultine, K.R., Crivellaro, A., 2021. PEG infiltration: an alternative method to obtain thin sections of cacti tissues. IAWA Journal 42, 204–208. doi:10.1163/22941932-bja10051
  • Ionita, M., Dima, M., Nagavciuc, V., Scholz, P., Lohmann, G., 2021. Past megadroughts in central Europe were longer, more severe and less warm than modern droughts. Communications Earth & Environment 2.. doi:10.1038/s43247-021-00130-w
  • Mikoláš, M., Svitok, M., Bače, R., Meigs, G.W., Keeton, W.S., Keith, H., Buechling, A., Trotsiuk, V., Kozák, D., Bollmann, K., Begovič, K., Čada, V., Chaskovskyy, O., Ralhan, D., Dušátko, M., Ferenčík, M., Frankovič, M., Gloor, R., Hofmeister, J., Janda, P., Kameniar, O., Lábusová, J., Majdanová, L., Nagel, T.A., Pavlin, J., Pettit, J.L., Rodrigo, R., Roibu, C.-C., Rydval, M., Sabatini, F.M., Schurman, J., Synek, M., Vostarek, O., Zemlerová, V., Svoboda, M., 2021. Natural disturbance impacts on trade-offs and co-benefits of forest biodiversity and carbon. Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences 288. doi:10.1098/rspb.2021.1631
  • Strungaru, S.-A., Pohontiu, C.M., Nicoara, M., Teodosiu, C., Baltag, E.S., Jijie, R., Plavan, G., Pacioglu, O., Faggio, C., 2021. Response of aquatic macroinvertebrates communities to multiple anthropogenic stressors in a lowland tributary river. Environmental Toxicology and Pharmacology 87, 103687. doi:10.1016/j.etap.2021.103687
  • Niedziałkowska, M., Tarnowska, E., Ligmanowska, J., Jędrzejewska, B., Podgórski, T., Radziszewska, A., Ratajczyk, I., Kusza, S., Bunevich, A.N., Danila, G., Shkvyria, M., Grzybowski, T., Woźniak, M., 2021. Clear phylogeographic pattern and genetic structure of wild boar Sus scrofa population in Central and Eastern Europe. Scientific Reports 11. doi:10.1038/s41598-021-88991-1
  • Pötzelsberger, E., Gossner, M.M., Beenken, L., Gazda, A., Petr, M., Ylioja, T., La Porta, N., Avtzis, D.N., Bay, E., De Groot, M., Drenkhan, R., Duduman, M.-L., Enderle, R., Georgieva, M., Hietala, A.M., Hoppe, B., Jactel, H., Jarni, K., Keren, S., Keseru, Z., Koprowski, M., Kormuťák, A., Lombardero, M.J., Lukjanova, A., Marozas, V., Mauri, E., Monteverdi, M.C., Nygaard, P.H., Ogris, N., Olenici, N., Orazio, C., Perny, B., Pinto, G., Power, M., Puchalka, R., Ravn, H.P., Sevillano, I., Stroheker, S., Taylor, P., Tsopelas, P., Urban, J., Voolma, K., Westergren, M., Witzell, J., Zborovska, O., Zlatkovic, M., 2021. Biotic threats for 23 major non-native tree species in Europe. Scientific Data 8. doi:10.1038/s41597-021-00961-4
  • Von Arx, G., Carrer, M., Crivellaro, A., De Micco, V., Fonti, P., Lens, F., Prendin, A.L., Rosner, S., Sass-Klaassen, U., 2021. Q-NET – a new scholarly network on quantitative wood anatomy. Dendrochronologia 70, 125890. doi:10.1016/j.dendro.2021.125890
  • Valdés‐Correcher, E., Moreira, X., Augusto, L., Barbaro, L., Bouget, C., Bouriaud, O., Branco, M., Centenaro, G., Csóka, G., Damestoy, T., Dobrosavljević, J., Duduman, M., Dulaurent, A., Eötvös, C.B., Faticov, M., Ferrante, M., Fürjes‐Mikó, Á., Galmán, A., Gossner, M.M., Hampe, A., Harvey, D., Gordon Howe, A., Kadiri, Y., Kaennel‐Dobbertin, M., Koricheva, J., Kozel, A., Kozlov, M.V., Lövei, G.L., Lupastean, D., Milanović, S., Mrazova, A., Opgennoorth, L., Pitkänen, J., Popova, A., Popović, M., Prinzing, A., Queloz, V., Roslin, T., Sallé, A., Sam, K., Scherer‐Lorenzen, M., Schuldt, A., Selikhovkin, A., Suominen, L., Tack, A.J.M., Tahadlova, M., Thomas, R., Castagneyrol, B., 2021. Search for top‐down and bottom‐up drivers of latitudinal trends in insect herbivory in oak trees in Europe. Global Ecology and Biogeography 30, 651–665. doi:10.1111/geb.13244