Loading

Het kloppend hart van het dorp het online netwerkevent van Avansa Kempen

Noodgedwongen brengen we met Avansa Kempen dit jaar een online versie van ons Kempens netwerkevent.

Graag nodigen we jou uit op maandag 6 december vanaf 19.45u vóór je pc, laptop of tablet.

Programma

19.45 u. Je kan je al inloggen

20 u. welkom

20.05 u. keynote van Ruth Soenen

20.50 u. Start inspiratiesessies

21.35 u. Start netwerken

De keynotespeech wordt verzorgd door

Ruth Soenen

Ruth deed onderzoek naar ‘het kleine ontmoeten’ zoals we dat doen in wijken, scholen, bibliotheken,…: kortstondige, vluchtige contacten in de publieke ruimte met onbekende mensen. Maar die relaties zijn niet zo banaal als we denken, betoogt ze.

Stof genoeg voor een andere kijk op gemeenschap, diversiteit, conflicten en het dorpsleven.

Onze inspiratiesessies

Na de intro van Ruth, kan je kennismaken met een aantal inspirerende organisaties en experten die je anders doen kijken naar het Kempense dorpsleven. Kies gauw de sessie die je wil volgen:

Janna Lefevere

is erfgoedexperte bij Stuifzand. Ze biedt jullie een historische trip langsheen onze Kempense dorpen. Samen met jullie ontdekt ze graag of het typische Kempense dorp bestaat, wat een hechte dorpsgemeenschap maakt of kraakt en welke rol tradities daarin spelen.

Piet Verhoeven

is voorzitter van de dorpscoöperatie Esbeek. Hij neemt je mee in het bijzondere verhaal van het Nederlands-Kempense dorp en haar bewoners. Toen het laatste café er dreigde te verdwijnen, namen de burgers het heft in eigen handen. Ze richtten een dorpscoöperatie op, die sinds 2007 de grote uitdagingen van het dorp van onderuit mee aanpakt. Met succes! Onlangs werd het initiatief nog gelauwerd in het kader van de Europese Dorpsvernieuwingsprijs.

Edith Wouters

is artistiek coördinator bij AR-TUR, platform voor architectuur en ruimte. Van de Kempen tot de kust veranderen de dorpen razendsnel. Een golf van appartementsgebouwen rolt over het land en maakt ook in kleine dorpskernen een steeds groter deel uit van het woonaanbod. Dat heeft een groot effect op de leefkwaliteit én de dynamiek van het leven in een dorp. Toch biedt elke nieuwe ingreep kansen om de dorpskern te versterken of te verbeteren. Voorbeelden genoeg die tonen hoe dat kan.

En die voorbeelden, die brengt Edith mee in de Toolbox Dorpse Architectuur. Een uitnodiging om het gesprek aan te knopen over wat nu precies goede dorpse architectuur is.

Bart Gaublomme & Mieke Heymans

Bart is is provinciaal directeur bij beweging.net, Mieke is er maatschappelijk innovator voor de Kempen. Generaties lang gaf het christelijke middenveld stem aan zijn leden en plaatste het werknemers - of de lagere middenklasse zo je wil - tot diep in de 20ste eeuw in het centrum van de politieke besluitvorming. Op lokaal vlak speelden organisaties als kwb, KAJ, Femma, Okra, Samana en de plaatselijke groepen van CM of ACV een belangrijke rol in die dynamiek.

Vandaag bestaat dat verzuild systeem niet langer. Toch wil beweging.net samen met mensen en organisaties nog altijd het verschil maken, zeker op lokaal vlak. De concrete aanpak en projecten zullen geënt moeten zijn op nieuwe maatschappelijke spelregels. Bart & Mieke gaan er graag met jullie over in gesprek.

Leen Heylen

is onderzoekster bij Vonk 3 (Thomas More). Vergrijzing, nieuwe gezinssamenstellingen, veranderingen in basisvoorzieningen en mobiliteitsgedrag zijn herkenbare tendensen die het dorpse leven stevig onder druk zetten. Vaak worden ‘zorgzame buurten en dorpen’ hierop als antwoord geformuleerd. Maar wat schuilt er achter deze beleidstaal? En hoe maken we onze dorpen zorgzaam? Leen geeft hierover enkele belangrijke inzichten mee, uit theorie én praktijk.

Bea De Maeyer & Kathleen Boel

werken allebei als consulent integratie bij het Agentschap Integratie & Inburgering. “Dat is er ene van over het water.” “Jij komt precies ook niet van hier”. In een dorp ben je al snel de vreemdeling. Soms vormt een steenweg, rivier of kanaal een zichtbare scheiding tussen ‘wij’ en ‘zij’. Ook mensen van verder weg settelen zich in Vlaanderen. 1 op de 4 Vlamingen heeft een buitenlandse herkomst. Deze diversiteit is ook meer en meer zichtbaar in onze dorpen.

Met in verschillende Kempense gemeenten meer dan 120 verschillende herkomstnationaliteiten, kunnen we zeggen dat de wereld in ons dorp woont. Wie zijn deze inwoners en waar komen ze vandaan? Waarom emigreerden ze? Hoe kunnen we de brug slaan tussen inwoners, ongeacht hun herkomst? Hoe we van het dorp een plek kunnen maken waar iedereen zich thuis-voelt?

Met concrete cijfers vertellen Kathleen en Bea in deze sessie meer over de nieuwkomers in de Kempen. Aan de hand van enkele projecten verduidelijken ze hoe het samenleven in diversiteit in een dorp of wijk een duwtje in de rug kan krijgen. Er worden enkele tips & tricks gegeven over hoe je lokaal ontmoeting en dialoog kan creëren.

Meer weten?

Bel (0488 69 20 11) of mail Mieke.