Loading

ANews Buletinul informativ lunar al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale

Serie nouă (III.1). Nr. 181, februarie 2023

Pentru priorități specifice legate de modul în care războiul din Ucraina afectează beneficiarii Programului Erasmus+, vă rugăm să consultați Modificările privind prioritățile pentru parteneriatele pentru cooperare (atât parteneriatele de cooperare, cât și parteneriatele la scară mică).

Anul European al Tineretului (AET) 2022 – Fă-ți vocea auzită!

Peste 2700 de evenimente și activități înregistrate pentru România

Peste 600 de ateliere, 200 de sesiuni de formare, 60 de conferințe, 150 de competiții, 30 de expoziții, 36 de festivaluri, aproape 100 de campanii, 300 de evenimente de Meet-up, peste 500 de reprezentații artistice și multe altele constituie bilanțul Anului European al Tineretului 2022. La toate acestea și-au făcut vocea auzită peste 114.600 tineri din România!

Se pot organiza și încărca în continuare în baza de date evenimente dedicate Anului European al Tineretului.

Din cuprins:

  • Știri. Evenimente. Perspective de învățare: Ghidul programului Erasmus+ 2023 & Apelul național de propuneri de proiecte Erasmus+
  • Poveștile Ambasadorilor Erasmus: Vrei să fii AmbasaDOR de învățare? —//— Practică europeană pentru elevii Colegiului Tehnic ,,August Treboniu Laurian” din Agnita
  • Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021: Împreună pentru o școala incluzivă – Un proiect ESAYEP coordonat de Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”
  • Învățământ universitar în Erasmus+: Patru universități din România în cadrul proiectelor pilot de testare a unor noi instrumente de cooperare transnațională —//— Tendințe în internaționalizarea învățământului superior la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București
  • Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic: Experiență inedită pentru elevii cu CES de la CSEI ”Sfânta Filofteia”
  • Erasmus+ în învățământul școlar: Informează-te!
  • Educația adulților în Erasmus+: Informează-te!
  • Tineret în Erasmus+: Un pas mai aproape către consolidarea capacității de inserție profesională a tinerilor delicvenți
  • Corpul European de Solidaritate: Ce este și care sunt oportunitățile oferite —//— Ghidul Programului Corpul European de Solidaritate 2023 —//— Help others to be integrated in the society
  • Formator – modelator
  • Prioritar: Includere, Diversitate și Sustenabilitate: 10+ despre Includere și Diversitate —//— Ghidul de diversitate și diferențiere în predare – pornește pe un drum al cunoașterii de sine!
  • Eurodesk România te informează
  • Multilingv. Multicultural
  • Publicațiile Eurydice
  • Vă recomandăm & 3/lună
  • Media Space

Știri. Evenimente. Perspective de învățare

Ghidul programului Erasmus+ 2023 & Apelul național de propuneri de proiecte Erasmus+

Poveștile Ambasadorilor Erasmus

Practică europeană pentru elevii Colegiului Tehnic ,,August Treboniu Laurian” din Agnita

Anul școlar 2022-2023 la Colegiul Tehnic ,,August Treboniu Laurian” Agnita, a debutat cu o Conferință de închidere a primului proiect Erasmus+ Acreditat (2021-1-RO01-KA121-VET-000006257), desfășurată în Primăria Agnita. Prezența autorităților ne-a confirmat încă o dată sprijinul necondiționat al comunității locale în toate proiectele inițiate și derulate în sprijinul pregătirii profesionale a elevilor și profesorilor colegiului. Tot în septembrie 2022 am pornit la drum cu cel de-al doilea proiect Erasmus+ Acreditat (2022-1-RO01-KA121-VET-000052851). Proiectele vizează în primul rând o pregătire profesională a elevilor și cadrelor didactice la standarde europene, iar în al doilea rând reducerea absenteismului și abandonului școlar.

Cu fondurile provenite din aceste proiecte elevii vor beneficia de dotări mai bune pentru stagiile de practică, consiliere din partea unor profesioniști de pe piața muncii, astfel încât parteneriatele dintre școală și mediul de afaceri să ofere rezultate mai bune.

Primul flux de mobiliate care a desfășurat stagiul de practică în Paphos/Cipru a întrunit un număr de 15 de elevi de clasa a XI-a, filiera teoretică, specializarea Matematică-Informatică. În cele trei săptămâni petrecute în Cipru, elevii au beneficiat de o pregătire la standarde internaționale oferită de Rivensco Consulting LTD și L.Lazarou CTC din Paphos.

Prin participarea la mobilitate, dincolo de dezvoltarea competențelor în IT, elevii și-au dezvoltat încrederea în sine, au învățat să se autogospodărească și să conviețuiască într-un mediu diferit de cel familial. Și-au dezvoltat abilitățile de comunicare și de relaționare cu elevi din alte țări. Participanții au avut posibilitatea de a-și folosi cunoștințele de limba engleză într-un context real, de a-și forma noi planuri de carieră prin continuarea studiilor la un nivel superior. Iată câteva din impresiile participanților la stagiu:

”Pentru mine, acest proiect a reprezentat o experiență unică ce ne-a ajutat să ne dezvoltăm atât pe plan profesional cât și personal, datorită locurilor vizitate și prin interacțiunea cu localnicii. De asemenea în urma activităților practice efectuate am dobândit o multitudine de competențe.” (Popelca Andrei)
”Pentru mine, experiența trăită în cadrul proiectului Erasmus+ a reprezentat o ocazie unică de a mă dezvolta atăt pe plan cultural și personal, cât și profesional. Pe lângă abilitățile dobândite în domeniul programării în C++ am reușit să-mi dezvolt și abilitățile lingvistice, dar și de adaptare intr-un mediu nou”. (Hanea Bogdan)
”Pentru mine, acest proiect a reprezentat o experiență unică, m-am descoperit pe mine ca persoană, m-am dezvoltat profesional foarte mult, iar în urma activităților practice am acumulat competențe profesionale necesare pentru viitoarea mea carieră” (Olar Alexandra)

Fluxul al doilea va debuta pe data de 3 aprilie 2023, în Barcelos/Portugalia, la care vor participa 14 elevi, clasa a XII-a B, domeniul Electronică Automatizări, specializarea „Tehnician operator tehnică de calcul”. Alături de ei vor participa doi profesori însoțitori, Ionele Daniela-Elena (coordonator proiect), Zămăcău Cornelia Ștefana (diriginta clasei), doamna director Lăstun Otilia-Bogdana ( monitorizare stagiu) și domnul profesor Varga Cătălin ( Job-Shadowing). Partenerul de stagiu din Portugalia, Intercultural Association Mobility Friends (Mobility Friends) va asigura toate serviciile de cazare, masă și transport local. Mobilitatea de 3 săptămâni oferă elevilor șansa de a efectua practică de specialitate la înalte standarde europene, cu certificare europeană a competențelor dobândite.

Viziunea Colegiului Tehnic ,,August Treboniu Laurian” Agnita, exprimată prin proiectele Erasmus+ Acreditate este de a revoluționa domeniul stagiilor de practică pentru elevi. Implementarea proiectelor va aduce un beneficiu semnificativ în evoluția domeniului educațional, atât din punct de vedere al desfășurării practicii, cât și din perspectiva socio-economică de îmbunătățire a situației pe piața muncii.

Aceste proiecte reprezintă șansa de a oferi sens învățământului profesional și tehnic și facilitează o tranziție lină dinspre școală spre piața muncii. ,,Erasmus+ luminează minți! Deschide drumuri!”

#AmbasadorErasmus – Daniela Ionele, Profesor la Colegiul Tehnic ,,August Treboniu Laurian”, Agnita

58 de candidaturi primite la Apelul 2023 pentru AmbasaDOR de învățare

O comunitate. Un cadru de învățare. Resurse. Oportunități de formare. Materiale. Vizibilitate. Climat pozitiv. Energie bună.
#AmbasadorERASMUS vorbește cu entuziasm despre experiențele sale în proiectele educaționale europene și despre „cultura Erasmus“ în care a învățat și a crescut, în ultimii 25 de ani. urmărește-l și solicită-i să-ți vorbească despre activitățile sale și despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate.

În numărul nostru din martie, vom publica noua componență a rețelei. Rămâi aproape! Până atunci, poți urmări activitatea ambasadorilor pe Facebook, Instagram, Tik Tok și Twitter.

Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021

Împreună pentru o școala incluzivă – Un proiect ESAYEP coordonat de Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”

Proiectul „Împreună pentru o școală incluzivă” a avut ca scop creșterea nivelului de acces la educație incluzivă de calitate în cadrul a cinci școli localizate în comunități marginalizate și expuse excluziunii sociale din județul Ilfov. Proiectul a avut o abordare centrată pe elevi, venind în întâmpinarea nevoilor acestora precum: nevoia de a avea ore interactive, de a fi valorificați și încurajați, de a se simți în siguranță la școală, de implicare și consultare, nevoia unei relații sănătoase între cadre didactice – elevi – părinți.

Principalul obiectiv al proiectului a fost acela de a dezvolta o cultură incluzivă la nivelul celor cinci școli implicate în cadrul acestuia, prin formarea a 78 de cadre didactice și învățători, în fiecare dintre cele patru domenii necesare abordării incluziunii efective a copiilor romi, și anume: abordarea centrată pe elev, școală incluzivă, democrație, drepturile omului. Pe de altă parte, proiectul a urmărit și dezvoltarea unor practici incluzive la nivelul celor cinci școli, creșterea procentului de părinți sensibilizați în problematica discriminării din cele cinci școli cu 30% și îmbunătățirea cu 50% a abilităților privind incluziunea pentru 265 elevi (minim 50% romi) din cele cinci școli partenere.

În cadrul proiectul s-au organizat activități parentale, activități de mentorat, o activitate comună de celebrare a Zilei Internaționale a Romilor, un club de teatru social, o serie de activități de îmbunătățire a vorbitului în public și a gândirii critice (club de debate), activități privind identificarea și promovarea unor modele locale de succes, o școala de vară pentru meșteșuguri, un cerc de jurnalism (revistă școlară pe tema incluziunii), precum și tabere interculturale. Toate aceste activități sunt documentate și actualizate pe website-ul proiectului, precum și pe pagina de Facebook a acestuia.

Școlile partenere se confruntă, în general cu dificultăți educaționale. Școala Gimnazială Nr. 3 Sintești-Vidra se confruntă în mare măsură cu abandonul școlar, Școala Gimnazială Nr. 1 din Tunari are o proporție ridicată a elevilor care provin din familii cu statut socio-economic redus, Școala Gimnazială Nr. 1 Pantelimon se confruntă cu probleme de comunicare și conflicte între elevi. Activitățile contribuie la accesul la educație incluzivă de calitate pentru copiii și tinerii școlilor din județul Ilfov. De asemenea, contribuie la promovarea acceptării și toleranței în rândul tinerilor și aducerea a peste 300 de copii laolaltă, romi și neromi, prin intermediul cărora ne dorim promovarea comunicării, nevoia de a se simți acceptați și valorificați pentru ceea ce sunt, promovarea modelelor de succes în rândul tinerilor care să îi încurajeze să nu renunțe la școală și să-și aleagă un drum, dar și formarea unor relații sănătoase între elevi-profesori și părinți.

Valoarea adăugată pe care parteneriatul o aduce proiectului este dată, printre altele, de faptul că au fost implicate în proiect școli cu procent semnificativ de copii romi, în principal din mediul rural, confruntate constant cu problematica discriminării și marginalizării.

Alexandra Țipțer, Agentiaimpreuna.ro

Învățământ universitar în Erasmus+

Patru universități din România în cadrul proiectelor pilot de testare a unor noi instrumente de cooperare transnațională

Comisia Europeană a anunțat rezultatele selecției organizate în cadrul programului Erasmus+ pentru testarea a două noi instrumente de cooperare transnațională între instituțiile de învățământ superior din Europa: certificatul de diplomă europeană /Joint European Degree label, respectiv statutul juridic comun al alianțelor de Universități Europene.

Dintre cele 6 proiecte în cadrul cărora va fi testat certificatul de diploma europeană /Joint European Degree label, instituțiile de învățământ superior din România care vor fi implicate în cadrul a două proiecte sunt:

  • Universitatea Politehnica București și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca în cadrul „Joint European Degree label in engIneering - Toward a European framework for engineering education (JEDI)”;
  • Universitatea din București în cadrul „Screening, mapping, analyzing, recommending, transferring and transforming HE international programmes (SMARTT)”.

Dintre cele 4 proiecte în cadrul cărora va fi testat statutul juridic comun al Alianțelor de Universități Europene, următoarele universități sunt implicate în cadrul a două proiecte:

  • Universitatea de Vest din Timișoara în cadrul „UNITA as a Model for Institutionalized University Cooperation: from the European Grouping of Economic Interest to the European Grouping of Academic Interest (EGAI)”;
  • Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca în cadrul „EUt+ Status and structure experience (STYX)”.

Certificatul de diplomă europeană este conceput pentru a încuraja mobilitatea studenților. Acesta ar putea constitui o etapă premergătoare emiterii unor diplome europene comune. Documentul va reflecta competențele și rezultatele învățării dobândite de studenții care au urmat un program comun multilingv, organizat de mai multe instituții din mai multe țări. Proiectele selectate vor fi realizate de instituții de învățământ superior, autorități naționale și regionale și alte părți interesate.

Scopul statutului juridic comun al alianțelor de Universități Europene este de a facilita luarea de decizii strategice comune, recrutarea comună a personalului și partajarea resurselor umane, tehnice, de cercetare și inovare.

Fiecare proiect-pilot selectat poate beneficia de un buget de până la 200.000 de EURO din programul Erasmus+, pe o durată de un an.

Tendințe în internaționalizarea învățământului superior la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București

Direcția Relații Internaționale și Mobilități a Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București a organizat în perioada 11-13 ianuarie 2023 un program intensiv de seminarii și prezentări de bune practici. Evenimentul şi-a propus să ofere un cadru de dezbatere în domeniul internaționalizării învățământului superior pentru identificarea tendințelor, dar și a provocărilor și oportunităților comunității academice, prin exemple practice.

Programul a fost compus dintr-o parte destinată coordonatorilor Erasmus de la facultăți și a personalului academic responsabil cu internaționalizarea, dar și o parte cu un public țintă mult mai amplu, cu mai mulți participanți din comunitatea academică a USAMV București, respectiv cadre didactice, cercetători și doctoranzi, ținând cont de subiectele abordate:

  • Mobilități de scurtă durată și programe intensive mixte
  • Cum să dezvolți un proiect de cooperare Erasmus+
  • Schimb de bune practici: digitalizare în Universitatea ”1 decembrie 1918” din Alba Iulia

În programul destinat coordonatorilor Erasmus de la facultăți și a personalului academic responsabil cu internaționalizarea s-au regăsit bune practici ale Universității „1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, Universității Politehnica din București, Universitatea Româno-Americană și Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA. Subiectele abordate au fost internaționalizarea învățământului superior, internaționalizarea curriculumului, comunicarea interculturală, cooperarea internațională prin intermediul programului Erasmus+, strategii de internaționalizare și marketing universitar internațional.

La eveniment a participat și Nicoleta Popa, coordonatoarea departamentului de Proiecte în Învățământul Universitar al ANPCDEFP, care a prezentat informații legate de organizarea mobilităților de scurtă durată și a Programelor Intensive Mixte, precum și etapele de parcurs în dezvoltarea unor proiecte de cooperare. În cadrul sesiunii dedicate proiectelor de cooperare în domeniul universitar, dr. Roxana Ciceoi de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Centrul de Cercetare pentru Studiul Calității Produselor Agroalimentare a împărtășit lecțiile învățate din implementarea proiectului KA203”Enhancing practical skills of horticulture specialists to better address the demands of the European Green Deal”.

Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic

Experiență inedită pentru elevii cu CES de la CSEI ”Sfânta Filofteia”

Emoție… Recunoștință… Aventură… Solidaritate… Motivație… Uimire… Socializare.

Iată câteva dintre cuvintele capabile să descrie experiența pe care elevii noștri au trăit-o în cadrul proiectului Erasmus+.

Beneficiarul proiectului este Centrul Școlar de Educație Incluzivă ”Sfânta Filofteia”, Ștefănești, unitate școlară de învățământ special din județul Argeș, care școlarizează elevi cu diverse cerințe educaționale speciale: deficiență mintală ușoară, moderată, severă; tulburări asociate; tulburări de învățare; deficiențe neuromotorii. Acești copii cu cerințe educaționale speciale au nevoie de șanse egale, de înțelegere, atenție, bunătate și de speranță. Ei sunt mai afectuoși, mai înțelegători în comparație cu alți copii din învățământul de masă. Reușesc chiar să ne recompenseze cu zâmbete sincere, cu priviri recunoscătoare.

Cine suntem noi?? Noi, CSEI ”Sfânta Filofteia” suntem o mare familie care își dorește să facă tot ce se poate pentru acești copii, care, dincolo de greutățile inerente pe care le au, reușesc să ne impresioneze prin parcursul lor școlar. Cu această motivație implementăm proiectul dedicat elevilor cu CES, în perioada 01.09.2021 - 30.11.2022, în cadrul Programului Erasmus+, Acțiunea Cheie 1 - Formare profesională (VET). Proiectul se derulează în baza acreditării Erasmus pentru mobilități în domeniul Formare profesională VET, pe care școala o deține, această acreditare oferind șansa de a implementa mai multe proiecte, de a derula mai multe mobilități, astfel încât un număr mare de elevi și profesori să aibă oportunitatea de a se dezvolta pe toate planurile: social, profesional, personal.

Scopul proiectului este de a asigura pregătirea profesională a elevilor din învățământul profesional special prin stagii de pregătire practică VET de calitate și de a contribui la formarea personalului didactic prin abordari didactice inovative, folosite pe plan european.

În proiect au fost implicați 7 elevi cu nevoi speciale din învățământul profesional special, clasele a XI-a și a XII-a, domeniul mecanică, calificarea lăcătuș mecanic prestări servicii și 3 cadre didactice care predau discipline VET.

Organizarea mobilității a fost un proces complex, cu multe riscuri, care ne-a pus la încercări. Am reușit printr-o comunicare permanentă cu partenerii, prin pregătirea temeinică premobilitate, prin respectarea măsurilor sanitare de protecție anti covid, a regulilor de sănătate și securitate a muncii.

Cei 7 elevi au participat la un stagiu de pregătire practică în orașul Barcelos, Portugalia în perioada 28.05.2022 – 18.06.2022. Partenerul nostru a fost Associação Terras Lusas Movimentos Europeus, Barcelos, Portugalia. Activitățile practice desfășurate în proiect au fost adaptate nevoilor de formare și particularităților psihopedagogice ale elevilor și specifice conținuturilor modulelor de CDL ale claselor. Elevii au fost îndrumați, supravegheați de tutore și profesorii însoțitori pe toată durata mobilității. Cunoștințele, competențele și abilitățile practice dobândite pe parcursul stagiului de către elevii participanţi au fost evaluate, la finalul stagiului elevii primind documentul Europass Mobility și certificatul de participare. Pe toată durata mobilității, elevii au fost receptivi, atenți, responsabili și interesați, fiind apreciați și felicitați de partenerii noștri, dar și de alți elevi și profesori cu care au interacționat.

Pe lângă programul de formare profesională, elevii au avut parte și de un program cultural bogat care a constat în excursii la Porto, Viana do Castelo, Ponte de Lima, Oceanul Atlantic, Braga, Lisabona, Fatima și activități de dezvoltare personală la Muzeul de olărit din Barcelos, la Agrupamento de Escolas de Barcelos.

Pentru majoritatea elevilor participanți a fost prima plecare de acasă, departe de familii, primul zbor cu avionul, prima relaționare cu persoane de altă naționalitate. Împărțirea spațiului de cazare cu alți colegi, respectarea regulilor, organizarea timpului liber în grup, toate acestea au dezvoltat capacitatea de adaptare și abilitățile de interrelaționare.

În urma participării la mobilitatea Erasmus+, elevii CSEI ”Sfânta Filofteia” și-au dezvoltat competențele profesionale, de comunicare în limba engleză, de socializare, de îmbunătățire a stimei de sine și a autonomiei personale, toate acestea reprezentând beneficii pe termen lung în viața elevilor.

Tot în cadrul proiectului, 3 cadre didactice care predau discipline VET au participat în perioada 16-22.08.2022, la cursul de formare Inclusive Education Through Outdoor Teaching, oferit de furnizorul de formare EuroCompetent, în Trogir, Croația. Profesorii au participat la activități de tip ateliere interactive, activități outdoor, au conceput planuri de lecție prin implementarea abordărilor și metodelor moderne, și-au îmbunătățit propriile abilități de comunicare în limba engleză, abilități IT prin implementarea de noi instrumente web și aplicații, abilitățile interculturale și sociale prin participarea la grupuri internaționale și vizitarea țării gazdă.

Cu fiecare proiect Erasmus implementat, ne dorim să-i inspirăm și încurajăm și pe alți colegi, să le transmitem că doar încercând pot dobândi încredere.

Prof. Daniela Vîlcu – Coordonator proiect

Am avut oportunitatea de a participa împreună cu alți 6 colegi, în perioada 28 mai – 18 iunie la mobilitatea elevilor din cadrul proiectului ERASMUS+, în orașul Barcelos, Portugalia. Experiența mea de mobilitate Erasmus este de neuitat. Începând cu concursul de selecție, pregătirea pentru mobilitate, călătoria cu avionul (pentru prima dată), practica, excursiile, activitățile de dezvoltare personală și terminând cu împărtășirea impresiilor din mobilitate către colegii de la școală și din comunitate, totul a fost inedit. Mă bucur că am fost selectată și am putut să particip, chiar dacă am o deficiență locomotorie. Acum am mai multă încredere în mine și o altă viziune despre ce urmează să fac mai departe. Mulțumesc Erasmus!” (Cătălina Popescu – elevă clasa a XII-a profesională)

Erasmus+ în învățământul școlar

Educația adulților în Erasmus+

Tineret în Erasmus+

Un pas mai aproape către consolidarea capacității de inserție profesională a tinerilor delicvenți

YOUTH REGAINED – „Reframing attitudes of minors and youth at risk of offending/re-offending through training”, este un proiect co-finanțat de către Comisia Europeană prin programul Erasmus+, având drept scop consolidarea competențelor transversale ale tinerilor delincvenți prin intermediul unor materiale educaționale care vin în sprijinul dezvoltării competențelor cheie pentru procesul de angajare.

În ceea ce privesc activitățile la nivel național, coordonatorul proiectului (CPIP-Centrul pentru Promovarea Învățării Permanente, Timișoara, România) a organizat patru grupuri de lucru cu participanți din diferite Instituții și Organizații care lucrează cu tineri în general, sau cu tineri aflați în riscul de a comite o infracțiune/de a recidiva.

Scopul acestor patru grupuri de lucru a fost acela de a identifica care sunt competențele de angajare relevante pentru a fi dezvoltate în sprijinul grupului țintă, ce sprijin de formare este practic și relevant, cum ar trebui să dezvoltăm experiența de formare si care sunt caracteristicile tinerilor cu risc de a comite o infracțiune sau de a recidiva. Deoarece accesul la tinerii care se încadrează in grupul nostru țintă este dificil, în special la tinerii din Penitenciare, organizarea acestor grupuri de lucru a fost esențială pentru a putea dezvolta următoarea etapă a proiectului.

Dezbaterile din cadrul acestor grupuri de lucru s-au concentrat pe două mari subiecte:

  1. Angajabilitatea – Ce competențe specifice în vederea angajării trebuie dezvoltate la tinerii cu risc de a comite o infracțiune sau de a recidiva.
  2. Jocul - Ce fel de jocuri ar fi relevante pentru grupul țintă, în vederea creșterii ratei de angajabilitate, și care să fie modul de funcționare: jucat direct de către aceștia sau sub supravegherea directă a personalului din Penitenciar, să fie un joc individual sau de grup, sau dacă să fie un joc online sau unul offline.

În cadrul acestor patru grupuri de lucru au participat reprezentanți ai mai multor Instituții sau Organizații care lucrează în mod direct cu grupul țintă, printre care amintim: Penitenciarul Gherla, Penitenciarul Arad, Penitenciarul Bistrița, Penitenciarul Mioveni, Penitenciarul Timișoara, Serviciul de Probațiune Timiș, Centrul Educativ Buziaș, Asociația Maxwell si membrii din Consiliul Consultativ pe Probleme de Tineret din Timișoara. Toate aceste grupuri de lucru s-au desfășurat cu prezența fizică a participanților.

Andrada Safta, Centrul Pentru Promovarea Învățării Permanente

Corpul European de Solidaritate

Ce este și care sunt oportunitățile oferite

Tinerii și organizațiile pot participa la proiecte finanțate prin Corpul European de Solidaritate prin care pot să învețe, să se dezvolte și să vină în sprijinul comunităților din care provin. Printre avantaje:

  • organizațiile pot deveni o resursă importantă pentru comunitate dacă dezvoltă proiecte de solidaritate
  • tinerii își pot ajuta organizația să se dezvolte și să răspundă mai bine nevoilor comunității
  • participanții își pot dezvolta competențe personale și profesionale

Cursurile organizate prin Corpul European de Solidaritate sunt gratuite. Consultă calendarul acestora sau vezi direct mai multe detalii mai jos.

Ghidul Programului Corpul European de Solidaritate 2023

Solidaritate tineri pentru tineri în Anul European al Tineretului

În contextul Anului Eropean al Tineretului, A.N.M.R.F. Brăila – Club Voltin, organizație ce are în derulare două proiecte cu finanțare europeană prin programul Corpului European de Solidaritate, ”Există abilitate în dizabilitate” și ”Solidaritate pentru un viitor CuMinte” , a organizat, complementar cu activitățile curente specifice proiectelor, o serie de evenimente cu mare impact în comunitate, pe care ne bucurăm să vi le prezentăm mai jos:

  • Atelier de educație non-formală în tabăra pentru tineret Lacu-Sărat (28 -31 august) - în cadrul căruia voluntarii naționali și internaționali și-au dezvoltat competențe și aptitudini specifice învățării nonformale: competențe interpersonale, capacitatea de lucru în echipă, încrederea un sine, disciplina, responsabilitate și responsabilizare, capacități de planificare, coordonare și organizare. Au fost dezbătute principalele provocări și au fost stabilite ultimele detalii în ce privește organizarea și transmiterea de informații în comunitate privind principiile europene ale solidarității. De asemenea, tinerii au discutat despre materialele ce vor fi publicate în ediția proprie a organizației – Voltin News, publicație care să conștientizeze și să mobilizeze tinerii ca cetățeni implicați și activi, dar și să sensibilizeze autoritațile locale la nevoile actuale ale tinerilor.
  • Strategii de dezvoltare organizațională - În conformitate cu obiectivele din proiectul ESC ”Solidaritate pentru un viitor CuMinte” și cu viziunea de dezvoltare a inițiatorilor acestor proiecte, au avut loc mai multe runde de discuții și analize pentru o mai extinsă susținere a organizațiilor partenere. Și „magia” împlinirii proiecțiilor noastre a fost imediată.
  • Solidari și implicați - La început de septembrie, voluntarii din ambele proiecte ale Clubului Voltin au făcut posibil ca deschiderea noului an terapeutic și educațional al Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilitati al Organizației TREBUIE! să aibă loc acolo unde ei, voluntarii, cu o saptămână în urmă și-au dobândit competențele, în mijlocul naturii -Tabăra pentru tineri Lacu Sărat. Ca un benefic efect al implicării voluntarilor ESC, de la 15 tineri cu dizabilități câți putea gestiona organizația Trebuie, acum peste 20 de beneficiari și-au depășit condiția și au trait bucuria că nu mai sunt singuri și neajutorați. Jocurile educaționale și sportive, dansul si voia bună au fost apreciate de toți participanții. Toți au petrecut timp de calitate, momente unice, bucurii imense cucerind în final zâmbetele tuturor. Au fost desfășurate activități recreative și non-formale în aer liber, natura reprezentând un mediu propice pentru astfel de activități. Chiar dacă nu s-a vorbit aceeași limba, prin intermediul interacțiunilor și a jocurilor făcute, tinerii și-au arătat afecțiunea reciprocă. Această zi a lăsat în sufletele tuturor o fericire necuprinsă și mesajul zilei a fost: ”Orice s-ar întâmpla, continuă să zâmbești!”. Așa se produce schimbarea în bine într-o comunitate: cu un gest, o persoană, clipă de altruism.
  • “Bucurii, melancolii și iubiri de toamnă” - La câteva zile a avut loc o frumoasă serbare, în Grădina Mare, unde voluntarii împreună cu beneficiarii de la Organizația Trebuie, sub genericul “Bucurii, melancolii și iubiri de toamnă” au organizat un spectacol deosebit. Auditoriul a fost format din reprezentanți din stafful Clubului Voltin si al Organizației Trebuie, părinți ai beneficiarilor, și, nu în ultimul rând, invitatul de onoare domnul Emanuel Franga – Expert Corpul European de Solidaritate din ANPCDEFP, căruia îi multumim pentru prezență. A fost o muncă asiduă a voluntarilor noștri de a-i coopta, implica și aduce în public pe acei tineri cu dizabilități, dar a fost și o mare reuștă, mai ales că evenimentul a cuprins o campanie de strângere de fonduri exclusiv pentru organizatia Trebuie, intitulată ”Donează pentru o factură!”
  • Alergăm ca să ajutăm! - Eveniment de mare amploare în comunitate, organizat de autoritățile locale, a avut loc în data de 25 septembrie. Solidaritatea s-a vazut prin ochii tuturor, când voluntarii ESC și cei din România au participat la ”semimaratonul Brăila” pentru a-i sustine pe tinerii cu nevoi speciale.
  • Festivalul Florilor - La început de octombrie, în cadrul Festivalul Florilor, total implicați, voluntarii noștri au mai ajutat încă o dată Organizația parteneră la strângerea de fonduri ,,Donează pentru o factură!”, toate donațiile, ca și în toate celelalte campanii, ajungând la ei.
  • Vizită de lucru la Penitenciarul de Minori Tichilești - Stafful organizatiei a obținut, în exclusivitate și în baza bunelor relații de parteneriat derulate de mai mulți ani cu voluntari ESC, aprobare de a vizita penitenciarul de minori și de a participa selectiv la activități specifice. Reprezentanții organizației, alături de ofițerul de proiect ANPCDEFP, domnul Emanuel Franga – Expert Corpul European de Solidaritate, însoțiți de Directorul adjunct pentru Reintegrare Socială al Penitenciarului, au vizitat Centrul de Detenție si au fost informați despre condițiile optime pe care le asigură penitenciarul minorilor și tinerilor detinuți de acolo. Dincolo de experiența inedită și poate singulară, maxima încărcare emoțională, a fost o foarte bună oportunitate de a percepe și evalua la fața locului complexitatea lucrului voluntarilor într-un mediu de detenție, dar si beneficiile pe care voluntarii o aduc minorilor detinuti.
  • Lansarea revistei Voltin News - În contextul Anului European al Voluntariatului, Clubul Voltin a lansat primul număr al propriei reviste a organizatiei: Voltin News, care cuprinde interviuri cu și despre voluntariat, gânduri-trăiri-experiențe și evoluție ale acestora, opinii ale patenerilor, rolul Corpului Europen de Solidaritate într-o descriere pe înțelesul tuturor și, desigur, multe instantanee surprinse în timpul activităților din proiectele noastre.
“Mulțumim din suflet dragi voluntari ai Clubului Voltin pentru sprijinul acordat în cadrul Festivalului Florilor. Alături de voi, orice activitate devine mai ușoară!” Teodora Ilie, președintele organizației Trebuie

Iar faptele bune continuă!

Patricia Dincă, Mentor dezvoltare personală

Marius Dincă, Mentor dezvoltare prin învățare și trainer

Help others to be integrated in the society

Asociația Comunități pentru Tineret (ACT) are misiunea de a dezvolta și încurajarea tinerilor să devină activi și responsabili în comunitățile lor. În acest sens, ACT a organizat in data de 16.12.2022 un eveniment intitulat "Help others to be integrated in the society" împreună cu 9 voluntari din Olanda, Spania, Germania, Latvia, Franța, Portugalia și Turcia, precum și 8 voluntari locali, în colaborare cu Școala Gimnazială Specială "Sf. Mina" și Liceul Tehnologic Special "Beethoven", cu ocazia apropierii sărbătorilor de iarnă.

Scopul acestui eveniment a fost de a contribui la incluziunea socială a tinerilor cu dizabilități dar și să îi stimulam să înțeleagă mai bine obiceiurile și tradițiile specifice sărbătorilor de iarnă atât în România cât și în alte țări. ACT a ales să organizeze acest eveniment cu ocazia apropierii sărbătorilor de iarnă, deoarece aceasta este o perioadă importantă din an, în care familiile și comunitățile se reunesc pentru a celebra împreună astfel încât se creează un mediu propice pentru a sensibiliza publicul larg cu privire la provocările incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități . De asemenea, sărbătorile de iarnă oferă oportunitatea de a împărtăși și de a înțelege obiceiurile și tradițiile culturale diferite astfel încât să crească nivelul de interculturalitate . În acest sens, au fost organizate activități diverse, precum ar fi cântatul colindelor, discutarea obiceiurilor și tradițiilor specifice sărbătorilor de iarnă din România și din țările voluntarilor, precum și crearea de ornamente de Crăciun, care au ajutat la dezvoltarea abilităților de handicraft ale elevilor dar și lucrul în echipa și comunicarea. Acest lucru a oferit elevilor oportunitatea de a înțelege mai bine diversitatea culturală dar și de a se simți mai conectați la nivel internațional.

Voluntarii au jucat un rol important în acest eveniment, prin prezentarea obiceiurilor și tradițiilor specifice sărbătorilor de iarnă din țările lor de origine și prin ajutarea elevilor să se pregătească pentru eveniment prin organizarea de ateliere de lucru premergătoare evenimentului, ateliere de lucru în care cei peste 50 de beneficiari din cadrul instituțiilor partenere au fost ajutați să învețe colinde, să își pregătească prezentări ale obiceiurilor de Crăciun preferate și să pregătească ornamente cu tematică festivă.

Evenimentul s-a încheiat cu dăruirea de pachete cu dulciuri și fructe din partea ACT către fiecare elev, care au fost încântați de darurile primite și apropierea sărbătorilor de iarnă.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului ACT For Change –proiect co-finanțat de către ANPCDEFP prin Corpul European Solidaritate.

Formator - modelator

Reţeaua de formatori a ANPCDEFP există din 2007 când, în cadrul programului Tineret în Acţiune, se concentra pe cursuri de scriere și management de proiect, promovarea metodelor şi instrumentelor de educaţie nonformală, managementul voluntarilor, constituirea de ONG-uri, precum și pe alte tipuri de cursuri tematice. În perioada 2014-2019, formatorii au organizat cursuri de scriere proiecte, designul activităţilor de învăţare, dezvoltare organizaţională şi diseminarea şi exploatarea rezultatelor obţinute în proiecte pentru programul Erasmus+.

Din 2007 până în prezent, reţeaua a asigurat şi cursurile specifice formării voluntarilor în cadrul Serviciului European de Voluntariat, respectiv din 2018, Corpului European de Solidaritate. O parte dintre formatorii Erasmus+ sunt implicaţi în cursuri internaţionale de formare organizate prin reţeaua SALTO a Comisiei Europene.

PRIORITAR: INCLUDERE, DIVERSITATE ȘI SUSTENABILITATE

10+ despre Includere și Diversitate

1. Includere sau…

Înglobare / acceptare / renunțarea la prejudecăți.

2. Diversitate sau...

Varietate / noutate.

3. Crezul tău, legat de Includere&Diversitate (I&D):

Includerea și diversitatea sunt condiția armoniei.

4. Un moment legat de I&D care te-a emoționat:

Întotdeauna mă emoționează zâmbetul (primit foarte rar) unui copil care a fost diagnosticat cu autism, zâmbet pe care ți-l oferă după ore și ore de terapie.

5. Un proiect/O inițiativă care crezi că aduce o schimbare, legat de I&D:

Dăm clik pe Romania! Programul Dăm Click pe România este răspunsul la nevoia de echipamente IT&C a instituțiilor din țară, pe care să le poată folosi pentru a-și derula programele de acces la educație, formare și integrare a propriilor beneficiari – persoane de toate vârstele care provin din comunități defavorizate, sau se confruntă cu alte vulnerabilități.

6. O provocare, atunci când vorbim despre I&D:

Lipsa unei legislații concrete și coerente care să sprijine includerea și diversitatea.

7. Ce te motivează să fii implicat/ă pentru a sprijini I&D?

Pasiunea pentru profesia mea de profesor de psihopedagogie specială și oportunitatea de a oferi o șansă reală incluziunii și diversității.

8. O inițiativă legată de I&D pe care o vezi ca fiind necesară:

Programe educative extracurriculare finanțate, care promovează includerea și diversitatea.

9. Un om care te inspiră / Un model, conectat cu I&D și de ce?

Madeline Stuart – o tânără cu Sindromul Down care a ajuns model. Eduard Dragu (elev, diagnosticat cu autism, la Liceul de muzică Turdor Jarda din Bistrita): pianist. Mi-a fost greu să mă limitez la un singur om și cu singuranță aș mai avea câteva persoane pe care să le I pe listă.

10. Ce crezi că aduc E+/ESC relevant pentru I&D?

Ofera elevilor cu dizabilități și nu numai posibilitatea de: a se implica în proiecte, a socializa și a călători în alte țări, oportunitate care nu le este oferită în rest.

10+1. Un răspuns la o întrebare pe care nu am adresat-o:

Peste zece ani mă văd bine înrădăcinată în familia Erasmus, la fel de optimistă în ceea ce privește promovarea includerii și a diversității și coordonând proiecte în care să fie implicați elevi cu dizabilități intelectuale.

Flavia-Corina Precub este profesor de psihopedagogie specială la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.2 Bistrița de 14 ani. Misiunea CSEI nr. 2 Bistrița, pe care o îmbrățișează, este aceea de a asigura un învățământ de calitate centrat pe nevoile fiecărui elev, de a redimensiona valoarea umană, oferind un sprijin real tuturor elevilor pentru o nouă etapă de viață și pentru integrarea activă în societate.

A absolvit Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, specializarea Pedagogie și programul de Master Consiliere Școlară și Asistență Psihopedagogică în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Flavia e de părere că anii de studenție i-au fost marcați de participarea la mobilități Erasmus care i-au lărgit perspectivele profesionale și i-au lăsat amintiri dragi.

Din august 2022 este Ambasador Erasmus și din septembrie 2022 este consilier educativ pe proiecte europene din partea CSEI Nr.2 Bistrița.

Ghidul de diversitate și diferențiere în predare – pornește pe un drum al cunoașterii de sine!

Ghidul de diversitate și diferențiere în predare este o resursă pentru profesori, dar poate și pentru toți cei care lucrează în educație. A fost lansat de Romanian Angel Appeal în cadrul proiectului Toți diferiți, toți egali în școlile din România, cu sprijinul Active Citizens Fund România. Tot în cadrul acestui proiect a fost creată și rețeaua națională de formatori și multiplicatori în domeniul educației incluzive, rețea în care este reprezentată și ANPCDEFP.

Ce invitație face acest prim capitol publicat, Reflecție și sensibilizare. Să ne gândim la noi și la ceilalți cu blândețe?

„Dezvoltarea personală este poate unul dintre cele mai frumoase drumuri pe care omul alege să îl străbată pentru devenirea sa. Experiența călătoriei pe acest drum este unică, pornind din interior, prin căutări de sine, de resurse pentru echilibru, către lumea din jur, pentru un loc cu o semnificație reală – acel loc care va aduce călătorului o stare autentică de bine și sentimentul împlinirii sufletești.”

E un material din care descoperim că prima piesă din puzzle-ul includerii și diversității suntem noi.

„Doar că, pentru a fi ghid pentru ceilalți, trebuie să fii pentru început propriul tău ghid. De aceea, ți-am pregătit o îmbinare de aspecte teoretice și aplicații care pornesc de la autocunoaștere, ca fundament al dezvoltării personale, și trec prin provocări actuale ale vieții personale (timp, stres etc.) și ale celei profesionale (rolul de profesor). Ne dorim să fie un material util, o resursă valoroasă pentru tine și pentru elevii tăi.”

Acest prim capitol este creat de Gabriela Bărbulescu și poate fi descărcat accesând butonul de mai jos.

Despre sustenabilitate și schimbări climatice

Noul program Erasmus+ sprijină Pactul verde european (European Green Deal) și Politicile Uniunii Europene în domeniul climei. În conformitate cu prevederile acestui acord european, programul va oferi stimulente financiare participanților care utilizează moduri de transport durabile. De asemenea, va investi în proiecte care promovează conștientizarea problemelor de mediu și vor facilita schimburile legate de atenuarea crizei climatice.

sau

Niciun gest nu este prea mic, nicio contribuție nu este lipsită de importanță! Ce mai poți face:

Serviciul de informare Eurodesk facilitează gratuit accesul la oportunități de implicare la nivel european pentru tineri și pentru cei care lucrează cu tinerii în 37 de țări europene, cu sprijinul a peste 1.600 de multiplicatori de informații la nivel local. 

Cum a fost la întâlnirea DiscoverEU: MY learning experience?

Zeci de țări vizitate, sute de amintiri și mii de emoții - acestea au fost printre primele gânduri împărtășite de cei 24 de tineri călători români care au luat parte la experiența DiscoverEU și care au participat la întâlnirea DiscoverEU: MY learning experience, organizată de ANPCDEFP, sâmbătă, 19 noiembrie, în București.

Întâlnirea a urmărit să îi sprijine pe tinerii călători în identificarea și dezvoltarea procesului de învățare din timpul călătoriei lor cu trenul prin Europa, de anul acesta, precum și consolidarea rolului lor de multiplicatori de informații cu privire la inițiativa DiscoverEU printre alți tineri.

Prin ateliere interactive, specifice educației informale și prin discuții cu alți călători, ghidate de Ana-Maria Ilie și Elena Lupoaea-Petrea, facilitatoarele noastre cu experiență, tinerii au descoperit ce le-a adus călătoria DiscoverEU și ce au învățat ei din această experiență, aflând, în același timp, informații despre celelalte oportunități oferite la nivel european prin programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate.

Vezi cum a fost la întâlnirea DiscoverEU: MY learning experience, în noul material video de mai jos:

O nouă rundă DiscoverEU se va lansa în luna martie

Noua runda de înscrieri DiscoverEU va fi lansată miercuri, 15 martie, la ora 13:00 EET și se va încheia miercuri, 29 martie, la ora 13:00 EET.

În cadrul rundei de primăvară 35.000 de tineri vor primi câte un permis de călătorie, pentru a explora Europa și patrimoniul său cultural bogat, pentru a-și lărgi orizonturile și a acumula experiențe utile.

Tinerii născuți între 1 iulie 2004 și 30 iunie 2005 se vor putea înscrie pe Portalul European pentru Tineret, completând formularul online și răspunzând la quiz-ul despre Europa și la întrebarea de departajare.

Dacă sunt selectați, tinerii vor putea călători în Europa timp de până la 30 zile, între 15 iunie 2023 și 30 septembrie 2024.

DiscoverEU este acțiunea programului Erasmus+ care oferă tinerilor de 18 ani posibilitatea de a descoperi Europa și a învăța călătorind. Această inițiativă îi invită pe tinerii de 18 ani (rezidenți ai Uniunii Europene sau ai uneia dintre țările terțe asociate programului Erasmus+ - Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia) să exploreze diversitatea Europei, să afle despre moștenirea și istoria ei culturală și să intre în legătură cu oameni de pe tot continentul. În plus, DiscoverEU le facilitează tinerilor călători dezvoltarea de abilități de viață valoroase pentru viitorul lor, cum ar fi independența, încrederea și deschiderea către alte culturi.

Apel pentru input: Consultare publică cu privire la viitorul mobilității în scop educațional

Comisia Europeană a lansat recent o consultare publică privind viitorul mobilității în scop educațional, cu scopul de a informa cetățenii și părțile interesate cu privire la viitoarea propunere de politică publică și colectarea de opinii.

Consultarea face parte din efortul UE de creștere a oportunităților de învățare și de predare în străinătate în Europa, în toate sectoarele și la toate nivelurile de învățare formală, non-formală și informală, ca o componentă-cheie a Spațiului european al educației.

Aceasta va:

  • identifica barierele în calea mobilității în scop educațional;
  • va oferi îndrumări pentru depășirea acestora;
  • va promova mobilitatea în scop educațional și va identifica posibile stimulente;
  • va face mobilitatea în scop educațional mai favorabilă includerii sociale și mai verde și o va lega mai mult de oportunitățile de învățare digitală.

Organizațiile care trimit și primesc participanți la activități de mobilitate sunt invitate să își transmită feedback-ul. Contribuțiile din partea factorilor de decizie, a organizațiilor părților interesate și a cercetătorilor sunt, de asemenea, foarte valoroase.

Premiile MEDEA 2023

Premiile MEDEA încurajează inovaţia şi bunele practici în folosirea media (audio, video, grafică şi animaţie) în educaţie, asigurând recunoaşterea şi promovarea excelenţei în producerea şi designul produselor, resurselor, proceselor și serviciilor pedagogice media de învățare.

În cadrul procesului de înscriere, aplicațiile trebuie să demonstreze utilizarea excepțională a multimedia într-un cadru de învățare, inclusiv videoclipuri, sunet, simulări, aplicații, podcasturi, vlog-uri, animații și orice altă utilizare excelentă a multimediei educaționale.

Înscrierile sunt binevenite din partea studenților, a profesorilor, școlilor, unităților de producție, universităților, companiilor de formare, agențiilor și din partea oricăror persoane care lucrează la crearea și utilizarea multimediei educaționale.

Conțintul poate include orice subiecte posibile. Participanții pot înscrie până la 12 lucrări.

Termen limită: înscrierile trebuie depuse până la data de 17 martie 2023, (23:59 CET).

Fă parte din echipa Consiliului European

În fiecare an, Secretariatul General al Consiliului European (SGCE) oferă 3 tipuri de stagii: stagii plătite, stagii rezervate studenților din școlile naționale de administrație și programe speciale pentru stagiarii cu dizabilități.

Un stagiu în cadrul SGCE îți aduce:

  • o experiență directă în ceea ce privește activitatea Secretariatului;
  • cunoștințe despre UE, o perspectivă asupra proceselor și politicilor instituțiilor UE;
  • oportunitatea de a participa la activitățile zilnice ale Consiliului
  • posibilitatea de a lucra într-un mediu multicultural, multilingv și multietnic.

Dacă locuiești într-un stat UE sau într-o țară candidată care a încheiat negocierile de aderare la UE și cunoști foarte bine cel puțin două limbi oficiale ale UE și nu ai beneficiat de niciun fel de oportunitate de formare (plătită sau neplătită) sau de un loc de muncă pentru mai mult de 6 săptămâni în cadrul unei instituții, al unui organism, al unei agenții sau al unui oficiu al UE, nu rata această oportunitate!

Aplică până pe 15 martie 2023.

Multilingv. Multicultural

Secțiune dedicată promovării educației lingvistice și interculturalității, în toate formele lor, și comunității celor cărora au primit sau își doresc să primească Certificatul lingvistic european (European Language Label)

Certificatul Lingvistic European pentru proiecte inovatoare în domeniile predării și învățării limbilor străine

Începând cu anul 2023, Certificatul lingvistic european se va acorda numai proiectelor finanțate prin Programul Erasmus+. Prioritățile 2022 - 2023, pe baza cărora se vor evalua candidaturile de anul viitor, sunt:

Prioritatea 1

Sprijinirea includerii în școli, instituții de educație și formare profesională, instituții de învățământ superior și organizații de educație a adulților a migranților și refugiaților nou-sosiți, prin promovarea unor

  1. Măsuri menite să sprijine copiii refugiați și
  2. Dezvoltarea dimensiunii incluzive a instituțiilor de învățământ, prin:
  • abordări pedagogice care au în vedere identitățile culturale și sociale ale elevilor și studenților migranți și le apreciază ca fiind avantaje de necontestat;
  • promovarea multilingvismului și a „conștientizării lingvistice” – prin aprecierea ca binevenite alături de limba de școlarizare a tuturor limbilor vorbite de elevi, părinți și de alte părți interesate din școli și comunități → obținerea unor rezultate academice mai bune, consolidarea unui sentiment de apartenență și a stării de bine în școală;
  • păstrarea unui dialog deschis cu toți actorii și cu întreaga comunitate școlară, cu implicarea părinților și a altor părți interesate.
Prioritatea a 2-a

Dezvoltarea profesională a cadrelor didactice pentru a aborda incluziunea și dialogul intercultural, în special în ceea ce privește o diversitate lingvistică crescută în clasă, prin

  • practici care contribuie la abordarea diversității crescute în școli;
  • inițiative și pedagogii care să contribuie la îmbunătățirea competențelor și a expertizei cadrelor didactice și a personalului educațional, în general, pentru a preda în contexte multilingve, multiculturale.

Un raport Eurydice din 2019 intitulat „Integrarea elevilor din mediile migranților în școli în Europa” constată că astfel de practici:

  • ajutați elevii migranți să învețe mai ușor limba de predare
  • le oferă șansa de a-și reconstitui identitatea de sine într-un mod pozitiv, deoarece limba (limbile) și cultura (culturile) lor sunt apreciate, alături de cele ale țării gazdă.
Prioritatea a 3-a

Proiecte care abordează minoritățile și limbile regionale ca mijloc de promovare a echității, a coeziunii sociale și a cetățeniei active

  • Incluziunea și respectul pentru bogata diversitate culturală a Europei reprezintă una dintre prioritățile și obiectivele Comisiei Europene. Patrimoniul cultural al Europei ar trebui protejat și consolidat.
  • Recomandarea Consiliului privind o abordare cuprinzătoare a predării și învățării limbilor străine se referă la practicile existente în regiunile bilingve și multilingve, în care limbile „de origine”, limbile regionale sau minoritare sunt predate împreună cu alte limbi de școlarizare. Multe abordări pedagogice interesante pot fi găsite în astfel de regiuni din Europa.
  • Proiectele cărora li se poate atribui Certificatul lingvistic european ar trebui să ilustreze astfel de practici și să vizeze în special promovarea echității, a coeziunii sociale și a cetățeniei active.
Prioritatea a 4-a

Învățarea limbilor străine pentru a veni în sprijinul dezvoltării personale a cursanților adulți, prin dezvoltarea, transferul și implementarea unor:

  • metode și tehnici de predare a limbilor străine care pot permite lucrul cu cursanții adulți cu mai puține oportunități, în special cu un nivel scăzut de calificare;
  • învățarea limbilor străine prin mentorat, auto-dezvoltare, sarcini din viața reală care încurajează cursanții adulți să se confrunte cu mai multe provocări și complexități și să-și consolideze încrederea;
  • practici care permit creșterea mobilității profesorilor de limbi străine și a educatorilor care lucrează cu cursanții adulți cu mai puține oportunități;
  • rețele ale instituțiilor care oferă servicii de dezvoltare a competențelor lingvistice.

Webinare organizate de EAQUALS și ECML dedicate educației lingvistice și multilingvismului

EAQUALS (The Evaluation and Acreditation of Quality Language Services - Asociația pentru evaluarea și acreditarea serviciilor lingvistice de calitate) a fost fondată în 1991 și este o asociație non-profit înregistrată în Anglia și Țara Galilor. Webinarele și resursele acoperă o serie de teme relevante pentru profesori, formatori de profesori, manageri academici și directori de studii și furnizează studii de caz privind trecerea la livrarea online a cursurilor.

ECML (The European Centre for Modern Languages of the Council of Europe - Centrul European pentru Limbi Moderne al Consiliului Europei) promovează excelența în educația lingvistică având ca obiectiv strategic susținerea statelor membre în implementarea unor politici eficiente de predare/învățare a limbilor străine prin:

  • susținerea învățării și predării tuturor limbilor străine;
  • promovarea dialogului și a schimbului între profesioniștii activi în domeniul educației lingvistice;
  • instruirea multiplicatorilor;
  • sprijinirea rețelelor prin organizarea și finanțarea unor programe și proiecte de cercetare.

EURYDICE

Rețeaua Eurydice își propune să faciliteze cooperarea europeană în domeniul educației. Publicațiile realizate în cadrul rețelei reprezintă o foarte bună sursă de documentare – prin furnizarea de informații clare, concise, actualizate și bine documentate. Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit.

Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit și sunt disponibile prin accesarea următoarelor link-uri:

Îmbunătățirea rezultatelor și creșterea motivației pentru învățarea matematicii și a științelor în școală

Rețeaua Eurydice a Comisiei Europene a publicat raportul „Îmbunătățirea rezultatelor și creșterea motivației pentru învățarea matematicii și a științelor în școală”. Acest raport examinează modul în care sunt organizate predarea și învățarea matematicii și a științelor în Europa, cum sunt evaluate rezultatele învățării și cum sunt sprijiniți elevii atunci când întâmpină dificultăți în procesul de învățare.

Educația în domeniul matematicii și al științelor are un rol crucial în modelarea viitorului Europei.

În lumea noastră în care schimbările se petrec rapid, stăpânirea matematicii și a științelor poate ajuta generațiile mai tinere să facă față provocărilor majore cu care ne confruntăm, incluzând dezvoltarea durabilă, sănătatea globală și propagarea dezinformării și a informațiilor greșite.

În ciuda accentului care se pune pe competențele numerice și științifice în Spațiul european al educației, proporția elevilor care nu obțin rezultate la un nivel de bază rămâne semnificativ peste maximul convenit de 15 %.

Atunci când mulți elevi din Europa nu dețin competențe de bază în domeniul matematicii și al științelor este esențial să cunoaștem ce politici au potențialul de a influența rezultatele elevilor.

Acest raport investighează ce fac autoritățile din domeniul educației din Europa pentru a consolida motivația elevilor, a îmbunătăți nivelul rezultatelor și a-i ajute pe cei rămași în urmă la matematică și științe.

Raportul reunește:

  • Date Eurydice calitative despre politicile naționale și legislația din 39 de sisteme europene de educație
  • Date privind rezultatele de la două evaluări internaționale
  • Studiul TIMSS 2019 privind tendințele în domeniul matematicii și al științelor la nivel internațional, organizat de Asociația Internațională pentru Evaluarea Rezultatelor Educaționale (IEA)
  • Studiul PISA 2018, desfășurat de OCDE.

Rezultatele subliniază importanța alocării unui număr suficient de ore predare, a asigurării sprijinului pentru învățare la momentul oportun, a asigurării formării de specialitate a cadrelor didactice și a monitorizării sistematice a rezultatelor elevilor.

Sunt oferite exemple ample despre modul în care curriculumul pentru matematică și științe poate încuraja reflecția și poate crea o legătură cu viața elevilor.

Raportul scoate în evidență următoarele constatări:

  • Cea mai întâlnită modalitate de sprijin pentru elevii cu dificultăți de învățare este prin îndrumare suplimentară individuală sau în grupuri mici, în timpul sau în afara programului școlar oficial. Sistemele de educație care asigură sprijin pentru învățare în timpul programului școlar oficial tind să aibă un procent mai scăzut de elevi cu rezultate slabe, atât la matematică, cât și la științe.
  • Sistemele de educație în care sunt implicate în oferta de sprijin pentru învățare cadre didactice cu specializare în susținerea elevilor cu rezultate slabe (‘remedial teachers’) au în general procente mai scăzute ale elevilor cu rezultate slabe la matematică.
  • Temele referitoare la protecția naturii sau reducerea poluării sunt prezente peste tot în curriculum, însă sustenabilitatea mediului încă nu se regăsește printre principiile educaționale cheie în jumătate dintre sistemele europene de educație.
  • Există o lipsă de profesori specializați în disciplinele matematică și științe și o mare nevoie de dezvoltare profesională continuă în aceste domenii.
  • În ciuda impactului semnificativ al pandemiei de COVID-19 asupra experiențelor de învățare ale elevilor, numai jumătate dintre sistemele de educație au aplicat măsuri suplimentare de sprijin pentru învățare.

În ansamblu, acest raport oferă noi perspective cu privire la ceea ce pot face autoritățile în domeniul educației din Europa pentru a consolida motivația elevilor, a îmbunătăți rezultatele și a-i ajuta pe cei care rămân în urmă, în special la matematică și științe.

Publicația este tradusă în limba romană.

Vă recomandăm:

Trei ...pe lună:

MEDIA SPACE

Programe europene, proiecte, studii, inițiative, priorități, strategii. Toate au în spate povești, întâmplări, experiențe, emoții. Toate vin cu perspective și conduc spre învățare.

Ne dorim ca, alături de actori din media, să ducem această învățare cât mai aproape de toți cei interesați de ea, de cei dornici de implicare și transformare.

Fie că ajungem către public alături de parteneri media care ne împărtășesc viziunea, fie că poveștile ajung să fie spuse, scrise, ilustrate ca urmare a preocupărilor media, faptul că există acest spațiu media alocat educației e un plus.

Ne dorim să acordăm, la rândul nostru, spațiu în ANews pentru partenerii noștri - Radio România Cultural și Tribuna Învățământului, dar și pentru alte apariții media dedicate învățării care pot inspira și motiva.

Erasmus35 – o călătorie începută în urmă cu 35 de ani
eTwinning – o întreagă lume virtuală a învățării
“Be Europe”- “Fii Europa”! – podcasturi despre avantajele învățării prin Erasmus+
Săptămâna europeană a competențelor profesionale
Cadre didactice de la Școala Gimnazială Ipotești, într-o experiență de mobilitate ERASMUS în Spania
Ea e profa pe care o îndrăgește orice licean! Carmen Răileanu: „Cel mai important pentru un tânăr este să știe bine o meserie”

ANews este publicația lunară a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Dacă sunteți implicați în proiecte din domeniile educației, formării profesionale sau tineretului și doriți să publicați articole despre acestea în revistă, dacă aveți recomandări sau dacă doriți doar să ne scrieți, folosiți adresa ileana.racoviceanu@anpcdefp.ro. Avem rugămintea ca materialele pe care le trimiteți să întrunească următoarele cerințe tehnice pentru publicare: o pagină A4, text scris cu diacritice, stil jurnalistic care să evidențieze în primul rând experiența de învățare, continuare (follow-up) și impact asupra activităților profesionale și/sau personale. Fotografiile care însoțesc textul vor fi de minim 300 dpi, atașate separat în email, nu inserate în documentul Word. Fotografiile vor reprezenta imagini de la activitățile de învățare/formare și nu se vor monta în colaje sau alte formate.

Toate informațiile din articolele despre proiectele finanțate cu sprijinul Comisiei Europene reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Agenția și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare neadecvată a acestora.

Created By
Agenția Erasmus+
Appreciate

Credits:

Created with images by EVERST - "Woman hands in winter gloves Heart symbol shaped Lifestyle and Feelings concept with sunset light nature on background" • Darya Lavinskaya - "Lend a hand help painted in ukrainian flag colors against blue sky. Stand with Ukraine" • candy1812 - "Pine trees covered with snow on frosty evening. Beautiful winter panorama" • lucid_dream - "Things To Do In 2023 written on an old typewriter " • Andrii Zastrozhnov - "Pencil - direction indicator - choice of old or new way. Progress and new opportunities, motivation and evolution." • KevinSchmid - "norway reflection travel" • luckybusiness - "students studying on university campus." • sdecoret - "Man hand using 360 degree virtual reality neon interface 3D rendering" • The KonG - "Learning online, E-learning, Business studying concept. Laptop and glowing light bulb digital line on table for self learning idea from home" • Vasyl - "Children at school" • Mikhaylovskiy - "school friends a boy and two girls with school backpacks on their backs walk after class" • Hero Images/Hero Images - "Business colleagues in training class" • Vitalii Vodolazskyi - "Never stop learning written on a memo stick. Lifelong learning concept." • Pixel-Shot - "Portrait of teenagers on white background, bottom view" • Rawpixel.com - "Rearview of diverse people hugging each other" • REDPIXEL - "Teamwork, network and community concept." • chrupka - "priority word made with colorful felt letters" • artrachen - "Growth Trees concept Coffee bean seedlings nature background Beautiful green" • rohappy - "Portrait of happy smiling young woman in wireless headphones listening to music wearing knitted sweater, pink hat on yellow background" • Yakobchuk Olena - "Close up male hand writing in copybook. It locating near notebook computer on table. Worker during job concept. Low angle" • Rawpixel.com - "Global Communication Digital Device Information Concept" • VanderWolf Images - "EU flags" • Prostock-studio - "Panoramic collage of multiracial young people faces" • Jakub Krechowicz - "Colorful painted group of people figures" • Prostock-studio - "Cropped of asian woman foreign language teacher using laptop" • zimmytws - "education key" • MarekPhotoDesign.com - "motivation word in metal type" • Irina Ivanova - "Modern minimal flat lay with three white checkmarks on blue cubes against blue background with copy space. Concept of questionary, checklist, to do list or planning " • Tierney - "Social media theme with person using a laptop in a chair"