Loading

ANews Buletinul informativ lunar al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale

Serie nouă (III.1). Nr. 180, ianuarie 2023

Pentru priorități specifice legate de modul în care războiul din Ucraina afectează beneficiarii Programului Erasmus+, vă rugăm să consultați Modificările privind prioritățile pentru parteneriatele pentru cooperare (atât parteneriatele de cooperare, cât și parteneriatele la scară mică).

Anul European al Tineretului (AET) 2022 – Fă-ți vocea auzită!

Peste 2650 de evenimente și activități înregistrate pentru România

Peste 600 de ateliere, 200 de sesiuni de formare, 60 de conferințe, 150 de competiții, 30 de expoziții, 36 de festivaluri, aproape 100 de campanii, 300 de evenimente de Meet-up, peste 500 de reprezentații artistice și multe altele constituie bilanțul Anului European al Tineretului 2022. La toate acestea și-au făcut vocea auzită peste 114.600 tineri din România!

Din cuprins:

  • Știri. Evenimente. Perspective de învățare: Ghidul programului Erasmus+ 2023 & Apelul național de propuneri de proiecte Erasmus+ —//— Apel pentru candidaturi: Implicare în rețeaua națională de multiplicatori Eurodesk
  • Poveștile Ambasadorilor Erasmus: Vrei să fii AmbasaDOR de învățare? —//— Aventura celor patru liceeni constănțeni, beneficiari ai acțiunii DiscoverEU
  • Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021: Împreună pentru o școala incluzivă – Un proiect ESAYEP coordonat de Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”
  • Învățământ universitar în Erasmus+: Erasmus la un Zoom distanță: Sesiuni online de informare pentru Apelul Național 2023
  • Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic: Experiență inedită pentru elevii cu CES de la CSEI ”Sfânta Filofteia” —//—
  • Erasmus+ în învățământul școlar: Sub semnul Erasmus - Diferențele ne apropie
  • Educația adulților în Erasmus+: MULȚUMESC! 
  • Corpul European de Solidaritate: Ce este și care sunt oportunitățile oferite —//— Ghidul Programului Corpul European de Solidaritate 2023 —//— Help others to be integrated in the society
  • Formator – modelator
  • Prioritar: Includere, Diversitate și Sustenabilitate: 10+ despre Includere și Diversitate —//— Erasmus+ pentru școlile speciale / Centrele școlare pentru educație incluzivă —//— Seminarul internațional ”Embrace Inclusion and Diversity in your Erasmus+ projects”
  • Eurodesk România te informează
  • Multilingv. Multicultural
  • Publicațiile Eurydice
  • Vă recomandăm & 3/lună
  • Media Space

Știri. Evenimente. Perspective de învățare

Ghidul programului Erasmus+ 2023 & Apelul național de propuneri de proiecte Erasmus+

Apel pentru candidaturi: Implicare în rețeaua națională de multiplicatori Eurodesk

Ne bucurăm să lansăm acum, la început de an, un apel deschis pentru candidaturi, în vederea extinderii rețelei naționale de multiplicatori.

Numărul de multiplicatori ce urmează a fi selectați: 3

Durata colaborării: 1 an – 2023, cu posibilitate de reînnoire

Activitatea de multiplicator în cadrul reţelei naţionale Eurodesk este remunerată, în baza unui contract anual de prestări servicii.

Responsabilitățile Multiplicatorului:

  • Organizarea de evenimente de informare (fizice/ online) - minim 7 evenimente organizate pe an, cel puțin 2 evenimente în cadrul campaniei emblematice anuale Time To Move;
  • Diseminarea de informații privind mobilitatea europeană pentru tineret, inclusiv informații privind programele europene pentru tineret, în special programul Erasmus+, Corpul European de Solidaritate și acțiunea Discover EU;
  • Promovarea Eurodesk pe website-urile/ canalele de social media special dedicate - cel puțin 30 de postări/ an;
  • Redactarea și trimiterea către coordonatorul Eurodesk România, la termenele stabilite, a rapoartelor privind activitățile realizate.

Criterii de eligibilitate:

  • Reprezintă una din următoarele structuri: organizaţie non-guvernamentală activă în domeniul tineretului; centru Europe Direct; Direcţie Judeţeană pentru Sport şi Tineret; centru de informare pentru tineret; administraţie locală cu atribuţii în domeniul tineretului şi/sau învăţământului special; instituţie în domeniul educației; bibliotecă județeană; altă instituție/ organizație relevantă, activă în domeniului tineretului.
  • Are experienţă profesională relevantă, în lucrul direct cu tinerii şi/ sau în furnizarea de servicii de informare în domeniul tineretului;
  • Derulează activităţi în domeniul informării şi tineretului;
  • Are cunoştinţe aprofundate despre programul Erasmus+, Corpul European de Solidaritate şi/ sau a derulat proiecte europene în domeniul tineretului;
  • Cunoaşte limba engleză la nivel intermediar;
  • Este dispus/ă să colaboreze cu ANPCDEFP – Serviciul Eurodesk pe un termen de 1 an;
  • Are disponibilitate de timp şi de participare la organizarea a cel puțin 7 sesiuni de informare la nivel local/ judeţean.

Ce oferim?

  • Apartenență la o rețea europeană formată din peste 2.100 de multiplicatori;
  • Informații cu privire la oportunități de mobilitate pentru tineri și lucrători de tineret;
  • Oportunități de participare la evenimente/ sesiuni de formare naționale și internaționale;
  • Materiale promoționale;
  • Sprijin financiar.

Persoanele interesate sunt rugate să își transmită candidatura, prin completarea formularului online de aplicare până pe data de 12 februarie 2023, ora 23:59.

IMPORTANT: Pentru a fi considerată eligibilă candidatura dumneavoastră, vă rugăm să transmiteți până pe 12 februarie 2023, ora 23:59, o copie a CV-ului dumneavoastră, în format Europass, la următoarea adresă de email: alexandra.duica@eurodesk.eu .

Poveștile Ambasadorilor Erasmus

Aventura celor patru liceeni constănțeni, beneficiari ai acțiunii DiscoverEU

Comisia Europeană a oferit, din iunie 2018, când a lansat acțiunea DiscoverEU, parte a programului Erasmus+, șansa celor peste 165.000 de tineri de a fi beneficiarii unor permise de călătorie care oferă posibilitatea tinerilor de 18 ani să-și dezvolte cunoștințele și aptitudinile și să descopere diversitatea culturală, precum și valorile comune ale Europei. O experiență de călătorie deschisă tuturor tinerilor europeni cu vârsta de 18 ani, menită să combine călătoriile în Europa cu învățarea.

La finele lunii octombrie 2022, s-a încheiat și a doua rundă de înscrieri pentru permisele de călătorie DiscoverEU, iar viitorii beneficiari își așteaptă răspunsul.

Între timp, însă, ecourile experienței a patru tineri aventurieri constănțeni care au avut șansa de a fi beneficiari în prima rundă sunt încă proaspete. De aceea, Ana Dumitrache, Alexandra Trașcu, Daniel Manu (elevi ai Colegiului Național „Mihai Eminescu”, Constanța) și Alexia Anghel (elevă a Colegiului Național „Mircea cel Bătrân”, Constanța) au decis să împărtășească fabuloasa călătorie. Pentru ei „DiscoverEU – o experiență de învățare remarcabilă”

„Sinceri să fim, cuvintele nu pot descrie sentimentele care ne-au străbătut corpul în momentul în care am realizat că nouă chiar ne-a ieșit ce ne-am propus – suntem beneficiari ai DiscoverEU. 18 zile, 4 adolescenți și vise mari, 4700km cu trenul, 11 orașe, 9 țări.“

Aventura noastră a început cu mult înainte de a ne sui în tren, încă de când am conștientizat că va trebui să ne planificăm traseul și să ne facem bugetul. Astfel, în ultima noastră vară de liceu, când alții se bucurau din plin de vacamță, noi munceam din răsputeri pentru a ne îndeplini visul și a completa suma necesară pentru a putea să călătorim în mai multe țări decât plănuisem la început.

Ne-am gândit să caracterizăm locurile, în caz că veți dori la rândul vostru să vizitați aceste orașe, vom descrie traseul, plus câteva sfaturi dobândite din experiențe personale.

  • Orașul care ne-a depășit așteptările: Praga.
  • Cei mai amabili localnici: Riga.
  • Cel mai bogat oraș din punct de vedere cultural: Viena.
  • Cel mai frumos oraș de vizitat noaptea: Budapesta.
  • Cel mai liniștit oraș: Amsterdam.
  • Cel mai bun transport în comun: Berlin.
  • Cele mai mici prețuri: Praga, Riga.
  • Cel mai frumos oraș din punct de vedere architectural: Praga (arhitectură veche) și Amsterdam (arhitectură modernă)

Înainte de toate, este de notat că cel mai lung drum cu trenul a fost cel care ne-a scos din țară, 20 de ore până să ajungem în Praga. Ce ne-a ajutat să avem un start eficient al întregii noastre experiențe a fost cazarea la câțiva pași de centru, fapt care ne-a permis să vizităm majoritatea obiectivelor turistice fără a folosi transportul în comun. Un alt avantaj au fost prețurile apropiate de cele din România. De asemenea, Praga este cunoscută ca unul dintre cele mai pitorești orașe din Europa, așadar nu a fost deloc o surpriză să descoperim atracții turistice, pline de simboluri, fiecare străduță având o poveste și un loc gata să fie descoperit.

Următoarea oprire a fost la Berlin. Nu recomandăm capitala Germaniei, dacă nu aveți un plan bine pus la punct, deoarece distanța mare dintre atracții îngreunează traseul. Prețurile au fost mult mai mari decât în Praga, dar ne așteptam la asta. Berlin este un oraș plin de diversitate culturală, îmbinând contemporanul și istoria apăsătoare cu o lume a tineretului și a libertății. A urmat Amsterdam, oraș liniștit unde un mare avantaj este infrastructura pentru biciclete, care îți permite să străbați orașul dând la pedale. Este de notat că transportul în comun este scump, iar în final bicicletele sunt cea mai bună soluție. În Olanda, aproximativ 90% dintre oameni vorbesc limba engleză, iar majoritatea sunt prietenoși și deschiși turiștilor.

Am vizitat Danemarca și Suedia într-o singură zi, profitând de trenul rapid care face conexiunea dintre Copenhaga și Malmö. În ambele orașe atmosfera este liniștită, având opțiunea de a te relaxa într-unul din mulțimea de parcuri. Un dezavantaj au fost prețurile neașteptat de ridicate și recomandăm să vă schimbați banii înainte de a intra în țară, deoarece cursul valutar este foarte ridicat, dar, cel mai bine, banii să fie pe card.

Chiar dacă esența experienței DiscoverEu este de a călători exclusiv cu trenul, noi ne-am dorit să ducem aceasta călătorie prin toate tipurile de transport. Așadar, odată ajunși la Copenhaga ne-am avântat într-un zbor de aproximativ o oră și jumătate spre una din destinațiile pe care nu le vom uita prea curând, Letonia.

În Letonia ne-a surprins grija și iubirea oamenilor pentru natură, oriunde aruncam privirea puteam zări o bucățică de pădure. Am vizitat capitala țării, Riga, ce ne-a surprins cu frumusețea sa, oraș similar cu Praga, prin ascunsele atracții turistice pline de povești uimitoare. Aici putem spune că am întâlnit cei mai prietenoși oameni. Penultima oprire a fost Viena, care este un muzeu în aer liber și unde o poți lua fără probleme la pas. Recomandăm minim o săptămână dedicată Vienei, deoarece sunt atât de multe de văzut. Și ultima oprire, dar nu cea din urmă, Budapesta, unde ne-am petrecut ultima zi. Ni s-a părut că se aseamănă cu București, ținând cont de poziția în Europa. Dar este fascinantă o plimbare de-a lungul Dunării pe timp de noapte.

Desigur, o astfel de experiență nu constă doar în atingerea unui număr cât mai mare de destinații, nefiind o întrecere, adevărata competiție fiind cu propriile tale puteri. Toate aceste destinații creează doar un context pentru explozia de emoții la care nu se aștepta niciunul dintre noi. Tot ce știam era că nu ne mai puteam uita în urmă, ci doar în fața noastră, știind că o lume întreagă ne aștepta să o descoperim. Nu puteam sta în loc nicio clipă. Nu ne mai păsa, dacă ne-am odihnit sau dacă am mâncat destul, noțiunea timpului dispărând pe zi ce trecea.

Această experiență ne-a dovedit că orice poate deveni posibil, dacă ai destulă determinare, voință și… puțină nebunie. Așa că, vă încurajăm și pe voi să nu treceți pe lângă o astfel de oportunitate pentru că, în final, cel mai frumos sentiment este atunci când realizezi cât de mult te schimbă și te ajută în dezvoltarea ta ca persoană, un proaspăt adult, experiența DiscoverEU.

#AmbasadorErasmus – Claudia Portase, Profesor de istorie, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Constanța

Vrei să fii ambasaDOR de învățare? Hai în rețeaua ANPCDEFP! (Apel deschis între 1 - 20 februarie)

Ai urmărit scenele? Sperăm că da. Acum hai și tu pe scenă: o scenă a celor care au simțit emoțiile din proiectele europene de învățare. A celor care au fost voluntari, care au făcut practică într-o altă țară, care au studiat acolo. O scenă a profesorilor care învață de la alți profesori, a elevilor entuziasmați de ceea ce au descoperit, a lucrătorilor de tineret care cresc inițiative. O scenă cu emoții, cu informații, cu încredere, cu inspirație, cu acțiune.

ANPCDEFP caută ambasadori de învățare: elevi, profesori, lucrători de tineret, studenți, voluntari. Oameni care au trăit direct experiența unui proiect european, care simt că așa au învățat și au crescut. Oameni dornici să dea mai departe povestea lor, împreună cu informații despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate. Dacă și tu crezi în învățare, în valorile europene, în bucuria de a descoperi culturi și perspective și în responsabilitatea de a da mai departe, atunci acest rol – de a-i însoți și pe alții în primii lor pași către Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate – ți se va potrivi. Apelul anual este deschis între 1 - 20 februarie 2023. În luna martie se evaluează activitatea ambasadorilor, în urma căreia se apreciază continuarea sau încetarea rolului de ambasador.

Ca ambasador, vei oferi informații de bază despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate, pornind de la propria ta experiență. Vei putea să împărtășești aceste lucruri în diferite contexte și pe diferite canale: în întâlniri cu persoane interesate de proiectele europene, online, în scris, prin filme, articole, podcast, pe Facebook și prin orice modalitate creativă care poate duce informația mai aproape de cei care au nevoie de ea.

Ce trebuie să faci?
  1. Să completezi acest scurt formular de înscriere.
  2. Să îți scrii povestea de învățare în context european în cca 700 de cuvinte (încearcă să răspunzi, în propriul tău stil, la întrebări precum: cum m-a transformat experiența din proiect? a avut mobilitatea mea impact asupra celor din jurul meu? ce vreau să transmit celorlalți? cum aș putea motiva pe cineva să încerce Erasmus+ sau Corpul European de Solidaritate?).
  3. Să ne spui, într-un video de cel mult 1 minut, de ce vrei să fii ambasador.

Articolul/eseul și video-ul trebuie să ajungă la adresa comunicare.an@anpcdefp.ro. Video-ul poate fi trimis prin transfer sau ca link, după ce în prealabil a fost încărcat pe canalul tău de Youtube. Un avantaj: dacă ai de spus o poveste de includere – adică dacă ai fost implicat într-un proiect european care a avut ca prioritate includerea persoanelor cu oportunități reduse sau care a creat resurse pe includere

Ce oferim?

O comunitate. Un cadru de învățare. Resurse. Oportunități de formare. Materiale. Vizibilitate. Climat pozitiv. Energie bună.

#AmbasadorERASMUS vorbește cu entuziasm despre experiențele sale în proiectele educaționale europene și despre „cultura Erasmus“ în care a învățat și a crescut, în ultimii 25 de ani. urmărește-l și solicită-i să-ți vorbească despre activitățile sale și despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate.

Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021

Împreună pentru o școala incluzivă – Un proiect ESAYEP coordonat de Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”

Proiectul „Împreună pentru o școală incluzivă” a avut ca scop creșterea nivelului de acces la educație incluzivă de calitate în cadrul a cinci școli localizate în comunități marginalizate și expuse excluziunii sociale din județul Ilfov. Proiectul a avut o abordare centrată pe elevi, venind în întâmpinarea nevoilor acestora precum: nevoia de a avea ore interactive, de a fi valorificați și încurajați, de a se simți în siguranță la școală, de implicare și consultare, nevoia unei relații sănătoase între cadre didactice – elevi – părinți.

Principalul obiectiv al proiectului a fost acela de a dezvolta o cultură incluzivă la nivelul celor cinci școli implicate în cadrul acestuia, prin formarea a 78 de cadre didactice și învățători, în fiecare dintre cele patru domenii necesare abordării incluziunii efective a copiilor romi, și anume: abordarea centrată pe elev, școală incluzivă, democrație, drepturile omului. Pe de altă parte, proiectul a urmărit și dezvoltarea unor practici incluzive la nivelul celor cinci școli, creșterea procentului de părinți sensibilizați în problematica discriminării din cele cinci școli cu 30% și îmbunătățirea cu 50% a abilităților privind incluziunea pentru 265 elevi (minim 50% romi) din cele cinci școli partenere.

În cadrul proiectul s-au organizat activități parentale, activități de mentorat, o activitate comună de celebrare a Zilei Internaționale a Romilor, un club de teatru social, o serie de activități de îmbunătățire a vorbitului în public și a gândirii critice (club de debate), activități privind identificarea și promovarea unor modele locale de succes, o școala de vară pentru meșteșuguri, un cerc de jurnalism (revistă școlară pe tema incluziunii), precum și tabere interculturale. Toate aceste activități sunt documentate și actualizate pe website-ul proiectului, precum și pe pagina de Facebook a acestuia.

Școlile partenere se confruntă, în general cu dificultăți educaționale. Școala Gimnazială Nr. 3 Sintești-Vidra se confruntă în mare măsură cu abandonul școlar, Școala Gimnazială Nr. 1 din Tunari are o proporție ridicată a elevilor care provin din familii cu statut socio-economic redus, Școala Gimnazială Nr. 1 Pantelimon se confruntă cu probleme de comunicare și conflicte între elevi. Activitățile contribuie la accesul la educație incluzivă de calitate pentru copiii și tinerii școlilor din județul Ilfof. De asemenea, contribuie la promovarea acceptării și toleranței în rândul tinerilor și aducerea a peste 300 de copii laolaltă, prin intermediul cărora ne dorim promovarea comunicării, nevoia de a se simți acceptați și valorificați pentru ceea ce sunt, promovarea modelelor de succes în rândul tinerilor care să îi încurajeze să nu renunțe la școală și să-și aleagă un drum, dar și formarea unor relații sănătoase între elevi-profesori și părinți.

Valoarea adăugată pe care parteneriatul o aduce proiectului este dată, printre altele, de faptul că au fost implicate în proiect școli cu procent semnificativ de copii romi, în principal din mediul rural, confruntate constant cu problematica discriminării și marginalizării.

Alexandra Țipțer, Agentiaimpreuna.ro

Învățământ universitar în Erasmus+

Erasmus la un Zoom distanță: Sesiuni online de informare pentru Apelul Național 2023

În vederea pregătirii candidaturilor din cadrul Apelului 2023 pentru acțiunile KA131-HED, KA130-HED, KA171-HED (termen limită 23 februarie) și KA220-HED (termen limită 23 martie), departamentul de Proiecte Învățământ Universitar va organiza în perioada 7-9 februarie sesiuni online de informare dedicate oportunităților Erasmus+ din domeniul universitar.

Fiecare sesiune va aborda noutățile Apelului 2023, în funcție de tipul de proiect pe care ne vom concentra. Planificarea sesiunilor este următoarea:

  • 7 februarie, 10:30: Proiecte de mobilitate susținute din fondurile politicii interne (KA131-HED) și Acreditarea consorțiului de mobilitate în domeniul universitar (KA130-HED);
  • 8 februarie, 10:30: Proiecte de mobilitate susținute din fondurile politicii externe ale UE (KA171-HED);
  • 9 februarie, 10:30: Parteneriate de cooperare în domeniul universitar (KA220-HED).

Aceste sesiuni online de informare vor fi completate și anul acesta de oferirea de consultanță și sprijin de către experții AN, publicarea fișelor informative pentru fiecare tip de proiect, tutoriale video de completare a formularului de candidatură, iar pentru parteneriatele de cooperare, de ghidul pentru scrierea unui proiect de succes precum și atelierul online de scriere de proiecte ParteneriatE+.

Așteptăm alături de noi (cel puțin) câte un reprezentant al Biroului Erasmus+ din fiecare universitate participantă la program. În plus, vă rugăm să promovați sesiunea din data de 9 februarie 2023 dedicată proiectelor KA220-HED în rândul cadrelor didactice din instituția dvs. interesate sau implicate în pregătirea unei candidaturi.

Termene limită 2023

Termenele de transmitere a candidaturilor catre ANPCDEFP (prin portalul Erasmus+ & ESC), în cadrul Apelului 2023 sunt:

Termenele de transmitere a candidaturilor pentru proiecte centralizate către EACEA (prin portalul Funding & tender opportunities), în cadrul Apelului 2023 sunt:

Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic

Experiență inedită pentru elevii cu CES de la CSEI ”Sfânta Filofteia”

Emoție… Recunoștință… Aventură… Solidaritate… Motivație… Uimire… Socializare.

Iată câteva dintre cuvintele capabile să descrie experiența pe care elevii noștri au trăit-o în cadrul proiectului Erasmus+.

Beneficiarul proiectului este Centrul Școlar de Educație Incluzivă ”Sfânta Filofteia”, Ștefănești, unitate școlară de învățământ special din județul Argeș, care școlarizează elevi cu diverse cerințe educaționale speciale: deficiență mintală ușoară, moderată, severă; tulburări asociate; tulburări de învățare; deficiențe neuromotorii. Acești copii cu cerințe educaționale speciale au nevoie de șanse egale, de înțelegere, atenție, bunătate și de speranță. Ei sunt mai afectuoși, mai înțelegători în comparație cu alți copii din învățământul de masă. Reușesc chiar să ne recompenseze cu zâmbete sincere, cu priviri recunoscătoare.

Cine suntem noi?? Noi, CSEI ”Sfânta Filofteia” suntem o mare familie care își dorește să facă tot ce se poate pentru acești copii, care, dincolo de greutățile inerente pe care le au, reușesc să ne impresioneze prin parcursul lor școlar. Cu această motivație implementăm proiectul dedicat elevilor cu CES, în perioada 01.09.2021 - 30.11.2022, în cadrul Programului Erasmus+, Acțiunea Cheie 1 - Formare profesională (VET). Proiectul se derulează în baza acreditării Erasmus pentru mobilități în domeniul Formare profesională VET, pe care școala o deține, această acreditare oferind șansa de a implementa mai multe proiecte, de a derula mai multe mobilități, astfel încât un număr mare de elevi și profesori să aibă oportunitatea de a se dezvolta pe toate planurile: social, profesional, personal.

Scopul proiectului este de a asigura pregătirea profesională a elevilor din învățământul profesional special prin stagii de pregătire practică VET de calitate și de a contribui la formarea personalului didactic prin abordari didactice inovative, folosite pe plan european.

În proiect au fost implicați 7 elevi cu nevoi speciale din învățământul profesional special, clasele a XI-a și a XII-a, domeniul mecanică, calificarea lăcătuș mecanic prestări servicii și 3 cadre didactice care predau discipline VET.

Organizarea mobilității a fost un proces complex, cu multe riscuri, care ne-a pus la încercări. Am reușit printr-o comunicare permanentă cu partenerii, prin pregătirea temeinică premobilitate, prin respectarea măsurilor sanitare de protecție anti covid, a regulilor de sănătate și securitate a muncii.

Cei 7 elevi au participat la un stagiu de pregătire practică în orașul Barcelos, Portugalia în perioada 28.05.2022 – 18.06.2022. Partenerul nostru a fost Associação Terras Lusas Movimentos Europeus, Barcelos, Portugalia. Activitățile practice desfășurate în proiect au fost adaptate nevoilor de formare și particularităților psihopedagogice ale elevilor și specifice conținuturilor modulelor de CDL ale claselor. Elevii au fost îndrumați, supravegheați de tutore și profesorii însoțitori pe toată durata mobilității. Cunoștințele, competențele și abilitățile practice dobândite pe parcursul stagiului de către elevii participanţi au fost evaluate, la finalul stagiului elevii primind documentul Europass Mobility și certificatul de participare. Pe toată durata mobilității, elevii au fost receptivi, atenți, responsabili și interesați, fiind apreciați și felicitați de partenerii noștri, dar și de alți elevi și profesori cu care au interacționat.

Pe lângă programul de formare profesională, elevii au avut parte și de un program cultural bogat care a constat în excursii la Porto, Viana do Castelo, Ponte de Lima, Oceanul Atlantic, Braga, Lisabona, Fatima și activități de dezvoltare personală la Muzeul de olărit din Barcelos, la Agrupamento de Escolas de Barcelos.

Pentru majoritatea elevilor participanți a fost prima plecare de acasă, departe de familii, primul zbor cu avionul, prima relaționare cu persoane de altă naționalitate. Împărțirea spațiului de cazare cu alți colegi, respectarea regulilor, organizarea timpului liber în grup, toate acestea au dezvoltat capacitatea de adaptare și abilitățile de interrelaționare.

În urma participării la mobilitatea Erasmus+, elevii CSEI ”Sfânta Filofteia” și-au dezvoltat competențele profesionale, de comunicare în limba engleză, de socializare, de îmbunătățire a stimei de sine și a autonomiei personale, toate acestea reprezentând beneficii pe termen lung în viața elevilor.

Tot în cadrul proiectului, 3 cadre didactice care predau discipline VET au participat în perioada 16-22.08.2022, la cursul de formare Inclusive Education Through Outdoor Teaching, oferit de furnizorul de formare EuroCompetent, în Trogir, Croația. Profesorii au participat la activități de tip ateliere interactive, activități outdoor, au conceput planuri de lecție prin implementarea abordărilor și metodelor moderne, și-au îmbunătățit propriile abilități de comunicare în limba engleză, abilități IT prin implementarea de noi instrumente web și aplicații, abilitățile interculturale și sociale prin participarea la grupuri internaționale și vizitarea țării gazdă.

Cu fiecare proiect Erasmus implementat, ne dorim să-i inspirăm și încurajăm și pe alți colegi, să le transmitem că doar încercând pot dobândi încredere.

Prof. Daniela Vîlcu – Coordonator proiect

Am avut oportunitatea de a participa împreună cu alți 6 colegi, în perioada 28 mai – 18 iunie la mobilitatea elevilor din cadrul proiectului ERASMUS+, în orașul Barcelos, Portugalia. Experiența mea de mobilitate Erasmus este de neuitat. Începând cu concursul de selecție, pregătirea pentru mobilitate, călătoria cu avionul (pentru prima dată), practica, excursiile, activitățile de dezvoltare personală și terminând cu împărtășirea impresiilor din mobilitate către colegii de la școală și din comunitate, totul a fost inedit. Mă bucur că am fost selectată și am putut să particip, chiar dacă am o deficiență locomotorie. Acum am mai multă încredere în mine și o altă viziune despre ce urmează să fac mai departe. Mulțumesc Erasmus!” (Cătălina Popescu – elevă clasa a XII-a profesională)

Erasmus+ în învățământul școlar

Sub semnul Erasmus - Diferențele ne apropie

Fiecare întâmplare din viața noastră poate fi o bucuie, o experiență de învățare. La orice vârstă. Iar ca profesor, pot trăi în același timp bucuria mea, dar și a copiilor pe care îi am alături.

Sunt profesoară la o școală în care copiii sunt atipici. Elevii noștri simt altfel, aud altfel. Suntem o școală în care copiii au deficiențe de auz, dar și alte tipuri de deficiențe. Întâlnirile cu alți tineri din alte țări, tipici sau atipici, ne-au făcut pe toți să înțelegem, să simțim că granițele nu sunt făcute ca să ne despartă, că diferențele dintre noi ne apropie și ne fac mai frumoși, mai bogați.

În perioada 10 - 19 octombrie 2022, împreună cu zece elevi, am participat la activități de învățare în grup, în cadrul proiectului Erasmus+, alături de elevii din Școala DUCOR "Partenija Zografski" din Skopje, Republica Macedoniei de Nord.

Alături de elevii din Macedonia, elevii noștri au participat la workshop-uri cu diferite teme, unde au lucrat în echipe. Au confecționat trăistuțe, pe care apoi le-au imprimat cu inimioare în culorile steagurilor celor două țări, au imprimat tricouri și căni cu logoul școlilor și logoul acreditării, au învățat despre mâncărurile tradiționale, obiceiurile și tradițiile din Macedonia și le-au împărtășit elevilor de acolo despre tradițiile și obiceiurile noastre. Elevii și-au descoperit noi abilități și și-au dezvoltat noi competențe, despre bullying și cyber-bullying, comportamentele corespunzătoare în caz de incendiu, cutremur și inundații, despre protejarea mediului, despre cum să se comporte atunci când se prezintă la un interviu de angajare sau la locul de muncă, cum se elaborează un CV, despre responsabilitatea socială, etc.

Momente pline de dramatism din istoria Macedoniei, cunoștințele despre spiritualitatea acestei țări, frumusețea naturală sunt doar câteva aspecte are i-au fascinat pe copiii noștri.

Dar mai mult decât atât, au înțeles cât de importantă este comunicarea, cât de mult contează deschiderea, atitudinea pozitivă față de tot ce este nou, acceptarea diversității. Ca o dovadă a legăturii care s-a stabilit între copiii, tinerii care au beneficiat de această experiență, ca o dovadă a faptului că ne putem înțelege, că putem comunica autentic, chiar dacă aparținem unor națiuni diferite, chiar dacă avem limbi diferite, este un film realizat de elevii surzi din România împreună cu elevii surzi din Macedonia. Cu câtă bucurie au identificat asemănările și deosebirile dintre limbajul mimico-gestual din România și cel din Macedonia!

Materialul video de mai jos este mai mult decât un produs al unui proiect. Este Cu bucuria de a descoperi că putem fi în același timp și autorii, și personajele poveștii noastre!

Prof. Stoica Florica, Şcoala Profesională Specială pentru Deficienţi de Auz ,, Sfânta Maria”

Educația adulților în Erasmus+

MULȚUMESC!

Pe 11 ianuarie 2023 a fost Ziua Internațională a Cuvântului „Mulțumesc!”.

Mai înainte de toate, ar trebui să-i mulțumesc Lui Dumnezeu pentru că mi-a pus, între darurile Lui, să-mi fie de bucurie prin viață, și pe cel al recunoștinței, desenându-mi, ca un zâmbet pe inimă, cuvântul „Mulțumesc!”.

De acolo îl scot azi, în zi de sărbătoare, să-l dăruiesc oamenilor care știu să-l primească tot cu zâmbet, pentru că simt că e neprețuit și binemeritat. Și între acei oameni, care-și fac nopțile albe pentru ceilalți, care, oricât ar fi de împovărați de responsabilități, nu uită să spună o vorbă bună, de încurajare, dându-le și altora puterere și încredere în puterile lor, sunteți și voi, oamenii faini de la Agenția Națională! Cei mulțumită cărora am putut trăi din plin, la Biblioteca Comunală Șirna, județul Prahova, o experiență de viață unică, grație proiectului european Erasmus+ din domeniul educației adulților „Biblioteca Verde pentru o viață durabilă – Lib4Green”. Cine s-ar fi gândit că o bibliotecă mică, așa cum este a noastră, se poate bucura, printr-un job shadowing, de experiența unei mari biblioteci verzi europene, cum este Biblioteca Națională și Universitară din Zagreb, Croația? Și că vom putea da mai departe ce am învățat nu prin 3, cum am gândit, ci prin 20 de ateliere de învățare?!

Pentru că ne-ați împuternicit să fim încrezători, vă mulțumesc!

Și, pentru că știm să ne bucurăm de un „Mulțumesc!” ce vine, la rândul lui, dintr-un alt mulțumesc, pentru a completa lanțul recunoștinței – fiindcă, nu-i așa, niciodată nu suntem recunoscători îndeajuns – adaug aici câteva cuvinte care m-au surprins și mi-au umplut inima și mie, atunci când, în decembrie 2022, la final de proiect, au fost făcute publice pe pagina de Facebook a bibliotecii noastre:

„Mă numesc Paula Gușă și sunt un om simplu. Nu sunt cadru didactic, nu ocup loc în vreo instituție importantă, însă „meseria” de mamă m-a adus în proiectul care mi-a schimbat viața. Prin intermediul activităților desfășurate în cadrul proiectului Erasmus+ „Lib4Green”, am descoperit cine sunt eu de fapt și câte pot face. Din dorința de a-mi implica fiica în activități cât mai educative, am ajuns să fiu eu cea care s-a educat, s-a descoperit și am realizat mai multe decât am crezut că pot realiza. Erasmus+ m-a ținut mai mult timp lângă doamna bibliotecară Iuliana-Camelia Pîrvu, care mi-a dat acel impuls de care aveam nevoie pentru a face un pas înainte în educația mea și iată-mă înscrisă la liceu, acum, la 35 de ani. Mulțumesc doamnei bibliotecare și proiectului Erasmus+, pentru Paula de azi!”.

Iată o mărturie în plus pentru cei care nu au simțit încă, în mod direct, că proiectele Erasmus+ pot schimba vieți! Iar azi, când unul dintre cuvintele magice se află-n sărbătoare, nu pot decât să vă îmbrățizez prin acest MULȚUMESC!

Iuliana-Camelia Pîrvu, Biblioteca Comunală Șirna, județul Prahova

Corpul European de Solidaritate

Ce este și care sunt oportunitățile oferite

Tinerii și organizațiile pot participa la proiecte finanțate prin Corpul European de Solidaritate prin care pot să învețe, să se dezvolte și să vină în sprijinul comunităților din care provin. Printre avantaje:

  • organizațiile pot deveni o resursă importantă pentru comunitate dacă dezvoltă proiecte de solidaritate
  • tinerii își pot ajuta organizația să se dezvolte și să răspundă mai bine nevoilor comunității
  • participanții își pot dezvolta competențe personale și profesionale

Cursurile organizate prin Corpul European de Solidaritate sunt gratuite. Consultă calendarul acestora sau vezi direct mai multe detalii mai jos.

Ghidul Programului Corpul European de Solidaritate 2023

Solidaritate tineri pentru tineri în Anul European al Tineretului

În contextul Anului Eropean al Tineretului, A.N.M.R.F. Brăila – Club Voltin, organizație ce are în derulare două proiecte cu finanțare europeană prin programul Corpului European de Solidaritate, ”Există abilitate în dizabilitate” și ”Solidaritate pentru un viitor CuMinte” , a organizat, complementar cu activitățile curente specifice proiectelor, o serie de evenimente cu mare impact în comunitate, pe care ne bucurăm să vi le prezentăm mai jos:

  • Atelier de educație non-formală în tabăra pentru tineret Lacu-Sărat (28 -31 august) - în cadrul căruia voluntarii naționali și internaționali și-au dezvoltat competențe și aptitudini specifice învățării nonformale: competențe interpersonale, capacitatea de lucru în echipă, încrederea un sine, disciplina, responsabilitate și responsabilizare, capacități de planificare, coordonare și organizare. Au fost dezbătute principalele provocări și au fost stabilite ultimele detalii în ce privește organizarea și transmiterea de informații în comunitate privind principiile europene ale solidarității. De asemenea, tinerii au discutat despre materialele ce vor fi publicate în ediția proprie a organizației – Voltin News, publicație care să conștientizeze și să mobilizeze tinerii ca cetățeni implicați și activi, dar și să sensibilizeze autoritațile locale la nevoile actuale ale tinerilor.
  • Strategii de dezvoltare organizațională - În conformitate cu obiectivele din proiectul ESC ”Solidaritate pentru un viitor CuMinte” și cu viziunea de dezvoltare a inițiatorilor acestor proiecte, au avut loc mai multe runde de discuții și analize pentru o mai extinsă susținere a organizațiilor partenere. Și „magia” împlinirii proiecțiilor noastre a fost imediată.
  • Solidari și implicați - La început de septembrie, voluntarii din ambele proiecte ale Clubului Voltin au făcut posibil ca deschiderea noului an terapeutic și educațional al Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilitati al Organizației TREBUIE! să aibă loc acolo unde ei, voluntarii, cu o saptămână în urmă și-au dobândit competențele, în mijlocul naturii -Tabăra pentru tineri Lacu Sărat. Ca un benefic efect al implicării voluntarilor ESC, de la 15 tineri cu dizabilități câți putea gestiona organizația Trebuie, acum peste 20 de beneficiari și-au depășit condiția și au trait bucuria că nu mai sunt singuri și neajutorați. Jocurile educaționale și sportive, dansul si voia bună au fost apreciate de toți participanții. Toți au petrecut timp de calitate, momente unice, bucurii imense cucerind în final zâmbetele tuturor. Au fost desfășurate activități recreative și non-formale în aer liber, natura reprezentând un mediu propice pentru astfel de activități. Chiar dacă nu s-a vorbit aceeași limba, prin intermediul interacțiunilor și a jocurilor făcute, tinerii și-au arătat afecțiunea reciprocă. Această zi a lăsat în sufletele tuturor o fericire necuprinsă și mesajul zilei a fost: ”Orice s-ar întâmpla, continuă să zâmbești!”. Așa se produce schimbarea în bine într-o comunitate: cu un gest, o persoană, clipă de altruism.
  • “Bucurii, melancolii și iubiri de toamnă” - La câteva zile a avut loc o frumoasă serbare, în Grădina Mare, unde voluntarii împreună cu beneficiarii de la Organizația Trebuie, sub genericul “Bucurii, melancolii și iubiri de toamnă” au organizat un spectacol deosebit. Auditoriul a fost format din reprezentanți din stafful Clubului Voltin si al Organizației Trebuie, părinți ai beneficiarilor, și, nu în ultimul rând, invitatul de onoare domnul Emanuel Frângă – Expert Corpul European de Solidaritate din ANPCDEFP, căruia îi multumim pentru prezență. A fost o muncă asiduă a voluntarilor noștri de a-i coopta, implica și aduce în public pe acei tineri cu dizabilități, dar a fost și o mare reuștă, mai ales că evenimentul a cuprins o campanie de strângere de fonduri exclusiv pentru organizatia Trebuie, intitulată ”Donează pentru o factură!”
  • Alergăm ca să ajutăm! - Eveniment de mare amploare în comunitate, organizat de autoritățile locale, a avut loc în data de 25 septembrie. Solidaritatea s-a vazut prin ochii tuturor, când voluntarii ESC și cei din România au participat la ”semimaratonul Brăila” pentru a-i sustine pe tinerii cu nevoi speciale.
  • Festivalul Florilor - La început de octombrie, în cadrul Festivalul Florilor, total implicați, voluntarii noștri au mai ajutat încă o dată Organizația parteneră la strângerea de fonduri ,,Donează pentru o factură!”, toate donațiile, ca și în toate celelalte campanii, ajungând la ei.
  • Vizită de lucru la Penitenciarul de Minori Tichilești - Stafful organizatiei a obținut, în exclusivitate și în baza bunelor relații de parteneriat derulate de mai mulți ani cu voluntari ESC, aprobare de a vizita penitenciarul de minori și de a participa selectiv la activități specifice. Reprezentanții organizației, alături de ofițerul de proiect ANPCDEFP, domnul Emanuel Franga – Expert Corpul European de Solidaritate, însoțiți de Directorul adjunct pentru Reintegrare Socială al Penitenciarului, au vizitat Centrul de Detenție si au fost informați despre condițiile optime pe care le asigură penitenciarul minorilor și tinerilor detinuți de acolo. Dincolo de experiența inedită și poate singulară, maxima încărcare emoțională, a fost o foarte bună oportunitate de a percepe și evalua la fața locului complexitatea lucrului voluntarilor într-un mediu de detenție, dar si beneficiile pe care voluntarii o aduc minorilor detinuti.
  • Lansarea revistei Voltin News - În contextul Anului European al Voluntariatului, Clubul Voltin a lansat primul număr al propriei reviste a organizatiei: Voltin News, care cuprinde interviuri cu și despre voluntariat, gânduri-trăiri-experiențe și evoluție ale acestora, opinii ale patenerilor, rolul Corpului Europen de Solidaritate într-o descriere pe înțelesul tuturor și, desigur, multe instantanee surprinse în timpul activităților din proiectele noastre.
“Mulțumim din suflet dragi voluntari ai Clubului Voltin pentru sprijinul acordat în cadrul Festivalului Florilor. Alături de voi, orice activitate devine mai ușoară!” Teodora Ilie, președintele organizației Trebuie

Iar faptele bune continuă!

Patricia Dincă, Mentor dezvoltare personală

Marius Dincă, Mentor dezvoltare prin învățare și trainer

Help others to be integrated in the society

Asociația Comunități pentru Tineret (ACT) are misiunea de a dezvolta și încurajarea tinerilor să devină activi și responsabili în comunitățile lor. În acest sens, ACT a organizat in data de 16.12.2022 un eveniment intitulat "Help others to be integrated in the society" împreună cu 9 voluntari din Olanda, Spania, Germania, Latvia, Franța, Portugalia și Turcia, precum și 8 voluntari locali, în colaborare cu Școala Gimnazială Specială "Sf. Mina" și Liceul Tehnologic Special "Beethoven", cu ocazia apropierii sărbătorilor de iarnă.

Scopul acestui eveniment a fost de a contribui la incluziunea socială a tinerilor cu dizabilități dar și să îi stimulam să înțeleagă mai bine obiceiurile și tradițiile specifice sărbătorilor de iarnă atât în România cât și în alte țări. ACT a ales să organizeze acest eveniment cu ocazia apropierii sărbătorilor de iarnă, deoarece aceasta este o perioadă importantă din an, în care familiile și comunitățile se reunesc pentru a celebra împreună astfel încât se creează un mediu propice pentru a sensibiliza publicul larg cu privire la provocările incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități . De asemenea, sărbătorile de iarnă oferă oportunitatea de a împărtăși și de a înțelege obiceiurile și tradițiile culturale diferite astfel încât să crească nivelul de interculturalitate . În acest sens, au fost organizate activități diverse, precum ar fi cântatul colindelor, discutarea obiceiurilor și tradițiilor specifice sărbătorilor de iarnă din România și din țările voluntarilor, precum și crearea de ornamente de Crăciun, care au ajutat la dezvoltarea abilităților de handicraft ale elevilor dar și lucrul în echipa și comunicarea. Acest lucru a oferit elevilor oportunitatea de a înțelege mai bine diversitatea culturală dar și de a se simți mai conectați la nivel internațional.

Voluntarii au jucat un rol important în acest eveniment, prin prezentarea obiceiurilor și tradițiilor specifice sărbătorilor de iarnă din țările lor de origine și prin ajutarea elevilor să se pregătească pentru eveniment prin organizarea de ateliere de lucru premergătoare evenimentului, ateliere de lucru în care cei peste 50 de beneficiari din cadrul instituțiilor partenere au fost ajutați să învețe colinde, să își pregătească prezentări ale obiceiurilor de Crăciun preferate și să pregătească ornamente cu tematică festivă.

Evenimentul s-a încheiat cu dăruirea de pachete cu dulciuri și fructe din partea ACT către fiecare elev, care au fost încântați de darurile primite și apropierea sărbătorilor de iarnă.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului ACT For Change –proiect co-finanțat de către ANPCDEFP prin Corpul European Solidaritate.

Formator - modelator

Reţeaua de formatori a ANPCDEFP există din 2007 când, în cadrul programului Tineret în Acţiune, se concentra pe cursuri de scriere și management de proiect, promovarea metodelor şi instrumentelor de educaţie nonformală, managementul voluntarilor, constituirea de ONG-uri, precum și pe alte tipuri de cursuri tematice. În perioada 2014-2019, formatorii au organizat cursuri de scriere proiecte, designul activităţilor de învăţare, dezvoltare organizaţională şi diseminarea şi exploatarea rezultatelor obţinute în proiecte pentru programul Erasmus+.

Din 2007 până în prezent, reţeaua a asigurat şi cursurile specifice formării voluntarilor în cadrul Serviciului European de Voluntariat, respectiv din 2018, Corpului European de Solidaritate. O parte dintre formatorii Erasmus+ sunt implicaţi în cursuri internaţionale de formare organizate prin reţeaua SALTO a Comisiei Europene.

PRIORITAR: INCLUDERE, DIVERSITATE ȘI SUSTENABILITATE

10+ despre Includere și Diversitate

Dan Pălimariu este membru fondator și președinte al Asociației „DOWN ACTIV” Moldova, organizaţie neguvernamentală, non-profit, apolitică şi independentă, înfiinţată în anul 2013, care îşi propune prin intermediul activităţilor sale să contribuie la progresul, dezvoltarea armonioasă, atingerea potenţialului maxim de dezvoltare, bunăstarea şi buna dispoziţie a persoanelor cu dizabilităţi.

Prin rezultatele proiectului „EVERYTHING COUNTS!”, asociatia a contribuit la transformarea României prin învățare, fiind premiată de ANPCDEFP în cadrul evenimentului Învață și dă mai departe. Scopul principal al proiectului a fost creșterea șanselor de integrare în societate a tinerilor cu dizabilități intelectuale. Acesta s-a realizat ca o necesitate de a îmbunătăți relațiile sociale, de comunicare, adaptare și integrare în diverse grupuri, dar și de a avea un schimb de experiență constructiv cu alte organizații.

Nevoia de apartenență la un grup, nevoia de stimă de sine și respect față de ceilalți este prezentă pregnant și la aceste persoane care au nevoie să fie educate și sprijinite pentru a face față provocărilor de tot felul din partea membrilor comunității de care aparțin. Încurajându-i să se exprime și arătându-le cum să facă acest lucru, descoperind la ei acele abilități artistice pe care le are fiecare și valorificându-le vom face mai ușor modul lor de integrare în societate și în același timp și societatea va putea să-i accepte fără rezerve. Am implementat activități artistice, de autocunoaștere și dezvoltare personală, care au fost si elementele de baza ale activităților proiectului, în vederea integrării și reabilitării psiho-sociale. Am folosit metode non-formale care au promovat ideea de a vedea în acești tineri abilitatea, nu DIZabilitatea.

Asociatia „DOWN ACTIV” Moldova a obținut acreditarea Erasmus+ pentru a derula proiecte de mobilitate în domeniul tineretului.

1. Includere sau …?

Punerea în valoare a abilităților înnăscute ale fiecărui individ, astfel încât să-i aducă o stare de bine și succesul pe termen lung.

2. Diversitate sau ...?

Tratarea oamenilor în mod egal prin înlăturarea prejudecăților.

3. Crezul tău, legat de Includere&Diversitate (I&D).

Aşa cum olarul vede într-o bucată de lut „o oală” aşa şi noi, în primul rând familia, apoi comunitatea, trebuie să vedem în persoanele cu dizabilităţi abilitatea, nu dizABILITATEA. Ei pot fi utili societăţii numai prin efortul nostru, al tuturor. E nevoie de multă răbdare, compasiune, implicare şi rezultatele nu vor întârzia să vină; dacă ceea ce ne dorim să vedem în faţa noastră este „o oală” şi nu „o bucată de lut”.

4. Un moment legat de I&D care te-a emoționat.

În clasa a III-a, la ora de educație civică - despre persoane cu nevoi speciale, când învățătoarea a întrebat: „Cunoașteți pe cineva, din jurul vostru, care are nevoi speciale?”

Niciunul dintre colegii lui Andrei, fiul meu, nu s-a gândit la el ca fiind o persoană cu nevoi speciale pentru că pentru ei era doar colegul lor.

5. Un proiect/O inițiativă care crezi că aduce o schimbare, legat de I&D.

Un proiect unic la nivel național, al Asociației down Activ Moldova, „Ștafeta Prieteniei”, care aduce alături de tinerii cu sindrom Down oameni deschiși, din diferite instituții (ISU, ISJ, IPJ, Colegiul Medicilor Stomatologi, Crucea Roșie, Poliția Locală). Astfel de proiecte consolidează empatia și crează o schimbare de perspectivă.

6. O provocare, atunci când vorbim despre I&D.

Atitudine și implicare.

7. Ce te motivează să fii implicat pentru a sprijini I&D?

Sunt tatăl unui tânăr cu sindrom Down, iar a avea un copil cu dizabilităţi poate părea o tragedie. Aceasta datorită mediului social în care am fost crescuţi şi educaţi. Acceptarea din partea familiei a unui copil cu dizabilităţi este cel mai important lucru în dezvoltarea ulterioară a acestuia.

8. O inițiativă legată de I&D pe care o vezi ca fiind necesară.

Accesul tuturor la educație va duce la crearea unei generații incluzive, fără prejudecăți.

9. Un om care te inspiră / Un model, conectat cu I&D și de ce?

Pentru mine, omul care mă inspiră și mă surprinde este chiar fiul meu, Andrei, care înțelege că este diferit și totodată dovedește prin abilitățile sale că este o persoană cu determinare.

10. Ce crezi că aduc E+/ESC relevant pentru I&D?

Dă posibilitatea tinerilor să participe la proiecte de educație non-formală cu efect pe termen lung în care capătă competențe folositoare pentru viața de zi cu zi.

10+1. Un răspuns la o întrebare pe care nu am adresat-o.

În fuga noastră după tot ceea ce este superior, ceea ce este normal ni se pare lipsit de valoare și, uneori, chiar banal. Există, însă, oameni pentru care normalitatea e un trofeu, pentru care luptă întreaga viaţă.

Erasmus+ pentru școlile speciale / Centrele școlare pentru educație incluzivă

În perioada 23-26 ianuarie ANPCDEFP, cu sprijinul rețelei formatorilor E+&ESC, a organizat un atelier online pentru reprezentanți ai școlilor speciale / centrelor școlare pentru educație incluzivă, cu scopul de a-i forma pe aceștia pentru a depune proiecte de mobilitate în domeniul educației școlare. Scopul atelierului a fost să ofere un cadru adecvat de interacțiune și sprijin personalizat pentru finalizarea etapei de elaborare și pentru completarea unui formular de candidatură Erasmus+, mobilitate educație școlară.

Au fost 4 zile pline de informații, învățare, schimb de idei și clarificări pentru cei aproape 40 de participanți. În cadrul atelierului au fost invitate și două instituții care au derulat proiecte Erasmus+, care și-au povestit experiența și i-au inspirat pe participanți - Școala Profesională Specială pentru Deficienți de Auz „Sfânta Maria” din București și Școala Gimnazială Specială Nr. 2 din București. De asemenea, participanții au interacționat și cu echipa ANPCDEFP, la sesiunea de Întrebări&Răspunsuri.

„M-am înscris la curs pentru a dobândi competențe de scriere a proiectelor Erasmus+ și pentru că îmi doresc să depun un proiect la următorul termen. Am început cursul dezorientată, simțindu-mă neștiutoare, copleșită. În timpul cursului am trecut print-un carusel de emoții și stări, de la deznădejde, sentiment de neputință, la optimism și încredere. Simt că am învățat suficiente și că am primit răspuns la multe întrebări. Îi încurajez pe cei care nu au experiență în scrierea proiectelor să participe la astfel de ateliere. Vă mulțumesc! (mai ales pentru încurajări și încredere).” (Roxana Oaida, CSEI Alba)
„M-am înscris la curs din dorința de a afla informații și detalii suplimentare care să mă ajute în a scrie un proiect de succes. Am fost curios pe toată durata cursului și chiar am început să scriu proiectul în aceste zile, pornind de la ce am aflat.” (Ciprian Clem, Liceul Tehnologic Special Bivolărie).
„Vă mulțumesc pentru turul de forță pe care l-au reprezentat aceste patru zile. Îmi doresc să fi reținut toate informațiile și să preiau din entuziasmul doamnelor formatoare și, mai ales, din încrederea pe care ne-au arătat-o. Ne dorim un proiect Erasmus în școală pentru a putea oferi colegilor oportunitatea de dezvoltare profesională.” (Manuela Dobrotă, CSEI Nr. 2, Sibiu)
„Am primit mai mult decât mi-am imaginat! A fost interactiv, ușor de urmărit, cu multe materiale, activități de relaxare, plăcut. Totul a fost explicat pe limba noastră.” (Alexandra Iepure, CSEI Speranța, Zalău)
„A fost un curs extrem de interesant, pe parcursul căruia am descoperit multe din „secretele” scrierii unui proiect de succes. Plec din acest curs cu speranța că ceea ce am învățat aici mă va ajuta să aduc în școala mea primul proiect Erasmus +!” (Stela Dumitru, CSEI Roșiori de Vede)

Seminarul internațional ”Embrace Inclusion and Diversity in your Erasmus+ projects”

În perioada 15-18 noiembrie 2022, la invitația Agenției pentru Mobilitate și Programe UE, Agenția Națională Erasmus+ din Croația, am participat la seminarul internațional ”Embrace Inclusion and Diversity in your Erasmus+ projects” în Zagreb. Seminarul a făcut inclus în cadrul activităților de formare și cooperare (TCAs), parte a programului Erasmus+. Împreună cu reprezentanți ai Agențiilor Naționale din România, Austria, Estonia, Finlanda, Italia, Malta dar și cu beneficiari ai programelor Erasmus+ am participat la activități care să ne ajute să creștem gradul de incluziune și diversitate în noile proiecte.

Pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la prioritatea incluziune și diversitate în proiectele Erasmus+ am început activitățile cu o sesiune sub formă de panel în care invitații au împărtășit exemple de bune practici sau sfaturi competente crește aspectul incluziv al activităților și rezultatelor proiectelor. Invitați au fost: Camelia Radu, Asociatia Nationala Virgil Florea, Romania, Sara Vivirito, CEIPES – Centro Internazionale per la Promozione dell'Educazione e lo Sviluppo, Italy, Lelia Kiš-Glavaš, Croatian inclusion &diversity ambassador, Tihomir Žiljak, Croatian Erasmus+ ambassador iar sesiunea a fost facilitată de Sunčana Kusturin,

Am reprezentat ANPEDA ”Virgil Florea” pentru contribuția pe care asociația o are în domeniul incluziunii prin proiectele derulate. Un impact deosebit l-a avut proiectul International Virtual Cultural Centre of the Deaf, care a avut ca scop nu doar promovarea culturii comunității surzilor și a limbii semnelor dar și susținerea dezvoltării culturii surzilor prin încurajarea membrilor săi să devină creatori de conținut, nu doar beneficiari ai proiectului.

Cum a asigurat proiectul IVCCD sentimentul de apartenență a beneficiarilor surzi și participarea activă? Prin implicarea beneficiarilor în echipa de proiect, în organizarea și implementarea proiectelor, în activitățile de diseminare. De asemenea, implicăm surzii în procesul de realizare a produselor finale. Încercăm să facem accesibile pentru surzi resursele din alte proiecte pe care le-am avut.

Cum a contribuit proiectul nostru la incluziune și diversitate în Erasmus+? Prin creșterea gradului de conștientizare a persoanelor auzitoare cu privire la existența surzilor, cultura și nevoile acestora. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este de a face rezultatele proiectelor disponibile pentru comunitatea auzitorilor, precum și pentru comunitatea surzilor. Adăugarea de subtitrări sau voce la videoclipuri/muzică/povestiri/glume/piese de teatru necesită efort și resurse, dar în acest fel oamenii pot intra într-o lume necunoscută și fascinantă. Efectul de surpriză pentru auzitori atunci când descoperă cultura comunității surzilor poate ajuta în procesul de conștientizare. Putem concluziona că incluziunea nu este ușoară, este nevoie de timp pentru a o face, necesită resurse de tot felul dar merită din plin. La finalul acestui proces care cere empatie, o anumită atitudine, minte deschisă, informare, rezultatele sunt pozitive pentru ambele părți implicate. O mai bună incluziune pe de o parte, și dezvoltarea personală, precum și creșterea socială, pe de altă parte. Toate acestea duc la o transformare generală a întregii societăți, într-un proces lent, dar constant.

Radu Camelia-Oana, ANPEDA ”Virgil Florea

Despre sustenabilitate și schimbări climatice

Noul program Erasmus+ sprijină Pactul verde european (European Green Deal) și Politicile Uniunii Europene în domeniul climei. În conformitate cu prevederile acestui acord european, programul va oferi stimulente financiare participanților care utilizează moduri de transport durabile. De asemenea, va investi în proiecte care promovează conștientizarea problemelor de mediu și vor facilita schimburile legate de atenuarea crizei climatice.

sau

Niciun gest nu este prea mic, nicio contribuție nu este lipsită de importanță! Ce mai poți face:

Serviciul de informare Eurodesk facilitează gratuit accesul la oportunități de implicare la nivel european pentru tineri și pentru cei care lucrează cu tinerii în 37 de țări europene, cu sprijinul a peste 1.600 de multiplicatori de informații la nivel local. 

Eurodesk România în anul 2023

2023 se anunță a fi un an special în activitatea noastră deoarece celebrăm împreună 25 de ani de existentă a serviciului Eurodesk în Romania.

Cu această ocazie, anul acesta ne-am propus să ne concentrăm foarte mult pe consolidarea capacității rețelei noastre, continuând, ca până acum, să fim un punct de informare important pentru tinerii din România cu privire la oportunitățile oferite de programele europene Erasmus+, Corpul European de Solidaritate și acțiunea DiscoverEU, și desigur conectând activitatea noastră în contextului noului An European al Competențelor.

Ce vom face mai exact?

  • Ne vom extinde rețeaua de multiplicatori Eurodesk România, care momentan este formată din 20 de multiplicatori. Am lansat deja un apel pentru candidaturi pentru noi membri în cadrul rețelei de multiplicatori. Mai multe detalii sunt disponible deja pe website-ul nostru.
  • Pentru ca este un an aniversar pentru noi, ne-am propus ca anul acesta să realizăm și o cercetare despre activitatea Eurodesk în România, începând cu anul 2016, an în care s-a înființat rețeaua de multiplicatori. Ne așteptam ca această cercetare, prin observațiile și recomandările sale, să fie baza tuturor inițiativelor noastre de dezvoltare a rețelei pe viitor.
  • De asemenea, toamna anului 2023 se anunță deja a fi plină de activități. Pe lângă campania noastra emblematică Time To Move, în această toamnă vom găzdui în București întâlnirea de rețea Eurodesk la nivel european și abia așteptam să îi primim pe colegii noștri din toate cele 36 de țări în care Eurodesk activează.

Aproape 2.000 de permise de călătorie #DiscoverEU oferite tinerilor din România

La începutul lunii ianuarie, cei aproape 163.000 de participanți la runda din octombrie 2022 de înscrieri la acțiunea DiscoverEU au primit rezultatele aplicațiilor lor.

Un număr total de 47.700 de tineri, din care 1.974, din România, au primit câte un permis gratuit de călătorie cu trenul.

Tinerii selectați vor avea oportunitatea de a călători, singuri sau într-un grup de până la cinci persoane, în perioada martie 2023 - februarie 2024.

Aceștia vor beneficia, de asemenea, de un card cu peste 40.000 de reduceri la transport public, cultură, cazare, mâncare, sport și alte servicii disponibile în țările în care vor călători, parte din program.

DiscoverEU este acțiunea programului Erasmus+ care oferă tinerilor de 18 ani posibilitatea de a descoperi Europa și a învăța călătorind. Această inițiativă îi invită pe tinerii de 18 ani (rezidenți ai Uniunii Europene sau ai uneia dintre țările terțe asociate programului Erasmus+ - Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia) să exploreze diversitatea Europei, să afle despre moștenirea și istoria ei culturală și să intre în legătură cu oameni de pe tot continentul. În plus, DiscoverEU le facilitează tinerilor călători dezvoltarea de abilități de viață valoroase pentru viitorul lor, cum ar fi independența, încrederea și deschiderea către alte culturi.

Eurodesk România și campania Time To Move 2022

Cea de-a noua ediție a campaniei emblematice Eurodesk “Time To Move” s-a desfășurat anul acesta sub sloganul “Încearcă Europa” și a cuprins o serie de evenimente online și fizice din toată Europa, care au avut loc în lunile septembrie, octombrie și noiembrie.

18 multiplicatori din rețeaua Eurodesk România au organizat 91 de evenimente de informare în 18 județe din țară, aducând laolaltă sute de tineri curioși, dornici să afle mai multe despre ce oportunități există pentru ei la nivel european.

Rezultatele obținute poziționează România pe Locul 4 la nivel european în ceea ce privește numărul de evenimente organizate în cadrul campaniei.

Suntem mai mult decât bucuroși de această recunoaștere a mobilizării Eurodesk România și suntem absolut convinși că în spatele acestui succes stă echipa de multiplicatori dedicați, motivați și pasionați. Dorim pe această cale să îi felicităm și abia așteptăm să ne continuăm împreună misiunea de a informa tinerii despre oportunități europene și în anul 2023!

Vă invităm să urmăriți materialul video de mai jos pentru mai multe detalii despre rezultatele campaniei.

Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni

Ai între 16 și 30 de ani?

Te implici într-un proiect care contribuie la schimbarea Europei în bine?

Dacă ai răspuns cu “Da” la ambele întrebări de mai sus, atunci tu poți fi câștigătorul ediției de anul acesta a Premiului Charlemagne pentru tinerii europeni.

Înscrie-te cu proiectul tău și poți primi până la 7.500 EUR ca să îl duci la următorul nivel.

Sunt premiate proiecte care:

  • promovează înţelegerea europeană şi internaţională
  • favorizează dezvoltarea unui sentiment comun al identităţii şi integrării europene
  • reprezintă modele pentru tinerii care trăiesc în Europa
  • oferă exemple concrete de cetăţeni europeni care trăiesc împreună în aceeaşi comunitate.

Consultare publică despre Europass

Comisia Europeană a lansat o consultare publică legată de evaluarea în curs de desfășurare a Deciziei Europass 2018-2022.

Europass este un set de instrumente și informații online care sprijină utilizatorul în procesul de învățare pe tot parcursul vieții și de gestionare a carierei.

Europass poate fi utilizat de către cursanți, persoane în căutarea unui loc de muncă, lucrători, voluntari, furnizori de educație și formare, practicieni în domeniul orientării și angajatori, printre alții, ajutându-i să comunice și să prezinte mai bine competențele și calificările și să compare calificările obținute.

Consultarea se concentrează pe eficacitatea, eficiența, relevanța, coerența și valoarea adăugată la nivelul UE a Europass începând din 2018.

Termenul limită pentru transmiterea feedback-ului este 28 februarie 2023.

Modele pentru tineri - modele de urmat

În zilele de azi, rareori ne raportăm la colegii sau cunoscuții noștri pentru motivație sau inspirație. În schimb, ne îndreptăm privirile spre persoane cu mai multă experiență sau celebrități. În noua serie “Modele pentru tineri - modele de urmat”, tinerele Paulina Tura și Agnė Jankauskaitė doresc să spargă aceste tipare și să acorde mai multă recunoaștere noilor talente, astfel încât tinerii să se poată inspira unul de la celălalt.

Mulți oameni cred că, pentru a fi om de afaceri, trebuie să ai mulți bani și multă experiență. Invitatul celui mai nou episod al seriei "Modele de tineri - modele de urmat", Ignas, în vârstă de 18 ani, din Vilnus, ne convinge că afacerile chiar sunt pentru toată lumea și ne explică cum să ne înființăm propria companie.

Multilingv. Multicultural

Secțiune dedicată promovării educației lingvistice și interculturalității, în toate formele lor, și comunității celor cărora au primit sau își doresc să primească Certificatul lingvistic european (European Language Label)

Certificatul Lingvistic European pentru proiecte inovatoare în domeniile predării și învățării limbilor străine

Începând cu anul 2023, Certificatul lingvistic european se va acorda numai proiectelor finanțate prin Programul Erasmus+. Prioritățile 2022 - 2023, pe baza cărora se vor evalua candidaturile de anul viitor, sunt:

Prioritatea 1

Sprijinirea includerii în școli, instituții de educație și formare profesională, instituții de învățământ superior și organizații de educație a adulților a migranților și refugiaților nou-sosiți, prin promovarea unor

  1. Măsuri menite să sprijine copiii refugiați și
  2. Dezvoltarea dimensiunii incluzive a instituțiilor de învățământ, prin:
  • abordări pedagogice care au în vedere identitățile culturale și sociale ale elevilor și studenților migranți și le apreciază ca fiind avantaje de necontestat;
  • promovarea multilingvismului și a „conștientizării lingvistice” – prin aprecierea ca binevenite alături de limba de școlarizare a tuturor limbilor vorbite de elevi, părinți și de alte părți interesate din școli și comunități → obținerea unor rezultate academice mai bune, consolidarea unui sentiment de apartenență și a stării de bine în școală;
  • păstrarea unui dialog deschis cu toți actorii și cu întreaga comunitate școlară, cu implicarea părinților și a altor părți interesate.
Prioritatea a 2-a

Dezvoltarea profesională a cadrelor didactice pentru a aborda incluziunea și dialogul intercultural, în special în ceea ce privește o diversitate lingvistică crescută în clasă, prin

  • practici care contribuie la abordarea diversității crescute în școli;
  • inițiative și pedagogii care să contribuie la îmbunătățirea competențelor și a expertizei cadrelor didactice și a personalului educațional, în general, pentru a preda în contexte multilingve, multiculturale.

Un raport Eurydice din 2019 intitulat „Integrarea elevilor din mediile migranților în școli în Europa” constată că astfel de practici:

  • ajutați elevii migranți să învețe mai ușor limba de predare
  • le oferă șansa de a-și reconstitui identitatea de sine într-un mod pozitiv, deoarece limba (limbile) și cultura (culturile) lor sunt apreciate, alături de cele ale țării gazdă.
Prioritatea a 3-a

Proiecte care abordează minoritățile și limbile regionale ca mijloc de promovare a echității, a coeziunii sociale și a cetățeniei active

  • Incluziunea și respectul pentru bogata diversitate culturală a Europei reprezintă una dintre prioritățile și obiectivele Comisiei Europene. Patrimoniul cultural al Europei ar trebui protejat și consolidat.
  • Recomandarea Consiliului privind o abordare cuprinzătoare a predării și învățării limbilor străine se referă la practicile existente în regiunile bilingve și multilingve, în care limbile „de origine”, limbile regionale sau minoritare sunt predate împreună cu alte limbi de școlarizare. Multe abordări pedagogice interesante pot fi găsite în astfel de regiuni din Europa.
  • Proiectele cărora li se poate atribui Certificatul lingvistic european ar trebui să ilustreze astfel de practici și să vizeze în special promovarea echității, a coeziunii sociale și a cetățeniei active.
Prioritatea a 4-a

Învățarea limbilor străine pentru a veni în sprijinul dezvoltării personale a cursanților adulți, prin dezvoltarea, transferul și implementarea unor:

  • metode și tehnici de predare a limbilor străine care pot permite lucrul cu cursanții adulți cu mai puține oportunități, în special cu un nivel scăzut de calificare;
  • învățarea limbilor străine prin mentorat, auto-dezvoltare, sarcini din viața reală care încurajează cursanții adulți să se confrunte cu mai multe provocări și complexități și să-și consolideze încrederea;
  • practici care permit creșterea mobilității profesorilor de limbi străine și a educatorilor care lucrează cu cursanții adulți cu mai puține oportunități;
  • rețele ale instituțiilor care oferă servicii de dezvoltare a competențelor lingvistice.

Webinare organizate de EAQUALS și ECML dedicate educației lingvistice și multilingvismului

EAQUALS (The Evaluation and Acreditation of Quality Language Services - Asociația pentru evaluarea și acreditarea serviciilor lingvistice de calitate) a fost fondată în 1991 și este o asociație non-profit înregistrată în Anglia și Țara Galilor. Webinarele și resursele acoperă o serie de teme relevante pentru profesori, formatori de profesori, manageri academici și directori de studii și furnizează studii de caz privind trecerea la livrarea online a cursurilor.

ECML (The European Centre for Modern Languages of the Council of Europe - Centrul European pentru Limbi Moderne al Consiliului Europei) promovează excelența în educația lingvistică având ca obiectiv strategic susținerea statelor membre în implementarea unor politici eficiente de predare/învățare a limbilor străine prin:

  • susținerea învățării și predării tuturor limbilor străine;
  • promovarea dialogului și a schimbului între profesioniștii activi în domeniul educației lingvistice;
  • instruirea multiplicatorilor;
  • sprijinirea rețelelor prin organizarea și finanțarea unor programe și proiecte de cercetare.

EURYDICE

Rețeaua Eurydice își propune să faciliteze cooperarea europeană în domeniul educației. Publicațiile realizate în cadrul rețelei reprezintă o foarte bună sursă de documentare – prin furnizarea de informații clare, concise, actualizate și bine documentate. Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit.

Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit și sunt disponibile prin accesarea următoarelor link-uri:

The organisation of school time in Europe. Primary and general secondary education – 2022/23

Publicația conține informații referitoare la structura anului școlar pentru cele 37 de țări participante în programul Erasmus+, membre ale rețelei Eurydice: începutul /sfârșitul anului, distribuția și durata vacanțelor în anul școlar 2022/2023. Variațiile regionale sunt de asemenea prezentate.

The organisation of the academic year in Europe – 2022/23

Această publicație prezintă structura anului universitar pentru fiecare dintre cele 37 de țări membre ale rețelei Eurydice (începutul și sfârșitul anului, organizarea activității didactice, perioadele de vacanță și cele de examinare).

Vă recomandăm:

Despre educația „altfel“ cu Teach for Romania la Academia Europa FM

Trei ...pe lună:

MEDIA SPACE

Programe europene, proiecte, studii, inițiative, priorități, strategii. Toate au în spate povești, întâmplări, experiențe, emoții. Toate vin cu perspective și conduc spre învățare.

Ne dorim ca, alături de actori din media, să ducem această învățare cât mai aproape de toți cei interesați de ea, de cei dornici de implicare și transformare.

Fie că ajungem către public alături de parteneri media care ne împărtășesc viziunea, fie că poveștile ajung să fie spuse, scrise, ilustrate ca urmare a preocupărilor media, faptul că există acest spațiu media alocat educației e un plus.

Ne dorim să acordăm, la rândul nostru, spațiu în ANews pentru partenerii noștri - Radio România Cultural și Tribuna Învățământului, dar și pentru alte apariții media dedicate învățării care pot inspira și motiva.

Erasmus35 – o călătorie începută în urmă cu 35 de ani
eTwinning – o întreagă lume virtuală a învățării
“Be Europe”- “Fii Europa”! – podcasturi despre avantajele învățării prin Erasmus+
Săptămâna europeană a competențelor profesionale
Cadre didactice de la Școala Gimnazială Ipotești, într-o experiență de mobilitate ERASMUS în Spania
Ea e profa pe care o îndrăgește orice licean! Carmen Răileanu: „Cel mai important pentru un tânăr este să știe bine o meserie”

ANews este publicația lunară a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Dacă sunteți implicați în proiecte din domeniile educației, formării profesionale sau tineretului și doriți să publicați articole despre acestea în revistă, dacă aveți recomandări sau dacă doriți doar să ne scrieți, folosiți adresa ileana.racoviceanu@anpcdefp.ro. Avem rugămintea ca materialele pe care le trimiteți să întrunească următoarele cerințe tehnice pentru publicare: o pagină A4, text scris cu diacritice, stil jurnalistic care să evidențieze în primul rând experiența de învățare, continuare (follow-up) și impact asupra activităților profesionale și/sau personale. Fotografiile care însoțesc textul vor fi de minim 300 dpi, atașate separat în email, nu inserate în documentul Word. Fotografiile vor reprezenta imagini de la activitățile de învățare/formare și nu se vor monta în colaje sau alte formate.

Toate informațiile din articolele despre proiectele finanțate cu sprijinul Comisiei Europene reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Agenția și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare neadecvată a acestora.

Created By
Agenția Erasmus+
Appreciate

Credits:

Created with images by banphote - "Happy group of people celebrate jump for new year 2023. concept for win victory. silhouette of friends jumps at sunset time on mountains." • Tomas Ragina - "Flag of Ukraine painted on a brick wall with soldiers shadows. Relationship between Ukraine and Russia" • starush - "Black and white fisheye d winter trees" • lucid_dream - "Things To Do In 2023 written on an old typewriter " • Andrii Zastrozhnov - "Pencil - direction indicator - choice of old or new way. Progress and new opportunities, motivation and evolution." • DragonImages - "Forming star shape" • KevinSchmid - "norway reflection travel" • luckybusiness - "students studying on university campus." • The KonG - "Learning online, E-learning, Business studying concept. Laptop and glowing light bulb digital line on table for self learning idea from home" • Vasyl - "Children at school" • Hero Images/Hero Images - "Business colleagues in training class" • kieferpix - "Beautiful hand shaped heart against colorful sunset. " • Rawpixel.com - "Rearview of diverse people hugging each other" • REDPIXEL - "Teamwork, network and community concept." • chrupka - "priority word made with colorful felt letters" • artrachen - "Growth Trees concept Coffee bean seedlings nature background Beautiful green" • deagreez - "Photo of beautiful lady good mood listen music in cool wireless earphones dancing strange youth moves wear casual striped t-shirt isolated yellow color background" • Syda Productions - "travel, tourism and people concept - happy young couple with backpacks traveling over train on railway station on background" • Mariia Korneeva - " Manager looking at many different cv resume and choosing perfect person." • Artur - "A word writing text showing concept of SHARE KNOWELEDGE made of different magazine newspaper letter for Business case on the white background with copy space" • Prostock-studio - "Panoramic collage of multiracial young people faces" • Jakub Krechowicz - "Colorful painted group of people figures" • Prostock-studio - "Cropped of asian woman foreign language teacher using laptop" • zimmytws - "education key" • MarekPhotoDesign.com - "motivation word in metal type" • Anna - "Three Christmas trees on table with bokeh lights." • Tierney - "Social media theme with person using a laptop in a chair"