Loading

UTVECKLING AV FYSISKA FÄRDIGHETER Spelarna behöver ha styrka, snabbhet, koordination, rörlighet och uthållighet för att kunna prestera, återhämta sig snabbt och hålla sig skadefria.

I åldersspannet 10-16 år kan den biologiska åldern (skelettets och musklernas mognad) skilja sig uppemot fem år mellan två jämngamla ungdomar av samma kön, och även mellan könen. Den biologiska mognaden påverkar också barn och ungdomars sociala och mentala mognad. Allt sker inte samtidigt, och utvecklingstakten varierar från individ till individ och från område till område.

Har man möjlighet att göra individuella anpassningar för dem som är tidiga in i puberteten - framförallt när det gäller styrka, agility, snabbhet och power - är det bra, men går det inte är det gott nog. Kom ihåg att det viktigaste är att de fysiska färdigheterna tränas.

Som tränare behöver du ha kunskap om träningens grundegenskaper och kunna forma träningen efter dessa. Använd din fantasi och variera träningsformerna så ger du utövarna förutsättningar för en bred rörelseförståelse.

De fem fysiska grundegenskaperna är:

  • Styrka – förmåga att med hjälp av muskelkontraktion motstå eller övervinna yttre kraft.
  • Snabbhet – summan av de funktionella egenskaper som bestämmer individens förmåga att utföra rörelser på kortast möjliga tid.
  • Uthållighet – förmåga att motstå trötthet vid en specifik typ av aktivitet, oftast under en längre tid.
  • Rörlighet – förmåga att genomföra maximalt rörelseutslag över en led eller flera.
  • Koordination – förmåga att samordna kroppsrörelser i tid och rum.

Tänk också på de viktiga motoriska grundegenskaperna när du planerar träningen. Aktiva behöver träna olika egenskaper för att utveckla en bred fysisk bas. De tolv motoriska grundegenskaperna är:

Allsidighet som grund, lek som form, glädje och långsiktig utveckling som mål - Michail Tonkonogi, professor i idrottsfysiologi

ATT FÖREBYGGA SKADOR

En god balans mellan de fysiska grundegenskaperna skapar en fantastisk plattform att utveckla de basketspecifika färdigheterna på, men styrka och uthållighet ger också en ökad hållfasthet i skelett, muskler och leder vilket minskar risken för skador. Basketträningar kan inte ersätta de skadeförebyggande effekter som systematisk styrke- och konditionsträning ger. Tvärtom, basketträningar belastar och ”sliter ner ” kroppens vävnader. För att stimulera kroppen till att starta de processer som ökar styrka respektive uthållighet måste belastningen hålla en viss nivå, och den kan vara svår att få till på en vanlig basketträning. Därför bör veckans basketträningar kompletteras med specifik styrke- och uthållighetsträning.

KNÄKONTROLL

När det gäller förebyggandet av knäskador är det framförallt bål- och höftstyrka som minskar riskerna. Basketsmart heter ett 15-minuter långt uppvärmningsprogram som har tagits fram i syfte att minska knäskadorna inom basketsporten. Uppvärmningen passar alla oavsett nivå eller ambition. Ladda ner programmet som PDF eller se det i videon nedan.

Fysträningsprogram

#rörelsepepp

Vill du få större förståelse för varför vi tränar olika saker och varför vi behöver alla delar både för att må bra och för att bli bättre på vår idrott? Kolla in föreläsningsserien #rörelsepepp från RF-SISU Västmanland!