Loading

2019, Wervel Een jaar van brand & hoop

In 2019 was er nog geen sprake van social distancing. Mensen zouden raar gekeken hebben, als we hen vertelden dat we binnen moesten blijven om ‘de curve af te vlakken’.

In 2019 kwamen we net massaal op straat, voor het klimaat. De Braziliaanse bosbranden toonden echter dat niet iedereen de urgentie van een klimaatbeleid begreep. Ze werden aangestoken om meer wei- en akkerland te creëren. De link tussen wat we eten en de gevolgen voor de planeet werd zo eens te meer duidelijk. Steeds meer Vlamingen ontdekten modellen zoals community supported agriculture (CSA) waar eters en telers op gelijke voet staan. Boer.inn.en gaan aan de slag met agro-ecologie, of zoeken lokaal verbinding om een ander - ecologisch en fair- voedselsysteem te creëren.

Hoopgevende veranderingen, die we bij Wervel graag ondersteunen.

Er wordt zo vaak over boeren gepraat, maar zo weinig met. Daarom groeide binnen het Wervelteam landbouwbeleid het idee voor de brochure: ‘Boeren aan het woord. Kruispunt van onrecht en zoektocht naar ommekeer.’

Vanuit deze publicatie organiseerden we samen met Boerenforum zes debatten in Halle, Leuven, Sint-Gillis-Waas, Kortrijk, Brugge, Tienen. Vrijwilliger Bart Thoelen modereerde deze avonden op een sublieme manier. Vraagt naar meer voor volgende wintermaanden.

Regelmatig organiseert team landbouwbeleid thematische gespreksavonden met boeiende sprekers.

Al enkele jaren werken we rond correcte prijzen voor de boer.in. We schreven met succes een Open Brief aan Biogarantie om de Fair Tradeprincipes in het biolabel te integreren.

Begin 2019 organiseerden we een discussieavond met Frank Van den Steen (voorzitter van Biomilk Vlaanderen), en melkveehouder Ronny Aerts om te bekijken hoe eerlijke prijzen er in de praktijk kunnen uitzien.

Op een andere avond hadden we Joris Aertsens en Louis De Bruyn als sprekers te gast over de samenhang ‘Landbouw en klimaat’. Rondom hetzelfde thema gingen we op bezoek bij Pomona, een agro-ecologische coöperatieve in het Waasland

Hans Vandermaelen gaf op een derde avond een interessante uiteenzetting over de weg van ‘lokale voedselstrategieën’. Tenslotte planden we met Voedsel Anders twee avonden rond ‘toegang tot grond’ en ‘pacht’ in de winter van '19-'20.

De Commissie Landbouw van ons aller Vlaams Parlement nodigde Wervel uit om agro-ecologie toe te lichten. Herbekijk de presentatie met agro-ecologische boer Benny aan het woord of sta even stil bij één van de uitspraken die bleven hangen:

De zorg voor de bodem is iets wat agro-ecologie de landbouw kan bijbrengen”.

Joris Relaes, baas van ILVO

We legden er ook de eisenbundel van Voedsel Anders Vlaanderen neer voor de beleidsmakers.

Wervel schreef mee aan het persbericht van het Wereld Agroforestry Congres in Montpellier en we konden er volop netwerken. De Europese Commissie kende projectsteun toe om vier jaar met 25 andere organisaties de transitie naar gemengde landbouw en agroforestry te faciliteren.

We kregen ook groen licht van onze minister van Leefmilieu om een netwerk rond roterend begrazen te animeren samen met Odisee, met een 20-tal leergierige boeren.

Nieuwe vrijwilligers vonden de weg naar het team agro-ecologie! Meld je ook aan

Because we are happy

7 schoolgemeenschappen gingen in 2019 aan de slag met Lunch met LEF. Dat is voedsel in eigen handen nemen, met aandacht voor de lokale boer, een eerlijke prijs en het milieu. Ouders, leerkrachten en kinderen organiseerden een schoolfeest, boerenmarkt of lunch met LEF.

Lunch met LEF

Neem een kijkje hoe Lunch met LEF in Molenbeek proeft ...

Tijdens de zomer geurde het naar LEF in Molenbeek: 6 weken lang ging kinderopvang de Molenketjes de uitdaging aan. Het dagelijks ontbijt en de lunch bestonden uit lokale en ecologische producten, zoals lokaal gebakken brood met granen uit het ommeland.

De ketjes gingen ook op onderzoek bij het Neerhof in Dilbeek leerden ze hoe al dit lekkers groeit. Op de Kookmet in Anderlecht staken ze eveneens de handen uit de mouwen voor een heerlijke maaltijd met onverkochte groenten van de markt.

Twee collega’s proefden in Zweden van de inspirerende schoolmaaltijden. Lekker, gratis en gezond, maar ook eerlijk voor de boer?

Brazilië-Europa

Voor de doorsnee Europeaan was de Braziliaanse Cerrado tot voor kort totaal onbekend. Sinds 2009 probeert Wervel op vraag van Braziliaanse sociale bewegingen en universiteiten deze regio (en wat wij er mee te maken hebben) hier op de kaart te zetten. Een enthousiast Cerradoteam schoot in actie en komt regelmatig samen in de Belgaleiro te Leuven.

Geduld loont. 2019 - 10 jaar later dus - slaagden we erin om voor het eerst twee keer de Cerrado op de VRT te krijgen. Journalist Jan de Deken van Polar Project contacteerde ons en maakte een aangrijpende documentaire voor Vranckx, gekoppeld aan een uitvoerig artikel in Knack.

Ook Louise Amand contacteerde Wervel. Zij maakte de mooie film ‘Voeten op de aarde’ over agro-ecologie en de Cerrado. We gebruiken deze film nu, zowel in Brazilië als in België. Tijdens de jaarlijkse tournee in Brazilië lanceerden Louise en Luc samen deze film en het boek ‘De kikker die zich niet laat koken. Klimaat in beweging’ in de Belgische Ambassade in Brasília. Het boek leverde, samen met één van onze films, ook 10 debatavonden in Vlaanderen op. Zie onze blog bij Mo*.

We hebben al een jarenlange uitwisseling met de landbouwhogeschool van Rio Pomba in Minas Gerais. Vanuit deze school kwamen voorjaar 2019 vier Brazilianen hier op stage. Tijdens dezelfde periode organiseerde het team een druk bijgewoonde info-avond voor studenten van de KU Leuven.

interne ontwikkeling & Beleidsplanning

Intern was het voor Wervel een intens jaar. Dat betekende een wake-up call om onze organisatie onder de loep te nemen. Waar staan we voor? Wat zijn onze sterktes en waar willen we in groeien? Vrijwilligers en kantoorteam luisterden naar elkaar tijdens deep democracy bijeenkomsten. Al schrijvend, schrappend en herschrijvend, beantwoordden we die vragen, en konden we tijdig een ambitieus vijfjarenplan indienen.

We willen iedereen bedanken die hier aan meegewerkt heeft. Ook de voormalige Raad van Bestuur en de werknemers die andere wegen opzochten - Benny, Eline en Patrick - wensen we het beste.

We zijn verheugd om in 2020 het nieuwe bestuur welkom te heten. Een team van vrouwen en mannen die elk hun eigen expertise, ervaring en enthousiasme zullen inzetten om Wervel mee de toekomst in te loodsen.

Het bestuur en het kantoorteam gaan aan de slag gaan met de volledige werking om zo beweging te maken voor een gezonde landbouw.

Onze nieuwe missie klinkt als volgt:

Wervel ziet voeding als een mensenrecht en ijvert voor democratie in ons landbouw- en voedselsysteem. Wervel verbindt eters en boeren, verwerkers en verdelers die voedsel in eigen handen nemen, om van elkaar te leren. Samen met hen werken Wervelaars aan een voedselvoorziening die maatschappelijk eerlijk, cultureel ingebed en ecologisch herstellend is. Door innovatieve praktijken te ontwikkelen en door opgebouwde kennis te verspreiden, inspireert Wervel het debat over voedselvoorziening.

Doe mee

Volg ons via

kom naar onze activiteiten

als Corona het toelaat: bekijk de kalender

Wees een lefgozer

Lunch met LEF kan je organiseren op school, op kamp, in je buurt of zelfs op de boerderij. Doe jij ook mee?

Vrijwillig

Zet je in voor een voedselvoorziening die maatschappelijk eerlijk, cultureel ingebed en ecologisch herstellend is.

Doneer

versterk de onafhankelijkheid van Wervel

Created By
Wervel Follebout
Appreciate

Credits:

Created with images by Markus Spiske - "Fridays for future - global climate strike on the European elections (May 24 2019)" • Johnny McClung - "My oldest daughter holding a bundle of swiss chard." • Gabriel Jimenez - "Poor mans garden"