Loading

Rondpunt Jaarverslag 2021

Voorwoord

Het jaar 2021 was voor iedereen ongewoon, mede door de opgelegde beperkingen. Echte ontmoetingen en warme contacten maken deel uit van de kerntaken van Rondpunt. Het ontbreken hiervan heeft zeker zijn weerslag gehad op onze werking.

Deze uitdagende periode heeft ons er niet van weerhouden om ons dagelijks werk verder te zetten en onze kennis verder te verspreiden. Integendeel, wij hebben al onze creativiteit en spitsvondigheid aangewend om verbindingen te blijven leggen en vormingen te blijven geven in een contactarme wereld.

Daarnaast konden de scholen nog steeds sprekers van Getuigen onderweg inzetten in de periodes dat de coronamaatregelen dat toelieten. Voor de tussentijden werd een professionele video-opname van een getuigenis ter beschikking gesteld.

Bovendien zette Rondpunt het transitieproces, dat in 2020 gestart werd, verder. De kernwoorden hierbij waren focus en efficiëntiewinst. We werden in het transitieproces ondersteund door een externe adviseur (Lieve Van Hoofstadt) en een interne transitiecoach (Liesbeth Lambrecht).

Het team zette zich hard in om de focus van Rondpunt scherper te krijgen. De Raad van Bestuur nam een aantal bestuurlijke taken op zich, in afwachting van de uitbouw van een nieuwe bestuursstructuur.

Naar aanleiding van het transitieproces werd in november 2021 besloten om het project Getuigen onderweg in een aparte vzw onder te brengen.

Dit betekent dat Rondpunt zich vanaf 2022 volledig focust op de welzijnsinsteek. Zo bieden we verkeersslachtoffers een duidelijk en laagdrempelig aanbod van algemene informatie via een kwaliteitsvol contactpunt voor hulpvragen, onze informatieve website en ondersteunende tools.

Daarnaast richten we ons via vormingen en tools op professionals die zich inzetten voor betrokkenen bij een verkeersongeval.

Rondpunt brengt tot slot mensen in de bredere samenleving in beweging. Zo mochten we regelmatig giften en sponsoring in ontvangst nemen.

We hebben onze eigen werking ernstig onder de loep genomen, met de bedoeling om er sterker van te worden. We gaan voor een gerichte aanpak die directe impact heeft op een betere opvang van verkeersslachtoffers.

Arnoud Sneijers

Inhoudelijk coördinator Rondpunt vzw

Getuigen onderweg in 2021

Met ons project Getuigen onderweg vertellen verkeersslachtoffers, naasten, nabestaanden of veroorzakers sinds 2012 in de klas over hun ongeval en de gevolgen.

Na een grondige evaluatie van Getuigen onderweg werd duidelijk dat de werking een hele evolutie heeft gekend. Anno 2021 kon men nauwelijks nog spreken van een 'project', maar was Getuigen onderweg in vele scholen reeds een gevestigde waarde.

Daarnaast zijn de uitgangspunten van Rondpunt en Getuigen onderweg niet dezelfde. Daar waar Rondpunt streeft naar een betere opvang van verkeersslachtoffers, sensibiliseert Getuigen onderweg in kader van verkeersveiligheid.

Om die redenen werd er besloten om het project Getuigen onderweg niet verder op te nemen binnen Rondpunt. Getuigen onderweg heeft een voldoende stevige basis om als zelfstandige vzw verder te gaan.

Benieuwd naar de resultaten van Getuigen onderweg in 2021?

Rondpunt in cijfers

Hulpvragen

Rondpunt helpt betrokkenen bij een verkeersongeval via een duidelijk en laagdrempelig aanbod van algemene informatie.

Via verschillende kanalen en tools verstrekt Rondpunt objectieve informatie over wat op je pad komt na een verkeersongeval. Onze informatieve website, praktische gids ‘Als het verkeer je raakt’ of set contactkaarten helpt je opnieuw op weg. Daarnaast kunnen telefonisch of via e-mail vragen gesteld worden aan de medewerkers van Rondpunt. In 2021 werden er in totaal 116 hulpvragen beantwoord. Meer dan 80% van de hulpvragen kwamen binnen via e-mail. De helft van de hulpvragers waren slachtoffers van een verkeersongeval. Daarnaast namen ook na(ast)bestaanden, getuigen, veroorzakers en professionals die werken met betrokkenen bij een verkeersongeval contact met ons op. 95% van de vragen draaiden rond de juridische en verzekeringstechnische afhandeling van een verkeersongeval.

Rondpunt blijft werken aan de professionalisering van het contactpunt. Zo kregen hulpvragers in 2021 een automatisch antwoord met de melding dat de hulpvraag goed ontvangen is en er binnen drie werkdagen een antwoord zal volgen. Elke drie maanden organiseerden we een intervisie om te waken over de kwaliteit van het contactpunt. Ook krijgt iedere hulpvrager een feedbackformulier toegestuurd waarin gepeild wordt naar de tevredenheid van onze dienstverlening. Helaas blijft de respons hiervan beperkt tot acht antwoorden. Deze waren erg positief, zoals ook blijkt uit onderstaande reactie.

Jullie waren snel in hulp, erg helder, tijd genomen om mijn vragen te beantwoorden, ik voelde me erg geholpen, niks dan goeie ervaringen!

Tot slot testten we een nieuw softwareprogramma uit om hulpvragen te registreren. Dit zorgt voor een betere communicatie tussen de medewerkers, een betere opvolging van de hulpvragen en een overzichtelijke rapportage op het einde van het jaar. In 2022 implementeren we dit systeem.

Proefproject knuffelactie

Een verkeersongeval is een schokkende gebeurtenis. Zeker voor een kind. Om de chaotische momenten vlak na een verkeersongeval dragelijker te maken voor kinderen lanceerde Rondpunt vzw een nieuwe knuffelactie. Hierbij worden interventiediensten aangezet om een knuffeldier te gebruiken in contacten met kinderen.

Het gebruik van een knuffel heeft verschillende voordelen. Een knuffel zorgt voor:

  • een laagdrempelig contact tussen het kind en de hulpverlener
  • een gevoel van veiligheid en geborgenheid bij het kind
  • een beter verwerkingsproces van het kind

In 2021 startten enkele interventiediensten in een proefproject. Na een vorming over het verwerkingsproces bij kinderen en het doel en gebruik van de knuffel, proberen interventiediensten de knuffel uit in de praktijk. We willen de deelnemende diensten bedanken voor hun engagement! Onderstaand lees je een ervaring van een hulpverlener met de knuffel.

"Z. is 3 jaar als hij met zijn mama, papa en zusje van enkele maanden oud in een auto-ongeval terecht komt op de autostrade. Z. en zijn papa en kleine zus zijn uit de wagen als de hulpdiensten toekomen. Zijn mama zit verward en versuft in de wagen. Zijn papa staat langs de kant en probeert zo goed mogelijk voor beide kindjes te zorgen. Er was gelukkig veel hulp aanwezig en hierdoor kon ik voor de kleine baby zorgen en kon de papa voor Z. zorgen.

Op de spoeddienst blijkt er gelukkig niemand zwaargewond te zijn en kan ik even de tijd nemen om samen met een knuffel met Z. te praten. Tegen mij vertelt hij niet super veel maar ik zeg Z. dat de knuffel, een dasje, ook een auto-ongeluk heeft gehad.

Z. zet zich in een hoek en neemt de knuffel bij zich, ik merk dat hij een conversatie aangaat met de knuffel en zo zijn gevoelens en emoties toch kwijt kan.

Zijn mama die ondertussen aan de betere hand was, was ook zeer blij met dit initiatief en zei dat Z. zijn das mee naar school mocht nemen en daar eventueel ook kon vertellen wat er gebeurd was. Z. en zijn familie werden een nacht opgenomen ter observatie in het ziekenhuis maar stellen het intussen allemaal goed."

In 2022 wordt het proefproject geëvalueerd, waarna het verder zal uitgerold worden over heel Vlaanderen. Houd zeker de kanalen van Rondpunt in de gaten om op hoogte te blijven. Je kan je interesse voor de knuffelactie ook reeds meedelen via info@rondpunt.be.

Ons aanbod: Contactkaarten

In 2021 werden onze contactkaarten geüpdatet. We contacteerden de diensten voor feedback en voerden aanpassingen door. Deze set kaarten bundelt 19 verschillende contactpunten waar je terecht kan na een verkeersongeval. Je vindt snel de juiste diensten en hun contactgegevens. Via het gebruik van eenvoudige symbolen weet je meteen met welke vragen je terecht kan bij een dienst. Je kan dit product gratis bestellen via onze website. De contactkaarten hebben de grootte van een visitekaartje en worden geleverd met plastic houder.

Relaties en seksualiteit

Relaties en seksualiteit komen niet vaak aan bod tijdens de revalidatie en re-integratie van verkeersslachtoffers en hun omgeving. Desondanks is dit een centraal thema in het leven van vele mensen. Rondpunt wilt deze thema’s meer op de kaart zetten.

Als eerste stap legden we contacten met Aditi vzw. Aditi is een advies- en informatiecentrum waar personen met een fysieke en mentale beperking, kwetsbare senioren en personen met een psychische kwetsbaarheid terecht kunnen met al hun vragen over seksualiteit en handicap. Maak in onderstaande video kennis met Aditi en ontdek hun werking.

Ten tweede gingen we een samenwerking aan met professor Paul Enzlin. Hij is orthopedagoog-seksuoloog en psychotherapeut in het UPC KU Leuven en is verantwoordelijk voor het Centrum voor Klinische Seksuologie en Sekstherapie waar hij ook klinisch actief is. Als hoogleraar is hij verbonden aan de opleiding Seksuologie van de KU Leuven. Hij diende twee thesisonderwerpen in waar vanaf 2022 mee aan de slag wordt gegaan. Het ene onderwerp zal het thema “Seksualiteit na een verkeersongeval – perspectief van het slachtoffer” onderzoeken, het andere onderwerp gaat over “Seksualiteit na een verkeersongeval – perspectief van de partner”. Rondpunt zal de thesisstudenten ondersteunen waar nodig.

Deelname in overlegstructuren

Ook in 2021 waren we opnieuw belangenbehartiger. In verschillende overlegstructuren legden we het perspectief van alle betrokkenen bij een verkeersongeval op tafel en deelden we onze kennis.

  • Hersenletsel Liga
  • Overleg Handicap en Arbeid
  • POWA - Permanent overleg Werkzoekenden met een Arbeidshandicap
  • Raad van Bestuur GTB
  • AYA Movement: Werkgroep werk, studies en inkomen
  • NOOZO – Vlaamse adviesraad handicap
  • Vlaams Forum Verkeersveiligheid
  • Stuurgroep Vlaams Huis Verkeersveiligheid
  • Leergroep Verkeer
  • Werkgroep Mechelen - Overleg betrokkenen van een verkeersongeval

Onze sponsors

BENEFIETACTIES

KLEIR. & Veelo Heero | Jan en alleman verkeersveilig | De Weynbrouwerij | Total Energies Antwerpen | 112meldingen Limburg | Landelijke Gilde Vorselaar | Knuffelactie Glenn Sabbe

SPONSORING MET GOEDEREN EN DIENSTEN

180 Degrees Consulting

In het najaar van 2021 stapten we mee in een traject van de organisatie 180 Degrees Consulting. 180 Degrees Consulting biedt sociaal bewuste organisaties over de hele wereld hoogwaardige en betaalbare adviesdiensten. Ze werken samen met organisaties om innovatieve, praktische en duurzame oplossingen te ontwikkelen voor alle uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd. De betaalbaarheid garanderen ze doordat ze werken met studenten uit het hoger onderwijs.

De studenten vormden een advies om onze werking beter op de kaart te zetten. Hiervoor vonden zowel fysieke als digitale gesprekken plaats. Tijdens deze gesprekken stelden we onze organisatie voor, bespraken we ons thema en konden de studenten hierover vragen stellen. Na enkele weken kregen we een adviesrapport dat uitgelegd werd tijdens een presentatie. Om te komen tot een concreet advies gingen de studenten aan de slag met customer journeys. Hierbij wordt de gehele ervaring van betrokkenen bij een verkeersongeval in interactie met Rondpunt in rekening gebracht. Het advies van de studenten bestond uit:

  • Flyers maken
  • Gebruik maken van SEO of SEA zodat onze organisatie sneller gevonden wordt via zoekmachines als Google
  • Ons verhaal vertellen op sociale media
  • Gebruik maken van gadgets met een duidelijke verwijzing naar Rondpunt (bijvoorbeeld een sticker)

Deze voorstellen zijn erg zinvol en we zullen ze dan ook implementeren in ons meerjarenactieplan 2023-2027.

PROJECTSPONSOR

Cera ondersteunt ons project En dan?!

STRUCTURELE STEUN

TEAM 2021

  • Yolande Denis - Interim Algemeen Coördinator (tot april 2021)
  • Marlies Sandra - Coördinator Communicatie (tot april 2021)
  • Teun van den Neste - Communicatiemedewerker (tot juli 2021)
  • Nathalie Vandendaele - Stafmedewerker Verzekeringen & Juridische Zaken
  • Marijke Janssenswillen - Stafmedewerker Zorg
  • Liesbeth Lambrecht - Stafmedewerker Re-integratie / vanaf juni 2021 interne transitiecoach
  • Mieke Demoor - Administratief Medewerker (tot mei 2021)
  • Sigrid Engelen - Projectcoördinator Getuigen onderweg
  • Emilie Verloo - Projectmedewerker Getuigen onderweg
  • Hannah Verlooy - Stafmedewerker Re-integratie (vanaf augustus 2021)
  • Karl Beutels - Vrijwilliger

Onze vrijwilligers

Naast het vaste team konden we in 2021 rekenen op de steun van onze vrijwilligers. Zonder al deze helpende handen zouden we een belangrijk deel van onze werking niet kunnen uitvoeren.

Ook voor onze vrijwilligers was het een speciaal jaar. Vele getuigenissen vanuit ons project Getuigen onderweg konden niet doorgaan wegens coronamaatregelen.

Toch zagen we ook bij onze vrijwilligers de focus op wat wél kon. Merci voor die inzet!

Financiële rapportage

Rondpunt wordt grotendeels gefinancierd door de Vlaamse overheid en is verder afhankelijk van vrijwillige bijdragen. Elke gift, hoe klein ook, helpt ons de opvang van verkeersslachtoffers verbeteren.

Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar en kan je overmaken op IBAN BE72 7430 2345 4816 op naam van Rondpunt vzw. Ook kan je een gift doen via onze Doe een gift knop op onze website.