Loading

Lokale og Anlægsfondens aftryk på fritidslivets faciliteter i 2021 Uddrag fra årsrapporten 2021

Missionen er at udfordre, rådgive og støtte dem, der skaber rammerne for fremtidens bæredygtige fritidsliv

I 2021 indviede LOA ti nytænkende faciliteter, som er inddragende, aktive mødesteder inden for fritidslivet: idræts-, frilufts- og kulturlivet. Her kan du møde fire af dem samt gå på opdagelse i vores store univers af viden. I LOA arbejder vi for at skabe fremtidens mødesteder for fritidsliv. Vi tilstræber at støtte byggeri af høj arkitektonisk kvalitet, der er nyskabende i funktion og indhold. Lokalt engagement, frivilligt arbejde og tilgængelighed spiller en vigtig rolle i vores prioritering af projekter.

Jon Gerner, direktør i Lokale og Anlægsfonden.

Naturen er fremtidens rummelige arena for fritidsliv, og Troldhedestiens nye mødesteder viser, hvordan man med den rette vision, et stærkt og bredt projektpartnerskab og fuld skrue på borgerinddragelsen kan sænke barrieren for deltagelse i det aktive udeliv og skabe muligheder for alle. - Jens Øyås Møller, udviklingskonsulent i Lokale og Anlægsfonden.
Dansekapellets vision er både moderne og bæredygtig og et stærkt eksempel på hvordan man skaber rekreative åndehuller i den tætte by, hvordan man deler faciliteter og ikke mindst hvordan man får flere med. - Anna Hassel, Arkitekt i Lokale og Anlægsfonden.
Med ungdomskulturhuset har de unge fået et sted, hvor de kan færdes trygt og deltage i fritidsliv og sociale fællesskaber. Fritidslivet kan gøre en markant forskel for udsatte, og det er der brug for i Grønland. Ved at gøre de unge til medskabere har vi skabt et meningsfyldt hus, der kan styrke deres drømme og ambitioner for livet og give dem mod på nye kulturelle aktiviteter i et sjovt og afslappende miljø.- Jakob Færch, udviklingskonsulent i Lokale og Anlægsfonden.
Idrætsbyens designmæssige tankegang er bygget på et ønske om, at alle faciliteter skal kunne benyttes af så mange brugere som muligt, og have så mange funktioner som muligt. Derfor skal svømmehallen også være mere end blot et sted, hvor folk tager hen for at være aktive i vand. - Oliver Vangers, udviklingskonsulent i Lokale og Anlægsfonden.

I LOA vil vi fremme, at erfaringer og viden fra projektet kommer bredt ud til fritidslivets aktører, via en bred og dyb formidling. I 2021 lancerede vi derfor to evalueringer, den ene evaluering om GAME StreetMekka, der blandt andet havde til formål, at se på faciliteternes og arkitekturens samspil med aktiviteter og lokalsamfund. Den anden evaluering var Kultur og kvalitet i børnehøjde, en evaluering der havde fokus på samspillet mellem de fysiske rammer, arkitekturen, indretningen af rum og aktivitet i tre børnekulturhuse.

2021 var også året, hvor vi igangsatte undersøgelsen om Fritidsvaner og fremtidens mødesteder på Færøerne, som blev fremlagt på en konference i 2022. Vi producerede også nye temasider blandt andet Fritidsfaciliteter på Færøerne. Vi dannede partnerskab med Dansk Svømmeunion og Danske Svømmebade om et nyt videnHUB for fremtidens vandkultur. Vi igangsatte anden sæson af podcasten Bygtropolis og blev klogere på, hvordan enkle greb og simple faciliteter kan være med til at styrke fællesskaber og fritidslivet i Danmark.

Webinarer, workshops og fagligt åbent hus var også blandt de aktiviteter, som vi gennemførte og afprøvede i 2021. Den 1. oktober 2021, på fondens 27-års fødselsdag, afviklede vi et åbent fagligt arrangement i vores nye domicil og mødested i Nyborg. Temaet var "Det bæredygtige fritidsliv", en relevant tematik, som vi allerede arbejder med. For det bæredygtige fritidsliv handler om at arbejde helhedsorienteret, så der er balance mellem de miljømæssige, sociale og økonomiske forhold.