Loading

Badeplasser i Randaberg Vi tar tempen på badeplassene i den grønne landsbyen!

I Randaberg kommune finner du flere steder som er tilrettelagt for bading. Noen er naturlige svaberg, og noen er sandstrender. Badeplasser med universelt utformet baderampe finnes ved Hålandsvatnet.

Oversiktskart over badeplassene i Randaberg

Kart: Oversikt over badeplasser i Randaberg.

Vistestranda

Fra gammelt av har Viste og Vistestranda samlet besøkende og badende. I 1934 åpnet dørene til Viste Sjøbad. Sjøbadet ble senere omgjort til hotell i 1936.

Historien til Viste Sjøbad

I 1934 gikk tre av byens rike menn sammen om å få i gang turisme, badeliv og resturant ved Vistestranden. I spissen for det hele stod Joachim Berner (1891-1976). Berner hadde handelsutdannelse og var disponent for Stavanger Elektro Staalverk 1919-1924 og for Norsk Hammerverk A/S fra 1924. I tillegg var han styreformann for Stavanger Husflidforening, Stavanger Kunstforening, Stavanger Teaterbygning, og Det Stavangerske Klubselskab. Under sak 28, 14. mai 1934, ble Berners søknad om bevilgning til å drive restaurant og få innskrenket øl- og vinrett behandlet i Randaberg Herredstyre. Enstemmig ble det besluttet å innvilge alminnelig kaffe og bevertningsrett, men øl- og vinrett ble nedstemt med 8 mot 4 stemmer. I en fart fikk en oppført sjøbadet i perioden mai-juli.

Lønnen var 85 øre i timen for arbeiderne, 1 kr hvis de stilte med hest. Randaberg Herredstyre, samt flere av Stavangers prominente menn, stilte til åpningen i juli. Etter aviskommentarene å dømme ble det en vellykket åpningsfest. Journalisten fra ”Stavangeren” skrev avslutningsvis:

” Efter maten smakte cigarene og cigarettene utmerket og man fortsatte det hyggelige samvær i et par timer” – og journalisten slang så på en sarkastisk kommentar – ”mens regnet høljet ned ”.

I likhet med etablerte badeplasser, som Vaulen og Solastranden, ble sjøbadet en populær utfartsplass. For 65 øre for voksne og 35 øre for barn kunne en ta buss eller drosje fra Strandkaien og ut til Randaberg. Bygningen, tegnet av en arkitekt Smith, hadde et forsenket dansegulv og plass til 180 mennesker, og på den store balustrade og nedenfor til et par hundre. I restauranten kunne en få servert to retter og dessert for 2,50 kr. Ved noen anledninger spilte det også et fem manns-orkester. Foruten dette kunne en få tilgang til et 3 meter høyt stupebrett og en rutsjebane om en betalte 25 øre. Hovedsesongen var fra 1. mai til 15. september, men hotellet var åpent for lukkede selskaper hele året. (Kilde: Randaberg historielag).

Slik så rutsjebanen ved Viste Sjøbad ut i 1934. (Foto Mittet& Co / Nasjonalbiblioteket)
Rutsjebanen ved Vistestranda i 1934.
En varm sommerdag ved Vistestranda og Viste strandhotell rundt 1950.

Vistestranda er i dag minst like populært for besøkende fra nær og fjern. Sommeren 2019 ble andatil stupebrettet (fra sjøbadet sin tid) gjenåpnet - til glede for unge og gamle (bildet under).

Det nye stupebrettet på Viste ble åpnet sommeren 2019.
Vistestranda er barnevennlig.
Kart: Vistestranda.

Sandestranda

Sommerdag ved Sandestranda.
Mye folk på Sandestranda en sommerdag i 2019.
Kart: Sandestranda.

Hålandsvatnet

I nordenden av Hålandsvatnet er det montert opp rullestolrampe for badende (bildet under).

Badeplassen
Hålandsvatnet.
Kart: Hålandsvatnet.

Randabergbukta

Fin sandstrand i Randabergbukta. Det er best adkomst til badestranda via parkering ved fergeleiet i Mekjarvik.
Kart: Randabergbukta.

Kaldt i været? Ja, da anbefaler vi Randaberghallen!

Barnebassenget i Randaberghallen er et populært sted å være - for store og små.

Og skulle det bli for kaldt i været, anbefaler vi at du tar med badebuksen til Randaberghallen. Svømmehallen har et 12,5 x 25 meter basseng, og et mindre, men like populært barnebasseng. Svømmehallen har også to badstuer, en til hvert kjønn.

Temperaturen i 25 meter-bassenget holder rundt 28 grader. Barnebassenget er fra 30 til 50 cm dypt og holder 33–34 grader.

Her kan du lese mer om Randaberghallen og åpningstidene.

Kart: Randaberghallen.
Created By
Ove Sveinung Tennfjord
Appreciate