Loading

DISCORD VEILIG VOOR KINDEREN?

Eerst kort: wat is Discord? Discord is een online social media/community platform waarop de meer dan 140 miljoen maandelijkse gebruikers, waaronder kinderen, communiceren via spraak- en video-oproepen en chats. Communicatie vindt plaats binnen gemeenschappen die ook wel servers genoemd worden en vergelijkbaar zijn met Internet Relay Chat.

De software wordt ondersteund door Windows, macOS, Android, iOS, iPadOS, Linux. Bovendien heeft het een browserversie, waardoor je op ieder apparaat via je browser aan gesprekken kunt deelnemen.

Net als op elke website waarop je een account aanmaakt, deel je informatie op Discord. Bij het aanmelden vraagt het platform om een gebruikersnaam en e-mailadres. Uiteraard kun je een beveiligd e-mailadres gebruiken samen met een pseudoniem om anoniem te blijven.

In deze special gaan we dieper in op de veiligheid van Discord. Ook geven we je een aantal tips om de ervaringen van je kind op het platform zo veilig en fijn mogelijk te maken.

Vanaf welke leeftijd mag mijn kind op Discord?

Voor veel kinderen is Discord een platform om met vrienden en leeftijdgenoten in contact te blijven

Discord zegt in zijn Terms of Service dat je gebruik mag maken van het platform, als je “13 jaar of ouder bent en de minimale leeftijd van digitale toestemming in uw land hebt bereikt”. In Nederland is de minimale leeftijd van digitale toestemming 16 jaar. Dit betekent dat Nederlandse jongeren wettelijk gezien pas vanaf hun zestiende gebruik mogen maken van Discord.

We zijn ons ervan bewust dat ook in Nederland kinderen gebruikmaken van Discord. We willen ouders dan ook niet vertellen dat ze het gebruik van Discord helemaal moeten verbieden. Voor veel kinderen is dit immers een platform om met vrienden en leeftijdgenoten in contact te blijven.

De ‘gevaren’ van Discord

Discord is ideaal om met vrienden in contact te blijven. Toch wil dit niet zeggen dat iedereen op Discord je vriend is. Dit geldt ook voor de contacten die je kind opdoet. Zo zijn er verschillende servers waar onderwerpen worden besproken die niet voor kinderoren zijn bedoeld. Ook delen mensen er regelmatig afbeeldingen van seks of geweld. Bovendien zijn spamberichten die malware verspreiden een veelvoorkomend probleem op het platform.

Aanstootgevende content

Discord staat volwassen, edgy en aanstootgevende content toe op zijn platform. Je kind kan dit soort content dus overal aantreffen. Zo zijn er openbare servers waar de leden over geweld praten of ‘Not Safe For Work (NSFW)’-tekeningen en -afbeeldingen posten.

Daarnaast bestaan er speciale ‘NSFW-servers en -channels. Zo kan die ene bekende YouTuber een kindvriendelijke Discord server beheren met één NSFW-channel. Op zich is het aan de beheerder van de server om te verifiëren dat leden van zijn servers oud genoeg zijn om een dergelijk channel te betreden.

Discord zelf heeft wel een feature dat je waarschuwt wanneer je volwassen content opent. Zo zie je onderstaande melding wanneer je een NSFW-channel probeert te openen.

Een andere manier waarop gebruikers zelf aanstootgevende content kunnen verbergen is door geplaatste afbeeldingen als ‘spoiler‘ te markeren. In plaats van de afbeelding zie je dan een zwart vak met ‘SPOILER’. Alleen als je hierop klikt, zie je de daadwerkelijke content. Uiteraard is het erg aanlokkelijk voor tieners en jongere kinderen om hier toch op te klikken.

Phishing en malware

Helaas komt phishing veelvuldig voor op Discord. Vooral kinderen en tieners die geïnteresseerd zijn in Discord Nitro worden hier slachtoffer van. Discord Nitro is een betaald abonnement van het platform.

Scammers maken hun slachtoffers wijs dat ze een mogelijkheid bieden om een gratis Nitro-abonnement af te sluiten. De links die zij meesturen leiden vaak naar nepwebsites waarop je kind betaalinformatie of inloggegevens van een account moet invullen. Op deze manier geeft het persoonlijke gegevens direct aan de internetcrimineel.

Dit soort phishing links zijn extra verwarrend, omdat er servers bestaan waarop legitieme Nitro-giveaways worden georganiseerd. Gelukkig zijn er wel enkele zaken waarop je kunt letten. Bespreek de volgende zaken dus met je kind:

  • Controleer de spelling. Nep giveaway berichten staan vaak vol spel- en grammaticafouten of vreemde verwoordingen. Ook de link is vaak nét anders, bijvoorbeeld ‘dlscord-app.com’ met een L in plaats van I in ‘Discord’.
  • Check wie het bericht met de link heeft geplaatst. Als het van een admin, mod of servereigenaar komt, is het waarschijnlijk een legitieme giveaway. In andere gevallen is de kans groot dat het om een scam gaat. Overigens kan het nooit kwaad om de mods zelf te vragen of het om een legitieme link gaat.
  • Klik nooit zomaar op links in Discord. Zeker als het gaat om downloadlinks, kan dit vervelende gevolgen hebben. Zo denk je misschien een leuk filmpje te downloaden, maar heb je per ongeluk malware op je computer geïnstalleerd.

Kost Discord geld?

In principe is Discord gratis. Iedereen kan gratis gebruik maken van het platform, vele servers bezoeken en met vrienden praten. Dat terwijl er geen advertenties worden getoond. Dit komt doordat Discord wel een betaalde versie heeft: Discord Nitro.

Phishing en malware maakt veelvuldog slachtoffers via Discord Nitro

Met Nitro kun je net iets meer op het platform. Zo kun je grotere bestanden uploaden en langere berichten schrijven. Ook is er een goedkopere variant van Discord Nitro: Discord Nitro Classic.

Misschien heeft een vriendje van je kind een Nitro abonnement. Wanneer jouw zoon of dochter dan ziet dat deze leuke emoji’s gebruikt, wil hij of zij dat misschien ook. Dit is misschien wel het uitgelezen moment om met je kind te praten over de waarde van geld en de effecten van peer pressure.

Hoe zorg ik ervoor dat Discord veilig is voor mijn kinderen?

Naast het veranderen van privacyinstellingen is er niet veel wat een gebruiker kan doen om zichzelf op Discord te beschermen. Dit is natuurlijk wel al een goede eerste stap.

Daarnaast is het belangrijk om goed op te blijven letten. Praat daarom met je kinderen over de mogelijke gevaren van Discord. Hieronder nog een aantal tips om je kind veilig gebruik te laten maken van het platform, te beginnen bij het veranderen van de privacyinstellingen.

Tip 1: verander de privacyinstellingen op Discord

Door de privacyinstellingen aan te passen op Discord, kun je voorkomen dat je kind ongewenste en ongepaste berichten krijgt. De instellingen pas je op de volgende manier aan:

Let erop dat je kind deze instellingen gemakkelijk zelf kan verzetten. We raden je daarom aan met je kind, zeker wanneer dit al een tiener is, te praten over het belang van cybersecurity. Op deze manier kunnen jullie samen werken aan een veilige online omgeving die voor iedereen leuk blijft.

Aanbevolen privacy settings

Om er zeker van te zijn dat je kind geen ongewenste berichten ontvangt of aanstootgevende content ziet, moet je de privacyinstellingen op een bepaalde manier instellen. Hieronder zie je hiervoor de ideale keuze.

Tip 2: praat met je kind

Kinderen en tieners spenderen een groot deel van hun vrije tijd op sociale media. Dit is op zichzelf niet slecht, al hebben sociale mediakanalen ook zo hun nadelen. Zo kan je kind er gepest worden of te maken krijgen met online seksueel misbruik.

Om ervoor te zorgen dat het internet een leuke, veilige plek blijft, is het daarom belangrijk om met je kind over veiligheid en privacy te praten. Let hierbij wel op dat je kind, zeker als tiener, een eigen sociale kring opbouwt. Gewoon zaken verbieden zal dan dus niet helpen.

Tip 3: blijf bij geverifieerde servers

Het is verstandig voor je tiener om alleen lid te worden van officiële of geverifieerde servers. Zo hebben de meeste games en gameplatformen, zoals Roblox, hun eigen Discord-server. Geverifieerde servers geven iets meer zekerheid dat het gaat om veilige, goed gemodereerde servers.

Via de officiële website van zo’n game vind je de server uitnodigingslink. Door middel van deze link kan je kind lid worden. Een andere mogelijkheid om geverifieerde publieke servers te vinden is door op ‘Verken openbare servers‘ te klikken. Deze vind je onder de servers waar je kind al lid van is.

Tip 4: join alleen kindvriendelijke servers

Wat het onderwerp ook is, er bestaat waarschijnlijk een Discord server over. Een community vinden die geschikt is voor kinderen kan echter lastig zijn. Zoals we eerder vermelden, staat Discord immers volwassen en ongepaste inhoud toe.

Wanneer je kind een server wil joinen, is het daarom verstandig om op enkele zaken te letten:

  • Is er een actief moderatie team? Op grote servers is dit essentieel om leden veilig te houden. Zij kunnen trolls blokkeren en spamberichten verwijderen. Als een server geen mods lijkt te hebben, kun je er beter wegblijven.
  • Wat zijn de serverspecifieke regels? Deze regels geven je een beeld wat voor community er actief is in de server. Zijn er bijvoorbeeld leeftijdrestricties en wat gebeurt er wanneer je een regel overtreedt?
  • Worden de regels nageleefd? Alleen regels en mods hebben is niet voldoende. De regels moeten immers ook worden nageleefd op een eerlijke manier. Als blijkt dat bepaalde gebruikers wel regels mogen overtreden en ongewenste berichten kunnen plaatsen, is het beter om niet deel te nemen aan de server.

Tip 5: rapporteer mensen die regels overtreden

Wanneer je tiener ongewenste berichten krijgt, kan deze de afzender rapporteren bij de server mods. De meeste servers hebben regels over hoe je dit doet, maar meestal moet je gewoon een DM sturen naar de mod.

Ook is het mogelijk om individuele gebruikers te blokkeren. Zo heeft je kind nergens last van die ene persoon. Dit doe je zo:

  • Klik met de rechtermuisknop op de profielfoto van de gebruiker die je wilt blocken. Op je smartphone moet je de profielfoto aantikken en op de drie bolletjes klikken.
  • Klik op ‘Blokkeren‘.
  • Er verschijnt nu een pop-up die je vraagt of je zeker weet dat je de gebruiker wilt blokkeren. Wanneer je weer op ‘Blokkeren‘ klikt, bevestig je jouw keuze.

Tip 6: filter vriendverzoeken

Over het algemeen is het onverstandig als kinderen, of volwassenen, vriendenverzoeken accepteren van onbekenden. Op Discord kan iedereen met wie je bevriend bent je privéberichten sturen. Deze berichten worden niet gemodereerd. Ongepast gedrag en ongepaste beelden worden hier dus niet door een ander uitgefilterd.

Gelukkig geeft Discord je de mogelijkheid om te beperken wie jou een vriendenverzoek kan sturen. Om deze instellingen aan te passen, volg je deze stappen:

  • Klik op het tandwieltje naast je gebruikersnaam linksonder op je scherm. Je gaat nu naar je instellingen.
  • Selecteer ‘Privacy & veiligheid‘.
  • Scrol naar ‘Wie kan jou toevoegen als vriend‘. Zet hier de sliders voor ‘Iedereen‘, ‘Vrienden van vrienden‘ en ‘Serverleden‘ op uit.

Tip 7: deel geen persoonlijke informatie

Wanneer het aankomt op digitale veiligheid is er een gouden regel: deel geen persoonlijk identificeerbare informatie, zoals je naam, adres, wachtwoorden of telefoonnummer.

Ook is het verstandig om Discord niet te verbinden met andere sociale media accounts. Deze informatie komt dan immers niet alleen in handen van Discord zelf, maar kan ook getoond worden op je profiel. Zo kunnen anderen jouw kinds social media account gebruiken om meer persoonlijke informatie buit te maken.

Discord servers

Om met anderen te praten, moet je deelnemen aan een zogenaamde server. Dit is een plek op het platform waar je alleen inkomt via een uitnodigingslink. Het is eigenlijk vergelijkbaar met een Facebook groep. Binnen één server bestaan er diverse channels waarin mensen met elkaar kunnen praten en chatten.

Er zijn twee soorten servers........

Een Discord server kan gebouwd zijn rondom een specifieke game, zoals Minecraft of Roblox, of interesse, zoals het leren van een taal. Ook bestaan er servers van bekende YouTubers of Twitch-streamers. Zelfs mainstream beroemdheden hebben soms hun eigen fanservers.

Er zijn twee soorten servers:

  • Privéservers (private servers). Je kind kan zelf een server hebben opgezet of deelnemen aan een server van bijvoorbeeld zijn of haar studiegroep. Deze server kun je zo instellen dat hij niet zichtbaar is voor het algemene publiek. Iedere Discord-gebruiker kan zo servers maken.
  • Openbare/publieke servers (public servers). Je kind kan ook deelnemen aan een grote openbare server, zoals de officiële Minecraft-server. Zo’n openbare server bestaat uit een zelfregulerende community. Zo kan de beheerder van de server zelf regels instellen die de rest van de deelnemers moeten volgen.

De beheerder van een server is in eerste instantie de enige die de instellingen kan aanpassen. Hij of zij kan andere leden blokkeren, uit de groep verwijderen, of (tijdelijk) dempen. Het is ook mogelijk dat de beheerder sommige taken delegeert.

Deelnemers naar wie deze taken gedelegeerd worden, worden admins of mods genoemd. Deze termen komen van de woorden administrator en moderator. Welke toestemmingen leden, mods en admins hebben kan de beheerder zelf instellen. Zo kan het zijn dat reguliere leden geen eigen emoji’s mogen gebruiken, maar mods wel.

Zorg dat de online omgeving een veilige plek blijft.

Discord is een ideale manier voor je kind om contact te houden met vrienden. Ze kunnen via het platform samen gamen of gewoon gezellig bellen en chatten. Discord is echter niet uitsluitend voor kinderen bedoeld. Zo bestaat er de kans dat je kind in aanraking komt met ongepaste inhoud, zoals gewelddadige beelden. Daarom is het belangrijk om samen met je tiener ervoor te zorgen dat de online omgeving een veilige plek blijft. (bron:vpngids.nl)

Created By
Veilig Digitaal
Appreciate