Loading

ANews Buletinul informativ lunar al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale

Serie nouă (III.1). Nr. 175, august 2022

Pe 8 martie 2022, Comisia Europeană a adoptat o propunere pentru Acțiunea de coeziune pentru refugiați în Europa (CARE), care va introduce flexibilitatea necesară în normele politicii de coeziune 2014-2020 pentru a permite o realocare rapidă a fondurilor disponibile din Fondul european de dezvoltare regională ( FEDR), Fondul Social European (FSE) și Fondul de ajutor european pentru cei mai defavorizați (FEAD), pentru a finanța o gamă largă de măsuri de sprijinire a persoanelor care pleacă din Ucraina.

În plus, programul Erasmus+ poate juca și un rol cheie. Oportunitățile de finanțare pe care le mobilizăm prin programul Erasmus+ sunt următoarele:

  • Elevii ucraineni pot fi primiți rapid de instituțiile de educație și formare implicate în proiecte de cooperare Erasmus+, cu utilizarea flexibilă a finanțării proiectelor.
  • Instituțiile care beneficiază de proiecte Erasmus+ în curs de desfășurare, în domenii precum includerea, diversitatea și integrarea refugiaților, pot realoca o parte din fondurile necheltuite în proiecte (din cauza restricțiilor induse de pandemia de Covid) pentru a organiza activități în sprijinul refugiaților ucraineni (anunțând în acest sens AN).

(Din declarația Comisarului Mariya Gabriel privind măsurile de sprijinire a elevilor și personalului educațional care pleacă din Ucraina în urma invaziei ruse, 16 martie 2022, Bruxelles)

Anul European al Tineretului (AET) 2022 – Fă-ți vocea auzită!

Peste 280 de evenimente și activități înregistrate până acum pentru România

Urmărește materialul video de mai sus și află cum poți înscrie un eveniment sau o activitate în baza europeană de acțiuni în care se centralizează toate manifestările dedicate Anului European al Tineretului 2022. Fă-ți vocea auzită!

#ErasmusDays 2022 - Ediția a 6-a

Timp de 3 zile poți pune povestea organizației tale, a proiectelor și inițiativelor locale, naționale și transnaționale pe harta europeană #ErasmusDays!

#ErasmusDays se adresează nu numai participanților la programul Erasmus+, ci tuturor organizațiilor interesate de promovarea valorilor europene, învățării sub toate formele sale, implicării comunitare și dorinței de schimbare în bine prin educație.

#ErasmusDays 2022 comunică marca Erasmus+ și, pe parcursul a trei zile: 13, 14 și 15 octombrie 2022, pune în valoare două evenimente majore care marchează acest an, respectiv: celebrarea a 35 de ani de existență a programului Erasmus+, dar și Anul European al Tineretului. Astfel, recoamndăm ca evenimentele să vizeze cele două tematici și vă încurajăm să fiți creativi în a atinge cât mai bine obiectivul din acest an: împărtășirea valorilor noastre europene cu tinerii de azi și de mâine: de 35 de ani și pe parcursul anilor care vor veni!

Sunt invitați să se înscrie toți actorii implicați în program (instituții de învățământ și de formare, întreprinderi, centre de cercetare, camere de comerț, agenții de ocupare a forței de muncă, asociații și ONG-uri etc.) dar și celor care intenționează să devină parte a marii comunități Erasmus+, cu toții fiind încurajați să gândească și să organizeze cât mai creativ evenimente care adresează tematica din acest an.

CUM?

Fiecare organizație are libertatea de a-și organiza evenimentele online sau offline în una sau mai multe dintre aceste 3 zile (seminare, reuniuni cu partenerii, expoziții de fotografie, concerte, emisiuni de radio, conferințe, activități digitale etc.) și să le înregistreze pe www.erasmusdays.eu.

Evenimentele vor fi promovate pe rețelele sociale cu hashtagul #ErasmusDays.

Astfel, pe lângă faptul că puteți face cunoscute organizația, proiectele și inițiativele din cadrul acesteia, veți apărea alături de alte câteva mii de organizații din Europa și din întreaga lume!

Haideți să punem România pe harta #ErasmusDays și în 2022!

Din cuprins:

  • Știri. Evenimente. Perspective de învățare: Noua platformă de sprijin lingvistic online —//— Campus International - participă la sondaj
  • Poveștile Ambasadorilor Erasmus: Digitalizare, STEAM și Anti-Bullying – Curs cu experți finlandezi în cadrul acreditării Erasmus+ —//— Vrei să fii AmbasaDOR de învățare?
  • Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021: Proiect de mobilitate în învățământul universitar finanțat prin Programul de Educație, Burse, Ucenicie și Antreprenoriatul Tinerilor în România, 2014-2021
  • Învățământ universitar în Erasmus+: #EOD2022 - Erasmus Open Doors 2022: „Tânăr Erasmus: în Europa, în întreaga lume” —//— Parteneriate strategice în domeniul universitar – BrainIT – Tehnologii inovatoare în studierea neurochirurgiei —//— Cu dor de ducă – o poveste Erasmus —//— Alianțe de Universități Europene: Rezultatele Apelului 2022
  • Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic: Practică profesională europeană pentru o carieră de succes la Liceul Tehnologic „Horia Vintilă“ din Segarcea
  • Erasmus+ în învățământul școlar: Jurnal de proiect 4Teen – din șapte țări și multe zări —//— Guided tours. Good practice examples – Tururi ghidate. Exemple de bună practică – Kit pedagogic —//— Parteneriatul de schimb interşcolar Erasmus+ „Foreign Languages: Yes! (F.L.Y.)” la Școala Gimnazială „Gheorghe Bibescu” din Craiova —//— Povestea Erasmus+ a Școlii Gimnaziale Speciale nr. 2, București
  • Educația adulților în Erasmus+: WISE – despre întreprinderi sociale și despre curaj – un parteneriat strategic în domeniul educației adulților
  • Corpul European de Solidaritate: Ce este și care sunt oportunitățile oferite
  • Formator – modelator
  • Prioritar: Includere, Diversitate și Sustenabilitate: Începe o nouă serie ID Talks: 7 septembrie – 2 noiembrie —//— Salto Toolbox: resurse privind includerea și diversitatea
  • Eurodesk România te informează
  • Multilingv. Multicultural
  • Publicațiile Eurydice
  • Vă recomandăm & 3/lună
  • Media Space

Știri. Evenimente. Perspective de învățare

Noua platformă de sprijin lingvistic online

Începând cu 1 iulie 2022, Comisia Europeană pune la dispoziția celor care doresc să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare într-o limbă străină un nou suport lingvistic online (OLS). Serviciul va oferi treptat o gamă mai largă de servicii de învățare a limbilor străine, în toate cele 29 de limbi oficiale ale statelor membre ale UE și ale țărilor asociate la programele Erasmus+ și Corpul european de solidaritate (CES).

Noul OLS va cuprinde două părți distincte, ambele găzduite pe platforma de gestionare a învățării corporative a Comisiei Europene, denumită Academia UE:

O zonă de bază restricționată pentru participanții la Erasmus+ și la Corpul european de solidaritate, cu acces și funcționalități similare pentru toți utilizatorii, inclusiv pentru cei minori. Zona centrală va fi actualizată progresiv astfel încât:

  • Să ofere utilizatorilor parcursuri individualizate de învățare a limbilor străine, în funcție de nevoile și interesele acestora;
  • Să ofere comunităților de cursanți un spațiu destinat schimbului de întrebări și cunoștințe legate de domeniul lingvistic;
  • Să ofere abordări mai interactive de învățare, inclusiv utilizarea noilor tehnologii;
  • Să ofere un catalog de cursuri mai extins și mai variat;
  • Să dispună de caracteristici de învățare asistată pentru mentori (profesori și alți membri ai personalului) care să îi însoțească pe cursanți și să le monitorizeze progresul (caracteristica de învățare mixtă).

Scopul noului OLS este de a însoți și de a asista participanții la programele Erasmus+ și Corpul european de solidaritate în vederea îmbunătățirii competențelor lingvistice ale acestora și a îmbunătățirii experienței lor de mobilitate.

O zonă deschisă, accesibilă oricărui cetățean interesat de învățarea unei limbi străine, care va conține videoclipuri și lecții scurte de familiarizare sau de împrospătare a cunoștințelor culturale și lingvistice, precum și unele materiale de bază pentru învățarea limbilor străine online. Scopul zonei deschise este de a încuraja învățarea limbilor străine și de a sărbători diversitatea lingvistică europeană.

Actuala platformă OLS nu va mai fi disponibilă începând cu 30 iunie 2022, iar datele utilizatorilor vor fi anonimizate în conformitate cu declarația de confidențialitate a OLS.

Campus International 2022 – Participă la sondaj

Campus International 2022 este un proiect european de anvergură prin care se urmărește realizarea unei analize sociologice a mobilităților internaționale ale studenților. Rețeaua implicată în administrarea proiectului este formată din Agenții Naționale Erasmus+ din mai multe țări europene (Germania, Finlanda, Țările de Jos, Luxemburg, Irlanda, Malta, Polonia, Slovenia, Ungaria, România), iar coordonarea științifică a proiectului este asigurată de Universitatea Fern din Hagen și de Serviciul German pentru Schimburi Academice (DAAD), cu suportul logistic al Institutului de Statistică Aplicată (ISTAT) din Germania.

În 2021, Agenția Națională din România s-a alăturat acestui proiect care își propune să demonstreze efectele pozitive pe toate planurile ale mobilităților Erasmus+, comparând răspunsurile a trei categorii de studenți în funcție de alegerile lor legate de mobilitățile Erasmus+ pe durata aceluiași an academic, respectiv 2022-2023: cei care se pregătesc să plece curând într-o mobilitate, cei care au planificată plecarea într-o mobilitate la o dată mai îndepărtată, precum și cei care nu intenționează să plece într-o mobilitate.

Lansăm invitația de a participa la acest studiu unui număr cât mai ridicat de studenți din România, astfel încât din analiza datelor să poată fi obținute concluzii și recomandări care să ne ajute să creștem impactul programului Erasmus+ în domeniul învățământului superior în țara noastră.

Prima etapă a sondajului este etapa de înregistrare. Aceasta constă în 20 de întrebări simple, majoritatea cu rol statistic de eșantionare, urmând ca după primirea răspunsurilor să fie lansate celelalte două etape ale cercetării propriu-zise. Timpul cumulat necesar pentru participarea la acest studiu va fi de maximum 30 de minute. Este importantă utilizarea unei adrese valide de e-mail, astfel încât să răspundeți la întrebările cuprinse în cele două chestionare pe care le veți primi la momente diferite de timp. Fiecare set de răspunsuri se va evalua separat, iar o parte din rezultate pot fi trimise în mod direct participantului la studiu, după analizarea acestora.

Poveștile Ambasadorilor Erasmus

Digitalizare, STEAM și Anti-Bullying – Curs cu experți finlandezi în cadrul acreditării Erasmus+

În perioada 27 iunie-1 iulie 2022, Școala Profesională “Tiberiu Morariu” din Salva a fost gazda unui curs de formare cu experți finlandezi, pe tema „Educației prin acțiune – Educație out-door”, invitați în cadrul Acreditării Erasmus+: “Digitalizare, STEAM și Anti-bullying” (2021-1-RO01-KA121-SCH-00000034). Instituția parteneră finlandeză ,,Seikkailusyke Oyy Adventrure Pulse Ltd Finland” a fost reprezentată în școala noastră prin facilitatorii Seppo Makinen și Taina Pitkanen. Din cadrul instituției noastre au participat 20 de cadre didactice de diferite specialități, de la toate nivelurile de învățământ (preșcolar, primar, gimnazial, profesional), sprijinite în demersul lor formativ de conducerea instituției, de doamna director prof. Romana Iulia Fetti.

Acreditarea reprezintă o noutate în cadrul Programului Erasmus+ care aduce flexibilitate, valoare și vizibilitate europeană organizațiilor de învățământ care implementează proiecte de mobilitate. Obiectivele instituției noastre pentru cele 15 luni de proiect se centrează pe dezvoltarea abilităților digitale și STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Arte și Matematică), pe îmbunătățirea comportamentelor anti-bullying ale elevilor și a portofoliului de metode și mijloace didactice inovatoare, dezvoltarea competențelor lingvistice și culturale și a abilităților de muncă în grup. Experții invitați au venit în sprijinul cadrelor didactice cu abilități lingvistice scăzute și probleme de sănătate dar și în al celor interesați de specificul sistemului național de învățământ, de metodele noi de predare out-door și de transferul de practici educaționale finlandeze.

Finlanda are unul dintre cele mai eficiente modele educaționale din lume. Este țara în care 93% dintre absolvenţii de liceu promovează examenul de bacalaureat, peste 65% dintre liceeni ajung la facultate şi unde doar 10% dintre cei care îşi doresc să devină profesori ajung la catedră. În Finlanda, educaţia este adaptată permanent la realităţile lumii în care trăim și, în acest sens, a introdus unul dintre cele mai funcționale mecanisme de școlarizare. Conceptul de egalitate (echitate socială), important de multă vreme în cultura finlandeză, este unul dintre motivele principale pentru care școlile au succes atât de mare. Dar ideea de egalitate din sistemul școlar finlandez merge cu mult dincolo de faptul că toți copiii au un început bun în viață și lucrează în mod energic pentru a-i ajuta pe cei mai slabi să recupereze. Asta înseamnă nu numai minimizarea diferențelor dintre elevi, ci și minimizarea diferențelor dintre școli, asigurându-se că toate școlile finlandeze sunt la fel de performante.

Datorită acestei idei de egalitate, toată lumea este stimulată să promoveze mai degrabă îmbunătățirea generală a sistemului educațional, decât îmbunătățirea școlară locală, în care școlile concurează pentru a fi cele mai bune. De asemenea, în zonele dezavantajate din punct de vedere socio-economic, unde școlile din multe alte țări sunt mai slabe, școlile din Finlanda își pregătesc elevii la fel de bine ca cele din zonele bogate ale țării. Finlanda este recunoscută și pentru calitatea educației out-door și pentru includerea în programul săptămânal a unei zile de învățare în aer liber pentru toți elevii, indiferent de anotimp.

Activitățile derulate în cadrul acțiunii cu experți invitați au fost planificate pe tot parcursul săptămânii având elemente de formare în sistem de predare clasic, prezentări referitoare la specificul învățământului finlandez, exerciții practice de învățare out-door, elemente de reflecție, exerciții de dezvoltare a coeziunii echipei, integrarea elementelor de educație out-door în cadrul orelor, planificareași realizarea în echipe a unei excursii pe teritoriul localității Salva, evaluarea cursului și feed-back-ul oferit organizatorilor.

Prin intermediul jocurilor, am exersat gândirea critică și rezolvarea de probleme (covorul zburător, eșarfele), am învățat noi jocuri de cunoaștere (jocul evoluției, jocul fețelor, jocul cercului), am rezolvat operații matematice utilizând mâinile și picioarele, am interpretat cover-uri muzicale folosind bețe, pietre, frunze și iarbă, am desenat un șarpe prin îmbinarea muncii a trei echipe care au primit indicații diferite, am folosit trei stări emoționale în comunicarea eficientă cu elevii (sunt bine, nu sunt bine, repar), am utilizat aplicația Google Lens pentru identificarea florei și faunei locale.

Profesorii participanți și-au consolidat cunoștințele lingvistice, competențele STEAM, comportamentele out-door, abilitățile de muncă în echipă, și-au format un portofoliu de exerciții și metode didactice validate de echipa finlandeză, pe care urmează să le aplice începând cu noul an școlar 2022-2023. Acțiunile de vizibilitate a proiectului s-au realizat prin intermediul paginilor de Twinspace și Facebook ale școlii.

Experiența de învățare europeană a fost consemnată în jurnalul electronic al întâlnirii, un folder Google unde se găsesc toate resursele, notițele, explicațiile jocurilor și alte informații importante, unde vor fi încărcate și planurile de lecții ale colegilor care integrează metodele învățate și care vor rămâne în contact cu facilitatorii finlandezi pentru clarificări și sprijin. Experții finlandezi au explorat împrejurimile localității noastre, punctele turistice ale județului și au mulțumit echipei de profesori români printr-un cântec, un simbol al colaborării educaționale dintre instituțiile noastre.

Vasilica Găzdac, #AmbasadorErasmus

Vrei să fii ambasaDOR de învățare? Hai în rețeaua ANPCDEFP! (Apel deschis între 1 februarie - 10 martie și 1 iulie -10 august)

Ai urmărit scenele? Sperăm că da. Acum hai și tu pe scenă: o scenă a celor care au simțit emoțiile din proiectele europene de învățare. A celor care au fost voluntari, care au făcut practică într-o altă țară, care au studiat acolo. O scenă a profesorilor care învață de la alți profesori, a elevilor entuziasmați de ceea ce au descoperit, a lucrătorilor de tineret care cresc inițiative. O scenă cu emoții, cu informații, cu încredere, cu inspirație, cu acțiune.

ANPCDEFP caută ambasadori de învățare: elevi, profesori, lucrători de tineret, studenți, voluntari. Oameni care au trăit direct experiența unui proiect european, care simt că așa au învățat și au crescut. Oameni dornici să dea mai departe povestea lor, împreună cu informații despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate. Dacă și tu crezi în învățare, în valorile europene, în bucuria de a descoperi culturi și perspective și în responsabilitatea de a da mai departe, atunci acest rol – de a-i însoți și pe alții în primii lor pași către Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate – ți se va potrivi. Sunt două apeluri anuale, deschise între 1 februarie - 10 martie și 1 iulie - 10 august. În lunile martie și august se evaluează activitatea ambasadorilor, în urma căreia se apreciază continuarea sau încetarea rolului de ambasador.

Ca ambasador, vei oferi informații de bază despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate, pornind de la propria ta experiență. Vei putea să împărtășești aceste lucruri în diferite contexte și pe diferite canale: în întâlniri cu persoane interesate de proiectele europene, online, în scris, prin filme, articole, podcast, pe Facebook și prin orice modalitate creativă care poate duce informația mai aproape de cei care au nevoie de ea.

Ce trebuie să faci?
  1. Să completezi acest scurt formular de înscriere.
  2. Să îți scrii povestea de învățare în context european în cca 700 de cuvinte (încearcă să răspunzi, în propriul tău stil, la întrebări precum: cum m-a transformat experiența din proiect? a avut mobilitatea mea impact asupra celor din jurul meu? ce vreau să transmit celorlalți? cum aș putea motiva pe cineva să încerce Erasmus+ sau Corpul European de Solidaritate?).
  3. Să ne spui, într-un video de cel mult 1 minut, de ce vrei să fii ambasador.

Articolul/eseul și video-ul trebuie să ajungă la adresa comunicare.an@anpcdefp.ro. Video-ul poate fi trimis prin transfer sau ca link, după ce în prealabil a fost încărcat pe canalul tău de Youtube. Un avantaj: dacă ai de spus o poveste de includere – adică dacă ai fost implicat într-un proiect european care a avut ca prioritate includerea persoanelor cu oportunități reduse sau care a creat resurse pe includere

Ce oferim?

O comunitate. Un cadru de învățare. Resurse. Oportunități de formare. Materiale. Vizibilitate. Climat pozitiv. Energie bună.

#AmbasadorERASMUS vorbește cu entuziasm despre experiențele sale în proiectele educaționale europene și despre „cultura Erasmus“ în care a învățat și a crescut, în ultimii 25 de ani. urmărește-l și solicită-i să-ți vorbească despre activitățile sale și despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate.
Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021

Proiect de mobilitate în învățământul universitar finanțat prin Programul de Educație, Burse, Ucenicie și Antreprenoriatul Tinerilor în România, 2014-2021

Ținând cont de faptul că economia modernă are nevoie de absolvenți de studii superioare cu conștientizare internațională, competențe interculturale și o înțelegere profundă a interdependenței dintre acestea, proiectul de mobilitate propus de universitatea noastră a venit să încurajeze și să susțină aceste aspecte.

Strategia de Internaționalizare a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu a fost elaborată pentru a sprijini următoarele direcții: îmbunătățirea curriculei, activitățile de cercetare, învățare și predare, dezvoltarea instituțională, precum și mobilitățile studenților și personalului academic. S-a urmărit creșterea numărului de mobilități ale profesorilor și studenților în toate cele trei cicluri, pentru mobilități de studiu și plasament. Proiectul de mobilitate s-a concentrat pe dezvoltarea mobilităților cu universități din Norvegia și Liechtenstein, bine renumiți ca poli educaționali, cu finanțare suficientă pentru țări scumpe precum cele nordice, ceea ce altfel nu ar fi posibil. În același timp, ULBS s-a străduit să asigure internaționalizarea at-home pentru studenții care nu participă la proiecte de mobilități, prin crearea unui mediu internațional prin profesori, personal academic și studenți. Procedând astfel, studenții care nu au participat la mobilități au câștigat mai multă experiență în ceea ce privește internaționalizarea, și-au dezvoltat și îmbunătățit abilitățile, crescându-și șansele de angajare.

Obiectivul general proiectului implementat la ULBS a fost acela de a crea rețele durabile și de a spori capacitatea de cooperare internațională între universitățile din statele SEE, prin mobilitatea academică, îmbunătățirea transparenței și recunoașterea studiilor, dar și prin îmbunătățirea competențelor și calificărilor personalului. Principalele obiective operaționale ale proiectului de mobilitate au fost:

  • să permită studenților să beneficieze din punct de vedere educațional, lingvistic și cultural de pe urma experienței mobilităților SEE în statele donatoare;
  • să promoveze cooperarea între instituții și să susțină îmbogățirea mediului educațional al instituțiilor gazdă;
  • să contribuie la dezvoltarea unui grup de tineri bine calificați, cu minte deschisă și cu experiență internațională, ca viitori profesioniști.

Pentru o bună implementare a proiectului au fost întreprinse următoarele activități:

  • promovarea și diseminarea oportunităților de mobilitate oferite prin proiect,
  • organizarea procedurilor de selecție pentru SMS/SMP/STA/STT
  • nominalizarea beneficiarilor la universitățile partenere ale statelor donatoare
  • organizarea, în cooperare cu partenerii NO, a mobilităților beneficiarilor
  • organizarea de Info-sessions pentru beneficiari.

Învățământ universitar în Erasmus+

#EOD2022 - Erasmus Open Doors 2022: „Tânăr Erasmus: în Europa, în întreaga lume”

În perioada februarie – iunie 2022, Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), împreună cu birourile Erasmus+ din universităţile participante la program, au organizat evenimente Erasmus Open Doors 2022 (#EOD2022).

În cadrul ediției EOD de anul acesta ne-am dorit să promovam Programul Erasmus+ și oportunităților sale de mobilitate în domeniul universitar și să sărbătorim împreună povestea de succes a acestui program care a schimbat viețile și a deschis mințile numeroșilor participanți la mobilități, pentru a-i convinge și pe alți studenți să facă pasul către Erasmus. Totodată, anul 2022 marchează 35 de ani de la lansarea Programului Erasmus în Europa (1987) și 25 de ani de la lansarea acestuia în România (1997), fiind și Anul European al Tineretului. Ne-am bucurat să vedem că evenimentele #EOD2022 organizate de către universități au promovat oportunitățile oferite tinerilor împreună cu aceste două embleme importante la nivel european.

Sperăm că evenimentele organizate să inspire cât mai mulți studenți pentru a participa la mobilitățile Erasmus pentru a studia, învăța și dobândi experiențe și să le auzim poveștile la următoarea ediție #EOD2023.

Erasmus merge mai departe!

Nu lăsa formalitățile să te țină departe de o experiență de mobilitate Erasmus+!

În Erasmus+ App găsești un ghid pas cu pas cu informații utile, sfaturi practice sau povești de mobilitate ale altor studenți! Accesează varianta desktop sau instalează aplicația din Google Play Store / iTunes App Store pe smartphone sau tabletă.

Parteneriate strategice în domeniul universitar – BrainIT – Tehnologii inovatoare în studierea neurochirurgiei

Brain IT este un proiect finanțat în cadrul acțiunii „Parteneriate strategice în domeniul universitar” în domeniul neurochirurgiei și bioingineriei, coordonat de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, desfășurat în perioada 2018 – 2021, în parteneriat cu Universita degli Studi Niccolo Cusano University din Italia, Universidad de las Palmas de Gran Canaria din Spania și Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

Proiectul BrainIT și-a îndeplinit obiectivele, printre care implementarea tehnologiei ICT în activitățile de predare și instruire prin utilizarea de telemedicină sub forma de transmisii live din sala de operații și crearea de materiale interactive de predare prin utilizarea de tehnologii 3D pentru reconstrucția fidelă a craniului pe diverse patologii (tumori, traume etc. )

O componentă importantă de învățare din cadrul proiectului a fost oportunitatea studenților de la toate cele patru instituții partenere de a participa la trei școli de vară (Trauma în neurochirurgie, Neuro-oncologie și Chirurgie neurovasculară) organizate la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, unde au avut loc prezentări ale unor profesori și doctori de renume din România și din întreaga lume din domeniul neurochirurgiei, bioingineriei și alte domenii conexe. Au avut loc și ateliere de lucru unde studenții au putut experimenta viața reală a unui doctor observând întregul proces al diagnosticului și tratamentului, având posibilitatea de a simula operații pe cranii artificiale utilizând tehnologia 3D, ceea ce a avut un impact deosebit pentru carierele lor profesionale viitoare și pentru viața lor personală.

Alte rezultate ale proiectului au fost publicarea a două ghiduri pentru studenți și practicieni și cuprind toate materialele realizate în cadrul celor trei ani de implementare a proiectului – disponibile pe platforma proiectului și realizarea unei platforme online cu acces gratuit la materialele educative inovative și de actualitate din domeniul neurochirurgiei și al bioingineriei.

Am fost onorați să avem ocazia să diseminăm rezultatele proiectului în cadrul unui eveniment de multiplicare, organizat în 2021.

:

Dr. Vicențiu Săceleanu, Manager de proiect

Cu dor de ducă – o poveste Erasmus

Mă covârșește un sentiment de melancolie reamintindu-mi frânturi din experiența mea Erasmus, punându-le acum pe foaie și împărtășindu-le cu voi. Aș vrea chiar să vă spun într-un mod cât mai clișeic, că această experienta mi-a ordonat viața și mi-a dăruit ochii cu care să privesc către un viitor mai bun în ce mă privește.

Parcursul meu în această călătorie începe cu mulți ani în urmă, de pe băncile liceului, când am avut primul contact cu un grup de americani veniți să realizeze cu elevii români diverse workshop-uri de dezvoltare. Oare a fost ceva inspirational sau motivațional în acest context? Opt ani mai târziu s-a concretizat într-un afirmativ: “ DA”. Astfel începe povestea studentului “cu dor de ducă” și astfel se croiește un drum în care picioarele mi-au fost acasă, dar inima mereu în zare.

Motivația de a mă autodepăși m-a urmat și m-a împins să mă arunc în toate experiențele la care puteam să am acces. Primul salt a fost stagiul de vară realizat în sudul Frantei pe disciplina de Cardiologie. Frica de a mă găsi singură într-o țară străină, într-un mediu deloc familiar, cu o limbă pe care nu o stăpâneam, m-a înfricoșat. Dar nu în suficientă măsură încât să îmi depășească entuziasmul de a fi într-un mediu nou, într-o cultură parfumată, înconjurată de o comunitate lipicioasă prin grai și obiceiuri. Îmi trăiam visul.

Roxana a câștigat Mentiunea speciala Erasmus decernata de ANPCDEFP în cadrul Galei LSRS 2022 - Împreună din nou acasă – organizată de Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS).

Și am continuat să visez, chiar și la întoarcerea în țară, până când am avut din nou ocazia și l-am întrupat într-o nouă aventură peste hotare. Apogeul s-a constituit odată cu anul universitar realizat tot în Franța, în Strasbourg.

M-am aruncat pe un val ce nu știam exact unde mă va duce, dar știam că am toate corăbiile pregătite cât să NU mă scufunde. Experienta celor 10 luni de muncă asidua m-a maturizat exponențial atât în plan personal cât și în ce privește actul medical. Cifra 10 mă urmărește și în ce privește orarul zilnic de muncă întreprins în spital. Volumul de informații la care aveam acces se acumula crescendo pe zi ce trece, pe lună ce trece, încununând în final cu o valiză burdușită cu cunostiinte.

Medicina nu e o specializare care să poată fi aplicată în spital cu calmul și cadența cu care un sudent necesită să o învețe. Medicina pe care am găsit-o eu în Franța m-a luat rapid în vâltoarea ei, m-a împins fără drept de apel în față și m-a pus înaintea tuturor fricilor mele. Am luptat să le fac față și să le transform în armuri, care acum mi s-au transformat în puternice atuuri. Primele internări introduse în sistemul medical francez m-au făcut să realizez că tot ce trăiesc e adevărat. Eu iarăși îmi trăiam visul. Așa am realizat că prin multă muncă reușesc să îmi găsesc un echilibru profesional și să mă bucur în sfârșit de o asemenea oportunitate.

Deși v-am prezentat până acum un tablou armonios pictat în culorii vii, e necesar să revărs niste tonuri reci peste peisaj și să menționez de contextul epidemiologic prin care am trecut. Restricțiile dure impuse de sistemul francez m-au izolat complet de orice comunitate la care puteam să am acces în exteriorul căminului. Aveam, de asemenea, responsabilitatea de a îngriji pacienții francezi infectați de Covid 19, în contextul absenței unui vaccin la acel moment. Eram responsabilă să minimizez orice posibilitate de infecție, atât pentru mine cât și pentru pacienții pe care îi îngrijeam.

Uitandu-mă în urmă și cumpănind ce am realizat zi de zi, pot spune că mi-am respectat angajamentul și nu am dezamăgit echipa cu care am lucrat și de la care am învățat.

Disciplina și rigoarea la care am avut acces m-au îndreptat și pe mine în ce privește conduita medicală și m-au încurajat să țintesc tot mai sus. Următorul salt nu a întârziat să apară, aplicând și pentru un stagiu de vară la sfârșitul anului universitar din Franța. De această data harta m-a purtat în frumoasa și însorita țară a cantoanelor, în Elevetia. Aici am întreprins un stagiu observațional pe disciplina inimii mele: endocrinologia. Am fost norocoasă să fiu primita și învățată în acest mediu. Am fost norocoasa să am acces la o lume nouă, la un sistem nou, la oameni frumoși.

În ceea ce privește planul extracurricular am încercat să nu fac rabat și să îmi realizez o parte din pasiuni. Sunt membru fondator al Asociatiei « MNP Racing » , realizand impreuna cu echipa noastra si in urma efortului colectiv depus, mai multe victorii frumoase: locul 1 copiloti - clasa Dacia, locul 1 copiloti- clasa G masini fabricate din 1971 pana in 1980, locul 4 la general din peste 200 de echipaje participante, locul 2 la piloti la clasa Dacia, locul 2 la piloti la clasa G. Totodată ajut echipa All3dWorks, o firmă de Scanare, Printare, Proiectare 3D. Astfel, medicina actuala va lua încet cursul tehnologiei 3D, aspect ce mă entuziasmează tot mai tare. De asemenea, am fost trainer în cadrul Societății Studențești de Chirurgie din Romania (SSCR), dând mai departe ce am fost eu învățată. Activez în cadrul Asociației “Tineri pentru Tineri (“TPT”)”, o organizație a tinerilor creștini ortodocși ce și-au unit dorința și ambiția să aducă o schimbare in societatea in care trăim prin activități benevole întreprinse pentru diverse cauze și nevoi.

În încheiere, deși m-am bucurat din plin de aceste experiențe în afara țării și am învățat o medicină mai dezvoltată și aplicată, gândul meu nu e cu « dor de ducă » . Mi-aș dori să dau înapoi țării mele, prin munca și experiența acumulte, tot ce am primit prin libertatea la care m-a făcut să am acces: de a pleca și de a deveni o versiune mai bună a mea. Valiza cu cunoștiințe am umplut-o cu informațîi și ambiții și am adus-o înapoi în țară să o împart și cu ceilalți în semn de mulțumire și de promisiune spre un viitor mai bun.

Roxana Maria FĂRCAȘ, studentă la Facultatea de Medicina Generala, Universitatea de Medicina, Farmacie, Stiinte si Tehnologie „George Emil Palade” din Targu-Mures, participanta intr-o mobilitate de studiu la Facultatea de Medicina Generala la Universitatea de Medicina din Strasbourg

Alianțe de Universități Europene: Rezultatele Apelului 2022

Rezultatele Apelului 2022 pentru Alianțele de Universități Europene au fost publicate în data de 27 iulie 2022 de către Comisia Europeană: cu un buget record de 272 de milioane EUR din programul Erasmus+, 16 universități europene existente vor continua să primească sprijin, iar patru noi alianțe vor putea să își înceapă cooperarea. Împreună cu cele 24 de alianțe selectate în 2020, un total de 44 de universități europene reunesc în prezent 340 de instituții de învățământ superior din capitale și regiuni îndepărtate din 31 de țări.

Universitățile europene sunt alianțe ale instituțiilor de învățământ superior din întreaga Europă care cooperează în domeniul educației, cercetării și inovării în beneficiul studenților, al cadrelor didactice și al societății. Fiecare alianță primește un buget de până la 14,4 milioane EUR din programul Erasmus+ pentru o perioadă de patru ani. Aceasta reprezintă o creștere semnificativă în comparație cu valoarea maximă de 5 milioane EUR pentru trei ani în cadrul cererilor de propuneri Erasmus+ anterioare.

Apelul 2022 pentru candidaturile depuse de universitățile europene din cadrul programului Erasmus+ a fost structurat în jurul a două teme:

  1. Oferirea unei finanțări durabile pentru alianțele de succes deja existente ale instituțiilor de învățământ superior în vederea urmăririi viziunii lor pe termen lung – cele 16 alianțe câștigătoare din această categorie s-au extins la aproximativ 30 de noi instituții de învățământ superior.
  2. Sprijinirea creării de noi universități europene în întreaga Europă, reunind diverse instituții de învățământ superior în jurul unor viziuni strategice comune – patru noi alianțe vor putea să își înceapă cooperarea.

Printre cele 20 de alianțe transnaționale selectate se află și 7 instituții de învățământ superior din România.

Tema 1: Intensificarea cooperării instituționale transnaționale profunde prealabile

  • Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București, în cadrul „The European University of Social Sciences” (CIVICA)
  • Universitatea din București în cadrul „CIVIS - a European Civic University” (CIVIS 2)
  • Universitatea Tehnică de Construcții din București, în cadrul „European University for Smart Urban Coastal Sustainability” (EU-CONEXUS Plus)
  • Universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, în cadrul „European Universities Transforming to an Open Inclusive Academy” (EUTOPIA MORE)
  • Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, în cadrul „Fostering Outreach within European Regions, Transnational Higher Education and Mobility” (FORTHEM)

Tema 2: Dezvoltarea unei noi cooperări instituționale transnaționale profunde

  • Universitatea din Oradea in cadrul „European University alliance for sustainability: responsible GRowth, inclusive Education and ENvironment” (EU GREEN)
  • Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iași in cadrul „INGENIUM – European University” (INGENIUM)

Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic

Practică profesională europeană pentru o carieră de succes la Liceul Tehnologic „Horia Vintilă“ din Segarcea

Dacă este să gândim o ierarhie a valorilor instituţionale din învăţământul preuniversitar segarcean, Liceul Tehnologic “Horia Vintilă” ocupă cu siguranţă unul din locurile fruntaşe, bucurându-se de prestigiu şi notorietate, dobândite prin întreaga activitate a colectivului şcolii susținută de mândria şi recunoştinţa absolvenților dar și de aprecierea întregii comunităţi locale.

Activitatea şcolii se referă la arta de a instrui şi a educa generaţia mileniului III și de a o pregăti să găsească răspunsurile potrivite la provocările zilei de mâine. Elevii şi corpul profesoral se află pe traiectoria ascendentă a devenirii învăţământului românesc, catalizându-şi acţiunile pe direcţia redimensionării continue a calităţii, sporirii şi menţinerii încrederii de care se bucură şcoala noastră.

Odată cu sfârșitul lui iulie 2022, se va finaliza și proiectul ,,Practica profesională europeană pentru o carieră de succes” (2020-1-RO01-KA102-079053), care a urmărit:

  • dezvoltarea competențelor profesionale de specialitate pentru 21 de elevi de la învățământul liceal, zi, profilul tehnic, filiera tehnologică, specializarea tehnician mecanic pentru întreținere și reparații, prin experiența de muncă în altă țară, pentru creșterea rezultatelor școlare și adaptabilității lor la un mediu european, socio-economic dinamic, pe perioada a 12 luni de proiect;
  • dezvoltarea abilităților practice ale celor 21 de elevi, prin folosirea unor tehnologii de ultimă generaţie din domeniul lor de activitate, pentru integrare cu ușurință pe piața muncii europene;
  • dezvoltarea competențelor cheie ale celor 21 de elevi, prin promovarea practicilor incluzive, în scopul sporirii încrederii în reușita profesională (pregătirii pentru viața profesională, activă);
  • dezvoltarea unui parteneriat durabil, în scopul creşterii atractivităţii şi calităţii în domeniul vocațional şi pentru realizarea unui spaţiu european comun de cooperare în domeniul educației și formării profesionale.

Pe parcursul celor 90 de ore ale mobilității, a fost vizată spre a fi dobandită unitatea de rezultate ale învățării nr. 11 din SPP - Anexa 4 la OMENCS nr.4121/2016: Montarea sistemelor mecanice pentru transmiterea şi transformarea mişcării, cuprinzând:

  • Transmisii prin curele şi cabluri;
  • Identificarea elementelor componente ale transmisiilor prin curele şi cabluri;
  • Executarea operaţiilor de montare şi demontare a transmisiilor prin curele şi cabluri;
  • Verificarea transmisiei prin curele şi cabluri;
  • Aplicarea normelor legale referitoare la SSM, PSI și protecția mediului specifice;
  • Utilizarea corectă a vocabularului comun şi a celui de specialitate.

În plus, pe parcursul proiectului stagiarii și-au dezvoltat competențele lingvistice, spiritul antreprenorial, abilitățile cognitive și civice care sprijină incluziunea școlară şi asigură o bună inserție socială.

Dintre activitățile de diseminare desfășurate menționăm:

  • Workshopul ,,Competențele tehnicianului mecanic”(INFODAYS ERASMUS+)
  • Dezbaterea ,,Formare transnaționala a elevilor din medii defavorizate” (European vocational skills week)
  • Lecția deschisă în catedra tehnică ,,Stagiul european de practică”
  • Masa rotundă ,,Profil pofesional european prin Erasmus+”
  • Atelierul de lucru ,,Toți suntem egali”
  • Afișare postere la sediul școlii și Primăriei Segarcea.

Erasmus+ în învățământul școlar

Jurnal de proiect 4Teen – din șapte țări și multe zări

Proiectul ERASMUS+ KA201 PARTENERIAT STRATEGIC „4 TEEN - Writing, Acting and Playing”, număr de referință 2020-1-RO01-KA201-080014, cu un grant de 273.417 euro, este coordonat de Colegiul Economic ”Virgil Madgearu” din Galați, și se derulează în perioada: 7 decembrie 2020 - 6 decembrie 2022.

Alături de partenerii săi, Medicinska Skola Osijek din Croația, Complex School din Zychlin, Polonia, Liceo Scientifico Plinio Seniore din Roma, Italia, Adem Tolunay Anadolu Lisesi din Antalya, Turcia, Riste Risteski Richko din Prilep, Macedonia, Escola Profissional din Torres Novas, Portugalia, IMKB Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi, Trabzon, Turcia, Institutul Internațional de Psihologie Aplicată și Științe Umane din Bologna, Italia, Colegiul Economic ”Virgil Madgearu” din Galați își continuă odiseea începută în decembrie 2020, deși proiectul s-a aflat constant sub amenințarea pandemiei, respectiv a războiului pornit în imediata vecinătate, ceea ce a reprezentat o reală provocare pentru organizatori. Au avut loc până în acest moment cinci activități transnaționale de învățare cu elevi, o activitate transnațională de formare și doua reuniuni transnaționale.

Art and Sport in My Life – prima activitate a avut loc în perioada 27 septembrie – 1 octombrie 2021 în Turcia, orașul Trabzon. Activitățile desfășurate au avut o componentă sportivă prin concursurile și jocurile în echipe mixte, o latură artistică, creativă prin prezentarea și aplicarea unei tehnici specifice turcești, „ebru”, arta marmorării și prin desfășurarea unor exerciții de improvizație sau ateliere de scriere prin care elevii au călătorit pe axe temporale diferite pornind de la legendele și informațiile istorice.

The Real ME through Arts and Sport - în perioada 18 - 22 octombrie 2021, a doua mobilitate cu elevi desfășurată în Prilep, Macedonia. Au fost utilizate o varietate de metode formale și non-formale, atractive și interactive. Fiind un grup eterogen ca vârstă și experiență, echipa organizatoare a proiectat activitățile astfel încât să integreze toți participanții și să le dea oportunitatea dezvoltării personale prin tehnici dramatice, strategii narative în diferite situații de comunicare pentru a stimula creativitatea și simțul artistic.

Writing, Acting and Playing - atmosfera plină de emulație și experiențele trăite în cadrul activității pe care Colegiul Economic „Virgil Madgearu” a găzduit-o în perioada 14-18 martie 2022 sunt dificil de sintetizat în câteva cuvinte. Programul intens a cuprins ateliere de artă dramatică coordonate de profesioniști de la instituțiile partenere precum Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, prin prezența onorantă a actorului și regizorului Radu Horghidan, profesor la Facultatea de Teatru din cadrul Universității „Dunărea de Jos”, care împreună cu studenții din anul II de la secția de actorie, a susținut exerciții de improvizație în lumina reflectoarelor. Atelierele de artă și cultură tradițională în domeniile olăritului, a țesutului sau dansurilor populare au fost găzduite de Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din Galați prin implicarea directă a participanților. Mulțumită maiestului etnograf Paul Buța care a transpus o parte din recuzita muzeului „Vatra cu dor” în sala de curs a Colegiului Economic pentru o autentică șezătoare multiculturală, elevii au redescoperit simbolistica și modalitatea de realizare a măștii populare.

Atelierele de scriere creativă desfășurate atât în spații convenționale, cât și în cele deschise, au condus către realizarea unor texte multimodale prin colaj, dar și poezii haiku de tip selfie care să urmărească, prin firul invizibil al Ariadnei, să îi ajute pe participanți să se descopere creativi, profunzi, comunicativi cu deschidere către joc și fantezie și mai ales, cu mai multă încredere în ei înșiși. Activitățile sportive au adoptat formula captivantă a exatlonului. Au fost puse la încercare puterea de concentrare, rezistența fizică și abilitatea motrică a concurenților de a parcurge probele contra cronometru, dând dovadă de fair-play, competivitate și spirit de echipă.

R.A.P. – Read, Act, Play - La Osijek a avut loc în perioada: 4-8 aprilie 2022, a patra activitate de învățare. Obiectivele au avut ca scop îmbunătățirea scrierii creative, provocarea și perfecționarea abilităților de actorie și încurajarea activităților fizice și a mișcărilor corporale.

ROleMEans read and play - în perioada 9-13 mai 2022 a avut loc a cincea activitate de învățare în Italia la Roma. Coordonatorii au transformat școala și mediul de învățare într-un „laborator creativ”, un pas esențial pentru a construi și a modela competența comunicativă și artistică. Atelierul a trezit interesul pentru diferite arte ca mijloc de reflectare a realității exterioare, dar și a celei interioare, deoarece limbajele artistice sunt forme de comunicare interumană și elemente de identitate socială, culturală, istorică a propriei țări și a țărilor partenere.

Analiza a ceea ce s-a întâmplat până în prezent indică faptul că activitățile de învățare le-au oferit participanților ocazia de a vedea, auzi, simți și descoperi varietatea tradițiilor, a obiceiurilor, a modului de viață, a peisajelor, magia diversității. Prin toată acestă pleiadă de metode și experiențe, organizatorii au reușit să pună studenții în centrul activităților, să participe și să le impulsioneze creativitatea la un nivel înalt.

Participarea la acest proiect Erasmus+ a adus tuturor participanților o gamă largă de beneficii, iar impactul poate fi evaluat la diferite niveluri: îmbogățirea competențelor cheie, cum ar fi abilitățile multilingve, gândirea critică și creativă, învățarea pe tot parcursul vieții, munca în echipă; încurajarea activităților culturale și sportive care funcționează ca elemente de legătură pentru a crea o școală pozitivă, cu un climat plăcut și atractiv și reducerea ratei eșecului școlar; promovarea inovației și internaționalizării în educație, construirea de punți de înțelegere, respect și toleranță și nu în ultimul rând rețeaua partenerială ce va sta la baza viitoarelor proiecte interinstituționale.

4TEEN este expresia cuvintelor cheie care stau la baza proiectelor Erasmus+: cooperare, studiu permanent, rigurozitate, depășirea limitelor, toleranță și dorința de a deveni mai buni!

Adina Bîrsan, coordonator de proiect

Guided tours. Good practice examples – Tururi ghidate. Exemple de bună practică – Kit pedagogic

Kitul pedagogic (link: ) a fost dezvoltat în cadrul proiectului ”Guide the Guide!” (G2G) – un parteneriat de schimb interșcolar implementat de cinci școli europene (din România, Croația, Italia, Portugalia, Spania), susținut financiar de către Comisia Europeană prin programul Erasmus+, Acțiunea cheie 2. Parteneriatul a derivat din nevoia de a îmbunătăți calittatea și eficiența educației prin utilizarea ca instrumente educaționale a tururilor ghidate ale muzeelor și orașelor, care implică elevii într-un mod creativ și inovator. Astfel, proiectul a reușit să crească gradul de utilizare a tururilor ghidate ale muzeelor și orașelor ca instrument educațional integrativ și/sau complementar.

Kit-ul cuprinde 15 modele de tururi ghidate, inovatoare și interactive, propuse de școlile partenere:

  • 10 tururi ghidate pentru muzee cu specific variat (artă, istorie, etnografie, științe)
  • 5 tururi ghidate de orașe/localități

Toate tururile au fost concepute folosind metode atractive, cum ar fi escape room, vânătoare de comori, descoperire bazată pe misiuni, mannequin challenge, realitate augmentată/virtuală, metaverse, activități non-formale, tehnici dramatice etc. și instrumente digitale precum site-uri web, coduri QR , videoclipuri, jocuri sau chestionare de satisfacție/evaluare online. Toate tururile au fost testate atât la nivel local, cât și internațional, fiind îmbunătățite ulterior.

Kitul este însoțit de o componentă online – un muzeu virtual multidisciplinar – care include toate resursele și materialele vizuale pregătite pentru tururi (prezentări, videoclipuri, jocuri online, fotografii relevante).

Rezultatul final este modern, inovator și se concentrează pe creșterea corelației dintre cunoștințele teoretice ale elevilor și conținuturile prezentate în cadrul tururilor ghidate, pentru a crea oportunități de învățare prin activități practice aplicate în educația patrimonială. Rezultatul este extrem de util atât pentru ghizii din muzee, care se pot inspira pentru a face turul ghidat mai interesant, cât și pentru profesori, pentru a-și actualiza metodele de predare folosite de zi cu zi la clasă.

Claudia Stoica, Coordonatoarea proiectului

Parteneriatul de schimb interşcolar Erasmus+ „Foreign Languages: Yes! (F.L.Y.)” la Școala Gimnazială „Gheorghe Bibescu” din Craiova

În contextul diversității lingvistice şi culturale și al necesității ameliorării predării si învățării limbilor străine, Școala Gimnazială „Gheorghe Bibescu” Craiova a pus bazele unui parteneriat strategic între șase țări europene. Parteneriatul de schimb interşcolar „Foreign Languages: Yes! (F.L.Y.)” (2019-1-RO01-KA229-063562_1) a început pe 01.09.2019, se termină pe 31.08.2022 și are un buget total de 181810 € (dintre care 35068 € alocați pentru unitatea noastră). Unitatea noastră coordonează acest proiect ERASMUS+, având următorul obiectiv general: dezvoltarea și ameliorarea competențelor cheie lingvistice pentru a crea un mediu favorabil învățării și utilizării limbilor străine în vederea depășirii barierelor lingvistice și a utilizării ulterioare în contextul învățării pe tot parcursul vieții. Școlile partenere ce promovează sensibilizarea față de importanța limbilor sunt: 1 Gymnasio Sofadwn din Sofades/Karditsa, Grecia; Istituto Comprensivo Statale Ettore Sacconi din Tarquinia, Italia; Vilnius Grigiskes Sviesos Gymnasium din Vilnius, Lituania; Agrupamento de Escolas Alberto Sampaio din Braga, Portugalia; Kuşadasi Makbule Hasan Uçar Anadolu Lisesi din Kuşadasi/Aydin, Turcia.

De-a lungul celor trei ani școlari, au fost programate activități transnaționale de învățare, predare, formare pentru elevii și profesorii instituțiilor implicate, după cum urmează: patru evenimente comune de formare a personalului pe termen scurt (în Italia – 20-24 ianuarie 2020, Lituania – 9-13 martie 2020, Turcia 1-5 noiembrie 2021 și Portugalia – 4-8 iulie 2022) și două schimburi de grupuri de elevi pe termen scurt (în România – 21-25 februarie 2022, respectiv Grecia – 28 martie-1 aprilie 2022).

Beneficiarii evenimentelor de formare a personalului pe termen scurt au putut:

  • avea o perspectivă comparativă a sistemelor europene de învățământ (cu precădere asupra programelor de limbi străine) și încerca să-și îmbunătățească propriul proces de predare-învățare-evaluare;
  • selecta instrumente didactice moderne și incluzive care să îmbunătățească învățarea tuturor elevilor și să evite abandonul școlar, folosind platforme europene;
  • motiva elevii să învețe mai bine limbile străine prin ruperea barierelor clasice și prin utilizarea metodelor precum socializarea și integrarea tuturor educabililor;
  • să își dezvolte abilități pentru aplicarea creativă a metodelor non-formale în curriculum în concordanță cu scopul și tipul activității de învățare;
  • să își creeze competențe pentru restructurarea tehnicilor psihopedagogice prin introducerea de elemente inovatoare (în speță materiale interactive online și instrumente digitale).

Profesorii participanți la mobilitățile europene și-au împărtășit experiența de la catedră și au oferit două resurse pedagogice inovatoare în cadrul proiectului „F.L.Y.: Ghidul metodic de bune practici“, ”Learning by Sharing” și “W.E.T. Resources - a Teaching Toolkit for Foreign Language Classes”, contribuind la livrarea unui act didactic eficient, modern și de calitate, în conformitate cu standardele europene.

Beneficiile participanților la schimburile de grupuri de elevi pe termen scurt au fost următoarele:

  • înțelegerea diversității lingvistice și culturale a Europei;
  • descoperirea propriei identități naționale prin valorile culturale, spirituale și tradiționale ale țării specifice implicate în proiect și dobândirea unei perspective diferite asupra altor comunități europene;
  • îmbunătățirea competențelor interdisciplinare și digitale;
  • dezvoltarea competențelor de comunicare și transversale la nivel european;
  • integrarea instrumentelor digitale în propriul proces de învățare permițându-le implicarea activă, stimularea învățării și motivației, construirea capacității de autoevaluare, învățarea independentă;
  • dezvoltarea abilităților de comunicare într-un spațiu multilingvistic la nivel european;
  • consolidarea prieteniilor între toți cei implicați în proiect și crearea unei comunități de învățare online.

Elevii din cele șase școli partenere au demonstrat că sunt conștienți de importanța învățării limbilor străine în momentul în care au colaborat la realizarea revistei școlare ”We FLY in Europe” (o colecție de articole create în limba maternă și în limba engleză pe diferite teme: identitate și cultură națională, stereotipuri, simboluri, obiceiuri și tradiții, folclor, festivaluri, sărbători, muzică, modă, bucătăria locală) și la realizarea unui dicționar ilustrat în șapte limbi străine (organizat în douăsprezece teme: animale, haine, mediu, familie, mâncare, activități de timp liber, vacanțe, casă, locuri de muncă, școală, cumpărături și sport) promovând diversitatea, multilingvismul și cooperarea interculturală nu numai în context școlar, ci și în afara acestuia.

Prof. Mirela Livia VOICU, coordonator de proiect

Povestea Erasmus+ a Școlii Gimnaziale Speciale nr. 2, București

Povestea noastră începe cu .... A fost odată ca niciodată, că dacă nu ar fi programul Erasmus+, nu s-ar povesti. Era pe la mijlocul anului 2020, când au fost publicate rezultatele proiectelor Erasmus+, iar proiectul nostru „Educație incluzivă de calitate cu profesori specializați la nivel european” – BEST-EU, a fost aprobat. Am primit și un număr de referință: 2020-1-RO01-KA101-079457. Deși am fost nerăbdători să pornim la drum în povestea noastră, am așteptat începerea anului școlar 2020-2021, dar mai ales data oficială de începere a proiectului: 1 noiembrie 2020.

Am povestit colegilor noștri despre proiect: obiective, activități, rezultate așteptate, impact. Am scris și primul capitol cu selecția celor 16 cadre didactice participante la mobilitățile de formare. Am avut și un concurs de logo-uri, în urma căruia l-am ales pe cel mai, cel mai și cel mai dintre ele. Totul era atât de frumos, eram atât de bucuroși! Dar, ca în orice poveste, am avut în cuprins și un personaj negativ, virusul SARS-CoV-2 și a lui pandemie Covid-19. Chiar dacă ne-a fost puțin teamă de acest personaj necunoscut, am avut ajutoare de la ANPCDEFP. Astfel, am amânat, cu acordul partenerilor, mobilitățile de formare prevăzute pentru primăvara lui 2021, în anul școlar următor și am prelungit durata de derulare a proiectului cu 9 luni.

Am continuat să scriem povestea cu capitolul de pregătire a participanților pentru mobilitățile de formare: pregătire lingvistică, pregătire culturală (despre Joensuu și Finlanda, despre Praga și Republica Cehă), pregătire pedagogică (sistemele educaționale din cele două țări), pregătire privind managementul de risc (ne-a prins bine, am fost pregătiți pentru orice).

Și ce poate fi mai frumos decât să știi că s-a găsit ac de cojocul personajului negativ și astfel am început să scriem capitolul despre mobilitățile de formare. Prima oprire pentru 8 cadre didactice, a fost în perioada 9-13 octombrie 2021, în Joensuu, Finlanda, la cursul „Every pupil is important – Special education in Finland and in Europe!”, organizat de eduKarjala. Ce experiență frumoasă, să poți cunoaște la fața locului unul dintre cele mai bune sisteme educaționale din Europa, să poți vizita școli, să poți sta de vorbă cu profesorii din școli, cu elevi sau foști elevi! Colegii noștri și-au îmbogățit cunoștințele privind educația specială și incluzivă, rolul și funcționarea echipei multidisciplinare, strategii de intervenție în dislexie, colaborarea dintre profesorul clasei și profesorul de sprijin, rolul psihologului școlar și starea de bine. Foarte importantă starea de bine, de aceea Finlanda are o lege pentru a o asigura (doar sunt cel mai fericit popor, nu?).

A doua oprire, pentru alte 8 cadre didactice, a fost în perioada 21-25 martie 2022, în Praga, Republica Cehă, la cursul „Inclusive Education”, organizat de ITC International. Spuneți că sunt asemănătoare? Nu au fost deloc. Poate că tema a fost comună – educația incluzivă, dar abordarea în Cehia a fost diferită. Foarte multe aplicații practice, strategii moderne (arterapia, dramaterapia, activități crosscurriculare, învățare pe bază de proiecte, pe sarcini, comunicare nonviolentă) dar și asigurarea climatului școlar pozitiv – modelul PERMA(H).

Colegii noștri s-au întors mai bogați, din punct de vedere profesional, dar și personal și au dăruit din bogăția lor și colegilor din școală, sau colegilor din școlile de masă, organizând workshopuri de formare. Credeți că ne-am mulțumit cu atât? Nu, pentru că am vrut să dăruim mai multor oameni și am organizat la final de proiect Simpozionul Național „Educația incluzivă în România și în Europa”, cu invitați din Olanda, Anglia, Cehia (ITC International), din mediul preuniversitar și universitar, am realizat un Ghid de facilitare a incluziunii școlare a elevilor cu CES și o Culegere de adaptări curriculare. Ce schimb de exemple și bune practici, nu doar privind educația incluzivă, ci și proiectele Erasmus+! Tare mândri suntem de rezultate, de impact, pentru că am primit feedback pozitiv de la toți cei care ne-au fost alături!

În cele 21 de luni de derulare a proiectului, am scris capitol cu capitol, o poveste frumoasă, care va continua în școala noastră, pentru că nu-i așa „once Erasmus, always Erasmus”.

Prof. Sorina Perșinaru și prof. Corina Ionescu, Școala Gimnazială Specială Nr. 2, București

Educația adulților în Erasmus+

WISE – despre întreprinderi sociale și despre curaj – un parteneriat strategic în domeniul educației adulților

Într-o zi de sfârșit torid de iulie, într-o casă a unui fost architect de secol 19, pe un deal de unde se vede impozantul Palat al Parlamentului, 25 femei și un bărbat au dezbătut si au înțeles ce este întreprinderea socială. Cu pasiune, căldură și îndemn au împărtășit din experiența lor de viață, au vorbit despre reușite dar și despre modul în care „au fentat“ obstacolele ca să izbândească și să-și pună la dispoziția comunității rezultatul afacerii lor.

Oare ce a fost important și mai ales cum au reușit ?

Știau ceva înainte de a-și începe afacerea? Unele da, altele nu. Oare au făcut greșeli, oare au plătit greșelile, oare au abandonat drumul... Cu siguranță, s-au întâlnit cu toate acestea în dumul lor, dar nu s-au lăsat. S-au ridicat, au mai descoperit ceva în ele însele și au continuat.

Stacey prezentând rezultatele proiectului WISE

Stacey, o femeie deosebită, în cărucior, din Liverpool (UK), studiase psihologia și lucrase într-o organizație apoi, ca psiholog practicant, a îndrumat mai multe femei care căutau să găsească răspunsuri la nevoile lor să se urce în avion. Deși nopțile îi erau chinuite de întrebări... „oare cum o s-o fac, o să reușesc?“, a reușit iar acum lucrează într-o organizație în care formează și capacitează cu puterea ei femei care doresc să devină independente și să pună pe picioare afaceri sociale. Le îndeamnă să-și descopere puterea și competențele interioare la care, poate, nu s-au gândit niciodată…

Cristina, o altă femeie delicată, mamă a doi copii și-a deschis o afacere împreună cu o prietenă și, timp de 4 luni, nu a realizat nicio activitate, dar foaia de la ANAF a venit necruțătoare și plata a trebuit efectuată, deși nu realizase nimic. A învățat din această „izbandă” cum să facă și să respecte un plan de afaceri, cum să-și aleagă partenerii , cum să-și promoveze afacera, cui să se adreseze ca să poată oferi serviciile pe care și le-a propus. Iar, în proiectul WISE, le-a dat și altor femei aspirante cunostințe, curaj și pasiune pentru a avea success. Și cum să depășească obstacolele. A primit curaj să fie un formator cu bagheta magică în mâini și acum poate însufleți femei să nu abandoneze calea.

Despre acești oameni a fost vorba la conferința noastră, iar realizările lor s-au concentrat în următoarele rezultate:

Un studiu comparativ contemporan (90 pagini) în care am analizat întreprinderile sociale din economiile UE și rolul femeilor în cadrul acestor întreprinderi. Proiectul european WISE (Women Integration through Social Enterprise– Integrarea femeilor în intreprinderi sociale), finanțat prin programul Erasmus+, reunește șase organizații europene din Spania (Magenta Consultoria), Italia (Promimpresa), România (Anup-International), Slovenia (Center za izobrazevanje in kultur trebnje javni zavod), Franța (Grdr Migration-Citoyenneté-Développement) și Regatul Unit (Merseyside Expanding Horizons), în jurul unui proiect care își propune să elimine barierele din calea antreprenoriatului social pentru femeile care nu sunt în câmpul muncii. Obiectivul este dublu: promovarea alternativei economice reprezentate de economia socială și solidară și încurajarea integrării socio-profesionale și emancipării femeilor prin antreprenoriat.

Un modul european de formare în care abordăm teme în care vorbim despre:

  • Ce sunt întreprinderile sociale și de ce le permit femeilor să-și dezvolte oportunitățile pe piața muncii?
  • Diferite forme de întreprinderi sociale
  • Experiențe ale femeilor în întreprinderile sociale
  • Empowerment /Capacitarea ca instrument motivațional
  • Inteligența emoțională
  • Întreprinderea mea socială
  • Lista de verificare a planului de afaceri
  • Modelul GROW

Un ghid pas cu pas și Manual de curs „WISE” pentru educatorii adulți

  • Să cunoaștem o femeie antreprenor
  • Să cunoaștem un mentor
  • Un modul de formare pentru mentori/educatori
  • Construirea încrederii între mentor și persoana mentorată
  • Profilul mentorului si al persoanei conciliate
  • Conceptul de co-productie
  • Confruntarea cu diferite profiluri de femei care doresc să înceapă o întreprindere socială
  • Un modul de formare autonomă și o bancă de resurse pentru femeile din antreprenoriatul social
  • Ce este mentalitatea antreprenorială
  • Ciclul de viață antreprenorială
  • Găsirea inspirației și generarea de idei
  • Construirea unei rețele de sprijin
  • Shero model ( She is a hero)

Pentru informatii suplimentare vizitati pagina dupa 30 septembrie 2022 la adresa:

Ileana Boeru, presedinta ANUP-Iternational, gazda evenimentului

Corpul European de Solidaritate

Ce este și care sunt oportunitățile oferite

Tinerii și organizațiile pot participa la proiecte finanțate prin Corpul European de Solidaritate prin care pot să învețe, să se dezvolte și să vină în sprijinul comunităților din care provin. Printre avantaje:

  • organizațiile pot deveni o resursă importantă pentru comunitate dacă dezvoltă proiecte de solidaritate
  • tinerii își pot ajuta organizația să se dezvolte și să răspundă mai bine nevoilor comunității
  • participanții își pot dezvolta competențe personale și profesionale

Cursurile organizate prin Corpul European de Solidaritate sunt gratuite. Consultă calendarul acestora sau vezi direct mai multe detalii mai jos.

Formator - modelator

Reţeaua de formatori a ANPCDEFP există din 2007 când, în cadrul programului Tineret în Acţiune, se concentra pe cursuri de scriere și management de proiect, promovarea metodelor şi instrumentelor de educaţie nonformală, managementul voluntarilor, constituirea de ONG-uri, precum și pe alte tipuri de cursuri tematice. În perioada 2014-2019, formatorii au organizat cursuri de scriere proiecte, designul activităţilor de învăţare, dezvoltare organizaţională şi diseminarea şi exploatarea rezultatelor obţinute în proiecte pentru programul Erasmus+.

Din 2007 până în prezent, reţeaua a asigurat şi cursurile specifice formării voluntarilor în cadrul Serviciului European de Voluntariat, respectiv din 2018, Corpului European de Solidaritate. O parte dintre formatorii Erasmus+ sunt implicaţi în cursuri internaţionale de formare organizate prin reţeaua SALTO a Comisiei Europene.

PRIORITAR: INCLUDERE, DIVERSITATE ȘI SUSTENABILITATE

Începe o nouă serie ID Talks: 7 septembrie – 2 noiembrie

ID Talks: Let's talk about (anti)racism!

În perioada 7 septembrie – 2 noiembrie SALTO Inclusion&Diversity organizează o nouă ediția a ID Talks: o serie de 5 evenimente online, organizate o dată la două săptămâni, de până la 90 de minute, cu invitați inspiraționali, perspective noi, discuții în grupuri mici și sesiuni de întrebări și răspunsuri.

Acastă nouă serie va fi organizată sub motto-ul „Să vorbim despre (anti)rasism!”. Va fi un spațiu de reflecție, în care participanții vor avea ocazia să își pună sub lupă atitudinile, credințele și practicile proprii, sociale și organizaționale, să analizeze rădăcinile și mecanismele discriminării rasiale, precum și să examineze propriile părtiniri.

Fiecare atelier începe cu contribuția unui vorbitor invitat. După aceea, participanții au ocazia să se implice în discuție, să pună întrebări și să împărtășească despre propriile lor realități și experiențe.

Atelierele sunt organizate în ziua de miercuri, începând cu data de 7 septembrie și până pe 2 noiembrie, de la ora 13:00 CET (ora 14:00 a României). Limba de lucru este limba engleză.

7 septembrie: ID Talks Everyday’s Racism

Pentru mulți tineri, confruntarea cu rasismul este o luptă zilnică, care le afectează bunăstarea și sănătatea mintală. Explorați cu noi modul în care rasismul afectează sănătatea, educația, angajarea, reprezentarea politică și multe alte aspecte nu atât de evidente ale vieții de zi cu zi. Care sunt principalele provocări și de ce poate fi lucrul cu tinerii răspunsul?

Vorbitor invitat: Mohammad Omar, Municipalitatea Sundsvall & Vision24, Suedia

21 septembrie: ID Talks Combating racism

Există mai multe politici și instrumente naționale ale UE pentru combaterea rasismului. Dar știi despre ele? Vino și descoperă cum instrumentele instituționale pentru combaterea rasismului vă pot ajuta munca la nivel local. Și există spațiu pentru poveștile personale în combaterea rasismului la nivel de politici?

Vorbitor invitat: Cătălina Olteanu, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, România

5 octombrie: ID Talks Invisible Racism

Rasismul este adesea ascuns în spatele ușilor închise. Discursul instigator la ură, știrile false, lipsa gândirii critice contribuie la noi forme de rasism. Cum poate lucrul cu tinerii să abordeze acest rasism invizibil? Aflați despre bunele practici din domeniu și alăturați-vă acestei misiuni importante și urgente.

Vorbitor invitat: Balint Jósa, United against racism

19 octombrie: ID Talks Intersectionality & Racism

Ce se întâmplă dacă nu ai doar o etnie minoritară, ci și o dizabilitate, o altă religie sau orientare sexuală... Discriminarea multiplă face ca apărarea drepturilor tale să fie mai dificilă. Vorbim despre intersecționalitatea dintre dizabilități și rasă și unde puteți găsi sprijin și inspirație pentru activism. Sunteți gata să contestați discriminarea și rasismul și impactul lor negativ personal și profesional? Discuția va fi susținută cu sprijinul unui interpret mimico-gestual în limbaj internațional!

Vorbitor invitat: Lydia Gratis, Lydia Gratis, Saved by the sign & EU Youth Deaf Association, Irlanda

2 noiembrie: ID Talks Practicing Anti-Racism

Aflați cum programele UE pentru tineret oferă oportunități și formate pentru activitatea de tineret împotriva rasismului. Vino și învață din experiențele existente. Vă oferim sfaturi și trucuri pe care le puteți utiliza în practica de muncă pentru tineret la nivel local și internațional. Aflați cum puteți utiliza cel mai bine munca pentru tineret pentru a promova și practica antirasismul.

Vorbitor invitat: Miriam Petra Ómarsdóttir Awad, Agenția Națională Erasmus+/tineret, Islanda

Salto Toolbox: resurse privind includerea și diversitatea

Dacă sunteți în căutare de instrumente – manuale, studii de cercetare, metode, exerciții – care să vizeze tematica includere & diversitate și care să vă inspire pentru proiectele pe care le derulați, vă recomandăm să accesați Salto Toolbox. Veți găsi sute de astfel de instrumente utile pentru activitățile de învățare, create în cadrul proiectelor Erasmus+/Corpul European de Solidaritate. Deși sunt gândite pentru activități de tineret, cu siguranță pot fi utile pe toate sectoarele din cadrul Erasmus+.

Cum puteți accesa Salto Toolbox for Training

Platforma vă permite să căutați aceste instrumente în funcție de numele lor, de tipul lor (manual, raport, video, exercițiu etc.), de tema lor (includerea socială fiind una dintre variante), de tipul de proiect de tineret și de dată.

Sperăm să găsiți resurse care să vă ajute. Și, așa cum este indicat pe pagina Salto, ține de fiecare să adapteze toate aceste instrumente de învățare în funcție de context, grup țintă și, foarte important, de propriile abilități.

Despre sustenabilitate și schimbări climatice

Noul program Erasmus+ sprijină Pactul verde european (European Green Deal) și Politicile Uniunii Europene în domeniul climei. În conformitate cu prevederile acestui acord european, programul va oferi stimulente financiare participanților care utilizează moduri de transport durabile. De asemenea, va investi în proiecte care promovează conștientizarea problemelor de mediu și vor facilita schimburile legate de atenuarea crizei climatice.

sau

Niciun gest nu este prea mic, nicio contribuție nu este lipsită de importanță! Ce mai poți face:

te informează...

OPORTUNITĂȚI (NEEXPLOATATE): OPORTUNITĂȚI DE DEZVOLTARE NONFORMALĂ PENTRU TINERI

Dezvoltarea tehnologică, globalizarea, mobilitatea și integrarea europeană fac ca tinerii să aibă din ce în ce mai multe oportunități de autodezvoltare.

Programe europene precum Erasmus+ sau Corpul European de Solidaritate ne oferă posibilitatea de a experimenta viața în numeroase alte țări. În ciuda acestui fapt, mulți nu aleg să aibă parte o astfel de experiență. Trebuie să ne punem întrebarea: de ce?

Tânărul jurnalist Kacper Król a scris un nou articol, fix pe acest subiect: oportunități (neexploatate) de tineri, care este acum disponibil pe Portalul European pentru Tineret.

Articolul face parte din inițiativa Pool of Young European Journalists, ce conține o colecție de articole, interviuri, podcasturi și alte tipuri de materiale pregătite de către tineri jurnaliști europeni, pe subiecte importante pentru tinerii din Europa, în contextul Anului European al Tineretului.

UN NOU APEL UE PENTRU PROPUNERI DE PROIECTE: MEDIA ONLINE PENTRU TINERII EUROPENI

Pentru al treilea an consecutiv, Comisia Europeană vine în sprijinul producției de conținut media zilnic demn de încredere despre subiecte de actualitate pentru și de către tinerii europeni.

După două proiecte pilot în 2020 și 2021, o nouă cerere de propuneri pune în aplicare acțiunea pregătitoare a Parlamentului European "O sferă publică europeană: o nouă ofertă media online pentru tinerii europeni".

În acest an, apelul are un buget semnificativ mai mare de 9 milioane de euro, oferind o oportunitate pentru proiecte mai mari, cu o durată mai lungă (aproximativ 18 luni), cu o cofinanțare sporită a UE de până la 80%.

Apelul urmărește să aducă UE mai aproape de tineri, să îi încurajeze să devină cetățeni activi și să îi conecteze dincolo de frontiere, contribuind astfel, la obiectivele Anului European al Tineretului 2022.

Apelul urmărește să crească disponibilitatea informațiilor online, în diferite limbi, în jurul unor subiecte europene care îi afectează pe tinerii din întreaga UE, prezentate în formate atractive și prin puncte de vedere multiple.

PREMIILE #BeInclusive EU SPORT

Lansate de Direcția Generală pentru Educație, Tineret, Sport și Cultură (DG EAC) a Comisiei Europene, premiile #BeInclusive EU Sport Awards au ca scop premierea celor mai bune proiecte care au sprijinit cu succes incluziunea socială prin sport.

Orice organizație publică sau privată care a dezvoltat cu succes un proiect sportiv care vizează incluziunea socială, derulat în țările participante la programului Erasmus+ sau țări care sunt în curs de negociere pentru un acord de asociere și în cazul cărora acordul intră în vigoare înainte de semnarea grantului.

Cele trei categorii de premii includ:

  1. Promovarea egalității de gen în sport "Be Equal": pentru a premia proiectele care promovează emanciparea și participarea femeilor și fetelor în sport. Această categorie va celebra modelele de rol care fac din egalitatea de gen o realitate, dând un exemplu inspirat.
  2. Sportul pentru pace: pentru a premia proiectele care utilizează sportul ca mijloc de promovare a păcii și a valorilor europene. Această categorie va viza în special inițiativele care promovează incluziunea refugiaților, cum ar fi în contextul războiului din Ucraina.
  3. Spargerea barierelor în sport: pentru a premia proiectele care dau dovadă de inspirație, oferind exemple pozitive de emancipare și modele de rol din grupuri cu mai puține oportunități care fac un pas înainte și conduc schimbarea.

Câștigătorul și finaliștii (clasați pe locurile doi și trei) din fiecare categorie vor fi anunțați în cadrul unei ceremonii de premiere.

Fiecare câștigător va primi 10.000 de euro, iar fiecare finalist va primi 2.500 de euro.

CULTURE MOVES EUROPE: UN NOU PROGRAM DE MOBILITATE PENTRU ARTIȘTI ȘI PROFESIONIȘTI ÎN DOMENIUL CULTURAL

Comisia Europeană a semnat un acord cu Goethe-Institut pentru a pune în aplicare un nou program de mobilitate în valoare de 21 de milioane de euro pentru artiști și profesioniști din domeniul cultural: Cultura mișcă Europa (Culture Moves Europe).

Noua schemă va deveni o acțiune permanentă în cadrul programului Europa Creativă și urmează proiectului pilot I-Portunus, care s-a desfășurat cu succes între 2018 și 2022. Schema se bazează pe recomandările care decurg din această fază pilot.

Aceasta va oferi granturi artiștilor, operatorilor culturali, organizațiilor gazdă din toate sectoarele acoperite de componenta CULTURĂ și din țările participante la programul Europa Creativă pentru:

  • mobilități în străinătate pentru dezvoltare profesională sau colaborări internaționale;
  • activități de co-producere și co-creare;
  • prezentarea operelor unor noi categorii de public.

Primele apeluri sunt așteptate în toamna anului 2022.

ACCESS CITY AWARD 2022

Lansat de Comisia Europeană, Access City Award recunoaște și celebrează disponibilitatea, capacitatea și eforturile orașelor de a deveni mai accesibile, pentru:

a garanta accesul egal la drepturile fundamentale;

a îmbunătăți calitatea vieții populației acestora și a se asigura că toată lumea, indiferent de vârstă, mobilitate sau posibilități, are acces egal la toate resursele și activitățile de recreere pe care orașele trebuie să le ofere.

Juriul va lua în considerare măsurile luate și planificate în următoarele domenii:

  • mediul construit și spațiile publice;
  • transporturi și infrastructura conexă;
  • informare și comunicare, inclusiv noile tehnologii (TIC);
  • facilități și servicii publice.

Comisia Europeană va acorda premii în bani câștigătorului clasat pe locul întâi și ocupanților următoarelor două poziții, după cum urmează:

Premiul I: 150.000 de euro (câștigător al titlului Accessible City 2023)

Premiul II: 120.000 de euro (câștigător al locului al doilea)

Premiul III: 80.000 de euro (câștigător al locului al treilea)

Multilingv. Multicultural

Secțiune dedicată promovării educației lingvistice și interculturalității, în toate formele lor, și comunității celor care organizează și promovează Certificatul lingvistic european (European Language Label)

Certificatul Lingvistic European pentru proiecte inovatoare în domeniile predării și învățării limbilor străine

În anul 2022, competiția finalizată cu acordarea Certificatului lingvistic european pentru proiecte destinate predării și învățări limbilor străine nu se organizează. Competiția se va relua în anul 2023, iar Certificatul lingvistic european se va acorda numai proiectelor finanțate prin Programul Erasmus+.

Prioritățile 2022 - 2023, pe baza cărora se vor evalua și candidaturile de anul viitor, sunt:

Prioritatea 1

Sprijinirea includerii în școli, instituții de educație și formare profesională, instituții de învățământ superior și organizații de educație a adulților a migranților și refugiaților nou-sosiți, prin promovarea unor

  1. Măsuri menite să sprijine copiii refugiați și
  2. Dezvoltarea dimensiunii incluzive a instituțiilor de învățământ, prin:
  • abordări pedagogice care au în vedere identitățile culturale și sociale ale elevilor și studenților migranți și le apreciază ca fiind avantaje de necontestat;
  • promovarea multilingvismului și a „conștientizării lingvistice” – prin aprecierea ca binevenite alături de limba de școlarizare a tuturor limbilor vorbite de elevi, părinți și de alte părți interesate din școli și comunități → obținerea unor rezultate academice mai bune, consolidarea unui sentiment de apartenență și a stării de bine în școală;
  • păstrarea unui dialog deschis cu toți actorii și cu întreaga comunitate școlară, cu implicarea părinților și a altor părți interesate.
Prioritatea a 2-a

Dezvoltarea profesională a cadrelor didactice pentru a aborda incluziunea și dialogul intercultural, în special în ceea ce privește o diversitate lingvistică crescută în clasă, prin

  • practici care contribuie la abordarea diversității crescute în școli;
  • inițiative și pedagogii care să contribuie la îmbunătățirea competențelor și a expertizei cadrelor didactice și a personalului educațional, în general, pentru a preda în contexte multilingve, multiculturale.

Un raport Eurydice din 2019 intitulat „Integrarea elevilor din mediile migranților în școli în Europa” constată că astfel de practici:

  • ajutați elevii migranți să învețe mai ușor limba de predare
  • le oferă șansa de a-și reconstitui identitatea de sine într-un mod pozitiv, deoarece limba (limbile) și cultura (culturile) lor sunt apreciate, alături de cele ale țării gazdă.
Prioritatea a 3-a

Proiecte care abordează minoritățile și limbile regionale ca mijloc de promovare a echității, a coeziunii sociale și a cetățeniei active

  • Incluziunea și respectul pentru bogata diversitate culturală a Europei reprezintă una dintre prioritățile și obiectivele Comisiei Europene. Patrimoniul cultural al Europei ar trebui protejat și consolidat.
  • Recomandarea Consiliului privind o abordare cuprinzătoare a predării și învățării limbilor străine se referă la practicile existente în regiunile bilingve și multilingve, în care limbile „de origine”, limbile regionale sau minoritare sunt predate împreună cu alte limbi de școlarizare. Multe abordări pedagogice interesante pot fi găsite în astfel de regiuni din Europa.
  • Proiectele cărora li se poate atribui Certificatul lingvistic european ar trebui să ilustreze astfel de practici și să vizeze în special promovarea echității, a coeziunii sociale și a cetățeniei active.
Prioritatea a 4-a

Învățarea limbilor străine pentru a veni în sprijinul dezvoltării personale a cursanților adulți, prin dezvoltarea, transferul și implementarea unor:

  • metode și tehnici de predare a limbilor străine care pot permite lucrul cu cursanții adulți cu mai puține oportunități, în special cu un nivel scăzut de calificare;
  • învățarea limbilor străine prin mentorat, auto-dezvoltare, sarcini din viața reală care încurajează cursanții adulți să se confrunte cu mai multe provocări și complexități și să-și consolideze încrederea;
  • practici care permit creșterea mobilității profesorilor de limbi străine și a educatorilor care lucrează cu cursanții adulți cu mai puține oportunități;
  • rețele ale instituțiilor care oferă servicii de dezvoltare a competențelor lingvistice.

Proiectele premiate în 2021 au fost:

Webinare organizate de EAQUALS și ECML dedicate educației lingvistice și multilingvismului

EAQUALS (The Evaluation and Acreditation of Quality Language Services - Asociația pentru evaluarea și acreditarea serviciilor lingvistice de calitate) a fost fondată în 1991 și este o asociație non-profit înregistrată în Anglia și Țara Galilor. Webinarele și resursele acoperă o serie de teme relevante pentru profesori, formatori de profesori, manageri academici și directori de studii și furnizează studii de caz privind trecerea la livrarea online a cursurilor.

ECML (The European Centre for Modern Languages of the Council of Europe - Centrul European pentru Limbi Moderne al Consiliului Europei) promovează excelența în educația lingvistică având ca obiectiv strategic susținerea statelor membre în implementarea unor politici eficiente de predare/învățare a limbilor străine prin:

  • susținerea învățării și predării tuturor limbilor străine;
  • promovarea dialogului și a schimbului între profesioniștii activi în domeniul educației lingvistice;
  • instruirea multiplicatorilor;
  • sprijinirea rețelelor prin organizarea și finanțarea unor programe și proiecte de cercetare.

EURYDICE

Rețeaua Eurydice își propune să faciliteze cooperarea europeană în domeniul educației. Publicațiile realizate în cadrul rețelei reprezintă o foarte bună sursă de documentare – prin furnizarea de informații clare, concise, actualizate și bine documentate. Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit.

Increasing achievement and motivation in mathematics and science learning in schools

Rețeaua Eurydice a Comisiei Europene a publicat raportul „Îmbunătățirea rezultatelor și creșterea motivației pentru învățarea matematicii și a științelor în școală”. Acest raport examinează modul în care sunt organizate predarea și învățarea matematicii și a științelor în Europa, cum sunt evaluate rezultatele învățării și cum sunt sprijiniți elevii atunci când întâmpină dificultăți în procesul de învățare.

Educația în domeniul matematicii și al științelor are un rol crucial în modelarea viitorului Europei.

În lumea noastră în care schimbările se petrec rapid, stăpânirea matematicii și a științelor poate ajuta generațiile mai tinere să facă față provocărilor majore cu care ne confruntăm, incluzând dezvoltarea durabilă, sănătatea globală și propagarea dezinformării și a informațiilor greșite.

În ciuda accentului care se pune pe competențele numerice și științifice în Spațiul european al educației, proporția elevilor care nu obțin rezultate la un nivel de bază rămâne semnificativ peste maximul convenit de 15 %.

Atunci când mulți elevi din Europa nu dețin competențe de bază în domeniul matematicii și al științelor este esențial să cunoaștem ce politici au potențialul de a influența rezultatele elevilor.

Acest raport investighează ce fac autoritățile din domeniul educației din Europa pentru a consolida motivația elevilor, a îmbunătăți nivelul rezultatelor și a-i ajute pe cei rămași în urmă la matematică și științe.

Raportul reunește:

  • date Eurydice calitative despre politicile naționale și legislația din 39 de sisteme europene de educație
  • date privind rezultatele de la două evaluări internaționale
  1. Studiul TIMSS 2019 privind tendințele în domeniul matematicii și al științelor la nivel internațional, organizat de Asociația Internațională pentru Evaluarea Rezultatelor Educaționale (IEA)
  2. Studiul PISA 2018, desfășurat de OCDE.

Rezultatele subliniază importanța alocării unui număr suficient de ore predare, a asigurării sprijinului pentru învățare la momentul oportun, a asigurării formării de specialitate a cadrelor didactice și a monitorizării sistematice a rezultatelor elevilor.

Sunt oferite exemple ample despre modul în care curriculumul pentru matematică și științe poate încuraja reflecția și poate crea o legătură cu viața elevilor.

Raportul scoate în evidență următoarele constatări:

  • Cea mai întâlnită modalitate de sprijin pentru elevii cu dificultăți de învățare este prin îndrumare suplimentară individuală sau în grupuri mici, în timpul sau în afara programului școlar oficial. Sistemele de educație care asigură sprijin pentru învățare în timpul programului școlar oficial tind să aibă un procent mai scăzut de elevi cu rezultate slabe, atât la matematică, cât și la științe.
  • Sistemele de educație în care sunt implicate în oferta de sprijin pentru învățare cadre didactice cu specializare în susținerea elevilor cu rezultate slabe (‘remedial teachers’) au în general procente mai scăzute ale elevilor cu rezultate slabe la matematică.
  • Temele referitoare la protecția naturii sau reducerea poluării sunt prezente peste tot în curriculum, însă sustenabilitatea mediului încă nu se regăsește printre principiile educaționale cheie în jumătate dintre sistemele europene de educație.
  • Există o lipsă de profesori specializați în disciplinele matematică și științe și o mare nevoie de dezvoltare profesională continuă în aceste domenii.
  • În ciuda impactului semnificativ al pandemiei de COVID-19 asupra experiențelor de învățare ale elevilor, numai jumătate dintre sistemele de educație au aplicat măsuri suplimentare de sprijin pentru învățare.

În ansamblu, acest raport oferă noi perspective cu privire la ceea ce pot face autoritățile în domeniul educației din Europa pentru a consolida motivația elevilor, a îmbunătăți rezultatele și a-i ajuta pe cei care rămân în urmă, în special la matematică și științe.

Publicația este redactată în limba engleză.

Vă recomandăm:

Despre găurile negre pe 5 niveluri de dificultate:

Trei ...pe lună:

MEDIA SPACE

Programe europene, proiecte, studii, inițiative, priorități, strategii. Toate au în spate povești, întâmplări, experiențe, emoții. Toate vin cu perspective și conduc spre învățare.

Ne dorim ca, alături de actori din media, să ducem această învățare cât mai aproape de toți cei interesați de ea, de cei dornici de implicare și transformare.

Fie că ajungem către public alături de parteneri media care ne împărtășesc viziunea, fie că poveștile ajung să fie spuse, scrise, ilustrate ca urmare a preocupărilor media, faptul că există acest spațiu media alocat educației e un plus.

Ne dorim să acordăm, la rândul nostru, spațiu în ANews pentru partenerii noștri - Radio România Cultural și Tribuna Învățământului, dar și pentru alte apariții media dedicate învățării care pot inspira și motiva.

eTwinning – o întreagă lume virtuală a învățării
“Be Europe”- “Fii Europa”! – podcasturi despre avantajele învățării prin Erasmus+
Săptămâna europeană a competențelor profesionale
Cadre didactice de la Școala Gimnazială Ipotești, într-o experiență de mobilitate ERASMUS în Spania
Ea e profa pe care o îndrăgește orice licean! Carmen Răileanu: „Cel mai important pentru un tânăr este să știe bine o meserie”

ANews este publicația lunară a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Dacă sunteți implicați în proiecte din domeniile educației, formării profesionale sau tineretului și doriți să publicați articole despre acestea în revistă, dacă aveți recomandări sau dacă doriți doar sa ne scrieți, vă rugăm să folosiți adresa ileana.racoviceanu@anpcdefp.ro. Avem rugămintea ca materialele pe care le trimiteți să întrunească următoarele cerințe tehnice pentru publicare: o pagină A4, text scris cu diacritice, stil jurnalistic care să evidențieze în primul rând experiența de învățare, continuare (follow-up) și impact asupra activităților profesionale și/sau personale. Fotografiile care însoțesc textul vor fi de minim 300 dpi, atașate separat în email, nu inserate în documentul Word. Fotografiile vor reprezenta imagini de la activitățile de învățare/formare și nu se vor monta în colaje sau alte formate.

Toate informațiile din articolele despre proiectele finanțate cu sprijinul Comisiei Europene reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Agenția și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare neadecvată a acestora.

Created By
Agenția Erasmus+
Appreciate

Credits:

Created with images by Ju_see - "girl in flower wreath on meadow, sunny green natural background. Floral crown, symbol of summer solstice. Slavic ceremony on Midsummer, wiccan Litha sabbat. pagan holiday Ivan Kupala" • yanadjan - "Child in a wheat field. In vyshyvanka, the concept of the Independence Day of Ukraine. Selective focus." • peopleimages.com - "The waves are waiting. Shot of two young brothers holding their surfboards while looking towards the ocean." • Tierney - "Old way or new way with young woman looking upwards" • wacomka - "3d render, ultraviolet neon star shape, glowing lines, portal, tunnel, virtual reality, abstract fashion background, violet neon lights, arch, pink blue spectrum vibrant colors, laser show" • KevinSchmid - "norway reflection travel" • peopleimages.com - "The student life. Shot of a group of university students working on computers in the library at campus." • vegefox.com - "brain" • Elizaveta - "Theme travel and tranosport. Beautiful young caucasian woman in dress and backpack standing inside train station or terminal looking at a schedule holding a red phone, uses communication technology" • The KonG - "Learning online, E-learning, Business studying concept. Laptop and glowing light bulb digital line on table for self learning idea from home" • Mihail_fotodeti - "kids school emotions" • Monkey Business - "Group Of Mature College Students Collaborating On Project" • Broesis - "friendship fun backlighting" • Paul_Henri - "sound space network wires" • chrupka - "priority word made with colorful felt letters" • tippapatt - "Event planner timetable agenda plan on organize schedule event. Business woman using mobile phone and taking note on calendar desk on office table" • wooddy7 - "abstract powder splatted background,Freeze motion of green powder exploding/throwing green dust" • Maridav - "Exercise and sport running shoes runner woman tying laces getting ready for summer run in forest park panoramic banner header crop. Jogging girl exercise motivation heatlhy fit living." • master1305 - "Selfie time. Group of friends taking a stroll on city's street in summer day. Handicapped man with his friends having fun. Inclusion and diversity concept, normal lifestyle of special groups of" • geralt - "personal network social media" • geralt - "umbrella yellow black" • FabyGreen - "quotes carpe diem word" • Sunny studio - "Happy child wants to fly. Imagination, freedom and motivation concept" • metamorworks - "three hands holding piece of jigsaw puzzle on cityscape background. business partnership concept. business matching." • geralt - "social media icon people"