Loading

SD Worx semesterguide Allt du behöver veta om semester och semesterlön. Enkelt förklarat.

Gratis guide

De viktigaste reglerna för både anställda och arbetsgivare gällande semester och semesterlön

I den här guiden får du en översikt över de viktigaste reglerna och de vanligaste metoderna, enkelt förklarat.

Är du medlem i en Arbetsgivarorganisation eller med i ”Facket”? Läs gärna på respektive hemsida om vad som gäller kring semester för just din bransch.

Vi kommer att svara på följande:

  • Hur mycket semester har du rätt till i Sverige?
  • När ska semestern vara planerad?
  • Kan din arbetsgivare tvinga dig att ta ut all din semester?
  • Kan arbetsgivaren bestämma när du ska ha semester?
  • Måste du ta semester?
  • Extra semestervecka efter en viss ålder?
  • Har du rätt till semester när du är nyanställd?
  • Semester och semesterlön under föräldraledighet
  • Så många semesterdagar kan du ta med dig till nästa år
  • Hur beräknas din semesterlön?
  • Räknas bonusen in när semesterlönen ska beräknas?
  • Räknas sjuklönen in när semesterlönen ska beräknas?
  • Är det möjligt att få innestående semester i pengar?
  • Utbetalning av semesterersättning
  • Vad betyder semesteravdraget på lönespecifikationen?
  • Ska du betala skatt på din semesterlön?
  • Vad har du för rättigheter om du blir sjuk under din semester?
  • Semester under uppsägningstiden – vad har du som anställd rätt till?

Hur mycket semester har du rätt till i Sverige?

Semesterlagen säger att det är arbetsgivarens skyldighet att se till att arbetstagaren får ut den sammanhängande semester som han eller hon har rätt till. Reglerna gällande semestrar gäller för alla anställda, inklusive deltidsanställda och tillfälligt anställda.

I Sverige har du som anställd rätt till 25 dagar semester per år, oavsett din ålder eller anställningsform. Ibland kan arbetsgivare ha kollektivavtal där du som arbetstagare får tillgång till ännu fler semesterdagar, till exempel mot att du inte får någon övertidsersättning. Semesterdagar räknas i hela dagar, du kan alltså inte ta semester en halv dag.

Läs mer om vad som gäller enligt Semesterlagen på riksdagens webbplats här.

Reglerna för semester gäller alla anställda, även deltidsanställda och visstidsanställda.

När ska semestern vara planerad?

Semestern ska diskuteras i god tid innan den träder i kraft, helst i mars bör semesterplanen för sommarsemester vara färdigställd på arbetsplatsen. Om du inte är överens med din arbetsgivare om när du ska vara ledig, kan det vara arbetsgivaren som bestämmer när du får semester.

Grundregeln är att arbetsgivaren bestämmer när din semester ska tas ut. På vissa arbetsplatser fastställer en lokal fackklubb och arbetsgivare förläggningen av huvudsemestern. Senast två månader innan du ska påbörja din semester ska du ha fått besked från din arbetsgivare om semestern. Tänk på att om din arbetsgivare är ansluten till en Arbetsgivarorganisation och då följer branschens kollektivavtal, kan andra regler för semesterledighet gälla.

På de flesta arbetsplatser blir de anställda ombedda att lämna in sina semesterönskemål. Idag är digitala lösningar vanligast, ofta som en del av ett HR-system, där medarbetaren enkelt kan registrera sina semesterönskningar direkt via mobilen eller ett intranät, och chefen kan sedan enkelt godkänna ansökan digitalt.

Kan en arbetsgivare tvinga dig att ta ut alla dina semesterdagar?

Många undrar om arbetsgivaren har rätt att säga att du måste ta semester och att du måste ta alla semesterdagar i år. Svaret på detta är både ja och nej. Du måste ta ut minst 20 av dina betalda semesterdagar varje år, men alla dagar utöver 20 får sparas i upp till fem år. Du kan avstå från att ta ut årets obetalda semesterdagar.

När du tar ut sparade semesterdagar, måste du först ha tagit ut årets ordinarie betalda semesterdagar.

Har du sparade semesterdagar som hunnit bli 5 år gamla är det arbetsgivarens skyldighet att se till att du tar ut dessa dagar som ledighet senast det femte året.

Sparade semesterdagar är först och främst avsedda att tas ut i ledighet. Du har ingen rätt att kräva att få dessa sparade dagar omvandlade till pengar. På samma sätt kan arbetsgivaren inte ensidigt bestämma att betala ut semesterersättning till dig istället för att låta dig ta semester.

Om du och din arbetsgivare kommer överens om att du ska spara dessa dagar ytterligare ett år och istället ta ut dem som ledighet under år 6, så är det tillåtet. Det är också möjligt för er att komma överens om att arbetsgivaren ska ge dig semesterersättning istället för ledighet, men i bägge fallen förutsätter det att ni kommer överens. Annars fall måste semesterdagarna läggas ut som ledighet år 5.

Inga regler utan undantag

När behöver du INTE ta semester?

Du kan avstå från att ta obetald semester.

Det är arbetsgivarens skyldighet att se till så att de anställda tar ut sin lagstadgade ledighet under semesteråret, eftersom semester är till för att vi ska vara lediga, för att främja hälsan på arbetsplatsen.

En extra semestervecka efter en viss ålder

Enligt semesterlagen har alla rätt till lika många semesterdagar dvs. 25 vilket motsvarar 5 veckors semesterledighet. Vissa kollektivavtal kan ge dig en extra semestervecka när du fyllt 40, 50 eller 60 och företag kan ha olika villkor.

Har du rätt till semester när du är nyanställd?

Det är skillnad mellan rätten till semester och rätten till semesterlön.

När du börjar ett nytt jobb har du rätt till 25 semesterdagar och enligt Semesterlagen räknas ett semesterår från 1 april till 31 mars nästa år. Under den tiden (kallat intjänandeår) tjänar du in dina betalda semesterdagar, för att sedan kunna vara ledig under semesteråret som infaller under nästkommande år 1 april – 31 mars.

Lagstadgad semester är 25 semesterdagar per år, vilket motsvarar 5 veckors semester om du har en vanlig 5-dagars vecka.

Frånvaro som är semestergrundande

Enligt semesterlagen är viss lagstadgad frånvaro semestergrundande:

Exempel på frånvaro som är semestergrundande: Vård av barn vid sjukdom eller smitta hos barnet, vid sjukdom eller smitta hos barnets ordinarie vårdnadshavare, samt vid besök i samhällets förebyggande barnhälsovård

Hur semesterlönegrundande frånvaro räknas

De olika typerna av semesterlönegrundande frånvaro gäller oberoende av varandra. Med det menas att flera olika frånvarotyper kan infalla under samma intjänandeår. Den semesterlönegrundande tiden blir då summan av perioderna. Perioderna med semesterlönegrundande frånvaro räknas kalendariskt, vilket innebär att alla kalenderdagar från och med första till och med sista dagen i en frånvaroperiod räknas.

Semestergrundande frånvarodagar ”förbrukas” alltid som hela dagar även om frånvaron tas ut på deltid.

Ett exempel: Tjänar man in semester när man är föräldraledig?

Om du varit föräldraledig under intjänandeåret, det vill säga när det är tänkt att du ska tjäna in dina semesterdagar, kan du ändå tjäna in några semesterdagar. Som föräldraledig har du 120 dagar som är semesterlönegrundande och 180 dagar om du är ensamstående. Med 25 dagars semesterrätt och en föräldraledighet under hela intjänandeåret tjänar du in semester enligt nedan:

120 / 365 * 25 = 8,2, avrundas upp till 9 dagars intjänad semester

Eller för dig som är ensamstående:

180 / 365 * 25 = 12,3, avrundas upp till 13 dagars intjänad semester

Hur beräknas min semesterlön?

Enlig Semesterlagen beräknas semesterlönen på dina semesterlönegrundande inkomster som du hade föregående år. Det innebär att under semesteråret april 2021 till mars 2022 får du semesterlön för semesterlönegrundande inkomster under intjänandeåret 1 april 2020 till 31 mars 2021.

Även sidojobb och små jobb där du bara får en liten lön berättigar till semesterlön, minst 12%. Semesterlön får inte ingå i tim-, vecko- eller månadslön utan måste redovisas separat.

Enligt Semesterlagen finns det två metoder att beräkna semesterlön.

Semesterlagen är dispositiv, detta betyder att vissa delar kan avtalas via kollektivavtal eller genom enskilda överenskommelser. Villkoren för semester får då inte bli sämre än de i Semesterlagen.

1. Sammalöneregeln, vilket innebär att semesterlönen består av:

Din månadslön när du tar ut semester (månadslön och fasta lönetillägg). Semestertillägg på 0,43 procent av den aktuella månadslönen för varje semesterdag. Sedan kan det tillkomma semesterlön på rörliga delar, som till exempel:

  • Provision
  • Tantiem
  • Bonus
  • Premielön
  • Skiftjobb
  • Jourarbete
  • Beredskap
  • OB-ersättning

Den här delen av semesterlönen beräknas på 12 procent av den sammanlagda summan av alla rörliga delar som betalats ut under intjänandeåret.

2. Procentregeln

Enligt procentregeln ska 12% semesterlön beräknas på den under intjänandeåret intjänade semestergrundande lönen inklusive semestergrundande rörliga lönedelar.

Kontrollera vad som gäller hos din arbetsgivare, semestervillkoren är oftast bättre när det finns kollektivavtal.

Är bonus semesterlönegrundande?

Arbetsgivaren bestämmer om bonusen är semesterlönegrundande, eftersom bonusen vanligtvis är kopplad till den personliga prestationen. Bonusar som betalas ut oavsett arbetsinsats kan dock undantas från beräkningen av semesterlönen.

Eftersom bonusen vanligtvis är kopplad till den personliga prestationen. Bonusar som betalas ut oavsett arbetsinsats kan dock undantas från beräkningen av semesterlönen.

Ett exempel är en årlig julbonus på 1000 kronor till alla anställda – oavsett arbetsinsats eller prestationsmål under det senaste året.

Är sjuklön semesterlönegrundande?

Sjuklön från arbetsgivaren är inte semesterlönegrundande. När det gäller sjukfrånvaro är den semestergrundande i 180 kalenderdagar insjuknandeåret och ett helt intjänandeår.

Är en anställd sjuk hela september så har 30 dagar av de 180 dagarna förbrukats. Även arbetsfria dagar räknas med i frånvaroperioden. T.ex. En medarbetare som blir sjukskriven den 1 juli 2019 tjänar in full semester under 180 kalenderdagar med sjukfrånvaro (1 april 2019 – 31 mars 2020. Om den anställda är fortsatt sjukskriven hela nästkommande intjänandeår (1 april 2020 – 31 mars 2021), är det även då 180 dagar med sjukfrånvaro som är semestergrundande.

Är du fortsatt sjukskriven det tredje intjänandeåret (1 april 2021 – 31 mars 2022) får du inte några nya semesterlönegrundande frånvarodagar. Du förbrukar 1 hel semestergrundande dag även om din sjukskrivning är på deltid.

Kan man få semestern i pengar istället?

Även om det för många hade varit praktiskt att få ekonomisk ersättning för oanvända semesterdagar, är det inte möjligt enligt svensk lag. Semesterlön betalas endast ut när den anställde faktiskt tar semester.

Det enda tillfället då anställda kan få pengar för intjänad semester är när de avslutar sin anställning.

Ska man betala skatt på semesterlönen?

Om du är anställd med månadslön så får du i regel din vanliga månadslön utbetald även när du har semester. Din arbetsgivare gör skatteavdrag som om det vore en vanlig lön och du får din nettolön utbetald precis som vanligt.

Ifall du är timavlönad får du semesterlön för dina uttagna betalda semesterdagar. För timavlönade med semesterlön beräknad enligt procentregeln kan semesterlön antingen utbetalas i klump i t.ex. maj/juni eller samband med uttag av semesterdagar. Kontrollera vad som gäller hos din arbetsgivare.

Om du har intjänad semester som betalas ut till dig vid avslutad anställning, så kallad semesterersättning (slutlön), så skattar du på dessa pengar enligt Skatteverkets föreskrifter innan de betalas ut till dig.

Vad har du för rättigheter om du blir sjuk under semestern?

Vilka rättigheter du har om du blir sjuk under semestern beror på om du blir sjuk före eller under semestern.

Sjuk under semester

Om du blir sjuk under semestern, ska du anmäla det så fort som möjligt till din arbetsgivare för att avbryta semestern och istället få karensavdrag och sjuklön. De semesterdagar som byts mot sjukdomsdagar får tas ut vid ett annat tillfälle.

Du får bara tillbaka de dagar du är sjuk. Om du har haft en veckas semester och varit sjuk i tre av dessa, finns det tre dagar som du sedan kan begära att få skjuta upp till senare. Din arbetsgivare har rätt att bestämma när du kan ta dessa semesterdagar, men oftast brukar man komma överens om en lämplig tidpunkt.

Sjuk i utlandet och sjuklön

Du har rätt att få ersättning om du blir sjuk under semester i ett annat land, du behöver ett läkarintyg fr.o.m. den 8:e sjukdagen. Om du blir sjuk utomlands ska du be läkaren eller vårdcentralen om en ICD-kod till ditt läkarintyg, samt perioden för arbetsoförmågan. Det är även bra att be om att få intyget på engelska.

Semester under uppsägningstiden – vad har du rätt till som anställd?

Är din semester bestämd när du blir uppsagd?

Du har alltid rätt att ta ut din lagstadgade semesterledighet under uppsägningstiden, oavsett om du säger upp dig eller blir uppsagd, om ledigheten redan är beviljad. Om din semester inte är beviljad, får du normalt inte semester under uppsägningstiden, om inte din arbetsgivare beviljar det.

Semesterlagen ger dig dock rätt till minst fyra veckor sammanhängande semester under sommarperioden juni - augusti, så om din uppsägningstid omfattar denna period, har du rätt att vara ledig (finns kollektivavtal som trumfar). Om du inte hinner ta ut hela din ledighet innan du slutar, ska du få semesterersättning för resterande tid. Om du sägs upp på grund av arbetsbrist, kan du begära att redan beviljad semester upphävs.

Arbetsgivaren kan inte lägga ut din semester under uppsägningstiden om ni inte är överens om detta. Ovanstående gäller inte om din uppsägningstid är längre än 6 månader.

Är din semester bestämd när du blir uppsagd?

Det är inte ovanligt att semestern redan är bestämd när en arbetsgivare säger upp en anställd. Om du har en uppsägningstid på max 6 månader har du din semester enligt överenskommelse. Har du blivit uppsagd av arbetsgivaren kan du begära att den redan beviljade semesterledigheten upphävs. Detta gäller endast när uppsägningstiden är max 6 månader.

När du har sagt upp dig:

Om semestern bestäms innan du säger upp dig, kan arbetsgivaren inte ändra tidpunkten för semestern enbart för att arbetstagaren har sagt upp sig. I sådana fall kan den anställde kräva att semestern tas ut som planerat.

Ett flexibelt och modernt HR-system

Vill du göra det lättare att godkänna semesteransökningar och se till att alla får rätt betalt? Med ett flexibelt HR-system för hantering av löner, semester och frånvaro kan du bli av med mycket onödigt arbete kring semester, ledighet och övertid.

Vill du veta mer? Boka ett möte och låt oss visa dig hur ett modernt HR- eller lönesystem kan göra ditt jobb enklare.

SD Worx är en av de ledande leverantörerna av HR- och lönesystem samt outsourcingtjänster i Europa. Läs mer på sdworx.se

I den här guiden har vi försökt förklara semesterregler på ett så enkelt sätt som möjligt, och ytterligare information kan därför vara nödvändig för att få en fullständig bild av alla aktuella lagar och regler.

Du kan få mer omfattande information om semester på riksdagens webbplats.

sdworx.se

Credits:

Har skapats med bilder av FelixMittermeier - "alpine mountains mountain hut" • martinklass - "waterfall sweden water" • susnpics - "norway lofoten hamnoy" • nextvoyage - "stockholm sweden clouds" • qimono - "sunset lake water" • martinklass - "waterfall sweden water" • asundermeier - "sheep norway high landscape" • BLACK17BG - "park man portrait" • PTNorbert - "oresund bridge sea öresund" • havlil - "voss hang gliding sport" • TriplexAdventures - "northern lights aurora lapland" • 5168239 - "brekstad trondheim norway" • Michelleraponi - "norway island rocky sunset" • PublicDomainPictures - "drink cocktail beach" • Stevebidmead - "beach seagulls deckchairs"