Loading

Mooi Brabant, Aarle Rixtel en omgeving, september 2021 Kasteel Croy

Van Limburg naar Brabant. Nog één tussenstop voordat we weer huiswaarts gaan. Onze locatie wordt een pas geopende camperplaats. Camperplaats Croy is gelegen op het mooie landgoed Croy, nabij kasteel Croy. De locatie bevind zich in de groene omgeving van Aarle-Rixtel, gemeente Laarbeek, in het Land van de Peel. Omringt door weilanden, bossen en de Goorloop is het een fijne plek om in de ochtend te ontwaken tussen de fluitende vogels. Er zijn volop fiets en wandel mogelijkheden, mede door de landelijke knooppuntnetwerken, met daarnaast het centrum van Helmond binnen handbereik.

Kasteel Croy is wijd en zijd bekend. Niet alleen vanwege zijn monumentale verschijning maar ook vanwege het unieke landschap waarmee het kasteel wordt omgeven. Het kasteel dateert uit het beging van de 15e eeuw, het nabijgelegen poortgebouw uit het einde van de 15e eeuw. Binnen de grachten staat een unieke Spaanse schaapskooi uit het begin van de 19e eeuw. Over het landgoed kunt je heerlijk wandelen en je kunt het kasteel daarbij van alle kanten bekijken. Kasteel Croy is echter niet voor bezichtiging geopend.

Tip: klik op een kleine foto voor een vergroting van de foto!

In het historische poortgebouw kun je overnachten. Hier is een heuse B&B gevestigd met 1 kamer.

We besluiten voor een rondwandeling vanaf de camperplaats naar Aarle Rixtel. Er staan ontzettend veel beelden in het stadje. Een lunchplek is wel heel lastig. Twee restaurants zijn niet open vandaag. De bakker adviseert "Jantje" en dat doen we dan ook maar en blijkt een geweldige verrassing. Stap Snoeperij Jantje binnen en je ziet het al gauw: dit is niet zomaar een snoepwinkel. De tijd heeft geen vat gehad op de winkel: je stapt er zo je eigen jeugd binnen. En het is heerlijk toeven op het bankje voor de winkel.

Maar het interieur is niet de grootste kracht van Snoeperij Jantje. Nee, dat zijn de mensen die er werken. Sommige zien ze als mensen met een verstandelijke beperking. Wij zien juist heel pure, ruimdenkende, hardwerkende en lieve mensen, die opbloeien als je ze ruimte, rust en vertrouwen geeft. Het zijn stuk voor stuk toppers, die zinvol werk doen. Iedereen op zijn of haar eigen tempo en manier, maar vooral sámen. Met zijn allen zijn wij Snoeperij Jantje.

Beelden in Aarle Rixtel
De Couwenbergh

De Couwenbergh een centrale plek in het dorp Aarle Rixtel. Gemeentehuis, jongensschool, politiebureau en vandaag de dag een unieke locatie voor kleinschalige kwalitatieve bijeenkomsten en evenementen op maat.

Vanaf de camperplaats worden wij getrakteerd met een fantastische zonsondergang en uitzicht op het mooie coulissen landschap. En tot onze grote verrassing landen de drie ballons vlak voor onze camperdeur!! Werkelijk een prachtige belevenis. En wat zijn die ballonnen toch gigantisch!

de camperplaats met bloemenranden voor de bijtjes
Camperplaats Croy
Molen "De Leest" uit 1899 in Lieshout

Het standbeeld voor de molen is een eerbetoon van de vereniging De Hollandsche Molen, aan alle vrijwillige molenaars van Nederland. Prins Claus was beschermheer van deze vereniging. Het beeld werd op voorspraak van burgemeester van Hout in Lieshout geplaatst. Het stelt een ‘mulder’ voor die het vangtouw bedient. Zijn blik is op de wieken gericht. De vang is de ‘rem’ van de molen. Willem Verbruggen, molenaar van molen De Korenaar uit Oirschot, stond model voor het kunstwerk, dat is ontworpen, door kunstenaar Charles Vergouwen.

Molen "De Leest" uit 1899 in Lieshout

In 1899 kreeg molenbouwer Frans Vosters uit Helmond van de heer Mannaarts de opdracht om de molen aan de Molenstraat te bouwen. Het meest bijzondere oude onderdeel van de molen is de gietijzeren as. Deze is gegoten door de firma Nolet uit Schiedam/Rotterdam. Het exacte jaar is niet meer te achterhalen, maar de as komt uit de periode 1830-1840. Het is wel zeker dat het een van de oudste gegoten assen van Nederland is.

De Leest’ is een beltmolen. Bij beltmolens is de romp omsloten door een kunstmatige heuvel van aarde: de belt. In de belt is onder de molen een grote ruimte, die voor de aan- en afvoer van graan en meel gebruikt wordt.

Esdonks Kapelleke

Tijdens onze fietstocht rijden wij pal af op het lachende gezicht van het Esdonks Kapelleke. Een heel bijzondere kapel. We ontmoeten een ouder drietal. Een ervan is vlakbij woonachtig en vertelt ons, dat het klopt met dat lachende gezicht. De kozijnen om de ramen worden om die reden ook elk jaar weer geschilderd. De Spijkerkapel is de populaire benaming van de kapel van de heilige Maria Magdalena te Esdonk bij Gemert in Noord-Brabant, ter plaatse beter bekend als "Het Essinks kapelleke". In de kapel wordt een Corpus Christi vereerd, een levensgroot eikenhouten beeld uit de 17e eeuw dat Christus in het graf voorstelt. De kapel komt in de archieven voor het eerst voor in 1562.

Op de zondag, die het dichts ligt bij de 22e juli wordt er nog jaarlijks een openlucht mis gehouden.

Esdonks kapelleke

Conclusie: dit was de eerste, maar niet de laatste kennismaking met dit prachtige gebied in Brabant. Ook het naburige Helmond deed ons verrassen. Wij komen terug.

Tot slot

Wat is Nederland prachtig.

Created By
Wil Oudshoorn
Appreciate

Credits:

@Wil Oudshoorn @Mathé Snoek