Loading

Sua varten somessa 2022 Nuorten puolella. Häirintää vastaan.

”Oon ollu ihan super ilonen siitä et oon löytänyt teidät tänä vuonna. On ihanaa olla tääl ja oppia, olla liveissä ja pitää hauskaa. Ootte nii super tyyppejä!” (nuori 14 v.)*

Sua varten somessa on Suomen ensimmäinen häirintään ja kiusaamiseen puuttuva ja nuoria suoraan somessa auttava taho. Vastaamme nuorten yksityisviesteihin joka arkipäivä iltaan asti Tiktokissa, Snapchatissa ja Instagramissa — viestiä meille voi laittaa minä päivänä ja mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Tuemme seksuaalista ahdistelua ja somekiusaamista kokenutta nuorta kokemuksen käsittelyssä ja viemme asian tarvittaessa eteenpäin. Olemme somessa nuoria varten, aina nuorten puolella!

*Sitaatit: mp suavarten_official 2022: Palautekysely nuorille Sua varten somessa -palvelusta, n=1231

"KIITOS TOSI PALJON ETTÄ OOTTE ESIM TIKTOKISSA PITÄMÄSSÄ HUOLTA NUORISTA❤️❤️❤️" (NUORI 11 V.)
"Kiitos työstä jota te teette!! Oon suositellut kaikille mun pienemmille sisaruksille kun ne on ekaa kertaa saanu somet että laittaa teidän tilin seurantaan, tulee itellekkin sellanen olo että ne on enemmän turvassa somessa teidän kautta!! Ihan mahtavaa ja tärkeetä hommaa <3" (nuori 19 v.)

Vuosi 2022 wrapped

▪ Yli 3000 keskustelua 8—21-vuotiaiden lasten ja nuorten kanssa Snapchatissa, TikTokissa ja Instagramissa.

▪ 89 % yhteydenottajista oli alle 16-vuotiaita. Tyypillisin yksityisviestiä laittava oli 11—14-vuotias tyttö.

▪ Suurin osa käydyistä keskusteluista liittyi seksuaaliseen häirintään ja ahdisteluun. Sen lisäksi juttelimme kiusaamiseen, mielenterveyteen, kouluun ja kaverisuhteisiin liittyvistä huolista.

▪ Teimme keskusrikospoliisille ja paikallispoliiseille yli 80 ilmoitusta alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikosepäilyistä.

▪ Suavarten_official Instagram-tilin postaukset saivat 770 000 näyttökertaa ja TikTok-videoita katsottiin 1,8 miljoonaa kertaa.

Seuraavista aiheista juttelimme erityisesti:

  • alastonkuvien vastaanottaminen, pyytely tai levittäminen
  • muu seksuaalinen häirintä somessa, kuten ahdistelevat viestit
  • kasvokkain tapahtuva häirintä tai kiusaaminen
  • kiusaaminen somessa
  • koulukiusaaminen tai koulussa tapahtuva väkivalta
  • grooming

Vuoden 2022 kohokohdat ✨suavarten edition✨

Miten tavoittaa nuoret somessa? Päätimme koota kaiken kantapään kautta oppimamme yksiin kansiin ja julkaisimme käsikirjan sometyöstä. "Jalkaudu someen! Käsikirja nuorten kanssa työskenteleville" on ladattavissa ilmaiseksi osoitteesta bit.ly/jalkaudusomeen.

Järjestimme "Laita pari kuvaa - lapsiin ja nuoriin kohdistuvat seksuaalirikokset somessa" -seminaarin, joka keräsi yhteen huikean puhujajoukon sekä lähes 500 lasten ja nuorten seksuaalikasvatuksesta ja turvallisemmasta verkosta kiinnostunutta kuulijaa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Sua varten somessa -toiminnalle Nuorisotyön tunnustuspalkinnon ajankohtaisesta, uutta luovasta työstä somessa. Palkinnossa kiitettiin Sua varten -työn yhteenkokoavaa, mukaansa kutsuvaa otetta. Lämmin kiitos jokaiselle yhteistyökumppanillemme! 💜

Sosiaali- ja terveysministeriön avustuskeskus ehdottaa Sua varten somessa -työlle pysyväisluonteista rahoitusta. Työmme nuorten ja turvallisemman somen puolesta saa siis jatkua, kiitos Stea!

Ehdoton kohokohta: nuorten palautteet Sua varten -työstä sekä vilpittömät, haastavat ja hauskat kysymykset ja kommentit TikTok-tilin puolella.

”KIITOS, ETTÄ TEETTE VIDEOITA SOMEISSA. NIISTÄ VOI OPPIA PALJON UUTTA JA NE AUTTAA MYÖS MITEN PITÄÄ TOIMIA, JOS NIIN KÄY. NE ON AUTTANUT MUA MYÖS TODELLA PALJON.” (nuori 14 V.)

Nämä aiheet puhuttivat TikTokin puolella vuonna 2022

"OOTTE MAHTAVIA TYYPPEJÄ TOI TYÖ AUTTAA MONIA NUORIA SAAMAAN LISÄÄ TIETOA OMISTA OIKEUKSISTA JA TARPEISTA KIITTI ETTÄ TEETTE TÄTÄ TYÖTÄ MEITÄ NUORIA VARTEN ❤️❤️❤️❤️" (NUORI 14 V.)

Haluavatko ne nuoret aikuisia sinne someen?

Kysyimme loppuvuodesta 2022 nuorilta mielipidettä toiminnastamme ja saimme yli 1200 vastausta.

  • 98 % kokee hyödylliseksi, että sosiaalisessa mediassa on Sua varten somessa -kaltainen nuoria auttavia toimijoita
  • 84 % vastaajista sanoi, että Sua varten somessa on lisännyt turvallisuuden tunnetta somessa
  • 75 % vastaajista oli saanut suavarten_official-profiilin kautta uutta tietoa seksuaalisesta häirinnästä tai kiusaamisesta
  • Puolet vastanneista oli suositellut @suavarten_official-profiilia jollekulle

Parhaat vinkit nuorten kanssa työskentelyyn somealustoilla? Tutustu Jalkaudu someen! -käsikirjaamme osoitteessa bit.ly/jalkaudusomeen.

"TEETTE TODELLA TÄRKEETÄ TYÖTÄ. ON MAHTAVAA ETTÄ NUORILLE ON TARJOLLA MYÖS TÄLLÄNEN PALVELU JOS MUILLE EI USKALLA KERTOA VAIKKA OMILLE VANHEMMILLE JOS TULISI JOTAKIN HÄIRINTÄÄN LIITTYVÄÄ TMS. AUTATTE VARMASTI NUORIA TODELLA HYVIN <3" (NUORI 16 V.)

Mikä Sua varten somessa?

Sua varten somessa vähentää somessa tapahtuvaa, nuoriin kohdistuvaa seksuaalista häirintää, ahdistelua ja kiusaamista.

Kohderyhmämme on 8-21-vuotiaat nuoret. Keskusteluja käydään kohderyhmän suosimilla somealustoilla Instagramissa, Tiktokissa ja Snapchatissa. Nuoret saavat tukea ja tietoa häirinnästä sekä omista rajoista, ja heitä autetaan tunnistamaan häirintätilanteita paremmin.

Sua varten somessa on matalan kynnyksen taho, johon voi ottaa yhteyttä, kun kokee häirintää tai on kohdannut somealustoilla jotain hämmentävää. Viestiä voi laittaa isojen ja pienien mieltä painavien häirintä- ja kiusaamiskokemusten ja pohdintojen takia.  Viestiä voi laittaa milloin vain - yöllä, päivällä, arkena ja viikonloppuna.

Sua varten somessa -tiimin läsnäolo vahvistaa nuorten turvallisuuden tunnetta muuttamalla aktiivisesti somen keskustelukulttuuria paremmaksi — yksi positiivinen kommentti kerrallaan. Yksityisviestittelyn lisäksi nuori voi kutsua, eli tägätä tiimin paikalle omaan tai kaverin someprofiilin kommenttikenttään puuttumaan kiusaamiseen tai häirintään. Tiimi jalkautuu somealustojen feedeihin ja kommentteihin ja aktiivisesti etsii tarvitsevia nuoria hyödyntäen somealustojen algoritmeja, trendejä ja aihetunnisteita.

Sua varten somessa -toiminnan takana ovat järjestöt Loisto setlementti ja Nicehearts sekä vuoden 2022 loppuun asti Kuopion Setlementti Puijola.

"Ootte oikeesti tosi tärkee asia somessa ja siis pakko myöntää vaikka ei haluais niin oon mäkin joskus laittanut vähän turhanpäiväsiä kommentteja esim tiktokissa mutta oon alkanu opettelee oleen kommentoimatta mitää ilkeen kuulosta tai sillee."

Somehäirintä 101

Seksuaalinen häirintä ja kiusaaminen somessa on yleistä. Tuoreiden selvitysten mukaan 80 % nuorista on todistanut kiusaamista sosiaalisen median eri alustoilla ja 50 % kokenut itseen kohdistuvaa kiusaamista. Seksuaalista häirintää verkossa on todistanut työistä 85 % ja itse kokenut lähes joka toinen nuori tyttö. Poikien keskuudessa seksuaalisen häirinnän luvut ovat matalampia, mutta niin ikään nousussa. Neljännes nuorista on käynyt seksuaalissävytteisiä keskusteluja aikuisen kanssa verkossa.

Somehäirintä alkaa varhain. Nuorimmat Sua varten somessa -tiimiin seksuaalisen häirinnän tai somekiusaamisen takia yhteyttä ottaneet ovat olleet 6—8-vuotiaita. Tyypillisin viestiä lähettävä nuori on 11—14-vuotias tyttö.

Häirintää normalisoidaan ja vähätellään. Nuorten maailmassa somehäirintä, kuten tappouhkaukset tai vailla suostumusta tapahtuva alastonkuvien pyytely ja lähettely, jopa kiristäminen on hyvin tavallista. Kysymykseen "Oletko sä kokenut somessa häirintää" saamme usein vastauksen: "En mitään erityistä, normaalia nudejen pyytelyä vaan." Tosiasia on, että aikuisen alle 16-vuotiaalle laittamat seksuaalissävytteiset viestit ja kuvat ovat seksuaalista väkivaltaa ja lain mukaan rikos. Myös verkkokiusaaminen saattaa monissa tilanteissa täyttää rikoksen tunnusmerkit.

Somehäirintä tapahtuu usein piilossa ja somen seksuaalirikokset jäävät monesti ilmoittamatta. Paitsi että somehäirintää usein vähätellään, sitä myös hävetään. Aikuisten heikko kyky, halu ja osaaminen ottaa somehäirinnän ilmiöitä nuorten kanssa puheeksi ruokkii vaikenemisen kulttuuria ja sitä, että nuori jää huoliensa kanssa yksin. Valtaosa somessa tapahtuvista alaikäisiin kohdistuvista seksuaalirikoksista jää ilmoittamatta ja nuori vaille tukea häirintäkokemuksensa kanssa.

Somealustat ja digitaalisen kanssakäymisen kulttuuri kehittyy nopeasti. Tässä mukana pysyminen voi vanhemmalle tai nuorten parissa työskentelevälle aikuiselle tuntua haastavalta. On kuitenkin tärkeää osoittaa kiinnostusta nuoren digitaalista kasvuympäristöä kohtaan ja ottaa puheeksi myös sellaisia ilmiöitä, joissa ei välttämättä itse ole asiantuntija.

Aikuiset tulevat usein tietoisiksi lapsen tai nuoren kokemasta häirinnästä vasta, kun tilanteet ovat jo pitkällä ja nuori jäänyt viikoiksi, kuukausiksi, joskus jopa vuosiksi yksin vaikeiden kokemustensa kanssa. Rohkealla puheeksi ottamisella ja häirinnän kohteeksi joutuneen sijaan häirinnän tekijän vastuuttamisella voimme vaikuttaa siihen, että tulevaisuudessa asetelma ei olisi tämä.

PS. Koulutus somehäirinnästä? Yhteinen kamppis somen turvataidoista? Vieraaksi meidän TikTok-liveen? Ota yhteyttä, laitetaan homma tulille 🔥

Credits:

Juho Laitinen; Stadin ammattiopisto: Mediastadi; Allianssi: Ainomaija Mikkola