Aholaidan lammastila sijaitsee Kangasalan Ponsassa, Längelmäveden rannalla. Tilan historia juontaa juurensa 1500-luvulle asti. Tila on erotettu 1800-luvulla Paavolan kantatilasta. Lampaat tulivat Aholaidan tilalle vuonna 2009. Nykyisin tilalla on satapäinen katras suomenlampaita ja ahvenanmaanlampaita. Osa katraasta jää kesäksi kotilaitumille, mutta suurin osa eläimistä matkaa tilan hoidossa oleville luonnonlaitumille eri puolille Pirkanmaata. Tilan sopimuslaidunnuskohteita ovat Luodon saaren ja Matalajärven luonnonsuojelualueet sekä Härmänsaari.
Tilan hoidossa on yhteensä 115 hehtaaria laidunnettuja perinnebiotooppeja ja luonnonsuojelualueita. Tilan oma ja ensimmäinen luonnonhoitokohde on Palosaari, jossa on noin 37 hehtaaria kunnostusvaiheessa olevaa perinnebiotooppia (inventointi 2017). Laaja alue koostuu metsälaidunten, hakamaiden ja niittyjen mosaiikista. Kohteella on monipuolinen ja runsas lehtipuusto. Huomionarvoisia kasvilajeja ovat: kelta-apila, pussikämmekkä, aholeinikki ja metsälehmus. Puustoiset laidunalueet ovat merkittäviä elinympäristöjä myös monille sienilajeille ja linnuille.
Palosaaren laitumelta löytyi sienilajeja erityisen runsaasti, yhteensä 178 lajia. Lajistoon mahtuu myös harvinaista lajistoa kuten siiliukonsieni, kuusinapalakki ja rikkivalmuska. Palosaaren kuusinapalakkiesiintymä on laji.fi:n mukaan Suomen pohjoisin. Muita laitumella tavattuja harvalukuisia, eteläisiä lajeja ovat muun muassa silkkivalmuska, sappiseitikki, purppurajalkaseitikki ja aprikoosihapero.
Hyönteiskartoitusten satoa
Palvelut
Aholaidan lammastilalla on oma verkkokauppa sekä tilapuoti, joka on avoinna erikseen ilmoitettuina ajankohtina. Tilapuodissa on myynnissä muun muassa villalankoja, taljoja, luomulihaa sekä erilaisia villa- ja lammastuotteita. Lisäksi tila tarjoaa lammaspaimenlomia Palosaaren mökissä. Kysy lisää: Satu Alajoki, puhelin 040 5702968 tai satu.alajoki(at)aholaidantila.fi.
Aholaidan lammastilan internetsivut: https://aholaidantila.fi/
Tilaesittely on osa Pirkanmaan ELY-keskuksen rahoittamaa Lumolaidun verkosto -hanketta (2019-2022).
Teksti ja kuvat: Satu Alajoki, Aholaidan lammastila, Ilari Rasimus, Tampereen Hyönteistutkijain Seura, Riikka Söyrinki ja Laura Puolamäki, ProAgria Etelä-Suomi ja Perinnebiotooppikohteen kohdekortti ”Palosaari” (Pirkanmaan ELY-keskus 2017).
Sivun tiedot päivitetty 2.5.2022.