Sofia Maria Bang Elm driver suksessfull grønnsaksdyrking, 600 meter over havet på rundt 2,5 mål og har dermed gått i bresjen for å knuse etablerte sannheter om hvor i landet og hvor mye areal som er nødvendig for å drive lønnsom grønnsaksproduksjon i Norge.
Juryen ser Avdem Gardsgrønt som en uslepen diamant med stort potensial til å inspirere flere som ønsker å drive egen produksjon og kan lett stå som et mønster for annen nyskaping. Gjennom pandemien har Sofia klart å omstille seg og økt lønnsomheten ved hjelp av en selvbetjeningsvogn, kurs- og mentorvirksomhet og er et forbilde for unge bønder og andre som har lyst til å gå inn i grønnsaksproduksjon.
På Lesja i Gudbrandsdalen, 600 meter over havet, ligger Avdem Gård. Her dyrker Sofia rundt 40-50 forskjellig typer grønnsaker på 2,5 mål av beitemarken som tilhører hennes svigerforeldre. I et utfordrende klima der snøen kan finne på å komme allerede i juli, bruker Sofia stort sett håndkraft til å jobbe med jorden og ingen kunstgjødsel eller sprøytemidler.
– Grønnsakene selger jeg via en abonnementsordning til lokalmiljøet rundt Lesja, til tre restauranter, i gårdsbutikken Avdemsbue og en selvbetjeningsvogn som jeg startet med under pandemien, sier Sofia.
Det lå i kortene
Som oppvokst i en økolandsby i Danmark der hun sammen med sine søsken ble sendt ned i hagen for å hente grønnsaker til kveldsmat, lå det kanskje litt i kortene at hun skulle drive med grønnsaker som voksen, men veien dit var ikke selvsagt.
– Nei, jeg trodde jeg skulle gå musikkens vei og har studert svensk folkemusikk i Sverige og kirkesang i Danmark, sier Sofia.
Det var først på en backpackertur til India at hun søkte tilbake til røttene.
– Det stod plutselig veldig klart for meg at jeg ville jobbe med grønnsaker og produsere noe, utrette noe mer fysisk, sier Sofia.
Her er Sofia og samboeren Hans Haugstad Avdem er klare til dyst i markedshagen som ble etablert i 2017.
Fra ørken i India til frodige Aurland
I en ørken i India ble hun tipset om Sogn Jord- og Hagebruksskule, og da hun fikk se bilder av frodige Aurland, tok det ikke lang tid før Sofia var student ved skolen. Her møtte hun også samboeren sin, Hans Haugstad Avdem, og sammen flyttet de tilbake til hjemgården hans som drives som melkegård med gardsysteri.
– Folk sa at jeg ikke kom til å få det til, sier Sofia, da hun i 2017 fikk de 2,5 målene av sine svigerforeldre til grønnsaksdyrking.
– Folk som flytter fra utlandet er kanskje ikke så redde for å teste ut nye ideer, og jeg visste at min samboers bestemor hadde dyrket grønnsaker så da var det jo muligheter, sier Sofia.
Hun ser det som en stor motivasjon å ha skapt Avdem Gardsgrønt med utgangspunkt i noe hun selv er interessert i å drive med, og et eget levebrød.
Sofia lager alle småplantene sine selv, for å kunne velge sorter som trives best mulig i det utfordrende klimaet på Lesja. Her med sønnen Alfred på ryggen.
Positiv omstilling under pandemien
– Jeg har stort sett ikke gått på noen smeller og er veldig takknemlig for at jeg får drive med det jeg driver med og er takknemlig for å styre min egen hverdag og følge de ulike sesongene, sier hun.
Til tross for ikke å ha gått på de store smellene så langt, ble også Avdem Gardsgrønt rammet da pandemien kom vinteren 2020. Heldigvis for Sofia klarte hun raskt å omstille seg.
– Da usikkerheten i restaurantbransjen meldte seg, bestemte jeg meg for primært å satse på avsetning av grønnsakene til private. Jeg forstod at det var interesse fra andre utover de som var med i abonnementsordningen vår, men ville skape et mer uforpliktende tilbud, sier Sofia.
Slik kom hun i gang med en selvbetjeningsvogn, som det finnes mange av i Danmark der hun kommer fra.
– Den er en stor suksess, både for meg som får solgt enda mere grønt direkte til private, og til lokale og gjennomreisende som enkelt får tak i grønnsakene, sier hun.
Mange av grønnsakene leveres via en abonnementsordning hvor lokale får en grønnsakskasse annenhver uke eller ukentlig.
Kurs og mentorvirksomhet
Underveis i pandemien har det også vært stor etterspørsel etter kurs i grønnsaksdyrking, både fra folk med privathager, og fra folk som ønsker å starte med småskala grønnsaksproduksjon.
–Dette ønsket jeg å bidra med, så jeg lanserte flere kurs som ble fulltegnet veldig raskt. I fjor hadde jeg over 100 personer fra store deler av Norge på kurs, og jeg har fått flere tilbakemeldinger om at Avdem Garsgrønt og det jeg får til her er en direkte årsak til at mange har turt å satse på grønnsaksproduksjon, sier Sofia, som også holder digitale kurs.
Sofia er også med i inkubatorprogrammet «Grønnsaksproduksjon og anna dyrking i Fjellandbruket», som kursholder for en rekke digitale samlinger og gjennom studieturer til Avdem for å gi folk som er interessert i grønnsaksdyrking et faglig grunnlag og praktisk sparring gjennom en vekstsesong.
Markedshagen sett ovenfra. Det er 100 bed som er 15 meter lange og 75 cm brede. Bedene er delt inn i et vekstskifte på fem, slik at grønnsakene grupperes i plantefamilier som roterer hvert år.
Meningsfylt arbeid
– Det er helt fantastisk å se at prosjektet mitt har engasjert flere til å få det til. Jeg liker veldig godt formidlingsdelen og føler meg heldig som får lov til å reise rundt å holde foredrag, sier Sofia.
– Jeg synes helt personlig det er veldig meningsfylt å produsere mat til seg selv og andre, og så er det et lite steg i forhold til klima -og miljøbevissthet, bidra til kortreist mat uten sprøytemidler og bygge opp matjorden i stedet for det motsatte, sier Sofia.
Norges Vels Gründerpris
Sofia Maria Bang Elm er vinner av Norges Vels Gründerpris for 2021.
Norges Vels Gründerpris skal premiere og oppmuntre til nyskaping og igangsetting. Medaljen tildeles personer som har gjort en innsats i eget lokalsamfunn, organisasjon eller bedrift - i tråd med Norges Vels visjon om livskraftige lokalsamfunn.
Prisen består av Norges Vels Sølvmedalje, diplom og 25 000 kroner.
Fra og med 2020 lyses prisen ut med et eget tema. I 2021 har vi vært på jakt etter gründere innen bærekraftig lokal mat og opplevelser som har klart å omstille seg til koronapandemiens betingelser.
--------------------
Tekst: Silvia Maria Suh, Norges Vel / Foto: Avdem Gardsgrønt
Credits:
Avdem Gårdsgrønt