Innilän tila on vanha ratsutila, joka sijaitsee Lempäälässä Mäyhäjärven rannalla. Innilä oli aikanaan Lempäälän vanhin kartano, jonka historia ulottuu 1500-luvulle asti. Pastellin suvulle tila siirtyi vuonna 1909. Tilalla on karjatalouden harjoittamisesta pitkät perinteet, ja tilan tuotantosuunta on jo pitkään ollut naudanlihantuotanto. Innilä on luomutila, jossa kasvatetaan Hereford-karjaa. Laiduntavaan karjaan kuuluu noin 40 emolehmää vasikoineen. Tilan perinnebiotooppeja on hoidettu usean vuosikymmenen ajan, ja vähitellen laidunnukseen on otettu lisää vanhoja luonnonlaitumia.
Tilalla on hoidettuja luonnonlaitumia noin 40 hehtaaria, ja noin puolet niistä on maakunnallisesti arvokkaita perinnebiotooppeja (inventointi 2017). Uusimmat luonnonlaitumet ovat vielä kunnostusvaiheessa. Vanhat perinnebiotoopit koostuvat useasta osa-alueesta, ja niiltä löytyy erilaisia elinympäristöjä kuten rantaniittyä, hakamaata ja metsälaidunta. Alueilla kasvaa vanhaa monilajista puustoa sekä katajia. Innilän laitumilta tavattiin 14 lintulajia. Näistä punavarpunen ja västäräkki kuuluvat uhanalaisuusluokituksen silmälläpidettäviin lajeihin. Huomionarvoisia kasvilajeja ovat: aholeinikki, peurankello, pölkkyruoho ja törrösara.
Ketolaikkujen lajistossa esiintyvät muun muassa huopakeltano, ketohärkki, mäkitervakko ja viherjäsenruoho.
Hyönteiskartoitusten satoa
Innilästä on vuosien 2020 ja 2021 kartoituksissa havaittu 106 perhoslajia, useita kymmeniä kovakuoriaislajia, 13 mesipistiäislajia sekä jonkin verran muita hyönteisiä. Perhosista tavattiin silmälläpidettävät mesimaayökkönen ja loimuyökkönen. Näistä eritoten mesimaayökkönen oli hyvin runsas. Muita mielenkiintoisia perhoslajeja olivat esimerkiksi ruusuilla toukkana elävä sitruunamittari, kuivien ketojen yökköset ketoruuniyökkönen ja tervakkoyökkönen sekä Pirkanmaalla eteläinen sammaltammiyökkönen.
Kovakuoriaishavainnoista merkittävin oli rantalaitumelta tavattu uhanalainen ja hyvin harvinainen viherkehnäkiitäjäinen, joka viihtyy laiduneläinten avoimina ja rikottuina pitämissä rantakosteikoissa. Myös rantaniittyjen aitoristikiitäjäinen oli mielenkiintoinen löytö Pirkanmaalle.
Palvelut ammattilaisryhmille tilauksesta
Tila on yksityinen maatila, joka ottaa vastaan ainoastaan ammattilaisryhmiä tilauksesta. Tila ei ole avoinna yleisölle. Ryhmien tutustumiskäynnit laidunnuksesta ja perinnebiotooppien hoidosta. Kysy lisää: Kai Pastell, puhelin 050 5911548.
Tilaesittely on osa Pirkanmaan ELY-keskuksen rahoittamaa Lumolaidun verkosto -hanketta (2019-2022).
Teksti ja kuvat: Ilari Rasimus, Tampereen Hyönteistutkijain Seura ry, Riikka Söyrinki, ProAgria Etelä-Suomi ja Perinnebiotooppikohteen kohdekortti ”Innilän haat” (Pirkanmaan ELY-keskus 2017).
Sivun tiedot päivitetty 29.4.2022.