Loading

PYRY-PAKKI Ota käyttöösi PYRY-hankkeessa kehitetyt työkalut

PYRY-PAKKI sisältää työkaluja, malleja ja materiaaleja, joita voit hyödyntää työssäsi opiskelijoiden, työnhakijoiden tai työssä olevien kanssa. Työkalut ja materiaalit liittyvät minäpystyvyyden tukemiseen, vertaisohjaajana kehittymiseen ja työelämäyhteistyön kehittämiseen. Tutustu siis Pyryn tarinaan ja nappaa itsellesi sopivat materiaalit käyttöön!

Pyry opiskelee toista vuotta ammatillisen koulutuksen perustutkinnossa. Hänelle ei ole vielä kertynyt työkokemusta muualta kuin opintoihin sisältyvästä työelämässä oppimisesta. Työpaikalla Pyry sai tehdä monenlaisia työtehtäviä ja hän koki, että oppi paljon uusia asioita. Haasteellisinta oppimisessa Pyryn mielestä on se, ettei hän luota omiin kykyihinsä ja osaamiseensa.

Katso video ja tiedät miten toimia, kun työntekijän mielessä risteilevät kysymykset: Pystynkö, osaanko, pärjäänkö?

Minäpystyvyys-julisteet kuvaavat ytimekkäästi minäpystyvyyden vaikutusta ja keinoja, jotka edistävät ja tukevat on minäpystyvyyden muodostumista.

Kouluun palattuaan Pyry kuulee opiskelukaveriltaan vertaisryhmätoiminnasta. Vertaisryhmässä voi harjoitella ja oppia sellaisia taitoja, joista on hyötyä työnhaussa ja työllistymisessä. Vertaisryhmistä Pyrylle kertoi myös parhaillaan työpajalla oleva ystävä, joka osallistuu pajan vertaisryhmätoimintaan.

Koulun vertaisryhmän ensimmäisessä tapaamisessa vertaisryhmän vastuuohjaaja tiedusteli, kuka ryhmäläisistä haluaisi harjoitella vertaisohjaajana toimimista. Pyry innostui ja sai mukaansa myös opiskelukaverin. Koulun henkilökuntaan kuuluva vastuuohjaaja kertoi, että he pääsevät osallistumaan koulutukseen ja saavat vertaisohjaajana toimimisen avuksi tukimateriaalia.

Pyry pääsi harjoittelemaan vertaisohjaajana toimimista vertaisryhmän säännöllisissä tapaamisissa. Tapaamiset Pyry suunnitteli etukäteen yhdessä vastuuohjaajan kanssa. Ryhmäläisten mielestä parasta kokoontumissa olivat toiminnalliset menetelmät ja PYRY-pelin pelaaminen.

PYRY-pelin materiaaleja
Pelilauta PYRY-pelistä
PYRY-pelin materiaaleja

Mukavaksi ja hyödylliseksi ryhmäläiset kokivat myös henkilökohtaisten Minä pystyn –videoiden tekemisen. Videoilla ryhmäläiset kertovat omasta osaamisestaan ja vahvuuksistaan, ja myös kiinnostuksen kohteistaan, esimerkiksi harrastuksista. Videoita voidaan hyödyntää esimerkiksi työnhakutilanteissa. Katso alta kahden Kiipulan ammattopiston opiskelijan Minä pystyn -videot.

Sasky koulutuskuntayhtymän sivuilta pääset kuuntelemaan podcast-jaksoa, jossa vertaisohjaana toiminut yrittäjä Marika Piipari ja liiketoiminnan opettaja Mari Muurimäki kertovat ajatuksiaan vertaisryhmätoiminnasta ja erityisesti ajasta vertaisryhmätoiminnan jälkeen.

Seuraava työelämässä oppimisen jakso lähestyy ja Pyry pohtii opettajan kanssa sopivaa työpaikkaa. Opettaja päättää hankkia uuden työelämäkumppanin ja hyödyntää sen hankkimisessa Tavoitteena monimuotoinen työelämä -materiaalia. Materiaali esittelee monimuotoisen työelämän mallia ja helpottaa hahmottamaan työnantajien yhteiskuntavastuun ja monimuotoistuvan työelämän mahdollisuuksia.

Ammattiopiston Luovin tuottamassa podcast-jaksossa puhutaan monimuotoisesta työelämästä ja otetaan selvää siitä, mitä tarkoittaa täsmätyö tai työn räätälöinti. Sekin selviää, minkälaisia tukimuotoja täsmätyökykyisen henkilön palkkaavalle organisaatiolle on tarjolla ja kuullaan yritysten kokemuksista monimuotoisesta rekrytoinnista.

Ammattiopiston Luovin toisessa podcast-jaksossa kerrotaan vinkkejä siitä, millä tavoin ja mitä menetelmiä hyödyntämällä voit ohjata täsmätyökykyistä työntekijää työpaikalla ja työelämässä laajemminkin. Podcast kertoo myös, mitä minäpystyvyys tarkoittaa ja kuinka voit työnantajana sitä tukea? Entä mitä ovat tukikortit ja mihin niitä käytetään - se selviää podcastia kuuntelemalla.

Työpaikalla tapahtuvaan oppimisen tueksi ja ohjauksen työvälineiksi suunniteltiin kaksi tulostettavaa tukikorttia. Tukikortteja voi hyödyntää omien vahvuuksien sanoittamisessa ja tuen tarpeen kuvaamisessa.

Opintojen aikana Pyry hankki kokemusta vertaisohjaajana toimimisesta ja valmistui ammattiin. Työelämään siirryttyään Pyry koki, että vertaisryhmään osallistuminen vahvisti minäpystyvyyttä. Ja samaa sanoivat myös hänen vertaisryhmässä olleet opiskelijakollegat.

Tampereen ammattikorkeakoulun, Ammattiopisto Luovin, Kiipulan ammattiopiston, SASKY koulutuskuntayhtymän ja Valo-Valmennusyhdistys ry:n toteuttamassa Pystyväksi ryhmässä - PYRY -hankkeessa kehitetään vertaisryhmätoimintaa, vertaisohjaajana toimimista, työelämäyhteistyötä ja minäpystyvyyden tukemista. Hanketta rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto ja Keski-Suomen ELY-keskus ja sitä toteutetaan ajalla 1.1.2020 - 31.12.2022.

Created By
Tuula Isosuo
Appreciate

Credits:

Luotu käyttämällä kuvaa, jonka on ottanut MohamadFaizal - "Top view of a white jigsaw puzzle on a yellow background with copy space."