View Static Version
Loading

Sensorische informatie-verwerking Presentatie van de bouwstenen

Sensorische informatieverwerking (SI) gaat over zintuigelijke prikkelverwerking. Iedereen beschikt over SI, zonder prikkels kun je namelijk niet overleven. Soms gaat er iets mis, dan spreken we over problemen in de SI.

Doel

Deze module bevat basiskennis over de sensorische informatieverwerking, de verschillende soorten prikkels, de zintuigen en de alertheid. Kennis is gecombineerd met een grote verscheidenheid aan voorbeelden en casussen. De focus ligt op bewustwording van de invloed van SI op het functioneren van de cliënt. Door bewustwording kun je rekening houden met voorkeuren en behoeften, ook als er geen SI-problemen zijn.

Naast kennis en casuïstiek bevat de module een reflectie- en praktijkopdracht. Hiermee kan de begeleider zijn eigen SI en die van de cliënt onderzoeken.

Een overzicht van de bouwstenen

  • Inleiding
  • Introductie Sensorische informatieverwerking
  • Casus – SI bij mensen met een LVB
  • Casus – SI bij mensen met een MVB
  • Casus – SI bij mensen met een EVB
  • 360 graden video – Zet je zintuigen aan!
  • Reflectieopdracht – Mijn SI
  • Praktijkopdracht – De SI van mijn cliënt
  • Trainershandleiding
  • Naslag
  • Eindtoets
Ik ben echt aangenaam verrast. Fan van de manier waarop het gebouwd is! Het ontwikkeltempo is ook vet snel. – Een redactieraadlid

Introductie Sensorische informatieverwerking

De introductie bevat basiskennis over onder andere de volgende onderwerpen:

  • Wat is SI en hoe verloopt het proces?
  • Wat zijn prikkels en wat zijn zintuigen?
  • Wat is onder- en overprikkeling en hoe merk je het?
  • Hoe verschillen mensen in hun gevoeligheid voor prikkels?
  • Wat is alertheid en welke fasen zijn er?
  • Hoe werkt SI bij mensen met een verstandelijke beperking?

Casussen - SI bij mensen met ....

Elke casusbouwsteen draait om een specifieke cliëntgroep, namelijk mensen met een LVB, MVB of EVB. In elke casusbouwsteen komen vijf korte casussen aan bod, welke in ongeveer 5 a 10 minuten te doorlopen zijn.

Er zijn vragen en uitleg over de alertheid van de cliënt en de types van Winnie Dunn. De casuïstiek draait om herkenning en om concrete begeleidingsmogelijkheden. Sommige casussen bevatten aanvullende theorie.

Casus - SI bij mensen met een LVB

Naast vier fictieve casussen is er één casus waarin een ervaringsdeskundige vertelt over haar prikkelverwerking.

De vraag naar SI is zo groot dat we het als paramedici niet kunnen behappen. Op deze manier is er veel winst te behalen. Ik kan niet wachten totdat we er binnen de organisatie mee aan de slag gaan.– Een redactieraadlid

Casus – SI bij mensen met een MVB

Deze bouwsteen bevat vijf fictieve casussen, in de laatste casus zit ook videomateriaal uit de praktijk.

Casus – SI bij mensen met een EVB

Deze bouwsteen bevat vier fictieve casussen en een casus die afkomstig is uit de BOSK film 'Dit is ons leven'.

360 graden video – Zet je zintuigen aan!

Met deze bouwsteen ervaren begeleiders wat er allemaal op een groep te zien, horen, proeven en voelen is.

In het tweede deel bekijken ze korte fragmenten en observeren ze signalen van cliënten.

Ik werd steeds enthousiaster met reageren omdat ik zo enthousiast ben over het eindproduct. Dan wil je ook echt alle puntjes op de i hebben staan. – Een redactieraadlid

Opdrachten

Er zijn twee opdrachten beschikbaar:

  1. Praktijkopdracht – De SI van mijn cliënt
  2. Reflectieopdracht – Mijn SI

Praktijkopdracht – De SI van mijn cliënt

In deze opdracht maak je een SI-profiel voor een cliënt. Je krijgt zo een beeld van de voorkeuren voor zintuigen en prikkels en ontdekt hoe je goed kunt aansluiten.

Reflectieopdracht – Mijn SI

Met deze opdracht krijg je inzicht in je eigen over- en onderprikkeling en wat daarvan de invloed is op het contact met jouw cliënten.

Na het zelfstandig invullen, kun je de opdracht bespreken in het team. Zo krijg je een beter beeld van de samenstelling van het team als het gaat om SI voorkeuren.

Trainershandleiding

De trainershandleiding geeft aan hoe de bouwstenen gebruikt kunnen worden in een korte SI-training.

Naslag

De belangrijkste informatie over Sensorische informatie wordt binnen de bouwstenen op de juiste plek aangeboden. In de naslag is alle theorie gebundeld.

Toets

Dankwoord

Deze module is tot stand gekomen met dank aan Annemarie Remmerswaal - Ergotherapeut bij Sherpa, Geke van den Heuvel - Fysiotherapeut bij Cosis, Dorien van den Eijnde - Ergotherapeut bij Dichterbij, Karlijn Smits-Houtman, Ergotherapeut bij Dichterbij, Lonneke Hendriks - Ergotherapeut bij Elver, Karin Colijn - Ergotherapeut bij Ons Tweede Thuis, Margriet Veenstra - Fysiotherapeut - en Inge Hemel - Logopedist bij Frion, Marga de Lange - Ergotherapeut bij Vanboeijen, Lisanne Hoogendoorn - Ergotherapeut bij Ipse de Bruggen, Jan-Willem Thomassen Fysiotherapeut bij ’s Heeren Loo en Joanne van den Akker - Ergotherapeut bij Cordaan. Speciale dank aan Monique Jochems - Functionaris talentontwikkeling bij ASVZ - voor haar bijdrage aan de diverse video-opnames.

Credits:

VGN Academie

NextPrevious