Vi har blant annet:
- Gjennomført informasjonsmøter for ressurspersoner i kommunene
- Opprettet tverrfaglige ressursgrupper i alle seks kommuner
- Jobbet med lederforankring i kommunene
- Gjennomført intervjuer med unge som har erfaringer med å ha vært i et utenforskap
- Involvert unge som kan delta i ressursgrupper og workshops på lik linje med andre aktører i regionen
Det er spennende å høre om erfaringene og kunnskapen som de unge og aktører fra hjelpeapparat og frivilligheten har. Dette er innsikt vi trenger inn i arbeidet med å videreutvikle tjenestene våre, for å bli enda bedre på tverrfaglig samhandling og få flere unge ut i utdanning og jobb. En ting som er sikkert, er at det allerede gjøres veldig mye godt arbeid rundt barn, unge og unge voksne i Kongsvingerregionen. Det er heller ikke mangel på engasjement for å løse den store og komplekse utfordringen som ungt utenforskap er.
Januar og videre arbeid i 2023:
Neste workshop med ressursgruppene gjennomføres den 24. januar 2023 på Slobrua. Det vil bli faglig påfyll om tverrfaglig samhandlingskompetanse, presentasjon av nettverksanalyse og relevant statistikk for hver kommune. Sammen skal vi se på ulike positive avvik som kan være interessante for ressursgruppene og regionen, som bakgrunn for hva man ønsker å jobbe med framover i den enkelte kommune.
Relevante spørsmål i denne sammenhengen er: Hva er det viktigste å begynne med i arbeidet med å forhindre og forebygge utenforskap i vår kommune? Hvilken aldersgruppe? Hvilke tjenester kan det være naturlig at vi begynner arbeidet i? Hva trenger vi av mer innsikt? Hvem kan eller bør intervjues?
Ung inkludering planlegger neste workshop med ressursgruppen i mars/april. Da vil vi rette oppmerksomheten spesielt mot involveringen av de unge. Fram til da vil gruppene ha startet jobbingen og fått noen erfaringer lokalt.
Noen få utdrag fra samtaler med unge fra Kongsvingerregionen:
"Jeg fikk muligheten til å være med på et prosjekt for ungdom mellom 18-25 som står utenfor utdanning, opplæring eller skole. Programmet er bygget rundt 4 uker til sjøs ombord på S.S. Christian Radich. Jeg merket at jeg opplevde enorm mestring bare ved å knyte en knute. Alle var avhengige av at jeg gjorde jobben min. Jeg bruker denne opplevelsen videre i livet. Hvis jeg klarte å være om bord på den båten, klarer jeg også dette!"
"Jeg har stor arbeidskapasitet. Jeg vil jobbe! Problemet er at jeg ikke klarer å ta pauser. Arbeidsgiveren min sørger for at han bestemmer når jeg skal ta pauser, og han sørger for at jeg ikke sliter meg ut. Han tar meg fysisk med på en kopp kaffe og en god prat før vi fortsetter arbeidet. Dette er avgjørende for meg."
"Det er takket være sjefen min. Han er bare så hjertevarm. Han gav meg veldig god opplæring, som gjorde meg trygg. Han er interessert i å bli kjent med meg. Jeg har angst og har hatt problemer med å møte opp på jobb, hos han fikk jeg velge dager selv. Etter en uke var jeg trygg nok og ønsker å gå over til faste dager selv. Målet er å jobbe mer."
"Mange har opplevelser med og traumer fra mobbing som gjør at de mister troen på seg selv. De tørr ikke å ta kontakt med arbeidsgivere, men de vil gjerne jobbe."
"De trenger å kjenne på mestringsfølelse."
"Det å være hjemme var ikke bra for meg."