Serie nouă (III.1). Nr. 173, iunie 2022
Pe 8 martie 2022, Comisia Europeană a adoptat o propunere pentru Acțiunea de coeziune pentru refugiați în Europa (CARE), care va introduce flexibilitatea necesară în normele politicii de coeziune 2014-2020 pentru a permite o realocare rapidă a fondurilor disponibile din Fondul european de dezvoltare regională ( FEDR), Fondul Social European (FSE) și Fondul de ajutor european pentru cei mai defavorizați (FEAD), pentru a finanța o gamă largă de măsuri de sprijinire a persoanelor care pleacă din Ucraina.
În plus, programul Erasmus+ poate juca și un rol cheie. Oportunitățile de finanțare pe care le mobilizăm prin programul Erasmus+ sunt următoarele:
- Elevii ucraineni pot fi primiți rapid de instituțiile de educație și formare implicate în proiecte de cooperare Erasmus+, cu utilizarea flexibilă a finanțării proiectelor.
- Instituțiile care beneficiază de proiecte Erasmus+ în curs de desfășurare, în domenii precum includerea, diversitatea și integrarea refugiaților, pot realoca o parte din fondurile necheltuite în proiecte (din cauza restricțiilor induse de pandemia de Covid) pentru a organiza activități în sprijinul refugiaților ucraineni (anunțând în acest sens AN).
(Din declarația Comisarului Mariya Gabriel privind măsurile de sprijinire a elevilor și personalului educațional care pleacă din Ucraina în urma invaziei ruse, 16 martie 2022, Bruxelles)
Anul European al Tineretului (AET) 2022 – Fă-ți vocea auzită!
Peste 200 de evenimente și activități înregistrate până acum pentru România
Urmărește materialul video de mai sus și află cum poți înscrie un eveniment sau o activitate în baza europeană de acțiuni în care se centralizează toate manifestările dedicate Anului European al Tineretului 2022. Fă-ți vocea auzită!
Europuls - Centrul de Expertiză Europeană, inițiatorul și organizatorul forumului EUROSFAT, este o organizație non-guvernamentală înființată în anul 2010, la Bruxelles, de un grup de tineri experți români în afaceri europene. Scopul organizației este acela de a promova procesul de integrare europeană în România, dar și de a contribui la dezvoltarea unui spațiu public european prin articole și studii, prin organizarea de dezbateri, ateliere de lucru și conferințe de nivel înalt.
Forumul EUROSFAT este un proiect bazat pe valorile europene ale democrației, implicării civice și dialogului deschis și reprezintă oportunitatea de a dezbate cele mai actuale subiecte la nivel european, național și regional. Forumul angrenează în dezbateri actori și reprezentanți politici la nivel local, național sau internațional, precum și reprezentanți ai mediului de afaceri.
Ediția din 2022 marchează 10 ani de existență a acestui eveniment și își propune o analiză a progresului României în Uniunea Europeană.
Un panel cu titlul “Ce a făcut România pentru a încuraja tinerii?” , la care a fost prezentă și ANPCDEFP, a fost organizat în contextul Anului European al Tineretului.
Temele dezbătute au fost legate de sustenabilitate, viitorul muncii și participarea tinerilor.
Reprezentantul ANPCDEFP a vorbit despre strategia instituțională de dezvoltare durabilă, dar și despre oportunitățile pe care le au tinerii prin programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate.
Din cuprins:
- Știri. Evenimente. Perspective de învățare: GreenYOUTH și GreenVET – evenimente de formare pentru proiecte verzi —//— Includerea copiilor afectați de migrație – creează comunități și oferă soluții
- Poveștile Ambasadorilor Erasmus: Ce am învățat la Erasmus+ ATOQ și ce am văzut diferit în Țările de Jos ca tânăr de 22 ani? —//— Vrei să fii AmbasaDOR de învățare? (Termen limită deschis)
- eTwinning: Certificatul Național de Calitate pentru proiectele eTwinning – sesiunea 2022
- Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021: Creșterea satisfacției beneficiarului procesului de învățare – o preocupare importantă a proiectelor de mobilitate ESAYEP
- Învățământ universitar în Erasmus+: #EOD2022 - Erasmus Open Doors 2022: „Tânăr Erasmus: în Europa, în întreaga lume” —//— ISIC implementează proiectul European Student Card în Universitățile din România —//— Prima aplicație de mobil Study in Romania
- Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic: Practice through Erasmus +, a chance to become European specialists – un proiect ERASMUS+ din perioada pandemiei
- Erasmus+ în învățământul școlar: Colegiul Național "Liviu Rebreanu" din Bistrița, premiat în cadrul concursului "Made for Europe" —//— După doi ani – impactul pe termen mediu al proiectului „Everyday Creativity“
- Tineret în Eramus+: Cursul de formare TYE - Tools for Youth Exchanges —//— Efectele pandemei de Covid 19 în lucrul digital cu tinerii – o cercetare la nivel european
- Formator – modelator
- Corpul European de Solidaritate: Ce este și care sunt oportunitățile oferite —//— Proiectul de Solidaritate ”Noua Generație”
- Prioritar: Includere, Diversitate și Sustenabilitate
- Eurodesk România te informează
- Multilingv. Multicultural
- Publicațiile Eurydice
- Vă recomandăm & 3/lună
- Media Space
Știri. Evenimente. Perspective de învățare
GreenYOUTH și GreenVET – evenimente de formare pentru proiecte verzi
În cadrul unei serii de evenimente, planificate pentru a marca atât Anul European al Tineretului (AET), cât și Săptămâna europeană a competențelor profesionale (#VETweek), ANPCDEFP a organizat pe parcursul lunii mai două ateliere practice dedicate dezvoltării durabile în organizațiile de tineret și în cele care desfășoară activități din domeniul educației și formării profesionale.
Una dintre prioritățile programului Erasmus+ vizează mediul și combaterea schimbărilor climatice, obiectivul fiind ca, prin acțiunile individuale, organizaționale și comunitare, participanții la proiectele Erasmus+ să devină vectori ai dezvoltării durabile. Astfel, green (verde) este mai mult decât o culoare, ci devine un set de atribute pe care fiecare dintre organizațiile care implementează proiecte Erasmus trebuie să le aibă în vedere: grija pentru mediu, atitudinea eco, promovarea principiilor de dezvoltare durabilă.
Care sunt practicile de la nivel individual și organizațional care pot deveni inspirație pentru organizațiile din România?
Care sunt competențele necesare pentru viitoarele meserii ”verzi” ale viitorului?
Cum pot deveni proiectele Erasmus+ din sectoarele tineret și VET suport pentru atingerea strategiilor europene legate de sustenabilitate și protecția mediului?
Acestea sunt doar câteva dintre întrebările cărora le-au răspuns cele două ateliere, acestea oferind totodată spațiul și contextul pentru discuții și împărtășirea de bune practici între participanți, dar și elemente consistente de formare propuse de specialiști din domeniu.
Evenimentul adresat organizațiilor de tineret s-a desfășurat în zilele de 10 - 11 mai, în Alba Iulia și a strâns 30 de lucrători de tineret și tineri din întreaga țară, cu toții interesați de practicile sustenabile pe care le pot aplica, atât la nivel individual, cât și organiazațional sau în viitoare proiecte. Exemplele de bună practică prezentate și inspiraționale au fost: Ciugud smartvillage, foodhuburile și economia cirlculară, inovarea și sustenabilitatea în economia socială.
Premergător #VETweek, 35 de reprezentanți ai organizațiilor din sectorul VET s-au strâns în București pentru a împărtăși din experiențele sustenabile, pentru a se conecta cu alte organizații de profil din țară care implementează proiecte Erasmus+ și pentru a vorbi despre competențele green ale meseriilor viitorului. Invitat în cadrul acestui atelier a fost Sergiu Sebeși, din cadrul CSRNest, care a prezentat campanii, proiecte și inițiative din zona sustenabilității și a implicării sociale, de real interes pentru participanți.
Demersurile de informare și formare pe tema dezvoltării durabile vor continua și în următoarea perioadă, urmând să inițiem o serie de întâlniri online de tip GreenTalks cu experți din domeniu și beneficiari cu experiență, dar și cursuri naționale și internaționale pe aceeași tematică.
Includerea copiilor afectați de migrație – creează comunități și oferă soluții
Programul de Includere a copiilor afectați de migrație (ICAM – 612160-EPP-1-2019-1-IT-EPPKA3-IPI-SOC-IN) – un proiect centralizat finanțat prin Erasmus+ (??), este conceput pentru a restabili modul în care copiii afectați de migrație au acces la educație și pot crește în siguranță, adresându-se celor peste 10,5 milioane de copii europeni afectați de migrație (Children Affected by Migration – CAM). Acronimul CAM este folosit atunci când se discută despre copiii și tinerii refugiați, solicitanți de azil, migranți economic sau social sau despre cei lăsați în urmă de familia care se mută în altă țară, fie și pentru o perioadă mai scurtă. ICAM oferă sprijin școlilor pentru a le susține în eforturile lor de a remedia neajunsurile cauzate de pandemia recentă care a afectat grav educația tuturor copiilor.
ICAM susține drepturile tuturor acestor copii defavorizați și încurajează accesul acestora la educație de înaltă calitate, în conformitate cu Garanția Europeană pentru Copil și Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului.
Prin Programul ICAM, se urmărește îmbunătățirea climatului de „convivencia” (viața armonioasă) în școli, oferindu-se sprijin suplimentar pentru învățare și susținerea bunăstării sociale și emoționale a copiilor la școală și acasă.
Inspectoratul Școlar Județean Prahova este unul dintre partenerii proiectului ICAM, cu preocupări care vizează în mod expres copiii și tinerii din grupuri dezavantajate, precum romii, migranții și cei cu dizabilități. Instituția coordonează 250 de școli, cu 10.500 de angajați, profesori, personal administrativ și alte categorii de personal și se adresează unui număr de 120.000 de elevi, de la 3 la 19 ani.
Ce am învățat la Erasmus+ ATOQ și ce am văzut diferit în Țările de Jos ca tânăr de 22 ani?
Până să răspund la această întrebare, poate ar trebui să vă spun cum a început dragostea mea pentru proiectele Erasmus+ de schimburi de tineri. Este o poveste foarte interesantă! În 2019, ajuns acasă, târziu, după mai multe seminare la facultate și câteva ore de voluntariat, am văzut un anunț pus pe grupul de Facebook de doamna profesoară de engleză, pe care abia o cunoscusem. Pentru studenții la informatică, engleza intră undeva la secțiunea „diverse“ (Such a shame and such a waste!). Avea nevoie de un afiș, pentru o activitate în afara orelor. Iar cel mai bun afiș primea un 10. Mi-au sclipit ochii – și pentru 10, și când am văzut „afiș" (știam să fac repede unul, de la voluntariat!) dar și „în afara orelor" (că doar așa te descoperi, corect?). Deschid Paint-ul, găsesc o imagine fără drepturi de autor pe Google, un font drăgut și gata afișul. Trimit email-ul, iar a doua zi dimineață citesc răspunsul:
"Mădălin, afișul tău este cel mai bun. Îți mulțumesc, te voi lua cu mine în Erasmus în Turcia și Grecia, în semestrul al II-lea!" Bucuria de atunci este și acum greu de descris. Și cred că despre asta-i vorba, să ajuți, iar un prim sfat important aici ar fi ca elevii să încerce să lucreze cu profesorii și în afara orelor de curs, pentru că sigur vor avea de învățat din experiența lor de viață. Și doar în acest fel vor descoperi și noi oportunități!
Ajunși în Turcia și apoi în Grecia, într-o perioadă pe care o pot numi, cu siguranță, cea mai aglomerată din viața mea, am descoperit oameni senzaționali, locuri de poveste și am trăit clipe de bucurie la serile culturale și la activitățile de învățare non-formală. Să fiu singurul care se întoarce acasă cu un steag al Croației, de trei metri, semnat de toți participanții, cu urări de revedere, îmi va rămâne în suflet pentru totdeauna! Experiențele de acest fel s-au înmulțit, am început să cunosc mai mulți coordonatori de proiecte Erasmus+ din Europa, cu care am implementat ulterior proiecte de schimburi de tineri, prin Asociația Moldavia, pe care am înființat-o pentru a oferi experiențe Erasmus+ și tinerilor din Iași.
A scrie un proiect Erasmus+ de schimburi de tineri necesită înțelegerea mai aprofundată a domeniului “erasmez”. Este importantă cunoașterea unor metode și metodologii de învățare nonformală, a modului în care se definesc obiectivele unui proiect și a felului în care obiectivele sunt atinse prin activități, cum se împart sarcinile și responsabilitățile, ce înseamnă colaborarea internațională și cum pot fi implicați tinerii în toate etapele de derulare a proiectului. Astfel că m-am înscris la Erasmus+ ATOQ – Advanced Training on Quality, organizat de Agenția Națională Erasmus+ din Olanda, în perioada 20-25 martie, anul curent.
Acest tip de training este organizat în mod regulat de diverse agenții naționale europene – poți găsi datele în Calendarul SALTO și în Calendarul evenimentelor susținute de Agenția Națională din România. Acesta își propune să clarifice conceptele amintite mai sus și să creeze un cadru în care participanții din diferite țări pot face schimb de bune practici și experiențe.
Cursul a avut loc la Soest, în Țările de Jos, o localitate cu 50.000 de locuitori din provincia Utrecht. Programul a fost foarte bine echilibrat, având sesiuni care au îmbinat exercițiile practice de grup cu informații teoretice și sesiuni de debriefing/reflectare asupra învățării.
Trainerii, persoane cu experiență îndelungată în programul Erasmus+, au oferit multe exemple concrete și răspunsuri detaliate la fiecare dintre întrebările pe care le-am avut, privind munca lor cu tineri din Belgia, Portugalia sau Franța și au adus foarte multă recuzită (costumații, decorațiuni, jucării) dar și numeroase produse rezultate din alte proiecte Erasmus+, care să ajute la derularea unui schimb de tineri Erasmus+ de calitate.
Unul dintre exemplele prezentate la curs, care m-a impresionat și pe care aș vrea să îl preiau și în organizația mea, este cel al unui sat din Portugalia care s-a dezvoltat enorm în ultimii 10 ani datorită unui centru de tineret înființat de unul dintre traineri. Acesta a adus tineri internaționali în comunitate, pe care i-a cazat în casele localnicilor și i-a integrat în viața de fiecare zi a satului. În prezent, totul funcționează fluid, ca un centru turistic, cu afaceri locale care prosperă și diverse activități complementare.
Consider că organizația mea are acum un exemplu despre cum poate crește o comunitate, prin tinerii ei implicați în proiectele unei organizații de tineret. Am învățat, în primul rând, că pentru a dezvolta proiecte pentru tineri este important să lucrăm cu ei încă de la început, de la analiza nevoilor și până la conceperea și implementarea proiectelor, astfel încât aceste proiecte să răspundă direct intereselor lor.
Alte idei pe care le-am descoperit la curs și pe care vreau să le introduc în mobilitățile pe care le vom organiza sau la care vom lua parte sunt:
- O mai bună pregătire interculturală – înainte de plecarea în mobilitate – prezentarea unor aspecte privind cultura și mentalitatea localnicilor cu care urmează să se întâlnească participanții și a unor posibile aspecte sensibile (legate de religie, legi și altele), dacă este cazul. Promovarea dialogului și a păstrării unui acord comun asupra regulilor și informațiilor ce urmează să fie transmise și însușite, nu păstrarea acestora la decizia reprezentanților ONG-urilor partenere. (Un lucru foarte des întâlnit este acela că tinerii aduc mâncare, băutură și diverse obiecte care în loc să vorbească despre cultura țării pe care o reprezintă, întăresc mai degrabă anumite stereotipuri cu privire la țara lor.)
- Îmbunătățirea calității activității de reflectare asupra învățării, implicând diverse metode vizuale, auditive (muzică de relaxare), interactive (debrief în grup) sau lucrul individual (pe bază de chestionare și structuri de diferențiere a informațiilor noi, conștientizarea unor elemente care le-au trezit curiozitatea și care pot fi integrate în activitatea individuală sau organizațională, identificarea informațiilor de care simt că au nevoie sau a acelora pe care le-ar schimba etc.).
Încă un lucru care m-a impresionat în Olanda a fost încrederea reciprocă a oamenilor în comunitățile din care fac parte: casele nu au garduri și toți locuitorii se salută între ei, chiar dacă nu se cunosc, iar simpla prezență a unui vizitator în mediul lor îl face pe acesta să aparțină și el cumva comunității. Fiecare merge pe bicicletă, care poate fi adaptată și pentru bebeluși, și pentru bătrâni. Sper ca împreună să reușim să aducem câteva dintre aceste idei și în România!
Mădălin Florea, #AmbasadorErasmus
Vrei să fii ambasaDOR de învățare? Hai în rețeaua ANPCDEFP! (Termen limită deschis)
Ai urmărit scenele? Sperăm că da. Acum hai și tu pe scenă: o scenă a celor care au simțit emoțiile din proiectele europene de învățare. A celor care au fost voluntari, care au făcut practică într-o altă țară, care au studiat acolo. O scenă a profesorilor care învață de la alți profesori, a elevilor entuziasmați de ceea ce au descoperit, a lucrătorilor de tineret care cresc inițiative. O scenă cu emoții, cu informații, cu încredere, cu inspirație, cu acțiune.
ANPCDEFP caută ambasadori de învățare: elevi, profesori, lucrători de tineret, studenți, voluntari. Oameni care au trăit direct experiența unui proiect european, care simt că așa au învățat și au crescut. Oameni dornici să dea mai departe povestea lor, împreună cu informații despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate. Dacă și tu crezi în învățare, în valorile europene, în bucuria de a descoperi culturi și perspective și în responsabilitatea de a da mai departe, atunci acest rol – de a-i însoți și pe alții în primii lor pași către Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate – ți se va potrivi. Apelul rămâne deschis pe tot parcursul anului, cu evaluări ale căror rezultate se vor publica la finalul lunilor martie și august.
Ca ambasador, vei oferi informații de bază despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate, pornind de la propria ta experiență. Vei putea să împărtășești aceste lucruri în diferite contexte și pe diferite canale: în întâlniri cu persoane interesate de proiectele europene, online, în scris, prin filme, articole, podcast, pe Facebook și prin orice modalitate creativă care poate duce informația mai aproape de cei care au nevoie de ea.
Ce trebuie să faci?
- Să completezi acest scurt formular de înscriere.
- Să îți scrii povestea de învățare în context european în cca 700 de cuvinte (încearcă să răspunzi, în propriul tău stil, la întrebări precum: cum m-a transformat experiența din proiect? a avut mobilitatea mea impact asupra celor din jurul meu? ce vreau să transmit celorlalți? cum aș putea motiva pe cineva să încerce Erasmus+ sau Corpul European de Solidaritate?).
- Să ne spui, într-un video de cel mult 1 minut, de ce vrei să fii ambasador.
Articolul/eseul și video-ul trebuie să ajungă la adresa comunicare.an@anpcdefp.ro. Video-ul poate fi trimis prin transfer sau ca link, după ce în prealabil a fost încărcat pe canalul tău de Youtube. Un avantaj: dacă ai de spus o poveste de includere – adică dacă ai fost implicat într-un proiect european care a avut ca prioritate includerea persoanelor cu oportunități reduse sau care a creat resurse pe includere
Ce oferim?
O comunitate. Un cadru de învățare. Resurse. Oportunități de formare. Materiale. Vizibilitate. Climat pozitiv. Energie bună.
#AmbasadorERASMUS vorbește cu entuziasm despre experiențele sale în proiectele educaționale europene și despre „cultura Erasmus“ în care a învățat și a crescut, în ultimii 25 de ani. urmărește-l și solicită-i să-ți vorbească despre activitățile sale și despre programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate.
Certificatul Național de Calitate pentru proiectele eTwinning – sesiunea 2022
În acest an, candidaturile pentru Certificatul Național de Calitate (NQL) s-au depus până la data de 31.05, fiind primul an în care procesul se desfășoară într-o singură sesiune. Tot în acest an a fost înregistrat un record de 2.227 de candidaturi depuse pentru NQL.
La finalul procesului de evaluare, proiectele care vor primi Certificatul Național de Calitate vor intra în competiție automat pentru Certificatul European de Calitate, numărul de certificate europene, care pot fi acordate de fiecare țară, fiind reglementat de Centrul European eTwinning. O altă noutate din acest an este faptul că profesorii pot înscrie în procesul de evaluare doar 4 proiecte.
Aplicațiile vor fi evaluate în conformitate cu următoarele criterii, abordate unitar, la nivel internațional:
- Inovaţie pedagogică – Cadrele didactice din cadrul proiectului au încercat o varietate de metode pedagogice cu elevii lor în timpul proiectului, cum ar fi: ghidarea prin intermediul întrebărilor a activității de cercetare și analiză, organizarea muncii în echipe colaborative, încurajarea elevilor să aleagă ei înşişi modalitățile de a căuta și afișa Informații etc. În funcție de contextul și vârsta elevilor, ei trebuie încurajați să devină principala forță în cadrul proiectului, să fie creativi, responsabili, independenţi și nu doar să fie în poziția de a aduce la realitate ideile profesorului.
- Integrare curriculară într-unul sau mai multe obiecte de studiu – Activitatea de proiect se bazează pe programele școlare. Cea mai mare parte a muncii efectuate de elevi în cadrul proiectului are loc în timpul orelor de şcoală, proiectul nu se bazează doar pe munca efectuată de către elevi la domiciliu. Proiectul demonstrează eforturi strategice clare pentru a dezvolta competenţe ale elevilor în funcţie de necesităţi, pentru diferite obiecte de studiu. Activitatea din proiect este o parte integrantă a activităţii şcolare la unele obiecte; profesorul parcurge în mod clar curriculumul prin intermediul proiectului eTwinning.
- Colaborare, comunicare și schimburi între şcolile partenere – Cele mai multe proiecte eTwinning dezvoltă strategii pentru comunicarea şi schimbul de informaţii între profesori și elevi. Acest criteriu evaluează calitatea activităţilor de comunicare pe care profesorii le-au proiectat pentru sau cu elevii lor pentru partajarea activităţii fiecărei clase cu privire la temele proiectului. Această comunicare poate fi fie individuală, fie în grupuri mici şi poate include sondaje, teste etc., care sunt concepute pentru a încuraja elevii să citească, să asculte şi să vizualizeze lucrările partenerilor lor.
- Utilizarea tehnologiei – Cât de bine este utilizată tehnologia de către profesori şi elevi în discutarea activităţilor şi schimbul de informații între elevi? Cum a fost utilizată tehnologia pentru a promova activităţile proiectului, crearea de produse finale etc. Acest criteriu se axează pe evaluarea bunei adaptări a instrumentelor, inclusiv a celor din spațiul virtual eTwinning. Toate instrumentele sunt folosite de profesori şi de elevi ca să desfăşoare activităţi în colaborare şi să facă schimb de informaţii, astfel încât comunicarea şi interacţiunile dintre ei să fie reale. Instrumentele sunt folosite în aşa fel încât să asigure succesul obiectivelor pedagogice ale proiectului şi arată o utilizare responsabilă a tehnologiei.
- Rezultate, impact şi documentaţie – Rezultate vizibile: Rezultatele proiectului și modul în care acestea sunt prezentate on-line; Activitatea / implicarea elevilor (în spațiul virtual eTwinning); Documentația de proiect (planificare, evaluare, reflecţie, posibilităţi de feedback etc.).
Mult succes tuturor!
Webinar VET bilateral Norvegia - România
În zilele de 24, 25 și 31 mai, Directoratul Norvegian pentru Învățământul Superior și Competențe Profesionale – Directorate for Higher Education and Skills – a organizat un eveniment online la care au participat aproximativ 100 de reprezentanți ai unor instituții de învățământ profesional tehnic din România. Pe parcursul celor trei întâlniri, au fost abordate teme actuale importante, prin care specialiștii români s-au familiarizat cu parcursul educațional VET din Norvegia, cu modul în care se realizează legătura și actualizarea permanentă a relației dintre cerințele pieței muncii și disponibilitatea sistemului educațional național de a se adapta la aceste cerințe, precum și despre modul în care structurile și oficialitățile administrative susțin această legătură, atât la nivel local, cât și prin pârghii care au efecte la nivel național.
Cele trei teme abordate s-au referit gradat la elemente și conținuturi aflate în legătură cât mai strânsă cu activitățile practice, atât de ordin administrativ, cât și operațional, concentrându-se pe o introducere în sistemul VET norvegian (Introduction to Norwegian Vocational Education and Training – 24mai), modelul norvegian de stagii și ucenicii (Norwegian model for Apprenticeships –25 mai) și pe modul în care se asigurară o educație relevantă pentru piața muncii în Norvegia (Ensuring Labor Market Relevance in Vocational Education – 31 mai).
Reprezentanții liceelor tehnologice, colegiilor tehnice și școlilor profesionale din România – cu o bună reprezentativitate la nivel național – au pus întrebări și s-au arătat interesați de potențialul pe care îl prezintă învățarea cu și de la omologii norvegieni.
Creșterea satisfacției beneficiarului procesului de învățare – o preocupare majoră a proiectelor de mobilitate ESAYEP
Promotorul proiectului, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, împreună cu partenerii săi University of Stavanger și Norwegian University of Science and Technology din Trondheim au implementat împreună proiectul de mobilitate „Oportunități de învățare îmbunățățite pentru creșterea satisfacției beneficiarului procesului de învățare“ (18-MOB-0046).
În învățământul universitar participantul și, în același timp, beneficiarul procesului educativ este, de regulă, condus de motivație intrinsecă și, prin urmare, nivelul de satisfacție personală este destul de ridicat, acesta fiind fără îndoială, cel mai eficient tip de motivație. Dar cum întotdeauna este loc de mai bine, considerăm că nivelul de satisfacție al studentului poate și trebuie să fie îmbunătățit. Astfel, avem convingerea că un mediu educațional diferit și mai provocator și oportunitățile de învățare pe care acesta le oferă, vor aduce un grad mai ridicat de satisfacție în rândul beneficiarilor.
Acest proiect a făcut tocmai acest lucru: a oferit studenților UTCN oportunitatea de a-și îmbunătăți experiența educațională, dându-le posibilitatea de a participa la activități educaționale (cursuri, laboratoare, seminarii, proiecte etc.) într-un alt mediu decât cel familiar, anume în mediul educațional a două universități de prestigiu norvegiene.
Obiectivul principal al proiectului a fost creșterea numărului de mobilități studențești în anumite domenii, dar și a numărului de mobilități de cadre.
Obiectivele specifice fac referire la:
- îmbunătățirea cooperării cu instituțiile partenere din Norvegia în domeniul Ingineriei alimentare și a IT-ului pentru a extinde apoi această colaborare și spre alte domenii;
- creșterea nivelului de conștientizare a studenților cu privire la problemele legate de risipa de alimente, probleme de mediu, dar și nevoia de îmbunătățire a abilităților digitale;
- și nu în ultimul rând la îmbunătățirea satisfacției studenților prin oferirea de oportunități de mobilitate spre destinații mai puțin accesibile, precum Norvegia.
În cadrul proiectului am reușit să oferim posibilitatea unui număr de patru studenți ai UTCN să participe la activități educaționale din cadrul celor două universități partenere din Norvegia. Acești studenți au avut acces la laboratoare cu dotări de ultimă generație, la un mediu educațional diferit, la tehnici de predare diferite, o cultură diferită. Toate acestea le-au dezvoltat lor abilități pe care altfel poate că nu ar fi avut oportunitatea să și le dezvolte: abilități de adaptare la un mediu nou, de comunicare într-o limbă străină, de integrare într-un grup nou, de soluționare de probleme și lucru în echipă.
Beneficiarii acestor mobilități au avut șansa de a se dezvolta la nivel personal, însă acest fapt se va reflecta în timp și asupra mediilor de acasă în care cei patru beneficiari se vor manifesta (universitatea de origine, piața muncii, comunitatea din care fac parte etc.)
Învățământ universitar în Erasmus+
#EOD2022 – Erasmus Open Doors 2022 – TÂNĂR ERASMUS: ÎN EUROPA, ÎN ÎNTREAGA LUME
#EOD2022 – Erasmus Open Doors 2022 – este un eveniment devenit tradiție, aflat la cea de-a XII-a sa ediție, prin care Agenția Națională urmărește promovarea Programului Erasmus+ și a oportunităților sale de mobilitate în domeniul universitar.
Ediția din 2022 are loc pe durata unui semestru aniversar, însemnând că încurajăm desfășurarea evenimentelor în perioada februarie – iunie 2022, în funcție de programul decis la nivelul fiecărei universități și de campaniile de informare și promovare planificate.
Anul 2022 un an poartă două embleme importante la nivel european și vă invităm să le integrați în cadrul evenimentelor #EOD2022:
Erasmus 35 – Erasmus 25
Anul acesta se împlinesc 35 de ani de la lansarea Programului Erasmus în Europa (1987) și 25 de ani de la lansarea acestuia în România (1997). Este un an în care vom celebra povestea de succes a acestui program care a schimbat viețile și a deschis mințile numeroșilor participanți la mobilități și experiențe transnaționale de învățare, participanți care se ridică deja la un număr de peste 10 milioane.
Unul dintre modurile în care Comisia Europeană va sărbători programul Erasmus+ este prin emiterea unei monezi de 2 Euro cu un design ales în urma unei competiții deschise organizate în 2021. Pe 1 iulie 2022, această monedă va fi pusă în circulație de statele membre UE din zona Euro.
Anul European al Tineretului - Fă-ți vocea auzită!
Anul 2022 a fost desemnat Anul European al Tineretului, scopul său fiind acela de a scoate în evidență rolul important pe care îl joacă tinerii în construirea unui viitor mai bun – mai verde, mai incluziv și mai digital. Oferind numeroase posibilități de a învăța, de a împărtăși opinii, de a cunoaște oameni și de a participa la activități în toată Europa, Anul European al Tineretului este ocazia potrivită de a privi înainte cu încredere și speranță, în perspectivă post-pandemică.
Prin intermediul Anului European al Tineretului, Comisia, în cooperare cu Parlamentul European, cu statele membre, cu autoritățile regionale și locale, precum și cu părțile interesate și tinerii înșiși intenționează:
- să onoreze și să sprijine generația care a făcut cele mai mari sacrificii în timpul pandemiei, oferindu-le noi speranțe, forță și încredere în viitor, prin evidențierea modului în care tranziția verde și cea digitală oferă perspective și oportunități reînnoite;
- să încurajeze toți tinerii, în special pe cei cu mai puține oportunități, pe cei proveniți din medii defavorizate, din zone rurale sau îndepărtate sau care aparțin unor grupuri vulnerabile, să devină cetățeni activi și actori ai schimbării pozitive;
- să promoveze oportunitățile oferite tinerilor de politicile UE, cu scopul de a sprijini dezvoltarea personală, socială și profesională a acestora. Anul european al tineretului va merge mână în mână cu punerea în aplicare cu succes a instrumentului NextGenerationEU în ceea ce privește oferirea de locuri de muncă, oportunități în materie de educație și formare de calitate; precum și
- să se inspire din acțiunile, viziunea și cunoștințele tinerilor pentru a consolida și a revigora în continuare proiectul comun al UE, pe baza Conferinței privind viitorul Europei.
Vă invităm să implicați cât mai mulți studenți în activitățile și evenimentele locale pe care le veți organiza cu ocazia #EOD2022 și să îi incurajați sa participe la Programul Erasmus+ pentru a avea o experiență de mobilitate unică.
#EOD2022 - Erasmus Open Doors 2022: „Tânăr Erasmus: în Europa, în întreaga lume”
Evenimentele organizate de universitățile din România în cadrul #EOD2022 au continuat și în luna curentă. Vă prezentăm câteva informații despre evenimentele organizate în ultimele săptâmâni.
****** Universitatea Valahia din Târgoviște
Universitatea Valahia din Târgoviște a organizat în luna aprilie 2022 o sesiune de informare privind mobilitățile Erasmus. În cadrul evenimentului a avut loc o prezentare a programului Erasmus+ (condițiile de finanțare, tipurile de mobilități, regulile de echivalare, etc.) care a fost urmata de multe întrebări din partea studenților.
La sesiunea de informare au fost prezenți și doi foști studenți Erasmus, Samer Mzeik si Alchihabi Najah Mohamed, care au împărtășit din experiențele dobândite în urma mobilităților, au prezentat informații despre țările și universitățile unde au fost în mobilitate și le-au oferit foarte multe sfaturi utile viitorilor participanți la mobilități.
Evenimentul a fost organizat în colaborare cu ESN București. Reprezentanții ESN prezenți au discutat despre oportunitățile oferite de ESN și despre sprijinul pe care îl acordă studenților Erasmus și i-au încurajat pe studenți să contacteze asociația ESN din orașul în care vor avea mobilitatea Erasmus+.
******Academia Navală Mircea cel Bătrân din Constanța
În perioada 04.04. - 08.04.2022, cu ocazia zilelor Erasmus Open Doors, Biroul Erasmus+ a organizat sesiuni de informare și promovare a programului Erasmus + dedicate studenților Academiei Navale Mircea cel Bătrân din Constanța. Pe tot parcursul săptămânii au fost postate pe pagina Facebook materiale video de promovare a mobilităților de studiu realizate de către studenții Academiei.
La eveniment au participat și studenți care au fost în mobilitate și care au vorbit despre experiențele lor și cum i-a ajutat participarea la mobilitate din punct de vedere profesional și al dezvoltării personale.
În Erasmus+ App găsești un ghid pas cu pas cu informații utile, sfaturi practice sau povești de mobilitate ale altor studenți! Accesează varianta desktop sau instalează aplicația din Google Play Store / iTunes App Store pe smartphone sau tabletă.
ISIC implementează proiectul European Student Card în Universitățile din România
Începând cu anul academic 2022-2023, International Student Identity Card (ISIC) România se alătură inițiativei Comisiei Europene și se implică în implementarea proiectului European Student Card în Universitățile din România.
Până în prezent, mai multe universități din România au declarat prin reprezentanții lor că vor emite European Student Card prin intermediul legitimațiilor ISIC.
“Proiectul legitimațiilor ISIC a fost deja implementat în cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București începând cu anul academic în curs (2021-2022). În prezent toți studenții Universității noastre dețin legitimația cobrand UMFCD-ISIC fie în format plastic, fie în format digital. Din anul academic viitor vom include pe aceste legitimații și elementele European Student Card necesare pentru programul ERASMUS+ și pentru alte acțiuni de cooperare. ISIC România ne va ajuta cu emiterea ESI (European Student Identifier) și a codului QR personalizate pentru fiecare student în parte, precum și integrarea acestor elemente pe legitimația student UMFCD”, a declarat Prof Univ Dr. Bogdan Popescu- Prorector pentru cooperarea europeană și internațională UMFCD.
Universitatea Tehnică de Construcții București va emite ESC prin intermediul ISIC România începând cu anul academic 2022-2023.
“Legitimațiile UTCB-ISIC emise pentru studenții universității noastre, pe lângă multitudinea de beneficii la nivel național și internațional, conțin și tehnologie tip contactless, ceea ce ajută la fluidizarea multor activități din Campusul UTCB precum și la modernizarea Campusului UTCB în ansamblul său. Începând cu anul academic viitor vom adăuga pe legitimațiile ISIC-UTCB și elementele proiectului European Student Card. Vrem să includem totul în legitimația ISIC-UTCB.” Radu Văcăreanu, rectorul UTCB
În prezent, legitimația ISIC este utilizată în peste 130 de țări și este recunoscută de către universități, instituții academice, federații studențești, guverne, instituții financiare și ministere ale educației din întreaga lume.
ISIC oferă studenților acces exclusiv la numeroase beneficii și reduceri în peste 150.000 de locații la nivel internațional și îi ajută pe studenți să economisească sume importante de bani pe parcursul unui an academic. Cursuri educaționale, transport public, servicii de cazare, festivaluri de muzică, food & drink, intrări la obiective turistice, și multe altele.
Prima aplicație de mobil Study in Romania
Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), împreună cu Ministerul Educaţiei a lansat pe 8 iunie 2022, prima aplicație de mobil Study in Romania.
Aplicația de mobil se adresează atât tinerilor din afara țării (din țări UE și Non-UE), cât și tinerilor din România cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, interesați să urmeze un program de studiu în universitățile din România, pe durata unui întreg ciclu de studiu sau pentru un semestru. Aplicația este disponibilă pentru descărcare în magazinele online, atât pentru utilizatorii de Android, cât și pentru utilizatorii iOS. Aplicația este interconectată cu platforma StudyinRomania și oferă informații atât pentru potențialii studenți (cei care își doresc să studieze în România), cât și pentru cei care sunt deja studenți în România, prin intermediul a două meniuri principale: I Want to Study in Romania (Vreau să studiez în România) și I am a Student in Romania (Sunt student în România).
Aplicația include date despre România, detalii cheie despre universitățile românești, respectiv centrele universitare și oferta educațională disponibilă, procesul de admitere, burse, viză și permis rezidență, drepturile și obligațiile studenților, organizații studențești disponibile în universități, voluntariat sau Programul Erasmus+. Aplicația StudyinRomania este disponibilă în limba engleză și română.
#StudyinRomania
Erasmus+ în învățământul vocațional și tehnic
Practice through Erasmus+, a chance to become European specialists – un proiect ERASMUS+ din perioada pandemiei
Din octombrie 2020 și până la sfârșitul lui mai 2022, Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” din Alba Iulia a implementat proiectul de mobilități în domeniul formării profesionale (VET) intitulat „Practica prin Erasmus+, o șansă pentru a deveni specialiști europeni” (2020-1-RO01-KA102-079192).
Întreaga perioadă de implementare a proiectului a stat sub semnul pandemiei de Covid 19, au fost multe provocări, multe emoții și mult stres, dar ne-am adaptat, am căutat și am găsit soluții la problemele apărute și am finalizat cu succes acest proiect.
Iată doar câteva dintre aceste provocări:
- La nivel interuman, provocarea cea mai mare a constat în gestionarea emoțiilor, a stresului elevilor, părinților și a cadrelor didactice, deopotrivă. Pentru aceasta a trebuit să fim pregătiți să răspundem întrebărilor participanților, să-i ajutăm să-și depășească fricile și grijile legate de călătorie și de faptul că elevii urmau să fie departe de familie timp de 3 săptămâni. Am făcut tot ce a depins de noi ca să-i asigurăm că vom face totul pentru ca elevii să fie în siguranță din toate punctele de vedere: am comunicat în permanență cu partenerii străini, am verificat periodic condițiile de călătorie în țara de destinație, dar și condițiile de pe aeroporturile de tranzit, am făcut demersuri pentru obținerea Cardului European de Sănătate, am încheiat asigurări suplimentare care să acopere inclusiv cheltuielile în cazul îmbolnăvirii de Covid 19. Elevii au respectat toate cerințele și normele sanitare impuse de legislația din țara gazdă, dar și cele stabilite de organizațiile partenere.
- Regulile sanitare au impus obligativitatea prezentării unui test Covid19, cu rezultat negativ pentru toți participanții, efectuat cu 72/48 sau chiar cu 24 de ore înaintea plecării în călătorie. Toate organizațiile gazdă ne-au solicitat acest lucru, chiar dacă o parte dintre participanți erau vaccinați cu schema completă. Stresul cel mai mare nu a fost testarea propriu-zisă ci așteptarea rezultatelor. Din păcate, la ultimul flux, am avut 4 rezultate pozitive, inclusiv dintre rezerve. Ar fi trebuit să înlocuim 2 participanți din grupul selectat, dar a rămas doar o rezervă cu rezultat negativ, prin urmare, la acest flux au participat 13 elevi în loc de 14, cât ar fi trebuit. Am schimbat biletul de avion, am comunicat partenerilor modificarea grupului, am informat Agenția despre diminuarea grupului, iar a doua zi grupul a plecat spre destinație!
- Schimbarea partenerilor care urmau să găzduiască desfășurarea stagiului de practică: din cauza contextului pandemic, câteva organizații de primire și-au redus activitatea și nu au mai putut să primească stagiari în practică. Cu sprijinul Organizațiilor intermediare am rezolvat și această problemă.
- Modificarea duratei proiectului de la 15 luni la 20 de luni: evoluția pandemiei în România și în Alba Iulia, în particular, a afectat negativ activitățile care au fost planificate pentru ultimul flux (programat inițial pentru luna noiembrie 2021: activitate în online, elevi pozitivi COVID 19, un profesor însoțitor în carantină). Din această cauză, nu am putut desfășura activitățile premergătoare efectuării mobilităților și o parte dintre părinți au devenit reticenți în a le permite copiilor lor să efectueze deplasarea. Am luat legătura cu partenerii noștri și ne-au asigurat că, în eventualitatea prelungirii perioadei proiectului, pot să replanifice fluxul nostru, ceea ce ne-a determinat să solicităm prelungirea perioadei de implementare.
Cu toate aceste provocări și obstacole am reușit să implementăm cu succes acest proiect și considerăm că ne-am îndeplinit obiectivul propus, acela de a îmbunătăți competențele profesionale și personale pentru 36 de elevi, astfel încât la finalul studiilor toți participanții să obțină calificativele „Excelent” sau „Foarte bine”.
Cele trei fluxuri au avut loc astfel:
- 14 elevi, clasa a 10-a, învățământ profesional, calificarea „Mecanic auto” (Barcelos, Portugalia)
- 8 elevi, clasa a 11-a, învățământ liceal, calificarea „Tehnician de Telecomunicații” (Paphos, Cipru)
- 13 elevi, clasa a 10-a, Școala Profesională Germană, calificarea „Electromecanic utilaje“ (Granada, Spania)
Validarea stagiilor de practică s-a făcut prin emiterea certificatelor Europass Mobility pentru toți participanții. Pentru elevi, stagiul de formare a reprezentat atât o oportunitate de formare în domeniul lor de pregătire cât și o șansă de a cunoaște oameni și culturi ale altor țări din Uniunea Europeană.
Câteva impresii ale participanților:
„Pentru mine a fost o experiență extraordinară, în care am învățat foarte multe lucruri noi care mă vor ajuta în viitor. Dacă aș mai avea ocazia, aș mai participa la un astfel de proiect. Am văzut marea pentru prima dată!”
„Acest stagiu a fost o experiență fantastică pentru mine, încă din prima zi! A fost ceva la care nu visasem până atunci și mi-a dat mult idei despre cum ar putea arăta viitorul meu.”
„Mă simt norocos că am putut participa la un astfel de proiect și îi încurajez pe toți elevii să nu ezite în fața acestor oportunități”
„Am cunoscut foarte multe persoane noi, am acumulat multe cunoștințe referitoare la calificarea mea și am văzut locuri extraordinare.”
„A fost cel mai bun lucru din viața mea. Am colaborat cu colegii, cu tutorele, cu personalul firmei și de la locul de cazare, am exersat limba engleză și spaniolă, am lucrat efectiv și am zburat prima dată cu avionul.”
„A fost prima plecare în străinătate și primul zbor cu avionul! A fost o experiență pe care nu o voi uita niciodată. Mulțumesc ERASMUS+!”
Bianca Elena Hoisan – Coordonator, Carmen Sînc – Manager de proiect
Erasmus+ în învățământul școlar
Colegiul Național "Liviu Rebreanu" din Bistrița, premiat în cadrul concursului "Made for Europe"
În cei peste 111 de ani de existență, la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” munca de zi cu zi a celor peste 1700 de elevi şi peste 100 profesori a determinat identitatea şi evoluția şcolii în acord cu mottoul „SAPERE AUDE“, înțeles nu doar prin „Îndrăznește să știi“, ci mai ales prin „Îndrăznește să gândești autonom“.
Preocupările pentru performanțele academice sunt secondate de activitățile extracurriculare prin care contribuim la îndeplinirea viziunii noastre, aceea de a oferi comunității oameni capabili să aibă o viață împlinită, să fie buni cetățeni. Proiectele educative derulate în ultimii ani urmăresc incluziunea socială, implicarea civică și adoptarea unui stil sănătos de viață.
Un bun exemplu este proiectul Erasmus+ Smart Waste Management for Smarter Cluster Schools, al cărui scop este gestionarea inteligentă a deșeurilor în viața școlară reală, folosind experiența celor 6 școli partenere din Croația, Lituania, Grecia, Turcia, Bistrița - România și Romuli - România. Fiecare partener a creat cu ajutorul altor școli din împrejurimi, o rețea de tip cluster. Scopul acestei rețele de școli este de a propune cele mai bune strategii de gestionare a deșeurilor în mediul școlar, strategii bazate pe șase tipuri de acţiuni: colectare, reducere, reutilizare, reciclare, recreare și revalorizare a bunurilor care își pierd utilitatea devenind „deșeu”.
În activitățile derulate în cadrul proiectului au fost implicate asociații care activează în domeniul protecției mediului (Asociația Ruralis), incluziunii sociale (Asociația Nevăzătorilor din Bistrița) a dezvoltării sustenabile (Tășuleasa Social). În egală măsură, rezultate foarte bune s-au obținut în urma colaborării cu Bolts&Gear, clubul de robotică care funcționează de 10 ani în cadrul colegiului nostru.
O problemă care s-a dorit rezolvată prin acest proiect Erasmus+ a fost legată de prima acțiune din cadrul strategiei, colectarea, și anume identificarea și implementarea unor metode creative și incluzive de colectarea selectivă a deșeurilor. Provocarea a fost adresată fiecărei școli partenere, iar „răspunsurile” primite au fost diverse, amuzante, creative și inclusive.
Răspunsul clubului de robotică s-a materializat sub forma unui Smart Waste Bin - SWB, de fapt a 3 astfel de containere proiectate și realizate de echipa de la Bolts&Gear, coordonată de Cristian Cornea și Bogdan Roșu (elevi în clasa a XI-a). SWB-urile facilitează colectarea selectivă a deșeurilor, inclusiv pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Containerele sunt prevăzute cu senzori care la detectarea mișcării generează sunete diferite (sunet de mototolire a hârtiei, sunet de cioburi de sticlă, sunet de ciocnire obiecte metalice), oferind astfel indiciul privind categoria de deșeuri care se poate arunca în respectivul container. Mai mult, fiecare container este prevăzut cu un sistem de măsurare a greutății cantității de deșeuri existente în container. Aceste caracteristici tehnice ale containerelor au permis utilizarea lor în activitatea curriculară, informațiile colectate cu ajutorul SWB-urilor au fost folosite în diverse studii realizate la orele de chimie, educaţie tehnologică și informatică. De asemenea, valorile (frecvență și cantități) măsurate au fost folosite de școlile partenere în activitatea de învățare pentru cadre didactice, organizată în România - Bistrița, în luna aprilie 2022, ca punct de plecare pentru strategia de management inteligent al deșeurilor în școli. Hârtia colectată în aceste containere a fost reciclată în cadrul atelierelor de producere a hârtiei manuale, deșeurile din plastic au fost transformate în coroane cu tema „Anotimpuri” și pictură cu pungi din cadrul orelor de educaţie plastică.
Pe lângă valențele practice, acest produs a fost prezentat de către elevul Cristian Cornea la etapa județeană și apoi națională a concursul „Made for Europe” ediția 2022, obținând Premiul I și Premiul Special Erasmus+. Contribuția la succesul proiectului Erasmus+ Smart Waste Management a membrilor clubului de robotică nu este singulară, Cristian și Bogdan realizând tot în acest an școlar o prototipul „grădină inteligentă”, o instalație care cu ajutorul senzorilor detectează nevoia de irigare culturilor fără intervenție umană, sistemul fiind alimentat de un panou fotovoltaic și un acumulator. Această grădină inteligentă va fi montată la cadrul „Alive Corner” alt rezultat al proiectului Erasmus+.
Alina Creț, Coordonatoarea proiectului
"Poate educația să îmbunătățească viața? Pot câțiva profesori să îmbunătățească sistemul de învățământ? Poate un proiect să îmbunătățească în mod constant practicile mai multor profesori?"
Să încercăm să găsim un răspuns la aceste întrebări, examinând impactul pe termen mediu al unui proiect de parteneriat strategic Erasmus+ în domeniul educației școlare (2017-1-RO01-KA201-037185). Acest proiect, intitulat "EVERYDAY CREATIVITY - stimularea resurselor creative interne ale școlilor europene cu ajutorul modelelor finlandeze de educație pentru creativitate", a fost finalizat în urmă cu mai bine de doi ani.
De data aceasta nu le vom cere membrilor consorțiului să evalueze impactul proiectului, nu îi vom întreba cum s-au dezvoltat instituțiile lor în urma acestei experiențe, câte oportunități noi au rezultat din acest proiect, cum personalul lor de management a devenit mai priceput, mai deschis și mai flexibil. Nu vom lua în considerare nici măcar publicul țintă uriaș la care a ajuns proiectul, cei peste 200 de profesori care au participat la atelierele de stimulare a creativității, cei peste 500 de actori din domeniul educației care au participat la evenimentele noastre de multiplicare, miile de profesori care au urmărit site-ul nostru, au folosit instrumentul nostru de autoevaluare și au citit manualul elaborat în cadrul proiectului, și nu vom număra numărul de spectatori ai filmului inspirațional creat dintr-una dintre prezentările conferinței finale (de JUKKA SINNEMÄKI, finalist GLOBAL TEACHER PRIZE). Numerele sunt doar numere.
De data aceasta nu ne vom referi nici măcar la modul în care produsele proiectului nostru au intrat în circuitul cercetării internaționale în domeniul educației pentru creativitate, fiind apreciate chiar de profesoara Pamela Burnard, cea mai importantă teoreticiană a creativităților multiple și de profesorul Mihaly Csikszentmihalyi, creatorul teoriei "the Flow".
De data aceasta ne concentrăm doar asupra profesorilor activi, care au participat la acest proiect. Pentru a ne face o idee despre ce a însemnat acest proiect pentru școlile din România, Finlanda, Ungaria, Italia și Olanda, despre cum a schimbat perspectiva profesorilor, am solicitat o reflecție directă din partea acestor profesori care nu au fost doar beneficiarii noștri direcți, ci și multiplicatori și co-creatori ai acestui proiect. Am revenit la ei cu două întrebări simple, la doi ani de la finalizarea proiectului, în mai 2021.
Li s-a cerut să reflecteze asupra ultimilor doi ani: cum a evoluat viața lor profesională, munca lor la școală de la formarea Everyday Creativity, dacă pot identifica elemente care au legătură directă sau indirectă cu impactul proiectului. Să cităm din câteva dintre răspunsurile lor:
"Proiectul a avut un mare impact asupra modului meu de a gândi despre educație, predare și dezvoltarea copilului. Trainingul m-a ajutat să realizez care este rolul meu (ca educator) și care vreau să fie influența mea asupra copiilor, elevilor. Este încă un proces de învățare și caut provocări, în mod constant, îmi regândesc metodele și filozofia mea de predare în general. Activitățile de monitorizare mi-au reamintit constant acest lucru și m-au ajutat cu adevărat, pentru a rămâne pe drumul cel bun."
"Trainingul mi-a oferit, în primul rând, încredere în mine: m-a încurajat să lucrez în echipă alături de colegii mei, să ne organizăm împreună munca. În ceea ce privește Manualul profesorului, îl folosesc pentru activitățile din taberele de vară, activitățile extracurriculare, cum ar fi Târgul de Științe. De asemenea, am achiziționat echipamente STEAM pentru clasa mea și le folosesc atunci când predau matematica, elevii mei sunt foarte creativi cu acestea și îi ajută să învețe mai ușor.
"Abordarea mea a devenit mai centrată pe copil. Acord mult mai multă atenție perspectivei copilului, dezvoltării, valorilor și identificării obiectivelor sale. Încerc să aplic filosofia lui Jukka Sinnemäki în munca mea: Dacă simți că nu am chef să predau, spune-mi să nu vin a doua zi."
"Am devenit mai conștient asupra importanței promovării și îmbrățișării creativității în școli - în școala mea specială, de asemenea, programul de învățare mixtă a oferit un fel de pregătire inconștientă în ceea ce privește educația online care a urmat în 2020. Acest proiect ne-a deschis abilitățile creative care ne-au fost utile atunci când ne-am confruntat cu tot felul de provocări. Chiar și Covid-19."
"Cel mai important lucru care mi-a influențat activitatea de atunci a fost concentrarea atenției mele asupra bunăstării elevilor și asupra importanței încrederii între toate părțile interesate în procesul de învățare. Nu avem nevoie de cea mai bună, cea mai scumpă și cea mai avansată tehnologie dacă putem realiza un parteneriat și o încredere construită în mod constant între profesor și elevi. De atunci, am articulat acest lucru în multe locuri și în multe moduri, și tot de atunci l-am încorporat în programele de formare a cadrelor didactice și în proiectele de dezvoltare a profesorilor."
"Am învățat multe din organizarea evenimentului de formare și din editarea Manualului profesorilor. De atunci, manualul a fost utilizat pe scară largă în cursurile universității mele și nu numai, iar eu îl pot folosi ca un bun punct de referință și în alte proiecte. În prezent, coordonez șapte rețele internaționale de experți, iar în cadrul uneia dintre ele gestionez o echipă de lucru care elaborează un curs privind mediile de învățare multilingve."
"Primul lucru care s-a schimbat a fost că am pus în clasă echipamente de gimnastică pentru ca elevii să facă mișcare. În plus, ne îndreptăm din ce în ce mai mult spre munca formativă. Am organizat mai multe ateliere de lucru pe această temă, urmărind ceea ce am văzut în Finlanda. Un alt lucru deosebit este că Finlanda a fost punctul de plecare pentru o profesionalizare ulterioară în jurul internaționalizării. Am înființat un comitet al școlii superioare pentru a încorpora internaționalizarea și cetățenia mondială într-un mod bun în viziunea și politica întregii comunități școlare de la OSG Singelland."
"Pentru mine personal, acest proiect a fost începutul traiectoriei mele de promovare și a dus la faptul că acum sunt aproape absolventă ca șef de proiect în domeniul educației după noul meu studiu. Călătoria în Finlanda a fost o sursă de inspirație enormă pentru mine, pentru elevii mei, pentru colegi și pentru comunitatea noastră școlară!"
"Am organizat proiecte multidisciplinare încercând să folosesc metode de predare care să inspire creativitatea. Prefer munca în echipă, învățarea bazată pe experiență și învățarea prin acțiune. Am încercat să găsesc noi modalități de cooperare în interiorul și în afara școlii și să mă concentrez pe colaborarea cu colegii mei și cu părinții elevilor mei. Nu voi uita niciodată faptul că Jukka Sinnemäki ne-a spus că cea mai importantă este relația dintre profesori și elevi și nu voi uita niciodată nici atmosfera relaxată și neamenințătoare a școlii finlandeze și nici încrederea dintre unii și alții, care a fost unică."
În consecință: conform mărturiilor de mai sus, un proiect poate schimba într-adevăr viața mai multor profesori. Dar cum putem convinge mai mulți profesori, mai multe școli să se alăture unor astfel de experiențe Erasmus+ care schimbă vieți? Le-am cerut profesorilor noștri minunați, misionari ai educației centrate pe copil, interdisciplinare, reziliente și creative, să ne ajute să-și convingă colegii să se alăture oportunităților Erasmus+ și să facă recomandări specifice profesorilor și școlilor care se gândesc să se implice pentru prima dată într-un proiect Erasmus+, accentuând atât beneficiile, cât și provocările.
"Îmbrățișați proiectele Erasmus+, pentru că aceste proiecte vă oferă șansa unică de a avea o perspectivă internațională asupra calității, inovației și educației centrate pe copil și vă asigură o posibilitate garantată de a vă menține deschisă mentalitatea de profesor. Iar acest lucru reprezintă mai mult de jumătate din drumul spre succes."
"Aspectul de co-creație este foarte inspirat, așa că aș încuraja pe toată lumea să ia parte la schimbul de cunoștințe și la coproducția de materiale de învățare și/sau colecții de bune practici. Pe scurt, participarea este foarte stimulativă. Printre provocări se numără diferențele (uneori fundamentale) în ceea ce privește culturile de lucru și abordările privind munca în echipă, precum și găsirea unui echilibru între a avea încredere în parteneri și, în același timp, a se asigura că vor fi livrate produse de bună calitate."
"Este o experiență intensă și laborioasă, dar poți învăța o mulțime de informații noi, poți face schimb de idei, împărtăși experiențe și încheia parteneriate valoroase. Prin proiectele de monitorizare poți oferi o sursă de inspirație utilă pentru toți colegii tăi care sunt interesați să se dezvolte și să se perfecționeze în profesia lor de profesor."
"Pentru școli, oportunitatea de a participa la un proiect Erasmus+ este neprețuită. Acesta poate promova cu adevărat procesele de inovare în școli, poate asigura schimbul de experiențe și de bune practici și învățarea reciprocă, precum și mobilitatea profesorilor și a elevilor. Din experiența noastră, școlile pot considera că aspectele administrative ale participării la proiectele Erasmus+ sunt foarte dificile. Recomandarea noastră ar fi să se încheie inițial parteneriate cu organizații cu experiență, care pot oferi sprijin și ajutor permanent, astfel încât profesorii și personalul școlar cheie să aibă posibilitatea de a "învăța la locul de muncă".
"Pentru a beneficia în mod eficient de un proiect Erasmus+ pe termen lung, este esențial să se pregătească participanții în avans. Cel mai important lucru nu este pregătirea lingvistică sau culturală, ci o evaluare onestă și reflexivă a lor înșiși și a activității lor. Un program poate fi cu adevărat de succes doar dacă participanții sunt conștienți de propria lor sferă de acțiune și de potențialul lor și se concentrează asupra a ceea ce pot avea și au un impact."
"Fiți pregătiți să colaborați cu diverse culturi în cadrul proiectului, ceea ce înseamnă, de asemenea, că o mare parte din învățare are loc în afara proiectului propriu-zis. Înveți multe și despre tine însuți."
"Pregătiți-vă pentru multă muncă, deschideți-vă urechile și ochii. Și nu ezitați, implicați-vă într-un proiect Erasmus. Pur și simplu dă bine!"
Acest articol a fost editat de Csilla Lazar, managerul de proiect din partea organizației care conduce consorțiul (Fundația Spektrum Educational Center – România) și include citate de la următorii profesori: Domonkos Németh, Alpár Ferencz-Salamon, Guydolph Dijkstra, Tamás Péter Szabó, Boglárka György, Maaike Bergsma, Szidónia Ráduly, Edit Páll, Anikó Vári, Michela Lupi.
Tineret în Erasmus+
Cursul de formare TYE – Tools for Youth Exchanges
Cursul de formare TYE – Instrumente pentru schimburile de tineri permite participanților să identifice și să exploreze instrumente legate de procesele de învățare, procesele de grup, dar și cele privind implicarea tinerilor în cadrul unui proiect de schimb de tineri.
Acest curs este pentru voi, dacă vă doriți să răspundeți nevoilor voastre de învățare prin:
- Experiențe de învățare interactive, diverse și captivante, instrumente și activități care pot fi ușor adaptate la viitoarele schimburi de tineri.
- O atenție specială acordată temelor relevante pentru lucrul cu: refugiații și dezinformarea în situațiile de criză.
- Pregătire practică pentru schimburile de tineri în cadrul programului Erasmus+.
Cu ce vă ajută acest curs?
- Să creșteți gradul de conștientizare a proceselor de grup și să experimentați instrumente care facilitează dezvoltarea grupului.
- Să dezvoltați competențe în proiectarea și facilitarea educației în cadrul schimburilor de tineri.
- Să explorați instrumente care sprijină procesul de învățare, inclusiv debriefingul și recunoașterea învățării.
- Să exploreze instrumente și modele care promovează învățarea și dialogul intercultural.
- Să exploreze și să experimenteze metodologii și abordări în sprijinul realizării unui proiect de schimb de tineri.
- Să se pregătească pentru programul Erasmus+, Schimburi de tineri.
Efectele pandemei de covid 19 în lucrul digital cu tinerii – o cercetare la nivel european
Raportul "Shaping digital inclusion, safety and wellbeing in a post pandemic world" a fost realizat de cinci organizații neguvernamentale din Europa - Federația Young Men’s Christian Associations România (YMCA România), în calitate de coordonator, împreună cu Asociația Young Initiative -România (AYI), Sdrujenie "Nadejda-CRD" -Bulgaria (Nadejda), The Coordinating Committee for International Voluntary Service – Franța (CCIVS) și Alliance Europeenne des YMCA - Belgia (YMCA Europe), în calitate de parteneri - care au efectuat o cercetare privind implicațiile pandemiei de Covid-19 pentru tineri și lucrătorii de tineret, în cadrul proiectului AlwaysON for Youth co-finanțat prin Programul Erasmus+.
În perioada august 2021 - ianuarie 2022, 447 de persoane din toată Europa și-au împărtășit opiniile și perspectivele în procesul de cercetare: 121 de respondenți au participat la interviuri și 326 de persoane au răspuns la sondajul public. Mai mult decât atât, la sfârşitul lunii martie 2022 a fost organizat un laborator virtual cu scopul de a testa concluziile cercetării.
Forma finală a raportului este acum disponibilă online și oferă o serie de perspective pentru a înțelege implicațiile pandemiei de COVID-19 pentru lucrătorii de tineret și tineri, în legătură cu lucrul digital cu și pentru tineri. Constatările cheie ale interviurilor, din sondajul public și laboratorul virtual sunt următoarele:
- Peste 50% dintre tineri au afirmat că s-au confruntat cu diferite provocări în timpul pandemiei; aproximativ 40% dintre ei au spus că nu s-au confruntat cu nicio provocare legată de siguranța și bunăstarea digitală.
- Oboseala digitală a fost cea mai observată tendință negativă în timpul pandemiei. Participanții la sondajul public au evaluat și impactul pandemiei asupra sănătății lor mintale ca fiind negativ.
- Frecvența asociată oboselii digitale este îngrijorătoare, 74,84% afirmând că s-au confruntat uneori sau des cu această situație. În plus, stresul digital a fost experimentat de 64,11% dintre respondenți.
- Lucrul digital cu tinerii a luat avânt în timpul pandemiei și putem afirma că este aici pentru a rămâne; se deschide așadar un nou spectru de activități, iar altele, mai tradiționale, devin învechite deoarece lucrul digital necesită multă pregătire de acum înainte.
- În timp ce sectorul educației formale a primit sprijin guvernamental pentru a facilita tranziția către un mediu de învățare online, sectorul educației non-formale (inclusiv lucrul cu tinerii) s-a schimbat și s-a adaptat la mediul online în principal datorită investiției personale a lucrătorilor de tineret.
- În ceea ce privește provocările și oportunitățile identificate pentru siguranța și bunăstarea digitală în timpul pandemiei, respondenții au reflectat în mare parte provocările în răspunsuri. Acest lucru s-ar putea explica deoarece pandemia a declanșat o schimbare bruscă a tiparelor profesionale și personale, necesitând astfel mai mult efort de adaptare la noua situație.
- 1 din 5 respondenți nu se simte pregătit să implementeze practici de siguranță digitală, reliefând astfel o nevoie reală de a investi în capacitățile/competențele conexe ale lucrătorilor de tineret.
- Lucrul incluziv necesită timp și multe alte resurse (competențe, finanțare etc.). Este o provocare pentru multe organizații să ajungă la tinerii din medii diferite, din cauza capacității limitate pe care o au în organizația lor de a investi în această activitate.
- Răspunsurile oferite arată că majoritatea respondenților nu sunt familiarizați cu tendințele digitale și noile tehnologii, cum ar fi tehnologia inumană, falsurile profunde, Internetul comportamentelor, Internetul obiectelor și hiperconectivitate. În cazul Metavers-ului, al inteligenței artificiale, al algoritmilor de recunoaștere facială și al lucrului/interacționării cu roboți, mulți respondenți au afirmat că sunt ușor familiarizați cu aceste subiecte. Singurele două subiecte în care 1 din 4 respondenți se evaluează ca fiind extrem de familiari sunt inteligența artificială și algoritmii de recunoaștere facială.
- 93,6% dintre respondenții la sondajul public au afirmat că este foarte important să existe lucrători de tineret cu competențe digitale foarte bune, care să poată împuternici și să sprijine tinerii în contextul post-pandemie.
Corpul European de Solidaritate
Ce este și care sunt oportunitățile oferite
Tinerii și organizațiile pot participa la proiecte finanțate prin Corpul European de Solidaritate prin care pot să învețe, să se dezvolte și să vină în sprijinul comunităților din care provin. Printre avantaje:
- organizațiile pot deveni o resursă importantă pentru comunitate dacă dezvoltă proiecte de solidaritate
- tinerii își pot ajuta organizația să se dezvolte și să răspundă mai bine nevoilor comunității
- participanții își pot dezvolta competențe personale și profesionale
Cursurile organizate prin Corpul European de Solidaritate sunt gratuite. Consultă calendarul acestora sau vezi direct mai multe detalii mai jos.
SUCCES - managemEnt de proiect Și Contractare (runda 23 februarie 2022)
Când? 14 Iulie 2022 - 15 Iulie 2022
Unde? București sau pe valea Prahovei, se va comunica ulterior participanților
Ce? Curs care urmărește să faciliteze echipelor de proiect care au obținut finanțare în cadrul rundei din 23 februarie 2022 accesul la informațiile privind implementarea proiectelor și raportarea acestora, cu respectarea documentelor cadru ale programului Corpul European de Solidaritate.
MC2B (Mentorat și Coaching)
Când? 16 Iulie 2022 - 18 Iulie 2022
Unde? București sau pe Valea Prahovei, se vor anunța participanții ulterior înscrierii
Ce? Curs care își propune să ofere mentorilor în proiectele de voluntariat și îndrumătorilor (coach) în proiectele de solidaritate un cadru pentru dezvoltarea competențelor specifice, precum și de împărtășit și testat metode și instrumente cât și pentru armonizarea activităților acestora în programului Corpul European de Solidaritate.
povestESC
Când? 16 Iulie 2022 - 18 Iulie 2022
Unde? București sau pe Valea Prahovei, se vor anunța participanții ulterior înscrierii
Ce? Un curs de formare pentru Diseminare și Exploatare de Rezultate destinat reprezentanților organizațiilor care au Certificate de Calitate și care găzduiesc activități de voluntariat finanţate prin Corpul European de Solidaritate şi care se află în derulare.
ProACCES - voluntariat
Când? 21 Iulie 2022 - 25 Iulie 2022
Unde? București
Ce? Un eveniment hibrid care combină ce e mai bun in cursurile față în față și suportul online pentru a te acompania pas cu pas alături de un facilitator din rețeaua de formatori AN în vederea creionării viziunii organizației tale și încadrarea proiectelor de voluntariat în aceasta pentru scrierea formularului de certificare necesar pentru a obține finanțare în Corpul European de Solidaritate.
Formator - modelator
Reţeaua de formatori a ANPCDEFP există din 2007 când, în cadrul programului Tineret în Acţiune, se concentra pe cursuri de scriere și management de proiect, promovarea metodelor şi instrumentelor de educaţie nonformală, managementul voluntarilor, constituirea de ONG-uri, precum și pe alte tipuri de cursuri tematice. În perioada 2014-2019, formatorii au organizat cursuri de scriere proiecte, designul activităţilor de învăţare, dezvoltare organizaţională şi diseminarea şi exploatarea rezultatelor obţinute în proiecte pentru programul Erasmus+.
Din 2007 până în prezent, reţeaua a asigurat şi cursurile specifice formării voluntarilor în cadrul Serviciului European de Voluntariat, respectiv din 2018, Corpului European de Solidaritate. O parte dintre formatorii Erasmus+ sunt implicaţi în cursuri internaţionale de formare organizate prin reţeaua SALTO a Comisiei Europene.
Let’s talk about (anti)racism!
Let’s talk about (anti)racism! Aceasta a fost invitația pe care Salto Inclusion&Diversity și Agenția Națională din România au lansat-o, în martie 2022, către lucrători de tineret și profesioniști din domeniu din țările participante la programele Erasmus+/Corpul European de Solidaritate și din țările partenere din vecinătatea UE. Cadrul creat pentru ca această temă să fie abordată a fost seminarul cu același nume, derulat în România - București, în perioada 31 mai – 2 iunie. Timp de 3 zile, 23 de participanți din 15 țări au explorat, cu ajutorul celor 4 traineri din Spania, Italia și România, tema rasismului – pornind de la conceptele tematice folosite, la realitățile întâlnite în diferite țări, la resursele existente și posibilitatea de a derula proiecte tematice prin Erasmus+ sau Corpul European de Solidaritate. Seminarul a fost și o invitație, pentru fiecare în parte, de a reflecta asupra propriilor valori și practici conectate cu tema generală a includerii și diversității, dar și asupra strategiilor și practicilor organizațiilor în care activează.
Obiectivele seminarului au fost de a crește gradul de înțelegere a participanților cu privire la ce este rasismul, care sunt mecanismele și efectele acestuia; a crea un spațiu de reflecție asupra propriilor prejudecăți și practici organizaționale; a crește gradul de conștientizare cu privire la motivul pentru care este important antirasismul și cum pot fi promovate comportamentele antirasiste. S-a urmărit, de asemenea, ca participanții să facă schimb de practici privind modalitățile de combatere a rasismului și a discriminării și să își consolideze comportamentele și practicile antirasiste și antidiscriminatorii.
În cadrul seminarului au fost și patru invitați care au abordat tema atât din perspectiva politicilor europene existente, cât și din propriile povești trăite sau din activitățile derulate în sfera includerii și, mai specific, în cea a combaterii discriminării. Astfel, participanții au putut interacționa cu Rossalina Latcheva de la Agenția UE pentru Drepturi Fundamentale, coordonatoare a Sectorului antirasism și nediscriminare la „Unitatea de egalitate, romi și drepturi sociale”. O altă invitată în cadrul evenimentului a fost Lydia Gratis, de la organizația Saved By The Sign, care i-a purtat pe participanți prin propria poveste și prin propriile provocări legate de statutul său de femeie cu deficiențe de auz, cu origini în Africa de Sud, Malawi și Irlanda. Tematica antirasismului din perspectiva realității din România a fost abordată în cadrul unei discuții de tip panel, în care invitate au fost Cătălina Olteanu, de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și Luiza Medeleanu, de la Roma Education Fund. Participanții internaționali au aflat despre cadrul politicilor naționale din domeniu, dar, mai mult decât atât, au apreciat poveștile invitatelor din România și aspectele legate de activitatea lor în sprijinul minorității rome.
Let’s talk about (anti)racism a reprezentat un cadru de învățare aparte și profund și prin faptul că în cadrul evenimentului au fost participanți cu deficiențe de auz, însoțiți de interpreți în limbajul mimico-gestual, de la Associazione Ergon sign languge interpreters, din Italia. Iar asta a însemnat, pentru participanți, descoperirea unui întreg univers – acela al limbajului mimico-gestual, al complexității acestuia, al nuanțelor și frumuseții sale.
“Cred că subiectul a fost un subiect relevant și important care trebuie ridicat, discutat și abordat. Personal, cred că diversitatea europeană ar trebui să fie îmbrățișată și munca de incluziune ar trebui să fie un subiect prioritar, deoarece Europa găzduiește diferite comunități cu culturi, tradiții, credințe religioase și sexualitate diferite. Cred că trebuie să îi avem pe toți on board pentru ca împreună să creăm o Europă mai puternică, mai bună și mai prosperă. Acestea fiind spuse, cred că incluziunea ar trebui să fie o prioritate și că munca ar trebui sprijinită de la nivel local, regional și național. Cel mai mult, din cadrul seminarului, am apreciat discuțiile cu participanții din diferite țări europene și medii diverse. Au fost ridicate o mulțime de subiecte interesante împotriva discriminării, dar din punctul meu de vedere am învățat multe despre lupta romilor la nivel local. Discuțiile panel au fost uimitoare! Au fost discutate o mulțime de alte subiecte care mi-au deschis ochii!” (Mohammad Omar, Sundsvall Municipality, Suedia)
“Acest subiect este important pentru mine, deoarece am fost direct afectată de rasism și vreau să mă asigur că alți oameni nu trebuie să sufere din cauza lucrurilor prin care am trecut. În plus, mă aflu acum într-o poziție în care aș putea avea influență în această chestiune, este important să fiu la curent cu această problemă. Ce am luat, cel mai mult, din acest seminar? Faptul că rasismul este ceva ce poate fi dezînvățat dacă îți faci timp să-ți pui la îndoială propriile convingeri și ești gata să stai cu acest sentiment inconfortabil. Că toți ne confruntăm cu probleme similare în țări diferite. Că putem face ceva în lupta împotriva rasismului abordând un act rasist pe care îl vedem/auzim și spunând că nu suntem de acord.” (Dalila Kamunga, Ministère de la Famille, Département Intégration, Luxemburg)
“Cred că știm deja despre rasism, dar încă trebuie să învățăm despre antirasism pentru a-i învăța pe tineri cum să prevină rasismul și a-i educa despre stereotipurile rasiale. De aceea, acest subiect este important pentru mine: am nevoie de aceste cunoștințe. De la seminar, am luat instrumente și „know-how” pentru a le implementa în proiectele oferite de organizația mea. Mai mult, am mai învățat că organizația mea are nevoie de o strategie pentru includere și diversitate.” (Michał Bomastyk, Institute for Prevention of Exclusions, Polonia)
Câteva din resursele pe care vă invităm să le explorați:
Noul program Erasmus+ sprijină Pactul verde european (European Green Deal) și Politicile Uniunii Europene în domeniul climei. În conformitate cu prevederile acestui acord european, programul va oferi stimulente financiare participanților care utilizează moduri de transport durabile. De asemenea, va investi în proiecte care promovează conștientizarea problemelor de mediu și vor facilita schimburile legate de atenuarea crizei climatice.
sau
Niciun gest nu este prea mic, nicio contribuție nu este lipsită de importanță! Ce mai poți face:
Campania Be Seen Be Heard - Promovarea participării tinerilor și amplificarea vocilor tinerilor în viața publică
The Body Shop International și Biroul Delegatului pentru Tineret al Secretarului General al Organizației Națiunilor Unite au lansat recent un nou raport, în cadrul campaniei Be Seen Be Heard.
Raportul își propune să sublinieze modul și motivul pentru tinerii se implică în procese de luare a deciziilor politice, precum și provocările care îi împiedică uneori să facă acest lucru.
Acesta prezintă recomandări politice și legislative pentru a promova nevoile și drepturile tinerilor, asigurând că vocile lor sunt auzite în mod semnificativ în viața publică,
Lansată în 2022, campania globală Be Seen Be Heard are ca scop creșterea participării tinerilor în arenele politice și contribuie la a le face vocea auzită în toate sferele vieții publice.
Instrumentul interactiv "Tinerii europeni"
Eurostat a lansat un nou instrument care oferă tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani posibilitatea de a avea acces la date statistice despre colegii din țara lor, dar și din alte state membre.
Instrumentul "Tinerii europeni" constă în întrebări de tip quiz despre viața tinerilor luând în considerare 4 teme principale: viață și bunăstare, sănătate, muncă și educație, lumea digitală.
Înainte de a începe, utilizatorii au opțiunea de a-și crea un avatar, care este apoi folosit pe tot parcursul călătoriei lor pe platformă. De asemenea, aceștia sunt rugați să furnizeze câteva detalii de bază, cum ar fi țara și vârsta lor, care sunt necesare pentru a face comparații cu alți colegi de-ai lor.
Acest instrument se adresează, de asemenea, părinților, factorilor de decizie, politicienilor, profesorilor care doresc să afle mai multe despre tânăra generație din Europa.
Competiție de creativitate pentru cel mai nou sistem spațial de comunicare UE
Ce s-ar întâmpla dacă tinerii ar putea da un nume celui mai nou proiect spațial dezvoltat de Uniunea Europeană pentru a aduce internet de mare viteză și servicii de comunicații sigure în Europa, Africa și nu numai?
Comisia Europeană a lansat un concurs prin care invită studenții din UE și din țările Uniunii Africane să propună un nume pentru noul său sistem de conectivitate securizată din spațiu.
Competiția se desfășoară sub patronajul comisarilor europeni Thierry Breton, Comisarul pentru piața internă și spațiu și Mariya Gabriel, Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.
Alături de Copernicus și Galileo, noul sistem va reprezenta al treilea pilon al programului spațial al UE, care va aduce date și servicii prin satelit pentru posibile soluții la cele mai presante probleme: schimbările climatice, tranziția verde și digitală, securitatea și reziliența.
Propunerea câștigătoare îl va aduce pe tânăr la festivitatea de închidere a Anului European al Tineretului și într-o vizită la instituțiile UE.
Termenul limită pentru transmiterea propunerilor de nume este 31 iulie 2022.
NOUL BAROMETRU CU PRIVIRE LA TINERET ȘI DEMOCRAȚIE ÎN ANUL EUROPEAN AL TINERETULUI
Ca parte a Anului European al Tineretului, comisarul european Mairead McGuinness invită tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani din întreaga Europă să participe la un dialog despre viitorul finanțelor.
Tinerii interesați să ia parte la dialog sunt rugați să:
- Pregătească un scurt material video, de un minut, pe tema "Viitorul Finanțelor". Se pot lua în considerare următoarele întrebări: Cum îți închipui viitorul finanțelor? Care sunt preocupările sau recomandările tale? Prin ce diferă viziunea ta față de cea a părinților tăi, de exemplu?
- Posteze materialul video pe rețelele de socializare cu hashtag-ul #MyFutureFinance și să îl trimită prin e-mail, la adresa EU-FINANCE@ec.europa.eu .
În urma selecției, 10 câștigători se vor întâlni cu comisarul european în Bruxelles, Belgia, în data de 25 octombrie 2022. Costurile de călătorie și de cazare vor fi acoperite de Comisia Europeană.
Termen limită: 8 iulie 2022.
Un nou podcast despre Conferința privind Viitorul Europei - Participarea cetățenilor poate AJUTA tânăra generație?
Studiile arată că în ziua de azi, timpul pe care îl petrecem zilnic pe rețelele de socializare a ajuns la 147 de minute, cu 2 minute mai mult față de 2021.
Algoritmii care selectează ce fel de conținut consumă utilizatorii pe internet se schimbă constant, iar newsfeed-ul fiecăruia este construit din ce în ce mai mult din postări bazate doar pe interesele și opiniile personale.
Problema însă apare atunci când ne punem următoarea întrebare: ce mai reprezintă democrația, în acest context? Prin simpla sa definiție, democrația are nevoie de diferențe de opinie și de perspective, pentru a funcționa, deci ce se întâmplă, de fapt, în social media?
Tânăra Mai Ly Le abordează acest subiect în cel mai recent articol al ei "Do we let social media dictate our opinions?".
Articolul face parte din inițiativa Pool of Young European Journalists, ce conține o colecție de articole, interviuri, podcasturi și alte tipuri de materiale pregătite de către tineri jurnaliști europeni, pe subiecte importante pentru tinerii din Europa, în contextul Anului European al Tineretului.
Multilingv. Multicultural
Certificatul Lingvistic European pentru proiecte inovatoare în domeniile predării și învățării limbilor străine
Începând cu anul 2022 Certificatul lingvistic european se acordă numai proiectelor finanțate prin Programul Erasmus+.
Proiectele cărora li s-a acordat disctincția în 2021 sunt:
Webinare organizate de EAQUALS și ECML dedicate educației lingvistice și multilingvismului
EAQUALS (The Evaluation and Acreditation of Quality Language Services - Asociația pentru evaluarea și acreditarea serviciilor lingvistice de calitate) a fost fondată în 1991 și este o asociație non-profit înregistrată în Anglia și Țara Galilor. Webinarele și resursele acoperă o serie de teme relevante pentru profesori, formatori de profesori, manageri academici și directori de studii și furnizează studii de caz privind trecerea la livrarea online a cursurilor.
ECML (The European Centre for Modern Languages of the Council of Europe - Centrul European pentru Limbi Moderne al Consiliului Europei) promovează excelența în educația lingvistică având ca obiectiv strategic susținerea statelor membre în implementarea unor politici eficiente de predare/învățare a limbilor străine prin:
- susținerea învățării și predării tuturor limbilor străine;
- promovarea dialogului și a schimbului între profesioniștii activi în domeniul educației lingvistice;
- instruirea multiplicatorilor;
- sprijinirea rețelelor prin organizarea și finanțarea unor programe și proiecte de cercetare.
EURYDICE
Rețeaua Eurydice își propune să faciliteze cooperarea europeană în domeniul educației. Publicațiile realizate în cadrul rețelei reprezintă o foarte bună sursă de documentare – prin furnizarea de informații clare, concise, actualizate și bine documentate. Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit.
Echitatea în învățământul școlar din Europa. Structuri, politici și performanțe ale elevilor
Educația poate avea un rol important pentru a face societățile europene să fie mai drepte și mai favorabile incluziunii. Pentru aceasta, sistemele de educație trebuie să fie echitabile, asigurându-se că toți tinerii își pot dezvolta aptitudinile și își pot atinge pe deplin potențialul. Totuși, mediul socio-economic rămâne un factor determinant important al nivelului studiilor.
Cum influențează modul în care sunt concepute sistemele de învățământ inegalitățile din educație? Cel mai recent raport Eurydice abordează această temă și identifică politicile asociate cu niveluri ridicate ale echității din punct de vedere al performanțelor elevilor. Raportul se bazează pe evaluări internaționale ale elevilor, precum PISA, PIRLS și TIMSS. Analizând 42 de sisteme de educație din Europa, raportul identifică ce politici și structuri sunt asociate cu niveluri ridicate ale echității din punct de vedere al performanțelor elevilor. Sunt analizate următoarele aspecte ale sistemelor de educație: participarea la educația timpurie, finanțarea școlilor, diversitatea și tipurile de școli, alegerea școlii, politicile privind admiterea, sistemele de diferențiere (tracking), repetenția, autonomia școlară, răspunderea școlilor, sprijinul pentru școlile defavorizate, sprijinirea elevilor cu rezultate slabe și oportunitățile de învățare.
Ce structuri și politici educaționale au potențialul de a influența echitatea în învățământul școlar?
Principalele constatări
- Finanțarea publică este importantă pentru echitate, în special în învățământul primar
Analiza Eurydice a arătat că creșterea cheltuielii publice pe elev poate reduce diferențele de performanțe între elevii cu rezultate bune și cei cu rezultate slabe din școlile de învățământ primar.
Totodată, există diferențe semnificative în Europa în ceea ce privește nivelul finanțării publice pe elev, variind de la 1 940 (România) la 13 430 (Luxemburg) standarde ale puterii de cumpărare, ceea ce reflectă în parte diferențele de dimensiuni ale economiilor statelor. În mod similar, procentul cheltuielii private cu învățământul școlar variază de la mai puțin de 1 % (România, Finlanda și Norvegia) la 19 % (Turcia) din cheltuiala publică.
- Rămân încă bariere în calea participării la educația timpurie de calitate superioară
Există beneficii clare pentru copiii care participă la educația timpurie, din punct de vedere al dezvoltării generale și al performanțelor școlare. Acest lucru este valabil în special pentru elevii defavorizați. Cu toate acestea, în majoritatea țărilor europene, exceptând Malta, Belgia, Ungaria, Olanda, Regatul Unit (Irlanda de Nord și Scoția), Albania și Elveția, copiii din familii defavorizate participă în general mai puțin la educația timpurie. Politicile pentru creșterea echității în educația timpurie includ extinderea accesului (atât universal, cât și pentru categorii specifice), precum și îmbunătățirea calității ofertei, de exemplu, prin angajarea de personal calificat corespunzător. Alte măsuri vizează dificultăți specifice întâmpinate de familiile defavorizate, precum costurile, barierele culturale și lingvistice și lipsa informării.
- Regulile diferite privind alegerea școlii din sistemele de educație reduc echitatea
Libertatea mai mare a familiei în alegerea școlii, în combinație cu regulile diferite pentru alegerea școlii în funcție de tipul școlii, pot crește inechitatea. Atunci când elevii sunt în mod normal repartizați într-o școală publică pe baza domiciliului, dar părinții au totuși libertatea de a alege între anumite tipuri de școli (publice sau particulare), acest lucru poate crește segregarea școlară și importanța mediului familial pentru rezultatele școlare. Dacă se adaugă și regulile diferite pe baza cărora școlile își selectează elevii, influența este și mai mare. Numai 11 sisteme de educație au aceleași politici privind alegerea școlii și admiterea elevilor indiferent de tipul de școală (BEfr; IT, LU; PT, RO, FI, SE, UK-SCT, IS, NO, RS).
- Utilizarea criteriilor de admitere bazate pe performanțe școlare în învățământul secundar inferior are consecințe negative asupra echității
Criteriile de admitere bazate pe performanțe școlare sunt mai obișnuite în învățământul secundar atunci când elevii sunt repartizați la diferite profiluri sau rute educaționale. Într-o treime dintre sistemele de educație se începe selecția pe baza performanțelor școlare încă din învățământul secundar inferior. Utilizarea criteriilor de admitere bazate pe performanțe școlare la acest nivel se află în strânsă legătură atât cu segregarea școlară, cât și cu influența mediului socio-economic asupra rezultatelor școlare.
- Diferențierea timpurie are un puternic impact negativ asupra echității
Diferențierea (tracking) – practica repartizării elevilor la programe de studii diferite – are o puternică influență asupra echității. Mai ales diferențierea la o vârstă timpurie tinde să se asocieze cu un nivel mai ridicat al segregării școlare și cu un rol mai mare al mediului familial în modelarea rezultatelor elevilor. Doar nouă sisteme de educație amână diferențierea formală până la vârsta de 16 ani (DK, EE, FI, SE, IS, UK-ENG, UK-WLS, UK-NIR, UK-SCT), în timp ce cinci sisteme de educație încep să repartizeze elevii la programe de studii diferite deja de la vârsta de 10-11 ani (DE, HU, AT, CZ, SK).
- Repetenția are drept consecință un nivel mai scăzut al echității în școlile de învățământ secundar, însă rămâne o practică răspândită
Repetenția are un impact negativ asupra echității la nivelul învățământului secundar. Cu toate acestea, repetenția rămâne o practică răspândită în Europa. În medie, 4 % dintre elevii europeni repetă un an școlar cel puțin o dată, dar în unele sisteme de educație, rata repetenției poate depăși 30 %. Pentru a-i ajuta pe elevi să evite repetarea unei clase, cele mai multe sisteme de educație au mecanisme implementate pentru a le da acestora o a doua șansă. Aceasta ia deseori forma unui examen susținut înainte de începerea noului an școlar. De asemenea, în aproximativ un sfert dintre sistemele de educație, elevii pot trece în anul următor cu condiția îndeplinirii unor condiții în anul școlar care urmează.
- Existența cadrelor didactice specializate pentru cazurile de rezultate școlare slabe este asociată cu o segregare școlară mai redusă în școlile de învățământ secundar
În învățământul primar, cadrele didactice specializate în lucrul cu elevii cu rezultate slabe sunt disponibile în toate școlile numai în 12 sisteme de educație. Numărul scade la zece în învățământul secundar inferior și șapte în învățământul secundar superior.
Publicația este redactată în limba engleză. Titlul original: Equity in school education in Europe
Vă recomandăm:
Experiențe Erasmus+ – Maya Borod
„Micul Prinț“ împlinește 75 de ani - cea mai citită carte pentru copii și nu numai
Trei ...pe lună:
- Lumea artistică sub microscop - Premiile OLYMPUS (EN)
- Think fast, Talk smart – un podcast despre comunicare produs de Stanford Graduate School of Business (EN)
- Te-ai fi gândit că se poate învăța matematică de pe Tik-Tok? Cu zeci de mii de vizualizări pentru fiecare clip, @ludus explică elemente avansate de analiză matematică și geometrie într-un mod ... destul de neașteptat. (EN)
Bonus:
Care crezi că sunt cel mai bine cotate 100 de feluri de mâncare din lume? Click și află! Oare există în listă și ceva din RO?
Programe europene, proiecte, studii, inițiative, priorități, strategii. Toate au în spate povești, întâmplări, experiențe, emoții. Toate vin cu perspective și conduc spre învățare.
Ne dorim ca, alături de actori din media, să ducem această învățare cât mai aproape de toți cei interesați de ea, de cei dornici de implicare și transformare.
Fie că ajungem către public alături de parteneri media care ne împărtășesc viziunea, fie că poveștile ajung să fie spuse, scrise, ilustrate ca urmare a preocupărilor media, faptul că există acest spațiu media alocat educației e un plus.
Ne dorim să acordăm, la rândul nostru, spațiu în ANews pentru partenerii noștri - Radio România Cultural și Tribuna Învățământului, dar și pentru alte apariții media dedicate învățării care pot inspira și motiva.
Vocea, o lume plină de culori
Inteligența și creierul se dezvoltă în principal prin educația lecturii
Erasmus+, o oportunitate pentru învățământul profesional și tehnic
Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe sprijină înfiinţarea unui parlament local al tinerilor
Cum „a adus Europa” la Buzău Colegiul Economic
Eurobarometru în Anul european al tineretului
ANews este publicația lunară a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.
Dacă sunteți implicați în proiecte din domeniile educației, formării profesionale sau tineretului și doriți să publicați articole despre acestea în revistă, dacă aveți recomandări sau dacă doriți doar sa ne scrieți, vă rugăm să folosiți adresa ileana.racoviceanu@anpcdefp.ro. Avem rugămintea ca materialele pe care le trimiteți să întrunească următoarele cerințe tehnice pentru publicare: o pagină A4, text scris cu diacritice, stil jurnalistic care să evidențieze în primul rând experiența de învățare, continuare (follow-up) și impact asupra activităților profesionale și/sau personale. Fotografiile care însoțesc textul vor fi de minim 300 dpi, atașate separat în email, nu inserate în documentul Word. Fotografiile vor reprezenta imagini de la activitățile de învățare/formare și nu se vor monta în colaje sau alte formate.
Toate informațiile din articolele despre proiectele finanțate cu sprijinul Comisiei Europene reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Agenția și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare neadecvată a acestora.
Credits:
Created with images by New Africa - "Cute little children playing with kite outdoors on sunny day" • Antipina - "the child sits at the window with the flag of ukraine. State support in war. United Europe against Russia. Hope for the world. Anxiety and anticipation. Children's tears. Save Ukraine" • Luis Louro - "Group of children" • Tierney - "Old way or new way with young woman looking upwards" • Maksim Shebeko - "golden star with bulbs" • Photocreo Bednarek - "Two groups of people shaped in puzzle pieces joining together." • KevinSchmid - "norway reflection travel" • luckybusiness - "lecturer in university - students listening to teacher in the classroom on college." • Jacob Lund - "Students enjoying studying at university workshop" • mnirat - "Graduates wear black hats, black hats.Graduates join the graduation ceremony at the university." • Pixelbliss - "New career" • Mihail_fotodeti - "kids school emotions" • Montri Thipsorn - "Close up of nature view green leaf on blurred greenery background under sunlight with bokeh and copy space using as background natural plants landscape, ecology cover concept." • loreanto - "Group of five friends having fun at the park - Millennials dancing in a meadow among confetti thrown in the air - Day of freedom and carefree" • zodar - "Color full Acrylic Pour Color Liquid marble abstract surfaces Design." • Broesis - "friendship fun backlighting" • tatomm - "close up of clock and calendar on the purple table background, planning for business meeting or travel planning concept" • Paul_Henri - "sound space network wires" • chrupka - "priority word made with colorful felt letters" • wooddy7 - "abstract powder splatted background,Freeze motion of green powder exploding/throwing green dust" • Looker_Studio - "Social media and digital online concept, woman using smart phone on sofa at home. The concept of living on vacation and playing social media." • geralt - "personal network social media" • geralt - "umbrella yellow black" • FabyGreen - "quotes carpe diem word" • Memed ÖZASLAN - "motivation concept. I can not change to I can" • vetre - "Number three shape with green leaves. Nature concept. Flat lay. Top view" • geralt - "social media icon people"