Kære medlemmer
Hvis RF sad ved OK-forhandlingsbordet ... Mens vi venter på afstemning til den private overenskomst, kommer RF med sin version af hovedpunkter til en fælles brancheoverenskomst.
Reddernes Fagforening går nu ind i sit 5. leveår. Og vi har aldrig været flere samlet. Det stiller os stærkere, og det er tydeligt, at der bliver lyttet til os. Ikke kun af arbejdsgiver, men også journalister. Og nok så vigtigt politikerne – dem, der træffer beslutningerne omkring rammerne for vores job.
De lyttede, da vi, som de første, foreslog flere ST-biler på gaden. Det er nu mere og mere udbredt og er sågar i udvikling. Omend det går lidt langsomt. Men de gamle fagforeninger lytter også. De arbejder i højere grad med de samme ideer, som os.
Og netop disse tiltag har bevirket, at vi nu sidder med helt inde ved bordet i udvalg, der arbejder for tilrettelæggelsen af fremtidens redderuddannelse. Her er vi med til at løfte den op på bachelor niveau. Det er vi stolte af, ligesom vi har været inde på Christiansborg flere gange.
Vi ser det som en gylden mulighed til at løfte hele faget generelt. Reddere bliver dermed også attraktive i andre dele af sundhedssystemet. Som på landets hospitaler, lægehuse og andre oplagte steder.
Derfor har vi arbejdet på et udspil til de vigtigste punkter, som vi ville have fokuseret på, hvis vi sad ved forhandlingsbordet. Det er vigtigt at forstå, at det ikke er detaljeret, men en overordnet måde at strikke en overenskomst på for alle ST- og ambulance reddere i Danmark. Uanset hvilken operatør, man arbejder for.
Forslaget tegner en retning for, hvordan vi ser faget udvikle sig, og hvordan vi mener, man kan fastholde de gode medarbejdere, der lige nu siver ud af faget. Vores fag er utroligt attraktivt, men arbejdsforholdene er på mange måder for dårlige, og det koster medarbejdere i en grad, som aldrig set før. Derfor er det altså vigtigt med EN brancheoverenskomst.
Vi har samtidig lyttet til vores medlemmer, der har haft mulighed for at indsende forslag, og flere af de forslag danner grundlag for vores arbejde.
Venlig hilsen Bestyrelsen i Reddernes Fagforening
En redder koster det en redder koster
Reddernes Fagforening vil sikre fælles løn og samme arbejdsvilkår på tværs af regionen og entreprenører. Med en fælles brancheoverenskomst får redderne ro i maven, selvom tjenesterne kommer i udbud, ligesom naboregionen skal have samme arbejdsvilkår som dig.
Faget står dermed samlet med én stemme. Det betyder, at vi får bedre gennemslagskraft i både den offentlige debat og overenskomstforhandlingerne. Med samme arbejds- og ansættelsesbetingelser kommer redderne ikke længere til at blive tabere i udbudsspillet og betale for sparefesten. Konkrete lønudspil:
- Lige nu tillægges vi løbende flere og flere kompetencer uden lønkompensation. Det skal ændres. Vi vil have faste tillæg for diverse definerede bogstav-kurser og lign. Det samme gælder for yderligere kompetencer og f.eks når der oprettes PVE enheder med væsentlige ændrede vilkår.
- Anciennitet skal beregnes fra første dag, man som elev møder ind. Det er der, man starter sin karriere i faget.
- Grundlønnen skal hæves, hvor bla. kompetencetillæg indgår.
- Der skal betales pension af hele lønnen. Det samme gør sig gældende ved overarbejde.
På billedet til venstre ser du Finn Christiansen, paramediciner i Region Syddanmark og bestyrelsesmedlem af Reddernes Fagforening.
RF kæmper for en moderne tilgang til redderfaget
Nye uddannelsesmuligheder giver nye fremtidsmuligheder – og vi får flere til at blive i faget. Samtidig skal uddannelse kunne betale sig for alle, lige fra ST-reddere til paramedicinere på bachelorniveau, og der skal være fokus på øget kompetencetillæg i takt med, at du videreuddanner dig.
Løbende bliver reddere pålagt nye opgaver i takt med teknologi og præhospitaludvikling. Det sker ofte uden ekstra aflønning.
Løn og kompetencer skal følges ad.
RF kæmper for, at der skal betales pension af hele lønnen - også overarbejde
Der er ingen tvivl om, at vi får de bedste muligheder ved at stå samlet ved et pensionsselskab. Lige nu er 3F repræsenteret og medejer af Pension Danmark. Og det samme gør sig gældende for FOA i PENSAM – og redderne er tvunget til at skifte, når udbuddet ændrer sig. Den afhængighed skal vi ud af.
Reddernes Fagforening mener, reddere skal have det pensionsselskab, der giver de bedste vilkår for vores medlemmer i forhold til afkast, sundhedsordninger og forsikringer. Aftalen skal genforhandles hvert 5. år med mulighed for at skifte selskab på vegne af alle medlemmer. Således sikrer vi bedst muligt valuta for vores egne penge.
Overarbejde skal også være pensionsgivende.
Nye vagtformer
Døgnvagten som vagtform er under pres pga. det kraftigt øgede køremønster. Desuden er der i de nuværende OK ingen reel beskyttelse om natten, da der ikke skeles til minutter kørt i dag- eller nattetid.
Derfor vil vi i RF se på døgnvagten med nye briller, hvor beskyttelse er en hjørnesten.
For at få en indikator har vi valgt at lægge to forslag ud til vejledende afstemning blandt vores medlemmer - og I har i overvejende grad netop støttet nedenstående forslag.
Vi ser døgn 87 som eneste mulighed med en samlet udnyttelse på 12 timer - altså 720 min. Heraf er der 60 min pr vagt til rengøring, instrukser og øvrigt forefaldende arbejde.
I nedenstående eksempel tages der udgangspunkt i mødetid kl. 7.00.
Kl. 7.00 - 23.00, 510 minutter (8,5 time) + 60 min.
Her er der en effektiv drift tid på 510 min. (8,5 time) samt 60 min. til klargøring
Kl. 23.00 - 7.00 150 min (2,5 time).
Har man kørt mindre 510 min, når klokken slår 23.00, har man stadig kun 150 minutter til resten af natten. Har man kørt mere end 510 minutter fratrækkes det minutantal de 150 minutter, man så må køre mindre om natten.
For alt hvad man enten kører mere end 660 minutter samlet eller 150 minutter (+ 60 minutter) efter kl. 23.00, optjenes 1:4 til afspadsering.
Man er pr definition ude af drift ved de kørte 660 minutter (+60 minutter). Eller 150 minutter efter kl. 23.00. Dog kan Vagtcentralen spørge, om man er frisk nok til at fortsætte i drift. Det vil være det enkelte beredskabs egen beslutning. I så fald udløses en kontaktbonus, Man forpligter sig samtidig til at køre mindst 90 minutter.
Et kardinalpunkt for de effektive beredskaber er afholdelse af pauser. Det vil vi i RF arbejde hårdt for at sikre. Et af midlerne er bl.a. kompensation for afbrudte pauser.
Vi kæmper for bedre velfærd
RF foreslår, arbejdsgiverne indbetaler 5 øre pr arbejdstime til en fond, der arbejder for at forebygge og hjælpe langtidssygemeldte f.eks. i forbindelse med PTSD og livstruende sygdomme. Det betyder, at arbejdsgiverne er med til at bære udgifterne for et hårdt arbejdsmiljø og ikke kun skal pålægges den enkelte redder.
RF foreslår, at reddere tilbydes mulighed for at undgå nattearbejde, når man er fyldt 60 år. I de fleste andre brancher bliver folk over 60 år forskånet for de værste arbejdsbelastninger. Det kæmper Reddernes fagforening også for, så flere ældre reddere kan blive i jobbet og være med til at løfte samfundets udfordringer på sundhedsområdet.
Credits:
RedderLIV Reddernes Fagforening - RED LIV - også dit ARBEJDSLIV