På Nordre Lie gård i Kongsberg driver Halfdan Lie Svalheim og Kjersti Gravningen sitt eget malteri. Som ett av fire malterier i Norge, er de alene om å tilby økologisk malt, samtidig som de ønsker å lage et så lite klimaavtrykk som mulig.
Malt er hovedingrediensen i øl og er avgjørende for den gyldne drikkens smak og identitet, men malt kan brukes til så mye mer. Men hvordan endte Halfdan og Kjersti opp som produsenter av dette edle produktet med økende etterspørsel?
For å få den beste avlingen og de beste produktene, stikker Halfdan og Kjersti gjerne nesen ned i jorden.
– Vi lukter på jorden og sjekker at den lukter friskt og at det er nok humus, sier Halfdan.
– Grunnlaget for livet til plantene ligger i jorda, derfor er det viktig å følge med på tilstanden og sikre mikrolivet der, sier Kjersti.
Lite kunnskap om eldre kornsorter
Det var i 1987 at Halfdan tok over gården han er født og oppvokst på.
– Dette er en gård det alltid har vært husdyr på, men etter hvert begynte jeg å legge om til økologisk kornproduksjon og økologisk kjøtt, sier Halfdan.
I den forbindelse gikk han på et oppstartskurs for bønder som skulle legge om, men savnet kunnskap om kornsorter til økologisk dyrking.
– De eldre sortene har et mye dypere rotsystem som kan ta opp næring fra dypere jordlag. Disse fungerer bedre i økologisk dyrking, forklarer han, og fremhever Johan Swärd som en pioner på å ta i bruk gamle kornsorter.
– Jeg har lært mye av han, sier Halfdan.
Kornmølle og eget malteri
Kornoppkjøperne derimot så ikke verdien i de eldre kornsortene, og etter hvert startet Halfdan egen kornmølle- Sigdal Mølle - sammen med ni andre økologiske bønder. Han kom også over den norske byggsorten Domen, som ble dyrket og som har gode maltingsegenskaper og er nøysom. Dermed kom også ideen om et eget gårdsmalteri - Malteriet.
– Malteriet som selskap ble etablert i 2014. Maltprosjektet har fått støtte fra Innovasjon Norge. Vi kjørte forsøk på ulike maltkornsorter fra 2015 til vi begynte å bygge om den gamle låven til malteri i 2018 og startet å malte kommersielt i 2019, sier Kjersti. Hun er utdannet mikrobiolog og jobber fortsatt 40 prosent i et firma med å forhindre fiskesykdom og er ellers som en potet på gården.
Smak og lukt
Til tross for at det ikke har vært maltet norsk korn siden begynnelsen av 1980-tallet i Norge, med unntak av til ett og annet spesialbrygg, brukes omtrent 60 000 tonn malt årlig. Siden da har alt øl i Norge vært produsert på importert malt.
– Vi synes det er trist av man kjøper lokalt håndverksøl der alle ingrediensene med unntak av vann er importert, sier Kjersti.
Halfdan og Kjersti ønsker gjennom Malteriet å gi folk muligheter til å velge lokale, norske varer, produsert av norsk arbeidskraft i distriktet der man har klart å utvikle produkter der man kjenner smaken og lukten av det lokale. De håper etter hvert at de skal kunne produsere 100 tonn per år på Malteriet.
Visjon om å være klimanøytrale
Omlegging fra konvensjonell drift til økologisk drift, egen kornmølle, eget malteri, og i 2017 tok de turen til USA for å lære om regenerativt landbruk og legge om gården til det.
– Den regenerative tanken er at man skal dyrke mikrolivet i jorda og bygge humus ved å tilføre kompostmateriale til planter i vekst. Dette gjøres ved alltid å ha vekster på jorda, og ikke pløye, eller pløye minimalt slik at matjorda med røtter, sopp og andre organismer i jordsøylen ikke brytes, forklarer Halfdan.
– Den samme tanken har vi jo med maltingen. Regenerativ produksjon binder CO2 og alt det økologiske maltbygget vårt dyrkes regenerativt. Restavfall fra Malteriet brukes i kompost vi lager, og vi jobber hele tiden med å få en rundgang på det vi produserer. Vi har som visjon av vi skal være klimanøytrale, sier Halfdan.
Gjenbruk og lokal arbeidskraft
Hele Malteriet, bortsett fra isolasjon og veggplater er gjenbruk. I rommet der maltingen foregår, er tre store ståltanker hentet fra en gammel Lilleborgfabrikk. Det brukes vannkraft som energikilde samtidig som de ser på nye løsninger av både solenergi og biovarme fra egen skog i forbindelse med utvidelse av produksjonen.
Alle håndverkere som har bidratt er hentet inn fra innen tre mils avstand. Lokale ressurser har laget styringssystemet og kommer med innspill og er en del av teamet rundt Malteriet.
– Foreløpig har vi ca. ett årsverk, men vi håper på å øke til tre. Vi trenger kompetanse på laboratoriet til analyser og hjelp til transport ut til kunde. Det skal selges og distribueres og i tillegg er det mange som ringer for å høre om vi kan malte for de, og det gjør vi, sier Kjersti.
Flere bruksområder
– Da vi startet Malteriet tenkte vi at malt var til brygging av øl, men det kan jo brukes til så mye mer, som whisky, næringsmidler og barnemat. Malt har en mye bredere anvendelse enn det vi tenkte i utgangspunktet, sier Kjersti.
Malt er nemlig næringsrikt samt lett fordøyelig og kan benyttes til brød og bakst, samt knekkebrød og kjeks.
– Maltingsprosessen er spiring av kornet der deler av stivelsen omdannes til sukker. I tillegg til mikrobryggerier, jobber vi sammen med andre aktører som for eksempel Bare Bra Barnemat AS for å bringe spira spelt til markedet, forteller Kjersti.
I tillegg har Halfdan startet med å dyrke bokhvete, som ikke er korn, men frø, og dermed glutenfritt. Vi planlegger å starte malting av bokhvete, som et norsk glutenfritt alternativ til øl og matvarer, sier hun.
Bærekraftig drift og verdiskaping
Det er imponerende å tenke på alt de har fått til, men er det ikke også litt tungvint å drive slik?
– Vi tenker innovativt og vil skape bærekraftig drift og mer verdiskaping lokalt ved å ta større del i verdikjeden til i produktene våre. Det er lite fremtidsrettet å tenke at det blir tungvint. Vi må finne løsninger, avslutter Kjersti.
Norges Vels Gründerpris
Halfdan Lie Svalheim og Kjersti Gravningen var en av tre finalister til Norges Vels Gründerpris for 2022, og fikk diplom med hederlig omtale.
Norges Vels Gründerpris skal premiere og oppmuntre til nyskaping og igangsetting. Medaljen tildeles personer som har gjort en innsats i eget lokalsamfunn, organisasjon eller bedrift - i tråd med Norges Vels visjon om livskraftige lokalsamfunn.
Prisen består av Norges Vels Sølvmedalje, diplom og 25 000 kroner.
Fra og med 2020 lyses prisen ut med et eget tema. I 2022 har vi vært på jakt etter gründere innen matproduksjon fra sjø og land og-/eller opplevelsesnæring som omfatter matproduksjon, og som har et stort engasjement for klima og bærekraft.
--------------------
Tekst: Silvia Maria Suh, Norges Vel / Foto: Tommy Charles Olsen, Borgvin AS og Malteriet
Credits:
Foto: Tommy Charles Olsen, Borgvin AS og Malteriet